Jump to content

Justina Ireland: Out of the Shadows


Bence1997

A könyv értékelése  

7 members have voted

 1. 1. Milyen osztályzatot adnál a könyvnek?

  • 5 - kiváló
  • 4 - jó
  • 3 - közepes
   0
  • 2 - gyenge
   0
  • 1 - rossz
   0


Recommended Posts

 • 2 months later...
 • 2 weeks later...

A könyv hivatalos szinopszisa:

 

A legsötétebb titkokat lehet a legnehezebben fényre hozni...

 

Spoiler

Sylvestri Yarrownak balszerencsés sorozata van, amely nem akar egyhamar végetérni. Mindent megtesz annak érdekében, hogy anyja halála után is folytatódjon a családi teherszállító vállalkozás, de a Nihilek egyre növekvő támadásai a gyanútlan hajók irányába és a növekvő adósság után Sylnek fennáll annak a veszélye, hogy mindent elveszít, ami az édesanyjától megmaradt a számára.

 

Eközben, Vernestra Rwoh jedi lovagot a Coruscantra hívják, de nem tudni, hogy miért vagy ki által. Ő és Imri Cantaros padawanja megérkezik a fővárosba Cohmac Vitus és a mester padawanja, Reath Silas társaságában - és arra kérik őket, hogy segítsenek a határon lévő pénzügyi vita levezénylésében. De miért? Mi olyan fontos azokban az üres térfoltokban? A válasz Vernestra képességeinek új megértéséhez vezet, ugyanakkor Sylvestrit visszavezeti a múltba... és egy igazsághoz, amely végül az árnyékból kerül elő.

 

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...
 • 4 weeks later...

A mai nap megjelenik az Out of the Shadows Amerikában. :)

 

Időközben az egyik oldalon találtam egy betekintőt. Már korábban is olvastam egyet, abban

Spoiler

Vernestra és Reath szerepeltek

az újban pedig két további szereplő tűnt fel, az egyik az Into the Darkból, míg a másik az Adventures szériából:

Spoiler

Nan újból visszatér, hogy borsót törjön majd a jedik orra alá. Időközben Krix is felfog tűnni a színen, a gyermek ugye Zeen barátja, aki az Adventures szériában átállt a nihilek oldalára.

 

Illetve úgy tűnik, hogy a könyv néhány hónappal a The Rising Storm eseményei után játszódik majd. :)

Link to comment
Share on other sites

8 órával ezelőtt, Bence1997 írta:

A mai nap megjelenik az Out of the Shadows Amerikában. :)

 

Időközben az egyik oldalon találtam egy betekintőt. Már korábban is olvastam egyet, abban

  Spoileres tartalom megtekintése

az újban pedig két további szereplő tűnt fel, az egyik az Into the Darkból, míg a másik az Adventures szériából:

  Spoileres tartalom megtekintése

 

Illetve úgy tűnik, hogy a könyv néhány hónappal a The Rising Storm eseményei után játszódik majd. :)

Nagyszerű, akkor nemsokráka el lehet kezdeni rajta dolgozni. Jó lenne, ha még idén beleférne, de már nem tartom valószínűnek, túl húzós lenne. Valószínűbb a 2022. első negyedéve.

Link to comment
Share on other sites

Lassan a könyv feléhez érek. Eddig teljesen eltér az eddigi könyvektől. Itt sokkal inkább a karaktereké a főszerep, továbbá a politikai játszma és az egyéb dilemmák kerülnek előtérbe. Annyit mondhatok, hogy ez a könyv a Fenyegető Sötétségnek, a The Rising Stormnak és az A Test of Courage c. könyvnek a folytatása. A TRS eseményei után vagyunk, az ott történtek kihatnak jelen könyvünk eseményeire. A Fenyegető Sötétség szereplői közül 1-2 karakter feltűnik - a fentebbi borítón máris látszódik egy - míg az A Test of Courage -ból is folytatódik a történet. Az mindenképpen látszik, hogy utóbbi könyv ismerete nélkül is élvezhető a könyv, de mivel ott mutatkozik be többek között Vernestra is - a fenti borítón ő is tetszeleg - jó tudni, hogy honnan indult a karakter. :)

Edited by Bence1997
Link to comment
Share on other sites

Tegnap végre befejeztem a könyvet, mondhatni ez volt eddig a leghosszabb High Republicos könyv, amit olvastam, pedig a Jedik fénye terjedelmesebb. Az biztos, hogy ez a könyv teljesen elüt az eddig kiadott HR könyvektől. Míg az első hullámban éppen csak megízleltük a politikai helyzetet, ebben a mostani hullámban jócskán belemegyünk a Köztársaságon belüli politikai kavarásokba. Ebben a könyvben csúcsosodik ki az egész, ezért is itt az akció mellékes. Justina a könyvében kicsit hátralép a nihilek és a jedik harcától, persze érinti ezt a témát nem is kicsit, de sokkal inkább a politikai játszma és emellett a karaktereken van a hangsúly. Ifjúsági regény lévén Justina beletud mélyülni karakterei lelkébe, kitudja tárni az olvasóknak azt, miképpen éreznek hőseink.

