Ugrás a kommentre

Aliens és Predator

M.Laci

Ajánlott hozzászólás

2024. 08. 21. - 15:22, Dzséjt írta:

Igazából én külön örülök annak, amit átvettek a Prometheusból/Covenantból, mert így rendbe tettek valamit, amit nem igazán szívleltem ebből a vonalból. Ezzel felértékelődött nálam picit az a két film is.

Spoiler elrejtése

Vagyis nem David alkotta meg a xenomoprh-okat, hanem csak újraalkotta, és maga a fekete anyag valójában a xenomoprh-okbóé származik, belőlük szintetizálták a Mérnökök, meg most az emberek.

Amúgy ez a film baromi sok dologra reflektál, ami már régóta ott volt a háttérben, de most először mondták ki ténylegesen filmben.

Spoiler elrejtése

Példának okáért végre kimondták, hogy amikor egy arctámadó belepetézik valakibe vagy valamibe, a xeno DNS elkezd beépülni a gazdaszervezet DNS-ébe. Ezt régóta tudjuk, az Alien Resurrection könyvben szerepelt először, sőt a script-ben is benne volt, mert ez adott magyarázatot arra a rejtélyre, hogyan tudták Ripley véréből a xeno királynőt is klónozni. De a filmbe sajnos csak annyi került be, hogy Ripley-ből vett vérmintából klónoták Ripley 8-at és 7 húgát, de az már kimaradt, hogyan hozták össze a királynőt, amitől nem vettek vért.

És az, hogy a xenókban ott van biolgóiailag a fekete lé, tök jó adalék, mert ez arra is magyarázat, hogyan képesek átírni valakinek a DNS-ét. Úgy, hogy van bennük egy anyag, ami spontán és gyors génmutációt okoz.  

@Dzséjt 9 napja várat minket! Meddig még? Teszem fel a kérdést! :)

Amúgy a második spoiler kapcsolóba lévőhöz valamit...

Spoiler

Az jutott most eszembe, hogy ugye az első részben (rendezői verzióban is ez volt talán és az eredeti scriptben is így szerepelt) a xeno Brett bebábozott testéből talán már elkezdte az átalakítást tojássá. Ugye ott a királynő koncepciója még nem létezett. A Romulusból kiderült - ahogy te is írtad - hogy a xenomorph-ok ezt a fekete anyagot eleve magukban hordozzák. Ugye a fészket is a nyálkájukból (valószínűleg) építik fel, vagy legalábbis a testükből kiválasztanak valamilyen anyagot, ami erre szolgál. Az elfogott, begubózott testek tojássá alakításának folyamatához mindenképpen hozzájárulhatott a lényekben lévő fekete anyag! Ahogy a Covenantban David, úgy a Romulusban az emberek is a fekete löttyel való kísérletezés során elsősorban arctámadókat alkottak (a Romulusban a tojást kihagyták, hacsak azokat a tárolókat, amikben az arctámadók voltak, nem tekintjük egyfajta mesterséges tojásnak), azok meg (arctámadók) elvégezték a feladatukat, így lehettek kifejlett xenók is a filmben!

Igazából a Covenantban kétféle formában találkozunk arctámadóval. Első alkalommal a David által létrehozott tojásból kikeős fajtával (azt hiszem jól tudom, hogy ehhez többek között szegény Dr. Shaw testét is felhasználta David) másik alkalommal a film végén kis embrió formában is látjuk őket, amit felöklendez David és eltárol az emberi embriók mellett. Látható, hogy itt nem tojásban vannak az arctámadó embriók, hanem valami borostyánhoz hasonló anyagban ... talán. Ergo a fekete löttyel létrehozható (visszafejthető és előállítható) királynő nélkül is az arctámadó, akár tojás nélkül is!

Szerkesztve: - Darth Riddick
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

26 perccel korábban, Darth Riddick írta:

Amúgy a második spoiler kapcsolóba lévőhöz valamit...

Spoiler elrejtése

Az jutott most eszembe, hogy ugye az első részben (rendezői verzióban is ez volt talán és az eredeti scriptben is így szerepelt) a xeno Brett bebábozott testéből talán már elkezdte az átalakítást tojássá. Ugye ott a királynő koncepciója még nem létezett. A Romulusból kiderült - ahogy te is írtad - hogy a xenomorph-ok ezt a fekete anyagot eleve magukban hordozzák. Ugye a fészket is a nyálkájukból (valószínűleg) építik fel, vagy legalábbis a testükből kiválasztanak valamilyen anyagot, ami erre szolgál. Az elfogott, begubózott testek tojássá alakításának folyamatához mindenképpen hozzájárulhatott a lényekben lévő fekete anyag! Ahogy a Covenantban David, úgy a Romulusban az emberek is a fekete löttyel való kísérletezés során elsősorban arctámadókat alkottak (a Romulusban a tojást kihagyták, hacsak azokat a tárolókat, amikben az arctámadók voltak, nem tekintjük egyfajta mesterséges tojásnak), azok meg (arctámadók) elvégezték a feladatukat, így lehettek kifejlett xenók is a filmben!

Igazából a Covenantban kétféle formában találkozunk arctámadóval. Első alkalommal a David által létrehozott tojásból kikeős fajtával (azt hiszem jól tudom, hogy ehhez többek között szegény Dr. Shaw testét is felhasználta David) másik alkalommal a film végén kis embrió formában is látjuk őket, amit felöklendez David és eltárol az emberi embriók mellett. Látható, hogy itt nem tojásban vannak az arctámadó embriók, hanem valami borostyánhoz hasonló anyagban ... talán. Ergo a fekete löttyel létrehozható (visszafejthető és előállítható) királynő nélkül is az arctámadó, akár tojás nélkül is!

Ja én is naponta feljövök, hogy van e már olvasnivaló. 

Spoiler

Shaw-val nem csak Scott bánt ramatyul, de David is az biztos. David annyit mond, hogy az anyag a húst keresi. Szóval Shaw amíg kitartott a teste, az élő anyag volt a kísérletekhez. 

De David azt is mondja, Danielsnek, hogy ugyanazt fogja tenni Daniels-szel amit Shaw-val. Majd "királynőm" nek is nevezi egy monológban. 

Szóval nekem nehéz eldöntenem, hogy a tojásokhoz használta fel a testet, vagy valami ember királynő hybrid kialakítása volt a cél.

