Jump to content

EPIII elemzés


Recommended Posts

Revenge of the Sith

Chapter 2: Revenge of the Sith

Time: 0:00:23-0:01:44

 

Tartalom

 

Réges-régen,

egy messzi-messzi galaxisban....

 

Star

Wars

 

III. Rész

 

A Sith-ek bosszúja

 

Háború! A Szeparatisták vezére, Dooku gróf brutális támadásokkal gyengíti a Köztársaságot. Mindkét oldalon harcolnak hősök, és mindenütt felüti fejét a gonosz.

 

A gonosz droidvezér, Grievous tábornok váratlan húzással behatolt a Köztársaság fővárosába és elrabolta Palpatine kancellárt, a Galaktikus Szenátus vezetőjét.

 

Miközben a Szeparatista Droidsereg katonái értékes túszukkal menekülni próbálnak az ostromlott fővárosból, két Jedi lovag vakmerő akciót indít a kancellár kiszabadítására....

 

Fejezet vége

------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Hát akkor el is kezdeném. A film nyitánya az ep2-höz hasonlóan a kialakult helyzet megismertetésével kezd, sőt, az is kiderül, hogy a Köztársaság nem állhat túl rózsásan. Rögvest meg is ismerkedhetünk az új algonosszal, Grievous tábornokkal, akiről máris kérdések záporozhatnak. Ki ez? Hogyan került ide? Hol volt eddig? Kicsoda ő Dooku mellett?

Az utolsó bekezdés azonban az ep4-hez hasonlóan már "durr bele a közepébe" irányelv alapján a pillanatnyi konfliktus előzményének rövid összefoglalása, s mintegy felvezeti az előttünk álló csatát. Egy nem is akármilyen csatát :D

Link to comment
Share on other sites

Elnökváltás? :D

Üdv Dzséjt a mesemondók székébe!

Mikor kezdődik a meseolvasás?

 

I have waiting for this.

Már el is kezdődött :D

Remélem fel tudok nőni a feladathoz és elérem majd az Ody által magasra tett mércét.

Link to comment
Share on other sites

Nekem ez az egyik kedvenc nyitó szövegem.Elösszőr nem tetszett az, hogy azzal kezdődik hogy War!, de már rájöttem hogy nagyon jó ötlet volt Lucastól.Ez a két Jedi lovag szöveg nagyon ismerős az első részből :D

Link to comment
Share on other sites

Akárcsak eddig, itt is a "Hol volt, hol nem volt…" űroperás kivonatával, kezdődik a film. Mint minden "mezei rajongót", mint amilyen én is vagyok, már ezzel is rabul lehet ejteni, de még ne nagyon olvadozzunk, elvégre az SW filmeknél ez már alapkiszerelés. Akárcsak az ezután berobbanó Star Wars felirat és a hozzá tartozó megunhatatlan John Williams nyitány.

 

A Baljós Árnyak és a Klónok támadása arra használta fel a három bekezdésnyi kiirást, hogy tájékoztasson minket az aktuális politikai helyzetről… kereskedelmi blokádok, Kereskedelmi Szövetségek, Szeparatista mozgalmak és hasonlók, melyekkel betekintést kaphattunk a felbolydult galaxis képébe. Ám a harmadik részre már egyre inkább tovatűnt a politika, és már a bevezető szöveg első szava is igy hangzik: 'War!'

Amikor a szövegből kiderül, hogy Coruscant a hatalmas és mindezidáig dicsőséges főváros ostrom alatt van, akarva akaratlanul is beindul a néző fantáziája. Ám azt hiszem még a legmerészebb elképzelések is távol vannak attól a vizuális bravurtól, ami a felkuszó szövegeket követi.

Link to comment
Share on other sites

Mint egy rövid háborús tudósítás.

Németország lerohanta Lengyelországot. Vázolja az erőviszonyokat.

 

Szerintem akármennyire is EU a CW, nem kell úgy tekintenünk Grivire, mint egy eddig ismeretlenre. Még akkor sem ha nem mindenki szerint összeegyeztethető a CW a filmekkel.

