Jump to content

A második epizód világai


Recommended Posts

Coruscant

 

Az első rész után nem sokat kell várnunk, hogy visszatérjünk a központi bolygóra, hisz itt kezdődik a film. A második film az átalakulás története, ezért ez fokozottan érződik a képeken.

 

 

 

1156548399PDVD_000_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Azt, hogy valami nincs rendjén, már az első képek is sugallják. Forgó űrhajók, és Coruscant, egy eddig nem látott szögből. A bolygót is sokkal nagyobbnak látjuk, ami a megnövekedett szerepére utal.

 

 

652299837PDVD_001_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Amidala szenátor és csapata megkezdi a leszállást, de a felszínt ezúttal vastag felhő és ködréteg takarja. Érdekesek a felhők fölé nyúló házak. A leggazdagabbak toronyházaiból valóban pazar lehet a kilátás.

 

 

949655146PDVD_002_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Miután leszáll a nubien, merénylet történik. Az első részben megismerttől merőben eltérő képéi világ jól sugallja a sötét oldal előretörését. Coruscant-ot ugyanúgy ködbe burkolja, mint a Jedik érzékeit.

 

 

365235885PDVD_003_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

A főkancellária épülete, előtérben a szenátus sötét árnyékával. Egyedi formájával jól kitűnik a többi épület közül, ezzel is utalva különleges jellegére. Eltűntek az első részből megszokott tiszta képek, mindent a kettősség, és a homályos részletek uralnak.

 

 

PDVD_004_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Palpatine irodája belülről, ahol az egyik oldalt a Jedik, a másikat pedig a főkancellár foglalja el. Szép szimbolika, a szembenállás kifejezésére.

 

 

PDVD_005_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Az iroda kárpitozása nagyon hasonló Palpatine első részben megismert lakosztályáéhoz, hisz minden vörösben rikít. Ezen a képen a Jedik mögötti hátteret alkotja, ami nem véletlen. Lucas egyre több alkalmat ragad meg, ennek a kombinációnak a használatára. Továbbá szobrokat is felfedezhetünk itt, ami tovább erősíti Palpatine művészetek iránti vonzalmát.

 

 

PDVD_006_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Padmé lakosztálya tűnik fel, ami számomra az egyik legkedvesebb helyszín a filmben. Ezt az épületet fokozottabban is körülveszi a szmogos, ködös környezet.

 

 

PDVD_007_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

A lakosztály belülről éppen az ellentéte Palpatine irodájának, hisz itt minden kék színű. Padmé és a Jedik a jó oldalon állnak, a kék szín a béke és igazság szeretetét hivatott kifejezni.

 

 

PDVD_008_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Padmé szállása kissé puritán az eddigiekhez képest, de mégis kellemes környezet. Tíz év után újrat találkoznak a régi jó barátok, ámbár későbbi viszonyukat is előrevetíti a kép. Obi-Wan (és a Jedi rend) mint Anakin és Padmé kapcsolatának akadálya jelenik meg

 

 

PDVD_009_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Merénylet készül, és mi is lehetne jobb helyszín a konspirátorok számára, mint egy sötét zug. Egy újabb látványelem Coruscanton, ami eddig hiányzott a palettáról.

 

 

PDVD_010_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Padmé hálószobája az éjjeli sötétségben. Feszült hangulatot árasztó kép, csak úgy mint a következő….

 

 

PDVD_011_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

…amikor a merényletre készülő droid fekete árnyéka átsuhan Padmén.

 

 

PDVD_012_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

A városi üldözés során bejárhatjuk a város ezen részét, és megismerhetjük az alsó szinteket.

 

 

PDVD_013_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Parkoló egy toronyház tetején. Anakin minő meglepetés, egy sárga járgányt köt el, a tulaj nagy bánatára. Egyébként valóban igaz a későbbi állítása, hogy csak ez az egy volt nyitott tetejű. :)

 

 

PDVD_014_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Az üldözés során hajmeresztő mutatványokat láthatunk, itt épen Obi-Wan landolását. Ezeknek köszönhetően egy sor olyan perspektívából is szemlélhetjük a környezetet, amire korábban nem volt mód. Itt például, már szépen látszik, hogy jóval a legmagasabb toronyházak szintje alatt vagyunk.

 

 

PDVD_015_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Kisvártatva feltűnnek a legalsóbb régiók vörös fényei is. Arrafelé már nem sokat számít a felső szintek protokollja, ez a bűnözők és szegények ’hazája’.

