Ugrás a kommentre

A Star Wars jövője

Örülnél-e egy CGI karakterrel megoldott Luke Skywalker sorozatnak?  

30 felhasználó szavazott

1. 1. Örülnél-e egy CGI karakterrel megoldott Luke Skywalker sorozatnak, ha Tarkin minőségben oldanák meg?

• Igen, egy Tarkin szintű CGI-jal elégedett lennék, jöhet a sorozat
    • Igen, bár a Tarkin CGI kizökkentett, de Luke Skywalkert csak Mark Hamillként tudom elfogadni
    • Nem, a Tarkin szintű CGI nem volt elég jó ehhez, vagy találjanak más megoldást, vagy ne legyen ilyen sorozat
    • Nem érdekel semmilyen Luke Skywalker sorozat

Ajánlott hozzászólás

Hozzászólás ideje:

A mennyiségre a magyarázat az, hogy a tavalyi évben visszavettek a tempóból. Tavaly 2 élőszereplős sorozat (Echo, Agatha) és 1 animációs (What IF 3) jött, pedig a fentebbi listában van olyan sorozat is (Ironheart), amit hasonló helyzetben van, mint Star Wars szempontból a Skeleton Crew, vagyis még 2023-ban ért véget a forgatás és ennyire eltolták azt.

Most meg gondolom úgy gondolták, hogy a Bosszúállók filmek előtt kidobják a megmaradt projektjeiket (az animációs sorozatok is már évek óta készültek náluk), hogy majd onnantól kvázi megújuljanak.

Az, hogy megéri-e nekik? Mivel a Disney+ eredeti tartalmak terén még mindig kevesebbet termel, mint más streaming szolgáltatók, így valamivel fel kell tartaniuk az előfizetőiket új tartalmakkal. És gondolom a Marvel fanok sokan lehetnek.

Hozzászólás ideje: (szerkesztve)
2025. 01. 19. - 20:56, Ody Mandrell írta:

Röhejes, hogy ennek a totál értelmetlen Vision-ek már a harmadik évada jön. Erre bezzeg van pénz.

2025. 01. 20. - 0:40, Dzséjt írta:

Én még az elsőt sem.

Uffh srácok, halljátok magatokat? Helyettesítsetek be olyan SW sorozatokat, filmeket, amiket ti szerettek, és amik ilyen elutasító szidása titeket hoz ki a sodrotokból.

A Visionsnek igenis nagy szerepe van. Ha elfogadjuk, hogy a Star Wars nem csak egy szórakoztatóipari produktum, ami arra van, hogy pénzt hozzon azoknak, akik a jogait birtokolják, és hiszünk benne, hogy ez valóban egy modern mítosz, ami számos módon inspirálja a befogadóit, beleértve kulturális alakokat, művészeket, adott esetben úgy is, hogy a Star Wars kánon és a Lucasfilm plecsnije nem, vagy csak részlegesen van rajta, akkor igenis fontos, hogy ilyen alkotások készüljenek. A görög mitológia úgy hatott a kultúrtörténet végtelen számú alkotójára, hogy maga a mitológia nem volt jogdíjas. James Joyce Ulysses-éért nem kellett Homérosz műveinek jogbirtokosának fizetnie, nem kellett egyezkednie éveken át, ahogy nem kellett sem Mózes jogörökösével sem a római pápával egyezkednie Rembrandt van Rijnnek, amikor megfestette a legkülönbözőbb Ábrahám áldozata-képeket. Ugyanilyen valamennyi vallási-kulturális alapmű, amik a közkincs részét képezik.

Persze a Visions sem független a Lucasfilmtől, de elképesztően elismert animációs stúdióknak kínál lehetőséget arra, hogy a Star Wars brandet felhasználják, és ebben a sandboxban játszhassanak, anélkül, hogy ezen alkotásokat a kánon, a profitorientáltság, és egyéb dolgok béklyóznák. Ha én kitalálnám, hogy holnap azt akarom, jelenjen meg a filmemben Darth Vader, komoly jogi aggályok egész sora szabadulna rám. Holott a figura pontosan ugyanolyan kulturális alapvetés, mint bármely más alak, mint Don Quijote vagy Drakula. Vagy persze az is lehet, hogy az alkotás megmarad vonal alatt, a teljes anonimitásban, pl. fan filmek a youtubeon, vagy pl Kolodko Mihály Yoda szobra a Gellért térnél.

