Jump to content

Zoraida Córdova: Convergence


Bence1997

Recommended Posts

A 2. fázis Del Rey könyve november 15-én fog érkezni Amerikában. Borító és szinopszis.

 

Image

 

 

A Köztársaság Fénykorának új kalandja elkezdi kibővíteni a Star Wars új éráját egy olyan történettel, amely generációkkal a Jedik fénye előtt játszódik.

Ez a felfedezések kora. Jedik utaznak a Galaxisban, bővítve az Erővel kapcsolatos megértésüket és a világok és élőlények Erőhöz való kapcsolatát. Eközben a Köztársaság, két főkancellárja vezetésével, azon dolgozik, hogy világokat egyesítsen egy egyre növekvő közösségben a közeli és a távoli csillagok között.

 

A közel keringő Eiram és E'ronoh bolygókon érezhető a korlátozott erőforrásokkal de korlátlan ambíciókkal rendelkező Galaxis növekvő fájdalma. Egymás iránti gyűlöletük fél évtizeden át fokozza a konfliktust és most azzal fenyeget, hogy felemészti a környező rendszereket. A béke utolsó reménye akkor merül fel, amikor a két bolygó királyi családjának örökösei házasságot terveznek.

 

Mielőtt a tartós béke létrejöhetne, egy, a házaspárt célzó merénylet visszabillenti Eiramot és E'ronoht a teljes háborúba. Mindkét világ megmentése érdekében Gella Nattai jedi lovag önként jelentkezik, hogy felfedje a tettest, míg Kyong kancellár fiát, Axel Greylarkot nevezi ki, hogy képviselje a Köztársaság érdekeit a nyomozásban.

 

De Axel mélységes bizalmatlansága a Jedikben Gella Erőbe vetett hite ellen csap át. Gella még soha nem találkozott ennyire felfuvalkodott, kiváltságos fiúval és a fiú se találkozott még egy ilyen kérlelhetetlen jótevővel. Minél többet dolgoznak a nyomozás árnyékhálójának feloldásán, annál bonyolultabbnak tűnik az összeesküvés. A vádak és a potenciális ellenségek minden árnyékában a párnak együtt kell működnie, hogy reményük legyen az igazság napvilágra hozására és mindkét világ megmentésére.

Link to comment
Share on other sites

58 minutes ago, Ody Mandrell said:

Én is erre gondoltam. Akkor tudjuk ennek a sztorinak a végét. 

Hát, nem azt a végét amire a Convergence ki fog futni, de az már ismert, hogy mi a két bolygó sorsa. 

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...
 • 2 months later...

Egyébként Qui-gon és Yoda mit érettek Konvergencia alatt a Baljós árnyakban? Ennek a szónak a jelentése: különböző embercsoportok életszínvonalának egymáshoz történő felzárkóztatása, vagy összetartás. Anakinnal kapcsolatban ez mit jelent? És itt a könyvben?

Link to comment
Share on other sites

Matematikában is használatos a kifejezés.

Elemek sorozatának konvergenciája lényegében azt jelenti, hogy ennek a sorozatnak a tagjai egyre közelebb kerülnek egy értékhez, amit itt nevezhetünk akár "középpontnak" is.

Úgyhogy én ezt úgy magyarázom magamnak, hogy Qui-Gon értelmezése szerint, minden jel (vagyis az elemek sorozata) arra mutat, hogy Anakin a kiválasztott (rá mutatnak a jelek, az ő "értékéhez" közelítenek az elemek).

De hogy ez így van-e, azt passzolom.

Illetőleg,  hogy itt mit jelent... ezt a kérdést majd a könyv megjelenése után tudjuk megvitatni. Lévén ezt még angolul se olvashatta senki. :)

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Darth Revan9 said:

Egyébként Qui-gon és Yoda mit érettek Konvergencia alatt a Baljós árnyakban? Ennek a szónak a jelentése: különböző embercsoportok életszínvonalának egymáshoz történő felzárkóztatása, vagy összetartás. Anakinnal kapcsolatban ez mit jelent? És itt a könyvben?

