Ugrás a kommentre

Darth Revan9

Ajánlott hozzászólás

Geoff Johns: Batman: Föld-1: Első fejezet

 

A Batman: Föld 1.: Harmadik fejezet elolvasása előtt időszerűnek tartottam a Föld-1 korábbi két fejeztének újraolvasását.

A Föld-1 Batmane a nolani és a reaves-i realizmus útján halad. Talán még náluk is realistább lett. A sztori egy kezdet kezdete ami még nélkülözi az epikusságot, viszont helyette a drámát és a krimit helyezi előtérbe. Illetve a karakterfejlődést is. Ez a Batman egy abszolút csetlő-botló hős, akit teljesen személyes érdekek vezetnek. Csupán bosszút akar állni a szülei haláláért. Úgy tűnik érdekli őt Gotham, csak a sérült lelki világa hajtja előre. Mégis, ahogy halad előre a sztori, úgy Bruce is egyre többet lát a sötét Gothamből, és rádöbben, többet kell tennie a városért.

Kihasználva azt, hogy a Föld-1 univerzumban újraindítás történt – ha jól tudom a Végtelen Krízis eseményeit követően újra létrejöttek a párhuzamos világok, de minden máshogy van több világon is – Johns él a lehetőséggel, hogy több mindent megváltoztasson.

[spoiler] Pingvinből korán polgármester lesz. Bruce azt gyanítja, hogy ő bérelte fel a szülei gyilkosát. Érdekes csavar a történetben, hogy Oswald tényleg erre készült, de egy piti bűnöző megelőzte. Igazság szerint mindegy, hogy a Wayne-család elől vagy hátul jött volna ki a moziból, így is, úgy is meghaltak volna. Sikerült elhinteni egy pár érdekességet Bruce anyjáról is, az ő családjáról, az Arkhamekről, nagyot mélységet adva az Arkham Elmegyógyintézetnek. Alfred itt sokkal vagányabb, elsősorban Bruce kiképzőjeként támogatja Batmant, de nem érzi, hogy a fiú készen lenne. Az első nagy kihívás a Szülinapos nevű kegyetlen sorozatgyilkos legyőzése és Pingvin lebuktatása. A rendőröknél is érdekes ábrázolásoknak lehettünk tanúi. Harvey Bullock egy piperkőc zsaru, aki hírnevet szeretne szerezni magának azzal, hogy Gothamban ténykedik. A sötét valóság lerántja őt a mélybe, megdöbbenti a Szülinapos kegyetlensége. Jim Gordan látszólag korrupt, pedig nem az. Évekkel korábban elvesztette a feleségét, és csak a lánya maradt meg neki. Ezért félti Barbarát. És pont Barbarával tartják sakkban őt. Batman és Harvey Bullock viszont felnyitják a szemét, és rájön, hogy nem hunyászkodhat meg többé a törvény előtt. [/spoiler]

Ez egy különleges, egyedi Batman feldolgozás lett.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 4 héttel később...
  • 2 héttel később...

Brad Meltzer: Meghasonlás

 

Brad Meltzer inkább regényeket ír tudtommal, a képregények világába nem túl gyakran köszön be. A DC-be való beugrása különleges lett. A történet egy Igazság Ligája történet, amely elsősorban a kevésbé ismert figurákat állítja a középpontba, az ismert hősök és gonosztevők inkább mellékszerepben tűnnek fel.

Nem egy szokásos Liga-történetet kapunk. Ez inkább egy krimi-trhiller, amely a főhősök lelki világára fókuszál, illetve a bűntényre.

