Jump to content

EPVII elemzés


Recommended Posts

TFA.jpg

 

The Force Awakens

Chapter 2: The Force Awakens

Time: 0:00:09-0:01:43

 

Tartalom

 

Réges-régen,

egy messzi-messzi galaxisban....

 

Star Wars

 

VII. Rész

 

Az ébredő Erő

 

Luke Skywalker-nek nyoma veszett.

Távollétében a Birodalom hamvaiból feltámadt a könyörtelen ELSŐ REND,

és nem nyugszik addig, amíg Skywalker, az utolsó jedi életben van.

 

Leia Organa tábornok vezeti a KÖZTÁRSASÁG által támogatott ELLENÁLLÁS

hősies mozgalmát. Elszántan keresi testvérét, Luke-ot, hogy segítségével

visszaállíthassák a békét és a rendet a galaxisban.

 

Leia titkos küldetéssel bízza meg legvakmerőbb pilótáját,

mert a Jakkun egy régi szövetséges olyan információ

birtokában van, amely elvezethet Luke-hoz.

 

Fejezet vége
------------------------------------------------------------------------------------------------

Miután a VI. részt, a Jedi visszatért, 1983-ban bemutatták, rajongók milliói álmodoztak a folytatásról, és arról, hogy George Lucas egyszer majd felveszi onnan a fonalat, ahol anno az Endoron letette a lantot. Noha új Star Wars filmekig "mindössze" 16 évet kellett várni, a várva várt és klasszikus értelemben vett folytatásra 2015-ben került végül csak sor. 32 év és megannyi, mára már Legends-nek számító könyvekben szőtt folytatás után végre elérkezett a pillanat, amikor ténylegesen kiderült, hogy merre is ment tovább Leia, Luke és Han élete és mi lett a galaxis sorsa.

 

Az ébredő Erőnek nem volt könnyű dolga. A Jedi Visszatér, ha nem is varrt el minden szálat, de egy meglehetősen boldog happy-enddel zárult, ami után a legtöbben, bár valószínűleg izgalmas életet vizionáltak az eredeti trilógia főhőseinek, de egyúttal örökös, botlás nélküli hősként is tisztelték őket. A gondolatot, hogy 32 évet követően az eddig csupán a rajongók fejében létező, elképzelt folytatást cirka 2 óra alatt totálisan felülírhatja egy tényleges, valódi és vadonatúj Star Wars epizód, mindenképpen szokni kellett. 

 

De nemcsak a filmnek nem volt könnyű dolga, hanem a nyitószövegnek sem. Ahhoz képest, hogy 30 év után vesszük fel a fonalat, egy totálisan megváltozott galaxisban, mindössze 3 rövidke, gyorsan beúszó bekezdés hivatott a nézőket informálni a leglényegesebb fejleményekről. Épp ezért minden mondata kiemelten fontos. Emlékszem, Az ébredő Erő közvetlen mozikba kerülése előtt óvakodtam minden spoilertől, így hetekig találgattuk, hogy mekkora lesz Luke Skywalker szerepe a hamarosan érkező új epizódban. Ehhez képest, amikor felharsant a fanfár és megláttam az első mondatot, akaratlanul is széles vigyorra húzódott a szám: "Luke Skywalker-nek nyoma veszett." Nem volt ködösítés, nem volt kérdés - a galaxis jelenleg Luke nélkül tengődik.

 

A felvezető szöveg ezután gyorsan exponálja a galaxisban uralkodó erőviszonyokat. Az csak az első nézés után vált sokunk számára világossá, hogy ezekbe a mondatokba görcsösen kapaszkodnunk kell, ha érteni akarjuk a film legfontosabb fejleményeit és cselekményét, mert a későbbiekben Az ébredő Erő nem sok időt szán a galaktikus viszonyok ismertetésére. A Jedi visszatér boldog befejezése után sokakat érhetett arculcsapásként, hogy a galaxis kvázi ugyanazokat a köröket rója: a Köztársaság bár létezik, hagyott egy gonosz galaktikus erőt felemelkedni, az ELSŐ REND pedig egyértelműen a Jedik és a béke ellen tör. Folytatást mondjuk nehéz alapkonfliktus nélkül elképzelni, így nem csoda, hogy a VII. rész már rögtön a felvezetésben megágyaz az egész trilógiát belengő Ellenállás - Első Rend szembenállásnak is.

