Ugrás a kommentre

6x02 - Conspiracy


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

2. rész - Conspiracy / Összeesküvés

 

epguide602.jpg

 

Írta: Katie Lucas

Rendezte: Brian Kalin O'Connell

 

Helyszín: Kamino, Coruscant

 

Szereplők:

Shaak Ti - Tasia Valenza

Fives - Dee Bradley Baker

AZ-3 - Ben Diskin

Tup - Dee Bradley Baker

Rex százados - Dee Bradley Baker

Nala Se - Gwendoline Yeo

Lama Su - Bob Bergen

Darth Tyranus - Corey Burton

Palpatine kancellár - Tim Curry

Obi-Wan Kenobi - James Arnold Taylor

Yoda - Tom Kane

Mace Windu - Terrence Carson

Kit Fisto - Phil LaMarr

Plo Koon - James Arnold Taylor

Eeth Koth - Chris Edgerly

Ki-Adi-Mundi - Brian George

Saesee Tiin - Dee Bradley Baker

Coleman Kcaj - ???

 

 

Történet

Miután Tup és Fives megérkeznek Kaminora, Shaak Ti jedi mester és Tipoca város orvosai azonnal megkezdik a beteg Tup vizsgálatát. Csakhamar kiderül, hogy fiziológiai problémája nincs a klónnak, testileg teljesen egészséges. Az eredménytelenül zárult kutatás arra ösztönzi Nala Se doktornőt, hogy a katona "kikapcsolását" indítványozza feljebbvalóinál. A terv azonban tudomására jut Fives -nak is, aki saját tervet eszel ki barátja megmentésére.

 

Előzetes

 

Érdekességek

- Nala Se először a Malevolence trilógiában tűnt fel még az első évad elején. A szerepe tovább nőtt azzal, hogy ő az elsődlegesen felelős mérnök a klónok létrehozásában.

- Fives megemlíti, hogy segítséget kapott Shaak Ti -től a kiképzése alatt. Ez utalás a 3x01 Clone Cadets című részre.

 

Concept Art galéria

 

01.jpg

Az-3 illusztrációja

 

02.jpg

Tup betegruhája

 

03.jpg

Shaak Ti csukló kommunikátora

 

04.jpg

A Kaminoi orvosi központ megfigyelő szobája

 

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel és a felirattal kapcsolatban itt találsz információt. Ezt a topikot ne erre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 1 hónappal később...

Nehéz szavakat találni. Rengeteg mindenre választ kaptunk! A klónokba eleve benne van a 66 -os, melyet blokkolni kell. Utalt is rá Tup az utolsó pillanataiban, miután kivették a chip -et, hogy végre szabad. Fives és a jelenlévő klónok összenéztek a (rém)álmokról szóló megjegyzések hallatán. Ez gondolom valami mellékhatása lehet az implantátumnak. Nagyon erősnek kell lennie a parancsnak ha blokkolni kell, hisz látjuk milyen hatással van a klónra amint aktiválódik. De a legjobb, hogy a Kaminoiak is úgy vannak megvezetve, mint a pinty! Ezeknek beadták Tyrannus -ék, hogy Jedi szabotőrök ellen kell beültetni a 66 -os parancsot, úgy hogy kussoljanak! Ráadásul mindezt Syfo-Dias neve mögé bújva (élek a gyanúperrel, hogy a megrendelő nem az igazi Syfo volt hanem Sidious). :facepalm: Egyszerűen zseniálisan lett felépítve ez a terv is. Szinte minden a helyére került, a Kaminoiak a megtévesztés újabb áldozatai. Hihetetlen mit machinálnak össze Sidious -ék. Érdekes kérdés, hogy miért aktiválódott Tup -nál a chip? Shaak Ti említette, hogy pár napra eltűnt a klón. Talán akkor történhetett vele valami? Az biztos, hogy az eltűnéshez nem volt közük a sith -eknek mert akkor nem érné őket meglepetésként Tup aktiválódása. Az is lehet azonban, hogy ez csak jelentéktelen mellékzönge.

Ezeken túl is remekül volt felépítve a rész. Kezdve az orvos droidtól, aki hozott némi humort az egyébként elég nyomasztó részbe, Shaak Ti felismerésén át, ami Fives felé irányult. Eszembe is jutott a Clone Cadets, ahol még mint kadétokat vizsgáztatta a Domino osztagot, most meg az egyetlen megmaradt taggal találkozik, aki ARC osztagosnak mondhatja magát. Kamino hozta a formáját, nagyon szürreális mint mindig. Mondanom se kell ideális helyszín a sztorihoz. Egyébként ezt az egészet elnézve, tragikus látni, hogy a klónok épp azokat ölik majd le akiket a legjobban érdekel a sorsuk, életük. Itt is csak a Jedik aggódnak, hogy Tup él-e vagy hal. A kaminoiak egyenesen kikapcsolásról beszélnek, mintha gépekről lenne szó. Már korábban is feltűnt az érzéketlenségük, de itt már mindenen túlment. Nala Se -nek ráadásul van pofája azt állítani, hogy a klónok az ő tulajdonukat képezik. Mióta? Nem úgy volt, hogy fizettek értük? De ezzel már a rabszolgaság mezsgyéjét érjük el... Nagyon sajnáltam Tup -ot, de legalább megbékélve tudott jobblétre szenderülni. Ami főként megfog az továbbra is a klónok tragédiája. Az Umbara óta nem tudok közömbös lenni irányukban. Persze előtte is kedveltem őket, de azóta minden egyes ilyen helyzetet megrendüléssel fogadok. Ha visszaemlékszem arra mit gondoltam a klónokról az EPIII után és mit most? Zongorázni lehetne a különbséget. Ma már nem csak a Jedikért hanem a katonákért is ejtenék könnyet. Két, csúnyán becsapott és megvezetett szervezet. Milliók halála és miért? Mert egy mocskos f*reg a korlátlan hatalomra vágyott. No de mielőtt még túlságosan elragadtatnám magam, azért bízom benne, hogy legalább Fives túléli valahogy ezt az egészet. Bár szó se róla elég baljóslatú a dolog. Főleg most, hogy talán le is tartóztatták. Ha ő is meghal nem tudom mi lesz...

