Dzséjt Hozzászólás ideje: Február 4. Hozzászólás ideje: Február 4. 15 perccel korábban, Bomarr írta: Egyik kedvenc képregényes sztorim, amikor az ep.3 után Vader kicsit bekattan. Egy férfi és egy női inkvizítor egymásba szeretnek, Vadernek meg kb. ez az utolsó csepp a pohárban és kinyírja őket. Az inkvizítorok mielőtt levágnák őket nem is értik hogy mi van, nem tettek semmit a Császár vagy Vader ellen. Vader meg a gyilkolás után be van hivatva az Uralkodóhoz. Mikor magyarázkodnia kell egy kamuval jön elő, hogy összeesküvők voltak. Ezt a sztorit az Inkvizítor - A vörös penge ébredése című regény kicsit azért árnyalja. 2 Válasz
Bomarr Hozzászólás ideje: Február 9. Hozzászólás ideje: Február 9. Az ep.4 és az ep.5 közötti képregényekről pár mondat: -A Darth Vader füzetek egész jól indulnak: ahogy megtudja, hogy a Halálcsillagot egy Skywalker pusztította el az remek, meg ahogy beindul egy kis nyomozás, hogy kik is intézték, hogy Padmé terhesnek tünjön a temetésnél. De aztán minél jobban előtérbe kerül Dr. Cylo és bandája annál inkább középszerű lesz az egész. Egynek elment. -A Star Wars fősorozat: az induló füzetek pont olyan szenzációsak, ahogy emlékeztem rájuk. Nem is a sztori miatt, hanem mert annyira elkapták a főszereplők karakterét. Baromi jók a dumák, ülnek a poénok és a kaland is izgalmas a maga módján. Amit nagyon sajnáltam, hogy a rajzok minősége kútba hajított kőként zuhan alá néhány füzet után. Valamiképp innen... ... elég hamar eljutunk ide, ahol mintha valami elcseszett Photoshop munkákat kéne bámulni: Úgy hogy közben az összes kapcsolódó képregényben a rajzok kiválóak, de közben a fősorozatban meg botrány. Szerencsére a végére aztán kikerül a minőség a gödörből. VISZONT a sztori olyan erős, hogy még így is nagyon élveztem a sztorikat. Két nagy csúcspont volt nálam: 1, Szerintem az egész Shu-Torun szál szenzációs lett! Trios királynő árulása egyik oldalról igazi meglepetés, ráadásul a csata amelyik ezután kibontakozik az egyik legemlékezetesebb a kánon ütközetek sorában. Több remek jelenet is van a Shu-Torun sztoriban: mint amikor a királynő hagyja, hogy Vader kiélje a dühét a szolgáin a sötét nagyúr pedig lemészárol mindenkit a teremben Triost leszámítva. Meg remekül elérték, hogy a végére Triost úgy szívből gyűlöljem, még akkoris ha az inditékai valamilyen szinten érthetőek. 2, A másik a Mon Cala-szál: Lee-Char király sorsára már nem is emlékeztem és hát mondjuk úgy: ütött! -Doctor Aphra: Elég sok SW képregényt olvasgattam mostanában úgyhogy magabiztosan merem állítani: az Aphra füzetek mesterművek! Csak simán jól indulnak, de aztán, amit kihoznak belőlük az valami elképesztő. A csúcs: az ötfüzetes Legrosszabb az egyenlők között sztori. Van itt minden, mint a búcsúban: fantázia, érzelmek, izgalom, mindez a lehető legjobban adagolva. Nagyon örülök, hogy a képregényeket is belevettem a maratonba. Mostmár egyébként túl vagyok a Birodalom visszavágon is és a Vörös Hajnal felemelkedéséről szóló képregényeket bújom. Korábban nem olvastam őket, úgyhogy most ismerem meg a sztorit és bár a végső verdikttel még várok mert nem vagyok a végén, de HŰHA! Egyelőre nagyon jó. 5 Válasz
Bence1997 Hozzászólás ideje: Február 9. Hozzászólás ideje: Február 9. Úúúú, a Larrocás photoshopról el is feledkeztem, egyszerűen nem értettem a miértjét. Az Aphránál nekem is a "Worst Among Equals" tetszett a legjobban. Kíváncsi vagyok majd mit szólsz a Qi'ra trilógiához. Nekem összességében pozitív élmény volt, viszont szvsz nem kellett volna 2 éven át húzni az egészet. Pláne, hogy ezután még egy crossovert betettek. 2 Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: Február 9. Hozzászólás ideje: Február 9. Én is kedvet kaptam egy maratonhoz, bár én csak a mozgóképes tartalmakat fogom majd megnézni. Az év vége felé fogok sort keríteni rá, egyfajta hangolódásként az új SW mozira. 3 Válasz