 

 

PDVD_016_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Az üldözés során az első igazán ipari területet is megpillanthatjuk, mégpedig valamiféle elektromos telep személyében. A tárgyak szögletes formát kaptak, mindent a célszerűség ural.

 

 

PDVD_017_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Az örök szabály: két pont között legrövidebb út az egyenes. Ezt alkalmazza Zam Wessel is, amikor egy toronyházon átvezető sztrádát használ. A Star Wars filmekre rendkívül jellemző apróságok itt is feltűnnek, mégha csak tizedmásodperc erejéig is. A jobb oldalon látható ’buszmegállóban’, utasok várakoznak.

 

 

PDVD_018_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

A kis kitérő után folytatódik a hajsza, miközben egyre mélyebbre kerülünk Corsucant szintjei között. Az ipari területek felé haladva, már alig látható személyszállító jármű. Sokkal inkább láthatunk hatalmas szállítójárműveket. A vöröses megvilágítás, és a sötét tónusok, min-mind eme régió sajátjai.

 

 

PDVD_019_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Sőt, miközben Anakin a fejvadász siklóján próbál maradni, alatta láthatjuk a csövek egész rengetegét, amik nyilván a város energia ellátását segítik. Kicsit hasonlít Mustafarra a környezet.

 

 

PDVD_020_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

PDVD_021_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Az alsóbb szint lényei, akiknek egy-egy váratlan jelenet valódi izgalmat jelent. Az első tömegjelenet, ami igazán megmutatja a bolygó multikultúrális jellegét.

 

 

PDVD_022_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Zsúfolt utcák, és a fajok sokszínűsége uralta, sötét sikátorok. Anakin mint fekete árnyék suhan végig rajtuk. Az első rész után, nagy hangsúlyt fektettek az alsóbb, szegényebb szint bemutatására.

 

 

PDVD_023_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Az éjszakai szórakozást kedvelők, efféle kocsmákba térhetnek be, bár aki ide belép, az nem biztos, hogy élve fog távozni.

 

 

PDVD_024_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

A vendégek hatalmas kivetítőn nézhetik a szerencsejátékokat. Ez, és az italok illetve kábítószer fogyasztása az, ami csábító ezekben a helyekben. A szegényebb népesség ezekben találja meg a ritka örömök egyikét.

 

 

PDVD_025_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Alvilági alakok egész sokasága tűnik fel az éj leple alatt, itt éppen egy slyt árust láthatunk, ám rossz helyen próbálkozik.

 

 

PDVD_026_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Miközben Anakin a fejvadászt keresi, átvág a tömegen. Sok utcalány vett rá merész pillantásokat, de ő láthatóan nem foglalkozik velük. Az egész helység egy enyhe alsó megvilágítást kapott, ami tökéletesen összhangban van az alsó szintre jellemző képi világgal.

 

 

PDVD_027_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

A megcsonkított Wesselt a hátsó kijáraton támogatják ki, ami egy igen koszos és sötét sikátorra nyílik. Ez mindent elárul erről a világról, és remek kontrasztban áll a felsőbb szintek eleganciájával.

 

 

PDVD_028_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

A Jedi templom, alulnézetből. Itt nagyon jó a vágás, mert mintha Obi-Wan feltekintene a templomra Coruscant alsó régióiból. A közelebbi képnek köszönhetően, most jól láthatóak a koszos foltok a talapzaton.

 

 

PDVD_029_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

A tanácsterem mit sem változott az első rész óta, csupán a tanács előtt álló két személy nem ugyanaz.

 

 

PDVD_030_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Jól ismert arcok. A legfőbb tekintélynek örvendő mesterek, szinte kirobbanthatatlanok a tanácsból. Van itt még egy érdekesség, mégpedig Anakin és Obi-Wan elhelyezkedése. Ugye, az első epizódban mindig a mesterek foglalták el a kör közepét, ellenben itt a tanítvány, Anakin áll középen! Ezzel is utalva, hogy ő a kiválasztott, és habár Obi-Wan a mestere, valójában a fiú sokkal hatalmasabb nála.

 

 

PDVD_031_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Palpatine és Anakin egy remek szögből felvett képen. Itt a fiú még a balján látható, hisz a főkancellár befolyása még nem hatalmasodott el. A vörös iroda remek háttér a beszélgetésükhöz.