 

A nyitószöveg Luke mellett Leia helyzetét is tisztázza, bár némiképp szemöldökráncolásra ad okot, hogy a hercegnő nem a Köztársaság, hanem az Ellenállás vezetője. Miközben a legvakmerőbb pilótája kapcsán sokan elsőre talán Han Solot tippelték volna, a régi trilógia főhősei közül épp az egykori csempészről nem derül ki semmi. Ellenben az utoljára eltűnő mondatok után tökéletesen készen állunk, hogy belevessük magunkat az újabb galaxismegváltó őrületbe, amit ezúttal már nem az öreg George, hanem az örökségének bővítésére kiszemelt J.J. Abrams mesél el nekünk. Mire pedig a sárga szöveg utolsó pont-pont-pontja is végképp eltűnt a mozi vászonról, mindannyiunkban végérvényesen és visszafordíthatatlanul tudatosult a tény:

 

32 év után valóban a szemünk láttára kap folytatást a messzi-messzi galaxis története.

 

Szavazatok:

5: 4

4: 0

3: 0

2: 0

1: 0

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Alig pár perce fejeztem be a filmet, erre ezt találom. :D 

A nyitószöveg szerintem tökéletesen betölti a szerepét, gyorsan felvázolja a legfontosabb tényeket, azaz mi a helyzet a Saga szempontjából fontos két Skywalkerrel, és ki a két szemben álló fél. Pont, ennyi, több nem is kell. Az ep1 nyitószövegén kívül az összes ugyanígy operál.

A zene viszont szerintem kicsit másabb, mint az előző részeknél volt. Mintha kicsit, de tényleg csak egy kicsit át lenne hangszerelve, vagy nem tudom, hogy mondják ezt zenei nyelven. Szóval kicsit számomra máshogy hangzik, nem rosszabb, nem jobb, ugyanaz az SW fanfár, csak picit más.

Link to comment
Share on other sites

Áááá végre elindult! :clap: 

 

Emlékszem mennyi reklám előzte meg ezt a filmet. Lehetett vagy fél egy mikorra végre elkezdték. Akkor már rendesen dolgozott az adrenalin bennem, szóval alig vártam mi lesz. Főleg úgy, hogy amennyire csak lehet, spoilermentes voltam. A felvezető szöveg érdekes volt, ittam minden szavát. Luke eltűnt (!!), létezik a Köztársaság, de van egy Ellenállás nevű mozgalom is (minek?), és persze az Első Rend. Fel lettek állítva a bábuk a játszmához, kezdhetjük. :)

 

OFF

Akik még nem vettek részt ilyen kibeszélőben azoknak röviden annyi lenne a lényeg, hogy a BD/DVD-n található fejezetek szerint végig megyünk a filmen és megbeszéljük/elemezzük. Remélem minél többen csatlakoztok, mert úgy az igazi. :)

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Örülök, hogy elindult az elemzés! Igyekszem majd követni. :)

 

Jól sikerült a nyitószöveg, minden megtudtunk belőle, ami kellett ahhoz, hogy értsük, hol is csatlakozunk bele a történetbe. Az annyira nem meglepő, hogy ismét egy konfliktus kellős közepén tartunk, mert a boldog békeidőkről nem igazán lehetne izgalmas filmet készíteni. Leia az Ellenállás élén - ez is OK volt, hiszen egy olyan Új Köztársaság, amely mellett felemelkedhetett az Első Rend, nem lehetett valami jól működő rendszer, és így érthető, Leia miért nem volt velük ekkor már, szóval én ezen annyira nem csodálkoztam.

 

Luke hiánya pedig olyannyira hangsúlyos, hogy ténylegesen csak a film utolsó perceiben kerül csak elő - a nyitószöveg ennek is tökéletesen megágyaz.

 

Link to comment
Share on other sites

Nem véletlenül az érzelmek oldaláról közelítettem meg fentebb sem. 30 év után visszanézve ez is csak egy nyitószöveg lesz a többi közül. De számomra, számunkra ez AZ a nyitószöveg volt, amit előtte évekig el sem hittünk senkinek sem: hogy tényleg lesz új trilógia. Amennyire vártuk Mark Hamillt, mint visszatérőt, annyira "sokkoló" volt, hogy kvázi teljesen kimarad a sztoriból és eltűnt. A nyitószöveg így nekem örökre emlékezetes marad. Ha sorban néznétek a filmeket, most először látnátok az EpVII-et, akkor az EpVI fényében amúgy ti nem Han Solora asszociálnátok az utolsó bekezdésben?

