Jump to content

Celebration Europe Kirándulás - 2.nap


Bomarr

Recommended Posts

Celebration Europe Kirándulás - 2.nap

 

250px-Celebration_Europe.jpg

 

(A nap mottója: ?Majd vasárnap?)

 

Már a szervezésnél egyértelmű volt, hogy bár a Celebration Europe a fő-célpont, azért a társaság -ha már egyszer Londonban jár- szeretné kicsit megismerni az angol fővárost is (a Celebration-ra kíváncsi olvasókat azért megnyugtathatom: a következő napok már tényleg arról fognak szólni :D).

 

Mivel tudtuk, hogy az időnk meglehetősen szűkös egy ekkora városhoz; így pontos tervet készítettünk a csütörtöki naphoz, hogy legalább a főbb nevezetességeket lássuk és még a Star Wars kiállításra is időnk legyen, mely a Celebration-tól függetlenül nyitotta meg a kapuit még májusban. A papíron jól mutató terv azonban már kora reggel megdőlt? ugyan mi egy fél het körüli reggelivel számoltunk, ám a szálloda-üzemeltetők másképp gondolták: 7.30-nál előbb nem lehetett kajálni. De cserébe egy kis bórus-csepergős időt kaptunk, ami egyrészt kellő ?London-hangulatot? adott? másrészt az itthoni 40 fokos hőség tükrében már csak visszaemlékezni is külön jó rá :D.

 

Első utunk a Tower Bridge-hez vezetett, ahol még mindenki ?magának? fotózott és volt, hogy majd mind az öten lekaptuk ugyanazokat a helyeket külön-külön? nem is csoda, hogy vagy három-negyed óra elment mire átjutottunk a hídon. Szerencsére aztán gyorsan rájöttünk, hogy egyetlen beállítást elég egyetlen géppel lekapni :D. Maga a Bridge egyébként kellően szép és ikonikus, bár nem hiszem, hogy pont erre emlékeznénk majd vissza évek múltán is Londonból... ugyanakkor kihagyni is kár lett volna.

 

p1010619vd3.jpg

 

kp037tg1.jpg

 

Annál emlékezetesebb volt viszont maga a Tower, amitől kis híján visszariadtunk, miután megláttuk, hogy a belépő 13 fontot kóstál. Ám az első megrázkodtatások után úgy döntöttünk, hogy a Tower ennyit is megér? és bizony, hogy megérte.

 

kp041be4.jpg

 

Sajnos az épület igazi kincseit és szépségeit nem lehetett fotózni. Pedig lett volna mit? alighogy beléptünk az épületbe máris megadták a hangulatot az 1953-as koronázási ceremónia vetítésével, ami szó szerint hátborzongató volt. Azóta is keresem a neten ezt a felvételt, de sehol sem találni? pedig minden benne van, amit a Brit Monarchiáról tudni kell és érdemes: a pompa, a monumentalitás, a fényűzés? és alig tér magához az ember; a szomszéd szobában (melyet egy fél méter vastagságú acélajtóval védenek) ott fogadják a koronázási ékszerek. Nincs szó, ami leírhatná őket? talán annyi is elég, ha elárulom, hogy a jogarban van a világ legnagyobb csiszolt gyémántja.

De a koronázási ékszerek mellett régi kupák, tálcák, kelyhek? mind mind színaranyból! Csupán a kijárat közvetlen közelében lévő kütyü-bolt tudott kibillenteni minket a hangulatból, ahol Goofy-s őr és mini-Tower is kapható volt ? ezt talán rakhatták volna arrébb is :D

 

Krande a Tower "belterületén":

 

p1010632iu5.jpg

 

Karrde és a legnagyobb páncél:

 

img2866fk5.jpg

 

Ezenkívül a Towerben még sok-sok látnivaló akadt (többségében középkori fegyverek és páncélok), amik szintén gyönyörűek voltak, de a koronázási ékszerek szépsége utólag elhomályosítja őket.

S ha már arrajártunk lencsevégre kaptuk a Tower legendás hollóit is, akikről úgy hírlik: ha egyszer kirepülnek innen, akkor a Tower össze fog omlani. Persze az angol egy óvatos népség: azért tartják a ?Ravenmaster?-t, hogy lenyesse a madarak szárnyait? legalábbis az útikönyvek így írják, de mi láttuk, ahogy egyik-másikuk ide oda röpköd, bár szigorúan a Tower területén belül (sajnos képi bizonyítékunk nincs róla :P).

