Jump to content

A kedvenc epizód


Ody Mandrell
 Share

Melyik a kedvenc epizódod?  

33 members have voted

 1. 1. Melyik a kedvenc epizódod?

  • The Phantom Menace
   1
  • Attack of the Clones
   4
  • Revenge of the Sith
   17
  • A New Hope
   3
  • The Empire Strike Back
   5
  • Return of the Jedi
   4


Recommended Posts

Melyik a kedvenc SW filmetek? Én most már végérvényesen kimerem jelenteni, hogy a ROTS mozgatja meg az agyamat legjobban! Már alig várom, hogy a DVD alapján kivesézzük ezt a remekművet.

 

Egyébként mindegyiket szeretem, és remekműveknek tartom őket, ám mégis a ROTS az az epizód, ami mindenből ami az SW-t jellemzi, a legtöbbet tudja felvonultatni.

Link to comment
Share on other sites

sorrend:

1. ep3 - ebben történik a legtöbb dolog (Anakin áttér, Padmé meghal, jedik kipusztulnak, birodalom kikiáltása, mesterek harca stb.)

 

2. ep6 - a "záróakkord" (elpusztul a gonosz, Vader visszatér, meghal Yoda, vége a birodalomnak, méltó megkoronázása az egész történetnek)

 

3. ep5 - töténések szempontjából igen fontos (Luke megtudja az igazat, Luke-ot tanítja Yoda, a birodalom szószerint visszavág + marha jó a hangulata, remekmű ez is)

 

4. ep2 - egy fontos kapocs! (lenyűgöző látvány, csodás jelenetek, Anakin jellemfejlődése, Kaminó stb., bár az ep3-hoz képest jóval kevesebb dolog történik benne, de akkor is imádom, jórészt azért mert sok életképet látunk a galaxis mindennapjaiból - bár, étterem, menekülteket szállító hajó stb.)

 

5. ep4 - az első sw film (lenyűgöző úgy, ahogy van, a kultusz fundamentuma, bár látványilag egy icipicit kilóg! És nagyon hiányzik belőle Yoda és Palpi)

 

6. ep1 - az első prequel (ez is csúcssuper film, ebben még láthatjuk a virágzó köztársaságot, ami egyébként már agonizál is egyben, először találkozuk a klasszikusok nagy "öregjeivel", látjuk helyüket egy régi világban, jedi tanács, szenátus, bár néha kicsit sok a JarJar...)

Link to comment
Share on other sites

Azt hiszem nekem most valahogy így néz ki. (Bár hangulattól is függ néha)

 

1,ROTS

2,TESB

3,AOTC

4,ROTJ

5,TPM

6,ANH

 

Katonás sorrendben váltogatják egymást a Prequiel és az OT részei... :)

Link to comment
Share on other sites

Nagy nehezen nálam is kialakult a sorrend...

Nehéz szülés volt, de az első helyen a ROTS áll. :D

 

1. ROTS

2. ROTJ, AOTC

3. TPM, ESB

4. ANH

 

De az első és a második helyek között nincs sok távolság. Még annyi sincs, mint a többi között. :D

 

Egyébként épp egy ROTS film- és zenekritikán dolgozom, pár nap múlva talán elkészül.

Link to comment
Share on other sites

Egyébként épp egy ROTS film- és zenekritikán dolgozom, pár nap múlva talán elkészül.

 

Ezt örömmel hallom!! Régebben írtál a ROTS-ról ha jól emlékszem igaz? Bár nem túl hosszan. Ez amolyan igazi méllyenszántó kritika lesz? :D

Link to comment
Share on other sites

Ody:

 

Igen, régebben írtam róla egy nem nagyon pozitív kritikát, az első megtekintés után. De az a véleményem sokat változott, és nem tartom jónak, hogy az egyetlen filmkritikám pont ilyenre sikeredett. :D Bár néhány dolog, ami ott szúrta a szememet/fülemet, szúrja most is. És a "kedvenc" nálam egyben azt is jelenti, hogy mivel ez a legfontosabb számomra, vele szemben vagyok a legkritikusabb, tehát kap majd hideget is, meleget is. :D Mivel már egy csomó dolgot leírtatok, ismételni nem szeretnélek Titeket, ezért úgy döntöttem, ez egyfajta folytatása/lezárása lesz a forgatókönyv elemzésének. Főleg arra fektetek hangsúlyt, ami abból nem volt látható: a képekre, a színészi játékra, a hangokra és különös tekintettel a zenékre. Most kb. 6 oldalnál járok.