Link to comment
Share on other sites

Mivel az ep.6 végén összejöttek, nekem fura lenne, ha Hanra mint Leia legvakmerőbb pilótájára utalnának. Mikor legutóbb láttuk őket, egyenrangú partnerek voltak.

Egyébként igen, az ep.7 első nézése nagyon bevésődött. Talán ez volt a legszürreálisabb olyan szempontból hogy még öt perccel a kezdés előtt is alig akartam elhinni hogy 2005 után új SW készült ráadásul az ep.6 folytatása.

Link to comment
Share on other sites

Nekem eléggé szokatlan volt hogy egy FOX-logó nélkül kezdődő Star Wars muvit látok. Ez az érzés azonban hamar elillant mert a nyitószövegtől kezdve már csakis magára a filmre koncentráltam. Mostanra megszoktam a film elején a Lucasfilm logóját, így a hetedik résznek már nincs olyan eleme ami ki tud zökkenteni.
Maga a szöveg igazán lényegre törő lett. Luke hiánya olyan szinten került kihangsúlyozásra hogy abból egyértelművé vált: nagyon nagy szüksége van reá a Köztársaságnak az időközben megalakult és erőssé vált Első Rend ellen.
A szöveg elolvasása után nem kicsit érdekelt a pilóta és a szövetséges plusz hogy milyen kalandokat tartogat a Jakku.

Link to comment
Share on other sites

Ez volt az első éjféli premierem, és SW-t is akkor láttam először moziban (legalábbis úgy, hogy előtte nem láttam a filmet, mert az epI 3D-s változatán akkor már túl voltam). Annyira be voltam zsongva, hogy hirtelen fel sem tudtam fogni, hogy mit olvasok (de ugyan ez volt a TLJ-nál is :D). Szerencsére rögtön következett az újrázás, és ott már jobban letisztultak a dolgok.

 

Mivel szinte teljesen spoiler mentes voltam (az előzeteseket azért megnéztem), így a pilótánál én is először Hanra asszociáltam (nehéz nála vakmerőbb pilótát találni, és feltételeztem, hogy még mindig együtt vannak Leiával).

Link to comment
Share on other sites

Szerintem nem lett volna baj, ha a nyitószövegben valamiképp megemlítik, hogy az Első Rendnek van a Starkiller Base fegyvere.

 

A film 50. percéig arról szól, hogy hőseink Luke Skywalkert keresik. A film ezen a ponton, a rathtar-jelenet után bedobja derült égből villámcsapásként a Starkiller Base-t, és onnantól kezdve nem az a road movie lesz, amit az első 50 percben sugall, innentől kezdve már látványosan a IV. rész struktúráját követi, és a végső konkrét cél is a Starkiller felrobbantása lesz, ami után Luke megtalálása már mellékes slusszpoénként történik meg.

 

"Az Ellenállás nem tudja, hogy az Első Rend kifejlesztett egy titkos fegyvert, a Csillagpusztító Bázist, amely egész bolygórendszerek elpusztítására is képes" - vagy vmi ilyesmi, és akkor az is benne van, hogy a Starkiller Base-ről nem tudnak az Ellenállók.

 