Qui-gon a konvergencia alatt a zavart értette szerintem. 

Link to comment
Share on other sites

Szerintem inkább konvergencia alatt a jelek különféle összességét értette, melyek mindegyike Anakinra mutat, ő van a középpontjában.

A konvergencia nem jelent semmilyen formában zavart. Arra leszek kíváncsi, vajon a jelen regényben lesz-e valami kapcsolat a Qui-gon által észlelt konvergenciával kapcsolatban.

Link to comment
Share on other sites

27 minutes ago, Darth Revan9 said:

Szerintem inkább konvergencia alatt a jelek különféle összességét értette, melyek mindegyike Anakinra mutat, ő van a középpontjában.

A konvergencia nem jelent semmilyen formában zavart. Arra leszek kíváncsi, vajon a jelen regényben lesz-e valami kapcsolat a Qui-gon által észlelt konvergenciával kapcsolatban.

Igazából így is lehet értelmezni. Mondjuk én a konvergenciát, erő-zavart Anakin esetében úgy képzelem el, mint egy csomót, vagy egy gravitációs pontot az erőben, ahol az összesűrűsödik. 

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Tetszett a könyv. A Quest for the Hidden City ellövi ennek a végét, hogy Eiram és E'Ronoh végül békét köt, de addig el is kell jutni valahogy. Érdekes a két kancelláros felállás bár van benne logika, mert míg Greylark inkább Coruscant-on szereti intézni a dolgokat, addig Mollo végzi a terepmunkát szó szerint is. Azért az esküvőt megnéztem volna mozgóképen. Miközben tart a ceremónia amit Mollo tart, repkednek a lövedékek, a Jedik sorfalat állva védik őket a fejvadászoktól, majd ahogy vége és megköttett a frigy, Mollo bólint, odadobnak neki egy sugárvetőt és be is száll a harcba :D Zseniális.

 

Ez az Anya karakter egyre érdekesebb amúgy, elég messze elér a keze. Eddig úgy tűnik saját maga szervezi a háborúját a Jedik ellen, de kíváncsi lennék nem e kap segítséget mondjuk a Sith-ektől, úgy hogy akár nem is tud róla.

 • Like 1
 • Meglepő 1
 • Tetszik 1
Link to comment
Share on other sites

Én egyelőre még a 7. fejezetnél járok. Nagyon lassan haladok vele. Ez főleg 2 dolognak tudható be:

1, az elmúlt napokban betegeskedek

2, egyszerűen eddig nem vonzott be a regény. Hallottam, hogy az eleje döcögősen indul és majd a második fele lesz erősebb.

 

A tervem amúgy az volt - 1 hete kezdtem olvasni - hogy 23-án végzek a könyvvel. Még talán sikerülhet. :D

Link to comment
Share on other sites

Nekem inkább az a problémám vele, hogy fejezetek/alfejezetek kezdésénél nincs mindig támpont, hogy éppen mikor és hol járunk, mert átugrik eseményeket és belezavarodok, hogy én nem tudok angolul és lemaradtam volna valamiről? De amúgy igen, inkább a második fele az erősebb szerintem is.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Ma sikerült befejeznem a könyvet. Nem volt rossz könyv, voltak részek, amik kifejezetten tetszettek - NorbiLordi fentebb említett is egy ilyet - de összességében úgy érzem, hogy ez a könyv egy kellemes olvasmányon kívül nem nyújtott akkorát. Van persze 1-2 apróság, amelyre szerintem a jövőre érkező könyvek építkeznek majd, de az az érzésem, hogy a Path of Deceit sokkal inkább volt fontosabb az egész fázisra nézve, mint ez, sőt, megkockáztatom, hogy ez a könyv inkább volt YA beütésű. A történet főleg az Eiram és E'ronoh közti háborút boncolgatta, a két bolygó társadalmát rendesen megismertük. A főszereplők:

- Gella Nattai - egy kb. 30 éves hölgyemény, aki jedi lovagként az otthont kutatja. Az egész könyv során van egy története, amely egy régmúlt esemény traumáit taglalja, ugyanakkor maga az otthon keresése válik e karakter fontosságává. Kapcsolata Axellel egy nagyon érdekes adalékot ad a könyvnek.