Én arra hajlok, hogy David mindennel IS kevert-kavart. Természetesen Shaw nem tarthatott sokáig. 

De nagyon kíváncsi lennék, hogy a két embrió arctámadóval mi lett a Covenant sorsa. 

A hozzászólás linkje

22 perccel korábban, csoli1138 írta:

Ja én is naponta feljövök, hogy van e már olvasnivaló. 

Spoiler elrejtése

Shaw-val nem csak Scott bánt ramatyul, de David is az biztos. David annyit mond, hogy az anyag a húst keresi. Szóval Shaw amíg kitartott a teste, az élő anyag volt a kísérletekhez. 

De David azt is mondja, Danielsnek, hogy ugyanazt fogja tenni Daniels-szel amit Shaw-val. Majd "királynőm" nek is nevezi egy monológban. 

Szóval nekem nehéz eldöntenem, hogy a tojásokhoz használta fel a testet, vagy valami ember királynő hybrid kialakítása volt a cél.

Én arra hajlok, hogy David mindennel IS kevert-kavart. Természetesen Shaw nem tarthatott sokáig. 

De nagyon kíváncsi lennék, hogy a két embrió arctámadóval mi lett a Covenant sorsa. 

Spoiler

Ha meg kell neveznem valamit, ami határozottan nem tetszett a Covenantban az az, ahogy elbánt Dr. Shaw karakterével a film, Scott és David, ráadásul offscreen! Nagyon fura érzés kerített hatalmába ezzel kapcsolatban! Nem azt mondom, hogy a frencsájz kedvenc karaktere lett volna számomra, de szimpatizáltam vele a Prometheusban, örültem, hogy életben maradt a végén és nagyon kíváncsi lettem volna a folytatásra VELE és Daviddel, nem csak Daviddel! Rendesen összeszorult a gyomrom, amikor leesett, hogy mi lett szegénynek a sorsa. Karakterhalál ilyen "furán" még nem érintett, nem éreztem még ilyet korábban egyetlen filmes karakter halálával kapcsolatban sem. Elképesztően sajnáltam! Túlélte a Prometheus borzalmait, végül megbízott már Davidben, visszaszerelte a fejét, stb... ez az instenkomplexusos szintetikus meg simán elkezd vele élve kísérletezni (miközben látom magam előtt, ahogy közben mosolyog neki), és értelemszerűen - valószínűleg szörnyű kínok között - ennek hatására meghal. Ez valami iszonyú! Rendesen görcsbe rándult a gyomrom! :(

Emlékszem, amikor ezt mondta Danielsnek (királynőm) ... utalva ezzel ugye a néző felé magára a xeno királynőre, másrészről ebből következtethető, hogy szegény Elizabeth testét is elsősorban a tojás (arctámadó) létrehozásához használta (kvázi királynő volt Elizabeth)... és akár a 3. film eseményére is előrevetíthetett ezzel a mondattal! 

Az tény, hogy David mindennel IS kevert-kavart. Minden kombináció végeredménye érdekelte, őt maga a teremtés hatalma érdekelte, nem is feltétlenül annyira a végeredmény. Akarva akaratlanul is sikerült visszafejtenie szinte teljesen az eredeti lényt a fekete löttynek és a kísérleteinek hála! 

David laborja amúgy amellett, hogy iszonyú para volt, rendkívül érdekes és hangulatos is volt! Teli ugye azokkal az érdekfeszítő rajzokkal, amik többek között a bolygó élővilágából mutatott lényeket, még rovarokat is. Davidet tényleg minden érdekelt és mindent fel is használt valószínűleg potenciálisan a kísérleteihez, amit a bolygón talált. Miután Elizabeth neki köszönhetően meghalt, a Tervezőket meg kiirtotta a bolygón, így nem is nagyon maradt más lehetősége, csak az, hogy felfedezze a bolygó éleővilágát és mérlegre tegye milyen életformákkal folytathatja a kísérletezést. Nyilván kapóra jött neki egy raklap ember (a Covenant legénysége) .... a végén meg ugye egy fullos terülj, terülj asztalkámat kapott a több ezer hibernált telepessel és az emberi embriókkal. Valószínűleg ahogy végig sétált a folyosón a film végén bele is csapott a kontárkodásba! 

Hát a két embrió arctámadó sorsa a 3. filmben derült volna ki... amiben én még mindig bízok, hogy valamikor elkészül, vagy esetleg lezárást kap regény formájában, még annak is örülnék! Nekem kell az a sztori!!!!!

A hozzászólás linkje

1 órával ezelőtt, Darth Riddick írta:

Amint olyan kedvem lesz. Ahogy @Darth Cupsy fentebb, és korábban én is írtam, bedöglött a gépem. A javítási költségnek hála ugrott a régóta és nagyon várt Star Wars Outlaws megvásárlási lehetősége bizonytalan ideig, de még a nyaralásom is, ráadásul a hetek óta farigcsált The Acolyte kritikám is odaveszett, ami azért szintén megütött. Mindezeken túl, bár a bevételem attól függ, hogy mennyit dolgozok, eme műszaki hiba miatt lassan két hete vagyok kényszerpihenőn, és amíg jövő héten meg nem érkezik az új merevlemez, holnaptól is csak fél gőzzel tudok dolgozni addig (magát a gépet már visszakapom, mindjárt indulok érte, de új winfost kell telepíteni rá, ami elvisz még egy pár órát), hiszen korlátozottak a mentési lehetőségeim. 3 TB hiány az 3 TB hiány.

Szóval sajnálom, hogy már 9 napja várnod kell rá, és kívánom, hogy ez a várakozás legyen életed legnagyobb problémája, mert nekem sajnos a PC-m meghibásodása még nem is a legrosszabb, ami e hónapban történt velem. Szóval a legkisebb gondom is nagyobb annál, hogy kritikát írjak az Alien: Romulusról.

Ha majd megjön hozzá a kedvem, megírom, ami lehet, hogy holnap lesz, lehet, hogy akkor, amikor újra meg tudom nézni, lehet soha. Egyelőre legyen annyi elég, hogy tetszett, méltónak tartom az eredeti négy filmhez, kábé az A3/AR szintjére rakom, ami nálam nem negatívum, mint sokaknál, mert én azt a két részt is nagyon szeretem és remek filmeknek tartom. A Prometheust és a Covenantot már a nyitójelenettel kisujjból levrte nálam, pedig az volt az egyik, amiről idő előtt tudomást szereztem és látatlanban nagyon nem tetszett az ötlet.