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Szerintem is jó rész volt, ahogy az előző is. Ody leírt mindent, nagyon mást hozzátenni nem is tudok. A kaminoiak cimborálnak Dookuval, tehát ők is a rossz oldalon állnak. Talán jobb lett volna, ha csak naív idiótáknak ábrázolják őket, akik nem látják a fától az erdőt, de a Dookus párbeszéd eloszlatott minden kétséget.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nekem az jött le, hogy Lama Su -ék azt hiszik Tyrannusról, hogy Jedi.

De ennyire gyökkettők nem lehetnek! :D Egyébként nekem is az jött le, hogy valami nem tiszta nekik, csak nem akartam leírni, de akkor neked is ez jött le! :D

Szerkesztve: - Zééé
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Én úgy értelmeztem, hogy Tyrannus -ék titokban beültették a Kaminoiakkal ezt a cuccot, de mivel a "rossz Jedik" voltak a célpontok, aki ugye bárki lehet, megállapodtak, hogy nem szólnak róla senkinek. Ezért megy a kavarás Shaak Ti előtt is. Akkor lett világos, amikor a Tyrannus -al való beszélgetés után megjegyzi Lama Su, hogy furcsák ezek a JEdik. :D

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Én úgy értelmeztem, hogy Tyrannus -ék titokban beültették a Kaminoiakkal ezt a cuccot, de mivel a "rossz Jedik" voltak a célpontok, aki ugye bárki lehet, megállapodtak, hogy nem szólnak róla senkinek. Ezért megy a kavarás Shaak Ti előtt is. Akkor lett világos, amikor a Tyrannus -al való beszélgetés után megjegyzi Lama Su, hogy furcsák ezek a JEdik. :D

 

Elsőre nekem is ez jött le, de banyek...nem lehetnek ennyire kretének. Amikor néztem a részt, én is ezt gondoltam, de most kétségeim vannak. Egyértelműen a rész erre utal, hogy naívák és nem értenek semmit.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Elöljáróban rögtön leszögezném, hogy nagyon tetszett a rész! Nekem viszont teljesen más jött le a chipes történetről, mint Neked, Ody. Számomra úgy jött le az egész, hogy Dooku szállított egy chipet, amit minden klónba beültettek. Ez a chip, ha érkezik a parancs, feltétlen engedelmességre kényszeríti a klónokat, és meg kell ölniük a Jediket. A chip alapból nem okozna gondot egyetlen klónnak sem, amíg nem hangzik el a parancs. Csakhogy Tup agyában történt egy daganatos elváltozás (ebből vett a droid biopsziát, és nem, nem keverhette össze az orvosdroid a daganatot egy chippel), amely daganat belepiszkált Tup agyába, megzavarta a kommunikációs funkciót, és valószínűleg ezért aktiválódott ideje korán a parancs.

 

Ami a kaminoiakat illeti... először azt hittem, hogy sárosak, de a "Jedi szekta" megjegyzésük valóban abba az irányba tereli az egészet, hogy lövésük sincs arról, hogy ez a Tyranus nem Jedi. Csak nem tudom, hogy Tyranus nevét miért nem emlegetik soha a Jedi Tanácsnak. Mert ha Jedinek hiszik, akkor az ő neve is fel kellett volna már, hogy merüljön, nemcsak Syfo Dyasé.

 

A Jedi Rendes megjegyzés egyébként úgyis működik, ha ezt úgy értették, hogy "furcsa egy szekta ez a Jedi -- ők vezetik a háborúban a klónokat, de mégis egy külön parancs kell a megzabolázásukra, amivel szükség esetén ki lehet őket söpörni a galaxisból". Ebben az esetben Tyranust nem hinnék Jedinek, mi több, abszolút a rossz oldalon állva szánt szándékkal segédkeznének a Jedik kiirtásában. Továbbá: a megjegyzés irányulhat arra a paradox helyzetre is, hogy Syfo Dyas a sajátjai ellen adott le parancsot, amit finoman szólva is fura szemmel néznek a kaminoiak.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Én úgy vettem ki, hogy igenis tudnak a dolgokról. Biztosat akkor tudnék mondani, ha meglenne az angol szinkron, de Dooku-t Tyrannus nagyúrnak hívják, ami nem épp elterjedt a Jedik körében. Bár ott van az, hogy Dooku meg azt mondja, "A chip gátlástalan Jedik elleni védelem." Sifo-Dyasról ott mondja el előttünk, hogy halott, tehát legalább ilyen téren nem lehetnek félrevezetve. Ha Palpi lett volna, akkor meg fel kellett volna ismerjék, mikor a daganat vizsgálatáról beszélgetnek. Meg ott van amit említettetek, a Jedik furcsa szektája. Nem tudom, de remélhetőleg lesz magyarázat.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Hmmm...ez elég érdekes akkor! :hmm: Hirtelen három lehetőség is adódott. Tudjátok én miért vetem el ezt az agydaganatos dolgot? Mert a klónok génkezeltek, elvileg nem lehet agydaganatuk. Erre utalt Fives is, nem akarta elhinni. A másik dolog pedig, hogy amikor kivették Tup fejéből azt az izét, teljesen felszabadultá vált. Szerintem a "daganattal" együtt a chip is kikerült Tup fejéből. Egyébként magát a "daganatot" is valamiképpen az okozhatta.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Én úgy vettem ki, hogy igenis tudnak a dolgokról. Biztosat akkor tudnék mondani, ha meglenne az angol szinkron, de Dooku-t Tyrannus nagyúrnak hívják, ami nem épp elterjedt a Jedik körében. Bár ott van az, hogy Dooku meg azt mondja, "A chip gátlástalan Jedik elleni védelem." Sifo-Dyasról ott mondja el előttünk, hogy halott, tehát legalább ilyen téren nem lehetnek félrevezetve. Ha Palpi lett volna, akkor meg fel kellett volna ismerjék, mikor a daganat vizsgálatáról beszélgetnek. Meg ott van amit említettetek, a Jedik furcsa szektája. Nem tudom, de remélhetőleg lesz magyarázat.

Most újra néztem gyorsítva. Igen, a gátlástalan Jedis mondatot én elsőre félreértettem. Ez így viszont egyértelművé teszi, hogy a kaminoiak meg vannak vezetve, és bár tudnak a 66-osról, azt hiszik, csak óvintézkedés, olyanokkal szemben, mint Krell (érdekes, hogy akkor miért nem aktiválták? Nyilván a kaminoiak erről nem tudtak, mert különben jogosan tennék fel a kérdést Tyranusnak).

