Jump to content

1x09 - Cloak of Darkness


Recommended Posts

9. rész - Cloak of Darkness / A sötétség leple

 

epguide109.jpg

 

Írta: Paul Dini

Rendezte: Dave Filoni

 

Helyszín: Tranquility csillagromboló

 

Szereplők:

Ahsoka Tano - Ashley Eckstein

Luminara Unduli - Olivia d'Abo

Assajj Ventress - Nika Futterman

Gree parancsnok - Dee Bradley Baker

Argyus százados - James Marsters

Nute Gunray - Tom Kenny

Anakin Skywalker - Matt Lanter

Dooku gróf (Darth Tyranus) - Corey Burton

Yoda - Tom Kane

Palpatine kancellár (Darth Sidious) - Ian Abercrombie

 

Történet

Miközben a Rodián elfogott Gunray-t Luminara Unduli Jedi mester és Ahsoka felügyelete alatt a Tranquility csillagrombolóra szállítják, Dooku gróf Darth Sidious parancsára megbízza Ventress-t, hogy szabadítsa ki a helytartót, vagy ha ez nem sikerül, ölje meg. Útban Coruscant felé a Jedik hajóját megtámadják a szeparatisták, s míg a klónokat a beszivárgó szuper harci droidok kötik le, addig Ventress igyekszik átjutni Undulin és Ahsokán. A két Jedi lovag ugyan feltartja, de nem is sejtik, hogy a helytartó őrző szenátusi kommandó parancsnoka, Argyus százados nem az, akinek látatja magát.

 

Érdekességek

- Bár a mozifilmben már láthatóak Palpatine irodájának hátterében, a sorozatban először bukkannak fel az ep1-2-3-ban látott kék szenátusi őröknek a speciális változatai, a szenátusi kommandó tagjai. A karakterek modelljéhez a klónok testét használták, melyet kékre színeztek. A sisakjukat és a bal oldali vállvérteket azonban jelentősen átalakították. Argyus e vállrészre ráadásul megkapta a Szenátus emblémáját is.

- Az epizódban újra felbukkan a 327-es szám, ezúttal a WED-15 Treadwell droidnál, melynek neve 327-T.

- A Tranquility gépházát uraló architektúrát a Macross című japán anime sorozatban felbukkanó Super Dimensional Fortress (SDF-1) gravitációs vezérlő szobája ihlette.

- Újra látható az Ébredő Rosszakarabant (1x02 Rising Malevolence) és az Újoncokban (1x05 Rookies) feltűnt kabin. Ezúttal átszálló-hajóként funkcionál. A formája miatt a jármű a citromfacsaró becenevet kapta.

S01E09.jpg

- Gree parancsnok Yoda oldalán a Kashyyykon feltűnik az ep3-ban. A 66-os parancs kiadásakor a Jedi mester lefejezi a klónt az egyik társával együtt.

 

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel és a felirattal kapcsolatban itt találsz információt. Ezt a topikot ne erre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Nagyon jó kis rész volt. Jó volt látni Luminarat harc közben, persze azért már láthattuk, csak nem ennyire.

 

Visszatértünt szerencsére azokhoz a részekhez, ahol megint lehet izgulni, és komolyan venni, bár tudom h sokaknak tetszett az előző rész... :D

 

Ötletes volt nagyon amikor befúródtak azok a dárdák a hajóba, és kiszálltak belőle a harcidroidok, és hát Assaj sem volt semmi. Szépen felépített kis mentőakció volt ez. Bár mikor láttam a szenátusi őr fejét, és még Ashokának volt az a mondata, hogy minek ide szenátusi őrök, már tudtam, hogy ebből jó nem lehet. :D

Gunray marha jó volt, az az igazi kis féreg, aki bárkinek benyal ha menteni kell az életét. :( Jó beszólásai voltak. I always have faith in you, assassin. :D

 

A harc is tetszett, volt egy pillanat amikor TPM jutott az eszembe, mikor Obi és Maul harcoltak a pajzsoknál, és hát asszem egyértelmű, ROTS mikor hárman harcoltak, bár nekem valahogy egy idő után kicsit, és tényleg csak kicsit, uncsivá vált, vagy inkább egyhangúvá.