Bomarr Hozzászólás ideje: Február 10. Hozzászólás ideje: Február 10. 2025. 02. 09. - 11:20, Bence1997 írta: Kíváncsi vagyok majd mit szólsz a Qi'ra trilógiához. Nekem összességében pozitív élmény volt, viszont szvsz nem kellett volna 2 éven át húzni az egészet. Pláne, hogy ezután még egy crossovert betettek. Ráadásul pont a Qi'ra trilógia kellős közepén játszódik az Outlaws videójáték is. Egyébként most pont itt tartok: a maraton keretében újra végigviszem az Outlaws-t Egyébként ha már a Saga egységessége: úgy érzem azok közül a fajok közül, amelyeket a sequelek hoztak be, egyértelműen a dowutinok ágyazódtak be a legjobban a lore-ba. Érzésre függetlenül melyik érában járunk lépten-nyomon dowutinokba lehet bukkanni, aminek egyébként örülök, mert bejön a megjelenésük. Volt egy dowutin fejvadász a Young Jedi Adventures-ben, a Bad Batch-ben egy gengszterfőnök (Grini Millegi) volt ebből a fajból, az egyik Inkvizitor, a Kilencedik Nővér is dowutin ugyebár, aki a képregényekben és a Jedi játékokban is fontos szerephez jut. De ezek mellett előszeretettel használják a dowutinokat a képregényekben is ha kell valami megtermettebb, nagydarab figura. 2 Válasz
Bomarr Hozzászólás ideje: Hétfő 12:17 Hozzászólás ideje: Hétfő 12:17 Végeztem az ep.5 és az ep.6 közötti időszakkal a képregények terén. A kép kissé vegyes. Vannak remekbe szabott történetek, instant klasszikusok, meg kifejezetten közepes, sőt egész gagyi sztorik is. Ami nem tetszik, hogy az írók néha fontosabbnak érezték, hogy mindenféle őrült kalandokba dobják a hősöket, mint az hogy egy szép narratív hidat hozzanak létre a Birodalom visszavág és a Jedi visszatér között. Landotól például ugye úgy búcsúzunk az ep.5 végén, hogy megy kimenteni Han-t. Na aztán a képregényekből kiderül, hogy a következő egy évben majdnem mindent csinált, csak Hannal nem foglalkozott. Ugyanakkor voltak olyan sztorik is, amik meg épp hogy segítettek keretet adni olyan szálaknak, amik eddig lógtak a levegőben. Kiváló példák a Ren lovagok. Igazából most értettem meg, hogy ezek úgy isten igazából kicsodák. Arra jutottam, hogy ha következőleg tartok majd egy maratont, már csak a legjobbakat fogom elolvasni az ep.5 és az ep.6 közötti képregényekből. Pár mondatban írnék is a sorozatokról. Kezdem a leggyengébbekkel: Sana Starros: Na ez eddig a kánon legalja nálam. Teljesen SW idegen az egész, borzasztóak a karakterek. Egy ponton a főhős rancor pisit önt magára, hogy az egyik állat közelébe tudjon menni és nem is ez a legfurább dolog, ami történik. Na ezaz a sztori, amit soha többet nem fogok elolvasni. Még jó hogy csak öt füzetből állt! Darth Vader: Sajnos a nagyúrral nem nagyon tudtak mit kezdeni, úgyhogy kínosabbnál kínosabb kalandokba keverték. Komolyan még a legjobb, amikor az elején elugrik az Exegolra és Palpatine megmutatja neki, hogy mennyivel nagyobb terveket szövöget, mint a Sötét Nagyúr képzelte, meg hogy Vader mennyire kis homokszem a gépezetben. Nem egy ötcsillagos sztori, de oké volt. Aztán Vader visszatér a galaxis feltérképezett részébe és innentől indul igazán a lejtő. A történetben minél nagyobb teret kapnak Amidala volt szolgálólányai, annál nagyobb hülyeség lesz az egész. Bounty Hunters: Voltak jó pillanatai, de ahogy haladtam benne, egyre inkább arra jutottam, hogy a szereplők nem igazán érdekelnek. Még az egyik legjobb vonal az volt, amikor felbukkant a Battlefront 2-ből ismert Inferno Squad és egy kis ideig elég komoly szerepük volt a cselekményben. Zuckuss-t is sikerült egy egész érdekes figurának kikerekíteni, szóval vannak fogódzkodók, amibe bele lehet kapaszkodni, de azért a képregények tudnak ennél sokkal többet is. Doctor Aphra: Sajnos azt a kimagasló minőséget, amit az ep.4 és az ep.5 között hoztak nem bírták tartani. Az egész sorozat árnyéka volt a régi önmagának. Bár a Tagge dinasztián belüli kavarások, és az ahogy "Domina" kijátszotta a többieket, mondjuk nem volt