 

A másik, a daganat. A végén elég nagy harc megy a daganatért (Palpi magának akarja), most nem tudom, hogy konkrétan Tup holttestét akarják ide-oda szállítgatni, vagy konkrétan a biopszia által megszerzett mintát. Mert ha az utóbbi, akkor valószínűleg mégis csak az lesz a "gátló chip". Viszont a "gátló chip" kifejezést ne értsétek félre, ez nem a 66-os parancsot "gátló" chip, hanem a Jedik elkanászodását "gátló" chip, azaz maga a 66-os parancs. Ha kiadja Palpi, ez aktiválódik, és bumm. Már csak az a kérdés, hogy ezt látta a droid daganatnak (fura lenne, hiszen alapból eltérő egy daganat anyaga, szerkezete, mint egy mesterségesen beültetett valami) és amikor kivették Tupból, akkor felszabadult, (egyébként a biopszia nem a teljes daganat eltávolítását jelenti, hanem csak mintavételt!) vagy pedig ez okozta a gondot (tehát emiatt aktiválódott hamarabb a chip.

 

Bízom benne, hogy a hátralévő két részben erre választ kapunk (gondolom igen).

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Hmmm...ez elég érdekes akkor! :hmm: Hirtelen három lehetőség is adódott. Tudjátok én miért vetem el ezt az agydaganatos dolgot? Mert a klónok génkezeltek, elvileg nem lehet agydaganatuk. Erre utalt Fives is, nem akarta elhinni. A másik dolog pedig, hogy amikor kivették Tup fejéből azt az izét, teljesen felszabadultá vált. Szerintem a "daganattal" együtt a chip is kikerült Tup fejéből. Egyébként magát a "daganatot" is valamiképpen az okozhatta.

Nem lehet, hogy pont a növekedés gyorsítás miatt, mondjuk kiderülne, hogy 3-5 év alatt selejtessé kezdenek válni a klónok? Lassan a legtöbb daganatos lesz, és meghal. Ez mondjuk még tovább növelné a klónok drámáját.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Az is lehet, hogy ez a "chip" nem olyan formán létezik mint amire elsőre gondolnánk. Lehet ez biológiai fejlesztésű is. Az biztos, hogy a mintában van a lényeg, hisz Sidious hallani se akart róla, hogy a Jedikhez kerüljön.

 

Nem lehet, hogy pont a növekedés gyorsítás miatt, mondjuk kiderülne, hogy 3-5 év alatt selejtessé kezdenek válni a klónok? Lassan a legtöbb daganatos lesz, és meghal. Ez mondjuk még tovább növelné a klónok drámáját.

Ez azt is megmagyarázná, hogy miért kell elcserélni őket később sorozott katonákra.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Az is lehet, hogy ez a "chip" nem olyan formán létezik mint amire elsőre gondolnánk. Lehet ez biológiai fejlesztésű is. Az biztos, hogy a mintában van a lényeg, hisz Sidious hallani se akart róla, hogy a Jedikhez kerüljön.

Attól függ, hogy Tup testét/agyát/egész tumorát akarják a Jedik szállítani, vagy csak azt a kis mintát. Valószínűleg az lehet (Tup felszabadulásából következtetve), amit te is írsz, nevezetesen, hogy a tumor egy részével kiszedték a chipet is, ami felszabadította Tupot.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Néhány egyéb gondolat a részről:

 

- Nagyon örültem Shaak Ti szerepeltetésének. Bevillant a korábbi Domino osztagos megjelenése, és örült a szívem.

- A 6 évad során talán ez eddig történetileg a legerősebb szál. Nálam csak Umbara versenyezhet ezzel eddig.

- Nagyon jó volt, hogy a kaminoiakat úgy szőtték bele a történetbe, hogy újabb mélységet nyertek ezzel az EpII-ben is. Viszont furcsának találom, hogyha Tyranust Jedinek hitték, miért nem szóltak róla soha a Jediknek? Hiszen egyedül csak Jango említi a nevét Obi-wannak.

- Végig kísérte a részt egyfajta baljós hangulat, ami abszolút az EpII-t idézte nálam, csak annál is nyomottabb volt. Engem nagyon megfogott.

- Fives nagyon egyedi karakter, nagyon kíváncsian várom, hogy hogy zárul a története itt. Remélem túléli, mert nagyon szimpatikus.

- A Tyranusszal való beszélgetés rávilágít arra, hogy akár Palpatine is lehet Syfo Dyas, hiszen a kaminoiak számára nem meglepő, ha egy Jedi arcát elfedve beszél velük. Ez alapján lehetett Palpatine is "Dyas", még ha most nem is ismert rá az orvos.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

- A 6 évad során talán ez eddig történetileg a legerősebb szál. Nálam csak Umbara versenyezhet ezzel eddig.

Valóban nagyon erős és nem a látvány viszi a prímet hanem a sztori! Persze sokszor volt már ez így, de itt csak azt veszem észre, hogy nem is figyelek másra csak a párbeszédekre. :D

 

- Nagyon jó volt, hogy a kaminoiakat úgy szőtték bele a történetbe, hogy újabb mélységet nyertek ezzel az EpII-ben is. Viszont furcsának találom, hogyha Tyranust Jedinek hitték, miért nem szóltak róla soha a Jediknek? Hiszen egyedül csak Jango említi a nevét Obi-wannak.

Azért nem szóltak a Jediknek mert Tyranus a lehetséges Jedi konspirátorok miatt megtiltotta nekik:

"A chip gátlástalan Jedik elleni védelem. Sifo-Dyas mester volt az egyetlen Jedi, aki erről tudott. De mióta halott, csak mi tudunk erről a titokról. Önöknek kell arra ügyelni, hogy így is maradjon."

 

Itt még hozzátenném, hogy Tyranus gátlóchipről beszél. Nem tudom mennyire pontos a fordítás, de én ezért gondoltam, hogy ez a gátlóchip az elnevezéséből eredően meggátolt valamit. Jelesül azt, hogy a 66 -os idő előtt rászabaduljon a klónok elméjére.