- Axel Greylark - az ő karaktere nálam 50/50 százalékban hol működött, hol nem. Ő az egyik főkancellár fia, akit az anyja elküld az ő nevében a béketárgyalásra. Betársul Gella mellé, hogy békét hozzanak a két világra. Axel mindenképpen egy olyan karakter, akinek a sorsára viszont kíváncsi vagyok. Bár majd később spoilerben kifejtem, de nála volt egy olyan momentum, amely egy drasztikus eseményt hozott.

- Phan-Tu Zenn és Xiri A'lbaran - mindketten a két bolygó örököseinek számítanak, míg Phan-Tu a vízes Eiram hercegeként van jelen, addig Xiri a hegyekkel teli E'ronoh hercegnője, aki egyben kapitány is. Az ő száluk izgalmas volt, ők szinte belenőttek ebbe a háborúba, viszont pont ők azok, akik tudnak is rajta változtatni, méghozzá azzal, hogy egybekelnek. De ez vajon csak érdekházasság vagy akár valami több is lehet? A könyvből ez kiderül. :)

 

A Nyitott Kéz Ösvénye - élén az Anyával - jelen van a történetben, szövögetik a terveiket. Az Anya nem sokat szerepel, inkább az ügynökeit látjuk, ahogy próbálják végrehajtani a vezetőjük parancsait. Abban nem lennék biztos, hogy Sithek állnának mögötte a tudta nélkül, tudatosan hajtja végre a támadásokat, ugyanakkor nagyon kiterjedt a mozgástere.

 

És akkor egy kis spekuláció a Cataclysm c. könyvre illetve a fázis végével kapcsolatban, mivel úgy néz ki, hogy itt leginkább duológiák vannak, kétrészes történetek.

Spoiler

Elsőként is: Axel! Mi a f*sz? :D Már az hirtelen meghökkentett, hogy kiderült, ő is az Ösvény része, bár nem tartja magát tagnak, az Anya mégis a Gyermekének tekinti. Ezzel még nem is volt problémám, érthető volt ez a történeti mesélés - bár remélem a kövi könyvben részletesebben kifejtik a hogyant.

A fő problémám nekem ott volt, amit ez a férfi a könyv végén művelt: értem, hogy elakarta pusztítani a bizonyítékokat, de miért akarta emberek ezreit megöletni ezért? Ez nekem nagyon furán jött ki, nem is értettem elsőre, hogy most mi van?

A szökése a börtönből valószínűleg a Cataclysm c. könyvben lesz. De vajon hogyan fog megszökni? Segít neki az Ösvény? Vagy saját maga szökik meg? És ha megszökik, hova megy? Visszatérni Coruscantra nem hinném, hogy jó ötlet lenne. Betársul az Anyához? Vagy a saját útját fogja járni? És mi van vele és Gellával? A könyv végén nagyon a rögeszméjévé vált a csaj. Csak nem őt próbálja majd becserkészni? :hmm:

 

A másik: Axel elejtett 1-2 mondatot magáról: ő a Káosz, számára a háború és a káosz az, ami természetesnek hat. Valamint tipikusan olyan életet él, amely emlékeztet valamire. Méghozzá a nihilek identitására. Csak gondoljunk bele. Axel úgy él, hogy élvezi a maga körül megteremtett káoszt. Utazik az árral. A nihilek is kb. így működnek. Számukra a káosz az, amelynek révén mindent megtehetnek, elvehetik azt, ami jár nekik.

