Ugrás a kommentre

1x03 - Destiny


Ajánlott hozzászólás

17 órával ezelőtt, Bence1997 írta:

Érdekesnek tartom, hogy bár Sol azt mondta, ő látta Maet meghalni, az előző részben Torbin azt mondta a lánynak: Már vártalak. Ezek szerint Sol csak kitalálta az egészet vagy van itt valami, amiről nem tudunk? :hmm:

Mae Sol szeme láttára esett le egy feneketlen gödörbe, nyilván ebből gondolta, hogy meghalt.

Torbin viszont mély meditatív állapotban volt évek óta, a tudata lényegében régóta az Erőben szörfözött. Sokkal többet foghatott fel a galaktikus valóságból, mint az összes éber Jedi együtt véve. Láthatta a múltat (ami Sol látókörén kívül esett), a jövőt (hogy eljön értük Mae), távoli világokat (Mae-t, amint megöli Indarát), tovatűnt barátokat (Mae-t, amint itt-ott éli világát).

 

15 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Valóban azt sugallja, de ez az a sorozat, amiben ha nem mondanak ki valamit konkrétan, még nem lehet készpénznek venni. :D 

Pedig maga Headland mondta pont eme rész premierje után, hogy a születésük körülményeivel kapcsolatban nem lesz minden egyértelműen kimondva, nekünk kell elgondolkodni rajta és eldönteni, mi lehet az igaz. :) Amúgy én is arra voksolok, hogy az Erővel teremtették. Az emlegetett szóhasználat tuti nem véletlen. Ez egy prequel-prequel sorozat, ami a PT-nek alapoz meg, így minden, ami ott elhangzik, releváns. És az már nyilvánvaló, hogy az írók nagy hangsúlyt fektetnek az elhangzottakra. Szóval tuti nem véletlen használták a korábban Darth Sidious szájából már kétszer is elhangzott "természetellenes" szót akkor, amikor apa nélküli gyerekekről van szó, egy olyan sorozatban, ami a Sith-ek feltörését meséli el.

Ezen kívül, fontos adalék, hogy Koril szerint a Jedik nem örülnének, ha kiderülne, hogyan fogantak az ikrek. Na most, háromféleképpen lehet az SW-ben életet kreálni:

1) A hagyományos módon, ami két nő között lehetetlen, ha nem vonnak be egy hímnek született egyedet, akárcsak csapolásra is.

2) Klónozással, ugyanakkor a Jediknek eddigi ismereteink szerint a klónozással semmi bajuk sincsen. Plusz a legújabb ismereteink szerint nem is lehetséges Erőhasználókat úgy klónozni, hogy azok is Erőhasználók legyenek. Mi több, még strand-castet is csak úgy, hogy vagy nem lesz Erőhasználó, vagy annyira lesz fizikailag egészséges, mint Snoke. Pesze be lehetne vezetni, hogy 100 évvel ezelőtt egy tanyasi boszorkánycsapat képes volt arra, amire a több száz vagy több ezer éve klónozásból élő és az egész fajukat erre alapozó high-tech kaminóiak nem, de ez egyrészt elég gáz húzás lenne, másrészt felesleges bonyolítás.

3) Rákényszerítették a midi-chlorianokat, hogy teremtsenek életet. Ez majdnem teljesen biztos, hogy nem lehetetlen. Palpatine szerint Darth Plagueis képes volt rá, e képességet eltanulta tőle, és később - legalábbis szintén állítása szerint - ő maga teremtette Snoke-ot is. Nem lehetetlen, hogy tényleg így van, ki tudja, az Erővel mit machinált még Sidious Snoke-nál. Egyáltalán nem biztos jelenleg, hogy a fürdőköpenyes csodabogár színtisztán biológiai és genetikai tudományra épülve jött létre. Mindezek mellett azt sem szabad elfeledni, hogy a Jedik sosem kételkedtek abban, hogy a midi-chlorianok képesek életet kreálni a nem hagyományos módon. Kételkedtek abban, hogy Anakin a kiválasztott, de Anakin misztikus születési körülményeit soha egy Jedi sem vitatta. Nem álltak elő olyan, valljuk be, hihetőbb magyarázatokkal, hogy Shmi hazudott az apa kilétét illetően, vagy részt vett egy olyan partin, ami után Anakin örülhett, hogy félig nem hutt.