 

- Végig kísérte a részt egyfajta baljós hangulat, ami abszolút az EpII-t idézte nálam, csak annál is nyomottabb volt. Engem nagyon megfogott.

Ezt én is éreztem, és a remek zene is alápakolt ennek a hangulatnak. Végig eléggé zaklatott volt.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Azért nem szóltak a Jediknek mert Tyranus a lehetséges Jedi konspirátorok miatt megtiltotta nekik:

"A chip gátlástalan Jedik elleni védelem. Sifo-Dyas mester volt az egyetlen Jedi, aki erről tudott. De mióta halott, csak mi tudunk erről a titokról." Itt még hozzátenném, hogy Tyranus gátlóchipről beszél. Nem tudom mennyire pontos a fordítás, de én ezért gondoltam, hogy ez a gátlóchip az elnevezéséből eredően meggátolt valamit. Jelesül azt, hogy a 66 -os idő előtt rászabaduljon a klónok elméjére.

Ahogy írtam is korábban, szerintem a "gátló" a Jedikre vonatkozik, azaz a Jedik túlkapását gátolja. De azt gyanítom, hogy az igazság hamarosan ki fog derülni.

 

Tyranusszal kapcsolatban: ő csak a chip titokban tartásáról beszél, saját magáról nem. Szóval akár szóba jöhetne, és rácsodálkozhatnának a kaminoiak, hogy ő végül is nem is Jedi...

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Az előző rész nagyszerű folytatása volt, hihetetlen érzés, hogy a majd' 10 éves kérdéseimre kezdek válaszokat kapni. Nagy kár lett volna, ha ez a sztoriszál a kukában végzi, szerencsére nem így lett.

 

A fő vonulattal kapcsolatban Ody bőven kifejtett minden felmerülő eshetőséget. Magam úgy gondolom, hogy a chip lesz az, ami betáplálta a klónok agyába a 66-os parancsot és a megfelelő pillanatban aktiválja azt. Az vitatott, hogy Tup esetében mi nem működött. Többen említettétek a daganatot, mint kiváltó okot, ám szerintem nem véletlenül lett megemlítve az a tény, hogy Tup pár napra elérhetetlen volt a Ringovindán. Biztos vagyok benne, hogy ennek lesz jelentősége az esettel kapcsolatban.

 

Jó volt látni Shaak Ti-t és Lama Su miniszterelnököt is. Előbbi hangja a németben kissé öregesnek hatott, de összességében nem volt zavaró. A kaminóiak hozzáállása a klónokhoz nem lepett meg; ebben a tekintetben a TCW teljes összhangban van a Republic Commando-könyvekkel, mely sorozatot éppen most jelenteti meg a Szukits. Nala Se úgy beszélt Tup-ról, mint egy selejtes egyedről, amelyet el kell pusztítani. Hátborzongató volt, Fives helyében megkínáltam volna egy kis DC-vel. :D Végre kiderült, hogy a kaminóiak sincsenek beavatva mindenbe, bár ez eddig is sejthető volt. Remélem, hogy arra valóban választ kapunk, hogy Tyranus neve miért nem merült fel egyszer sem a Jedi Tanács előtt, de erre talán már meg is van a magyarázat, hogy a 66-os parancs meglétét titkolni kell, s ezáltal a mester nevét is. Na majd meglátjuk. A kis droid vitt némi humort a komor történetbe, amikor Fives-al beszélt a nevekről és számokról, az nagyon tanulságos diskurzus volt.

 

9/10

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Szerintem chip=tumor=66-os.

Mondjuk eddig azt hittem, hogy Dooku adta el magát Sifo Dyas-nak a Kaminoiak előtt.

De nyilvánvalóan ismerik Darth Tyranus-t, ahogy Jango is tőle kapta a megbízást.

Most már valóban elmélyült a Sifo Dyas rejtély, szerintem nem Palpatine lesz az alteregója.

Neki van sajátja: Sidious. És ha abból indulunk ki, hogy a Kaminoiak simán paktálnak egy csukjás Tyranussal, úgy simán paktálhatnának egy csukjás Sidous-szal is.

Még jó, hogy az évad külön foglalkozik Syfo Dyas ügyével, mert nagyon felcsigázott a dolog.

Vajon ki lesz ő a klónok történetében?

Talán Palpatine vele kezdte meg klónügyet -áruló Jediként- és Ő lett volna a tanítványa, csak közben jött Dooku és átvette a helyét Őt megölve?

Vevő lennék egy ilyen sztorira.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Remélem, hogy arra valóban választ kapunk, hogy Tyranus neve miért nem merült fel egyszer sem a Jedi Tanács előtt, de erre talán már meg is van a magyarázat, hogy a 66-os parancs meglétét titkolni kell, s ezáltal a mester nevét is. Na majd meglátjuk.

Szerintem egyértelműen ez a helyzet.

 

Még jó, hogy az évad külön foglalkozik Syfo Dyas ügyével, mert nagyon felcsigázott a dolog.

Vajon ki lesz ő a klónok történetében?

Talán Palpatine vele kezdte meg klónügyet -áruló Jediként- és Ő lett volna a tanítványa, csak közben jött Dooku és átvette a helyét Őt megölve?

Vevő lennék egy ilyen sztorira.

Minden lehetséges! Az biztos, hogy az a sztori ütősen fogja lezárni a sorozatot.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Itt aztán bőven volt kifejtés, és még rejtélyesebb lett az ügy. Az eltusolási ügy itt folytatódik, hisz a két Sithnek mindenáron titokban kell ezt tartani a Jedik elől, ezen áll vagy bukik a Terv. Én is csak egyetlen dologra tudok gondolni, hogy a daganat indította be a chipet Tup agyában. Vagy maga a daganat a chip. Lehet bio is és valamiért megnőtt és kimutatható lett. Szerintem a rejtély kulcsa az a pár nap míg Tup eltünt.

A daganat lehet betegség is(a klónok megbetegedhetnek hisz az orvos is és a Jedik is vírusra gyanakodtak). Viszont ezzel meg az a baj hogy a két Sithnek olyan chipet kellett a klónokba ültetnie ami nem aktivizálodik csak ha parancsot kapnak. Ha ez egy betegség miatt aktivizálódik az baromi nagy kockázat melyet nem hiszem hogy mertek volna vállalni. Tuti biztosra kellett menniük, hogy a nagy nap elött a Jedik nem tudják meg és nem is aktivizálódik idő elött. Persze az lehet hogy azt ők sem tudták hogy egy daganattól beindul. Szóval rejtély van bőven. Mikor kivették a daganatot Tup felszabadult, és mondott valamit egy rejtélyes álomról amit ezek szerint minden klón álmodik. Na erre is kiváncsi lennék.