rossz. Domina (hú de fura név) egyébként jó példa rá, hogy minden ellenkező állítás ellenére az SW-ban mostanság is vannak "klasszikus szépségek": Dark Droids: Ez a Qi'ra trilógiát követő "kis" crossover, ami picit SW idegen, ugyanakkor hátborzongatóan jól van felvezetve. Ahogy a droidok elkezdenek a hús-vér élőlények ellen fordulni az egészen príma. Annyi csak talán hogy szerintem ennek a sztorinak nem ebben az érában kéne játszódnia. Star Wars [a fő képregény-sorozat]: Na itt már vannak pozitívumok dögivel. Pedig kicsit nehézkesen indult. Legalábbis én nem voltam oda érte, hogy Luke visszament a Felhővárosba, meg Lando kalandjait is nehéz volt megszoknom. De aztán jöttek a jobbnál jobb történetek: Luke elmélyedése az Erőben egyszerüen fantasztikus. Zahra parancsnok remek antagonista. Ráadásul tetszik ezaz ötlet, hogy a Halálcsillag felrobbanása egy messzi csillagrombolót is megrongált, amelyet egyfajta mementonak használnak: a sérüléseket a hajón direkt nem hozzák helyre, a halottakat meg a helyükön hagyták, hogy emlékeztessenek arra milyen "szörnyűségeket" követ el a Lázadás. Amilyn Holdo is remekül lett behozva, jók voltak a csaták is. Szóval még ha nem is tökéletes ez szerintem egy első-osztályú sorozat lett. VISZONT egy bajom van vele, ami egyrészről egy apróság másrészről viszont nagyon is komoly gond. Egy fontos sztorielem ütközik az ep.6-al. Egy ponton ugyanis a második Halálcsillagról elmenekül egy család, akik aztán a Coruscanton kötnek ki. Luke menti meg őket -hosszú lenne leírni hogy miként meg hogyan- és végül ettől a családtól tudja meg Luke és vele együtt a lázadás is, hogy épül a második Halálcsillag. Csakhogy az ep.6 felvezető szövege azt mondja, hogy Luke nem sejti, hogy készül a második Halálcsillag. Az eredeti angol szöveg egész pontosan ezt mondja: Little does Luke know that the GALACTIC EMPIRE has secretly begun construction on a new armored space station even more powerful than the first dreaded Death Star. Sajnos ezt a kifejezést (little does Luke know) nem lehet nagyon másképp fordítani, mint hogy nem tudott róla. Ehhez képest a képregényben maga Luke mondja Mon Mothmáéknak, hogy van egy második Halálcsillag. Ejnye! Qi'ra trilógia: Na ez első-osztályú lett! Az első "rész" végén az árverést már annyi szemszögből megismerjük -hisz itt becsatlakozik több mellék-sorozat is- hogy már azt vártam, hogy mikor fogjuk megtudni, hogy a vécés néni szemszögéből mi történt De tetszett hogy ennyire ambíciózus. Amikor előkerült valami titokzatos ősi ereklye féltem, hogy ez hova fog kilyukadni, de végül a befejezés is tetszett! A Ren lovagok behozása baromi jó volt: bejön, hogy amolyan sötét oldali motoros bandának tűnnek, akik igazából annak köszönhetik az életüket, hogy nagyon gyengék az Erőben ezért Palpatine még nem vette a fáradságot, hogy kinyirja az összeset, mert igazából nem tudnak vizet zavarni. Humorforrásnak sem voltak utolsók, de ügyesen csinálták: nem azért voltak néha viccesek, mert esetleg hülyét csináltak volna belőlük. Ezzel úgy érzem, hogy egy fontos épitőkocka került a helyére. De Qi'ra is remek volt végig. Az Outlaws videojáték készítői előtt meg le a kalappal: gyakorlatilag tökéletes kiegészítője ennek a trilógiának. Ráadásul nem csak a videojáték reflektál remekül a képregényben látottakra, de a képregényben is utalnak a videojáték egyik fontos szereplőjére. Szóval ez volt az a pont, ahol több ponton is ámultam és bámultam. 3 Válasz