 

dscf5153kx2.jpg

 

Eztán különvált a csapat, ugyanis SimonZ-nek igen fontos dolga akadt: a Celebrationnak helyt adó ExCelben kikellett rakja a képeit. Amilyen egyszerűen hangzik a dolog, végül olyannyira el is bonyolódott. Speciális ragasztókat kellett venni, ráadásul olyanokat, amik a kiállítás után használhatatlanná tették a képeket stb.

Végül csak délután négy körül tudott Simon visszatérni, viszont már igen értékes fényképekkel a birtokában, melyekből most csak egyet osztanék meg:

 

dscf5185bv4.jpg

 

Érdekes módon, alig egy nappal a Celebration kezdete előtt még javában rendezgették a kiállításokat? ezért nincs a Tantive IV híres folyosójának teteje a képen :P

 

És ha már szóba jött a Celebration: döbbenten vettük tudomásul londoni nézelődésünk során, hogy semmiféle reklám nincs, ami értesítené az embereket, hogy a városban egy nap múlva kezdetét veszi a kontinens legnagyobb szabású SW rendezvénye. Napokkal később az egyik metró-aluljáróban sikerült kiszúrnunk egy harisnya és egy könyvreklám közé beékelve egy kis Celebration reklámocskát, de finoman szólva nem vitték túlzásba a marketing oldalát.

 

Mindenesetre miközben Simon a ragasztóval küzdött, mi folytattuk a városnézést. S újfent megbizonyosodhattunk a buszosok kedvességéről: az egyik emeletes buszra felpattanva a jegyellenőr vagy két megállón keresztül silabizálta ki nekünk a térképen, hogy honnan hová tudnánk eljutni. Pedig gondolom a munkaköri leírása alapján elég lenne, ha egész nap mást se csinálna csak unottan láttamozná a jegyeket. És igaznak bizonyult az a hír is, hogy az angol buszokról majdhogynem bárhol lelehet szállni. Miután az ablakon kinézve megláttuk a Szent Pál katedrálist és szóltunk az ellenőrnek az azonnal intézkedett és az első piros lámpánál le is szállhattunk (apró hátránya a buszos közlekedésnek, hogy hétköznap dél körül teljesen beáll a város).

 

Belvárosi forgalom hétköznap:

 

img2875pa6.jpg

 

A Szent Pál katedrális:

 

kp045hr3.jpg

 

A Szent Pál katedrálisból ennyi pont elég is volt: megnéztük magunknak kívülről; egy kicsit benéztünk, hogy aztán folytassuk az utunkat a Trafalgar Square-hez, ahol némi ?oroszlános-fotozkodás? után, már éreztük, hogy kezdünk megéhezni. S mivel igazi ínyencek vagyunk, akik majd megvesznek némi helyi specialitásért, így beültünk a helyi McDonalds-ba :D

 

Igazság szerint eredetileg egy éttermet szemeltünk ki magunknak? aztán ránéztünk az árlistára és inkább átvonultunk a szomszédos gyors-étterembe.

 

Miután magunkba turtuk az olcsó ámde műanyag ízű étkeket, már egyenesen a Parlamenthez vonultunk.

 

kp051la0.jpg

 

Ha Londonnak van elcsépelt épülete akkor az minden bizonnyal a Big Bennel kiegészített országház? ha egy filmben előkerül London, már szinte reflex-szerűen vágják be a gigászi óra-torony képét? s pont ezért oly meglepő, hogy miközben a mozgóképen oly elkoptatottá vált, mégis micsoda meglepetést tud nyújtani élőben. A képek képtelenek átadni azt a monumentalitást, amit ez az óriási épület-együttes képvisel. Lenyűgöző!

 

Szerencsére a következő látványosság megtekintéséhez csupán egy utcán kellett átmennünk: s már előttünk is állt a Westminster apátság; a templom ahol a brit uralkodókat megkoronázták, s ahol sokuk holtteste nyugszik. Fényképezni megintcsak nem lehetett, így kénytelenek vagytok elhinni nekem, hogy nagyon szép belülről :D Ami meglepett minket, hogy a jókora ?templomhajó? oldalt számos kisebb teremben végződött, így beletelt némi időbe mire alaposan megnéztük magunkat az egészet.