 

Lokatelli:

 

Lehet, hogy korai volt, de szerintem egész évben korai lett volna még. Szerintem 2005 még biztos az EP3 jegyében telik. :D Mindenesetre nálam már nem nagyon fog változni ez a pozíció.

És ne aggódj, nem fogom vissza magam. :D (OFF: Nemrég küldtem mailt.)

Link to comment
Share on other sites

Csak lustaságból nem részleteztem, most kifejtem bővebben.

 

1. A Klónok támadása

Imádom a film rejtélyes hangulatát. Ahogy az esemény kibontakozik, kicsit ugrálós, mindig megpihenünk megemészteni mi történt. Aztán egyből kapjuk az új adagot, vagy akciót, vagy infókat mik azok a klónok stb. A vége pedig katarzisok sorozata, gladiátoros játék az arénában, majd a Jedi mentőosztag, és a klón mentő osztag. Kirobban a klónháború. Mindig ezt akartam látni, mikor az öreg Ben mesél Luke-nak, hogy ő ebben harcolt. Olyan nagyszabású, hogy már fáj. "Levezetésnek" még egy elegáns kardcsatával, és Yoda első olyan bevetésével, amit látunk. Imádom. Egyedüli feketepont zene össze ollózása az ep1ből, minősíthetetlen, de megbocsátható.

 

2. Egy új remény

Ennek a címe nekem mindig Csillagok háborúja marad. Ez olyan könnyed film, mégis tele komolysággal. Ez teremtett mindent enélkül nem lenne semmi, mi sem lennénk itt. Nem kerülhet hátrébb egyszerűen, nem lenne méltó. Ehhez még az is párosul, hogy ez egy filmtörténeti csoda.

 

3. A Sith-ek bosszúja

Azért került a 3-dik helyre, mert túl darkos. Ennek a filmnek ilyennek kell lennie. Annyira nyomasztó látni az átalakulást. 66-os parancs is olyan megdöbbentő, nem is tudom, elképzelni, hogy tud ennyire megviselni egy olyan dolog, amit már tudunk az ep4 óta. NEm tudok egy olyan filmet első helyre tenni, amiben megölik akiket szeretek és a gonosz győz. Ennyi az érvem a harmadik helyre.

 

4. A Birodalom visszavág

Hasonló hangulat, mégis teljesen más. Ez nem nyomasztó, inább kilátástalan. Látva a Birodalom katonai erejét, kegyetlen katona állam, mint egy világháborús film ahol menekülnek a németek elől a szövetségesek. Mesteri ezt a stílust egy űrmesében látni. Aszteroidák elől való menekülés, mikor belegondolok, hogy úristen ilyen látványra képesek voltak 1980ban, mindig hanyatt esek, az a kor nekem még fekete fehér ősembervilágnak tűnik, azt tessék. Yoda felbukkanása és a rádöbbenés az igazságra. Huhh, és ez csak a "negyedik".

 

5. Baljós Árnyak

Ez a film ismét kigyújtotta bennem(bennünk) a rajongás lángját. Jediket akcióban látni, csak párban, mint mester és tanítvány. Egy álom vált ezzel is valóra. Mindig elmélkedtem, milyenek lehetnének. Ilyennek legvadabb álmaiban nem tudtam elképzelni őket. Megfűszerezve, ezt egy nagy konliktussal, űrForma-1-el. És a galaxis talán legjobb, de mindenesetre legdinamikusabb kardpárbajával, ráadásul egy menő karakter ellen. Kell ennél több?