CW elég jól bevezeti a karaktert.

Link to comment
Share on other sites

Nekem azért volt rém izgalmas ez a bevezető szöveg, mert jóformán semmit nem tudtam a filmről, a történetről. Grivi csak egy név volt a cd borítójáról (na persze, aki előtte nem látta a CW-t, az így jár), bár ott többet előfordul, mint kellene. A filmig törtem a fejem, vajon miféle új karakter lehet :D Hát innen megtudtam, mi a szerepe.

A bevezetőt olvasva a két Jedi lovag kiléte nem lehet kétséges, és a tudatlan néző mindjárt frászt kap, hogy a fő karakterek mibe keveredtek már megint. És utána láss csodát :D

Link to comment
Share on other sites

Juhéj!

 

Elkezdődött kedvenc Star wars epizódom elemzése!

 

Hajrá Dzséjt!

 

Először fordult velem elő, hogy három évet várok egy filmre. Gondolom ti is átéreztétek, hogy mennyire ünnepélyes pillanat volt, amikor feltűnt a "Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban..."

 

És aztán durr bele.

 

WAR!

 

Mégegyszer: HAJRÁ DZSÉJT!

 

Elkezdődött... az Episode III elemzése.

Link to comment
Share on other sites

Revenge of the Sith

Chapter 3: Battle over Coruscant

Time: 0:01:45-0:08:06

 

Tartalom

 

A kezdőszöveg kiúszik a képből, a zene elhalkul és csak ütemes dobok pufogását halljuk. A kamera szokás szerint lefele indul, nap fénye csillan meg, megláthatjuk Coruscantot ahogy egy Venator csillagromboló úszik el felette méltóságteljesen. Minden békés és nyugodt, sehol az ostrom.

Aztán két Jedi vadász ront be figyelmeztetés nélkül hátulról és bebizonyítva, hogy nem akárkik vezetik őket, a csillaromboló felszínén végigrepülve belefordulnak a hadihajó alatt dúló hatalmas csatába. Vadászgépek cikáznak egymást üldözve, vörös, kék és zöld lézernyalábok színesítik a füstös, rózsaszínes teret, robbanások töltik meg az étert, miközben hőseink végigmanővereznek a csatán, bemutatva annak méreteit és intenzitását. S mindezt olyan hévvel, hogy a néző levegőt se mer venni, mígnem a kamera ráközelít R2-D2-ra, aki hangos füttyögéssel megtöri a lendületet.

Anakin Skywalker a sárga gép fülkéjében, aki azonnal megparancsolja a droidnak, mérje be Palpatine-t. Közben megállapítja, hogy Grievous tábornok hajója előttük van, az egyetlen, amit keselyű droidok őriznek. Obi-Wan a vörös Jedi vadász fülkéjében ezt örömtelien fogadja. A Szeparatista tábornok hajójáról, az Invisible Handról azonnal útnak indulnak a droid vadászok.

Obi-Wan ezt látva erősítést kér Odd Balltól, aki ARC-170 klónvadászokból álló osztagával fel is zárkózik mögéjük, mialatt szétnyitják szárnyaikat támadó állásba. Anakin megjegyzi, hogy ezt a részét nagyon szokta szeretni, ellenben Obi-Wan kisebb lelkesedéssel inkább rászól, hogy engedje el őket közöttük.

A két fél összecsap, pillanatok alatt heves tűzpárbaj alakul ki, amiből nem éppen a klónok jönnek ki nyertesen, mert sajnos nem bírnak el a Try vadászokkal. Anakin sietne segíteni nekik, de Kenobi elutasítja, mondván, hogy a klónoknak is megvan a feladatuk és nekik is.