 

Alig várom a következő részt, van egy sejtésem, hogy nekem az lesz a legjobb rész az évadban. :D

Fisto 4eva! :D

Link to comment
Share on other sites

Ez egy nagyon jó rész volt. Végre a Köztársaság bukott be valamit. És, mivel az ep3-ban Gunray feltűnően szabad, valószínűleg a következő rész is bukta lesz. Talán végre jönnek azok a részek, amikor már nem a Köztársaságnak fog állni a zászló.

Nagyon tetszettek a filmes utalások. Pl. a börtönrészleg egy az egyben hajazott a Halálcsillag börtönblokjára, csak itt erőtér volt (apropó, az ep4-ben miért nem erőtér van? :D ). Vagy az, hogy most először láttunk (illetve, már az előző epizódban is feltűnt) olyan klónt, akiről biztosan tudjuk, hogy meg fog halni. Szegény Gree, durva, hogy ő beszél az árulásról, aztán némi idő múlva pont ő lesz az, aki megpróbálja hátba lőni Yodát.

Az is tetszik, hogy hányféleképpen hasznosítják a kabinvadászt a Rising Malevolence-ből. Ötletes, hogy egy ilyen gépezetből mennyi mindent kitudnak hozni (kabinvadász ott, leszállóegység a Rookies-ban, itt faltörőkos).

Aztán, üdítő volt, hogy sehol egy Anakin (jó, ő a végén volt), egy Obi-Wan, sehol az általános hősök, csak Luminara és Ahsoka. Újra a mellékkarakterek kaptak hangsúlyt. Annak meg kifejezetten örültem, hogy nem bukkant fel Greivous, helyette újra Dooku került elő, és végre Ventress sem vallott kudarcot. Sőt, végre olyan személynek tűnik, akitől jobb tartani.

Egyedül Argyus százados nem tetszett, túlságosan idióta fejet kapott, mázli, hogy szerepe tetemes részében sityak volt rajta. Meg ennek a Szenátus Kommandónak sem látom értelmét, leginkább azért, mert a filmben ők álltak Palpatine irodájában a vörös őrség helyén. Ha nem lettek volna ott, még jó ötletnek is tartanám őket, így viszont kicsit feleslegesnek érzem őket (itt sem volt túl sok szerepeük, csak kellett egy áruló és klón mégsem lehetett... de erre kitalálhattak volna mást is).

Edited by Dzséjt
Link to comment
Share on other sites

Az első mondatom lényegében az lesz, hogy elismétlem, amit Dzséjt mondott, mert ez tényleg egy nagyon jó rész volt. Bár nálam továbbra is a "Duel Of The Droids" a nagy kedvenc.

Reménykedtem benne, hogy választ kapok arra, hogy Ahsoka ezúttal miért nem lóg mestere nyakán. Talán az online képregényből kiderül, de odáig még nem jutottam el.

Az abszolút negatívuma az epizódnak, az Gree parancsnok. Legalábbis az én szememben. Neki is lehetett volna olyan frizurája, mint Thire-nak, ami sokkal inkább hasonlít a mintaegyedhez. Ehelyett pedig a háromféle klónfrizurából, ami mindig felváltva van a klónoknál, Gree pont a legrosszabbat kapta. Gree valahogy nem nőtt a szívemhez annyira, mint Thire, meg a többiek, de talán azért, mert nem is volt olyan jelentősebb szerepe.

Ennyi Grievous tábornok centrikus rész után továbbra is felüdítő érzés az, hogy nem szerepel. És örültem annak, hogy Asajj Ventress újra feltűnt. Ahogy a "Duel Of The Droids"-ban Grievous, ebben az epizódban Ventress mutatta meg vérbeli, félelmetes harcos oldalát. Ahogy küzdött Luminarával (Egyébként elég jól eltalálták Luminara karakterét, ha már itt tartok), ahogy ráspricceltette a gőzt szerencsétlen szemére, ahogy ledarálta a csöveket, a "Now, you fall" beszólás. Eddig kimondottan gyengének tartottam őt, de lehet, hogy ez csak az "Ambush" miatt van így. Annak is örültem, hogy még ha nem is olyan hosszú ideig, de legalább egy jelenetet kapott Dooku. Darth Sidious először a sorozatban! :D

A Halálcsillagra emlékeztető börtönblokk nekem is feltűnt.