 

 

PDVD_032_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

A Jedi templom egy újabb részletét ismerhetjük meg. A monumentalitás itt is jelen van, a hatalmas térben a lovagok nyugodtan beszélhetnek ügyes-bajos dolgaikról. Jellemző a barna és kék szín kombinációja. Remek kontrasztban állnak egymással a jelenetek, attól függően, hogy éppen milyen beállítottságú karakterhez köthető helyszínen vagyunk.

 

 

PDVD_033_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

A hatalmas űrkikötő, az átalakított szállítóhajókkal. Remek helyszín, de a szűrt napfény, és a barnás árnyalat megmaradt. Mivel ez is egy alsóbb rétegek által látogatott színhely, ezért itt is szögletes, egyszerű formákat láthatunk.

 

 

PDVD_035_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Padmé és Anakin beszállása a monstrumba, alkalmat szolgáltat arra, hogy közelebbről is szemügyre vegyük a helyet. Itt is rengeteg fajt láthatunk, akik egy jobb élet reményében érkeznek-indulnak más világok felé.

 

 

PDVD_036_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Folytatva a hétköznapi élet bemutatását, most egy átlagos éttermet látogatunk meg. Az utcán békés járókelők sétálgatnak, igazi hétköznapi csendélet. A második epizód nagy erénye, hogy mélyebben mutatja be az SW hétköznapi világát, mint bármely másik epizód.

 

 

PDVD_037_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

A büfé belülről. Igazi SW-s formai jegyek mindenhol, és a szokásos faji sokszínűség.

 

 

404354447PDVD_038_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

A Jedi könyvtár. Hatalmas falakon sorakoznak a kéken világító adattáblák, amelyben a rend közel ezer év alatt szerzett tudása van felhalmozva. Maga a helység jól ötvözi a technikát, és a régmúlt építészeti hagyományait. Ezt a kettőséget egyébként szinte mindenhol észrevehetjük, a templomot fürkészve. Jó példa ez arra, hogyan tudta megtartani egy szinte időtlen rend a hagyományait, a technikai fejlődés dacára is. Különös elegye ez a két összetevőnek.

 

 

PDVD_039_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Íme, már is példa a technika és a hagyomány találkozására. Obi-Wan konzolján éppen a galaxist látjuk, amelyet úgy gondoltam, soha nem fogunk látni kívülről. Ráadásul újabb infókkal is gazdagodunk, mint pl. a Rishi köd létezése.

 

 

PDVD_040_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Egy újabb helység felé igyekszünk, mégpedig a younglingek gyakorló helyére. A jó oldalt szolgálóknál ugyan olyan természetes a kék szín, mint a rosszaknál a vörös. Erre ismét láthatunk egy példát.

 

 

PDVD_041_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

A gyakorló ifjoncok, yoda mester útmutatásait hallgatják. Egy újabb mindennapi tevékenységről hullik le a lepel. De ne feledkezzünk meg az imádott körünkről, amit megint csak ranglétrának lehet használni. Természetesen yoda mester áll a középpontban, de érdekesebb az, hogy a nebulók, még a szürke szélét sem érték el, ezzel is mutatva, hogy ők még nagyon a Jedi út elején vannak.

 

 

PDVD_042_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Miközben a Kamino bolygóról esik szó, az egész terem sötétségbe borul, így is illusztrálva a komor és halálos jövőt, amiben nagy szerepük lesz a keresett bolygón lévő katonáknak.

 

 

PDVD_043_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

A következő képen yoda meditációs szobájába nyerhetünk bepillantást. A rendhez híven, igen szegényes hely ez, ahol alig található berendezési tárgy. A második, ami szembe ötlik, az a sötét barnás padlózat. Ez szokatlan, hisz eddig a kék szín uralt mindent, ám ekkorra már Obi-Wan jelentéséből is kitűnik, hogy hatalmas problémákkal kell a Jediknek szembe nézniük. Obi-Wan kis kék figuraként jelenik meg…

 

 

PDVD_044_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

…nem úgy mint a főkancellár, és pár fontos szenátor előtt, ahol már sokkal nagyobb jelentőséggel bírnak az információi, ezért a hologramja is szinte a legnagyobb alak a teremben.

 

 

PDVD_000_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Itt pedig Yoda lakhelyét láthatjuk, amely a meditációs fülkéhez hasonlóan, igen szegényes berendezésű. A képen jól kivehető Yoda ágya is. A mesterre árnyék vetül, hisz a sötét oldal határait fürkészi. Az összképet a beszűrődő ködösség teszi teljessé.