Amit nehezít az egyik keselyű vadász, mert négy rakétát lő ki rájuk. Hőseink kimanőverezik őket, de ezek ragaszkodóbb fajták, és azonnal visszafordulnak. Anakin az őt üldöző kettőt egy bravúros manőverrel egymásnak vezeti, ám Obi-Wan már nem ilyen szerencsés. Hiába cifrázza, hiába méltatlankodik, a rakéták megelőzik és felrobbannak, apró kis gömbökkel árasztva el őt. Anakin azonnal felismeri a szétnyíló gömbőcöket: kullancsdroidok. Az apró szerkezetek azonnal nekilátnak szétszerelni a vadászgépet. Kikapcsolják a vezérlést, elvágnak valamit, amiből gáz ömlik ki és ráfagy a pilótafülke ablakára, lefejezik R4-et.

Anakin azonnal barátja segítségére siet, hiába tiltakozik az úton-útfélen. Először lézerrel lövi a kullancsokat, s bár párat le is tud szedni, sajnos Obi-Wan egyik szárnyát is megstuccolja. Az ifjú Jedi elismerve, hogy ez rossz ötlet volt, saját gépe szárnyával sodorja le a droidokat egykori mestere vadászáról. Pechére az utolsó killancs átszáll és rátámad R2-ra, ám a kis asztromech Obi-Wan segítségével kivégzi ellenlábasát.

A két vadász tovább száguld az Invisible Hand felé, igaz Obi-Wan már tehetetlenül. Felháborodva közli Anakinnal, hogy a hangárt védő pajzs még aktív a pajzs, amiről Anakin gyorsan gondoskodik is. Ekkor azonban nagy sebességgel elkezd bezárulni a hangárkapu. Kenobi ezt látva megjegyzi, hogy nagyon rossz előérzete van. A két gép az utolsó pillanatban repül át a hangárnyíláson, s a földön végigcsúszva jó néhány droidot letarolnak. Obi-Wan meg se várja gépe megállását, kiugrik belőle, aktiválja kardját és talajt fogva azonnal aprítani kezdi a droid őrséget.

Anakin is hasonló hévvel küzd, bár ő megvárja, míg vadásza megáll és hagyományos módon száll ki. Míg a két Jedi a droidokkal törődik, R2 Obi-Wan parancsára rácsatlakozik a Hand komputerére és megkeresi a kancellárt. Mire társai végeznek az őrséggel, megtalálja a kilátótoronyba fogva tartott Palpatine-t. Anakin szóvá teszi, hogy Dookut érzi, Obi-Wan pedig csapdát, s mosolyogva javasolja, hogy sétáljanak bele.

A két Jedi elindul, hogy kiszabadítsák Palpatine-t. R2 velük akar menni, de Anakin rászól, hogy maradjon a hajónál, míg Obi-Wan egy komlinket dob oda neki, amin keresztül várhatja az utasításait. R2 méltatlankodva nézi a távozókat.

 

Fejezet vége

------------------------------------------------------------------------------------------------

A majdnem két perces vágatlan kezdet szó szerint az ülésbe passzírozza az embert. Ahogy lemegy a kezdő felirat, minden elcsendesül és az ember a békésen vonuló csillagrombolót látva joggal kérdezheti, hol az ostrom, ami a szövegben volt? S csak az ütemes dobok sejtettetik, hogy bizony itt valami nincsen rendben.

Aztán elhúz a két Jedi vadász és minket beszippant a Star Wars érzés. Ahogy a kamera követi a két hajót, szinte kerestem a botkormányt, hogy én is velük repülhessek.

A csata nagyon részletes, amikor elrepül Anakin a rakéta elől menekülve egy hadihajó hídja mellett, az üvegen át látszódnak az ott serénykedő droidok. Hogy a háttérben zajló eseményekről ne is beszéljek.

Hőseink sokat változtak az utolsó találkozás óta. Obi-Wan sokkal Benesebb, Anakin pedig igazi Jedivé lett, akiből csak néha bújik ki az a kisgyerek, aki hajdanán a nabooi csatában aprította a droidokat.