Spoiler

Szerintem a Coventant végén látott embriók "kapszulájához" hasonló cuccban nőttek a Renaissance állomás lényei. Az eggmorphingot elvetném, mert ott pont az a lényeg, hogy maga a xenomorph teremt egy tojást, amiből kikell majd az arctámadó, ami több mint valószínű, hogy királynő embriót implantálna. A Renaissance-on viszont a látottak alapján csak emberek alkotta arctámadók szaladgáltak. Bár lehet, hogy már volt valahol királynő is, de tojásoknak sehol sem volt semmi nyoma.

Szóval a forgatókönyv szerintem ez volt: az emberek legyártottak egy rahedlni arctámadót, majd Big Chap elszabadította őket, így kialakult egy boly. Mivel több volt az arctámadó, mint a gazdaszervezet, ezért nincsenek még tojások a fészekben a begubózott embereknél, de megeshet, hogy az állomás mélyén már él egy királynő, ami tojja az ajándékokat.

A fekete lé szerintem azért felel, hogy a xenomorph annyira adaptív és ellenálló legyen, ahogy azt a filmekben látjuk és végső célja az, hogy újra és újra megalkossa a xenomorph-ot. Ahogy Ash mondta: a faj született túlélő.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje

1 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Amint olyan kedvem lesz. Ahogy @Darth Cupsy fentebb, és korábban én is írtam, bedöglött a gépem. A javítási költségnek hála ugrott a régóta és nagyon várt Star Wars Outlaws megvásárlási lehetősége bizonytalan ideig, de még a nyaralásom is, ráadásul a hetek óta farigcsált The Acolyte kritikám is odaveszett, ami azért szintén megütött. Mindezeken túl, bár a bevételem attól függ, hogy mennyit dolgozok, eme műszaki hiba miatt lassan két hete vagyok kényszerpihenőn, és amíg jövő héten meg nem érkezik az új merevlemez, holnaptól is csak fél gőzzel tudok dolgozni addig (magát a gépet már visszakapom, mindjárt indulok érte, de új winfost kell telepíteni rá, ami elvisz még egy pár órát), hiszen korlátozottak a mentési lehetőségeim. 3 TB hiány az 3 TB hiány.

Szóval sajnálom, hogy már 9 napja várnod kell rá, és kívánom, hogy ez a várakozás legyen életed legnagyobb problémája, mert nekem sajnos a PC-m meghibásodása még nem is a legrosszabb, ami e hónapban történt velem. Szóval a legkisebb gondom is nagyobb annál, hogy kritikát írjak az Alien: Romulusról.

Ha majd megjön hozzá a kedvem, megírom, ami lehet, hogy holnap lesz, lehet, hogy akkor, amikor újra meg tudom nézni, lehet soha. Egyelőre legyen annyi elég, hogy tetszett, méltónak tartom az eredeti négy filmhez, kábé az A3/AR szintjére rakom, ami nálam nem negatívum, mint sokaknál, mert én azt a két részt is nagyon szeretem és remek filmeknek tartom. A Prometheust és a Covenantot már a nyitójelenettel kisujjból levrte nálam, pedig az volt az egyik, amiről idő előtt tudomást szereztem és látatlanban nagyon nem tetszett az ötlet.

Spoiler elrejtése

Szerintem a Coventant végén látott embriók "kapszulájához" hasonló cuccban nőttek a Renaissance állomás lényei. Az eggmorphingot elvetném, mert ott pont az a lényeg, hogy maga a xenomorph teremt egy tojást, amiből kikell majd az arctámadó, ami több mint valószínű, hogy királynő embriót implantálna. A Renaissance-on viszont a látottak alapján csak emberek alkotta arctámadók szaladgáltak. Bár lehet, hogy már volt valahol királynő is, de tojásoknak sehol sem volt semmi nyoma.

Szóval a forgatókönyv szerintem ez volt: az emberek legyártottak egy rahedlni arctámadót, majd Big Chap elszabadította őket, így kialakult egy boly. Mivel több volt az arctámadó, mint a gazdaszervezet, ezért nincsenek még tojások a fészekben a begubózott embereknél, de megeshet, hogy az állomás mélyén már él egy királynő, ami tojja az ajándékokat.

A fekete lé szerintem azért felel, hogy a xenomorph annyira adaptív és ellenálló legyen, ahogy azt a filmekben látjuk és végső célja az, hogy újra és újra megalkossa a xenomorph-ot. Ahogy Ash mondta: a faj született túlélő.

Szia!

Sajnálom a problémádat, nem gondoltam, hogy ennyire összejöttek a bajok! Elnézésedet kérem, nem volt az komoly sürgetés, nem véletlenül írtam viccesen! A leírtak miatt vedd úgy, hogy nem is írtam semmit. Majd írsz róla ha már tudsz és lesz kedved. Annyit hozzátennék, hogy Odyra reflektálva igen, tényleg várjuk (főleg Csolival ketten) az írásodat! :)

Köszi a spoiler mögötti szösszenetet! :)

A hozzászólás linkje

Poénra vettem, nem magamra, csak rohanva válaszoltam. Szóval, ha nyersnek éreztétek, az azért van. És örülök, hogy érdekel a véleményem a témában, igazából már van egy kétoldalas anyag, csak olyan szögletes, hogy nekem fájdalmas olvasni, és az a lelkesedés, amit a moziból kijövet éreztem, baromira nincs meg benne. Kábé egy leltári értékelés izgalma szintjén áll. Sajnos az elmúlt két hétben csak két jó dolog történt velem: az egyiket nem részletezem, de nagyon jót tett az önbizalmamnak, a másik meg az Alien: Romulus. Sajnos ez a két jó dolog pont azon a két napon történt, amikor közhírré tették a The Acolyte kaszáját és a gépem bedöglött (plusz még a MÁV kalandtúra is aznap volt). Mindezt megelőzte pár nappal egy, az egészségemre vonatkozó nem túl jó hír.