Annak én sem örülnék, ha kiderülne, hogy a Sith kreálta Anakint, sokkal tisztább és misztikusabb, hogy ezt az Erő tette az egyensúly érdekében. De szerintem ettől nem kell félni. Leslye Headland érezhetően szereti és érti a PT-t, sőt tovább megyek, az ST-t sem utálja, hiszen már most lazán idézett az ep8-ból (ezek szerint neki nem tette tönkre a gyerekkorát :lol: ), ebben a részben meg mintha a Jedik kisajátítanák az Erőt, ami szép utalás Luke szavaira, hogy az Erő nem tartozik a Jedikhez. Plusz, azért nekem ez is beszédes:

OtThU9J.png

0YKTrSt.png

 

Az viszont sok érdekes réteget adna hozzá, ha a Jedik és a Sith-ek közel egyidőben értesülnének arról, hogy valóban lehetséges valami módon rákényszeríteni a midi-chlorianokat arra, hogy életet kreáljanak. Ez egyrészt megalapozná azt, hogy Plagueis miért kezdett ilyen irányba kutakodni, másrészt valamennyire hitelt adna Sidious szavainak ezzel kapcsolatban. Lenne egy fix kezdőpontja annak, ami végül az ep9-ben tetőzik a Sith-ek oldaláról.

A Jedik oldaláról meg érthetőbb lenne, miért nem kételkedtek soha a születésében, kicsit jobban magyarázná, miért voltak hajlandóak mégis hitelt adni a próféciának és Anakint bevenni a Rendbe a kora ellenére. Ha most, 100 évvel Anakin feltűnése előtt igazolást nyer, hogy az Erővel is nemzhető gyermek, a Jediknek egy okkal kevesebb kételkednivalójuk van az ifjú Skywalkerben. És ugye Yoda, Yarael Poof, Oppo Rancisis és Yaddle már most ott ülnek a Jedi Tanácsban. Sőt Mae-ho és Verosha után Yoda kételkedése egy ködös jövőjű, Erő nemzette gyerek esetében is új réteget kapna.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

26 perccel korábban, Dzséjt írta:

A Jedik oldaláról meg érthetőbb lenne, miért nem kételkedtek soha a születésében, kicsit jobban magyarázná, miért voltak mégis hitelt adni a próféciának és Anakint bevenni a Rendbe a kora ellenére. Ha most, 100 évvel Anakin feltűnése előtt igazolást nyer, hogy az Erővel is nemzhető gyermek, a Jediknek egy okkal kevesebb kételkednivalójuk van az ifjú Skywalkerben. És ugye Yoda, Yarael Poof, Oppo Rancisis és Yaddle már most ott ülnek a Jedi Tanácsban. Sőt Mae-ho és Verosha után Yoda kételkedése egy ködös jövőjű, Erő nemzette gyerek esetében is új réteget kapna.

Oshát esetében Indara nem is javasolta a felvételt, amit aztán a tanács elutasított. A lánynak amúgy is kisértetiesen hasonló útja van Anakinnal. Legalábbis ami a korai éveit, és a Rendbe való felvételét illeti. De utána is nagyban hasonlít a pályájuk, kivéve, hogy Anakin nem lépett ki a Jedik rendből.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

3 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

És ugye Yoda, Yarael Poof, Oppo Rancisis és Yaddle már most ott ülnek a Jedi Tanácsban. Sőt Mae-ho és Verosha után Yoda kételkedése egy ködös jövőjű, Erő nemzette gyerek esetében is új réteget kapna.