Az új hajók pedig rettenetesen jók, az ARC-170-es klónvadászok, az Eta-2-es Jedi vadászok, a Venator csillagrombolók, hogy a Szeparatisták oldalán harcoló Try vadászokról, Recusant könnyű csillagrombolók, Munificent fregatt, vagy maga az Invisible Hand. A visszatérő keselyű vadászok és Lucrehulk gyűrűhajók is remek új festést kaptak. Csak azt sajnálom, hogy a V-Szárnyúakat kihagyták a csatából.

A csata alatt rengeteg nosztalgikus mondat is elhangzik, mint például „Vörös Vezér” vagy „S-szárnyakat támadó állásba.” – bár ez utóbbi a szinkronos ep4-6-ba nem így került be :D

Link to comment
Share on other sites

Azt hiszem az ilyen pillanatok miatt találták fel a mozit. Ahogy a kamera lemegy és meglátjuk a gigantikus a csillagrombolót, miközben az óriási dobokat verik a háttérben… mintha a saját szivverésünket hallanánk kihangositva. Már ekkor izomból szoritjuk a karfánkat, pedig Obi és Anakin vadászgépe még csak ezután fog behasitani a vászonra, hogy aztán a közel egy perces vágás nélküli snitt legdinamikusabb fele is megkezdődjön: óriási csillaghajók, robbanások, káosz, egymást üldöző vadászgépek sokasága... Reccs!!! Most tört el a kezünkben a karfa... Amikor az ep.4-ben Obi-Wan a Klón-háborúkról beszélt és arról, hogy Anakin volt az egyik legjobb pilóta mindig is valami ilyesmiről álmodoztunk. És most itt van. Feltárul elöttünk mindaz, amiről eddig csak egy tatooine-i remete ködös sztorizgatásából sejteni véltünk. És végre tényleg láthatjuk, hogy "jó barátok voltak".

 

Úgy általába véve nagy örömmel tölt el, hogy Lucas végre mer kisérletezgetni. Persze vigyáz vele, hogy ne essen túlzásba, de azért meglepően ügyesen bontogatja rendezői szárnyait és meglep minket egy-két valóban nagyon ügyes húzással. Erre az első földbe-döngölő snitt egy remek példa. Nemtom emlékeztek-e még, de 2004 augusztusában, amikor még szinte alig volt képanyagunk, váratlanul megleptek minket a nyitó-csata pár 'previzes' kockájával, amik pont ebből a snittből vannak:

 

20040609_4_bg_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

20040609_3_bg_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

A kullancs-droidokról: Én mindig is birtam az olyan kis harci kütyüket, amiknek a funkcionális haszna erősen megkérdőjelezhető, mégis (vagy inkább épp ezért) különössé teszik az SW világát. Mert épp ezért űropera az SW… mert óriási lábú lépegetőkkel, Halálcsillaggal és kullancs-droidokkal gyakják egymást. A kullancs-droidok egyébként majdhogynem véletlenül kerültek bele a filmbe. Az eredeti forgatókönyvben nem voltak benne, viszont az egyik animatics során az egyik animátor beletett olyan apró robotokat, amik rászáltak a gépekre és szétszedték őket. Lucasnak megtetszett a dolog és belerakta a filmbe.

 

Végül a renegeteg vizuális utalás közül az egyik, amire az sw.com-on hivták fel a figyelmet. Anakin célzó-berendezésének kijelzője majdnem egy az egyben megegyezik azzal, amit az ep.4-ben Vaderként használ:

 

zzz-pg1_display1_bg_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Link to comment
Share on other sites

IIIIGGGGENNNN!

 

Elképesztő a nyitása a filmnek. A Csillagrombolók és a cápa hajók a földbe döngölik az embereket, nagyon jó! Fantasztikus. Amikor felhangzik a dobszó, az valami hihetetlen. És akkor a Skywalker symphony battle-s változatáról még nem is emlékeztem meg. Minden idők legjobb filmkezdése!

 

Donát.

Link to comment
Share on other sites

:o Már a 2.-nál tartunk? Hu. Gyors az iram.