Dzséjt Hozzászólás ideje: Hétfő 14:21 Hozzászólás ideje: Hétfő 14:21 (szerkesztve) Az ep5-6 közötti időszakról egy ideje már az a véleményem, hogy amikor eltörölték a régi EU-t, a két film közötti időt is szűkebbre kellett volna húzni. Simán megtehették volna, mert a filmekben nem említik, hogy mennyi idő telt el, és semmiféle utalás sincs rá. Ráadásul az ep5 úgy végződik, hogy Lando és Chewie elindulnak a Tatooine-ra, aztán az ep6 elején máris tájékoztat minket C-3PO, hogy Lando és Chewie eltűntek Jabba palotájában. Ez a két tényező is inkább arra utal, hogy az ep5 és ep6 között nem voltak kalandok, nem telt el egy év - ami azért elég nagy idő. Ez nekem már a régi EU esetében sem tetszett, mert nagyon nem lehet megmagyarázni, mit tököltek ennyi ideig hőseink, és a fentiek alapján alapvetően Lucas sem így képzelte. Szerintem eredetileg nem gondolt nagyobbb időbeli különbséget, mint amennyi az ep7 és 8 között van. De a régi EU-val nem lehetett már mit tenni, az újjal viszont lehetett volna. De ekkor sem éltek a változtatás lehetőségével, és most mindenféle, sokszor nagyon izzadtságszagú (és a fentiekből láthatóan kontinuitási problémát is okozó) sztoriba kell belekeverni Luke-ot, Leiát és Landót ahhoz, hogy megmagyarázzák azt, miért tartott egy évig az amúgy jól felszerelt, a Birodalomnak is fejfájást okozó katonai szervvel a hátuk mögött egy Jedi lovagnak, egy háborús veterán wookiee-nak, egy rengeteg katonai tapasztalattal bíró hercegnőnek/tábornoknak és egy csillagközi csirkefogónak kimenekítenie egy mezei maffiafőnök karmai közül egy embert. Mondjuk nekem már az nagy kérdés, hogy a Lázadók Szövetsége miért nem indított katonai hadműveletet a Szövetség egyik tisztjének kiszabadítására egy egész éven át. Azért nagyon megbecsülhetik az embereiket, akik ráadásul fontos titkok tudói. Szerkesztve: Tegnap 03:02 - Dzséjt 4 Válasz
Bomarr Hozzászólás ideje: 11 órával korábban Hozzászólás ideje: 11 órával korábban Luke-al már eléggé ott van az Erő a Jedi visszatérben viszont amikor az ewokok hálójába kerül, valahogy ezt elfelejti és Hant kéri hogy érje el a fénykardját Mindenesetre megnéztem az ep.6-ot és nem túl nagy meglepetésre, baromira tetszett. A Jabbás részek természetesen szenzációsak, de az évek folyamán az ewokokat is megkedveltem. A cukiság faktor mellett azért arra is figyeltek, hogy minden ewok a maga módján egyedi legyen. A Star Warsban nem is nagyon van talán még egy idegen faj, ahol az egyedek a megjelenésükben ENNYIRE különböznének egymástól. Az pedig lenyűgözőtt hogy Ian McDiarmid mennyire zseniális Palpatine-ként. Fura belegondolni, hogy kisgyerekként nehezteltem az ep.6-ra mert jött ezaz "öregember" és miatta Vader kicsit lelett fokozva. Minden mondata, gesztusa tökéletes. Ami kicsit fura az a végén a győzelmi montázs. A kánonban elég jól érzékeltetve van, hogy mennyire óriási a Galaktikus Birodalom. Annak, hogy galaxis-szerte szabadon ünnepelnek az emberek csak mert a Császár meghalt nem túl sok értelme van. És a kánon ugye igyekezett korrigálni is: Coruscanton is nagyon heves harcok csapnak ki az ünneplés után. Csak hát a záróképek nem ezt sugallják, ezért ez a része ha nem is ellentmondásos, de nem annyira elegáns. 1 1 Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 11 órával korábban Hozzászólás ideje: 11 órával korábban A Jedinek olyan mesei vége lett. Meghaltak a főgonoszok, a jók nyertek. Happy end. Igazi lezárásnak lett megcsinálva, már ami azt a korszakot illeti. 3 Válasz
Bomarr Hozzászólás ideje: 6 órával korábban Hozzászólás ideje: 6 órával korábban Igen! A befejezés tökéletesen működött, amikor a Star Wars hat film volt és igazából Anakin Skywalker/Darth Vader történetét mondta el. 1 Válasz
Dzséjt Hozzászólás ideje: 5 órával korábban Hozzászólás ideje: 5 órával korábban Egész pontosan igazi lezárásnak lett megcsinálva az SE-ben, mert ugye az eredeti befejezés nem volt ennyire grandiózus - hiszen még Lucas (néhány későbbi állításával ellentétben) maga is folytatni akarta a sztorit. Az eredeti vég talán jobban is illett volna a mostani állapotokhoz, noha én az újat sokkal jobban szeretem még most is. Sőt szerintem az élőszereplős matériákhoz elég jól is passzol. A Birodalom ugyan nem tűnt el, de a The Mandalorianben már csak gyenge, maroknyi "túlélő" van, egyértelműen az új Köztársaság van