A kaminóiak meg nem naivak meg átvertek hanem minden hájjal megkent gazemberek szerintem. Tudniillik ha tényleg meg lennének vezetve akkor nem titkolóznának és nem akarnák holtan látni Tup-ot hanem Shaak-Ti-nek mondták volna hogy lehet hogy a chiptől van amit a renegát Jedik ellen raktunk bele a klónok fejébe az Önök kérésére. Gondolom Shaak-Tit csak nem nézték renegát Jedniek, ergo elmondhatják neki a dolgot. Mert azt tudták hogy egy Jedi rendelte a klónsereget(Syfo-Dyas), Darth Tyrannus adta a chipet a begőzőlt Jedik ellen, tehát nem begőzőlt Jedinek nyugodtan beszélhetnek. Igaz hogy Tyrannus megkérte őket hogy tartsák titokban, de azt gondolhatnák hogy amit titokban kell tartani az valami gáz.

Szóval haszonleső gazembereknek tartom őket.

A klónokkal kapcsolatban meg ugyanúgy érzek mint Ody. Nagy sajnálom őket, egy jóravaló emberekből álló csapat akiket elárultak és felhasználtak egy ocsmány cél érdekében.

Komolyan olyan volt most Kamino mint egy náci haláltábor. ahol a klónoknak az élete fabatkát sem ér.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Minden várakozásomat felülmúlta az epizód, jókora lapáttal sikerült rápakolnia elődjére. Meglehetősen tömény infóadag volt ez a 22 perc egyszerre (akkor mi lett volna, ha egyben látom a szálat), aminek még mindig nem sikerült teljesen leülepednie. Továbbra is örülök, hogy foglalkoznak a Saga számomra egyik legrejtélyesebb elemével, a 66-os paranccsal, mely megmagyarázása valószínűleg teljes más megvilágításba fogja helyezni mind az Ep2-t, mind az Ep3-at... bár ebben mindig erős volt a TCW. Ám ahogy az általában lenni szokott, a végső magyarázatot jókora ködösítés előzi meg, a vésőkig bizonytalanságban tartva a nézőt. Számomra semmi nem magától értetődő ebben a részben, kezdve a kamino-iak szerepétől, Sifo-Dyas-on át, a Parancsot előidéző chipig. Kezdjük a kamino-iak szerepével. Bár eleinte szinte biztos voltam az 1. verzióban, azóta kialakult bennem még 2, melyek egyike sem kizárandó az eddigiek alapján:

 

1. Sok más néphez és csoportosuláshoz hasonlóan, a kamino-iak is mindössze a Sith-ek ármánykodásait megsínylő, gyanútlan külvilágiak, akik tudtuk és akaratuk nélkül segítik Palpatine-ék felemelkedését, azok valós szándékai elől homályban tapogatózva. Valamennyire ezt támasztja alá a külsejét csuklyával elfedő Dooku "meséje" (akit a látottak alapján Jedinek hisznek), mely szerint gátlástalan Jedik elleni óvintézkedés célját szolgálja a Parancs. Továbbá Lama Su és Nala Se megjegyzése, mely szerint "furcsa szekta a Jediké".

 

2. Mindennek viszont ellentmond az az egyszerű tény, hogy a kamino-iak nem lehetnek ennyire ostobák... magas szintű génmanipulációval, emberek tömeges klónozásával foglalkoznak (és még ki tudja, mivel), ami érzésem szerint kíván némi agyi kapacitást és intelligenciát. Pont ők lennének híján a józan paraszti észnek? Nehéz elképzelnem, hogy elhinnék Tyranus szavait, mely szerint a chipek beültetése az esetleges Jedi-árulók elleni óvintézkedés... azaz egy lehetséges veszély elkerülése érdekében egy komplett Rendet kiirtandó hadsereget kell létrehozni, melyről természetesen csak egy ember tudhat. Nonszensz. A kamino-iaknak tudniuk kellett, hogy Tyranus nem Jedi, máskülönben nem szólították volna "nagyúrnak" a holo-adás előtt. Másrészt, annyira ragaszkodtak Tup felboncolásához, és a tumor/chip elkobzásához, hogy erősen megnő annak valószínűsége, hogy az igazságot nem véletlenül akarták elkendőzni a Jedi elől... ha komolyan hittek volna abban, hogy kizárólag az áruló Jedik elleni óvintézkedés célját szolgálja a Parancs, legalább a Tanács vezető tagjával kapcsolatba léphettek volna, akinek közel 900 évi "árulásmentessége" nem rossz szempont megbízhatóságát illetően. Ha pedig az egész Rend árulására célzott Tyranus, az újfent egyértelművé teszi, hogy nem közülük való (mint egykor). Különben arra is utalhatott a "furcsa szekta a Jediké" kijelentés, hogy a kamino-iak nem tesznek különbséget a két Erő-használó csoport között. Tehát a kamino-iak egyetlen személy (Sifo-Dyas-zal kettő) akaratából, minden további nélkül megalkottak egy egész Rendet kiirtani képes hadsereget úgy, hogy semmit nem szóltak annak tagjainak, sőt, kimondottan titkolták előttük... még egyszer: mindezt egy személy akaratából. Ha nem ostobák (ahogy szerintem nem azok, ellenkezőleg: szenvtelen és dörzsölt népség), akkor tisztában voltak a háttérben megbúvó szándékokkal, és még ha nem is voltak a Sith-ek elkötelezett, nagybetűs hívei, kellő összegért bármit megtettek, beleértve a Jedi Rendet likvidáló sereg megalkotását, továbbá mindennek eltusolását a Jedik elől. Jelenleg sokkal valószínűbbnek tartom ezt a verziót, de természetesen a másik is játszik, és benne van a pakliban, hogy talán túlbecsülöm a kamino-iak ravaszságát.