Szóval az elmúlt két hetemet inkább a "a pokolba vágyom, mert ott végre nyugi lenne" életérzés keretében élem. De próbálom összeszedni magam, az Alien: Romulusról is akarok írni, mert tényleg nagyon-nagyon tetszett. A cél érdekében elkezdtem játszani az Alien: Isolationnel, főleg, hogy néhány részletről felfrissítsem a memóriám, mivel a film kiindulópontjára az a játék ad magyarázatot. Sőt beszereztem a film kamerás változatát is, hogy néhány jelenetet újranézzek. Tehát remélhetőleg megjön a kedvem és akkor megírom. De azt a száraz sz*rt, amit eddig összepötyögtem, azt nnem teszem közzé. Arra én sem vagyok kíváncsi. :D 

Spoiler

Shaw-t én nem sajnáltam, mert utáltam, de értem, mire gondoltok, mett Nyuszival (és kicsit Hickszel) kapcsolatban a mai napig így érzek. Velük ugyanígy bántak el, off-screen kinyiffantották őket, miután túlélték az előző részt.

A hozzászólás linkje

56 perccel korábban, Dzséjt írta:
  Spoiler elrejtése

Shaw-t én nem sajnáltam, mert utáltam, de értem, mire gondoltok, mett Nyuszival (és kicsit Hickszel) kapcsolatban a mai napig így érzek. Velük ugyanígy bántak el, off-screen kinyiffantották őket, miután túlélték az előző részt.

Spoiler

Egyetértek, ők ketten ugyan ez a kategória és nagyon sajnáltam őket is. Itt a Covenantban Shaw halála azért volt döbbenetesebb számomra, mert Elizabeth úgy feküdt be az idegen hibernálóba az extra jelenetben, hogy tök jókedéjű volt Daviddel... majd legközelebb már elképesztő állapotban láttad egy rövid snitt erejéig David laborjában szegényt. Nálam ez ledobta a láncot! Döbbenetes volt! Az a tipikus "feláll tőle a szőr a hátamon" érzés...

A hozzászólás linkje

Én Nyuszival éltem meg hasonlót.

Spoiler

Vele nem bántak el ennyire mocskosul, de én ugye még kisgyerek voltam, amikor láttam az első három filmet. 7 voltam az Aliens megismerésekor, kábé 8 az Alien-nél és valamikor 8-10 éves korom között láttam a harmadikat, Szóval egy pár évig nem is tudtam, hogy Nyuszi meghal. És hát ugye gyerekként mindig azt játszottam a filmet nézve is, hogy én is gyerek vagyok és bújkálok az alienek elől, így Nyuszi volt a kedvencem, meg ez ment az udvaron is az oskolában (később már tengerészgyalogosok voltunk, de hát 10 évesen az ember már nem játszhat gyereket :D ). Szóval eléggé arcul csapott, amikor először láttam az Alien3-at.

Először a jelenet, ahol egy arctámadó a hibernátorára lép (az alient imádom, gyögyönyörű lény, de az arctámadóktól a sz*r is belém fagy), aztán közlik, hogy megfulladt, végül a boncolás. Amikor Clemens szétrántja a bordáig az a reccsenő hang. Brrrr... Azóta sem bírom, ha hallom a csont reccsenését valamiben. Nagyon utáltam akkor az A3-at, sokáig nem is néztem újra. Aztán '97-ben az AR idején kiadták itthon is megvásárolható VHS-en, akkor láttam újra érettebb (12 éves) fejjel, és akkor már valahogy úgy voltam vele, hogy ez illik igazából az Alien-sorozathoz. Hogy a túlélésre az esélyed közel 0, és akárhogy vesződsz, meg fogsz halni. Mert ebben a szériában van egy gátlások nélküli, mindenre és mindenkire veszedelmes faj, aminek hála minden hős halálra van ítélve. És akkor még ott vannak a xenomoprhok is.

A hozzászólás linkje

2024. 08. 28. - 12:42, Dzséjt írta:

Ha majd megjön hozzá a kedvem, megírom, ami lehet, hogy holnap lesz, lehet, hogy akkor, amikor újra meg tudom nézni, lehet soha.

Hát holnap lett belőle, meg kicsit holnapután, hiszen bőven átugrotta az óra az éjfelet, mire a végére értem (e sorok írása előtt) közvetlen. :D A PC-m visszakapásával valami átkapcsolt bennem, mert hetek óta először kialudtam magam, végre jó kedvem van és belevágtam az Alien: Romulus kritikába is, ami laza 7 oldalnyi könnyed elemzés lett. Értekezem benne magáról a műről, illetve hatásairól a Prometheustól az Alien Resurrectionig. Nem ígérem, hogy még ma, de legkésőbb vasárnapig feltöltöm.

Alienmovie GIF by 20th Century Studios

A hozzászólás linkje

5 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Íme, remélem, megfelelek az elém támasztott elvárásoknak. Spoileres, szóval ennek tudatában olvassa az, aki még nem látta a filme(ke)t.

https://lightspeed.blog.hu/2024/08/30/alien_romulus_576

Nagyon jó, informatív írás, nem az egyszeri Alien rajongóknak való, hanem keményvonalasoknak egy keményvonalastól. Nem hazudtoltad meg magad, mikor sw - vel is példálóztál. A régi filmekről is szállítottál érdekes infókat. Egyetértünk az

Spoiler

android valóban leesett a vászonról és az új baby a newborn szintjére lépett instant. 

A fekete lé szépen szépen összekött mindent, hogy merre áll a Narcissus ajtaja, meg a Nostromo roncsai egyáltalán, valóban átugrandó. 

Kérdés: az eredeti lényben lévő fekete léből sikerült itt tojás nélküli facehuggereket szintetizálni Rooknak és a Romulus eredeti legénységének? 

A hozzászólás linkje

@csoli1138 

Spoiler

Ez egy jó kérdés, de valószínű valami ilyesmi történhetett. Rook azt nem részletezte, hogyan alkották meg az arctámadókat. Annyi biztos, hogy a Big Chapet használták fel, és a kísérletek közben tért magához a lény, majd kezdett nagytakarításba. A Prometheus alapján viszont arra tippelnék, hogy a belőle kivont plagiarus praepotens részese volt, hiszen a mérnökökféle fekete lé is megalkotta a trilobite-ot. És klónozási technológiát is használhattak.