Ugye van a párhuzam a IV. résszel, hogy a Lukehoz vezető térkép = Halálcsillag tervei; Starkiller Base elpusztítása = Halálcsillag elpusztítása, ugyanakkor a IV. részben ez sokkal tisztább volt, mivel a tervrajzok kellettek a HCS elpusztításához, itt pedig a Luke hollétére vonatkozó térképnek semmi köze sincs a Starkiller elpusztításához. Sokak talán nem lennének annyira rosszul attól, hogy a film a IV. rész remake-je, ha pl. a Starkiller-sztori már az elején exponálva lenne. Ettől az újranézések sem mentik meg a filmet, mivel nagyrészt a néző azt az élményt éli át egy újranézésnél, amit először (csak ritka esetben nem), így ha valami rosszul struktúrált, akkor az másodjára is annak fog tűnni, hiába tudja, mire fog kifutni az egész. Mire gondolok? Nyilván másodjára már tudjuk, hogy a film az első 50 perc ígéretével szemben nem Luke megtalálásáról, hanem a Starkiller felrobbantásáról fog szólni, és hogy a IV. rész fordulatai fognak egymás után jönni. De ha a film elején a térkép-szál mellé be lett volna már dobva valamennyire, hogy van a Starkiller, ami komoly fenyegetést jelent a Resistance-re, akkor a néző azért hamar rájön, hogy ez milyen irányba fog menni, és nem érzi átverve magát. Persze nem baj, ha egy sztori kiszámíthatatlan. Úgy talán sztem igen, hogy ha egy meglepő irány lehetőségét veti fel, miközben tudja, hogy aztán nem fog semmi igazán meglepőt tenni, mert elsősorban a karakterek felépítése a célja, és a sablonsztorit erre használja fel. Meg összességében azt gondolom, hogy talán jobban lekommunikálhatták volna a nézők felé Abrams-ék már a film bemutatója előtt, szerintem nem lett volna ezzel semmi baj, ha azt mondják, hogy most szeretnék kicsit feleleveníteni a régi SW-hangulatot, és hogy ez most egy múltba révedő epizód lesz. Így meg orrba-szájba nyomták a titkolózást, azt sugallva, hogy fordulatok tengere lesz majd a filmben. A film egyetlen nagy fordulata pedig legkésőbb ott sejthetővé válik, hogy Han-éknak a Starkiller-re kell mennie - mivel tudjuk, hogy az ANH-ban is a negatív figurák területén halt meg a mentorfigura a vele személyes konfliktusban álló főellenség által. A poszteren ott volt a Starkiller, de azért a posztert még nem számolom be a film narratívájába, és eleve elég formátlan, kontextus nélküli valaminek tűnt, engem a hatalmas mellbimbóra (azaz a lázadók ionágyújára) is emlékeztetett a hoth-i csatából.

 

Az ANH-ban és a RotJ-ban mi a konkrét materializálódott cél? A Halálcsillagok felrobbantása. Mindkét film esetében már a nyitójelenetben exponálva van, sőt, a nyitószövegben exponálva van, hogy ez a fő célja a filmnek, ez a quest. Vader a RotJ-ban ráadásul belengeti, hogy Palpatine is rajta lesz, szóval a különböző szálak, célok itt is összekapcsolódnak. 

Link to comment
Share on other sites

33 perccel korábban, IndianaAndrisSolo írta:

"Az Ellenállás nem tudja, hogy az Első Rend kifejlesztett egy titkos fegyvert, a Csillagpusztító Bázist, amely egész bolygórendszerek elpusztítására is képes" - vagy vmi ilyesmi, és akkor az is benne van, hogy a Starkiller Base-ről nem tudnak az Ellenállók.

Hát nem tudom... 

 

Miközben értem, mire gondolsz, de lehet, ha ezt olvasom, már a film elejétől kezdve elfogott volna az a fura bizsergés, hogy "ezt már láttam", miközben így igazából csak akkor kerít a hatalmában, mikor az X szárnyúak neki indulnak a Starkillernek. 

Link to comment
Share on other sites

Szerintem jobb, hogy kihagyták. A film ugyanis nem az 50. perctől, az első perctől komolyan követi az ep4 struktúráját, most ha még a film nyitószövegében is megemlítik a Halálcsillagot Csillagpusztítót, akkor már itt sem szabadulhatnánk a dologtól. Plusz ez is jelzi, hogy a Csillagpusztító mennyire nem fontos ebben a történetben, csak egy katalizátor, ami arra szolgál, hogy kivonják a Köztársaságot a forgalomból. A megjelenése után sem fókuszál rá a film, csak az utolsó fél órában irányul rá a figyelem, de jellemzően még az ott zajló csata is csak másodlagos Rey, Solo és Kylo hármasa mellett... De ezzel most jól előre szaladtam, majd inkább térjünk vissza rá az aktuális fejezetben.

Ami ide vonatkozik: ez a film nem a Csillagpusztító elpusztításáról szól. Ez szerintem nagyon durva tévedés. Az csak egy kitérő, mint az ep3-ban a Coruscanti csata vagy az ep6-ban Han kiszabadítása, vagy az ep5-ben az űrcsigában időzés, stb. A film arról szól, amit a kezdőszöveg ígér: Luke Skywalker megtalálásáról.