A nyitó feliratokat, bevallom, nem szoktam felfogni. Ezzel is így voltam, olvastam, de valahogy minden olyan új volt, pár évre kiestem a ritmusból és fénysebességgel zuhantam bele az érzésbe, elmével felfogni a szavak értelmét nem tudtam.

A nyitó képsorok, a zene, egyből belepasszíroztak a filmbe, olyan volt mintha egy szimulátorban ülnék. Tadadam, tadadam. Lüktetett, hullámzott, élt az egész. Ahogy a jedi vadászok fülkéjébe repültem, olyan érzés volt mintha szellemként lennék jelen a csatában. Anakint viszontlátni, olyan volt mintha először látnám. :D

Olyan sw élményt adott, amit a NH óta nem tapasztaltam. A nyitó képsorok hatása vetekszik vele, csak azért nem szárnyalja túl, mert az NH nagyobb mérföldkő volt, hisz ez már annak egy tovább fejlesztése. SW hangulat a javából.

Link to comment
Share on other sites

A kedvencem csatám!A moziban elvakultam a sötétség utáni világosságon - Coruscant egyik napja.A dobok nagyot ütöttek a dobhártyámon.A soundtracken nem voltak rajta ezek a dobok asszem, és meglepett.Olyan háborús.

És a legjobb benne látni hogy mi is lett a korai tervekből, az animatics képekből.

Bá én is megnéztem volna ahogy lövöldöznem a Jedik, de nekik az volt a dolguk hogy kiszabadítsák a kancellárt.Meg mégjobban felhívnák magukra a figyelmet.

Nagyon kellemeset csalódtam ebben a jelenetben.Kételyeim támadtak régebben, mert a kikerült képeken nagyon színesnek nézett ki a csata.

Egy negatívum, hogy NAGYON megvágták a jelenetet.Emlékszem a beharangozókban mindig 20 percesnek ígérték.Legaláb lett volna 10 perces...

Link to comment
Share on other sites

Zseniális, lehengerlő kezdet-,20 év múlva is bámulatba ejt majd...ha megérem...

Talán nem tévedek nagyot, de ezt nem lehet már überelni trükktechnikailag-,olyan pofátlanul tökéletes lett,olyan realisztikus, hogy nem akarom elhinni, mikor látom.Döbbenet volt a moziban, és a dvd-n még súlyosabb.Le a kalappal!

 

Mikor Anakin bepörgeti a 2 torpedót, mintha Vadert látnám Han lövése után a HCS felett...jó poén.

 

Amikor a 2 jedi megérkezik a csatába és átrepül Williams legzseniálisabb témája alatt a cirkáló felett, az libabőr-gyönyör minden alkalommal.

Link to comment
Share on other sites

A dobok nagyot ütöttek a dobhártyámon.A soundtracken nem voltak rajta ezek a dobok asszem, és meglepett.

.

Emlékszem a beharangozókban mindig 20 percesnek ígérték.Legaláb lett volna 10 perces...

 

A dobokat nagyon hiányoltam a hanglemezről. Remélem kiadnak olyat is amin rajta lesz a teljes zenei hanganyag...

 

A csata többi része is ott lapul valahol valami fiókban. Mit nem adnánk mi ezekért a plussz anyagokért?

Link to comment
Share on other sites

Csatlakozhatom a dícséretekkel ? :D

A legjobb SW kezdés, imádom. Gyönyörű, lehengerlő, tele van erővel. Nem igazán bánom, hogy nem túl hosszú, mert ez a néhány perc nagyot üt. Hosszabb verzióban talán kevésbé találnám pörgősnek. A zene nagyon tetszik, csak a zene cd-n lévő track vége hiányzik ide.

Különleges látvány, ahogy a két Jedi vadász vágás nélkül szágult végig a csata káoszában.