A hozzászólás linkje

Megnéztem a Romulust. A film első fele, ami úgymond "saját" sztori, teljesen jó (a kapcsolat a Nyolcadik utassal kicsit meredek, de még benyelhető). A második fele viszont gyakorlatilag a meglevő filmek (plusz az Isolation) emlékezetes jeleneteinek összevágása. Ugyanazok a motívumok, beállítások, bevilágítások, és sokszor még a zenék is. Én eleve nem vagyok oda a hommage-okért adott frencsájzon belül, itt pedig olyan töményben ment, hogy megfeküdte a gyomromat. Ha viszont valaki egyetlen Alien filmet se látott életében, és ez neki az első, akkor alighanem a világ egyik legkreatívabb horrorfilmjéhez lesz szerencséje. A kivitelezés egyébként vérprofi, a hangulat nagyon jó, és a végét leszámítva (az a vonal nálam már a 4-ben is kicsapta a biztit) a történet se annyira kutyaütő.

(Csak a teljesség kedvéért, számomra az Alien saga az az első két film, plusz a Promcsi és a Covcsi léteznek még mint spin-offok, viszont még így se követem egyáltalán a fekete anyag kálváriáját, úgyhogy amikor utánaolvastam a logikai hibáknak, akkor derült ki, hogy azokra többségében van magyarázat, és csak én vagyok elmaradva, hehe.)

Szerkesztve: - Odumin
A hozzászólás linkje

Finoman szólva. De azért a Prey és a Romulus után optimista vagyok. Mondjuk az még mindig aggaszt, hogy ez a sorozat a Földön fog játszódni nagyjából a Prometheus idejében, de a Romulusban is sikerült jól összekötni a pontokat.

A hozzászólás linkje

Kislányommal néztem tegnap a Pólus moziban. Ő harmadszor, én először. Eddig csak a virágboltit néztem, de moziban az igazi. Rendesen olyan ijesztgetős film. :) Csodálatosan fényképezett, jól hangszerelt, jól rendezett kis film ez. Hangulat számomra 5*-os. Micsoda egy gané cég ez a W-Y. Emberi kizsákmányolás kimaxolva, mintha csak biodroidok lennének, mint a mesterséges személyek, semmit sem számít náluk az élet, csak a profit. Csúnya egy világ na. 

Szóval, remek film, remek magyarázatokkal, remek szinészekkel.

Spoiler

Björnön kívül mindenkit sajnáltam. Na jó, Rook is megérdemelte a sorsát

:)

A hozzászólás linkje

• 2 héttel később...

https://www.pcguru.hu/hirek/noah-hawley-nyomatekositotta-hogy-az-alien-erath-ben-is-lesz-xenomotf-fx-sorozat-sci-fi-horror-fargo-interju-leecobo/88350

Hááát... nem tudom. Természetesen érdekel a sorozat, de - nem teszem spoilerbe, hisz a sorozat címe lelövi a poént (ALIEN: EARTH) - már eleve, hogy a Prometheus eseményei előtti években fog játszódni és a fenti cikkben a készítők megerősítik, hogy bizony a jó öreg Földön fel fog tűnni a xeno (Prometheus/Covenant vonalat semmilyen formában nem veszik figyelembe oké még időben előtte is vannak, de azért fontosnak érezték ezt külön kiemelni, ez már alapból nem tetszik!!!). Minimum fejvakarásra ad okot ez az egész, már ha az eddigi idővonalat nézem a kánonban! + Ripley (életében és halála után is tapasztalt) emberfeletti küzdelme is semmis lenne (hogy a dögök ne jussanak el a Földre), ha kiderülne, hogy már évekkel a Prometheus előtt is itt voltak a Földön a jószágok! 

Max majd úgy tekintek rá, mint az AVP filmekre, bár azok hivatalosan sem részei az Alien univerzumnak, ez a sorozat nem tudom mennyire lesz kánon?! Ha az lesz és a Prometheus vonalat kettész*rja, akkor morcos leszek! 

Az ALIEN: Romulus milyen szépen meg tudta oldani, hogyan simuljon bele a kánon-idővonalba! És figyelembe is vett mindent, amit figyelembe kellett vennie! Úgy tűnik ez alapján legalábbis, hogy ugyanez a sorozatról nem lesz elmondható!

Ettől függetlenül kíváncsi vagyok rá, de nem vagyok felspannolva és nem vágom a centit egyáltalán!

A hozzászólás linkje

Anno az Alien: Romulusról is elmondták, hogy stand alone film, semmilyen kapcsolat nem lesz közte és a korábbi filmek között. Májusban arról szóltak a hírek, hogy semmiféle kapcsolat nincs a forgatókönyvben, de még júliusban is erről írt a Collider, Aztán tessék, nem csak, hogy az Alien egyenesági folytatása, de a Prometheus/Covenant is mélyen bele lett szőve. Az Alien: Earth alkotói között pedig ugyanúgy ott van Ridley Scott executive producerként és a Scott Free produkciós cégként, ahogy a Romulusnál is ott voltak. Az egoista Scott-tal kapcsolatban erőteljesen meglepne, ha a nevét és a pénzét adná egy olyan műhöz, ami telibe sz*rja az ő filmjeit. Hiszen még az Aliens-t is gyűlöli azért, mert Cameron nem úgy folytatta az Alient, ahogy azt Scott akarta. És az, hogy rühelli az Alien folytatásait, erőteljesen tetten érhető az utolsó három filmen. Nem véletlenül nincs királynő, aminek Scott már a koncepcióját is megveti. Szóval elég nehéz elhinni egy ilyan pasasról, hogy hagyná, hogy a neve alatt készülő sorozat semmibe vegye az ő csodálatos alkotását. Plusz a Disney-ből sem nézem ki, hogy úgy formálna franchise-t, hogy azok művei ellentmondanak egymásnak.

Szerintem ez a "nem lesz kapcsolat a Prometheusszal" ugyanolyan fals marketing stratégia eredménye, mint amit a Romulus esetén is eljátszottak, illetve anno ment az ep7 idején is. Tudjátok, amikor orrba-szájba azt nyomták, hogy mennyi mindent megépítettek, már-már azt sugallva, hogy az új filmben nem is lesz CGI. Mert ugye a PT-ben minden CGI és a CGI rossz. Aztán ehhez képest az ep7-ben talán még több is a CGI, mint az ep1-ben volt. :lol:

Hozzáteszem, hogy ezen a ponton szerintem nem is lehetséges igazán keresztbe tenni a Prometheus-nak és a Covenant-nak, hiszen az előtt fognak játszódni, vagyis a Prometheus cselekményén kicsit túlnyúlva, már a közben is. A USCSS Prometheus 2091-ben indult el (és 2093 karácsonyán ért az LV-223-ra), a sorozat meg 2092-ben játszódik Szóval Peter Weyland, Vickers és David sincs útban.