A Visions szükséges, és még sok más ilyen produktum is kellene, hogy a Star Wars kreatívan ne fulladjon ki teljesen. 

George Lucas a Star Wars megalkotójaként sem így gondolkozott a filmjeiről. Egyébként esélyt is adott számos olyan alkotónak, akik nagyon más formanyelvben gondolkoztak, mint a hivatalos SW-tartalmak: ld. Genndy Tartakovsky, Seth Green, a Nelvana stúdió, Seth MacFarlane, stb.

És emellett ha igazán Star Wars rajongóknak gondoljuk magunkat (nem pedig csak in universe vaskalaposan merengünk az eszképizmusban), adnunk kell legalább arra, hogy egy esélyt adunk ezeknek a műveknek, és interpretációnak fogjuk fel, nem pedig annak, hogy ezek hivatalos alkotások, folytatások, stb. Főleg nem azzal a konklúzióval, hogy ezek az alkotások az SW meggyalázása, esetleg feleslegesek. Amúgy töredék töredéke egy ilyet elkészíteni, és egy Disney-nél a sok kicsi higgyétek el, hogy nem megy sokra (vagy éppen pont, hogy sokra megy, de Ody úgy értette a sokra megy-et, hogy szétaprózódik). Nagy hiba lenne azt gondolni, hogy ha bezárunk 100 db 1 millió dolláros projektet, és helyette csinálunk 1 db 100 millió dollárosat, akkor nyert ügyünk van. Kell az a sokféleség, hogy kiválasztódjon belőlük az a kevés, ami jó lesz, és kellenek a lyukra futások, a kísérletezések, amik közül kikristályosodik a mestermű. Ez minden szinten igaz az SW-re. Ez történik pl. a magyar filmmel, ahol 7 milliárdot adnak 1 filmre, és azt hiszik, hogy majd abból az egyből meglesz minden siker. Hát nem, okosan kell elosztani, hogy nyilván legyen nagyobb költségvetésű film is, legyen kisebb is, és legyen minél szélesebb merítésű az a portfolio.

Azt is világosan látjuk, hogy George Lucas Star Warsában valójában sokan sokfélét láttak és látnak most is, ezt pedig egy monstre produktum létrehozásával nem fogják újra előcsalni, így tudott létrejönni pl. az Andor, ami egészen biztosan nem működött volna az SW 7. részeként, ugyanezzel a felnőttes koncepcióval úgy nyilvánvalóan csalódást keltő lett volna. Ezt csak az alkotások sokféleségével lehet elérni, ahol mindenki megtalálhatja a maga kedvére való darabot.

A Visions-nél pedig higgyétek el, hogy azon felül, hogy mondjuk ezek a kreatív történetek, ötletek visszaszivároghatnak később a mainstream SW-be, akár csak egy-egy elemüket átvéve, számos animációs alkotót is letesztelhet a Lucasfilm, akik aztán potenciális alkotóivá válhatnak a mainstream SW produktumoknak is. Biztos vagyok benne, hogy a TCW filmet ugyanilyen ellenérzésekkel fogadta még nagyon sok ember. És tényleg akkor az is valóban eltérés volt az addig látott SW mainstreamtől. Ha sokak kívánsága teljesült volna akkor, hogy ilyen ne legyen többé (azon felül, hogy mennyi remek SW-tartalmunk nem lenne), akkor most nem lenne pl. egy Dave Filonink sem.

Szerkesztve: - IndianaAndrisSolo
  • Nem értek egyet 1
  • Zavaros 1
  • Tetszik 4
Hozzászólás ideje:
10 perccel korábban, IndianaAndrisSolo írta:

Biztos vagyok benne, hogy a TCW filmet ugyanilyen ellenérzésekkel fogadta még nagyon sok ember. És tényleg akkor az is valóban eltérés volt az addig látott SW mainstreamtől. Ha sokak kívánsága teljesült volna akkor, hogy ilyen ne legyen többé (azon felül, hogy mennyi remek SW-tartalmunk nem lenne), akkor most nem lenne pl. egy Dave Filonink sem.

A TCW kezdettől fogva jól nézett ki. Legalábbis számomra. Sokan ellenérzésekkel voltak? Naná! Mint mindenre amire SW van írva, és nem a klasszikus trilógia világát és szabályrendszerét majmolja. Elfogadom, hogy a Visions egy kísérleti valami, de ettől még feleslegesnek gondolom. 