 

6. A Jedi visszatér

Hát ez a rész azért kerül a hatodik helyre, mert nem örülök, hogy vége van, más indokom nincsen. Jabba által Gengszter vagy maffia film is lehetne, aztán egy sima háború lesz belőle, hihetetlen űrcsatával, ami talán még mindig lenyomja a Coruscant fölött dúló űrcsatát. Erdei harcokkal, siklóversennyel, és a gonosz elpusztításával. Csak azért van, ahol van, mert a végén elszomorodom, hogy vége.

 

Persze a különbségek nálam csak árnyalatnyiak 10es skálán nem is tudnám érzékeltetni, talán 100ason. Akkor 97 lenne az ep2 és egyesével lefelé...

 

Hihetetlen, hogy a Star Wars, hogy el tudja tűntetni, műfaji kötelékeket. Ha akarom van benne maffia, autóverseny, világhárorú, vagy kincskeresés. És ezt hívjuk sci-finek.

Ilyen egy filmeposzban, sőt, semmiben nincs. A többi filmet nem lehet ilyen tágan értelmezni.

Link to comment
Share on other sites

Persze a különbségek nálam csak árnyalatnyiak 10es skálán nem is tudnám érzékeltetni, talán 100ason. Akkor 97 lenne az ep2 és egyesével lefelé...

 

Nálam is ilyen szoros.

 

Hihetetlen, hogy a Star Wars, hogy el tudja tűntetni, műfaji kötelékeket.  

 

Ilyen egy filmeposzban, sőt, semmiben nincs. A többi filmet nem lehet ilyen tágan értelmezni.

 

Ebben az EP2 vezet. Pedig nincs is benne űrcsata. Az EP3-as nekem a kaotikussága miatt jön be, ami miatt kritizálják, pont így tükrözi a leginkább a kort, amiben zajlik :D

 

Csak azért van, ahol van, mert a végén elszomorodom, hogy vége.

 

Most már értem miért utolsó nálam is. Megnyugodtam, hogy nem izlésficamot kaptam.

:D

Link to comment
Share on other sites

1.ROTS

Háát..Mitmondjak...TÖKÉLETES.A film elején az űrcsatát imádom, a többi SW filmben nemannyira.A színészek ebben a arészben alakítanak a legjobban.Egyszerre drámai, és akciós.A karakterek nagyon sokat fejlődtek.Főleg az Obi-Anakin kapcsolat lett könyebb.Az Order66 talán a akedvenc jelenetem.A film végi fénykard párbajok nagyon ütnek!Ez Palpi/Anakin filmje!

 

2.ROTJ

Itt Luke fejlődött nagyon sokat.Érettebb, megfontoltabb, és bölcsebb.És végre használja a fénykardját!Ottvannak a szeren Jabba egzotikus táncosai is :) ...Han Solo is nagyon megváltozott.A macsó-latinszeretőből családapa lett majdnem :D ...A film igazából a vége miatt lett a második.Az egyszerűen csodálatos.A Vader&Palpi&Luke, a forest battle, Vader átállása/halála, és a film végi ünneplés.Ezek miatt szeretem nagyon.Ez Luke/Vader filmje!

 

3.AOTC

Volt ez már az utolsó helyen is, volt már az első helyen is.Olyan misztikus, és rejtélyes film.Obi és Anakin kapcsolata szinte romokban áll.Padmét megismerjük két oldalról:szerető-és politikus.Nemnagyon illik egymáshoz.Palpi tör előre ranglétrán!Érdekes hogy csak a film végén jelenik meg Sidious-ként.Már mindneki elfelejtette a film végére..Egy kicsit fura hogy itt ebben a részben tör ki a klónháború, a következő filmben már beis fejeződik.No de erre van a CW.Ez Padme/Anakin filmje!

 

4.TPM

Itt lettem igazán rajongó.Már ezelött is a trilogia volt a kedvencem, de ezzel a filmel erősödött fel a rajongásom.Nagyon sokan szidják a filmet a light-os hangulata miatt, de nekem pont amiatt tetszik.

Még mindenki boldog(no a sithek nem...).Minden letisztult, éa kellemes.

Imádom a film végi fénykard párbajt!Nagyon akrobatikus, és lendületes.Ahogy a többiekis írták, Maul nagyon menő.

Ott bújkál a sötétség...A DVD borítón jól ábrázolja Maul halvány, háttérbennlévő fejével.Megtudjuk hogy milyen volt anno.Ez QuiGon/ObiWan filmje!

 

5.TESB

Sztem ez a legtökéletesebb film.A második legsötétebb SW film.Vader karaktere kibontakozik, és Lucas kiszőtt egy nagyobb történetet hozzá.Luke megtudja a "szörnyű" igazságot, hogy Vader az apja.Egész jólviselte :D .Sokat megtudunk az erőről, és a zene is itt bontakozik ki.Imperial March RULEZZZ!A végén Vader egész jófej.Ez Yoda/Vader filmje!

 

6.ANH

Ezzel kezdődött a SAGA.Sajnálom hogy az utolsó helyre került, de ennek van a legrosszabb forgatógönyve...Illetve nem rossz, de a többihez képest az.Nagyon hangulatos lett a prequel után Obi dumája a régi köztársaságról.Vagy amikor Luke megkapja az apja fénykardját...Ha tudná hogy Obi honnan halászta ki... :D Kár hogy a fénykardokat elcseszték a DVDn is 8)

Solo karaktere a legjobb... 8)

Ez Luke/Leia/Han filmje!

Link to comment
Share on other sites

Nagyon hangulatos lett a prequel után Obi dumája a régi köztársaságról.

 

Érdekes, nekem a prequelek előtt is Obi dumája volt a legérdekesebb.

Arra voltam legkiváncsibb amiket ő mondott.

 

Ez a Jedi lovagok fegyvere, ők tartották, fenn a rendet és a békét a Galaxisban.

Ezt látjuk az ep1-ben Obi-Wan és Qui-Gon próbálkozik békét fenntartani.

 

Te harcoltál a klónháborúkban?

Ebből az ep2ben és ep3ban is látunk momentumokat.

 

Tanítványom volt Darth Vader, aki segített felkutatni és kiirtani a JEdiket mind egy szálig.Ezt az ep3 mutatja be.

 

Nekem egy álmom vált valóra, hogy ezeket láthattam. Mindig ezeken filóztam, hogy nézhettek ki.

Link to comment
Share on other sites

Jelenlegi hangulatomban nálam ez a sorrend:

 

1. AotC:

Erre a filmre úgy ültem be, hogy alig tudtam róla valamit. És mindent megkaptam tőle, amit az első négy film után vártam. T9bb száz Jedi akcióban, hatalmas csata, egy nagyon jó mellékgonoosz (Jango Fett), Obi-Wan és Anakin kapcsolata, hétköznapi momentumok minden mennyiségben mindenhonnan (civil szféra, politikus szféra, Jedi szféra, klón szféra), remek történet, még remekebb képi világ és ami számomra a letgnagyobb dolog, Yoda fénykardot ránt 8)

Legnagyobb hátrányának a zenét tartom, de nem az arénás vágást, hanem hogy néhány szám kivételével nem sikerült túl sok fülbemaradó dallamot szerkeszteni.

 

2. RotS:

Látványra tökéletes, színészi játékra tökéletes, történetre tökéletes, a karakterek tökéletesek, az akciók színtén, minden tökéletes.. kivéve Qui-Gon és a 2000-ek küldöttségének hiányát. Számomra ez rányomta a filmre azt a bélyeget, aminek köszönhetően ha éppen a dobogón csücsül, akkor is osztozkodnia kell valamelyik résszel. Nekem nagyon hiányzik ez a két momentum 8) Ennek ellenére, ez váltja ki bennem a legérzelmesebb hatást, a Mace Windu bevonulásától Bail Oragana érkezéséig a Jedi Templomba pedig a legeslegeslegkedvencebb szakaszom minden SW közül.

