Ugrás a kommentre
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Star Wars SAGA Fórum és Hírportál

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.
A fórum támogatása

Melyik az erősebb? 25 felhasználó szavazott

1. 1. Melyik az er?sebb?

• Sötét oldal
      4
    • Világos oldal
      12
    • Döntetlen
      9

Kérlek lépj be vagy regisztrálj a szavazáshoz.

Ajánlott hozzászólás

• 7 évvel később...
Hozzászólás ideje:

Hogy melyik erősebb? Én úgy gondolom, hogy egyik sem. Egyik sem lehet meg a másik nélkül. Csak annyira lehet erős a világos oldal, mint amennyire a sötét oldal. Időnként persze győz a világos oldal és a sötét oldal visszaszorul, de aztán ismét győz a sötét oldal és a világos oldal szorul vissza és így tovább. Ez egy örök körforgás... Sajnos. De képzeljük el milyen unalmas lenne a galaxis a világos és a sötét oldal örökös párharca nélkül?

Hozzászólás ideje:

Hogy melyik erősebb? Én úgy gondolom, hogy egyik sem. Egyik sem lehet meg a másik nélkül. Csak annyira lehet erős a világos oldal, mint amennyire a sötét oldal. Időnként persze győz a világos oldal és a sötét oldal visszaszorul, de aztán ismét győz a sötét oldal és a világos oldal szorul vissza és így tovább. Ez egy örök körforgás... Sajnos. De képzeljük el milyen unalmas lenne a galaxis a világos és a sötét oldal örökös párharca nélkül?

Igen, ebben van valami.

Sokan úgy gondolják, hogy a sötét oldal sokkal erősebb, hiszen a filmek alatt is bebizonyosodott, hogy a sithek mennyivel komolyabb képességekkel bírnak.

Az a helyzet, hogy a sithek titokban működtek, ill. csak ketten voltak. Évtizedeik voltak arra, hogy képességeiket minél tökéletesebbre fejlesszék és minél jobban kiismerjék a sötét oldalt. "Semmi dolguk" nem volt, csak tervezgetni és bujkálni. Békében ráértek fejlődni.

Ezzel szemben a Jedi Rendnek komoly szerepe volt a Köztársaság rendfenntartásában. Folyamatos diplomáciai és harci kötelességeik voltak, sokkal nagyobb létszámban éltek. Ennek megfelelően nyilván "hígabb" volt a mezőny. Egy átlagos jedi nem érhetett fel egy átlagos sith-tel. Ez azonban nem a sötét oldal dominanciája miatt volt, hanem az előbb vázolt helyzet okán.

Erre nagyon jó példa Yoda, aki látványosan erősebb volt mindenkinél, Sidious-t leszámítva. De szerintem nála is erősebb volt, csak nem volt olyan feltűnő a különbség.

A szűk EU ismeretemből pedig nekem úgy rémlik, hogy amikor még sithből is sokkal több volt, számuk közelítette a jedikét, akkor nem is volt meg az az erőviszonybeli fölényük 1-1-ben.

Hozzászólás ideje:

Igen, a Sith-ek régen eléggé egyensúlytalanok voltak. Ez leginkább annak volt köszönhető, hogy egymást legyűrve próbáltak hatalmat szerezni, ezért is jött létre ugye a Kettősség Törvénye.

• 1 évvel később...
Hozzászólás ideje:

Szerintem a világos oldal az erősebb, mert kontrollálni tudja az érzéseit. Nem dühből, nem bosszúból cselekszik. Kivételek persze vannak. :)

Hozzászólás ideje:

"Luke: Sötét oldal erősebb?

Yoda:Nem, nem... nem, simább, könnyebben járható..."

És aki játszott a KotOR 1-2-vel mindkét oldalon tuti egyet ért :D

Hozzászólás ideje:

Szerintem egyik oldal sem erősebb, nem is lehet ezt így szemlélni. Eleve valószínűsíthető, hogy az Erő egy egységes valami és csakis a használójától függ, hogy milyen célokra használja, milyen képességekre tesz szert a segítségével stb.. De még ha feltesszük, hogy van sötét és világos oldala az Erőnek, akkor se hasonlítható össze ezek erőssége. Nem a két pólus, hanem ezek képviselőinek erejét lehet firtatni. Azt pedig láttuk, hogy lényegében mindennek megvan a maga ellenszere, nincsenek megállíthatatlan és kezelhetetlen trükkök. Egy Yoda pl. simán felvette a harcot Sidious-szal, minden tekintetben.

Amit még érdemes figyelembe venni, hogy a sithek többnyire csak ketten vannak. Egyrészt megtehetik, hogy sokkal jobban megválogatják a tagjaikat, másrészt meg biztosra is kell menniük, hiszen ha nem elég erősek, akkor a jedik könnyen kiirthatják az egész Rendjüket. Ebből fakadóan egy tipikus sith alighanem erősebb egy átlagos jedinél. Ettől még persze a sötét oldal nem lesz erősebb a világosnál. A sithek eszméit és motivációit ráadásul könnyebb is lehet átérezni, a legtöbb lényre a negatív érzelmek (düh, gyűlölet, bosszúvágy, hataloméhség stb.) sokkal erősebben tudnak hatni, ezért is lehet ez a "könnyebben járható" ösvény.

Hozzászólás ideje:

"Luke: Sötét oldal erősebb?

Yoda:Nem, nem... nem, simább, könnyebben járható..."