Spoiler

[spoiler] A történet elején megölték Sue Dibney-t, Ralph Dibney, a Megnyúlt Ember feleségét. Más hősök rokonai is veszélybe kerülnek. A ligatagok persze ellenségeiket gyanúsítják és végig vakvágányon mennek. Időközben más tragédiák is történnek. A sztori végén derül csak ki, hogy Atom, Ray Palmer felesége, Jean volt a tettes, aki csupán azt akarta elérni, hogy volt férje menjen vissza hozzá. Szokásosnak lehet mondani, hogy sok DC karaktert elér az őrület. Ez lett Jean Loring sorsa is. Másik érdekes szál volt a múltbéli események feldolgozása. Miután Dr. Fény elkapta és megerőszakolta Sue Dibney-t, Íjász, Flash, Sólyom és Zatanna úgy döntöttek, hogy belenyúlnak az elméjébe és megváltoztatják a személyiségét, hogy többé ilyen ne történjen. Batman is tudomást szerez erről, erre az ő emlékeit törlik. Azért volt ez fura, hisz Batman az, aki akár keményebb módszerekhez is nyúl, ha az ellenségek megfékezéséről szó van, vagy akár terveket készít saját társai ellen is, arra az esetre, ha rossz oldalra állnának – lásd Bábel tornya sztori. De ebben a történetben Batman nem értette meg a történteket. Ez a sztori elem zavart csak egy kissé. [/spoiler]

Nagyon jó volt, ha nem is annyira kiváló, de tetszett. Tényleg nem szokásos szuperhős sztori, ami mindenképp elismerést von maga után.

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 3 héttel később...

Batman Föld 1 Harmadik fejezet

 

Fantasztikus lett a zárás. Illetve még mehetne tovább is ez a széria. Nagy élvezettel olvastam, a sztorinak végig sikerült izgalomban tartania. Ez lett a legjobb az eddig Föld 1 Batman sztorik közül. És ez lett a legkiforrottabb is.

Spoiler

[spoiler] Harvey Dent halála után Batman és szövetségesei Jim Gordon, Krok, Alfréd és Jessica igyekeznek megtisztítani a várost. Csakhogy a bűnözők kezébe nagy mennyiségű fegyver kerül. Rakétavetőkkel, gránátokkal és egyéb géppuskákkal felszerelt banditák elszabadítják a káoszt a város utcáin. Batman hamar kideríti, hogy Harvey Dent áll az ügy mögött. Időközben felbukkant egy idegen, aki Bruce nagyapjának. Martha apjának adja ki magát. Az öreg Adrien az Arkham-átokról handabandázik, amelynek gyökerei még a történelmi múltba nyúlnak. Abba az időbe, amikor az Arkhamok felépítették a várost és rengeteget közülük veszett denevér harapott meg. Állítólag a gonosz szellemek végig kísértették a várost és ezért ilyen bűnnel teli pöcegödör Gotham. Az Arkham-átok pedig szerepet játszott Bruce szüleinek halálában. Nagyon tetszett ez a misztikus szál, hogy Batman eredetének hátteréül egy régi átok, és gonosz szellemek ténykedése áll. A sztori végén kiderül, hogy Adrien Arkham valójában Agyagpofa. Jól sikerült az alakváltót beleszőni a Föld-1 univerzumba. A másik fordulat talán kiszámíthatóbb volt. Harvey valóban halott. Viszont a húga, Jessica elméje megbomlott. Meghasadt a személyisége és ő lett a valódi Kétarc. Jessicában ott lakozik Harvey személyisége is. Jól összekapcsolódik mindez a Föld 1 2. fejezetének végével, ahol Jessica az arcát odaszorította a bátyja arcához. Valahogy nehezen elönthető, hogy Harvey lelke beleszállt Jessicába, vagy szimplán csak meghasast a tudata és egy Havey-személyiség is kialakult benne. Az utóbbi valószínűbb, de ezt a történetet annyira áthatja a misztikum, hogy az egyszeri olvasó ezt nem tudja teljesen eldönteni. A történet többi szereplőjének most kevesebb szerep jutott. Alfréd, Krok, Macskanő, a kutyus csupán segítők. Harvey Bullock megint elmerült az alkoholizmusban. James Gordonnak is csupán a segítő szerep jutott. A végkifejlet nagyon érdekes volt. Joker kiszabadította Játékmestert. Jó lenne látni az itteni Jokert is egy későbbi történetben. Szegény Bruce, a szerelmét Jessicát így is elvesztette, hisz őrült lett és be kellett zárni. [/spoiler]

A misztikusság és a rejtélyek nagyon magasra emelték ezt a történetet. A tragédia pedig mély drámai színt adott neki.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.