 

3. ANH:

A RotS óta az örökös utolsó nálam dobogóra ugrott. Hiába a lepukkant látvány, a kicsit unalmas történet, ez maga a Star Wars. És az ep3 óta még jobb lett. Ben Kenobi igazi nevének bevallása, R2-D2 és C-3PO vagy Darth VAder újra megjelenése, Luke felbukkanása, Kenobi meséi, mind hatalma súlyt kaptak. És az egész filmből árad egyfajta hangulat, amit eddig nem tudtam értékelni, mára azonban egyszerűen imádom.

 

4. TPM:

Én ezzel lettem rajongó, e film trailerével érintett meg a rajongás szele. Imádom ennek a filmnek a mesei hangvételét, a karaktereit, jólehet, idősebb koromra kicsit már sokallom Jar Jar harctéri és némely egyéb megmozdulását, de még mindig nem utálom. Számomra ez a film sohasem kerülhet a dobogó aljára, hiszen ha ez nincs, nekem csak egy jó scifi marad a Star Wars.

 

5. RotJ:

Hasonló az ep4-hez, minden momentumát átértékelte az ep3, különösen a végét. De Yoda halála is kétszer lyan szívfájdító lett, az Uralkodó bevégeztetése pedig szinte tapsolásra kényszerít, míg Vader vacilálsánál szinte rákiáltok: Anakin, térj már észhez! De a frász tör ki, mikor Palpatine bejelenti: "Minden úgy alakul, ahogy elterveztem." Én még az ewokokat is imádom :)

 

6. TESB:

Szintén, sok része átértékelődött, Palaptine új szövege pedig felteszik rá a képzeletbeli koronát. De mégis, jelenleg egy hajszállal lemaradt az első helyről :D Szinte tökéletes, a hangulat, a karakterek fejlődése már-már RotS színtű (azért itt nem lesz jóból rossz), Yoda minden egyes szava értelmet nyert, az aszteroidás jelenet pedig kenterbe veri a geonosisi gyűrűs üldözést.

Link to comment
Share on other sites

Először is nagyon meglepődtem, amikor ránéztem a szavazás eredményére, azt hittem a ROTS és a TESB fej-fej mellett lesznek, de nem.

 

Ez mondjuk nem enyhén érdekes. :39: De amint szisz is mondta, ez nem reprezentatív felmérés. :wink:

Link to comment
Share on other sites

Szerintem ennek csak az az oka, hogy még nem volt elég ideje leüllepednie a filmnek. Az újdonság ereje miatt sokaknál első.

Szerintem Jjövőilyenkor kéne mégegyszer ilyet csinálni, akkor nem lenne ilyen egyértelmű, ha igen, akkor valóban a Sithek uralják a galaxist.

Link to comment
Share on other sites

Jaj, olyan jókat írtok.

TESB utolsó meg ilyenek?:)

Nem érdekes melyik az első, mert úgy látom itt leheletnyi különbségekről van szó és úgyis változik.

Én már nem is rangsorolom és le se írom, mi miért, mert nem tudnám így megindokolni,...csak érzem és kész: azért a ROTS.

 

Olvasgattam a forgatókönyvét és megviccelt: azt hittem a forgatókönyv a gyengéje csak gyémántot csináltak az üvegből, de nem. A forgatókönyv alapján lehetne még jobb is. Elsőre jó volt ilyen pergősen, ennél többet befogadni nem könnyű, azért visszakerülhetne pár dolog a vágóasztalról.

:)

Link to comment
Share on other sites

Náalm nincs sorrend.Egyformán szeretem mindegyiket.Mindegyik ugyanazt az élményt nyújtja nekem.Ezért is különleges a Star Wars.Bármelyoik sorozatról meg tudom mondani egyértelmüen a tetszési sorrendet, erről nem.Talán azért is mert én egynek tekintem a 6 részt.Most jelenleg a ROTS-t nézem legtöbbször de valószinű azért mert új.

Link to comment
Share on other sites

Tibur írta erre egyszer:

...."éljen az új generácíó"....

Kiegészítek:ha a látvány :shock: alapján kellene osztályozni akkor ez lenne a sorrend ha "csak a nosztalgia" :D miatt akkor a klasszik kerülne az élre.De ez nem azt jelenti,hogy azokat a részeket amik hátra kerültek kevésbé szeretem mint azokat amik előre. :?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information