 

3. Ez a verzió valójában az 1. továbbgondolása, de szintén megfordult a fejemben, így leírom. Elképzelhető, hogy a kamino-iaknak valóban nem volt fogalmuk a Sith-ek szerepéről, és Tyranus-t Jedinek hitték (bár a "nagyúr" jelző akkor se hagy nyugodni, ezt most félre teszem). Mint tudjuk, Sifo-Dyas hozzávetőleg az Ep1 idején adta le megrendelését a köztársasági sereg iránt. Ahogy azt is (bár ez valamelyest EU), hogy Dooku ez időtájt még a Jedi Rend tagja volt, nem sokkal ezt követően lépett ki... ha Dooku és Sifo-Dyas jó barátok voltak, és a Rend tagjaként (de már Sidious akaratának eleget téve cselekedve) Dooku meggyőzte Dyas-t egy köztársasági hadsereg szükségességéről, elérhette, hogy a Jedi-mester valóban leadja a rendelést Kamino-n, mintegy igazolva, hogy valóban Jedi és Dooku/Tyranus valóban a barátja. Dyas halálát követően (aki "véletlenül" épp ekkortájt halt meg) Dooku már azt etethetett meg a kamino-iakkal, amit akart, mert korábban igazolta, hogy valóban a Jedi-mester barátja, ahogy azt, hogy ő maga is Jedi. Őszintén szólva, ez a teória elég gyenge lábakon áll, nálam is csak elképzelés szintjén merült fel, én továbbra is a másodikat preferálom.

 

Viszont ez magyarázná Dyas szerepét, ami e nélkül szintén homályos... ettől függetlenül a valódi Sifo-Dyas-nak kellett, hogy némi köze legyen a megrendeléshez, ellenkező esetben mi győzte volna meg a kamino-iakat és miért lelte volna halálát épp ekkor? Ha a 2. verziót nézem, akkor ez is mindössze a Sith-ek meséjének része... Tyranus megvásárolta magának a kamino-iakat, akik így azt mondták Kenobinak az Ep2-ben, amiben megegyeztek. Egy olyan Jedi neve kellett, aki valóban a Rend tagja volt (esetleg valóban voltak tervei egy hadsereg felállításáról), de már nem lehetett utánajárni, ellenőrizni. Azt hozzátenném, hogy a Jedi naivságát ezen a téren a mai napig nem értem... egy térképekről kitörölt bolygón véletlenül rálelnek egy hadseregre, amely állítólag az övék, és egy olyan Jedi-mester rendelte meg, aki 10 éve halott (erről persze egy Jedi sem tud)... tehát a sztori igazságtartalma ellenőrizhetetlen. Arról nem is beszélve, hogy a kamino-iak miért nem vették fel a kapcsolatot a Jedikkel egyszer sem? Azt még értem, hogy a geonosisi csata hevében jól jött a sereg ereje, illetve a kirobbanó Klónháború kevés időt hagyott elmélkedni, ennek ellenére baromi felelőtlen dolog volt, hogy vakon megbíztak egy csaknem ismeretlen forrásból származó seregben. Többek közt ezzel írták alá a halálos ítéletüket...

 

A chip kérdése szintén érdekes, bár kevésbé tűnik homályosnak a szerepe. Lényegtelen, hogy mesterséges, vagy szerves dologról van-e szó, biztos, hogy valamilyen különleges behatásnak köszönhetően (Tup eltűnése Ringovindán) ennek meghibásodása okozta a tumort Tup agyában, illetve ettől kezdett mellékhatásokkal együtt működésbe lépni a Parancs. A tumor egy részével a chipet is kivették, amire elég egyértelműen utal Tup megbékélése végső perceiben, valamint Nala Se küzdelme a bizonyítékért, továbbá Palpatine kardoskodása amellett, hogy ne a Jedikhez kerüljön a cucc. Az nem világos, hogy a kamino-iak milyen alapon tulajdonították sajátjuknak a klónokat, holott a "Köztársaság" fizetett értük, tehát hivatalosan az övék.

 

Shaak Ti felbukkanásának örültem, Plo Koon mellett a másik kedvenc "háttér Jedim". Úgy látszik, a togrutákkal jól kijövök. :P Egyébként nagy túlélő a csaj (nem in-universe, hanem SW történelmi szempontból)... először ki akarták nyírni az Ep3-ban, az Invasible Hand fedélzetén, majd később a Jedi Templomban, de később mindkettőt kivágták a filmből. Majd a The Force Unleashed c. játékban ölték meg ismét, ám ez elméletileg szintén kikerül a kánonból a Rebels érkeztével. Tehát, ha minden igaz, Shaak Ti "jelenleg" ismét él, és akár a Rebels-ben is felbukkanhat, amennyiben továbbra is 66-os túlélő marad.

 

Az apróságokra most nem igazán térnék ki, szokás szerint minden a helyén volt, a látvány, a hangulat, a történet tökéletesen alakult kész egyveleggé. A sztori komor, már-már darkos hangulatának kitűnő helyszínt szolgáltatott az állandóan borús, esős Kamino, illetve a kamino-iak ridegségét, szenvtelenségét a klónok irányába, valamint precíz, maximalista jellemüket ezúttal is jól érzékeltette az épületek steril beltere. A kis droidot, AZ-3-at nagyon bírtam a rész során, ahogy Fives-t is, aki ügyesen kihasználta a droid logikához kötött programozását. Fives-nak egyébként nem jósolok fényes, sem hosszú jövőt. Tup halálát követően egyértelműen a dolgok mélyére szándékozik ásni, a következő rész címe alapján pedig mindezt a törvénnyel is szembe menve. Az evidens, hogy Palpatine-nak, vagy Dookunak sikerülni fog elsikálni Tup ügyét valamivel (az Ep3 fényében ez 100%), ami mindenkit meggyőz arról, hogy egyszeri meghibásodás történt, de a többi klónnal minden a legnagyobb rendben van. Palpatine zsenialitásáról már nem egyszer megemlékeztem, így ezúttal mellőzném. Továbbra is örögi módon keveri a lapokat, minden apróságot részletesen, a végletekig átgondolva szorítja sarokba a Jediket, és kényszeríti térdre a Köztársaságot lépésről lépésre. Az abszolút hatalomért pedig szenvtelenül, kímélet nélkül átgázol minden, nem számít mi, vagy ki az...

