Jump to content

L3-37


Recommended Posts

Elképesztő, hogy a negyedik filmben is tudnak adni nekünk teljesen egyedi droidot. És ez nem csak azt jelenti, hogy kis dolgokban változik.

 

Talán az első olyan gép, ami a legjobban utánozza az embert. L3 női hangja alapján a mozgása is olyanra van véve, mintha nő lenne. :D  De ez hagyján, a gesztusai is teljesen olyanok. Amikor Qi'rával beszélget a Kessel ködben az a csúcs. Ő inkább már tényleg egy érző lény mint robot. A hab a tortán Landóval való kapcsolata illetve lázadó mivolta. Szerintem az eddigi legegyedibb droidot sikerült megalkotni a személyében. 

Link to comment
Share on other sites

Nekem ő kissé átesett a ló túlsó oldalára, néha sok volt, de szerencsére azért nem rabolt el sok játékidőt és viszonylag hamar ki is írták. Viszont bravúros megoldás, hogy a tudatát beépítették a Millenium Falcon memóriájába. Ezentúl, ha nézem a Birodalom visszavágban Thripio nyavalygását a hajó kommunikációjának kifogásolható stílusáról, mindig L3 fog az eszembe jutni. :) 

Link to comment
Share on other sites

Ezt a lényeges részt kihagytam. :) L3 úgy lett halhatatlan, hogy beépült a Falconba. Van egy jó jelenet amikor rákapcsolódik a komputerre, de leblokkol valamiért, és fejbe vágja magát. Akkor olyan hangot ad ki mint az EPV-ben a falcon, amikor Han megüti a Hoth-on, mert lefagy az induláskor. :D 

Link to comment
Share on other sites

56 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Ezt a lényeges részt kihagytam. :) L3 úgy lett halhatatlan, hogy beépült a Falconba. Van egy jó jelenet amikor rákapcsolódik a komputerre, de leblokkol valamiért, és fejbe vágja magát. Akkor olyan hangot ad ki mint az EPV-ben a falcon, amikor Han megüti a Hoth-on, mert lefagy az induláskor. :D 

 

Én leginkább ezért szeretem L3-t. :) Annyira nem lett szeretnivaló droid, mint a többiek, R2, Thripio, Chopper, vagy K2-SO, de így is halhatatlanná vált a Falcon miatt. :) Szerintem is óriási ötlet!

Link to comment
Share on other sites

10 órával ezelőtt, Pildi írta:

 

Én leginkább ezért szeretem L3-t. :) Annyira nem lett szeretnivaló droid, mint a többiek, R2, Thripio, Chopper, vagy K2-SO, de így is halhatatlanná vált a Falcon miatt. :) Szerintem is óriási ötlet!

Csatlakozom. Tökéletes átértelmezés a IV-V-VI-ra. Threepio szavai is új értelmet kapnak.

 

Nute-tal egyetértek abban, hogy egy nagyon picit túltolták. De még okés a dolog.

Link to comment
Share on other sites

L3. Nekem nagyon bejött, stílusos, eredeti, nem kicsit. A humora és a szellemisége is fain, a Lando-szál pedig szélsőséges, és imádom, hogy ilyen is van már. A lázadás nagyon cool, és a beépülése a Falconba a film egyik legnagyobb ötlete, imádgatom. :) Qira-s jelenete külön kedvencem. A felébresztett droidok jelenetei, hmmm..., a vizualitásuk is pazar.

Edited by Darth Porg
Link to comment
Share on other sites

Érdekes egy droid lett ez az L3, az fix, sok tekintetben mutatta meg a Star Wars eddig nem látott vagy kevésbé érintett aspektusát. Először is, női droidot kapunk, ami tovább hígítja a Star Wars (túl) sokáig fenntartott kolbászfesztivál jellegét. Persze, nem L3 az első női droid, hiszen kronológiai sorrendben nézve az első szöveget is kapó droid, amit látunk, az TC-17, ami szintén nő, de hát na, L3 és TC szerepe között a különbség ég és föld. Meg persze ott van Dex pincérnő-droidja, FLO és az ep3-ban a furcsán feminim BD-3000 luxusdroidok, amiknek kinézetével és elnevezésével kapcsolatban még mindig kételyeim vannak. Nem a házvezetőnő az, ami eszembe jut róluk. :)

Szóval L3 végre olyan női droid, aki szerepet is kapott és ráadásul nem is feltétlen valami skatulyaszerepet kapott, mint házvezetőnő, pincérnő vagy ajtónálló. Egyből egy jogokért harcoló, önálló tudattal rendelkező droid lett, afféle machanikus feminista harcos, vagyis ez esetben droidjogokért harcoló figura. Ebben az a pláne, hogy remekül reflektál amúgy a korábbi filmekre. Csak gondoljunk vissza, milyen lekezelő Obi-Wan az ep2-3-ban a droidokkal. R2-t sem becsüli sokra, Dexnek meg egyenesen azt mondja, hogy ha a droidok gondolkodni tudnának, nekik végük lenne. Ez utóbbi már csak azért is elég nagy pökhendiség a részéről, hiszen egyértelműen tudnak gondolkodni a droidok. Nem mindegyik van B1-es szinten, R2, akit Obi jól ismer, kifejezetten kreatív személyiség.

