Jump to content

Ben halála


Recommended Posts

Legszomorúbb jelenete az ep4nek Ben halála. Hozzá kapcsolodunk legjobban érzelmileg, az új filmek csak fokozzák ezt az érzelmi kapcsot.

Hihetetlen, hogy Sir Alec miket vitt bele. Olyan érzelmeket tett saját halálába, amiknek most külön jelentést ad minden egyes másodperc, az előzmény filmekből.

 

De tényleg Vader ölte meg Obi-Wan-t?

Én úgy vagyok ezzel, hogy már a vágás előtt köddé vált Ben, mint Yoda az ep6-ban. Eggyé vált az Erővel utána Vader, csak a köntöst vágta ketté. Tudom egy kis apróság, de engem érdekel. Szerintem nem Vader ölte meg Bent és nem a holtteste tűnt el. Hanem Ben eggyé vált az Erővel, eltűnt és utána Vader lesujt és azt hitte, ő ölte meg. De csodálkozott, hol a holttest. Az nem volt, mert "rendes" halál nem volt.

Link to comment
Share on other sites

Ez elég érdekes felvetés, és lehet benne valami...

 

A drámaiságot illetően nagyon igaz. Ennek a jelenetnek a hatása is sokkal nagyobb az előzmények ismeretében. Főleg ahogy Luke reagál Obi elvesztésére. Éppen ma volt szó erről a párhuzamok topicban. Totál Obi/Qui-gon cucc az EPI-ből :)

Link to comment
Share on other sites

ÉS az Obi-Wan topicba is jólett volna :)

Az Obi-Wan topikban éltetni kell Kenobi mestert, nem a haláláról beszélni. :63:

 

:)

 

Én sosem tekintettem úgy a halálára mint mondjuk Windu-éra.Mert nagyobb "hatalmakkal" továbbélt.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem Vader ölte meg. Elvégre Qui-Gon is meghalt már azelőtt, hogy örökéletű lett. Obi-Wannak is meg kellett halnia fizikailag, akár csak Yodának, aki színtén a halála után tűnt el. A halálos vágás pillanatában szerte foszlott. Ez kicsit hasonló, mint a Hegylakóban. Előbb meg kell halni, hogy halhatatlan legyél. Csak úgy nem válhat valaki egyé az Erővel, különben minek akkor a testi élet, ha egyszerűen várna ránk az örökélet, és magunk is elérhetjük. Benapó egyé vállt az Erővel, de csak a "halála" után.

Mert nem beszélhetünk halálról a szó hagyományos értelmében, hiszen éppen ezzel vállt örökéletűvé.

 

És a jelent súlya miatt had legyen itt egy kép is róla:

 

bendeath.JPG

Link to comment
Share on other sites

De mivel holttestet egy pillanatra sem látunk, bármi lehet. Yoda, meg lehet, csak lehunyta a szemét, koncentrált, és vége, volt test nincs. Szerintem Ben is ezt csinálja, ezért teszi a feje elé a kardját koncentrálva.

 

Ha a halálos vágás pillanatában szerte foszlott, az gyakorlatilag az én verziómmal egyenértékű. Legalábbis nem mond ellent neki.

Link to comment
Share on other sites

És akkor úgy kellett volna lennie, hogy Obi két-darabban érne földet.Mert Yoda is amikor meghalt, utána tünt el.

Ebből arra lehet következtetni, hogy Obi a halála elött tünt el.

Link to comment
Share on other sites

Vagy a szíve utolsó dobbanásának pillanatában, amit ugye kívülről nem láthatunk, mikor következik be.

Mindkét verzió lehet igaz, megállják a helyüket. Nekem csak azárt nem tetszik ez, mert ha tényleg önmaguktól és nem a haláluk okán váltak ilyenné, akkor az egész számomra lefullad. Hiszen minek élni, ha ott a halhatatlanság, megcsinálom ezt, aztán zúzok tovább halhatatlanul.

Viszont a koncentrálás részben egyet értek, hiszen az Erő alkalmazása ez, felkészültek, hogy a halál beállta pillanatában eggyé vállhassanak... és akkor itt a hopp, mert máris arról beszélek, amiről ti :39:

Link to comment
Share on other sites

Én Dzséjttel értek egyet. Obi-Wan is azt mondja Vadernek, hogy ha lesújt rá, akkor nagyobb lesz a hatalma, mint azt eltudná képzelni... tehát ahhoz le kell sujtson Vader. Meg kell halnia testileg Obi-Wannak, hogy szellemesdit játszhasson :)

Link to comment
Share on other sites

Azért azt lenne mg jó tudni, Vader mit gondolhatott, mikor Kenobi eltűnt. Azért látszik rajta, hogy dunsztja sincs, mi történt, meg is tapossa a köpenyt, hogy megvizsgálja, maradt e benne valami. Vajon mit gondolhatott az eltűnésről? Vagy csak részletkérdés volt neki, lényeg, hogy végre leszámolt a volt mesterével? Én erre szavazok.

Link to comment
Share on other sites

Hogy minek élni?

Azért, mert hiába halhatatlan, csak a szelleme az a fizikai valójának így is vége. Vagyis két fűszálat nem tud keresztbe tenni, ha már "csak" szellem alakban örökéletű. Ha tenni akar valamit élnie kell egy ideig. Vagyis, ha egyből szellemesdit játszik ahogy megtanulta, akkor hogy szervezi be Luke-ot, Yoda, hogy Tanítja...

Ben elindította az úton aztán, egérutat adott neki, hogy elmenjen. Ha ezt nem teszi ott maradnak megmenteni. És lehet, hogy elfogják őket odavesznek.

Azt is gondolhatja Ben, na nézzük az öreg mester jól tanított-e, azt huss. Jól már az Erő hangján beszél Luke-nak.

 

Szerintem a halhatatlanság időleges. Amíg jó mederbe nem terelnek mindent addig érvényes. Ezért nem hallunk késöbb semmit Qui-Gonról. Illetve azért is mert Luke-nak nincs hozzá köze. Amint megtették amit kell, örök nyugalomra lehetnek.

Link to comment
Share on other sites

Trükk tecknika fejlettsége, tényleg rányomja az egész bélyegét a Trilógiára. Nem (csak) negatív értelemben. Rengetegszer ez sarkallja őket arra, hogy más trükkel próbálkozzanak, ami lehet, hogy nem jó, de később ebből filmtörténeti trükk lesz belőle.

Mesélésnek ezek a korlátai, hogy ezt nem tudjuk megcsinálni néha rányomja a bélyegét. De hihetetlen hangulatot kölcsönöz a filmnek.

 

Pl a sikló lebegtetése a Tatooine-on. Be kebnték viasszal a kamerát. Milyen "barbár" megoldás, nem is nézett lebegőnek. De a légkör hangulat, feeling, elhitette velünk, hogy lebeg.

Link to comment
Share on other sites

Ha már trükk-technika és ep.4: Mára klasszikussá vált a bár-jelenet, pedig ott is a kompromisszumok és a kevés pénz dominált. Némely jelmezt kölcsönzőkből vették ki... igy lehet, hogy még egy amerikai űrhajós is feltünik a bárban :)

Link to comment
Share on other sites

A halhatatlanság módját kevesen ismerték (Anakint nem számítom ide, mert ő más eset, de egyébként 3-an voltak csak), és valószínűleg nekik sem állt szándékukban addig eggyé válni az Erővel, amíg nem jött el annak az ideje.

A halál módja másodlagos tényező, a lényeg az, hogy meghaljanak így vagy úgy, legyilkolás, öregség, vagy önfeláldozás útján.

Szerintem Obi-Wan feláldozza magát Luke-ékért. Addig is rá figyelnek, és Luke-ék menekülhetnek. Nem Vader vágja le Obi-t, Obi mestere volt az Erőnek, talán mondhatjuk azt, hogy egyfajta öngyilkosságot követett el, de neki nem volt szüksége semmiféle külső eszközhöz ehhez. Abban a pillanatban, ahogy meghalt, eggyé vált az Erővel (mint Yoda mester is). És még az sem biztos, hogy legyőzte volna Vadert, hanem Vader ténylegesen megölte volna. Persze ezt már sosem tudhatjuk meg. És akkor gyilkosság útján hal meg Obi, de akkor is eggyé vált volna az Erővel.

Az epIII végén a Qui-Gonos jelenetben Q-nak max. a hangja "szerepelhet", mert ő a halála pillanatában nem vált eggyé az Erővel, elégették. Yoda olyasmit mond a könyvben, hogy visszatért az Erőből (vagy valami hasonlót). Így szerintem neki a tudatát érzékelik, lehet, hogy még a hangját sem úgy hallják, mint egy normál hangot.

Hú, kicsit eltértem a témától.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem meg is ölte. 8) "Ha most halálra sújtasz, nagyobb lesz az erőm, sem mint azt el tudnád képzelni" És így is lett. :) Szerintem...

 

Talán úgy gondolta,hogy így jobban tud majd Lukenak segíteni.Meg talán félt attól,hogy Anakin fia is rossz útra téved és inkább Yodára hagyta Luke kiképzését. :wink:

Link to comment
Share on other sites

hanem Vader ténylegesen megölte volna.

 

Szerintem meg is ölte. :roll: "Ha most halálra sújtasz, nagyobb lesz az erőm, sem mint azt el tudnád képzelni" És így is lett. :( Szerintem...

 

Nagyobb is lett az ereje, de ez nem attól lett, hogy Vader lesújt rá, hanem a halála miatt. Hiába hal meg, erősebb lesz. De közben odaértek Luke-ék, és hogy segítsen rajtuk, önfeláldozott. Nem Vader volt, aki belemártotta a kardját, és láttuk Obi-t vérbe borulva (ami fénykard esetében nem lehetséges, csak szóképnek írtam ezt) összeesni. Azt mondja, ami abban a pillanatban fennáll, utána jön Luke, és mindjárt változik a felállás. Valamelyik topikban írt is valaki olyat, hogy ezzel az önfeláldozással Luke-ot segítette, erősebbé tette. Ha jól emlékszem, ez volt a lényege annak a hozzászólásrészletnek.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem jó előre lejátszotta már a dolgot. Mivel ő "kudarcot" vallott az apjával, így csak is Yoda lehetett képes kitanítani Luke-ot. Nyugodtan halt meg, hisz tudta, a fiú jó kezekben lesz.

 

Amikor elválnak az irányítóteremnél és Luke vele akar menni, mondja is neki Obi, hogy nem segíthet és számára más út van kijelölve. Bocs, hogy nem tudok szó szerint ídézni, kész szégyen :roll: Na jó lesz, ha sürgősen megnézem a filmeket !!

Link to comment
Share on other sites

Ben jellemében keresendő a válasz

 

Ez Obi-Wan Kenobi:

Zseniális pilóta,aki nem szeret repülni.Ellenálhatatlan harcos, aki,ha lehetséges nem harcol.Páratlan tárgyalófél,aki szívesebben üldögél egyedül és csöndes barlangban és meditál.

Jedi mester.A Köztársasági hadsereg tábornoka.A Jedi Tanács tagja.És mégis,úgy érzi,mintha ezek egyike sem lenne.....

Obi-Wan Kenobi megtanult lazítani.

Nagy néha elmosolyodik,néha még tréfálkozik is,és bölcs,gyengéd humoráról lett ismeretes.Bár erről sejtelme sem volt,Annakinnal való kapcsolata azzá a nagy Jedivé emelte,amivé egy nap Qui-gon szerint is válhatott volna.

Jellemző Obi-Wanra,hogy ennek egyáltalán nincs tudatában.

Sohasem akart naggyá vállni.Csupán arra törekedett,hogy legjobb tudása szerint elvégezzen minden rábízott feladatot.

Szerény,öntudatos és mindenkivel közvetlen.

Ő az igazi Jedi.

:roll:
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information