 

Ha egyáltalán Sol-ék elmondták ezt az "apró" részletet, hisz Mae sem szerepel az aktákban. Lehet Indara ezért is tiltakozott, mert nem helyeselte, hogy egy ilyen természetellenes gyerek Jedi legyen, de a Tanácsnak mégse akarta elmondani.

Szerkesztve: - Darth Cupsy
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nem vagyok benne biztos, hogy Sol, Indara, Torbin és Kelnacca beszámoltak erről az incidensről olyan hű de részletesen

 

Első két részben a többi Jedi nem tud arról, hogy Oshának lenne ikertestvére pl.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ha korábban nem is, Sol később még elmondhatja, eme események fejleményeként. Vernestra az előző részben visszarendelte Solékat a Coruscantra (kis)tanácsgyűlésre. Lehet, hogy ezúttal sokkal részletesebb beszámolót fognak kérni tőle.

Sőt igazából mindenképpen ezt kell tenniük, mert azért remélhetőleg már a Jediknek is feltűnt, hogy itt valami nem kerek. A brendoki Jedi különítmény tagjait elkezdte megölni Osha ikertestvére, akiről Indara, Sol, Kelnacca és Torbin elfelejtett említést tenni 16 évvel ezelőtt. Ráadásul eme küldetésről Torbin úgy tért haza, mint akinek letépték a fél arcát, aztán mély meditációba vonult, Kelnacca meg egy erdő mélyére száműzte magát. Talán pont itt az ideje, hogy a Jedik igen részletes és mindezen túl, őszinte beszámolót követeljenek Soltól a brendoki eseményekkel kapcsolatban.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

4 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Talán pont itt az ideje, hogy a Jedik igen részletes és mindezen túl, őszinte beszámolót követeljenek Soltól a brendoki eseményekkel kapcsolatban.

Sol mintha ezt akarná hárítani.... Tobin amúgy hat évet még várt a magába szálással, vajon miért? 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Talán még küzdött a bűntudatával. Úgy értem, lehet, hogy egy ideig aktív Jedi lovagként jótevéssel próbált enyhíteni rajta, csak ez talán nem jött be neki, ezért végül elvonult. Vagy ezt a rituálét is tanulni kell, hogy jól lehessen csinálni - vagy mindkettő közre játszott.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2024. 06. 16. - 21:53, Yoda József írta:

Ez így egyelőre valóban nem derült ki. Az epizódban elhangzottak alapján akár Aniseya klónozhatta is magát, Snoke-hoz hasonló strandcasteket létrehozva. Viszont ez felvetné a kérdést, hogy ha 100 évvel korábban ez így ment, akkor később miért nem megy Hemlockéknak.

 

Maga a rész egyébként inkább azt sugallja, hogy valóban az Erővel manipulálta a midikloriánokat. Hisz arról is szó van, hogy egyesek "természetellenesnek" tartják a sötét erejüket. Ez a szó pedig Plagueis meséje kapcsán hagyja el Palpatine száját

Már most látom, hogy nehéz lesz ezt az elméletet a sorozatból bebizonyítani, ha itt is kerülik a midi-chlorian nevet. :D Mondjuk az vagány lenne, ha a boszik valami más néven neveznék a kis mikroszkopikus élőlényeket; mi tudnánk miről beszélnek a PT hater tömeg meg nem panaszkodhatna a név miatt. :lol: 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Mondjuk az simán lehetne, hogy a boszik valamilyen népi megnevezést használnak rájuk, mert a midi-chlorian igazából csak a tudományos nevük. Ezért is illet oly jól az m-szám hozzá, hiszen a kutatók a tudományos neveket hajlamosak lerövidíteni a kezdőbetűre.