 

A történet nemsokkal a The Rising Storm eseményei után játszódik. A növekvő nihil fenyegetés hatására a Köztársaság és a Jedi Rend döntéshelyzetbe kerül. Egy közelgő háború kezd kirajzolódni, miközben a nihilek tovább járják a Galaxis peremterületeit, káoszt hagyva maguk után.

 

A könyv két főszereplőt mutat be, akik nagyon fontos történettel bírnak. Elsőként is itt van Vernestra Rwoh, aki már az A Test of Courage c. middle grade könyvben felbukkant. A története itt folytatódik, 17 évesen roppantul fiatal jedi lovagként kell megbirkóznia a felnőtté válás terhével.

Spoiler

Illetve azzal is, hogy padawanját, Imri Casterost mindenképpen kitanítsa úgy, ahogy tudja. A dinamika e két szereplő közt nagyon tetszett, a könyv végénél tökéletesen látni azt, hogy Vernestrának nincsen olyan hatalmas karakteríve – még – sokkal inkább a padawanja kapott egy pluszt azáltal, hogy sikerült kontrollálnia az emocionális képességét.

 

A másik főszereplő Sylvestri Yarrow, aki egy nihil támadás következtében indul a Coruscantra, hogy jelentse a nihil veszélyt a Köztársaságnak. Ott belekerül egy politikai játszmába két család között és időközben kiderül, hogy a múltja nem éppen az, amelyet eddig hitt. A karakter igazán izgalmasra sikeredett, a lány a két család közti kavarodásban meglehetősen helytáll, de amikor a múltja kiderül, a feje tetejére áll minden körülötte.

Spoiler

A kapcsolata Jordannával meglepően érdekesre sikerült, pedig nem vagyok oda annyira a leszbikus kapcsolatokért, viszont Justina leírása segített elfogadni ezt a kapcsolatot.

 

Ezen kívül még feltűnt 1-2 szereplő a Fenyegető Sötétségből, mint például Reath Silas, de az ő karaktere inkább csak statisztál Vernestra és Sylvestri kettőséhez. Nagyon örülök neki, hogy ilyen szerteágazó az egész, hogy különböző karakterek tűnnek fel itt-ott, viszont ennek talán nagy hátránya, hogy nem éppen fejlődik tovább a karakter.

 

Van egy olyan szegmens, amit a Jedik fénye elkezdett, de a The Rising Storm nem foglalkozott. Itt újra felvettük a fonalat és olyan részletességgel tárta fel előttünk az írónő a dolgot, amely után elhiszem, hogy még egy tudóst is hívtak Pabloék. :D

Spoiler

Ennyire mélyen belemerülni a hipertér elméletébe... fájt a fejem rendesen. :P

 

A Köztársaság/Jedi/Nihil hármas állapota az egész könyv alatt változik. Előbbi kettő ugye a nihilek elleni fellépés miatt dilemmázik. Utóbbinál a könyv vége izgalmas folytatást hozhat el.

Ha már a könyv végéről beszélek, míg a mű kétharmada lassú lefolyásban történik, addig az utolsó harmad kárpótolja az embereket és olyan véghajrát nyomat, ami után méginkább érdekes lehet a HR jövője. A The Rising Storm vége után napokig kattogott az agyam, amilyen véget ért az a könyv. Itt nincs ilyen, de itt is fajsúlyos dolgok történtek. Picit mintha azt érezném, hogy gyors a tempó, de szerintem lesz itt még nemulass a későbbiekben, ebben biztos vagyok.

 

Összességében egy teljesen jól megírt könyvről beszélhetünk, amely jó karakterpillanatokat és remek politikát adott a számomra. Innen lesz majd érdemes figyelni a HR későbbi alakulását, amely minden bizonnyal kihat majd a HR Adventures szériára, a Marvel szériára és még egyéb tartalmakra is.

Spoiler

Gondolok itt arra, hogy a HR Adventures szériában láthatjuk majd a Takodanát, ahova most Syl és Jordanna mentek. Vernestra pedig megkapta Mari San Tekkától az Útat, amely egy olyan helyre vezet, ami túl van az ismert Galaxison. Mibe fogadjunk hogy ez a No-Space lesz, ahol a nihilek fő bázisa van? Tippre a Marvel széria 11-15. száma fog ezzel foglalkozni. :)

 

Edited by Bence1997
Link to comment
Share on other sites

1 órával korábban, Darth Revan9 írta:

A Test of Courage ismerete nélkül remélem megállja a helyét, ugyanis valószínűbb, hogy előbb olvassuk az Out of the Shadows-t magyarul, mint a Test of Courage-ot.