Axel ezen tulajdonsága miatt kicsit az a sejtésem, hogy talán neki is köze lesz még ahhoz, miképp jön létre a nihilek csoportja? Esetleg beáll Marda mellé? Bilibe lóg a kezem? :D

 

Edited by Bence1997
Link to comment
Share on other sites

16 perccel korábban, Bence1997 írta:

 

  Spoiler elrejtése

Axel ezen tulajdonsága miatt kicsit az a sejtésem, hogy talán neki is köze lesz még ahhoz, miképp jön létre a nihilek csoportja? Esetleg beáll Marda mellé? Bilibe lóg a kezem? :D

 

 

El tudom képzelni, bár van még egy kb 100-130 év innen míg Shalla Ro hivatalosan is megalapítja a Nihileket, de persze már előtte is lehetett valami. Engem még az érdekelne, hogy mikor kerül és miként a Ro család birtokába a Gaze Electric, mert Shalla Ro idejében már az övéké, itt pedig még az Anyáé. Meg jól értem, hogy Marchion az Anya örökségét viszi tovább azzal, hogy a Jedik kiírtására törekszik? Mármint arra értem, hogy a Nyitott Kéz szerint nem szabadna az erőt használniuk, ezért kell pusztulniuk.

Link to comment
Share on other sites

2 órával ezelőtt, NorbiLordi írta:

 

El tudom képzelni, bár van még egy kb 100-130 év innen míg Shalla Ro hivatalosan is megalapítja a Nihileket, de persze már előtte is lehetett valami. Engem még az érdekelne, hogy mikor kerül és miként a Ro család birtokába a Gaze Electric, mert Shalla Ro idejében már az övéké, itt pedig még az Anyáé. Meg jól értem, hogy Marchion az Anya örökségét viszi tovább azzal, hogy a Jedik kiírtására törekszik? Mármint arra értem, hogy a Nyitott Kéz szerint nem szabadna az erőt használniuk, ezért kell pusztulniuk.

Szerintem a nagy terv - amit Marchion visz végbe az első fázisban - gyökerét fogjuk látni ebben a fázisban. Igen, a nihileket hivatalosan Shalla hozza létre, de a filozófiájuk már korábban is jelen lehetett a Ro család képében. A Gaze Electric pedig szerintem a fázis végén kerülhet a család kezébe, kérdés persze, hogy az Anyával akkor mi lesz. Nagyon rejtélyes egy személyiség - amúgy csak érdekességképpen, de az Anya neve (Elecia Zeveron) minden bizonnyal kapcsolatban áll egy jedivel, Oliviah Zeveronnal, aki ugye a jelenlegi HR képregényben tűnt fel. Ha erőhasználóról beszélünk, akkor elképzelhető, hogy a vesztét pont ez fogja okozni, hogy kiderül. De ha nincs vele az Erő, akkor meg van valami, ami miatt ezt az egészet csinálja.

 

Ja és valamelyest igen, a Viharfellegekben Marchion és Kufa érdekes beszélgetést folytatnak. Konkrétan Kufa megemlíti, hogy Marchion visszatért hozzájuk, az Ösvényhez. Megemlítődik Dalna és Jedha is, szóval lesz itt még érdekesség. :)

Link to comment
Share on other sites

9 perccel korábban, Bence1997 írta:

Szerintem a nagy terv - amit Marchion visz végbe az első fázisban - gyökerét fogjuk látni ebben a fázisban. Igen, a nihileket hivatalosan Shalla hozza létre, de a filozófiájuk már korábban is jelen lehetett a Ro család képében. A Gaze Electric pedig szerintem a fázis végén kerülhet a család kezébe, kérdés persze, hogy az Anyával akkor mi lesz.

Ja és valamelyest igen, a Viharfellegekben Marchion és Kufa érdekes beszélgetést folytatnak. Konkrétan Kufa megemlíti, hogy Marchion visszatért hozzájuk, az Ösvényhez. Megemlítődik Dalna és Jedha is, szóval lesz itt még érdekesség. :)

 

Most, hogy belegondolok a Nyitott Kéz lesz valószínűleg az alapja a Nihileknek. Most elsősorban a Gyermekekre gondolok aki ugye semmitől se riadnak vissza, és egy jó kiterjedt hálózat. Meg a Gaze Electric elég nagy hajó, fog rá kelleni legénység akik szerintem kezdetben a Gyermekekből fognak állni, miután Ro-ék átveszik. Az Anyára az a tippem, hogy Yana fogja eltenni láb alól, és átveszi a Nyitott Kezet. Őt már ugye kinézte magának félig-meddig gazdinak Elicia Leveler-je, nem lenne nehéz megoldani a dolgot.

