Bomarr Posted September 28, 2005 Share Posted September 28, 2005 Ha találsz a neten valamilyen cikket/interjút/ beszámolót/ akármit ami az SW-ről szól, azt belehet ide szurni, esetleg ki lehet linkelni. Nyitásképp itt egy nagyon régi (ep.1 körüli) Ewan McGregor interjú, amit talán sokaknak ismerős lehet: "K: - Minden szerep izgalmas kihívás és teher is egy színész számára, de a világ legsikeresebb filmsorozatának egyik legismertebb karakterét megformálni végképp embert próbáló feladat. Milyen érzés volt Obi-Wan Kenobi bőrébe bújni, tudva azt, hogy sokmillió fanatikus rajongó elemzi majd és hasonlítja össze minden egyes mozdulatát Alec Guinnessével, aki az 1977-es Csillagok háborújában alakította az idős Jedi mestert? McGregor: - Valóban nem hétköznapi érzés eljátszani ezt a figurát. Egyfajta különös, de kellemes borzongás már akkor végigfutott a hátamon, amikor először szóba került, hogy George Lucas talán engem szeretne a szerepre. Körülbelül másfél évvel a forgatás megkezdése előtt keresett meg George egyik munkatársa, és érdeklődött, hogy lenne-e kedvem hozzá. Természetesen azonnal igent mondtam, de egy percig sem mertem beleélni magam, hogy valóban sikerül majd bekerülnöm a csapatba. Aztán egy évvel késobb újra jelentkeztek, és még mindig engem akartak. Jöttek a meghallgatások, a próbák, szóval egyre valóságosabbá vált a dolog, én pedig egyre izgatottabb lettem. Végül ott álltam R2-D2 mellett, és arra gondoltam, ha én ezt 1977-ben, Skóciában, hatéves mozibolondként tudtam volna, biztos nagyobb mellénnyel nyomultam volna a csajoknál. Igazából nehéz leírni azt az érzést, amikor ott állsz a forgatáson, körülnézel, és csak arra tudsz gondolni: megáll az ész! Benne vagyok a Star Wars-ban! Szinte felülmúlhatatlan érzés. K: - Szinte? McGregor: - Egészen addig felülmúlhatatlannak éreztem, amíg egy napon, még a próbák során odajött hozzám a kellékesek vezetője és azt mondta: Gyere, válassz magadnak fénykardot! Elindultam, és láttam, hogy a környéken ólálkodó statiszták és kaszkadőrök is követnek, a nyomomban a werkfilmen dolgozó stáb, és akkor rájöttem, hogy most komoly döntés előtt állok - kiválaszthatom Obi-Wan Kenobi fénykardját! Beléptünk a kellékesek birodalmába, ahol szinte karácsonyi hangulatban dolgozott vagy 50-60 fickó. Látszott az arcukon, hogy úsznak a boldogságban, amiért ők készíthetik a film kütyüit. Szinte láttam a lelki szemeim előtt, milyen letörtek lesznek majd, ha dolguk végeztével visszatérnek a "hétköznapi" filmekhez és teáscsészék festésével, esernyők beszerzésével kell újra foglalkozniuk ahelyett, hogy fénykard-markolatokat faragnának. Szóval besétáltunk a raktárba, ahol először "találkozhattam személyesen" R2-D2-val. Mintha csak a királynő jött volna szembe velem az utcán! Sikoltoztam örömömben, mint egy gyerek. Mindenki azt hiszi majd, hogy utólag színezem ki a történetet, de tényleg nagyon ünnepélyes és fennkölt volt a kard kiválasztása. Egy díszesen faragott pántokkal ellátott dobozt tettek le elém, és a kellékes azt kérdezte: "Készen állsz?" Bólintottam, mire felnyitotta a doboz tetejét, és elém tárult vagy 9-10 különböző formájú és mintázatú markolat. Olyan érzés volt, mintha éppen Ferrarit készülnél venni, a zsebedben a pénz, és a szalonban eléd furikázzák az összes kapható típust! K: - Van egyáltalán különbség markolat és markolat között? McGregor: - A filmben jól látszik, hogy az én kardom, és az, amit Liam Neeson használ, teljesen más alakú, mintázatú. De én választhattam elsőnek, úgyhogy az enyém lett a legszexisebb! K: - A markolat azonban nem minden. Gondolom, óriási képzelőerő is kell ahhoz, hogy az ember egy penge nélküli karddal vívjon. McGregor: - Anélkül, hogy minden titkot elárulnék és elrontanám az illúziót, annyit elmondhatok, hogy az a markolat, amiről az előbb beszéltem, soha nem játszott szerepet a "kardozós" jelenetekben. Ezt a markolatot csak az övemre csatolva lehet látni a filmben. Amint harcra kerül a sor, máris egy másik kellékkardot markolászunk, aminek nem csak nyele van, hanem "pengéje" is, pontosabban egy rúd, aminek köszönhetően valódi kiterjedése lesz a kardnak, és könnyebben megy a vívás, mintha képzeletbeli pengékkel kellene eljátszanunk a jelenetet. Később persze a műanyag pengét a számítógépes csapat átvarázsolja fénykarddá - de azt már ne kérdezze, hogy ez miképpen történik, mert