 

 

PDVD_045_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Egy remek kép Winduról. Alulnézetből, vörös háttérrel, és mindez Palpatine irodájában, ráadásul az ablak előtt. Kell-e ennél több utalás a sorsát illetően?

 

 

PDVD_046_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

A már jól ismert szenátusi épület, ám most sokkalta komorabb körülmények között. Nem is csoda, hiszen egy nagyon fontos szöget készülnek ütni a Köztársaság koporsójába.

 

 

PDVD_047_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Egy új elemmel is bővül a repertoár, mégpedig a termet övező folyosóval. A majdnem teljesen színtelen helyet, egy-két vöröses csík és fény töri meg.

 

 

PDVD_048_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

PDVD_049_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

PDVD_050_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

PDVD_051_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Palpatine különleges jogainak megszavazására, az indítvány benyújtó Jar Jar, és az éljenző szenátorok mind vörös és fekete ruhát öltöttek. A szenátust is elérte a végzete.

 

 

PDVD_052_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Dooku gróf visszatér mesteréhez, és vele együtt a klón háború réme is beköltözött a galaxisba. Érdemes megfigyelni a bolygón látható változásokat. Még több felhő látható, és szinte már az egész félteke sötétségbe borult, kivéve egy kis szeletet, ami a Jedi rendet jelképezi, mint utolsó reménysugarat.

 

 

PDVD_053_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

PDVD_054_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Egy teljesen más felszíni kép mutatja meg magát, jól kifejezve az időközben végbement változásokat. Mintha nem is Coruscanton lennénk. Minden vörösben tündököl, és hatalmas felhők tornyosulnak. Hatalmas fém puszta felett követjük Dooku hajóját, ez a pokoli táj már a sith birodalma. Az égbe törő fekete füstoszlopok mégjobban fokozzák a rossz érzést.

 

 

PDVD_056_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

A rejtekhely belülről, ami nem is lehetne sejtelmesebb. A bejáratnál látható recék, mintha valami ragadozó tű éles fogazata lenne, nem is beszélve a felnyíló kapun látható arcról, ami igencsak gonoszan néz.

 

 

PDVD_057_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Elkezdődött a klón háború, a Jedi templom narancsos-vörös színben fürdik.

 

 

PDVD_058_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Az állandóság mintaképe, a tanácsterem is az átalakulás képét mutatja. A székek eltűntek, beköszöntött egy új korszak hajnala.

 

 

PDVD_059_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Az alakuló téren klón katonák ezrei várnak a bevetésre….

 

 

PDVD_061_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

…mindezt Palpatine figyeli néhány szenátor társaságában. Teljes a diadala, elviekben már itt megszületik a birodalom.

 

 

PDVD_060_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Ez a kép sok mindent elárul, elég csak Bail Organa lehorgasztott fejét nézni. A kilátó is ütött kopott, teljesen birodalmi érzetet kelt az emberben. Tökéletesen illik a záró képsorokhoz. Szinte teljessé vált az átalakulás.

 

 

Remekül lett bemutatva, ahogy a város minden zugába bekúszik a gonosz, és hatalmába kerítette azt. Csupán a Jedik vannak még kívül ezen a körön. A második részben Coruscant hatalmas változáson esik át, csak úgy mint a többi bolygó. Az EPII a változások filmje.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Ejj-ha! Ez nem semmi, nagyon szép bemutatás, Ody.

 

Egy aprócska kiegészítés: Amikor Padmé apartmanját látjuk, akkor megcsillan rajta a fény, egyfajta jelzésképpen: a lány ártatlan, tiszta, a fény sugár a köztársaságban.

 

 

Donát

Link to comment
Share on other sites

Nagyon tetszett Ody!

Gyönyörűen levezetted az átmenetet.

Ahogy a színekkel játszik az ep2 egyszerűen csodálatos.

Ha belegondol az ember a képi világba, a film elején olyan mint az ep1 csak egy picit bepiszkolva, elhomályosítva, elködösítve. a Végére meg teljesen vörösbe megy át szinte a bolygó ami az ep3 színe. Brilliáns.

 

Az ep1-es tanácstermi üléskárpit ügyben meggyőztél. Igazad van, ep2 alapján teljesen lejön.

 

Rgy megjegyzést még engedj meg: Azon a képen amikor Anakinre kihívóan pillantanak a macák eggyel azért foglalkozik Lucas lányára rákacsint.