Gunray hozta a formáját. Egy-két beszólását kimondottan poénosnak tartottam.

Ebben a részben nem volt egy droid poén se... De talán azért, mert itt nem voltak ilyen utángyártott, selejt B-1esek.

Ahsoka nekem kicsit furcsának tűnt. Megint ilyen ingerlékeny, hirtelenharagú, forrófejű volt. Egyenlőre csak a mozifilmben tapasztaltam meg, amikor kinyírta az a gondnokdroidot, meg amikor mondta neki, hogy "Hord ilyet egy szolgálólány?". B'omarr felvetette azt az esetet, hogy lehet hogy Palpatine fogja kinyiratni, mert átlát a mesterkedésein. Ahogy elnéztem őt ebben a részben, a Sötét Oldalra való átállás valószínűbb elmélet.

Jah, és amit nagyon bírtam ebben a részben, az Argyus kapitány! A hajával nem voltam kibékülve, de végső soron jól állt neki. Meg jópofák voltak az arany színű szemei. Az online képregényben többször is szerepelt/említették meg. Ahhoz képest, amilyen komolyan felvezették, elég hamar távozott is. Kár. Enyhén Han Solo-s beütése volt a karakternek. Nem kellett volna ilyen hamar kiírni a sorozatból. Mikor már Ventress ott állt mögötte már tudtam, hogy úgy végzi, mint az a szerencsétlen Trandoshan, csak kár, hogy pont ugyanúgy.

De legalább mostmár megértem, hogy a "Lair Of Grievous" miként kapcsolódik a Nute Gunray Trilógiához...

Link to comment
Share on other sites

Nekem is nagyon tetszett a mostani rész. A gondolataimat össze kell szednem (néhol zseniális utalások voltak; pl. Ashoka vallató módszere gyanúsan hasonlított Anakinére a Coruscanton Zammal szemben, aztán a droid kutatása Ventress után meg R2 "alarm-üzemmódjára" hasonlít, amikor a mérgező csúszómászók után kutatott, stb), de tényleg jó volt.

 

A szenátusi őrségnek én azért örültem, mert mutatja, hogy épp olyan velejéig romlott bagázs, mint a gazdája. Talán Palpatine szerveztette be őket, és adta a tippet Dookunak, hogy pontosan melyiket is lehet lefizetni, és ezáltal megoldani a szöktetést.

Link to comment
Share on other sites

Nagyon jó volt ez az epizód! Remek volt Ahsokát ismét akcióban látni, és attól eltekintve, hogy milyen könnyen került be Gunray helyére a börtöncellába, nagyon ügyes volt összességében - megérdemelte Luminara-tól a dícséretet. :D Külön tetszett, ahogy megfélemlítette Gunray-t, hogy beszédre bírja, s mikor Luminara felelősségre vonta, ártatlan szemekkel magyarázta, hogy valójában nem gondolta komolyan... :D Ahogy az is jó volt, amilyen szavakkal Ventresst fogadta. :D Anakinnak tetszett volna a stílusa, ha látja.

 

Ventress számomra is pozitív meglepetést nyújtott most, végre igazán ügyes volt, találékony volt a terve, és nem volt kétségem afelől, hogy a végén ki fogja prezentálni a jelentést Dooku-nak. :D Argyus kapitányról pedig az első pillanatban lerítt szerintem, hogy áruló - nem tudom, miért, talán mert nem tetszett a szeme. Bár amikor megláttam a haját, az is visszaigazolta ezt - tisztára olyan volt, mint Szőke Herceg a Shrekből, aki szintén simlis karakter. :D

A három nő harca volt a csúcs, az tiszta Ep1 Qui-gon-Obi-wan-Maul utánérzetet adott, részben a környezet, részben a hármas, részben Ventress két fénykardja miatt; bár a kimenetele más lett. Jól felépített küzdelmet láttunk, ahol az esélyek párszor újraértékelődtek, és ez nagyon élvezetessé tette az egészet, annak ellenére, hogy lehetett tudni, bizony most Gunray kiszabadul, és Ventress sem marad ott.