ehhez már tényleg nem értek. Azt képzeljék el, hogy volt a forgatáson egy fickó, aki nem egyszerűen kellékes feladatokat látott el, hanem kifejezetten fénykard-gyártásra specializálódott! Volt egy berendezése, valamilyen formázó, vagy öntőgép, amivel futószalagon termelte a kardokat. A párbaj-jelenetek során ezek a műanyag kardok gyakran eltörtek, elgörbültek, úgyhogy folyamatosan szükségünk volt friss és ropogós kardokra. Ez a fickó pedig mindig ott volt, és máris a kezedbe nyomott egy frissen préselt új kardot. De ez csak egyike volt a több száz fura figurának, akik a forgatáson dolgoztak. A korábbi filmjeimben is voltak kellékesek és díszletesek, de azok általános feladatokat láttak el, általános problémákat oldottak meg. Itt volt, aki a számítógépeket buherálta, volt, aki a spéci hajviseletekért volt felelős, egy másik ékszereket készített, és akadt olyan is, aki állandóan az R2-es szenzorait pucolgatta! K: - A vívójelenetek nem csak technikailag jelenthettek kihívást, de fizikai megterhelést is róttak a színészekre. Úgy tudom, ezekre a jelenetekre készültek a legtöbbet. McGregor: - Iszonyatos munka van minden egyes párbaj-jelenetben. Hónapokon keresztül gyakoroltunk minden mozdulatot a koreográfussal és Ray Parkkal, aki Darth Mault-t alakítja a filmben. Akció közben nem lehet gondolkodni azon, hogy mi lesz a következő mozdulat. Mindennek úgy kell mennie, mint a karikacsapás. Abszolút összhangban kell mozognod a partnereddel, becsukott szemmel is milliméter pontossággal kell tudnod, melyik pillanatban hol áll az ellenfél, és mi lesz a következő mozdulata. Ezt nem lehet megtanulni, ezt addig kell csinálni, amíg az izmaidba bele nem ivódik minden rezdülés, amíg a tested már az agyad nélkül is képes "visszajátszani" a teljes mozdulatsort. Nem szeretem ezt mondani, de ebben az állapotban éreztem magam a legközelebb az Erőhöz. Akad persze az Erőn kívül is inspiráció. Hihetetlen milyen figurákra képes az ember a karddal néhány sör után! Persze ez szigorúan magánmódszer. " Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ody Mandrell Posted September 28, 2005 Share Posted September 28, 2005 Ewan jófej, és ezt a cikket még tényleg nem olvastam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lokatelli Posted September 29, 2005 Share Posted September 29, 2005 Nekem ismerős, de nem tudom honnan. Ewan annyira jól leírta, hogy mi van, werk filmesek stb. A kardkiválasztás rajta van az ep1-es extrák között. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bomarr Posted October 2, 2005 Author Share Posted October 2, 2005 George Lucas interjú, föleg a Sith-ek bosszújával kapcsolatban. Bár sok olyan dolog is elhangzik, amit már más interjúkból is tudni lehetett, de azért talán mond egy-két újat is... pl. hogy mit gondol a mester pontosan a Sithekről :wink: "Elkészült a második Star Wars-trilógia harmadik része. Hogyan érzi magát a kimerítő munka után? George Lucas: Jó érzés tudni, hogy teljes a történet. Amikor az ember egy munkafolyamat közepén tart, megkörnyékezheti őt a kétkedés, a "sötét oldal" romboló ereje, és bizonytalanná válik, hogy képes-e sikerrel teljesíteni a kitűzött feladatot. Engem 20 éve csábít ez a rossz érzés, most azonban nyugodt és boldog vagyok, mert sikerült úgy elmondanom a teljes történetet, ahogyan eredetileg szerettem volna. A Star Wars III. alcíme: A Sith-ek bosszúja. Kik ezek a rejtélyes figurák? G. L.: A Sith-ek egoista és önző teremtmények. Korábban rengetegen éltek a galaxisban, de a hatalom akarása megőrjítette őket és legyilkolták egymást. Most már csak ketten maradtak: egy mester és egy tanítvány. A Jedikkel ellentétben őket a szenvedély hajtja, a nyers érzelem, a gyűlölet, a düh és a keserűség - összefoglaló nevén az Erő sötét oldala. A galaxist az Erő járja át és fogja össze, a Sith-ek pedig olyan mohók, hogy annak jó és rossz oldalát egyaránt kézben akarják tartani, csakhogy végül a sötét oldal csapdájába esnek. Szerencsére ott vannak a Jedi lovagok is, a vadnyugati seriffek megfelelői, akik békére és biztonságra törekszenek, ezért az uralomvágyó Sith-ek esküdt ellenségei. A sötét oldal ezer éve le akar számolni a lovagokkal, és ebben az epizódban alkalom adódik arra, hogy végre bosszút álljanak évezredes sérelmeikért. Elárulja, hogy Anakin egészen pontosan miért választja a sötét oldalt és válik Darth