És azon képen nincs meg Anakin tincse, illetve meg van csak a baloldalon, szóval lehet, hogy a kép tükrözve van hacsak a fodrász nem rossz oldalra tette fel a tincset, de ezt kétlem.

 

Gratulálok remek munka ez is!

Link to comment
Share on other sites

Nagyszerű Ody. Remekül sikerült érzékeltetni, hogyan alakul át Coruscant. :)

Viszont, hol van Yoda szobája? Mert amit meditációs szobának írtál, az nem ugyan az, ahol később meghallja Qui-Gont és ahol majd Anakinnal is beszél. Az a szoba sárga, két puff van csak és rendelkezik némi bútorzattal. A másik helyet is láthattuk volna az ep3-ban, mikor Windu, Yoda és Obi-Wan magánmegbeszélést tartott volna a Jedik helyzetéről és a háború állásáról.

 

A tanácsterem mit sem változott az első rész óta, csupán a tanács előtt álló két személy nem ugyanaz.

Apró kötözködés csupán, de a tanács előtt álló két személyen túl a Tanács tagjai is változtak hangyányit :)

Yarael Poof helyére Toleman Trebor, Yaddle helyére pedig Shask Ti került.

 

Na és, ha már Tanács, két érdekesség ezzel kapcsolatban (amit már az első rész világainál is pedzegettem). Az első (erről már biztos tudnak többen is):

 

2006122100362752350.jpeg

2006122100362734982.jpeg

 

(Megjegyzés: ezen a két képen is de látszik a két DVD közötti minődégbeli különbség :))

 

Találjátok meg a különbségeket :) Mozgásban látható a legjobban, hogy a két jelenet ugyan az, csak a Qui-Gon/Obi-Wan párost lecserélték az Anakin/Obi-Wan párosra, na meg CGI Yodát és a helyzethez illően szereplő Windut helyeztek el. Amennyire tudom, ezt azért csinálták meg így, mert eredetileg a Tanács nem szerepelt volna az ep2-ben csak az utóforgatások során írta bele Lucas a történetbe. Ekkor viszont csak S. Jacksonnal vettek fel jelenetet, minden mást az ep1 fel nem használt anyagából vettek át. Meg most szúrtam ki, hogy Ki-Adi fejéhez, annál a csőszerű képződménynél betettek egy falelemet az ablakon túlra, meg kicsit lecsiszolták a Plo Koon balján (nekünk jobb) lévő fal csücskét a tetőnél. Fantasztikusak ezek az ILM-es arcok, a végsőkig csiszolják a képeket (csak aztán a következő felújításnál ne spórolják le az előző ep-ekről :)).

 

A másik érdekesség a nebulók termébe van. Ody már megjegyezte, hogy ott is ott a kör, ám ez egyben totál a Jedi Tanácsterem. Minden megvan, az ajtó formája, az ajtó két oldalán lévő lámpák, az ablakok közti csőszerű díszek, a padlón lévő kör (aminek ismételten nagyon szép jelentést adtak, ahogy Ody írta is). Csak éppen kivették a székeket és feldíszítették virágokkal. De amikor mutatják az ifjakat, még az egyik tanácstorony is látszódik, pont mikor a tanács ülésezik (persze ez a szoba valszeg a középső toronyban van). Na a lényeg, hogy itt már ott a fal a bejáratot övező ablakokon túl, ahogy az ep3-ban, mivel ezt a termet építették meg az ep2-höz és valszeg itt jöttek rá az ep1-es hibára, és később már ezt használták az ep3-hoz.

 

2006122100362621035.jpeg

2006122100362797086.jpeg

Edited by Dzséjt
Link to comment
Share on other sites

Nem értek egyet. Miért lenne az egy az egyben a Jedi tanácsterem? Abban hasonlít, hogy kör formájú a terem. Éppenhogy a helység környezete, színezete, és az ablakban látható sok virégféle különbezteti meg, a másik helységtől. Az meg abszurd, hogy építettek az EPII-re is Jedi tanácstermet, aztán mégis az EPI-esből vagdostak? Nem kell ennyire túlbonyolítani szerintem.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

:) Az elemzés fantasztikus lett! Gratulálok.

Ezt szeretem a Klónokban, ezt a színgazdagságot, amely ráadásul teljesen helyénvaló.

Egy korrekcióm lenne: amikor alulról mutatják Windut. Nagyon szép utalásnak tűnik, de ez a véletlen műve, ugyanis Windu halála az EP3 utóforgatásán lett olyan, amilyen. Az EP2 idején Lucas még nem készülhetett erre. Ez egy a sok jól sikerült, utólag remekül összepasszoló húzásból a Csillagok háborújában.