 

A sorozat egyik legerősebb szálának tartom a jelenlegit, remélem, a hátralévő 2 rész megerősíti ezt a meggyőződésem.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Egyetértek az elmélkedéseiddel Sky, szerinten is a 2-es állhat legközelebb a valósághoz.

A Syfo Dyas rejtélyt is jól körüljártad, valóban naivak a Jedik egy ismeretlen eredetű sereg élére állva.

Remélem Dyas több lesz egy kapóra jött halott Jedi nevénél.(valószínüleg több, lentebb már le is írtam egy verziót..)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Én még nem tudok dönteni. Viszont Sky, azt gondolom, hogy a kaminoiak jogosan állítják, hogy a sereg az övék. A hadsereg a Köztársaságnak (számára) készült, de egy percig sem utal az EpII-ben arra, hogy a klónok valóban a Köztársaság tulajdonát képeznék. A kaminoiak végrehajtották a klónozást, kiképezték az embereket, a Köztársaság rendelkezésére bocsátották, de ez nem jelenti azt, hogy az övék. Mi több - ezen részben maga Shaak Ti sem cáfolja azt, hogy minden kaminoi génállománnyal készült klón a kaminoiak tulajdonát képezi. Úgyhogy szerintem vehetjük ténynek nyugodtan.

 

Nyilván a klónok speciális helyzete miatt nem tiszta ez a kérdés, hiszen ha hús-vér emberek lennének, akkor hivatalosan maximum zsoldosok lehetnének egy olyan galaxisban, ahol - még egyszer: hivatalosan - nincs rabszolgaság. De mivel klónok, így lehetséges, hogy egy "bérbeadási" szerződés jött létre a klónozók és a Köztársaság között.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A kaminóiak meg nem naivak meg átvertek hanem minden hájjal megkent gazemberek szerintem. Tudniillik ha tényleg meg lennének vezetve akkor nem titkolóznának és nem akarnák holtan látni Tup-ot hanem Shaak-Ti-nek mondták volna hogy lehet hogy a chiptől van amit a renegát Jedik ellen raktunk bele a klónok fejébe az Önök kérésére. Gondolom Shaak-Tit csak nem nézték renegát Jedniek, ergo elmondhatják neki a dolgot. Mert azt tudták hogy egy Jedi rendelte a klónsereget(Syfo-Dyas), Darth Tyrannus adta a chipet a begőzőlt Jedik ellen, tehát nem begőzőlt Jedinek nyugodtan beszélhetnek. Igaz hogy Tyrannus megkérte őket hogy tartsák titokban, de azt gondolhatnák hogy amit titokban kell tartani az valami gáz.

Szóval haszonleső gazembereknek tartom őket.

Szerintem is-is, de inkább megvezetettnek nevezném őket. Tyranus kihangsúlyozta, hogy addig csak négyen tudtak a parancsról; Ő, Syfo-Dyas, Lama Su plusz Nala See (én még ide venném Taun Wee -t is). Nekem úgy tűnt ez nagyon nagy titok, és semmiképpen nem árulhatják el. A részleteket nyilván nem ismerjük, de ha 10 évig sikerült magukba tartani akkor pont akkor és ott nem fogják felfedni egy Jedinek. Hiába bíznak esetleg Shaak Tii -ben, Tyranus tíz éves befolyása sokkal erősebb.

 

2. Mindennek viszont ellentmond az az egyszerű tény, hogy a kamino-iak nem lehetnek ennyire ostobák... magas szintű génmanipulációval, emberek tömeges klónozásával foglalkoznak (és még ki tudja, mivel), ami érzésem szerint kíván némi agyi kapacitást és intelligenciát. Pont ők lennének híján a józan paraszti észnek? Nehéz elképzelnem, hogy elhinnék Tyranus szavait, mely szerint a chipek beültetése az esetleges Jedi-árulók elleni óvintézkedés... azaz egy lehetséges veszély elkerülése érdekében egy komplett Rendet kiirtandó hadsereget kell létrehozni, melyről természetesen csak egy ember tudhat. Nonszensz. A kamino-iaknak tudniuk kellett, hogy Tyranus nem Jedi, máskülönben nem szólították volna "nagyúrnak" a holo-adás előtt. Másrészt, annyira ragaszkodtak Tup felboncolásához, és a tumor/chip elkobzásához, hogy erősen megnő annak valószínűsége, hogy az igazságot nem véletlenül akarták elkendőzni a Jedi elől... ha komolyan hittek volna abban, hogy kizárólag az áruló Jedik elleni óvintézkedés célját szolgálja a Parancs, legalább a Tanács vezető tagjával kapcsolatba léphettek volna, akinek közel 900 évi "árulásmentessége" nem rossz szempont megbízhatóságát illetően. Ha pedig az egész Rend árulására célzott Tyranus, az újfent egyértelművé teszi, hogy nem közülük való (mint egykor). Különben arra is utalhatott a "furcsa szekta a Jediké" kijelentés, hogy a kamino-iak nem tesznek különbséget a két Erő-használó csoport között. Tehát a kamino-iak egyetlen személy (Sifo-Dyas-zal kettő) akaratából, minden további nélkül megalkottak egy egész Rendet kiirtani képes hadsereget úgy, hogy semmit nem szóltak annak tagjainak, sőt, kimondottan titkolták előttük... még egyszer: mindezt egy személy akaratából. Ha nem ostobák (ahogy szerintem nem azok, ellenkezőleg: szenvtelen és dörzsölt népség), akkor tisztában voltak a háttérben megbúvó szándékokkal, és még ha nem is voltak a Sith-ek elkötelezett, nagybetűs hívei, kellő összegért bármit megtettek, beleértve a Jedi Rendet likvidáló sereg megalkotását, továbbá mindennek eltusolását a Jedik elől. Jelenleg sokkal valószínűbbnek tartom ezt a verziót, de természetesen a másik is játszik, és benne van a pakliban, hogy talán túlbecsülöm a kamino-iak ravaszságát.