Luminara jó kis karakter, és végre Plo-koon után megint láthattunk egy tanácstagot akcióban, aki ráadásul nagyon szimpatikusnak bizonyult, és jól megállta a helyét a küzdelemben.

 

Végül a zenéről annyit, hogy bár nem volt zavaró, de nekem most kevésbé tetszett, mint az eddigiek, bár mondjuk azért nem venném egy kalap alá a Downfall of a Droid zenéjével. Végül is Ventress karakteréhez passzolt, csak nem volt Star Wars-os. Még nincs kialakult véleményem, de holnap megnézem felirattal is, talán akkor másként látom/hallom majd.

Link to comment
Share on other sites

Pompás rész volt! Nem tudom, jogy figyeltétek-e Gunray szemeit, nagyon jól néztek ki. Tipikus sunyi szemei voltak. Ő maga meg az öreganyját is képes lenne eladni.

A köztársasági őr, szerintem is szőkére hajazott.

Link to comment
Share on other sites

Nekem se kellett csalódnom mert valóban remek epizód lett. Simán TOP 3-as! A remekül megtervezett mentőakcióban jó volt látni, hogy a rebellis banda egytől egyig a legjobbját hozza. Ventress óriásit nőtt a szememben. Fenyegető volt, ügyesen harcolt és vér profin levezényelte Gunray kimentését. Megkapaszkodott az utolsó szalmaszálban és élt a lehetőséggel. :D A közte és a Jedik között látható harc fenomenális volt, csak úgy mint a harci jelenetek. Talán a sorozatban most láthattuk a legkiforrottabb akció jeleneteket.

 

Argyus karaktere telitalálat! Én totál meglepődtem amikor elkezdte leszedni a klónokat. Remekül megmutatta miért is rothad a Köztársaság. A felsőbb körökben eluralkodott korrupció jól tetten érhető a karakterben. Méltó halált halt, azt érdemelte amit kapott. A hátulról leszúrás pedig miért ne lehetne a sith védjegye? Aljas módon hátulról megölni valakit a legundorítóbb és leggyávább dolog. Ventress eszerint cselekedett.

 

Gunray. Egy igazi féreg!! Eddig csak sejthettük ezt, de most annyira kiteljesítette ezt az énjét, hogy öröm volt nézni. Aszerint szövegelt, hogy éppen rab vagy menekülő. Igazán unszimpatikussá sikerült válnia a szememben.

 

A klónok most szépen hullottak a droidok által, de aki igazán meglepett közülük az Gree. Remekül kilőtte Argyus kezéből a fegyvert, aztán pedig ő védte az igazságot és a becsületet ami a későbbi történések fényében furcsa. Kíváncsi leszek mi fog történni a későbbiekben amitől megváltoznak majd.

 

Most megyek és megnézem HD -ben is. :D

Link to comment
Share on other sites

Kíváncsi leszek mi fog történni a későbbiekben amitől megváltoznak majd.

 

Mármint milyen értelemben? Az Order 66-re gondolsz? Nem nagyon volt választása a klónoknak. Beléjük volt kódolva, hogy végrehajtsák, ettől még nem lesznek kevesebbek a szememben.

Link to comment
Share on other sites

Mármint milyen értelemben? Az Order 66-re gondolsz? Nem nagyon volt választása a klónoknak. Beléjük volt kódolva, hogy végrehajtsák, ettől még nem lesznek kevesebbek a szememben.

Majd meglátjuk mi lesz még de én biztos vagyok benne, hogy történni fog valami ezen a vonalon. Bár az figyelemre méltó amit Argyus mond Gree -nek a klónokról.