hatalmon. Noha nem minden szép és jó és tündérmese, még a kissé suta Köztársaság is jobb életet biztosít az embereknek, mint a Birodalom. Szóval érződik, hogy Palpatine halálával tényleg visszafordíthatatlanul megroppant a Birodalom, ami okot ad az ünnepekre. És már nem is tartott ki sokáig, hiszen egy évvel ezután aláírták a békepaktumot. Szóval szerintem van oka a Galaxisnak ünnepelni. Az endori csata elvesztése után, pláne, hogy meghalt az Uralkodó és Darth Vader is, olyan csapás volt, ami végzetesen meggyengítette a Birodalmat. Ezt összepárosítva azzal, hogy milyen mértékben növekedett és tört előre a Szövetség a különböző frontovonalakon, hány bolygóról verték már ki a Birodalmat véglegesen az endori csatát megelőzően is, hát nem csoda, hogy sokan a végső győzelemre gondoltak. És végül az endori csata így is vonult be a történelembe, mintha ott ért volna véget a polgárháború és a Birodalom rezsimje. Bizonyos szemszögből nézve így is van. Talán ahhoz lehet hasonlítani, hogy világszerte voltak ünneplések azután, hogy a németek kapituláltak 1945 májusában, holott a keleti fronton a háború még három hónapig tartott, továbbra is emberek haltak meg, folytak a pusztító csaták. Csak augusztusban jelentették be, hogy vége, mégis a fél világ úgy kezelte a németek vereségét és Hitler halálát, mintha aznap véget ért volna a második világháború. A coruscanti, naboo-i vagy tatooine-i ünneplő tömegeket az ilyen 1945. május 8-ai képekhez lehetne hasonlítani: A Trafalgar tér Londonban május 8-án: A Champs Elysees Párizsban ugyanazon a napon: Persze lényeges különbségek vannak a földi második világháború és a Galaxis polgárháborúja között (és most nem arra gondolok, hogy az egyik valódi, a másik kitalált ), de a lényeg ugyanaz: az emberek nem az utolsó puskalövést, a veszély tényleges, mindenhol bekövetkezett elhárultát, paktumok aláírását veszi győzelemnek, hanem mást. A második világháborúban a főgonosz Hitler volt, a galaktikus polgárháborúban Palpatine. Amikor ők meghaltak, mindenki joggal érezhette úgy, hogy a rémálomnak vége. Még ha ez nem is történt meg mindenhol. S bár Coruscanton vagy ép Naboo-n nem sokkal később kiújultak a harcok, más bolygókon viszont nem. A Birodalom jelentősen meggyengült és a háború vehemenciája is fokozatosan csökkent. Nagyon sok világon ténylegesen szimplán egyik napról a másikra megszűnt létezni a Birodalom. Szóval szerintem még most sem lóg ki az ünneplés, pláne, hogy a mozgóképes művekben benne sincs, hogy a háború még folytatódott, és a Birodalom egy ideig még azért próbálta uralni a Galaxis egy részét - még ha az a rész napról napra csökkent is. Az ep6-ot követő első élőszereplős műben a főszereplő a sorozat elején kijelenti: a Birodalom már nem létezik. Úgyhogy, aki nem játszik játékokkal, olvas könyveket és képregényeket, csak a filmeket és sorozatokat követi, még annyira sem lóghat ki a képből az ep6 vége. Igen, a háború hivatalosan még tartott a jakkui csatáig, de a Galxis nagy része számára végetért az endori csatánál. Ahogy a második világháború esetében sem hiszem, hogy sokan mondanák, hogy valójában az odžaki csatával Európában, Pedig hát valójában nem Hitler halála vagy a németek kapitulációja volt a vége a második világháborúnak az öreg kontinensen, hanem ez a csata, ami napokkal a németek kapitulációja után zárult le, és még több mint ezer ember halálát okozta (az elesettek számát 1000 és 10000 közé saccolják). Amúgy egy érdekesség: Hollandiában már '45. május 6-án voltak ünneplések, és Amsterdamban, a Dam téren például összegyűlt az ünneplő tömeg, ahol aztán a német katonák tüzet nyitottak rájuk. A korábbi információk szerint 22 ember meghalt, a 2013-as vizsgálatok alapján viszont sanszos, hogy 33-43 áldozata lehetett ennek a lövöldözésnak. Bár az okok mások, de ez hasonló ahhoz, minthogy a birodalmi katonák is tüzet nyitottak a coruscanti ünneplő tömegre. 4 Válasz