Ugyanakkor, mivel ezek a lények eléggé jelen vannak az életben és az Erő miszticizmusában, köznapi nevük is lehet, mint ahogy mi sem írjuk le vagy mondjuk ki állandóan, hogy midi-chlorian, hanem néha csak midizzük őket. Szóval szerintem illene egy ilyen, inkább misztikus vonalat képviselő csoporthoz, ha nem az Erőt tanulmányozó csoportok megnevezését használja. Pláne azután, hogy az Erőt is másképpen nevezik.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

6 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Mondjuk az simán lehetne, hogy a boszik valamilyen népi megnevezést használnak rájuk, mert a midi-chlorian igazából csak a tudományos nevük. Ezért is illet oly jól az m-szám hozzá, hiszen a kutatók a tudományos neveket hajlamosak lerövidíteni a kezdőbetűre.

Ugyanakkor, mivel ezek a lények eléggé jelen vannak az életben és az Erő miszticizmusában, köznapi nevük is lehet, mint ahogy mi sem írjuk le vagy mondjuk ki állandóan, hogy midi-chlorian, hanem néha csak midizzük őket. Szóval szerintem illene egy ilyen, inkább misztikus vonalat képviselő csoporthoz, ha nem az Erőt tanulmányozó csoportok megnevezését használja. Pláne azután, hogy az Erőt is másképpen nevezik.

A Fonál után javasolnám a "gyöngy" megnevezést. Illene is a sok burda-asszonyhoz! :evil:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Most megnéztem újra a következő rész előtt, emlékezet frissítésként.

Másodjára nagyon megkapónak találtam a részt. A hangulata mindent vitt, kiváló zenét kapott az Ascending, de amúgy az egész epizód. Amit még kiemelnék az a Mother Aniseyát alakító színész, nagyszerű színészi játékkal tette emberközelivé a drámát és végül a tragédiát is. Az, amikor sírva átöleli Oshát és engedélyezi, hogy Jedi legyen a kislányból, az hidegrázós. 

 

Az jutott még eszembe, hogy talán rosszul gondoltuk... ugye van az a rész, amikor mondja Korbil Aniseyának hogy azt nyilván nem akarja elmondani a Jediknek hogy miként hozta létre a lányokat. Én itt arra gondoltam, hogy talán Aniseya épp a Sith-ektől kapta a tippet, valamiért cserébe. Tehát nem az ő tudását használják Plagiék hanem fordítva. Viszont kérdés, hogy ezt a legféltetebb titkot miért osztanák meg a Sith-ek a boszikkal.

 

Ami még szintén megfogalmazódott bennem, hogy Osha és Mae között messze nincs meg az a harmonikus kapcsolat, ami az ikrekre annyira jellemző általában. Talán épp azért, mert természetellenesen jöttek létre! Jöhet a következő rész!

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

6 perccel korábban, Donát írta:

Viszont kérdés, hogy ezt a legféltetebb titkot miért osztanák meg a Sith-ek a boszikkal.

Biztos hogy visszafelé működött a dolog, már ha erről van szó. :) Szerintem a sith-eket érdekelte a technika és valahogy tudomást szereztek erről a képességükről.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Pedzegettük itt már a kapcsolatot a helyi boszik és az éjnővérekkel kapcsolatban. Hát, ez alapján a közös ős, a Dathomiri Boszorkánykirálysága szinte tutibiztos. Aniseya anya és a perideai Dicső Anyák is Threadnek hívja az Erőt (sajnos a magyarban ez is elvész, mivel az Ahsokában fonalnak, a The Acolyte-ban szálnak fordították).

aQHtfT7.jpeg

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 2 héttel később...

Elvileg az egész létesítmény egy öreg bánya létesítmény? Ezt olvasta már valahol bárki is? A TFN-en már nem először hivatkoznak erre.

 

SZERK! Ez bizony hivatalos infó! :o Vajon mit ástak ki? :hmm:

 

"A brendoki erőd ősi falai sok titkot rejtenek. Az Aniseya anya vezette boszorkányok, itt leltek otthonra, ahol csendes életet élnek a magvilágoktól távol. Az egykori bányászati létesítmény részeként a boszorkányok, az erődöt saját lakhelyükké alakították át."

 

https://www.starwars.com/databank/brendok-fortress

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.