 

Az egyik legjobb az volt, amikor Ventress lecsúszott a lift aknába. :D

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Kíváncsi leszek mi fog történni a későbbiekben amitől megváltoznak majd.

Egyáltalán, más az ep3-ban mint itt? Greeről semmit sem tudni, még Cody-ról sem. A 66-os végrehajtásának meg köze nincs ahhoz, hogy milyen a jelleme.

Link to comment
Share on other sites

Egyáltalán, más az ep3-ban mint itt? Greeről semmit sem tudni, még Cody-ról sem. A 66-os végrehajtásának meg köze nincs ahhoz, hogy milyen a jelleme.

Akkor éppen elárulják a Köztársaságot, azt az államformát amit ebben a részben Gree védelmez. Erkölcsös és becsületes katonának tűnik fel. Érdekes, hogy most látja mi a helyes de később nem. Erre utaltam a megjegyzésemmel.

Link to comment
Share on other sites

A klónok elárulják a köztársaságot? Nem hinném. Ők a Köztársaság Legfelső Vezetőjének parancsát követik, akik elárulják a köztársaságot azok max a Jedik (de ők is csak átvitt, Palpatine ellenes értelemben), vagy maga Palpatine, aki átalakítja a köztársaságot birodalommá.

 

A klónok moralizálhatnak, erkölcsösködhetnek, de ha parancsot kapnak, akkor annyi, végre kell hajtaniuk, gén-kényszer, akár tetszik nekik, akár nem, azaz köze sincs ahhoz, hogy milyen a jellemük.

Edited by Donát
Link to comment
Share on other sites

Akkor éppen elárulják a Köztársaságot, azt az államformát amit ebben a részben Gree védelmez. Erkölcsös és becsületes katonának tűnik fel. Érdekes, hogy most látja mi a helyes de később nem. Erre utaltam a megjegyzésemmel.

Ha valami bele van kódolva mit számít az, hogy az helyes vagy nem? Egy ilyen parancs ellen nem sokat tud tenni. Elárulni meg nem fog elárulni senkit se.

 

Amúgy piszok jó rész volt. :D Nagyon jó jelenetek voltak benne, igaz némelyik kiszámítható, némelyik pedig kissé furán jött ki. Pl Ahsoka miért nem tudta az Erő segytségével maga kinyitni a cella pajzsát amikor bekerült oda? :D Ventress meg fantasztikus volt. :D

Link to comment
Share on other sites

A klónok elárulják a köztársaságot? Nem hinném. Ők a Köztársaság Legfelső Vezetőjének parancsát követik, akik elárulják a köztársaságot azok max a Jedik (de ők is csak átvitt, Palpatine ellenes értelemben), vagy maga Palpatine, aki átalakítja a köztársaságot birodalommá.

 

A klónok moralizálhatnak, erkölcsösködhetnek, de ha parancsot kapnak, akkor annyi, végre kell hajtaniuk, gén-kényszer, akár tetszik nekik, akár nem, azaz köze sincs ahhoz, hogy milyen a jellemük.

Szó szerint így van. :D

Link to comment
Share on other sites

Akkor éppen elárulják a Köztársaságot, azt az államformát amit ebben a részben Gree védelmez. Erkölcsös és becsületes katonának tűnik fel. Érdekes, hogy most látja mi a helyes de később nem. Erre utaltam a megjegyzésemmel.

Mindamellett, amit Oldi és Donát leírt, Gree éppen azután, hogy Szőke befejezte a "jó katonának néha azt kell tennie, amit helyesnek lát" mondatot, olyasmit kezdett el mondani, hogy "mi ketten máshogy értelmezzük, mi a jó ka..." itt lecsapták, de valószínűleg így fejeződött volna be: "mi a jó katona dolga". Vagyis, Gree szerint azt kell tenni, amit parancsolnak, nem azt, amit helyesnek vél. Sőt, még mikor Ahsoka azon agyal, hogy elhagyhatja-e a helyét, és megszegheti-e a parancsot, pont Gree szól közbe, hogy ő nem tenné. Szóval, semmi olyan nincs itt, ami arra utalna, hogy Gree most msáképp viselkedne, mint az ep3-ban. Nem prédikál a Köztársaságról, vagy arról, hogy parancsszegés olykor engedhető, sőt, állítja, hogy nem szegné. Az pedig, hogy a Köztársaság elárulásával vádolta Szőkét, nem csoda, hiszen éppen azt tette, de ha akkor már Birodalom lett volna, akkor a Birodalom elárulásával vádolta volna meg.