Bomarr Hozzászólás ideje: 5 órával korábban Hozzászólás ideje: 5 órával korábban Bocs, Dzséjt, de ezek borzasztó példák. Coruscant a Birodalom fővárosa. Nem valami távoli vagy szomszédos királyság vagy demokrácia központja. A Coruscanton épp akkora birodalmi jelenlét van Palpatine halála után fél nappal, mint fél nappal előtte. Az teljesen nonszensz, hogy a birodalom simán megengedi, hogy az emberek kint vigadjanak és örömködjenek mert meghalt a Császár. Semmi értelme. Ezért is totál fals Hitler halálát ide citálni. Ő akkor halt meg, amikor az ellenséges csapatok Berlinben voltak. Mire a halála bekövetkezett a háború már eldőlt. Coruscanton viszont a birodalmi haderő érintetlen. De az Aftermath elején például ha jól emlékszem rögtön úgy inditunk, hogy kiderül: nem is hagyták békésen ünnepelni a tömeget. Még megy a szobordöntögetés de aztán rögtön jönnek az első lövések. Ami már passzol és logikus csak kissé ellentmond annak a hangulatnak amit az ep.6 vége sugall. Válasz
Dzséjt Hozzászólás ideje: 4 órával korábban Hozzászólás ideje: 4 órával korábban (szerkesztve) De nem csak a Coruscanton voltak ünneplések, hanem más bolygókon is. Példának okáért ott van Naboo, ami az Uralkodó szülővilága, mégis az ünneplő tömeget követően az Utóhatás-trilógiában egy olyan fejezet is szerepel, amiben Jar Jar Binks árva gyerekeknek bohóckodik. Ez belefér az ep6 végi képbe? (Pedig aztán a Battlefront 2-ből és egy képregényből tudjuk, hogy valamikor az endori és a jakkúi csata között majdnem lakhatatlanná tették a Naboo-t.) Coruscant egy bolygó a több ezer közül, ahol ünnepeltek, ráadásul egy városbolygó, több trillió lakóval, több ezer darab több ezer szintes felhőkarcolóval, több mint ezer szintes földalatti világgal. Egyetlen épülettömb ezen a bolygón önmagában egy mini-világ. Valószínűleg többen élnek ezen az egy bolygón, mint ahány ember összesen szolgál az egész birodalmi hadseregben szerte a Galaxisban. Semmi esélye, hovatovább teljes képtelenség, hogy csak a coruscanti egységek, amik nagy részét amúgy eltávolították, és a lázadókat kergették szerte a Galaxisban, képes legyen kordában tartani egy városbolygónyi tömeget azon a napon, amikor a legfőbb parancsnokság mindkét tagja meghalt, és jelentős emberi, hadászati és presztízs veszteségeket is elszenvedtek. Lehet, hogy fél nappal az endori csata előtt és után is ugyanannyi a katona, de az a katonai jelenlét még a Birodalom fénykorában sem lett volna elég, ha a coruscanti lakosság megmozdul. Márpedig itt megmozdult, és a Birodalom már évek óta marha messze volt a fénykorától. Láthatjuk is a film végén, hogy mi lett egy rohamosztagossal, aki valahogy belekevert ebbe a tömegbe. A wilhelm screamből ítélve valószínűleg helyben felnégyelték. Az Utóhatás egész pontosan úgy kezdődik, hogy három robogón három rohamosztagos megtámad egyetlen egy teret a Coruscanton, ahol ünnepelnek. Majd még néhány robogó feltűnik. Tehát ez sem valami komoly katonai megmozdulás, kvázi motoros rendőrök csaptak le. Nem TIE vadász osztagok, nem rohamosztagos légiók, nem AT-AT osztagok, még csak nem is AT-ST csapatok, hanem olyan muksók, mint amikkel Luke és Leia kergetőztek az endori erdőben. És igen, voltak halálesetek szép számmal, de aztán azzal ér véget a fejezet, hogy egy felbőszült apa követ nyom a 12 éves fia kezébe, és nekiindulnak a katonáknak. Na most, tekintve, hogy a könyv alapján egy tucat robogó sem volt a téren (egyetlen téren az egész városbyolgónyi Coruscanton!), ellenben a leírás alapján akár több száz ember is összegyűlhetett, valószínűleg az a maroknyi katona nem húzta sokáig. Talán pont az egyiküket sodorja el a tömeg az ep6 végén a coruscanti ünnepség során. Ugyanebben a könyvsorozatban pedig legközelebb akkor látunk rá jobban a Coruscantra, amikor kiderül, hogy a Birodalom jelenlegi névleges ura, Mas Amedda szobafogságban van. Ráadásul bár ez a harmadik