 

"Az meg abszurd, hogy építettek az EPII-re is Jedi tanácstermet, aztán mégis az EPI-esből vagdostak? Nem kell ennyire túlbonyolítani szerintem."

 

Egyáltalán nem abszurd. Még az EP3 idején is visszanyúltak az EP1-ben felvett tanácsjelenetekhez.

Az EP3 operájának székei a főkancellári iroda székeiből lettek, kis átalakítások után. Az EP3 liftes jeleneteinél építettek egy hatszög alapú hasábot, amit megvilágítva hozták volna létre a lift mozgását imitáló fényeket. Ehelyett mégis CGI-fényeket használtak.

Semmi abszurd nincs abban, hogy visszanyúlnak a korábbi képanyagokhoz.

Az EP2-ben vannak jelenetek, ahol a színészek össze vannak vagdosva több helyről, mert az egyik nem volt jelen a forgatáson, és kék szobában vették fel őt. Aztán bepakolták. Az EP3-ban is vannak ilyenek. Simán belefér, hogy Winduval felveszik a jelenetet, aztán bepakolják a többi tanácstagot régebbről. Még egyszerűbb is, mert a kameraállás ismert, és nem kell a maszkokkal stb. szórakozni.

Az EP3-hoz már nem is építettek tanácstermet, csak három széket raktak le egy kék szobába, és ott forgattak, több részletben.

 

Lucas amúgy is szereti túlbonyolítani a dolgokat, lásd klónharcosok. :)

Link to comment
Share on other sites

A Windu-s képnél én is erre gondoltam, de direktbe nem akartam leírni. Egyébként Lucas akkor már sejthette, hogy mi lesz a Jedi sorsa. Windu-t eredetileg is Palpatine ölte volna meg, nem ezért forgatták le újra azt a jelenetet, hanem Anakin miatt.

 

Ami a termet illeti, az engem nem izgat minek, meg hogy csinálták, az a lényeg, hogy a filmben miképp jön le. Ott pedig két különálló helyszín, amiben éppenhogy van valami közös.

Link to comment
Share on other sites

Nem értek egyet. Miért lenne az egy az egyben a Jedi tanácsterem? Abban hasonlít, hogy kör formájú a terem. Éppenhogy a helység környezete, színezete, és az ablakban látható sok virégféle különbezteti meg, a másik helységtől. Az meg abszurd, hogy építettek az EPII-re is Jedi tanácstermet, aztán mégis az EPI-esből vagdostak? Nem kell ennyire túlbonyolítani szerintem.

Nem mondom, hogy az a Jedi Tanácsterem, csak nagyon hasonló. Gondolom a tanácsterem mintájára több hasonló szoba is épült, mint ahogy Yoda szobájának mintájára is. Ez csak egy sajátságossága a Templomnak.

De abban igazam van, hogy az ep1-es termet vágták be, mivel ezt Tibur mondta. Annak pedig egyszerű a magyarázata, hogy miért nem építettek Tanácsrermet. Vagyis, felvették a gyerekes jelenetet (kék háttér előtt, ha jól emlékszem), de emiatt csak a tanácstermet tervezték át (festés, virágok), később az utóforgatáson meg bekerültek az ep1-es képek, mikor rájöttek, hogy kell a Tanácsterem. De magát a termet egyáltalán nem építették fel soha az ep2-ben.

Link to comment
Share on other sites

Windu-t eredetileg is Palpatine ölte volna meg, nem ezért forgatták le újra azt a jelenetet, hanem Anakin miatt.

OFF

Nem csak Anakin miatt. A jelenet (forgatókönyv) első változatában az szerepelt, hogy Windu a kancellári iroda közepén, az asztal előtt hal meg. Az ablak az utóforgatáson jött a képbe.

Link to comment
Share on other sites

Ez a munkád is szuper lett Ody! :)

 

Én még azt fűzném hozzá hogy amikor Yoda a youngikhoz ballag az árnyék úgy vetül előre mintha be akarná kebelezni a termet, és egy csík még az ajtó felé is kúszik majd előtte megvastagszik. Mintha ez arra utalna hogy a srácoknak is annyi lesz később.

A kéken az árnyék pedig úgy hat mintha a béke későbbi végét sugallná. Nagyon nagy és csak kis részre vetül fény.

 

Az nem akar leesni hogy miért egyértelmű Anakin járgányának a sárga színe. A Sith-ek sárga szeme miatt?