Vaderré? G. L.: Nem szép dolog lelőni a poént olyan emberek előtt, akik úgyis megnézik a filmet, ennyit azonban elárulhatok: Anakin Jedi szeretne lenni, de képtelen elszakadni szeretteitől annak érdekében, hogy továbbléphessen a pályán. A Jedik a kötöttségek és kötődések elutasításában hisznek, és abban, hogy a sérelmeket el kell engedni maguk mellett. A konfliktusokat csak kapzsiság nélkül, sztoikus nyugalommal lehet megoldani, ám Anakin képtelen elszakadni emlékeitől és fájdalmaitól, ezért aztán a sötét oldalon végzi. Valóban A Sith-ek bosszúja a legsötétebb Star Wars-film? Valóban a legsötétebb rész a hat közül, ráadásul nem véletlenül, hiszen ez a Jedik történelmének mélypontja, melyet az új remény érkezése követ. Sötét és szomorú film tehát, ugyanakkor szórakoztató és izgalmas is egyben, köszönhetően a sok akciójelenetnek és szemkápráztató megoldásnak. Egyik korábbi filmemre sem hasonlít, és én éppen ezért vagyok büszke rá - a nézők remélhetőleg kicsit mást látnak majd, mint amire számítottak, de csalódni legfeljebb kellemesen fognak. Ez az utolsó Star Wars-mozifilm? Igen. A Jedi visszatér végén a Köztársaság rendje helyreáll, Darth Vader pedig vezekel bűnei után. Sok időbe telt, de Anakin végül beteljesíti a jóslatot, mely szerint legyőzi a Sith-eket és újra megteremti az Erő egyensúlyát. Számomra ezek után teljes a történet, nincsen több mesélnivalóm. Természetesnek és logikusnak tűnik, hogy ezen a ponton fejezzem be a Skywalker család és galaktikus békéért küzdő Jedi lovagok történetét. Az Erő most már velük van. Mik a tervei a jövőre nézve? Először hosszú szabadságra megyek. Azután producerként veszek részt egy afrikai-amerikai vadászpilótákról szóló második világháborús film elkészítésében. Filmrendezéssel kapcsolatban nincsenek konkrét terveim, de a Star Wars-trilógiákkal töltött évtizedek alatt rengeteg ötletem támadt, és talán ezek közül választok majd egyet. Pályám elején filmnyelvi kísérletezéssel szórakoztam: a THX 1138 és az American Graffiti nem-hagyományos filmek, hiszen időben csapongó történetet mondanak el, a hang és a kép különös összjátékával pedig újszerű élményt nyújtanak. Ismét kísérletezni vágyom, különböző filmkészítési technikákat és filmes elbeszélőmódokat szeretnék kitalálni. Izgatottan várom a jövőt." Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ody Mandrell Posted October 3, 2005 Share Posted October 3, 2005 Tök jó ez az interjú! Még nem is olvastam, honnan szerezted Bomarr? "Izgatottan várom a jövőt." Én is. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bomarr Posted October 3, 2005 Author Share Posted October 3, 2005 Tök jó ez az interjú! Még nem is olvastam, honnan szerezted Bomarr? Innen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frenkie Posted October 3, 2005 Share Posted October 3, 2005 Nagyon jó.Főleg, hogy az "öreg" is úgy gondolja ahogy én. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dstar Posted October 4, 2005 Share Posted October 4, 2005 A hamar vénülő jedik titka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ody Mandrell Posted October 4, 2005 Share Posted October 4, 2005 Érdekes cikk. Mármint abból a szempontból, hogy semmi érdekes nincs benne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bomarr Posted October 7, 2005 Author Share Posted October 7, 2005 Az indexen olvasható, hogy nemrég átadták az IgNobelt dijakat, amit a világ legidétlenebb feltalálói, kisérletezői, kutatói kapnak. Az egyik dijazott kicsit kapcsolodik az SW-hez: "A díjazottak között további nagyágyúkat találhatunk: a békedíjat Claire Rind és Peter Simmons, a Newcastle Egyetem tanárai vihették el, amiért hosszasan tanulmányozták a sáskák agytevékenységének változásait, miközben a Csillagok Háborúja különböző kulcsjeleneteivel szórakoztatták a kiszolgáltatott ízeltlábúakat." Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darth_Phobos Posted December 3, 2005 Share Posted December 3, 2005 Sziasztok! A Galaxisra felraktam a CKM-be lévő SW kvízjátékot. Sok sikert hozzá Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Obi1 Posted December 3, 2005 Share Posted December 3, 2005 Jó kvíz!Én kettőt bevallom nemtudtam. A 19.-et, és a 17.-et. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Derb Posted December 3, 2005 Share Posted December 3, 2005 Jó kvíz!Én kettőt bevallom nemtudtam.A 19.