12 perccel korábban, IndianaAndrisSolo írta:

Uffh srácok, halljátok magatokat? Helyettesítsetek be olyan SW sorozatokat, filmeket, amiket ti szerettek, és amik ilyen elutasító szidása titeket hoz ki a sodrotokból.

Nem szidta senki, csupán megjegyeztem, hogy szerintem felesleges és pénzkidobásnak tartom. Erre megint csak azt tudom felhozni amit sokszor megkaptam már, miszerint nekem minden SW tetszik. Ez nem igaz, amire a Visions az egyik eklatáns példa. Tehát igen, hallom magam, és ha az én kedvenceimet kritizálhatja bárki és azt nekem "el kell fogadnom", akkor elnézést kérek, de miért rejtsem véka alá az esetleges negatívabb véleményemet olyan SW művekről amik nem tetszenek? Valószínűleg nem halnak bele a Visions fanok a hatalmas "negatív kritikámba"....

Amúgy erről a kísérletezésről jut eszembe: bár a Celebrationön (hamár Japánban lesz ugye) lehet bejelentés ezügyben, de eddig én azt látom, hogy a Visionsre az animációs stúdiókat azzal bízzák meg, hogy "tessék itt van a Star Wars, csináljatok benne valamit, akármit" és ennyi. A 3. évadban persze visszatér néhány stúdió, aki az első évadban is alkotott, de én úgy gondoltam, hogy talán a stúdiók közül lesznek olyanok, akik később a Visions-el ellentétben mondjuk kijönnek egy olyan anime sorozattal (vagy a második évadhoz hasonlóan egy animációs sorozattal, legyen az stop-motion vagy 3d), ami viszont már a kánon részévé válnak és a stúdió(k) figyelembe veszi(k) a kánont. De ezt eddig én nem látom.

Tudom nem mindenkinek fekszik az anime vonal (én viszonylag keveset láttam eddig), de azért örülnék egy kánontörténetnek. :)

Szerkesztve: - Bence1997
Hozzászólás ideje:

Mint ötlettel nekem semmi bajom a Visions-el. Én annak idején kifejezetten kiváncsi voltam mi sül ki belőle. Ám aztán kiderült, hogy a japán stúdiók baromi ötlettelenek és ahelyett hogy érdekes dolgokat hoznának be csak a történelmi Japánra, meg néhány tipikus anime elemre rádobtak egy SW skint. Igazából a koncepció miatt pont az ötlettelenség a legmeglepőbb eleme az egésznek. Egy átlag SW képregényben sokkal izgalmasabb és érdekesebb kreativ ötletek vannak bedobva. A második évad egyébként már egyértelmüen jobb volt, de ott is szinte csak az európai stúdiók miatt. Viszont a harmadik évad megint Japán-orientált lesz, úgyhogy nehéz lelkesednem érte.

Hozzászólás ideje:

Én sem néztem a Visions-t és nem is tervezem, de azzal egyetértek, hogy kell teret adni az extrémebb kísérletezésre, pláne, ha nem a mainstream Star Wars-t érinti. Hiszen ezzel a mainstream filmek és sorozatok semmi hátrányt nem szenvednek, nem hiszem, hogy ezen múlik azok költségvetése és hogy egyáltalán elkeszüljenek-e. Viszont ha valami Visions kaliberű dolog véletlenül remekül sikerül, az visszahathat, formában és tartalomban is a mainstreamre, amivel meg mindnyájan jól járhatunk.

Kicsit olyan ez, mint a könnyüzene, ahol jól megfér egymás mellett, alatt a sláger es az underground is. Azonos korszakban azok is hatnak egymásra, és ami rétegzene volt, az populárisabb is lehet később. 

2 órával ezelőtt, IndianaAndrisSolo írta:

Légy oly kedves, és engem ezzel kapcsolatban ne idézgess, mert részemről nem történt elutasítás, és k*rvára messze van a szidástól. :angry: :nana: Egyszerűen csak nem érdekel. Nem ez az egyetlen SW produkció, ami így járt. Az meg engem kicsit sem idegesít fel, ha valaki nem látott egy, több vagy egy SW-t sem, amit szeretek, mert őt nem érdekli. A legközelebbi barátaim fele egyet sem látott (ennek ellenére az egyikkel tök jól elbeszélgettem az SW-ről szombaton, borozgatás közben :D ).