Arról a siklóról csak annyit tudok hogy állítólag Lucas egy sárga autó alapján tervezte vagy terveztette.

Link to comment
Share on other sites

American Graffitiben volt egy olyan sárga kocsi. Az volt a múzsa, ahogy Dex bárjához hasonló is volt abban a filmjében.

Ideje már megnézni azt a filmet. :)

Link to comment
Share on other sites

Naboo

 

Ismét visszatérünk a Naboo bolygóra, amely a második részben Padmé és Anakin szerelmének hátteréül szolgál. Persze most is megismerhetünk új helyszíneket a bolygón, kezdjük is mindjárt az elsővel.

 

 

267274368PDVD_000_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Egy kis érdekesség, hiszen most nem az űrből látjuk először a bolygót, hanem egyből a felszínen kezdünk. Itt éppen az űrkikötő látható, amelyben remekül ötvöződik az erre a társadalomra oly jellemző művésziesség, és a technika.

 

 

430186203PDVD_001_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

A palota egy egész furcsa szögből. Hatalmas teret jellegzetes, barnás színek uralják, melyeket csak itt-ott törik meg a kisebb fasorok. Ennél barátságosabb képet nehezebben kaphatna egy új látogató.

 

 

161251464PDVD_002_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Anakin és Padmé sétája közben lehetőség nyílik rá, hogy egy kicsit jobban is szemügyre vegyük a téren lévőket. Itt pl. két gungát láthatunk, akik kedélyesen beszélgetnek. Tíz éve, az első epizód idején ilyen jelenet, még elképzelhetetlen lett volna. Úgy látszik a gungák és az emberek barátsága kiállta az idő próbáját, és tartósnak bizonyult.

 

 

569886480PDVD_003_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Ez pedig már a függőfolyosó, ami a teret övező épületrészben van. Ismét megcsodálhatjuk a nabooi építészet formagazdagságát, miközben egy remek utalásra is figyelmesek lehetünk, mégpedig Anakin és Padmé útja során a világos területből az árnyékosba jut.

 

 

1099927571PDVD_004_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Naboo új királynője. Az Amidala idejében még piros kárpitozású trón, most a hatalmon lévő királynőt jellemző színre lett alakítva.

 

 

499906201PDVD_005_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

A Nabirre család impozáns tóvidéki háza. Mesébe illő fekvése van, és amint kitűnik, szárazföld felől szinte megközelíthetetlen.

 

 

442613596PDVD_007_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Érdekes, gondolaszerű vízi járművel érkeznek meg hőseink, melyen talán a Nabirre család címere is felfedezhető. Itt látszik igazán, hogy ez a főbejárat, tehát a víz felől lehetséges a hely megközelítése. Ideális búvóhely. Ami még említést érdemel, azok a strázsáló őrök. Anakin mellett tehát még egy csapat testőr is vigyázott a szenátor biztonságára.

 

 

794786695PDVD_008_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Kicsit beljebb merészkedve, a hely romantikus vonásai kerülnek előtérbe. Piros virágok, és a távolban lévő nagy kékség uralja a képet, mint egy kettősséget formálva. A két fiatalt viszont ismét árnyékban láthatjuk.

 

 

PDVD_009_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Ha eddig nem voltunk meggyőződve a bolygó szépségéről, akkor eme kép láttán biztos nem marad bennünk kétség. Lélegzetelállító! Az érdekes vízesés kombináció, a zöldellő rét, mind-mind szívmelengető. A háttérben még pár jámbor shaak is feltűnik, gyarapítva a bolygó faunáját. Azonban ezt a képet is lehet árnyalni. A messzeségben tornyosuló viharfelhők, és Anakin sötét sziluettje azt mutatja, hogy a boldog órák hamarosan tovaszállnak.

 

 

PDVD_011_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Ezen a képen látszódik a legjobban, hogy Anakin mennyire kilóg a környezetből. Mint egy idegen test.

 

 

PDVD_012_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Naplemente festi narancssárgára a tájat. Ebbe az idilli környezetbe is bekúszik ez a tónus. Az átmenetet remekül szemlélteti, hogy míg a kép bal oldala fényben fürdik, addig a jobb oldalon már szinte teljes sötétség van.

