Jump to content

Cikkek a Star Wars-ról


Bomarr

Recommended Posts

Ha találsz a neten valamilyen cikket/interjút/ beszámolót/ akármit ami az SW-ről szól, azt belehet ide szurni, esetleg ki lehet linkelni. Nyitásképp itt egy nagyon régi (ep.1 körüli) Ewan McGregor interjú, amit talán sokaknak ismerős lehet:

 

"K: - Minden szerep izgalmas kihívás és teher is egy színész számára, de a világ legsikeresebb filmsorozatának egyik legismertebb karakterét megformálni végképp embert próbáló feladat. Milyen érzés volt Obi-Wan Kenobi bőrébe bújni, tudva azt, hogy sokmillió fanatikus rajongó elemzi majd és hasonlítja össze minden egyes mozdulatát Alec Guinnessével, aki az 1977-es Csillagok háborújában alakította az idős Jedi mestert?

 

McGregor: - Valóban nem hétköznapi érzés eljátszani ezt a figurát. Egyfajta különös, de kellemes borzongás már akkor végigfutott a hátamon, amikor először szóba került, hogy George Lucas talán engem szeretne a szerepre. Körülbelül másfél évvel a forgatás megkezdése előtt keresett meg George egyik munkatársa, és érdeklődött, hogy lenne-e kedvem hozzá. Természetesen azonnal igent mondtam, de egy percig sem mertem beleélni magam, hogy valóban sikerül majd bekerülnöm a csapatba. Aztán egy évvel késobb újra jelentkeztek, és még mindig engem akartak. Jöttek a meghallgatások, a próbák, szóval egyre valóságosabbá vált a dolog, én pedig egyre izgatottabb lettem. Végül ott álltam R2-D2 mellett, és arra gondoltam, ha én ezt 1977-ben, Skóciában, hatéves mozibolondként tudtam volna, biztos nagyobb mellénnyel nyomultam volna a csajoknál. Igazából nehéz leírni azt az érzést, amikor ott állsz a forgatáson, körülnézel, és csak arra tudsz gondolni: megáll az ész! Benne vagyok a Star Wars-ban! Szinte felülmúlhatatlan érzés.

 

K: - Szinte?

 

McGregor: - Egészen addig felülmúlhatatlannak éreztem, amíg egy napon, még a próbák során odajött hozzám a kellékesek vezetője és azt mondta: Gyere, válassz magadnak fénykardot! Elindultam, és láttam, hogy a környéken ólálkodó statiszták és kaszkadőrök is követnek, a nyomomban a werkfilmen dolgozó stáb, és akkor rájöttem, hogy most komoly döntés előtt állok - kiválaszthatom Obi-Wan Kenobi fénykardját! Beléptünk a kellékesek birodalmába, ahol szinte karácsonyi hangulatban dolgozott vagy 50-60 fickó. Látszott az arcukon, hogy úsznak a boldogságban, amiért ők készíthetik a film kütyüit. Szinte láttam a lelki szemeim előtt, milyen letörtek lesznek majd, ha dolguk végeztével visszatérnek a "hétköznapi" filmekhez és teáscsészék festésével, esernyők beszerzésével kell újra foglalkozniuk ahelyett, hogy fénykard-markolatokat faragnának. Szóval besétáltunk a raktárba, ahol először "találkozhattam személyesen" R2-D2-val. Mintha csak a királynő jött volna szembe velem az utcán! Sikoltoztam örömömben, mint egy gyerek. Mindenki azt hiszi majd, hogy utólag színezem ki a történetet, de tényleg nagyon ünnepélyes és fennkölt volt a kard kiválasztása. Egy díszesen faragott pántokkal ellátott dobozt tettek le elém, és a kellékes azt kérdezte: "Készen állsz?" Bólintottam, mire felnyitotta a doboz tetejét, és elém tárult vagy 9-10 különböző formájú és mintázatú markolat. Olyan érzés volt, mintha éppen Ferrarit készülnél venni, a zsebedben a pénz, és a szalonban eléd furikázzák az összes kapható típust!

 

K: - Van egyáltalán különbség markolat és markolat között?

 

McGregor: - A filmben jól látszik, hogy az én kardom, és az, amit Liam Neeson használ, teljesen más alakú, mintázatú. De én választhattam elsőnek, úgyhogy az enyém lett a legszexisebb!

 

K: - A markolat azonban nem minden. Gondolom, óriási képzelőerő is kell ahhoz, hogy az ember egy penge nélküli karddal vívjon.

 

McGregor: - Anélkül, hogy minden titkot elárulnék és elrontanám az illúziót, annyit elmondhatok, hogy az a markolat, amiről az előbb beszéltem, soha nem játszott szerepet a "kardozós" jelenetekben. Ezt a markolatot csak az övemre csatolva lehet látni a filmben. Amint harcra kerül a sor, máris egy másik kellékkardot markolászunk, aminek nem csak nyele van, hanem "pengéje" is, pontosabban egy rúd, aminek köszönhetően valódi kiterjedése lesz a kardnak, és könnyebben megy a vívás, mintha képzeletbeli pengékkel kellene eljátszanunk a jelenetet.

Később persze a műanyag pengét a számítógépes csapat átvarázsolja fénykarddá - de azt már ne kérdezze, hogy ez miképpen történik, mert ehhez már tényleg nem értek. Azt képzeljék el, hogy volt a forgatáson egy fickó, aki nem egyszerűen kellékes feladatokat látott el, hanem kifejezetten fénykard-gyártásra specializálódott! Volt egy berendezése, valamilyen formázó, vagy öntőgép, amivel futószalagon termelte a kardokat. A párbaj-jelenetek során ezek a műanyag kardok gyakran eltörtek, elgörbültek, úgyhogy folyamatosan szükségünk volt friss és ropogós kardokra. Ez a fickó pedig mindig ott volt, és máris a kezedbe nyomott egy frissen préselt új kardot. De ez csak egyike volt a több száz fura figurának, akik a forgatáson dolgoztak. A korábbi filmjeimben is voltak kellékesek és díszletesek, de azok általános feladatokat láttak el, általános problémákat oldottak meg. Itt volt, aki a számítógépeket buherálta, volt, aki a spéci hajviseletekért volt felelős, egy másik ékszereket készített, és akadt olyan is, aki állandóan az R2-es szenzorait pucolgatta!

 

K: - A vívójelenetek nem csak technikailag jelenthettek kihívást, de fizikai megterhelést is róttak a színészekre. Úgy tudom, ezekre a jelenetekre készültek a legtöbbet.

 

McGregor: - Iszonyatos munka van minden egyes párbaj-jelenetben. Hónapokon keresztül gyakoroltunk minden mozdulatot a koreográfussal és Ray Parkkal, aki Darth Mault-t alakítja a filmben. Akció közben nem lehet gondolkodni azon, hogy mi lesz a következő mozdulat. Mindennek úgy kell mennie, mint a karikacsapás. Abszolút összhangban kell mozognod a partnereddel, becsukott szemmel is milliméter pontossággal kell tudnod, melyik pillanatban hol áll az ellenfél, és mi lesz a következő mozdulata. Ezt nem lehet megtanulni, ezt addig kell csinálni, amíg az izmaidba bele nem ivódik minden rezdülés, amíg a tested már az agyad nélkül is képes "visszajátszani" a teljes mozdulatsort. Nem szeretem ezt mondani, de ebben az állapotban éreztem magam a legközelebb az Erőhöz. Akad persze az Erőn kívül is inspiráció. Hihetetlen milyen figurákra képes az ember a karddal néhány sör után! Persze ez szigorúan magánmódszer. "

Link to comment
Share on other sites

George Lucas interjú, föleg a Sith-ek bosszújával kapcsolatban. Bár sok olyan dolog is elhangzik, amit már más interjúkból is tudni lehetett, de azért talán mond egy-két újat is... pl. hogy mit gondol a mester pontosan a Sithekről :wink:

 

"Elkészült a második Star Wars-trilógia harmadik része. Hogyan érzi magát a kimerítő munka után?

 

George Lucas: Jó érzés tudni, hogy teljes a történet. Amikor az ember egy munkafolyamat közepén tart, megkörnyékezheti őt a kétkedés, a "sötét oldal" romboló ereje, és bizonytalanná válik, hogy képes-e sikerrel teljesíteni a kitűzött feladatot. Engem 20 éve csábít ez a rossz érzés, most azonban nyugodt és boldog vagyok, mert sikerült úgy elmondanom a teljes történetet, ahogyan eredetileg szerettem volna.

 

A Star Wars III. alcíme: A Sith-ek bosszúja. Kik ezek a rejtélyes figurák?

 

G. L.: A Sith-ek egoista és önző teremtmények. Korábban rengetegen éltek a galaxisban, de a hatalom akarása megőrjítette őket és legyilkolták egymást. Most már csak ketten maradtak: egy mester és egy tanítvány. A Jedikkel ellentétben őket a szenvedély hajtja, a nyers érzelem, a gyűlölet, a düh és a keserűség - összefoglaló nevén az Erő sötét oldala. A galaxist az Erő járja át és fogja össze, a Sith-ek pedig olyan mohók, hogy annak jó és rossz oldalát egyaránt kézben akarják tartani, csakhogy végül a sötét oldal csapdájába esnek. Szerencsére ott vannak a Jedi lovagok is, a vadnyugati seriffek megfelelői, akik békére és biztonságra törekszenek, ezért az uralomvágyó Sith-ek esküdt ellenségei. A sötét oldal ezer éve le akar számolni a lovagokkal, és ebben az epizódban alkalom adódik arra, hogy végre bosszút álljanak évezredes sérelmeikért.