Az idegesít fel, ha nem látta, de véleményt mond róla. Én viszont nem mondtam véleményt a Visions-ról. :wink:

Szerkesztve: - Dzséjt
Hozzászólás ideje:
24 perccel korábban, Pildi írta:

Viszont ha valami Visions kaliberű dolog véletlenül remekül sikerül

Ahogy @Bomarr, helyesen felhívta a figyelmemet arra, hogy ezeket a nagyközönség nem nézi, így úgy gondolom kevésbé releváns mi sikerül jól, az a mainstreamben még nem biztos jól sül el.

Hozzászólás ideje:

Viszont "tehetségfelmérésként" azért még funkcionálhat egy ilyen Visions kaliberű széria. Kipróbálhatnak benne különböző tehetségeket, akik később nagyobb produkciók stábjának részeseivé válhatnak, és látásmódjukból, kretaivitásukból profitálhatnak a nagyobb produkciók kicsi vagy nagy mértékben.

Hozzászólás ideje:
2025. 01. 04. - 15:03, Dzséjt írta:

@Odumin

Azt nem tudom, megéred-e vagy sem, vagy én megérem-e, de azt első kézből tudom, hogy a cutscene-ek fejlesztése szépen halad, és például a nyitójelent baromi ütősen néz ki. :) 

Ezt az üzenetet még csak most láttam. Nem tudom, milyen kapcsolatod lehet a fejlesztőkkel, de ha esetleg volna kedved "névtelen belsős forrás" lenni, a Rebónál bármilyen infót nagyon szívesen fogadunk :D

Hozzászólás ideje:
6 órával ezelőtt, Darth Cupsy írta:

Ha valaki ennyire elrugaszkodott, "újító" SW-re vágyik akkor szvsz. már nem is az SW-re vágyik igazán. 

De mi az SW? Ezt igazán te se tudod, meg én sem, csak annyit állapíthatunk meg, ernyőfogalom, és el kell fogadnunk, hogy sokan sokfélét értenek alatta. Nyilván az egésznek van egy magja, ami a 11 vagy 9 vagy 6 vagy leginkább 3 film. Vagy méginkább részletek ezekből a filmekből, figurák alakjai, zenei motívumok-dallamok, nevek, idézetek amik a kollektív tudattalanba ivódtak, és azok is felismerik, akik nem látták.

Másrészt itt arról van szó, hogy az SW milyen alkotásokra hat. Ha az ET-t történetesen nem George Lucas legjobb barátja, Steven Spielberg rendezte volna, és nem Amerikában játszódott volna, hanem ET mondjuk egy nyugat-európai farsangi bálban bújt volna el a gyerekek között Halloween helyett, Yoda nem tűnhetett volna fel, az az utalás egész egyszerűen nem lett volna. Vagy mocskosul drága lett volna. Azért nem Kelet-Európát mondok, mert itt letojták volna a vasfüggöny ezen oldalán, és nem is tudták volna akkor számon kérni ezt igazán jogilag. Egyébként egy magyar 80-as években felnőtt rajongó SW élményéhez igenis hozzátartozott a trafikoskép, a Fazekas képregény, az SW poszter számára pedig nem Tom Jung, a Hildebrandt testvérek vagy Drew Struzan csodás hivatalos alkotásai voltak, hanem Helényi Tibor alkotásai, amik szintén csak nyomokban tartalmaztak SW-t. Ellenben kordokumentumok máig, amik legalább annyira szólnak az SW-ről, mint a Kádár-korról, és egyébként szerintem csodálatos, hogy ilyen szabadon megihletődött a pacák az SW-től, mindenféle sárkányokat és a filmben nem szereplő lényeket lefestve.

Cupsy, pl. az Andor SW? Azon felül, hogy most 30 éves fejjel nekem és sokaknak tetszik, ha 3 évesen azon a végzetes ausztriai síelésen nem a Jedi visszatért, hanem az Andort láttam volna, nem hiszem, hogy most is itt írogatnám ezt a kommentet. Az is kellőképp elrugaszkodik a mainstream SW stílustól. Egy barátomnak meg a Skeleton Crew SW környezetbe helyezett kertvárosi Amerikája sok. De alighanem a maguk igazsága volt azoknak az idősebb rajongó embereknek 1999-ben a TPM újító, egy új korszakot hozó látványvilágát az addig általuk ismert SW-től elütőnek ítélni. Ugyanezt a fent idézett mondatodat ők is mondhatták volna, gondolom azzal nem értenél egyet. De akkor viszont hol húzzuk meg a határt? 

