Jump to content

Droidok


Donát

Recommended Posts

A klónoknak van már topikja, ellenben a droidoknak még nincs, ezért bátorkodtam nyitni nekik egyet. Nagy kérdés, hogy amit a CW-ben látunk a harci droidok közül, azt vajon komolyan gondolják-e a készítők, mint droid-(karakter???)fejlődést a II. és III. rész között.

 

A droidok enyhén szólva nevetségesek, és hatékonynak még véletlenül sem nevezhetők, mégis halomra gyártják őket a szeparatisták, tehát valami hasznuk nyilván lehet... mondjuk, hogy sokan vannak. De érdekes, hogy a készítők ezeket a lényeket tervezték meg a poénért felelős karaktereknek. Vajon mi vette rá őket erre, hogy így "elbutítsák" a droidokat?

 

Valamit azért érdemes megjegyezni ezzel kapcsolatban: a trilógiában egyértelműen látható a folyamat, ahogy a harci droidok egyre nagyobb "egyéniséget" nyertek. Míg az első részben az "Uh-oh!" kiáltáson túl nem nagyon jutnak, addig a Klónokban már panaszkodik arra az egyik, hogy "nem mozog a lábam, meg kell olajoztatnom!", míg a harmadik rész "Szívesen...!" beszólása az egyik legnagyobb poén. Ráadásul a Super Harci Droidok is alakítanak egy sort az Invisible Hand hangárjánál, azaz az ő "személyiségük" is fejlődött.

 

Gondolom ez a folyamat a klónok önálló gondolkodásának utánzása miatt ment végbe, de lehet, hogy ti másképp gondoljátok, ezért (is) nyitottam ezt a témát. Akárhogyan is, én úgy gondolom, hogy a III. rész valahol adja a sorozat alá a lovat ilyen téren, mert ott lépték át a droidok azt a "határt", aminek hatására most majdnem dinkábbak, mint Jar-Jar. (NA jó, azt azért mégsem...)

Link to comment
Share on other sites

A filmekben viszont egy valamit sosem láttunk: hogy az lenne a poén, hogy a harci droidok mennyire nem tudnak harcolni. Ez abszolut a sorozat hozadéka és én különösebben nem is tartom viccesnek (ahogy azt sem hogy a tüzoltó droidok nem tudnak tüzet oltani ugyebár). Nálam a robot-poénoknak kb. a 20%-a ül, a többit irtó bugyutának és fölöslegesnek találom. Nem azért mert a sorozatba nem való a humor... nagyon is való de nem igy. Szerencsére nem kap akkora szerepet, hogy látványosan lerontsa a sorozat élvezeti értékét, de én meglennék nélküle.

Link to comment
Share on other sites

Az univerzumon belüli technikai hablatynak erre van válasza. Az ep1-ben a droidvezérlő hajó irányítja őket. Az ep2-re Grievous parancsára mindegyik droid kapott független logikai processzort, hogy egyrészt ne kelljen mindenhol droidvezérlőt bevetni, másrészt a lelövése után a gyalogság még harcoljon, ne álljon le. És, ahogy R2-t, illetve az ep3 végéig C-3PO-t, úgy eme harci droidok memóriáját sem törölték, így lassan kifejlődött a személyiségük. De, az ő logikai processzoruk korántsem olyan összetett, mint egy asztromeché, vagy olyan roboté, amelyet alapvetően úgy terveztek meg, hogy önállóan is működjön. Fejlettségük valahol az egérdroidok szintjén van, mivel utángyártott, későbbi módosításokkal beszerelt az "agyuk". Ezért lehetnek olyan dinkák. A memóriájuk korlátozott és lassú, ezért a fejlődésre is képtelenek egy bizonyos szinten túl.

De ott vannak a B2-es szuper harci droidok, amelyek még mindig kicsit lököttek, de ők már a tervezőasztalon kaptak logikai procit (csak hát ezen is spóroltak a kereskedelmisek, mint sok minden máson). Így ők értelmesebbek, akárcsak a különböző pókdroidok, keselyűk, rákok és a többi. Míg a droidekáknál a colicoidok már alapból úgy tervezték meg, hogy teljes mértékben tudjanak önállóan működni, és saját haszonra így építettek fel több droidot. Persze a Kereskedelmi Szövetség az ep1 idején - mivel a droidekák mocskosul drágák - még belőlük is kispórolták a procit, de az ep2 idejére már mindet azzal gyártották. És hát a TCW-ben is ugyanolyan fenyegetőek, mint mindig. Az IG-100-sokat meg nem kell ecsetelni, szvsz azok a legveszélyesebb droidok az SW filmekben. Szóval, viszonylagosan megállja a helyét az, hogy a B1-esek tiszta hülyék ;)

És valószínűleg azért használják őket, mert - Dooku kijelentésével ellentétben - olcsóbbak, mint bármelyik másik droid, és ezt összehozva egyszerű felépítésükkel, gyorsan lehet sokat gyártani belőlük (ahogy azt az ep2-ben láthattuk). Nem túl hatékonyak, de ezerszámra nyüzsögve még mindig okozhatnak kellemetlen perceket, sőt, akár győzelmet, persze csak akkor, ha megmutatják nekik, merre kell lőni.