 

9 perccel korábban, Bence1997 írta:

Nagyon rejtélyes egy személyiség - amúgy csak érdekességképpen, de az Anya neve (Elecia Zeveron) minden bizonnyal kapcsolatban áll egy jedivel, Oliviah Zeveronnal, aki ugye a jelenlegi HR képregényben tűnt fel. Ha erőhasználóról beszélünk, akkor elképzelhető, hogy a vesztét pont ez fogja okozni, hogy kiderül. De ha nincs vele az Erő, akkor meg van valami, ami miatt ezt az egészet csinálja.

 

Ha az Anyára gondolsz azt a Leveler kiszagolta volna szerintem, hogy erőhasználó. Bár nem tudjuk, hogy egy erőhasználónak amúgy engedelmeskedne e egy ilyen, vagy automatikusan megy mindenkire aki erőérzékeny

Link to comment
Share on other sites

9 perccel korábban, NorbiLordi írta:

Most, hogy belegondolok a Nyitott Kéz lesz valószínűleg az alapja a Nihileknek. Most elsősorban a Gyermekekre gondolok aki ugye semmitől se riadnak vissza, és egy jó kiterjedt hálózat. Meg a Gaze Electric elég nagy hajó, fog rá kelleni legénység akik szerintem kezdetben a Gyermekekből fognak állni, miután Ro-ék átveszik. Az Anyára az a tippem, hogy Yana fogja eltenni láb alól, és átveszi a Nyitott Kezet. Őt már ugye kinézte magának félig-meddig gazdinak Elicia Leveler-je, nem lenne nehéz megoldani a dolgot.

Igen, abban én is látok esélyt, hogy a gyermekekből lesz a nihil előszele. Ugyanakkor érdekes tipped van, erre nem is gondoltam. Én sokkal inkább Mardában látom a vezető szerepét, igaz, Elecia őt sokkal inkább a Nyitott Kéz útmutatójaként jellemezte. De még nem olvastuk el a fázis végét, én könnyen kinézem Scottból, hogy Mardából egy őrültet csinál végül, aki átveszi a kezdeményezést a szektán belül. :D Persze Yana is közrejátszik - a Hírnökről pedig nem is beszélve, akinek ugye megint csak tervei vannak - de ugye pont a Hírnök mondja, hogy Marda egy igaz hívő és a többiek őt követik. Ebből én úgy tippelem, hogy Marda lehet itt az, aki az egészet elindítja, végül pedig eljutunk Marchionhoz.

 

17 perccel korábban, NorbiLordi írta:

Ha az Anyára gondolsz azt a Leveler kiszagolta volna szerintem, hogy erőhasználó. Bár nem tudjuk, hogy egy erőhasználónak amúgy engedelmeskedne e egy ilyen, vagy automatikusan megy mindenkire aki erőérzékeny

Ha egy erőérzékeny birtokol egy olyan tárgyat, amivel lehet irányítani a Levelert, akkor elképzelhető. Ebben az esetben nem támadná meg őt a Leveler. De lehet igen.

Igazából csak azért gondolok erre, mert Oliviah erőhasználó. Úgy sejtem, hogy Elecia Oliviah anyja lehet. Lehet ő is használni tudja az Erőt. De lehet volt egy férje, aki Jedi volt? Sok dolog ködös még, bármi lehet. :)

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...
 • 9 months later...

Igen, megosztó könyv lett. Én azok sorát gyarapítom, akiknek inkább semlegesebb megítélése van a könyvvel kapcsolatban: nem mondom, hogy nem szerettem, de annyira se tetszett, mint a Kataklizma vagy a két YA regény.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information