Link to comment
Share on other sites

Nekem eleve dupla élmény volt a várakozás a filmre, és maga a premier is: 18 éves fiammal együtt nézhettük... (Fiam, jöjj velem!) Ezt nem ragozom tovább, örök emlék mindkettőnknek. Sokat hallott tőlem a régi "első látásaimról", nyilván. Tudtam, hogy nem lesz FOX-logo, de valahogy mégis mellbe vágott a hiánya. Vizuális és zenei űrt hagyott bennem. Azóta is hiányzik. Ezt picit bővebben:  '79-ben a Corvin  - egész gyerekkoromat betöltő - vásznán láttam először a Filmet, és szinte biztos, hogy a FOX logot is itt... nekem úgy összeforrt a kettő, mintha ehhez készült volna. Emlékszem az érzésre, amikor először láttam más film előtt, és megdobbant a szívem, miközben fura is volt, hogy nem az a folytatás. :) Meggyőződésem, hogy Williams mester anno nem véletlenül indított úgy, ahogy. Mintha szerves része, folytatása lenne a Main Theme a Fox zenének. 0'11"-től a logoban tiszta "űrzene" szól, a vonósok feelingje-dallama bárhol elférne a SW világában. De a pergő dob, és az egész fúvós szekció, a FOX fényekkel: mind valahogy bevezeti az egész hősies-kalandos cuccot. Szerettem azt is, ahogy a FOX-logo finoman változott az aktuális SW rész történéseihez... a felhők árnyalata, a fényviszonyok, tudjátok. Lehet, hogy ez csak nálam üt ennyire, de nekem ez már örök. :)

Elkaptam és megszorítottam a fiam kezét amikor feldörrent a zene a Lucasfilm felirat után. Én picit könnyeztem is, de ez már csak ilyen. Annyi minden kavargott bennem, hogy legkevésbé tudtam a sárga betűkre koncentrálni, de Luke nevét látni újra a vásznon, az azért megütött, erre emlékszem, ez tuti. Ez is Corvin volt, hajnali 3, fiam utána suliba, én be a nagyterembe, egyedül, szinkronnal. 8-ra értem haza, kóvályogva, nem az álmosságtól... ;)

Edited by Darth Porg
  • Like 3
  • Tetszik 3
Link to comment
Share on other sites

The Force Awakens

Chapter 3: The First Order Approaches

Time: 0:01:43-0:03:51

 

Tartalom

 

Az űr egy csendes szegletét pásztázva lassan elindul a kamera lefelé, hogy végül a Jakku békésnek tűnő holdján állapodjon meg. A néma idillt azonban egy lassan beúszó árny töri meg: a fenyegető Finalizer parancsnoki hajóból 4 AAL csapatszállító bújik elő. Az ereszkedő hajók fel-felvillanó fényeiben bevetésre készen álló rohamosztagosok várakoznak a landolásra.
A csillagokkal teli jakkui égbolt alatt az Ellenállás narancssárga droidja, BB-8 is felfigyel a négy, növekvő fénypont látványára. Miután alaposan szemügyre vette az érkező hajókat, keresztül vágtat az alvó Tuanul faluján, hogy értesítse gazdáját a kellemetlen meglepetésről. Poe Dameron azonban meglehetősen elfoglalt ezekben a percekben. Küldetése, hogy fontos információkra tegyen szert egy régi szövetségestől, úgy fest, sikerrel zárul. Egy gyertyákkal megvilágított sátorban az Erő Egyházának egykori követője, Lor San Tekka épp egy egyszerű bőrből készült tasakot ad át az Ellenállás pilótájának.


-    Egy lépés a szebb jövő felé – állítja Tekka, miközben átadja a gondosan őrzött zsákot. – Sokfelé jártam, és láttam, hogy a galaxist eluralja a kétségbeesés. Jedik nélkül nem létezhet egyensúly az Erőben – teszi hozzá a félhomályban teljes bizonyossággal.
-    Most hála neked, lesz esélyünk – reagál reménykedve Poe. – A tábornok már régóta kereste.
-    Ó, a tábornok? Számomra, Ő királyi vér – válaszolja Tekka, miközben mosolyra húzódik a szája.
-    Az vitathatatlan – helyesel bólogatva Poe.


Ezen a pontot toppan be az illendőségre fittyet hányó BB-8, hogy megossza a bent lévőkkel a legújabb híreket. Poe kelletlenül állapítja meg, hogy hamarosan hívatlan vendégek érkeznek a békés faluba, és rosszat sejtve kirohan a sátor elé. Neuro-Saav TE4-4 távcsövével végig pásztázza a horizontot, és hamarosan meg is találja, amit keres: A sötétségben négy Első Rend csapatszállító suhan egyenesen a tábor felé.