Emellett más téren is remekül reflektál L3 a korábbi/későbbi művekre, például Lando megjegyzi, hogy régóta nem törölték a memóriáját. Nos, az EU-ban anno szinte lefektetett szabály volt, hogy ha sokáig nem törlik egy droid memóriáját, annak tartalmából kialakul egy önálló személyiség, és a droid úgy szólván öntudatra ébred. Ezért kellett időről-időre törölni a droidok memóriáját, vagy éppen ezért építették olyan kelekótyákra őket, mint a B1-eseket. L3 (és R2) viszont olyan droid, aminél már kialakult ez a sajátságos, önálló digitális személyiség, és hát na, elkezdett harcolni a droidok jogaiért. Azért szívesen megnéztem volna egy dumcsit vele és K2-val. Meg ugye a TLJ könyv céloz arra, hogy a Falcon és R2 jó barátok lettek. Na vajon miért? :) 

Apropó, az hatalmas ötlet, hogy L3 lett a Falcon mesterséges agya, ezzel egyrészt még egy plusz réteget kapott ez az ikonikus hajó, másrészt még az ep5 egy amúgy jelentéktelen jelenete is pluszt kapott. Az ilyen kreatív ötletek miatt imádom az új SW-ket nagyon-nagyon. Ezek azok az apróságok, amik remekül jellemezték a régi filmeket is, és az új írók és rendezők is nagyon jól tudnak ezekkel élni.

Az viszont meglepett, hogy ilyen gyorsan megölték, legalábbis a testét. Eleve az egész film meglepő volt ezen a téren, gyorsan ritkították a szereplők sorát (az RO ezen a téren azért nem volt meglepő, mert számítani lehetett a később nem szereplő hősök halálára, itt viszont erről nem volt szó). De nem hittem volna, hogy L3-t is kiírják. Valahogy az egész karaktere olyan közönségkedvenc figura volt, és miután az első ilyet, Riót a film első felében megölték, nem hittem, hogy a másodikban a másik kedvencet is szétbombázzák. Szó szerint, mert azért ha belegondolunk, elég drasztikus volt a halála. Ketté szakadt, a fejét is átlőtte valami. Jujj...

Fent említette Ody, hogy Lando gyorsan túllépett rajta. Ez igaz, de szerintem ez két okból történt így: az egyik, ezzel jelezték a készítők, hogy csak L3 hiszi, hogy Lando úgy kötődik hozzá, valójában Calrissian is csak egy droidként kezeli. Megbecsüli, talán jobban, mint más droidokat, de akkor is tudja, hogy csak egy droid. És a továbblépéséből ítélve még annyira sem állt közel L3-hez, mint amennyire Anakin állt közel R2-hoz. A másik ok pedig az, hogy L3 részben tovább élhet a Falconban, ami megnyugvást jelenthetett Landónak. Persze nyilván nem sejtette, hogy a Falcontól is el kell búcsúznia nemsokára.

Mindent összevetve, L3-37 képében szerintem egy újabb remek droiddal lettünk gazdagabbak. Nagyon bírtam, főleg a kis lázadását. És szerintem nincs is túltolva. Jar Jarnál jobban szerintem amúgy is nehéz lenne bárkit túltolni az SW-ben. :D 

Link to comment
Share on other sites

38 perccel korábban, Dzséjt írta:

Fent említette Ody, hogy Lando gyorsan túllépett rajta. Ez igaz, de szerintem ez két okból történt így: az egyik, ezzel jelezték a készítők, hogy csak L3 hiszi, hogy Lando úgy kötődik hozzá, valójában Calrissian is csak egy droidként kezeli. Megbecsüli, talán jobban, mint más droidokat, de akkor is tudja, hogy csak egy droid.

Ez a kulcs, és ezért tetszik nekem is ez a momentum. Nincs túldramatizálva a dolog, Lando akárhogy csípte, mégis csak egy gépről volt szó, nem a szívszerelméről. 

Link to comment
Share on other sites

4 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Ez a kulcs, és ezért tetszik nekem is ez a momentum. Nincs túldramatizálva a dolog, Lando akárhogy csípte, mégis csak egy gépről volt szó, nem a szívszerelméről. 

Azért azt ne feledjétek, hogy konkrétan az ÉLETÉT kockáztatta Lando, hogy kihozza a megsérült droidot a harcmező kellős közepéről. Szóval lehet, hogy gyorsan túllépett a halálán - ami szerintem a Falconba integrálásnak köszönhető - de nagyon fontos volt neki a droid. És nem gondolnám, hogy CSAK egy droidként kezelte volna. Csak egy droidként nem kockáztatta volna az életét.