 

Elárulja, hogy Anakin egészen pontosan miért választja a sötét oldalt és válik Darth Vaderré?

 

G. L.: Nem szép dolog lelőni a poént olyan emberek előtt, akik úgyis megnézik a filmet, ennyit azonban elárulhatok: Anakin Jedi szeretne lenni, de képtelen elszakadni szeretteitől annak érdekében, hogy továbbléphessen a pályán. A Jedik a kötöttségek és kötődések elutasításában hisznek, és abban, hogy a sérelmeket el kell engedni maguk mellett. A konfliktusokat csak kapzsiság nélkül, sztoikus nyugalommal lehet megoldani, ám Anakin képtelen elszakadni emlékeitől és fájdalmaitól, ezért aztán a sötét oldalon végzi.

 

Valóban A Sith-ek bosszúja a legsötétebb Star Wars-film?

 

Valóban a legsötétebb rész a hat közül, ráadásul nem véletlenül, hiszen ez a Jedik történelmének mélypontja, melyet az új remény érkezése követ. Sötét és szomorú film tehát, ugyanakkor szórakoztató és izgalmas is egyben, köszönhetően a sok akciójelenetnek és szemkápráztató megoldásnak. Egyik korábbi filmemre sem hasonlít, és én éppen ezért vagyok büszke rá - a nézők remélhetőleg kicsit mást látnak majd, mint amire számítottak, de csalódni legfeljebb kellemesen fognak.

 

Ez az utolsó Star Wars-mozifilm?

 

Igen. A Jedi visszatér végén a Köztársaság rendje helyreáll, Darth Vader pedig vezekel bűnei után. Sok időbe telt, de Anakin végül beteljesíti a jóslatot, mely szerint legyőzi a Sith-eket és újra megteremti az Erő egyensúlyát. Számomra ezek után teljes a történet, nincsen több mesélnivalóm. Természetesnek és logikusnak tűnik, hogy ezen a ponton fejezzem be a Skywalker család és galaktikus békéért küzdő Jedi lovagok történetét. Az Erő most már velük van.

 

Mik a tervei a jövőre nézve?

 

Először hosszú szabadságra megyek. Azután producerként veszek részt egy afrikai-amerikai vadászpilótákról szóló második világháborús film elkészítésében. Filmrendezéssel kapcsolatban nincsenek konkrét terveim, de a Star Wars-trilógiákkal töltött évtizedek alatt rengeteg ötletem támadt, és talán ezek közül választok majd egyet. Pályám elején filmnyelvi kísérletezéssel szórakoztam: a THX 1138 és az American Graffiti nem-hagyományos filmek, hiszen időben csapongó történetet mondanak el, a hang és a kép különös összjátékával pedig újszerű élményt nyújtanak. Ismét kísérletezni vágyom, különböző filmkészítési technikákat és filmes elbeszélőmódokat szeretnék kitalálni. Izgatottan várom a jövőt."

Link to comment
Share on other sites

Az indexen olvasható, hogy nemrég átadták az IgNobelt dijakat, amit a világ legidétlenebb feltalálói, kisérletezői, kutatói kapnak. Az egyik dijazott kicsit kapcsolodik az SW-hez:

 

"A díjazottak között további nagyágyúkat találhatunk: a békedíjat Claire Rind és Peter Simmons, a Newcastle Egyetem tanárai vihették el, amiért hosszasan tanulmányozták a sáskák agytevékenységének változásait, miközben a Csillagok Háborúja különböző kulcsjeleneteivel szórakoztatták a kiszolgáltatott ízeltlábúakat."

 

:)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Jó kvíz!Én kettőt bevallom nemtudtam.

A 19.-et, és a 17.-et.

 

Nem vagy egyedül én sem tudom.Csak tippelni tudok! a Horroros kérdésre vagy a Légy 1 vagy 2.vagy a Sikoly .De az utolsó lehet,hogy hulyeség!

Link to comment
Share on other sites

17-est, és 19-est én sem tudom, de nekem a 18-assal is bajom van, mert kettőről tudom, hogy játszott udvarhölgyet, de még mindig marad kettő :peace:

 

na ná,hopgy Alexis Bladel Őt a szívejk szálodája c sorozatban láthadtad és ő nem játszotta egyik részben sem a többi igen!

Link to comment
Share on other sites

Szerintem az Alien szereplőválogatása lehetett akkor.A filmet 1979-ben mutatták be, tehát időben jó, és népszerü horror is.

 

 

 

Brian De Palma-val válogatott együtt Lucas, amikor az a Carrie című filmjéhez keresett színészeket.

 

Köszi ezt nem tudtam.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information