-    El kell rejtőznöd – mondja borúsan Tekkának, miközben továbbra is a közeledő hajókat kémleli, immár szabad szemmel. Lor San Tekka azonban, szem előtt tartva az átadott információk súlyosságát, inkább Poe miatt aggódik:
-    El kell menned – válaszolja, majd a tétovázó Poe láttán immár erélyesebben megismétli: – Menj! 
Miközben Poe int BB-8-nek, hogy kövesse, Lor San Tekka fájdalmas arccal figyeli az Első Rend hajóinak vészjósló közeledését.
 

 

Fejezet vége
------------------------------------------------------------------------------------------------

És elkezdődött! A nyitószöveg legördülése után rögtön belecsapunk a lecsóba és már az első jelenettel a tarkónkon érezzük az Első Rend növekvő fenyegetését. Az egész jelenetsort félelmetes és egyúttal rejtélyes hangulat lengi be. Emlékszem anno mennyit görcsöltünk azon, hogy Jakku mennyire lesz Tatooine klón. Nos, ebben a jelenetben Abrams máris megalapoz a bolygó egyedi hangulatának a különleges fényekkel illetve a Tuanul falu sajátosságaival.

 

A Finalizer már az első pillanattól fenyegető árnyként tornyosul az Első Rend felé, pedig ekkor még "csak" 4 csapatszállítót indít útnak. Külön kedvencem a jelenetsorban a landolás során villódzó fényekben várakozó rohamosztagosok, ami anno emlékeim szerint a trailerbe is belekerült. A fénylő pontokat figyelő BB-8-tel is megismerkedünk, aki ekkor még inkább csak egy igencsak hasznos droid, semmint a későbbi cukiságfaktor a filmben (ami miatt én különösen kedvelem).

 

Lor San Tekka és Poe párbeszéde több ponton is érdekes. Egyrészt, két remek színész beszélget, különösen Tekka arcát érdemes figyelni, minden rezdülése zseniális. Másrészről rögtön a nyitányban elhangzik, hogy Jedik nélkül nincs egyensúly, ami megágyaz egy nagyon erős PT vonalnak az új trilógiában, másrészt egyből egy jelentős arcul csapás ahhoz képest, hogy elviekben Anakin meghozta az Egyensúlyt az Episode VI-ban. Na ja, csak azóta történt egy-s-más.

 

Érdekes utalást kapunk még Leia-ra is. Jól láthatóan Tekka régről ismeri és tiszteli a nemesi származását, amiben ki is egyeznek Poe-val. A jelenet utolsó momentumaként pedig Tekka fájdalmas arcát látjuk: alighanem itt már pontosan tudta, hogy nem éri meg a más napot...

Link to comment
Share on other sites

Nagyszerű jelenettel kezdődik a film! Sikerült a rombolós nyitást kicsit megcsavarni ami egyből egyedi ízt ad a kezdésnek. A felszín is remek lett, abszolút nem Tatooine érzés. Fura, terasz szerű helyen fekszik Tuanul, ami így inkább Jedha city-re hasonlít semmint bármelyik Tatooine-i városra.

 

Amit én is kiemelnék az a nagyszerűen eltalált hangulat! Williams zenéje kiváló! Az elején kell villantani, hogy beszippantson a film. Ez itt sikerül.

38 perccel korábban, Donát írta:

Lor San Tekka és Poe párbeszéde több ponton is érdekes. Egyrészt, két remek színész beszélget, különösen Tekka arcát érdemes figyelni, minden rezdülése zseniális. Másrészről rögtön a nyitányban elhangzik, hogy Jedik nélkül nincs egyensúly, ami megágyaz egy nagyon erős PT vonalnak az új trilógiában, másrészt egyből egy jelentős arcul csapás ahhoz képest, hogy elviekben Anakin meghozta az Egyensúlyt az Episode VI-ban. Na ja, csak azóta történt egy-s-más.

Igen, és anno pont ezen kattogtunk, hogy ez miként lehet? Ma már tudjuk az okát, de ez spoiler. :P  Egyébiránt Max Von Sydow mesteri ebben a nyúlfarknyi jelenetben.

 

38 perccel korábban, Donát írta:

Külön kedvencem a jelenetsorban a landolás során villódzó fényekben várakozó rohamosztagosok, ami anno emlékeim szerint a trailerbe is belekerült.