 

Dzséjt: amikor Obi mondja, hogy "well, if droid could think there would be none of us here, would there" akkor bár túloz, de frappánsan reflektál az adott példára, hiszen abban az adott szituációban tényleg hiányzott a droidból a bölcsesség / valódi gondolkodás. Alapból szerintem nem gondolkodnak, hanem a programjukat követik. Ha a mondatát általános alanyként értelmezzük, akkor nem lő mellé. Jó példa erre, mikor mi azt mondjuk, hogy "Ha az emberek használnák a fejüket, akkor már nem itt tartanánk". Itt nyilván nem arra gondolunk, hogy jelenleg egyetlen ember sem használja a fejét, hanem arra, hogy az emberek többsége ostoba. Nagyjából így értelmezem Obi szavait is: "ha a droidok többsége gondolkodna, akkor nem léteznénk"; és így végül is akár még igaza is lehetne. L3 épp erre ad jó példát: ha öntudatra ébreszti őket valaki, máris gond lehet... Egyébként általános értelemben Obi főleg azoknál a droidoknál téved, akiknél nincs leformatálva a memória már jó ideje. Kérdés, hogy hány ilyet ismert meg behatóan az EpII-ig , mivel a Jedik biztos formatálnak. Persze küldetés során találkozhatott egy-két ilyennel, de nem hinném, hogy túl sokkal és túl mélyen ismerte volna őket. Szóval a kijelentése ebből is fakadhat.

Link to comment
Share on other sites

2 órával ezelőtt, Donát írta:

Dzséjt: amikor Obi mondja, hogy "well, if droid could think there would be none of us here, would there" akkor bár túloz, de frappánsan reflektál az adott példára, hiszen abban az adott szituációban tényleg hiányzott a droidból a bölcsesség / valódi gondolkodás.

Szerintem egyáltalán nem így van,  és azért, mert nem ez az egy mondat van, ami jelzi, hogy Obi-Wan szimplán semmibe veszi a droidokat. Ez jól látható azon is, ahogy R2-val viselkedik (az ep3-ban is lefitymálja, a TCW-ben meg nem is érti, miért keresi Anakin annyira, csak akkor kap idegbajt, amikor megtudja, hogy fontos adatok vannak a droidban -> ez jól jelzi, hogy R2 számára csak egy gurulu adattároló), vagy ahogy fel sem veszi, hogy a három éven át vele harcoló R4-t a szeme láttára fejezik le. Vagy abból, hogy bár R2 nagyon fontos volt a tanítványának és jó pár dolgot csináltak végig együtt, fel sem ismeri. Pedig szám szerint egy kék R2-D2 nevű asztromechanikai droid létezik a Galaxisban, aki tudja azt is, ki a frász az az Obi-Wan Kenobi, és van mellette egy arany színű protokoll droid, amiből szintén csak egy van C-3PO néven a Galaxisban, és nem mellesleg az is ott volt párszor Obi-Wan mellett.

Obi-Wan nem általánosít akkor ott Dexnél, szimplán lenézi a droidokat. Nem az az egy mondat, hanem az ep1-től a TCW-n át az ep4-ig tanúsított viselkedése bizonyítja ezt.

2 órával ezelőtt, Donát írta:

Azért azt ne feledjétek, hogy konkrétan az ÉLETÉT kockáztatta Lando, hogy kihozza a megsérült droidot a harcmező kellős közepéről. Szóval lehet, hogy gyorsan túllépett a halálán - ami szerintem a Falconba integrálásnak köszönhető - de nagyon fontos volt neki a droid. És nem gondolnám, hogy CSAK egy droidként kezelte volna. Csak egy droidként nem kockáztatta volna az életét.

Ragaszkodott hozzá, de azért nem annyira, hogy például testi vágyról vagy hasonlóról legyen szó. Ebben téved nagyot L3. Nyilván máshogy kezelnek egy intelligens, beszélni képes droidot (jobban kötődnek hozzá), mint egy számítógépet, vagy akár egy MSE droidot, de akkor is csak droidként kezelik őket.

Amúgy Anakin az emberei és a tanítványa életét is képes volt kockára tenni R2-ért, szóval azért az, hogy Lando is beszaladt érte egy tűzharc kellős közepébe, azért nem nagy szó. Sőt még Cassian is érzelmi reakciót mutatott, amikor K2 feláldozta magát és Jyn is kötődni kezdett hozzá, és ugye Hera is komolyan ragaszkodott Chopperhez. De ettől még egyik sem érez szerelmet vagy testi vágyat a droidja iránt, és amikor megmurdelnek, gyorsan továbblépnek, pláne, ha olyan mankójuk is van, mint az, hogy a Falconba letöltötték az agyát (mondjuk valószínűleg az nem a teljes L3, hiszen, ha ennyi lenne egy droid megmentésének a kulcsa, akkor akár L3 tömeggyártást is rendezhetne Lando, hiszen csak újabb és újabb droidtestbe kéne letölteni a memóriáját; meg nyilván R2-t sem kéne újra és újra újáépíteni). Kivéve Anakin, de ő nem százas.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Matthew Savage - "Here’s an unused concept for L3 in Solo: a Star Wars story. Not right for the character but was fun to take a pass!"

 

00.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information