Plusz, amit a leginkább hangsúlyoztak, azt pont a Romulus oldotta meg.

Spoiler

Bebizonyította, hogy a xenók már jóval David előtt léteztek, nem ő kreálta a fajt.

Az egyetlen, eddig ismert nyílt ellentmondás, hogy bár a sorozat 2092-ben játszódik, már létezik a Weyland-Yutani Crp., amit viszont 2099-ben alapítottak meg. Viszont ez nem a Prometheussal vagy a Covenanttal szemben ellentmondás, hanem az Alien-kánon alapkövét alkotó Alien: The Weyland-Yutani Report-tal. De mivel ez egyik filmben sem hangzott el, és még a Prometheus/Covenant sem zárja ki, az enciklopédiák információit meg más franchise-ok esetében is rendre felül szokták írni az újabb művekből érkező információk (lásd például az Andort), így talán nem akkora probléma. Az Alien: The Weyland-Yutani Report úgyis egyre inkább elavultabb, hiszen csak a Prometheusig fedi le az eseményeket, azon meg most már jóval túlhaladtunk.

A Föld, mint prequel helyszín viszont valóban aggasztó. Nem is tudom, ezt minek kellett erőltetni. És félek, hogy olcsó módon fogják megoldani, vagyis lényegében a mai Földet fogjuk a látni egy-két sci-fi kütyüvel. De már látom magam előtt a mai fegyvereket, a mai autókat, a mai városokat. Oké, a 2090-es évek már nincsenek olyan nagyon messze, de akkor is, még elég messze vannak ahhoz, hogy azért az eltérés jelentős legyen. És hát akkor ott a legnagyobb probléma, amit írtál is: Ripley erőfeszítései semmibe vesznek, ha kiderül, hogy már pelenkás korában is voltak alienek a Földön. Szóval ezt nagyon körültekintően kell kezelni.

A hozzászólás linkje

8 perccel korábban, Dzséjt írta:

Aztán tessék, nem csak, hogy az Alien egyenesági folytatása, de a Prometheus/Covenant is mélyen bele lett szőve

Éppen ezért nagyon várom! Remélem minél hamarabb felkerül a Disney-re! 

A hozzászólás linkje

Ody Mandrell
Ez a felhasználó elismerésben részesült!

Darth Riddick új rangot szerzett 'Támogató'

Köszi @Dzséjt! Bíztam benne, hogy némi többlet infóval is szolgálsz, mint amit én tudtam eddig (ahogy az fent meg is történt), köszi!

Igen, rémlik, hogy a Romulus kapcsán is volt arról szó, hogy az előzmény filmeket figyelmen kívül hagyják, aztán mégis milyen szépen belefűzték azokat is, és igen, amit David kapcsán írtál annak a kérdésnek is pont került a végére a Romulusnak hála! 

Scott-al kapcsolatban nem tudtam a kapcsolódási pontokról (producer és Scott Free cég jelenléte - ez az én tájékozatlanságom, sry) de amit írsz az abszolút real, szóval lehet, hogy most ezt kommunikálják, de végül mégsem így lesz. Hát... meglátjuk! Azt én is írtam, hogy időben előtte (illetve némi átfedésben) lesz a Prometheussal a cucc (a Prometheus épp úton lesz ez idő alatt) így a kapcsolódási pont annyira nem is feltétlenül releváns, csak a cikkben azt olvastam, hogy "... az is kiderült továbbá, hogy az alkotó teljesen figyelmen kívül hagyja a Prometheus és az Alien: Covenant dizájnját, valamint háttértörténetét, így az eredeti remekművek (tehát az első két rész) kedvelőinél eleve előnyből indul az opusz" .... na meglátjuk mi lesz ebből végül.

Igen, amúgy az első gondolatom nem is a Promi/Covi vonal figyelmen kívül hagyása volt, mert az idő miatt pl a Covenant kihagyása nyilván nem jelent gondod, mert később játszódik, de hogy valami utalás vagy kikacsintás sem lesz mondjuk Peter Weyland-re vagy a Prometheus projektre szerintem kihagyott ziccer lenne! 

Eleve azért is indul felfedező útra a Prometheus, mert abban bíznak, hogy élet nyomaira bukkannak Shaw doktor és csapata felfedezése kapcsán egy idegen bolygón. Az öreg Peter meg volt győződve az idegenek (tervezők) létezéséről és azért is tartott a legényésggel titokban hibernálva a hajón, mert SAJÁT MAGÁNAK örök életben reménykedett az idegenektől vagy a technológiájuktól! Ezt a reményt egy távoli, idegen bolygótól remélte és nem a Földtől! Pont azért nem remélte a Földtől, mert a Földön nem volt semmi, ami kielégíthette volna ezt a vágyát! Így ilyen öregen is, karnyújtásnyira a haláltól bevállalt egy csillagközi utat, hogy esetlegesen rátaláljon arra, amit annyira akart, annyira keresett! És mindez megint érdekes lenne, ha a jószágok ott vannak amúgy ebben az időben a Földön! Még csak űrhajóra sem kellett volna szállni, nem kellett volna kockáztatni egy 2 éves csillagközi utat és megpróbálkozni mindezzel a totális ismeretlenségben, aminek minden atomja IDEGEN! Szóval minimum fura lenne. Hacsak nem húznak valami nagyon meggyőzőt és sikerül mindezt úgy előadni, hogy az elfogadható és emészthető legyen, akkor oké... akkor is fura lenne, de oké. De... ehh... nem, mert Ripley küzdelmét így is erősen degradálná! Egyelőre sehogy sem tudom ezt bevenni! 

Szerintem anyagi megfontolásból választották a Földet helyszínül. Ahogy anno a StagGate sorozatokban is minden idegen világ rendkívül földszerű volt. 

A hozzászólás linkje

2024. 09. 17. - 14:02, Darth Riddick írta:

Scott-al kapcsolatban nem tudtam a kapcsolódási pontokról (producer és Scott Free cég jelenléte - ez az én tájékozatlanságom, sry)

Ne szabadkozz, itt nincs agyonreklámozva, mint az Alien: Romulus esetében, ahol orrba-szájba nyomatták, hogy Álvarez beszélt Scott-tal és Cameronnal. A sorozat 2020-as hivatalos bejelentése óta nem sűrűn emlegették, de például egy Eric Deggans-nak adott interjúból kiderült, hogy a showrunner, Noah Hawley és Scott együttműködtek a szérián.

de hogy valami utalás vagy kikacsintás sem lesz mondjuk Peter Weyland-re vagy a Prometheus projektre szerintem kihagyott ziccer lenne! 