-et, és a 17.-et. Nem vagy egyedül én sem tudom.Csak tippelni tudok! a Horroros kérdésre vagy a Légy 1 vagy 2.vagy a Sikoly .De az utolsó lehet,hogy hulyeség! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darth Krande Posted December 3, 2005 Share Posted December 3, 2005 Tényleg van benne nagyon fogós... és a krdések közt kinek tűnt fel egy hiba? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Obi1 Posted December 4, 2005 Share Posted December 4, 2005 Tényleg van benne nagyon fogós... és a krdések közt kinek tűnt fel egy hiba? Dooku herceg? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MissKarrde Posted December 5, 2005 Share Posted December 5, 2005 17-est, és 19-est én sem tudom, de nekem a 18-assal is bajom van, mert kettőről tudom, hogy játszott udvarhölgyet, de még mindig marad kettő Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Derb Posted December 5, 2005 Share Posted December 5, 2005 17-est, és 19-est én sem tudom, de nekem a 18-assal is bajom van, mert kettőről tudom, hogy játszott udvarhölgyet, de még mindig marad kettő na ná,hopgy Alexis Bladel Őt a szívejk szálodája c sorozatban láthadtad és ő nem játszotta egyik részben sem a többi igen! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kudar Posted December 5, 2005 Share Posted December 5, 2005 Jaja. Ő nem volt benne a filmben. Kár... (jó kis csaj - Bár nem illett volna oda, de azért megnéztem volna ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MissKarrde Posted December 6, 2005 Share Posted December 6, 2005 Köszi Az említett sorozatot nem nézem, és még sosem hallottam a hölgyről Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frenkie Posted December 11, 2005 Share Posted December 11, 2005 Szerintem az Alien szereplőválogatása lehetett akkor.A filmet 1979-ben mutatták be, tehát időben jó, és népszerü horror is. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ody Mandrell Posted December 11, 2005 Share Posted December 11, 2005 Szerintem az Alien szereplőválogatása lehetett akkor.A filmet 1979-ben mutatták be, tehát időben jó, és népszerü horror is. Brian De Palma-val válogatott együtt Lucas, amikor az a Carrie című filmjéhez keresett színészeket. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frenkie Posted December 11, 2005 Share Posted December 11, 2005 Szerintem az Alien szereplőválogatása lehetett akkor.A filmet 1979-ben mutatták be, tehát időben jó, és népszerü horror is. Brian De Palma-val válogatott együtt Lucas, amikor az a Carrie című filmjéhez keresett színészeket. Köszi ezt nem tudtam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Donát Posted December 22, 2005 Share Posted December 22, 2005 Anno a naplómban lefordítottam egy hosszú Lucas interjút, ha gondoljátok előkeresem, és beillesztem ide. Donát. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ody Mandrell Posted December 22, 2005 Share Posted December 22, 2005 Bebizonyosdott már azóta, hogy az valódi interjú? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Donát Posted December 22, 2005 Share Posted December 22, 2005 Na, azt nem tudom Donát. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bomarr Posted December 22, 2005 Author Share Posted December 22, 2005 Pedig ez nem elhanyagolható kérdés Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MissKarrde Posted December 22, 2005 Share Posted December 22, 2005 Hát nem De attól függetlenül ez egy nagyon jó kis interjú. Volt olyan is benne, amit már fel szerettem volna hozni a fórumon, csak éppen mindig elfelejtettem kiírni a pontos ídézetet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bomarr Posted December 22, 2005 Author Share Posted December 22, 2005 Felelevenitésképp elolvastam ezt a bizonyos interjút újra: a többi Lucas interjú tükrében szinte biztosan kilehet jeleneti, hogy ezek nem az ő szavai. Ő nem magyaráz ennyire didaktikusan. Szerintem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MissKarrde Posted December 22, 2005 Share Posted December 22, 2005 Nem olvastam túl sok mindent Lucastól, ezért én ezt nem tudom így megállapítani. Na mindegy. A Te avatarod is haláli jó Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bomarr Posted December 22, 2005 Author Share Posted December 22, 2005 OFF Hát igen, én is átálltam a karácsonyi szezonra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts