Jump to content

1x16 - Hidden Enemy


Recommended Posts

16. rész - Hidden Enemy / Titkos ellenség

 

epguide116.jpg

 

Írta: Drew Z. Greenberg

Rendezte: Steward Lee

 

Helyszín: Christophsis

 

Szereplők:

Anakin Skywalker - Matt Lanter

Obi-Wan Kenobi - James Arnold Taylor

Rex százados - Dee Bradley Baker

Cody parancsnok - Dee Bradley Baker

Assajj Ventress - Nika Futterman

Slick őrmester - Dee Bradley Baker

Chopper - Dee Bradley Baker

Gus - Dee Bradley Baker

Jester - Dee Bradley Baker

Punch - Dee Bradley Baker

Sketch - Dee Bradley Baker

Hawk hadnagy (LAAT/i csatahajó pilóta) - Dee Bradley Baker

Whorm Loathsom - Corey Burton

Plo Koon - James Arnold Taylor

Yoda - Tom Kane

Mace Windu - Terrence "TC" Carson

R2-D2

 

Történet

A szeparatisták megtámadják a Christohsis bolygót, így annak lakói a Köztársaságtól kérnek segítséget. Anakin és Obi-Wan érkezik a megmentésükre, ám nem is sejtik, hogy mindez csupán egy elterelő hadművelet a szeparatisták részéről, hogy így tartsák távol a két Jedit, míg Ventress elrabolja Jabba fiát. Ráadásul a klónok soraiba egy kém is beépült, mely folyton-folyvást keresztülhúzza a két Jedi számításait.

 

Érdekességek

- A rész az előzménye a mozifilmnek, és eredendően is ilyen későre tervezték a levetítését. Eredendően a sorozatot afféle antológiának képzelték el, így több esetben is ugrálnak az időben, bár eddig ez a legnyilvánvalóbb eset. A második évadra ez még jellemzőbb lesz.

- A forgatókönyv szerint az epizód azzal nyitott volna, hogy a klónok felállítják saját harci droidjukat, melyeket Bestiának (the Beast) neveztek. Ez a gépezet kupola alakúak lettek volna, hasonlóan az ep4 LIN bányászdroidjára (a Jawa kiárusításakor látható). Csak felfegyverezték volna, így hasonlított a Dr. Whoban szereplő Dalek robot. Azonban a sorozat előrehaladtával egyre tisztább lett, hogy a csatákban jobb, ha csak klónok vannak a droidok ellen, és inkább kerülik a droid vs droid felállásokat. Ráadásul nem is tett hozzá a történethez, ezért végül kihagyták.

- A forgatókönyv szerint Obi-Wan a 287. emeleten és a 46. szinten van. Az alkotók gondolatmenete ezzel a helymeghatározással kapcsolatban egyelőre nem ismert.

- A taktikai droid fejének oldalán aurebesh nyelven a „TAKTIKAI” („TACTICAL”) szó szerepel.

- Cody, Rex és Slick verekedése alatt az ep2 Zam the Assassin and the Chase Through című zenéje szól, melyet kicsit áthangszereltek.

- Eredetileg Slicknek vörös hajat terveztek, de végül a fekete mellett döntöttek, mert így könnyebben eltűnhetett az étkezdében a többi klón között, ráadásul a saját szakaszából se rí ki.

- Slick az elszólása mellett még egy hibát elkövetett: egy kopasz klónra próbálta terelni a gyanút, holott Cody és Rex látták, hogy az árulónak van haja.

- A monitoron, amivel Cody fel szeretné venni a kapcsolatot a Jedikkel, a következő szavak olvashatóak aurebesh-ül: „KÜLDÉS” („SENDING”), „FOGADÁS” („RECEIVING”), „HELYSZÍN STÁTUSZ” („LOCATION STATUS”).

- A vágás során becsúszott egy baki, mikor Obi-Wan századosnak nevezi Cody-t, holott ő parancsnok. A forgatókönyv tanúsága szerint itt Obi-Wan eredetileg Rexhez beszélt, ám a vágás során ezt megváltoztatták, csak véletlen benne maradt a „százados” megnevezés.

- Slick szakaszának barakkjában a falon egy twi’lek táncosnőről és egy nabooi udvarhölgyről láthatóak poszterek.

- Hawk hadnagy már szerepelt a mozifilmben is, ő viszi le Anakinékat a Teth-re. A filmben azonban meghalt volna: mikor Anakinék megérkeznek a kolostor hátsó leszállópályájára, Hawk odament értük a LAAT/i-jával, ám egy keselyű droid lelőtte volna. Végül a jelenetet teljes egészében törölték, így Hawk túlélhette a mozifilmet.

- Scetch szemöldöke fölé aurebesh-ül egy S betűt tetováltak.

S01E16.jpg

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel és a felirattal kapcsolatban itt találsz információt. Ezt a topikot ne erre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

És már itt van a szép kis leírás is. :)

Így még nagyobb kedvem is van írni róla.

Jó rész volt, közel sem top 5, de jó volt.

Minden egyes részben van valami extra, amit még nem láttunk.

Klónok élete a csata után, hacsak egy kis betekintés is, és hát hogy azért mire is gondolnak.

Fura volt ezt látni, én eddig erősen azt hittem, hogy nem lehetnek árulók, mivel genetikailag módosították őket, hogy csak a parancsot kövessék.

Persze ez lehet, hogy generációról gerenerációra gyengül, vagy éppen minél idősebb és tapasztaltabb.

De teljesen jól összekapcsolta a filmmel, amit jó volt látni. Tetszettek ezek a kis összecsengéesek.

Megyek mert a mesterem rámbízott egy feladatot... :)/poor Jabba/

 

A harcok is jók voltak, az elején a rajtaütés nagyon kemény volt, az ObiAni vs VEntress se volt semmi, de nekem a Cody REx vs Slick tetszett a legjobban. :P Klón harci technika rlz. :) Mondjuk érdekes volt, hogy egyedül szinte leverte a 2 legnagyobb klónharcost. :)

 

Én már várom a köv részt.

Spoiler:

1 órás különkiadás? Milánnal örülhetünk. :)

Link to comment
Share on other sites

Nálam top3-as, de lesz ez még number 1 is. Mintha egyszerre teljesült minden az utóbbi időben elhangzott kérés: zene a filmekből, amit Revan óhajtott alig pár napja. Az ep2-ből a The Chase through Co szinte egy az egyben visszaköszönt. Aztán, azt hiszem, KisKósa szerette volna viszontlátni Whorm Loathsom tábornokot, s bár nem sokáig szerepelt, sőt, voltaképpen cameot kapott, de ez is teljesült. Ezen kívül a rész teljesen komoly volt, és ami nagyon meglepő, a B1-esek tudtak harcolni (már amennyire a szintjükön az mindig is tellet tőlük) :)

Ami nekem különösen tetszett, hogy nagyszerű előzménye a filmbeli christohsisi csatának. Minden, ami ott bennem felmerült kérdésnek harceszközök terén, itt megmagyarázásra került. 1) Miért van olyan kevés lépegetője Anakinéknak, és hol vannak a Laat/i egységek? Íme a magyarázat, egy kis áruló tetü felrobbantotta őket (kivétel azt az egy AT-TE-t, amit a filmben lőnek szét). 2) Miért küldte el Obi-Wan a flottát, ha egyszer még mindig voltak szeparatisták a bolygón, méghozzá elég komoly erővel? A válasz: nem voltak, úgy tűnt, hogy a bolygót már majdnem bevették. Ráadásul volt néhány apróság is, mint annak a hajónak a cameoja, amivel Jabba kicsi fiát elrabolták a film elején. Tehát Ventress maga vezette a huttrablást.

Ami a klón árulását illeti, nos, az érdekes. Emiatt még meg fogom nézni párszor az epizódot. Alapvetően független személyiségek, így elvben képesek kell lenniük az árulásra. Viszont ez az önállóság megszűnik, amint elhangzik egy parancs, hiszen ez az alapvető tulajdonság beléjük van kódolva. Na már most, ez a mi kis Slikünk vagy felsőbb utasításnak engedelmeskedett (mintha utalt volna erre, de nem értettem teljesen, ezért vagyok bizonytalan), vagy szériahibás volt. Esetleg, ami mondjuk számomra tovább növelné a klónok jelentősségét, képesek túllépni alapvető tulajdonságaikon, mint, ahogy az ember is képes legyűrni állati ösztöneit (vagy a Jedi elfolytani természetes érzéseit, talán ez jobb analógia). Erre példa - emlékeim szerint - már volt a Sőtét Nagyúrban, s ez esélyt adhat Ahsokanak a túlélésre, ha ne adj isten a 66-os parancskor még élne, és esetleg Rex századossal lenne egy légtérben akkor (azt hiszem, Filoni mondta egyszer Ahsoka sorsával kapcsolatban, hogy vajon Rex is vlgrehajtotta-e a 66-ost).

Szóval, szvsz ez egy remekbeszabott rész volt.

Link to comment
Share on other sites

Akkor azért volt ismerős pár zenei motívum! Szinte biztos voltam benne, hogy a filmekben szerepelt! :D

 

A mostani rész is nagyon tetszett. Egyre jobban fejlődnek az animátorok, mert rég volt már ennyire dinamikusan váltakozó háttér. Ha megnézitek a motoros járgányon való utazás közben a háttérben a várost milyen jól megcsinálták?

 

Ventress is egyre jobb. Stílusos a leányzó, ahogy odaköszönt nekik abban a ruhában. :D

 

Most már a maradék hat részt három hét alatt leadják? Klassz!

 

Ez a rész, akkor valójában a Clone Wars "mozifilm" előzménye? Kár, hogy így időrendben borulnak az események, mert az ilyen LOST jellegű ugrálást annyira nem szeretem egy történetben. :D

Link to comment
Share on other sites

Dzséjt, ez nekem új! Akkor most nem kronológiai sorrendben haladunk?

 

Ody: Még szerencse, hogy nem néztem ide be a rész előtt. Nem örültem volna, ha előre látom, hogy Ventress szerepelni fog. Szerintem egy kicsit óvatos bánj az ilyen előre beszúrt képekkel.

 

A rész maga nagyon tetszett, de most sokat rontott a szememben az, hogy kronológiában össze-vissza van. Reméltem, hogy egyenes irányban haladunk, vagy ha nem, akkor legalább hangsúlyozzák, hogy most mikor is járunk Galaxis időben. Hisz az előző részben még ott volt Ahsoka, most meg hirtelen visszaugrunk... szerintem ez borzalmas.

 

Slick árulása sem jött be annyira, de maga az, hogy áruló van (ismét) a seregen belül, az igen. Rexék nyomozása jó, és a tervük is, de szerintem egy klón nem képes elárulni, szembeszegülni a parancsnokával. Az meg, hogy van olyan klón, ami végrehajtja a parancsot, meg van olyan, amelyik nem, szvsz egy nagy butaság. A klónoknak végre KELLETT hajtani a parancsot, érzelemtől függően, ez ott az egyik nagy tragédia az EpIII-ban. Annak a Codynak is le kell lőnie Obi-want, akit a barátjaként kezel a Jedi. Nem hinném, hogy Rex vagy bárki szembeszegülne a paranccsal.

Edited by Donát
Link to comment
Share on other sites

Ez a rész, akkor valójában a Clone Wars "mozifilm" előzménye? Kár, hogy így időrendben borulnak az események, mert az ilyen LOST jellegű ugrálást annyira nem szeretem egy történetben. :D

Ja, előzmény, és érdekessége, hogy készülési sorrendben (produkciós sorrend) ez volt a 2x01.

Link to comment
Share on other sites

Én is azt mondtam, amit Donát. Inkább bontsanak ki egy sztorit 2-3 részben, de ne utólag ékeljenek be előzményt hozzá.

 

A klón sereget is próbálták a hajviseletekkel egyedivé tenni, de számomra még így se elég karakteresek és most is alig tudtam követni, hogy ki kicsoda.

 

Ami még a technikai részét illeti. Engem egy picit zavar a szereplők hajviselete, hogy a szélben nem változik. Itt-ott lehetne egy kicsit dinamikusabban váltakozó modellt használni. A ruhák ugyanis lengenek a szélben, de a frizurákat biztos ultraerős lakkal fújhatták be. :D

 

Magában a sorozatban viszont nagyra értékelem, hogy alig van újrahasznosított animáció, hiszen minden kaland máshol játszódik. Ha esetleg spórolni akartak volna azzal, hogy most visszatérnek a gyökerekhez, akkor az nem lenne feltétlenül igaz, hiszen itt is egy csomó új "kameraállás" volt a városban, másrészt Lucas sem feltétlenül szorul rá az ilyen garasoskodásra.