Peter Weylandra utalást én is várok, elvégre a publikus halála kábé egy évvel a sorozat eseményei előtt történt meg. De emiatt akár ki is lehet hagyni. Nagy ember volt, de már egy éve halott, hát kit érdekel? Szóval ilyen in-universe "már nincs hírértéke" alapon. De azt én is díjaznám, ha lenne egy ilyen.

A USCSS Prometheus emlegetésével viszont körültekintően kéne eljárni, mivel az egy szigorúan titkos misszió volt. Papíron csak rutin küldetésre ment, és ezen a ponton ugye még azt sem tudhatják, hogy eltűnt. Ráadásul bár a Prometheus a Weyland Crp. zászlóshajója, alapvetően nem teljesen egyedi, hiszen ott van még a nővére, a USCSS Heliades, és talán már egy vagy több húga is volt (2184-ben hat Heliades-osztályú SEV állt felújítás alatt, szóval a USCSS Prometheus után még legalább öt épült), Tehát a Prometheust nem említheti meg akárki akármilyen okból. A Társaságon kívüliek számára csak rutinküldetésre ment, de mivel még a hajó fedélzetés lévők (beleértve a hajó kapitányát!) is csak részben vagy egyáltalán nem ismerték a megérkezésig a küldetésük mibenlétét, szerintem még a cégen belül sem ismerték sokan a Prometheus misszióját.

"... az is kiderült továbbá, hogy az alkotó teljesen figyelmen kívül hagyja a Prometheus és az Alien: Covenant dizájnját, valamint háttértörténetét, így az eredeti remekművek (tehát az első két rész) kedvelőinél eleve előnyből indul az opusz"

Akkor hadd osszam meg az eredeti interjút, amit Noah Hawley showrunner a fent említett Eric Deggans-nak adott, és ami azóta is hivatkozási alap erre a "sorozat teljesen ignorálja a Prometheus/Covenant vonalat" mantrára:

"Ridley és én sokat beszéltünk erről, ahogy a show sok-sok eleméről is. Számomra és sok más ember számára a tökéletes organizmus - ahogy az első filmben hivatkoztak rá - évmilliók evolúciójának eredménye, ami talán már több millió éve létezik odakint az űrben. Valamilyen szinten az az ötlet, hogy egy fél órája teremtett biofegyver, számomra alapvetően nem túl hasznos. A mitológia szempontjából pedig az a félelmetes ebben a szörnyetegben, hogy ott van az első két moziban a retro-futurisztikus technológia. Hatalmas monitorok, fura billentyűzetek. Döntést kell hozndo. Ezt fogom megcsinálni? Mert Ridley a technológiát több ezer évvel fejlettebbé tette az előzményfilmekben, mint amilyen az Alien technológiája volt, ami állótlag az említett filmek (Prometheus/Covenant) jövőjében játszódik. Van ebben valami, ami nem igazán tetszik. Jobban preferálom az első két film retro-futurizmusát. Szóval ezt a döntést hoztam: nincsenek hologramok. Az Apple store technologájának kényelme nem áll rendelkezésemre." - Noah Hawley, az eredeti szöveg az AVPGalaxy-n elolvasható.

Tehát nincs itt szó semmiféle "teljes ignorálásról", és látható, hogy Ridley Scott be lett vonva ebbe a kreatív döntésbe is, az áldásávall született meg. És, amit itt leírnak, valójában teljesen harmóniában áll azzal, amit korábban is láttunk. Igen, a USCSS Prometheus sokkal modernebb hajó volt, mint a USCSS Nostromo, de előbbi korának büszkesége, a Weyland Társaság zászlóshajója, aminek a feladata az volt, hogy akár évekig is képes legyen üzemelni fényévekre a Földtől, hiszen mélyűri felderítőhajó volt, aminek egész bolygókat kellett feltérképeznie kolonizációs célokból. A Nostromo meg egy olcsó, tizenkettő egy tucat vontató volt, aminek az egyetlen feladata az, hogy az árút elvigye A-ból B-be. Nem kellett évekig üzemelenie távol a Födltől, a legénység a fel- és leszálláson kívül normális esetben fent sem volt, míg a SEV-eknek hónapokig vagy akár évekig is életben kellett tartania az ébren lévő legénységet. És már csak ezért is a Prometheusnak sokkal több kényelmet kell biztostania, mint a Nostromónak. Ezért van az előbbin kosárlabda pálya, míg utóbbin még egy sufni méretű edzőterem sincs.

És igen, vannak hologramok, ez tényleg fejlettebb, de maguk a kezelőfelületek közelebbről megnézve már csak modernebbnek tűnnek. De valójában a Prometheus műszerpultjai sem érintőképernyős cuccok, mint mondjuk a Star Trekben az LCARS-rendszer, hanem bazi nagy gombokkal és kapcsolókkal van tele, csak szimplán ki vannak világítva. A gombok szövegei pedig ugyanazok, mint a Nostromón:

597821_0.jpg?1633970898

Ez a falikonzol akár a Nostromón is lehetne:

597841_0.jpg?1633971122

Ezen az oldalon amúgy több képt is találni a USCSS Prometheus belső dizájnjáról, sőt ha valakinek van 60 ezer dollárja, meg is vásárolhatja őket. @Darth Riddick, milyen lenne a Prometheus egyik székéből tévét nézni? :) (A szék dizájnja amúgy hasonlt a Nostromojéra.)

597822_0.jpg?1633970901

A hologramokból pedig már Scott maga is visszavett a Covenant-ra, ahol a hajó látványosan retróbb lett, mint a USCSS Prometheus. Például itt már csak egy asztal fölött lebegett hologram, és sokkal puritánabb, retróbb a műszerpultok dizájnja is. Az első a USCSS Covenant pilótafülkéjének műszerfala, a második a Landeré:

jeremy-love-alien-covenant-jeremy-love-1

jeremy-love-alien-covenant-jeremy-love-0

Covenat képeket emitt lehet találni még.