könyv vége felé van, itt derül ki, hogy Rax valójában már közvetlen az endori csata után áthelyezte a birodalmi erőket a Jakkúra, emiatt a Corsucanton egyetlen, még védett katonai létesítmény maradt: a Császári Palota. De ott is csak annyi katonát hagyott, amik megvédik és fogva tartják Ameddát, meg elkészítik a propagandafelvételeket vele. Ja, és ebből a bevehetetlen erődből gyerekek menekítik ki. Szóval az Utóhatás-trilógiából inkább az derült ki, hogy talán ez volt az egyetlen bolygó, ahol tényleg próbált valami harmatgyenge ellenállást kifejteni a Birodalom az ünneplő tömeggel szemben, de mind a könyv, mind az ep6 vége azt sugallja, hogy ezek az erőfeszítések mit sem értek, és ez a világ az endori csata után már csak annyira volt a Birodalom fővárosa, mint amennyire Amedda az ura. És, ahogy haladunk előre az Utóhatás-könyvekkel, úgy látható, hogy mindenhol ez volt, Rax már jóval a kapituláció előtt Jakkúra gyűjtötte a megmaradt birodalmi erőket, azzal a szándékkal, hogy odacsalja a köztársasági erőket, aztán a bolygó felrobbanátsával mindkét sereget elsöpri (kivéve azokat, akiket átirányított az Ismeretlen Régiókba). Rax lett a Birodalom vezetője, amint Sidious meghalt, és neki egyáltalán nem állt szándékában az ellenállás vagy az ellentámadás. A célja a méltatlanok megsemmisítése egyetlen csapással és a méltók evakuálása az Ismeretlen Régiókba. Már csak ebből a szemszögből sem értelmetlen az, hogy a számára és a tervei számára semmit sem jelentő Coruscanton sem kezd el tömeggyilkosságba, hogy megpróbáljon megregulázni egy akkora tömeget, amit csak a város szétbombázásával lehetne megregulázni. Nem állt szándékában rendet tenni a Birodalom területein, nem akarta megpróbálni visszaállítani a Birodalom hatalmi tekintélyét sehol. Az Uralkodó halálával Coruscant semmivel sem volt már lényegesebb bolygó, mint Tatooine. Ezt is érdemes figyelembe venni az ep6 végével kapcsolatban, hogy a Palpatine-t váltó vezetés gondolkodása - pont az Uralkodónak köszönhetően - egy abszurd irányba vezetett, így arra gondolni, hogy mi lett volna "normális" keretek között, felesleges. Ha nem Rax, hanem mondjuk Vader, Tarkin, Thrawn vagy Motti követte volna Palpatine-t a trónon, valószínűleg az lett volna, hogy a Birodalom fővárosában csillagrombolók ereszkednek alá és tornyokat lerombolva vetnek gátat a lázadásnak és az ünnepségnek. De a Birodalom legnagyobb rohadékai többségében már halottak, az utolsó meg épp azon dolgozik, hogy a maradékot is megölje vagy kimenekítse az Ismeretlen Régiókba. Szerkesztve: 2 órával korábban - Dzséjt 2 1 Válasz
Bomarr Hozzászólás ideje: 1 órával korábban Hozzászólás ideje: 1 órával korábban 2 órával ezelőtt, Dzséjt írta: Coruscant egy bolygó a több ezer közül, ahol ünnepeltek, ráadásul egy városbolygó, több trillió lakóval, több ezer darab több ezer szintes felhőkarcolóval, több mint ezer szintes földalatti világgal. Egyetlen épülettömb ezen a bolygón önmagában egy mini-világ. Valószínűleg többen élnek ezen az egy bolygón, mint ahány ember összesen szolgál az egész birodalmi hadseregben szerte a Galaxisban. Semmi esélye, hovatovább teljes képtelenség, hogy csak a coruscanti egységek, amik nagy részét amúgy eltávolították, és a lázadókat kergették szerte a Galaxisban, képes legyen kordában tartani egy városbolygónyi tömeget azon a napon, amikor a legfőbb parancsnokság mindkét tagja meghalt, és jelentős emberi, hadászati és presztízs veszteségeket is elszenvedtek. 1. A montázs és a coruscant-i képek egyértelműen azt sugallják, hogy totál vége az egész galaxisban a Birodalomnak. Nem csak itt-ott, hanem mindenütt. Ez volt az elsődleges problémám. A képek egyértelmüen ezt közvetitik ami teljes képtelenség és nonszensz. Persze bele lehet magyarázni, hogy itt éppen csak olyan helyeket mutattak, ahol nyugodtan, a birodalom retorzió nélkül ünnepelni, máshol meg megy az akció, csak ez pont azt mutatja, hogy a montázs rossz, mert olyasmiket kell belelátni ami nincs ott. Semmiféle ellenállást nem mutatnak, mindenki nyugodtan örvendezhet a Birodalom Szívében (és emiatt meglepő módon jobban illik a kánonba az eredeti befejezés ahol csak az Endoron örülnek). 