Semmi olyan nincs a Test of Courage-ben amit a következő könyvben két-három mondattal ne lehetne helyretenni. Igazság szerint nem nagy veszteség ha nem jelenik meg. Eddig egyértelműen a leghaloványabb HR könyv.

Link to comment
Share on other sites

1 órával korábban, Darth Revan9 írta:

A Test of Courage ismerete nélkül remélem megállja a helyét, ugyanis valószínűbb, hogy előbb olvassuk az Out of the Shadows-t magyarul, mint a Test of Courage-ot.

Itt ott utalnak az ottani eseményekre, szóval nem vesztünk vele semmit. Persze a teljesség kedvéért örülnék ha az is megjelenne magyarul. :)

Link to comment
Share on other sites

Sokkal többet én sem tudnék nagyon kiemelni, mint amit Bence már leírt, kicsit üdítőnek hatott a sok harcolás után egy kis politizálás is, azért ment a kavarás rendesen.

 

Érdekes volt, hogy bevállalták, hogy tudományos szempontból belemenjenek a hipertér működésének elméletébe a húrelméletet is behozva, nem tudom a Legendákban erről volt e szó. Mindenesetre mint csillagászatb*zinak jó volt olvasni, még értettem is miről beszélnek :D 

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...
28 perccel korábban, Darth Revan9 írta:

Még csak előjegyezhető. Viszont, ahogy látom 2021-es a megjelenés dátuma, ami rossz. 2022 elején tud már csak megjelenni.

Köszi, javítva. Este már nem fogott úgy az agyam. :oops: 

Szerintem nem olyan vészes a 2022-es megjelenés. Bő 3 hónap gyorsan el tud szaladni, ha betáraz az ember (nálam 3 könyv 4 képregény van terítéken, plusz a most olvasott Aphra regény). Addig is kapunk még egy Viharfellegeket, ha csak a THR-t nézzük.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Sajnos segítségre lenne szükségem. Most kaptam meg az Out of the Shadows-t átellenőrzésre. A Köztársaság Fénykora regényekből a Jedik fényét és a Fenyegető sötétséget olvastam és jegyzeteltem ki annak idején. A Viharfellegek viszont még nem érkezett meg hozzám.

Avar Kriss marshal rangot kapott. Már nem emlékszem, melyik könyvben kapta meg? És mi lett a marshal magyar megfelelője? A Jedik fénye és a Fenyegető sötétség jegyzeteimben nem találtam erről semmit.

Link to comment
Share on other sites

Legyen a Vásár, az jobban hangzik. Kriss pedig, ha jól tudom azután kapta meg a marshal rangot, hogy Jora Malli életét vesztette a Kur Nebulai csatában. Szerintem a képregényeket is nézd át. De utánnakeresek Wookiepedian is.

Link to comment
Share on other sites

27 perccel korábban, Iqvi írta:

Legyen a Vásár, az jobban hangzik. Kriss pedig, ha jól tudom azután kapta meg a marshal rangot, hogy Jora Malli életét vesztette a Kur Nebulai csatában. Szerintem a képregényeket is nézd át. De utánnakeresek Wookiepedian is.

A képregényeket sajnos nem kaptam még meg. És itt is nagyon rövid, és szűkös a határidőm. Túlságosan is szűkös. Hirtelenjében dobtak meg ezzel a munkával, túlságosan is gyorsan. Félre kellett dobnom mindent, hogy ezzel foglalkozzak.

Edited by Darth Revan9
Link to comment
Share on other sites

Egy írói hibára bukkantam az Out of the Shadows-ben.

Spoiler

Reath Silas és Imri Cantaros itt mutatkoznak be egymásnak először, holott a Fenyegető sötétség című Claudia Gray regényben az első fejezetben Reath gondolatban megemlíti, hogy reméli Imri barátját is viszontláthatja, ha visszatér a határvidékről.

Szóval, ezt jól benézte Ireland. Nem tudom, ilyenkor a Story Group mi a fenét csinál? A tökeiket vakargatják?

Nem is tudom, hogy ezt hogy lehetne javítani a magyar kiadásban Lehet, hogy sehogy.

Egyébként most így néz ki a magyar szöveg.

Spoiler

– Még nem. Üdv, Reath Silas vagyok – mondta, és intett az asztal túloldalán ülő fiúnak. A másik magasságából ítélve, ránézésre azt gondolta, Imri vele egykorú lehet, úgy nagyjából tizennyolc éves, de így, közelebbről megvizsgálva már fiatalabbnak látszott. Széles szemében és kissé aggodalmas arckifejezésében valahogy saját, ifjabb kori önmagára emlékeztette Reathet.

 

Edited by Darth Revan9
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information