És az Alien: Romulusban meg már hologramok sincsenek, ott egy az egyben átvették az Alien és az Aliens dizájnját. Pedig a Remus modul csak 18 évvel a USCSS Prometheus pusztulása után lett üzembe helyezve. Szóval az, hogy az Alien: Earth nem veszi át az olyan dizájnelemeket, mint a színesen kivilágított gombok és kapcsolók, vagy a hologramok, egyáltalán nem ellentmondás, se nem ignorálás. Része az univerzumnak. A USCSS Prometheus egy különleges, high-tech, szuperfejlett luxushajó volt, a Nostromo meg egy olcsó kamion. De még a USCSS Covenant is funkciójából adódóan magasabb technológiai szintet kellett képviseljen, hiszen 2018 embert kellett életben tartania évekig, majd kiszolgálnia egy épülő kolóniát, nem 7 ember életéért felelt egy kábé egyéves út során, míg átvontat egy, a hajótól függetlenül, automatizáltan működő ércfinomítót a Thedusról a Földre. De más ilyen hatalmas technikai különbség is tetten érhető. Például a Weyland-Yutani vagy a Hyperdine System olyan fejlett androidokat gyárt, amik megkülönböztethetetlenek az embertől, míg a SeegSon meg olcsó, tömeggyártott portákái imigyen néznek ki:

Androids.jpg

Ezek nem csak nem néznek ki emberien, önállóan nem is gondolkodnak, egy központi komputer (droidvezérlő :D ) irányítja őket, ami lehet MUTHUR vagy épp APOLLO rendszer.

De akár a való életből is vehetünk példát. Hiába léteznek az érintőképernyős, szipi-szupi okostelefonok, még vannak olyan cégek, amik bumfordi, nagy gombokkal és funkcionális képernyővel bíró telefonokat gyártanak, ami tényleg csak arra az egyre jó, hogy telefonálj rajtuk. Mindenféle kontinuitási gond nélkül le lehetne forgatni úgy két filmet, hogy az időben később játszódóban mindenkinek ilyen "retro telefonja" van, a korábban játszódóban meg okostelefonja.

Szóval nincs itt semmi gond, a Prometheus high-tech dizájnja simán elhagyható, pláne úgy, hogy a Covenant is majdnem teljesen elengedte, a Romulus-ban meg már nyoma sincs. Ami meg a xenók félórás biofegyver mivoltát illeti, nos, azzal tudjuk, mi az ábra.

Eleve azért is indul felfedező útra a Prometheus, mert abban bíznak, hogy élet nyomaira bukkannak Shaw doktor és csapata felfedezése kapcsán egy idegen bolygón. Az öreg Peter meg volt győződve az idegenek (tervezők) létezéséről és azért is tartott a legényésggel titokban hibernálva a hajón, mert SAJÁT MAGÁNAK örök életben reménykedett az idegenektől vagy a technológiájuktól! Ezt a reményt egy távoli, idegen bolygótól remélte és nem a Földtől! Pont azért nem remélte a Földtől, mert a Földön nem volt semmi, ami kielégíthette volna ezt a vágyát! Így ilyen öregen is, karnyújtásnyira a haláltól bevállalt egy csillagközi utat, hogy esetlegesen rátaláljon arra, amit annyira akart, annyira keresett! És mindez megint érdekes lenne, ha a jószágok ott vannak amúgy ebben az időben a Földön! Még csak űrhajóra sem kellett volna szállni, nem kellett volna kockáztatni egy 2 éves csillagközi utat és megpróbálkozni mindezzel a totális ismeretlenségben, aminek minden atomja IDEGEN! Szóval minimum fura lenne. Hacsak nem húznak valami nagyon meggyőzőt és sikerül mindezt úgy előadni, hogy az elfogadható és emészthető legyen, akkor oké... akkor is fura lenne, de oké. De... ehh... nem, mert Ripley küzdelmét így is erősen degradálná! Egyelőre sehogy sem tudom ezt bevenni! 

Ez már a most ismert információk alapján elfogadható és emészthető: a USCSS Prometheus 2091-ben indult el végzetes útjára, a xenomorph-okat rejtő űrhajó 2092-ben zuhan le a Földön a sorozatban. Peter Weylandnak fogalma sem lehet a lények létezéséről, hiszen mire azok feltűnnek, ő már félúton jár a Föld és az LV-223 között. :) 

Romulus spoiler

Spoiler

Ehhez tegyük hozzá, hogy a WYC vagy akármelyik vállalat is teszi rá a kezét a xenókra, nem fogja kézrátétellel megállapítani, hogy bennük van a fekete kemikália, amiről 2093 legvégéig még csak nem is hallott ember, és azt sem fogják ránézésre megállapítani, hogy az egy mutagén anyag. Ezek kiderítéséhez idő kell. Viszont pont ez lehet az Earth és a Romulus közti kapcsolat. Mert a Romulusban már tudták, hogy a xenókban ott van a Plagiarus praepotens, ami mutagén. Ezt az Alien, a Prometheus, a Covenant és az Advent eseményei alapján sehonnan sem tudhatták volna. Nem szerepelt a Derelictről küldött üzenetben), az LV-223-on xenomorph sem volt, a 4-es Bolygón pedig épp csak megjelent az egyik mesterséges alfaj, sőt még David mindent feltáró üzenetében sincs erről szó. Az Earth megválaszolhatja ezt a kérdést. Aztán, ha itt megismerik a Plagiarus praepotens, később, 2105 körül már összeköthetik az A0-3959X.91 – 15-ös kemikáliával, amikor megkapják David üzenetét a USCSS Covenantról, és amiben elküldte a teljes kutatási anyagát. És akkor így állna össze a kép:

- 2092-ben megismerik a xenomorph fajt, bennük a mutagén Plagiarus praepotensszel.

- 2105 körül megkapják David üzenetét, benne a kutatásai anyagával, így megtudják, hogy a Prometheus és Peter Weyland is a Plagiarus praepotens egy variánsa miatt veszett oda. Talán pont ezért kezdik el újra vizsgálni a Calpamos naprendszerét.

- 2122 környékén a WYC befogja a jelet az LV-426-ról, dekódolja, és rájön, hogy ott meglelhetik az áhított xenomorph-okat, ezért felteszik Ash-t a Nostromóra, és a hajót új pályára állítják.

A hozzászólás linkje

• 2 héttel később...

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

• Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

• Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.