2. Coruscanton nem egy épülettömbön, hanem a Császári Palota és a Szenátus közvetlen szomszédságában ünnepelnek az emberek amig a szem ellát mindenféle ellenállás nélkül. Meg ki is döntenek egy Palpatine szobrot. Megint csak: nonszensz. Még pedig a harmadik pont miatt is: 3. Egyáltalán szó sincs arról, hogy Coruscanton gyenge lenne a birodalmi jelenlét ekkor. Sőt épp ellenkezőleg. Coruscanton brutális haderő van. A Lázadásban pont ezért fel se merül hogy itt akciózzanak. Elég frissen élnek most bennem az ebben a korban játszodó kánon művek, úgyhogy ezt elég magabiztosan merem állítani. Válasz
Dzséjt Hozzászólás ideje: 20 perccel korábban Hozzászólás ideje: 20 perccel korábban 1. Ha nem akarod belelátni, hát ne lásd bele. Te gondod. Én belelátom, számomra semmi gond nincs az ep6 végével, ha az egész Star Warsot nézem, még akkor sem, ha 50x könyv, megannyi sorozat és képregény között van egy könyvnek egy fejezete, amiben belelőtt a tömegbe három birodalmi katona. A Coruscant egy k*rva nagy bolygó, nekem simán belefér, hogy az egyik helyen ünnepeltek, a bolygó másik felén meg belelőtt néhány rohamosztagos a tömegbe, akiket aztán kinyírtak néhány kővel. 2. A Szenátust ekkortájt már senki sem használja, akár a tetején is ünnepelhet a tömeg. A Császári Palota meg elég messze van a kamerától ahhoz (azért az a tőszomszédság erős túlzás), hogy ott simán lehet akár tömegmészárlás is, azt sem látnánk. Hisz maga a palota alig vehető ki. Pedig egy kisebb város méreteivel vetekedő épületről van szó. 3. Akkor sem fognak tudni kordában tartani több milliós tömegeket egy egész bolygón. Pláne nem egy városbolygón. Tévedés, a Coruscant egy épülettömb. Egy egész bolygót átölelő összefüggő épülettömb több trilliónyi lakóval (több trilliónyi!!!!! közel 8 milliárdan vagyunk a Földön, és ez elenyésző töredéke annak, ahányan a Coruscanton élnek). Nem a Naboo vagy a Tatooine egy nagyvárossal, meg néhány kicsivel. Nem a Lothal egy kkisvárossal, meg néhány tanyával. Ez egy városbolygó, ahol az egyetlen természetes dolog egy hegy csúcsa, ami kilóg az egész bolygót átfogó és egybefüggő fémtömegből. Lehet akármekkora a birodalmi hadsereg, ha ezen a bolygón a nép begorombul és az utcára vonul, csak a Halálcsillag menthetné meg Palpatine valagát. És a Birodalom ennél jelentéktelenebb világokat is simán elvesztett még akkor is, amikor a csúcson voltak (lásd Lothalt). De most nagyon nincsenek a csúcson, az a hajó az első Halálcsillag felrobbanásakor elment. Azóta lejtmenet van. És az ünnepségek napján a vezetésben épp zűrzavar uralkodhat, hiszen az Uralkodó, akinek engedélye nélkül fingani sem lehetett, és a másodparancsnok, plusz a flotta főparancsnokság egyik vezető tisztje halott. A Birodalom politikailag és katonailag is le lett fejezve az endori csatában, akárcsak a Hosnian Prime esetében az új Köztársaság. Csak a Lázadóknak ehhez nem kellett népirtást elkövetni. És közben Galaxis szerte folynak a lázadások, és a polgárháború csatái sem lettek aznap lezárva, szóval ezekkel is törődni kell. Közben már senki sem fél tőlük, a második Halálcsillag is ment a levesbe pár százezer katonával és harci eszközzel a fedélzetén, a beleinvesztált kreditmilliókról nem is beszélve, és így tovább. A Birodalom megmaradt vezetésének szerintem aznap este kisebb gondja is nagyobb volt annál, minthogy holmi bulizókkal törődjenek a Császári Palota "tőszomszédságában". Az egész Galaxisban rájuk borult a plafon, a többé-kevésbé kompetens emberek meg halottak vagy eltűntek. 1 Válasz
Ajánlott hozzászólás
Csatlakozz a beszélgetéshez!
Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.