 

 

PDVD_013_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Az étkező helység eleganciájára sem lehet panasz. A stílusjegyek természetesen itt is uralkodnak, hiszen a szokásos boltíveket, és az oszlopokat látjuk. Ami itt is szembetűnő, az a színkombináció. Közeledünk Anakin vallomásához, és bár a látszat romantikus együttlétet takar, a színek mást vetítenek előre. Ezen a képen is minden sötét tónusú. Padmé ruhája fekete, és az egész terem vöröses-barnás színekkel telített. Nem is beszélve a hosszú fekete árnyékokról.

 

 

PDVD_014_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Leszállt az est, mely Anakint és Padmét ebben a meghitt, intim környezetben találja. Hangulatos helység, melyet a tűz lobogása még kellemesebbé tesz.

 

 

PDVD_016_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Vörös kanapén, elfordulva egymástól. Mintha rá lenne írva az arcukra a sorsuk. Arcukon pedig a tűz lángjainak remegése látható csupán.

 

 

PDVD_017_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

A tűzé, ami vörösbe borítja őket…

 

 

PDVD_017b_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

…és ami közöttük lobog. Mintha Mustafar lángjait látnánk kicsiben. Az egész jelenet kilátástalanságot áraszt magából, és minden vizuális eszköztárával a végső drámát sugallja.

 

 

PDVD_018_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Padmé arca a lány vívódását is megtestesíti. A Világos-sötét, kötelesség-vágy kettősége.

 

 

PDVD_020_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Anakin első rémálma. Sötét árnyékok vetülnek rá, és csak mellkastól felfelé látható, ami a későbbi végzetes csonkulására utal. Nem véletlen, hogy itt bukkan fel először ez a motívum, hiszen Anakin életútjának alakulásában nagy szerepet játszanak a rémálmai.

 

 

PDVD_021_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Másnap reggel egy eddig soha nem látott arcát mutatja meg nekünk a tóvidék. Az események folytán (Padmé elutasítása, rémálom), Anakint kétség és aggódás uralja el. Az ő helyzetében ilyen érzéseknek nem szabadna teret engedni, ő azonban nem szab gátat nekik. A táj szinte Anakin lelki kivetülése. A korábban még messze tornyosuló felhők már megérkeztek, és baljóslatú eseményekben fognak realizálódni.

Érdekes a kép hármas tagoltsága, ahol középen Anakint láthatjuk, bal szélen Padmé, mint vágyának tárgya, viszont a kép jobb oldalara üres! Ide lehet tenni Obi-Wan-t, vagy az édesanyját, a lényeg azonban az, hogy Anakin lelki egyensúlya megbomlott. Innentől, még ha nem is látványos, de jól érzékelhető lejtmenetbe kapcsol a fiú erkölcsi morálja.

 

 

PDVD_000b_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

A legutolsó kép pedig mindent elmond a kialakult helyzetről. Egyszerre van benne Naboo szépsége, és a jövő reménytelensége. A lemenő nap, miközben a hegyek közül lekúsznak a felhők, Anakin és Padmé házasságának tragikusságát vetítik előre. Velük együtt pedig a galaxis sorsa is megpecsételődött.

 

 

Naboo is átalakult a képek által, még ha nem is annyira mint Coruscant. A koncepció viszont ugyanaz. Az itt játszódó jelenetek végére, ide is betör a narancs-vörös szín, ami még ezt a békés világot sem kíméli. Érdemes összehasonlítani azt a képeket, amikor megérkezünk a tóvidékre, pl. ezzel az utolsóval. Azonban míg Coruscant a sithek ármánykodása révén kapott baljós árnyalatot, addig Naboo főleg Anakinnak köszönhetően. Ez a helyszín nagyon fontos állomás a karakter fejlődése szempontjából.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

:P szenzációsan érzékeltetted Naboo egyre komorabbá válását

 

pont most néztem meg a filmet. Anakin vallomásánál, a kandallós szobában valóban olyan színek uralkodnak, mint Mustafaron. Ilyen szemszögből nézve nagyon jó volt megnézni ezt a jelenetet

Link to comment
Share on other sites

A Naboo komorabbá de egyben szebbé is vált ebben az epizódban és pazar a bemutatása is. :P

 

Amit szeretnék hozzáfűzni:

Az ebédlőben Padmé felől sok, Anakin felől pedig már semmi fényt nem kap a terem, így kihangsúlyozódik Padmé ártatlansága és Anakin sötét jövője. A középső ablakban megjelenő és jobb oldalt nagyobbá váló felhőt is figyelembe véve pedig mintha a három ablak kettejük sorsának rosszabbra fordulását jelképezné.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information