Már itt előjön az általam sokat emlegetett Anakin mentsünk meg mindenkit effektusa. Obi is hozza a formáját, de most már nem úgy "rakja helyre" Anakint, mint tanító a padawant. Már ekkor látható, hogy a viszonyuk megváltozott. Az I have a bad feeling about this mondatot nagyon jó érzés hallani. Ekkor hallottam először angolul, és be kell hogy valljam, azóta a többi filmben is hangsúlyosabban érzékelem. Ezt is az epIII-nak köszönhetem. Ez volt az első SW film, amit feliratosan láttam, de azóta a többit is megnéztem úgy. Ebben is különleges számomra az epIII.

Link to comment
Share on other sites

A dobokat nagyon hiányoltam a hanglemezről. Remélem kiadnak olyat is amin rajta lesz a teljes zenei hanganyag...

 

Reménykedjünk, de én valahogy kételkedem ebben. Az epII-t sem adták ki, csak egy változatban (kivéve a különböző borítókat, de a belseje ugyanaz volt). A dobok nekem is hiányoztak.

Link to comment
Share on other sites

Nekem az új hajók is nagyon tetszenek. Az ARC-170 pl hatalmas ötlet, bárki is találta ki. Három fős legénység, rengeteg fegyver, asztromech, pajzs, hiperhajtómű, létfenntartás. Az X-Wing óta nem volt ekkora találmánya a Galaxisnak :D

 

Jellemző a részletességre, hogy olyan dolgokat is láthatunk, amik eddig fel se merültek bennünk. Pl ez ugye egy légköri csata. De eddig légkörbe repülő gépeknél max a hósiklóknál láttunk légterelőket. Itt viszont, amikor lebuknak az ARC-k, látható a szárnyakon mozgó légterelők. Hát melyik más filmben voltak légterelők űrhajókon? Egyikben sem, még más SW filmekben sem, ez pedig nagy ötlet.

Azt viszont sajnálom, hogy a V-Szárnyúak teljesen kimaradtak ebből a csatából, megnéztem volna őket harc közben. Szegények úgy jártak, mint a B-Szárnyúak az ep6-ban.

Link to comment
Share on other sites

Milyen ujdonságot lehetne még hozzátenni a leírtakhoz? Nem sokat. :D Számomra is ez a leghatásosabb filmkezdet. Bár a nosztalgia a NH felé húz, be kell vallani, ezt a kezdést nem lehet lepipálni!

 

Ragozhatnám, de az űrcsata úgy tökéletes ahogy van! Borzongató az egész. Nagyon tetszik az a rész, amikor a rakéták elől menekülnek, és Anakin manőverei is, amikkel az Obi gépén lévő droidokat aprítja. Itt még keveset látunk a karakterekből, de ami egyből feltűnik az Anakin érettebbé válása. Ugyan megvan benne a vakmerőség, de mégis sokkal letisztultabbnak tűnik, nem olyan hebrencs mint korábban.

 

Aztán ott vannak a csillagrombolók! Iszonyat nagy feeling látni őket, de ez áll a szeparatista hajókra is, melyek nagyban hasonlítanak a későbbi lázadó gépekhez. Az Invisible Hand-re való berepülés, majd a droid aprítás mind klasszikus cucc. Nagyon jó, ahogy anakin és Obi pár másodperc alatt visszaverik a droidok támadását.

 

Letaglózó kezdése ez a filmnek, de egyben tökéletesen sikerült is.

Link to comment
Share on other sites

Nekem az új hajók is nagyon tetszenek. Az ARC-170 pl hatalmas ötlet, bárki is találta ki.

 

Ezek nekem is bejönnek, no meg az új Jedi vadászok! Azok talán még jobban is!

 

Jellemző a részletességre, hogy olyan dolgokat is láthatunk, amik eddig fel se merültek bennünk. Pl ez ugye egy légköri csata.

 

Ez nem légköri csata, hanem csak az alsóbb hajók vannak annak határánál. A részletességre pl. jó példa, hogy amikor a kezdő repülésénél a főhősök hajója fejjel lefelé van, akkor a pilóta ablakban látható Coruscant fényeinek visszaverődése! :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information