 

* * *

 

Egy kis off. A Stargate : Infinity rajzfilmsorozatban volt egy rész, amiben szintén a csapat tagjai közzé áruló férkőzik. Egyesével meghallgatta a vezetőjük őket, hogy szerintük melyikük az alakváltó. Erre a tényleges áruló saját magát lebuktatta, mivel ő mondott nevet, míg a többiek közül mindenki azt mondta, hogy szerintük nincs közöttük alakváltó. Azt hittem, hogy itt is valami hasonló frappáns megoldással számolnak le az ellenséggel. :D

Link to comment
Share on other sites

Mondjuk tényleg kicsit furcsa, hogy csak úgy uk-muk-fuk visszaugrottak az időben, bár az önálló történetek miatt, amik nem kapcsolódnak egymáshoz, szerintem túl nagy jelentőssége nincsen, sőt, mintha lett is volna régen egy olyan kijelentés, hogy ilyenre számíthatunk. Bár ezt akár hozzávághatták volna 5. részként a filmhez, aztán húsz perccel hosszabb lett volna. Viszont, most, hogy megvan, akár már kronológiai sorrendben is nézhető, ha csak ez a probléma :D

Link to comment
Share on other sites

Nagyon jó rész volt és bejön, hogy megismerhettük jobban a klónok hobbijait.

Tetszett, hogy tényleg van egyéniségük a klónoknak. Meghát most kiegészült a posztereken szereplő lánykák sora a Nabooi udvarhölgyekével (9:39, 11:45)

 

Remélem Dörzsölt tényleg csak szériahibás volt, mert ha fel tud lázadni a klón, akkor Cody Obi-Wan ellen fordulása még rosszabb....

Link to comment
Share on other sites

Eszméletlen jó rész volt ez is! Az egész Christophsisi csata előzménye annyira jól meg volt csinálva történetileg, hogy csak tátottam a szám. A nyomozós szál volt a csúcs. Az áruló klón előrevetíti miért is tudták később a klónok simán hátba lőni a Jedi parancsnokukat. Szerintem vegyült beléjük jó pár emóció Dörzsölt érzései közül. Bár tényleg furcsa ez, mert korábban csupán mint gépekre tekintettem a klónokra, de a sorozat rádöbbentett arra, hogy ennek nem feltétlenül kell így lennie.

 

Ventress megint nagyon jó volt! Időhúzásként elcsalta a Jediket, plusz ami szöveget levágtak Obival az frenetikus volt. :D Többször hangosan nevettem. :D Bár tudnám honnan ez a 'vonzalom' kettejük között. Itt is csak a filmre tudok hivatkozni, ahol Obi-Wan kujon fintort ereszt meg Ventress irányába, amikor az leveti a köpenyét. Eme részt látva az tudatos fintor. :D Ismét csak lenyűgözött a filmmel való korreláció.

 

Zseniális rész volt, simán TPOP5 -ös!

Link to comment
Share on other sites

Másádszorra megnézve még két apróság feltűnt. Az első, hogy Gust láthatjuk megsebesülni, mikor szállnak fel a LAAT/i-ra a klónok. A másik, hogy Choppernek (Szecska) az egyik szeme kék, a másik meg barna. Valószínűleg a jobb oldali műszem (ezzel adósak neki a szepik). Még mindig ámulatba ejt, hogy ilyen apróságokra is figyelnek, holott fel se tűnne, ha nem lennének. Mint a filmekben :D

Link to comment
Share on other sites

Ami a klón árulását illeti, nos, az érdekes. Emiatt még meg fogom nézni párszor az epizódot. Alapvetően független személyiségek, így elvben képesek kell lenniük az árulásra. Viszont ez az önállóság megszűnik, amint elhangzik egy parancs, hiszen ez az alapvető tulajdonság beléjük van kódolva. Na már most, ez a mi kis Slikünk vagy felsőbb utasításnak engedelmeskedett (mintha utalt volna erre, de nem értettem teljesen, ezért vagyok bizonytalan), vagy szériahibás volt. Esetleg, ami mondjuk számomra tovább növelné a klónok jelentősségét, képesek túllépni alapvető tulajdonságaikon, mint, ahogy az ember is képes legyűrni állati ösztöneit (vagy a Jedi elfolytani természetes érzéseit, talán ez jobb analógia)

Én lentebb az utóbbi eshetőségre céloztam, de nem kizárt az első eset sem, magyarán a széria hiba. Több millió egyedből nem létezik, hogy mindenki tökéletes legyen. Elvileg a sorozat Lucas teljes felügyeletét élvezi, így majd az is előfordulhat, hogy az order66 történéseit is újra tárgyalhatjuk. Már ami a klónok viselkedését illeti.