 

img2886ky6.jpg

 

A templomkert egyébként úgy nézett ki, mint egy kisebb piknikező-hely? fiatalok, családok ültek ki a templom tövében, hogy egyenek vagy akár csak hogy beszélgessenek egy kicsit (lásd fentebb a képet). Ezt aztán mi is kipróbáltuk, s végül itt vártuk be a ragasztásról visszatérő SimonZ-t.

 

S ekkor valami olyasmit tettünk, amit korábban nem tudtunk volna elképzelni: a Star Wars kiállítás megtekintését egyszerűen elnapoltuk? vasárnapra. Pedig korábban úgy tűnt, hogy ez az egyetlen biztos ?csütörtöki program?? az elnapolásba aztán annyira belejöttünk, hogy egyik programot a másik után pakolgattuk át az utsó teljes napunkra (többek között a Kínai negyed megnézését is). Így a ?majd vasárnap? akár az egész kirándulásunk mottója is lehetett volna :D

 

S ha már így összejöttünk, gyorsan újra külön is váltunk. Karrde és Krande a Nemzeti Galéria felé, míg SimonZ, Rog és én a világ legnagyobb óriáskereke, a London Eye felé vettük az irányt.

 

Már azóta bevoltunk rá lelkesedve, hogy az első este megpillantottuk? de ha ráláttunk volna az előtte kígyózó sorokra is, akkor talán kisebb elánnal indulunk neki? némi lelki erőt kellett gyűjtsünk mire elszántuk magunkat rá, hogy beálljunk mi is (külön dicséret a jegyeladónak, akitől én -talán a James Bondos viaszbábú hatására- nem a London Eye-re hanem a Golden Eye-ra kértem jegyet és még csak meg sem lepődött, hanem már adta is a felnőtt jegyem :D).

Azonban a londoni sorok sokkal rondábbnak néznek ki, mint amilyenek valójában: alig 10 perc múlva már be is ülhettünk. Igaz előtte jópár ellenőrzésen átkellett essünk és a fülkét is átnézték a biztonságiak mielőtt beszálltunk. Egy kis légfrissítőt is fújtak be, de nem mondanám, hogy elegendőnek bizonyult. Sajnos kellően ?állott volt odabent a levegő?, de ezt az apróságot leszámítva óriási élmény volt az óriáskerékből rálátni a városra. És most akkor beszéljenek a képek önmagukért:

 

Itt még csak emelkedőben:

 

kp060kx5.jpg

 

Fent London tetején:

 

kp068lo9.jpg

 

Ereszkedőben... háttérben a Parlamenttel:

 

kp073ug0.jpg

 

Eztán már együtt mentünk a Buckingham palotához? szép volt ez is, bár ekkorra már annyira megteltünk élményekkel, hogy jobban tudtuk értékelni némi pihenést a közeli parkban vagy a szemben lévő Viktória emlékművön :).

 

A Buckingham-palota:

 

kp081ko9.jpg

 

És egy kis pihenés a Viktória emlékműnél:

 

p7120029uh5.jpg

 

A parkban aztán volt is épp elég alkalmunk pihenni és menni is, mivel hogy az állandó útvonal-változtatásoknak köszönhetően legalább kétszer bejártuk a nagyját? de olyan csendes és békés volt London többi részéhez képest, hogy ez külön jól esett :). S még pár állatkával is összefuthattunk?

 

A park:

 

kp088nm2.jpg

 

Csoportkép a parkban:

 

p1010683vj9.jpg

 

És a park egyik lakója:

 

kp086ul8.jpg

 

Végül egy kis pubozással tettük fel a koronát a tartalmas napra. Pedig majdnem ezt is áttettük ?vasárnapra?. Kár lett volna, mert elég hangulatos volt? ha lehet hinni az ottani kiírásnak, akkor egy több száz éves pubról volt szó. Minden izében olyan volt, amilyennek elképzeli az ember magában az ?angol pubot?? a modern háttér-zenét leszámítva, de a későbbi napok tapasztalatai alapján elmondható, hogy manapság már ez is szerves része a puboknak. Akárcsak a jó sör? mert utunk során bármit is kóstoltunk meg, nem tudtunk rosszat inni.