Edited by Dzséjt
Link to comment
Share on other sites

Szerintem az is simán belefér a klónok parancsokról való vélekedésében, hogy egyszerűen csak jó katonák - függetlenül a gén-módosításoktól (pl. hogy nem tudnak a parancs ellenében cselekedni). És mert jó latonák, azt teszik, amit parancsolnak nekik. Képzeljük csak el, mi lenne, ha egy háborúban minden egyes katona aszerint cselekedne, amit ő maga helyesnek lát? Hiszen nem is tudhatja, mi van egy parancs mögött. Káosz lenne.

Link to comment
Share on other sites

Luminara nem tagja a Jedi Tanácsnak, "csak" egy mezei Jedi mester.

Akkor bocs... :D Nem is tudom, miért gondoltam, hogy tanácstag...

 

A zenéről pedig második nézésre megváltozott a véleményem, már nem találok benne semmi oda nem illőt. Nem tudom, mi lehetett tegnap a füleimmel. :D

Edited by Pildi
Link to comment
Share on other sites

Nagyon jó rész volt. A végén jó volt mikor Yoda mondta, hogy: "Előfordulhat, hogy ellenségeink

körülöttünk vannak". Ez szerintem egy uatlás a 66-osra.

A burkolat-bontó is jó ötlet. Így belülről intézhetik el az ellenséget. Tetszett az is, hogy a klónok hullottak mint a legyek a szuper harci droid-ok támadása alatt. Látszik, hogy a katonák alig bírnak velük.Persze egy Jedinek nem jelentek gondot.A fénykard-párbaj nagyon jól volt koreografálva.

Ashoka meg pont olyan mint mestere.Nem véletlenül került Anakin mellé.

Az ilyen részeknek azért van egy hátrányuk, mégpedig az, hogy mivel ismerjük a szereplők jövőjét, izgulni nem nagyon lehet rajtuk.Pl tudtuk, hogy Gunray megmenekül.

Link to comment
Share on other sites

Amiért nem tudta pl. Obi-Wan kinyitni a pont olyan energia mezőt az EPI -ben, amikor Maul és Qui-Gon harcolt. :oops:

Ööö... mert nem mellette volt a nyitógomb? :D

Egyébként ezt én sem értettem teljesen. De talán azért, mert nem látja a nyitógombot, és ahhoz, hogy biztonsággal kinyithassa, látnia kellene. (Obi-Wan esetében pedig nem volt nyitógomb, mivel az az "ajtósor" egy automata védelmi rendszer része volt.)

 

Ismét egy jó részt láthattunk, mely minden pillanatával lekötötte a figyelmet. Minél több ilyent! :)

Link to comment
Share on other sites

Egyébként ezt én sem értettem teljesen. De talán azért, mert nem látja a nyitógombot, és ahhoz, hogy biztonsággal kinyithassa, látnia kellene. (Obi-Wan esetében pedig nem volt nyitógomb, mivel az az "ajtósor" egy automata védelmi rendszer része volt.)

Ahsoka mondjuk speciel nem gondolt rá. Általában jellemző az emberre (és felteszem, az egyéb lényekre is), hogy nem gondol mindig mindenre. Tudjátok, ebből szokott a hoppá lenni.

Obi-Wan meg összezúzhatta volna az Erővel a sugárzók lencséit, vagy a fénykarddal beleváhatott volna a sugárzókba. Csak gondolom, ő sem gondolt rá.

Nekünk könnyű okosnak lenni, utólag, külső szemlélőként, a kényelmes fotelban ülve, ágyban fekve, stb :oops:

Edited by Dzséjt
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information