És aki játszott a KotOR 1-2-vel mindkét oldalon tuti egyet ért :D

Én nem játszottam az említett játékokkal, nem is tudom, hogy kanonizálva lettek-e. Egyébként meg ott a pont, Yoda mondatai fejezik ki leginkább a mondanivalóm. :D

Szerkesztve: - M.Laci

Hozzászólás ideje:

Kérdés, hogy mit jelent az, hogy erősebb. Szerintem a világos oldal annyiban "erősebb" a sötétnél, hogy az a természettel összhangban van, ezért a sötét fölé tud kerekedni, még ha a sötét oldalnak lehetnek is rövid távú "győzelmei". Inkább nevezhetjük erősségnek, előnynek, mint ténylegesen akár számokkal kifejezhető erősnek. Ezen túl egyébként pedig hasonlóan gondolom, mint pb :)

Hozzászólás ideje:

Kérdés, hogy mit jelent az, hogy erősebb. Szerintem a világos oldal annyiban "erősebb" a sötétnél, hogy az a természettel összhangban van, ezért a sötét fölé tud kerekedni, még ha a sötét oldalnak lehetnek is rövid távú "győzelmei". Inkább nevezhetjük erősségnek, előnynek, mint ténylegesen akár számokkal kifejezhető erősnek. Ezen túl egyébként pedig hasonlóan gondolom, mint pb :)

A Világos Oldal erősebb szellemi szinten, gyengébb fizikai valójában, a Sötét Oldal gyengébb szellemi szinten, erősebb a fizikai valójában. Szerintem pont így egyenlítik ki egymást. Egymás ellenpólusai. Ami az egyiknek erőssége, a másiknak gyengéje. A Világos Oldal nehezen járható, de szellemi szinten oly erőt adhat, amit sokan el sem tudnak képzelni. A Sötét Oldal könnyebben járható, ott a fizikai manifesztáció mutatkozik meg. A többi meg a kinek mi számít. Nyilván, egy Sith erősebbnek hiszi a fizikai oldalt, a Jedi meg a szellemi fejlődés híveként azt fogja erősebbnek gondolni, már ha nem sikerült felfognia Yoda szavait, hogy a kettő között nincs erőbeli különbség.

Plusz, a Jedi lehet erősebb egy Sith-nél, ha jobban tanult, és persze vica versa. Szóval a Jedi és a Sith között lehetnek erőbeli különbségek, de attól még nem az Erő két pólusa között van különbség. Attól, hogy az egyik fénykard zöld a másik meg vörös, még egyforma erősek, csak attól függ, melyik kerül végül fölénybe, hogy melyiket tanulta meg a gazdája jobban forgatni.

Szerintem egyik oldal sem erősebb, nem is lehet ezt így szemlélni. Eleve valószínűsíthető, hogy az Erő egy egységes valami és csakis a használójától függ, hogy milyen célokra használja, milyen képességekre tesz szert a segítségével stb..

Ebben viszont nem vagyok annyira biztos, mert ha egységes valami lenne, akkor nem hatna egyik a másikra. Márpedig Yoda szavai az ep2-ben egyértelműen arra utalnak, hogy a Sötét Oldal nagyobb teret nyert. Ez lehet az egyensúly felbomlása. Inkább úgy mondanám, hogy az Erő egységes ugyan, de a Sötét és Világos oldal ennek az egységnek két pólusa - és ezek léte, nem léte nem a használóktól függ. Durván leegyszerűsítve, mint ahogy egy embernek vannak jó és rossz tulajdonságai.

Hozzászólás ideje:

Én nem játszottam az említett játékokkal, nem is tudom, hogy kanonizálva lettek-e. Egyébként meg ott a pont, Yoda mondatai fejezik ki leginkább a mondanivalóm. :D

Nem lettek kanonizálva, de attól még a Yoda által említett könnyebben járhatóságot, pontosan tükrözi pl.: egy fejvadász küldetés alkalmával, Világos oldali befejezésnél, ugye nem lehet megölni a delikvenst :) helyette még el kell futkozni pár helyre ez ugye + idővel jár, Sötét oldalon egyszerűen levágom és kész Xp ugyanannyi, sőt azt hiszem több is mert a futkozásért nem, de a harcért jár. De akár egy Jedi Knight játék is tükrözi a dolgot pl. berontok egy terembe, erővillám, megöl mindenkit úgy hogy ők nem tudnak lőni rám, míg csak a Világos oldali Erőket használva lökdösni meg lekardozni őket hosszabb idő. :) Ja meg a kedvencem a magas helyekről egy laza elegáns Erő fojtással lehajigálni az ellent a mélységbe miközben az halálsikolyát hallatja Muhahahaa :evil: :evil: :)

Ebben viszont nem vagyok annyira biztos, mert ha egységes valami lenne, akkor nem hatna egyik a másikra. Márpedig Yoda szavai az ep2-ben egyértelműen arra utalnak, hogy a Sötét Oldal nagyobb teret nyert. Ez lehet az egyensúly felbomlása. Inkább úgy mondanám, hogy az Erő egységes ugyan, de a Sötét és Világos oldal ennek az egységnek két pólusa - és ezek léte, nem léte nem a használóktól függ. Durván leegyszerűsítve, mint ahogy egy embernek vannak jó és rossz tulajdonságai.

Én az Erő Sötét/Világos oldalát úgy képzelem el, hogy van egy kör amit egy függőleges vonal pontosan ketté szel ekkor van a Világos és Sötét oldal egyenlő arányban és ez vonal tolódik el adott irányba, pl. Ep III idején a Sötét oldalnak nagyobb rész jutott a körből.

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

Jelenlévő felhasználók 0

• Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.