Link to comment
Share on other sites

Nekem csak annyi bajom volt ezzel az epizóddal hogy amint megláttam már tudtam ki az áruló.(Pontosabban akkor amikor azt mondta hogy az emberei közül senki sem áruló)

Jó neked! Nekem lövésem se volt ki az áruló. Lehet, hogy én vagyok túl agyatlan az ilyen misztériumokhoz. :D

Link to comment
Share on other sites

Dzséjt, ez nekem új! Akkor most nem kronológiai sorrendben haladunk?

 

Ody: Még szerencse, hogy nem néztem ide be a rész előtt. Nem örültem volna, ha előre látom, hogy Ventress szerepelni fog. Szerintem egy kicsit óvatos bánj az ilyen előre beszúrt képekkel.

1. A sorozat kezdetén volt infó róla, hogy lesznek ugrások. Van egy alapvető sorrend, de némely részek ugrálhatnak ide-oda. Ez pl. ennél az epizódnál kifejezetten üdén hatott.

 

2. Az epizódok ezentúl így lesznek felvezetve. Ha nem akarsz még annyit se megtudni róluk mint amennyit elárul a bevezető, akkor nem érdemes belenézni a topikba csak azután, ha láttad az adott részt.

Link to comment
Share on other sites

Jó neked! Nekem lövésem se volt ki az áruló. Lehet, hogy én vagyok túl agyatlan az ilyen misztériumokhoz. :D

Én se jöttem rá, csak mikor már Chopper elkezdte kérdezgetni, ő meg hárított válasz helyett.

 

1. A sorozat kezdetén volt infó róla, hogy lesznek ugrások. Van egy alapvető sorrend, de némely részek ugrálhatnak ide-oda. Ez pl. ennél az epizódnál kifejezetten üdén hatott.

Tudtam én, hogy volt ilyenről szó még az elején :D Plusz, most olvastam az sw.comon, hogy a második évadra ez még inkább jellemző lesz.

Link to comment
Share on other sites

Én se jöttem rá, csak mikor már Chopper elkezdte kérdezgetni, ő meg hárított válasz helyett.

Detto. :D

 

Tudtam én, hogy volt ilyenről szó még az elején :D Plusz, most olvastam az sw.comon, hogy a második évadra ez még inkább jellemző lesz.

Ez konkrétan hol is olvasható?

Link to comment
Share on other sites

Érdekes prequel rész volt. Engem nem zavart annyira, hogy visszamentünk az időben.

A klón árulóról az elején még azt hittem, hogy egy beépített ügynök, akinek átplasztikázták az arcát. Amikor kiderült, hogy mégis klón, akkor sem tudtam elhinni, hogy egy közüllük áruló lehetne. A végén kiderült az igazság. Ventress meggyőzte, hogy a Jedik "rabszolgaságban" tartják a testvéreit. Egy épeszű klónt ezzel nem lehetett volna rávenni az árulásra, éppen ezért szerintem génhibás volt.

A fénykardpárbaj Anakin, Obi-van és Ventress között elég jó volt.

És végre volt filmes zene. Remélem még többször lesz ilyen. :D

 

Spoiler:

Az előzetes alapján jó dolognak nézünk elébe. Akkor most a következő 17. epizód egy óra hosszás lesz? Vagy duplázva fognak haladni?

Link to comment
Share on other sites

Pompás volt, mint a többi!

 

Néha van egy olyan érzésem, mikor Obi és Ventress beszólogatnak egymásnak, hogy flörtölnek.....ill. csak ventress.......na mindegy...

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Ody: Ok, akkor csak utána fogok benézni :D

 

Ami a kronológia felrúgását illeti: nekem még mindig nem tetszik. Bele fogok zavarodni, hogy melyik mikor történik. Nem értem, hogy mi értelem egy "prequel" részt betenni a sorozat közepébe? :D kilóg a lóláb.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information