Vicces, hogy ez a valóságban is így lehet, mert a légkörön való áthaladásánál elektromos zavarok vannak. :) 

Edited by Ody Mandrell
  • Like 1
  • Tetszik 1
Link to comment
Share on other sites

1 perccel korábban, Donát írta:

Való igaz, Williams zenéje is remekül alapozza meg Jakku hangulatát.

Épp azt hallgatom. Ahogy fenyegetőből átvált sejtelmesre az zseniális! Előttem van Tekka és Poe ahogy beszélgetnek. :) Milyen békés és misztikus jelenet, pár perccel később pedig minden robban.

Link to comment
Share on other sites

Székhez szegezett egyből, feszültség, hangulat, zene, és az első dialógus. Nem mellesleg: BB-8 már itt nagyon bejött nekem, pedig még semmi vicceset nem gurított. Illetve de: ahogy gurult, nézett ki a fejéből, és a hangjai...  :) Rögtön megimádtam, ahogy gyerekfejjel Artut. A trailerekben is hatott rám, de itt dőlt el végleg. 

 

Sydow meg telitalálat. Súlyt ad az egésznek. :clap:

Edited by Darth Porg
Link to comment
Share on other sites

Hangulatos kezdés, ami jól kapcsolódik az előző négy filmhez, amelyek mindegyike egy csillagrombolóval kezdődött, egyben már szembesülhetünk is azzal, hogy azért a Galaxis nem állt meg a fejlődésben, még ha az alapok nem is változtak sokat. Csak gondoljunk ebbe bele: az ep3 egy Venator csillagrombolóval nyit, az ep4 nyitányában egy Imperial I-es csillagromboló lohol közvetlen a Tantive IV nyomában, az ep5-6-ban a fejlettebb Imperial II-é a kezdés joga, itt meg sötét árnyékként úszik be a Jakku holdjai elé a legújabb, legfélelmetesebb és véleményem szerint legszebb csillagromboló modell: a Resurgent-osztály képviselője. És éppen azért veszélyes, mert ez a típus a Venator és az Imperial szerelemgyermeke. Előbbi funkcionalitása párosult utóbbi brutalitásával.

És ahogy kitakarja a holdakat, már le is festi nekünk Abrams, hogy az Első Rend baljós árnyként vagy ha úgy tetszik, fenyegető fantomként borul rá a Galaxisra.

Aztán megindul a négy kis leszállóhajó, ami újfent egy remek és fontos adalék, hogy ráismerjünk az Első Rendre, annak hatékonyságára. Az ep4-től a Rebelsen át a Rogue One-ig láthattunk arra, hogy a Birodalom eszközei miért csak terrorizálásra jók, háborúban miért nem érnek fabatkát sem. Nagyok vagy sok van belőlük, de a funkcionalitás teljesen kimaradt a tervezésükkor. A csapatmozgatásra mit használnak? Lassú, bonyolult Sentinelt, ami alulpáncélozott, a leszállása pedig a szárnyak összecsukása miatt lassú és körülményes, és még a rámpa sem nyílik valami hűde gyorsan.

Ellenben az AAL-ek már pusztán itt azt sugallják, hogy bizony az Első Rend odatette magát. Eleve nem hozták tovább a Sentinel és Lambda vonalat. Helyette csatsorba állítottak ilyen repülő téglákat, amikről az ember már csak azért is tudja, hogy sokkal hatékonyabbak, mert külsőre a Normandiában is használt partraszálló egységekre hajaznak. Szinte egy az egyben a Higgins csónakokat formálták át űrhajókká.

És mindez az információ csak úgy beszivárog az agyba tudat alatt. Érezni az Első Rend erejét, hogy ők azért másabbak, mint a Birodalom.

 

Aztán megjelenik BB-8, valóban nem sugározza még a cukifaktort, egyelőre csak egy guruló golyó, egy szemlélődő droid, ami azonnal megy gazdáját riasztani. Ezen a ponton meg kell említenem a békésen alvó Tuanult. Egyrészt, maga a falu valóban gyorsan elhatárolja a Jakkút Tatooine-tól. Érzésem szerint, ha itt szembesültünk volna a bolygóval először, nem a trailerben tatooine-i képeket idéző snittekkel, sokkal kevesebb negatív felhang csendülne eme világgal kapcsolatban.

Másrészt tetszik, hogy Abrams már itt becsempész kis részleteket, ami élővé teszi a Star Warst. BB-8 tyúkszerű blogginok között gurul el, nem sokkal arrébb egy juhász négylábú állatokat terel. Csak egy pillanatra látható mindez, de jelzi, hogy Tuanulban van élet a kamerákon kívül is. Vannak háztáji állataik, amikkel törődnek, amiket gondoznak.

 

Aztán találkozhatunk Poe-val és Lor San Tekkával. Az Erő Egyházának koncepciója nagyon tetszetős, bár ezt sajnos az ep7 nem fejti ki, a Jediket követő nem Erőhasználó rendek koncepciója jobban érvényesül a Rogue One-ban, ugyanakkor annyi itt is kiderül, hogy Tekka meglehetősen képben van, ha olyan belsős infókat is tud, mint az Erő egyensúlya. Ugyan az ep8-ból már tudjuk, hogy kijelentése legalábbis Luke Skywalker szerint kissé arrogáns, de mindenképpen fontos közlés, mert ezzel máris tudjuk: az új trilógia nem ignorálja, csak kiegészíti és újraértelmezi az ep1-3-at. Nagyon örültem, hogy ezt már így, a legelső mondatokban leközölték.

Amúgy Max Von Sydow karaktere uralja az egész jelenetet, keresve sem találhattak volna jobb színészt erre a nyúlfarknyi, de jelentős szerepre. Az ember egy pillanat alatt megkedveli és kíváncsivá teszi. Nagyon remélem, hogy Tekka még előkerül a jövőben, könyvekben, képregényekben, esetleg egy ep6 és 7 között készült sorozatban. S bár Poe az első az ep7-9 új hősei között, akit megismerhetünk, ez a fejezet nagyon nem az övé. Tekka nem csak a jelenetet dominálja, de őt is. Kijavítja Leiával kapcsolatban, ő közli le a fontos infókat, végül még ő utasítja Poe-t, hogy távozzon. Ez persze nem baj, ezek azok a felszín alatt húzódó finom elemek, amik összeállva markánsan elkülönítik az ep4-től. Mert lehet, hogy a film első szakaszában Poe tölti be Leia ep4-es szerepét, de maga a karakter nagyon nem olyan, mint Leia (ez különösen a későbbiekben válik látványosan érezhetővé).

Link to comment
Share on other sites

12 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Másrészt tetszik, hogy Abrams már itt becsempész kis részleteket, ami élővé teszi a Star Warst. BB-8 tyúkszerű blogginok között gurul el, nem sokkal arrébb egy juhász négylábú állatokat terel. Csak egy pillanatra látható mindez, de jelzi, hogy Tuanulban van élet a kamerákon kívül is.

Ez már itt nagyon megnyugtató volt mert látszott, Abrams érti az SW világát és remekül tud hangulatot teremteni. Mindez öt perc után! 

 

12 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Mert lehet, hogy a film első szakaszában Poe tölti be Leia ep4-es szerepét, de maga a karakter nagyon nem olyan, mint Leia (ez különösen a későbbiekben válik látványosan érezhetővé).

Ez még eszembe se jutott! Tényleg van aki Leia szerepéhez hasonlítja Poe itteni feltűnését? :o:lol: Azért ehhez már tényleg elvetemültnek kell lenni. :D

 

Link to comment
Share on other sites

1 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Ez még eszembe se jutott! Tényleg van aki Leia szerepéhez hasonlítja Poe itteni feltűnését? :o:lol: Azért ehhez már tényleg elvetemültnek kell lenni. :D

 

Nem feltétlen emiatt a jelenet miatt, inkább mikor útnak indítja BB-8-et a titkos adatokkal.

Link to comment
Share on other sites

2 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Ez még eszembe se jutott! Tényleg van aki Leia szerepéhez hasonlítja Poe itteni feltűnését? :o:lol: Azért ehhez már tényleg elvetemültnek kell lenni. :D

Kicsit tágabb értelemben vettem, mert fejezetenként még soha senkivel nem beszéltem a filmről, szóval nem feltétlen csak erre a chapterre gondoltam. Ugyanakkor már itt is tetten érhető egy fontos motívum: Leia Poe birtokába került az az információ, ami megmentheti a Galaxist a gonosz és zsarnok Birodalomtól Első Rendtől, ám a császár fővezér katonái éppen ezért szorosan a nyomában vannak.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information