 

Egy párszor már bebizonyosodott, hogy a TCW -ben általában minden az aminek látszik. Így volt ez pl. az Ahsoka szálánál ahol különféle teóriákat gyártottunk az áruló kilétéről pedig kézenfekvő volt a tettes. A kamino -iaknak mint tudjuk csak a pénz számít. Dex jól leírta őket. Mindent megtesznek ha a megrendelőnek elég vastag a pénztárcája. Azt azért ne felejtsük el, hogy Tyranus és Dyas (?) rendelte ezt a sereget, szóval a pénzt is ők tolták bele így nyilván nekik tartoznak engedelmességgel. A megrendelő diktálja a játékszabályokat. Azt nem tudhatjuk hogy jött létre a megállapodás a gyártásról, de nagyon valószínű, hogy azt már eleve kikötötték, hogy a 66 -os parancsról senki nem tudhat, szuper-titkosnak kell lennie. A kaminoi üzletfél, ha úgy tetszik gyártó, miért ne tartaná magát a megrendelő igényeihez? Maximum egymás között durroghatnak, hogy furcsa szekta a Jediké de ha fizetnek mindenért akkor miért szegjenek meg egy tíz éves szerződést? A klónozók vannak annyira kockák és érzéketlenek, hogy ők bizony semmi külső esemény hatására nem fognak változtatni az álláspontjukon. Ráadásul a két sith, aki szinte mindenkit megvezet a galaxisban majd pont a kaminoiak előtt tárulkozik ki az egyik legtitkosabb és kardinális kérdésben? Őket is simán be lehet csapni.

 

3. Ez a verzió valójában az 1. továbbgondolása, de szintén megfordult a fejemben, így leírom. Elképzelhető, hogy a kamino-iaknak valóban nem volt fogalmuk a Sith-ek szerepéről, és Tyranus-t Jedinek hitték (bár a "nagyúr" jelző akkor se hagy nyugodni, ezt most félre teszem). Mint tudjuk, Sifo-Dyas hozzávetőleg az Ep1 idején adta le megrendelését a köztársasági sereg iránt. Ahogy azt is (bár ez valamelyest EU), hogy Dooku ez időtájt még a Jedi Rend tagja volt, nem sokkal ezt követően lépett ki... ha Dooku és Sifo-Dyas jó barátok voltak, és a Rend tagjaként (de már Sidious akaratának eleget téve cselekedve) Dooku meggyőzte Dyas-t egy köztársasági hadsereg szükségességéről, elérhette, hogy a Jedi-mester valóban leadja a rendelést Kamino-n, mintegy igazolva, hogy valóban Jedi és Dooku/Tyranus valóban a barátja. Dyas halálát követően (aki "véletlenül" épp ekkortájt halt meg) Dooku már azt etethetett meg a kamino-iakkal, amit akart, mert korábban igazolta, hogy valóban a Jedi-mester barátja, ahogy azt, hogy ő maga is Jedi. Őszintén szólva, ez a teória elég gyenge lábakon áll, nálam is csak elképzelés szintjén merült fel, én továbbra is a másodikat preferálom.

 

Nekem ez is bejön, bár tényleg kicsit "mesés" :D

 

Azt hozzátenném, hogy a Jedi naivságát ezen a téren a mai napig nem értem... egy térképekről kitörölt bolygón véletlenül rálelnek egy hadseregre, amely állítólag az övék, és egy olyan Jedi-mester rendelte meg, aki 10 éve halott (erről persze egy Jedi sem tud)... tehát a sztori igazságtartalma ellenőrizhetetlen. Arról nem is beszélve, hogy a kamino-iak miért nem vették fel a kapcsolatot a Jedikkel egyszer sem? Azt még értem, hogy a geonosisi csata hevében jól jött a sereg ereje, illetve a kirobbanó Klónháború kevés időt hagyott elmélkedni, ennek ellenére baromi felelőtlen dolog volt, hogy vakon megbíztak egy csaknem ismeretlen forrásból származó seregben. Többek közt ezzel írták alá a halálos ítéletüket...

Pedig szerintem egyszerű. Olyan gyorsan történtek az események, hogy kényszerpályára kerültek. Eleve nagy vita ment a hadsereg felállításáról és ők már csak akkor léptek amikor a szenátus elfogadta a törvényt. Ráadásul a Szeparatistákkal pár órával később már harci tevékenységbe keveredtek, így muszáj volt használni a klónokat. Azt azért még hozzá tenném, hogy a szenátus a klón hadsereg használatáról döntött így a Jediket ez ügyben kevéssé terheli felelősség. Yoda gyorsan oda ment, hogy megnézze egyáltalán ki fia borja ez az egész sereg és gondolom látta, hogy ezek első szóra ugranak így hát megtette azt amiről már egyébként is törvényt hozott a szenátus. Bevetette őket. Gondolom később akartak ezzel foglalkozni, de amint haladt előre a háború és látták, hogy minden a legnagyobb rendben van a katonákkal, háttérbe szorult a kérdés.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Pedig szerintem egyszerű. Olyan gyorsan történtek az események, hogy kényszerpályára kerültek. Eleve nagy vita ment a hadsereg felállításáról és ők már csak akkor léptek amikor a szenátus elfogadta a törvényt. Ráadásul a Szeparatistákkal pár órával később már harci tevékenységbe keveredtek, így muszáj volt használni a klónokat. Azt azért még hozzá tenném, hogy a szenátus a klón hadsereg használatáról döntött így a Jediket ez ügyben kevéssé terheli felelősség. Yoda gyorsan oda ment, hogy megnézze egyáltalán ki fia borja ez az egész sereg és gondolom látta, hogy ezek első szóra ugranak így hát megtette azt amiről már egyébként is törvényt hozott a szenátus. Bevetette őket. Gondolom később akartak ezzel foglalkozni, de amint haladt előre a háború és látták, hogy minden a legnagyobb rendben van a katonákkal, háttérbe szorult a kérdés.

A Jedik tudomása szerint -Obi-wan kaminoi jelentése alapján- Dyas rendelte meg a sereget. Valóban kardinális kérdés a Jedik számára, hogy kinek a megbízásából?

Vagy leparkoltak egy olyan verziónál, hogy Dyas a saját szakállára tette? "Vakok vagyunk, ha felállítottak egy klónhadsereget és mi nem vettük észre..." -ennyi??!

Egy Jedinek lehet/lehetett akkora vagyona, hogy ez hihető legyen?

És ha igen a motivációi le is lettek ejtve?..Meg is érdemelték a jedik a sorsukat! ;)

Kell a Syfo Dyas történetszál! :yes:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.