Természetesen én is azt gondolom, hogy az SW esetleges tizedik epizódja ne egy anime legyen, ahol összevissza hadakoznak szamurájkardokkal. De ezeknek a dolgoknak helye van, szerintem a Visions egy tökéletesen megtalált kis szeglet, pl. amúgy jobban elköltött pénz, mint a YJA, ami viszont kánon. Én nem igazán hiszem, hogy a gyerekek rajonganának érte (habár biztosan van rajongója), kisgyerekeknek szóló sorozatként nézve is elég lapos többnyire.

A Visions arra képez hidat, hogy az SW visszahathasson más alkotásokra, alkotókra, kultúrákra is. Márpedig a világ egyik legismertebb filmjének jövője, kulturális hatása, ennek folyamatos szinten tartása szempontjából ez nagyon fontos lenne. Más dolgoknak is kéne lenniük, amik erre irányulnak, nem csak a Visions-nek, mert abban egyetérthetünk, hogy nem elég erre.  Én pl. azt sajnálom, hogy a Ghibli stúdió kapcsán azt ígérték, hogy lesz még további együttműködés is a Grogus pár perces szösszeneten túl, és automatikusan be is fizetnék rá, mert az ténylegesen különleges dolog lenne, ismerve a Ghibli magas színvonalú munkásságát.

A Visionsből is legalább 4-5 engem igazán megragadó részt is tudok mondani a teljes sorozatból, amik remek darabok voltak. Ráadásul átjárja (az első évadot legalábbis) a japán kultúra, ami elmondhatatlanul sokat hatott az SW-re is, ezt talán nem is kell mondanom. Egyébként az a Kurosawa hatott az SW-re, aki valójában a nyugati exportcikk alkotója volt Japánnak, őt a nyugati történetszövésű filmjei miatt a nyugati kultúrájú nézők szerették (nem véletlenül adaptálták szamurájfilmjeit később westernekként), míg pl. Ozu meg tisztán a japán hétköznapokat mutatja meg, számunkra szinte értelmezhetetlen történetszövésben. De pl. nagyon érdekes, hogy a Screecher's Reach Visions epizódra meg az ír mondavilág, az ír kultúra hat, hiszen ezt meg egy ír stúdió csinálta. Érdemes amúgy úgy nézni a Visions epizódokat, hogy előtte megnézi az ember a 8-10 perces behind the scenes videót is az adott részről. A második évad kulturálisan sokszínű nagyon, az első évadnál pedig az jön ki nagyon jól, hogy mennyire döbbenetesen sok különbség van még anime és anime között is. És szerintem sokan elmondták már, a The Ninth Jedi igazán lehetne egy sima SW történet is.

5 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Légy oly kedves, és engem ezzel kapcsolatban ne idézgess

Oké, rendben. De ezt leszámítva is tartod, hogy a kommentem zavaros, vagy azt gondolod, hogy van benne ráció?

Hozzászólás ideje:

Most hirtelen én se tudom, hogy mit gondoljak. Ami még a cikkben szerepel:

- A HR úgy tudja, Levy filmje önálló alkotás lesz, 2022 óta körmölik a történetet

- Ha Gosling leszerződik, akkor ez lehet a következő film, amely beléphet a forgatási fázisba idén ősszel.

THR nem szokott hülyeségeket írni. Goslingról nem tudom mit gondoljak :D

De akkor ezek szerint mégsem ebből lesz a Rey film, ha "független" a Skywalker Sagától

Szerkesztve: - Yoda József

Nem állok le vitatkozni Visions témában, mert értelmetlen (meg amúgy általában semmiben már, mert se időm, se kedvem). Annyi a hozzáfűzni valóm, hogy inkább Rian Johnson trilógiája készüljön, mint a Visions, aki ismeri a véleményemet a TLJ-ről az érti minek tartom a sorozatot.

Szerkesztve: - Darth Cupsy

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

• Jelenlévő felhasználók:   1 felhasználó

• Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.