 

A pub kivülről:

 

kp090qh0.jpg

 

És a bent ülők:

 

img2896bo4.jpg

 

img2898di3.jpg

 

Egyetlen hibát követtünk el, hogy éhgyomorra ittunk korsó sört, aminek okán, ha nem is csittentettünk be, de azért egy futóversenyben nem mutattunk volna túl jól :D E hibánkon okulva a többi nap azért igyekeztünk enni is előtte valamit :)

 

Sűrű, ámde rendkívül kellemes egy nap volt ez? s a Celebration még csak eztán következett!

Link to comment
Share on other sites

Jó kis nap volt az!

 

a Westminsterhez hozzátenném, hogy az oldalhajónak is volt oldalhajója, miután megcsörgetetek hogy hova a fenébe tűntem, kb negyed óra volt, mire kitaláltam belőle :D

 

Big Ben rulezz.

 

 

Ja és kifelejtetted, hogy Starbuck-ból kávéház-lánc lett.

Link to comment
Share on other sites

Jó hely lehet London a leírás alapján.Mennyi volt egy sör?Fél litert adnak ott is?

A sört pintben mérik... most utánakerestem és ha minden igaz, akkor ez kicsit több, mint fél liter. Az ár pedig 1 font környékén volt, ha jól rémlik (3-400 Ft tehát).

Link to comment
Share on other sites

Mozgalmas nap!

 

Nagyapám tartott jópár postagalambot, így bizton állíthatom, hogy megoldható, hogy ne menjenek el a hollók. Ravenmaster biztos értette a dolgát, mert az is megoldható, hogy úgy vágja meg a madár szárnyát, hogy ne tudjon nagyobb távot repülni. De idomítással is megoldható.

 

Big Benről mindig az Európai vakáció jut eszembe, mikor Chevy Chase nem tudja elhagyni a körforgalmat. :D

 

Vasárnap, akkor nem is voltatok Celebrationozoni, ha ennyire mindent akkorra halasztottatok?

Link to comment
Share on other sites

Karrde! Tök jó a hajad. :P

Köszi :P Jesszus, most meg gáz, mert a meleg miatt összefogtam :D

 

Na de On:

 

Szokásos miatt nem voltam a London's Eye-n, a jól fejlett tériszonyom, stb, miatt. Nem érte volna meg az egész, hogy a jó borsos ár kifizetése után ráadásnak szédülve, stb jövök le :D

Így maradt a National Gallery a Trafalgarnál, ahova Krande jött velem. Hát mit ne mondjak, majd minden teremben a középre helyezett padokról néztem a képeket, míg Krande annak rendje és módja szerint szépen végigsétálta a termeket, ahova betértünk. Mert ugye az egészre nem volt idő, viszont záráskor már kifelé terelt minket a teremőr :D Mivel a srácok is kb. akkorra jelezték telócsörgetéssel az érkezést, így kihasználtuk a nyitvatartási időt :D

A fáradtságot leszámítva megérte, már csak azért a Van Gogh napraforgós képért is, amit itt láthattam, és sajna a tavalyi szépművészetis kiállításon még csak hasonlót sem. De ez most kárpótolt :D

Ja, és a tali után bementünk egy helyi Tescoba innivalót venni :D Érdekesek ezek a londoni üzletek, egy sok van, és jelez egy panel, hogy melyik pénztárhoz lehet menni. Így elég gyorsan halad a sor.

 

Lokatelli, vasárnap voltunk a Cel Eu-n is, csak nem zárásig. De erről majd Bomarr ír részletesen a maga helyén :D

Link to comment
Share on other sites

a Westminsterhez hozzátenném, hogy az oldalhajónak is volt oldalhajója, miután megcsörgetetek hogy hova a fenébe tűntem, kb negyed óra volt, mire kitaláltam belőle :D

Mi meg nem kevés időt vártunk a kijáratnál a felbukkanásodra, aztán már a bejáratot vettük célba, miután senki nem jött ki a kijáraton, és becsukták :D

Link to comment
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information