Viszont két dolgot érdekesnek találok velük kapcsolatban a TCW-ben. Az OOM szériás B1-sekből csak a parancsnokit, azaz a sárgákat látni. Pedig a hajókon a vezetést a pilóták (kékek; bár ilyet egyszer-kétszer láttam már), a védelmet pedig a biztonságiak (vörösek) látják el. Az is érdekes, hogy a sorozatban még droidok a kapitányok (ráadásul sima B1-esek), addig az ep3-ban a Handon már egy neimoidiai a kapitány. Lehet Grivi megunta őket?

 

Hogy miért ők lettek a filmek és főleg a sorozat bohócai? Jó kérdés. Az SW-ben a droidok mindig is nevetség tárgyai voltak, legalábbis nagytöbségükben. C-3PO alapból poénos figura, főleg R2-val való cívódásai. De beszélhetünk a mókás GONK droidokról (kétlábon járó kukák), R5 elfüstöléséről. Az SE ezt aztán fokozta még, az ep1-2-3 pedig a végletekig emelte. Engem nem zavarnak, bár tény, hogy a sok majomkodással jelenleg a Szeparatista mozgalom hadserege nem tűnik túl ütőképesnek. Talán ezért is vezettek be néhány új droidmodelt, és próbálják kiemelni a régi mellékeseket.

Link to comment
Share on other sites

Csakhogy 3PO-ból sosem csináltak igy viccet. Sosem lett az egy poén tárgya, hogy mennyire nem tud tolmácsolni teszem azt. Épp ezért tartom ezt a huzást elég bugyutának a harci droidokkal.

Na igen, bár a tolmácsolásának módja volt már vicc tárgya (ewokoknál). Persze ez nem ugyanaz. Számomra a sorozat keretein belül elfér, de én is rosszallóan néznék rá, ha mondjuk ilyen formában a filmekben láttam volna, vagy az élőszereplősben tűnne fel. Mondjuk párat én is túlzásnak tartok, pl. az említett tűzoltósat.

Edited by Dzséjt
Link to comment
Share on other sites

Bár szeretnénk komolyabban venni ezt a sorozatot mint ami, azért az pont az ilyen droid poénokon látszik, hogy ezt bizony főleg gyerekeknek szánták. A filmekben teljesen rendben vannak a robotok, soha nem éreztem, hogy sok lenne belőlük. Csak úgy mint a klasszikus trilógiában a rohamosztagosok, itt most ők játszák a könnyen ledarálható ellenséget, akik ráadásul sose fogynak el.

 

Nyilván a droidok nem a Jedik elleni harcra lettek gyártva, de a klónok ellen azért felveszik a kesztyűt. Erre a sorozatban is volt példa. Az erejük minden bizonnyal a mennyiségükben rejlik, és mint tudjuk sok lúd disznót győz. Én nem látom annyira bénának őket mint pl. Donát. A poénokkal meg úgy vagyok, hogy van amelyik tetszik, van amelyik nem. Ilyeneken sose akadtam fenn, mert nem zavarják az élvezetemet. Pl. most a Jar Jar -os részben nagyon jók voltak ahogy a Jediről beszélgettek!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Nekem nem is hiányoztak a droidpoénok, felőlem hanyagolhatnák őket az egész sorozatra, de ha már muszáj lenniük, akkor legalább kevés és helyénvaló legyen.

Engem annyira nem zavarnak, bár tény, hogy az eleve poénosabb részekhez jobban illeszkednek. Emiatt végül is jó, hogy a legutóbbi epizódoknál nem nagyon voltak.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Szórakoztatók. Simán beleférnek a "szombat délutáni TV-matiné" témakörbe a vicceik, függetlenül attól, hogy a SW filmekben ugyanezért súlyos kiátkozás járna. Kiváncsi vagyok, az éklőszereplős sorozatban mennyire lesznek hasonló szintű viccek....

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
Ody, ezt most komolyan kérdezed így éjfél felé? :) Melyik valutában saccoljam meg neked? :D:P:)
Édes öregem! Republic credit!!! Mondd valamit? Ébresztőőőőő.... :D

 

 

Meg a kommandós droidok miért nem láthatóak a filmben? Nagyon jó droidok, vajon sokkal többe kerülhetnek a mezei droidoknál? Mert ezek még akkor is megérnék a pénzüket, nem hullanak olyan gyakran, mint a sima droidok :P
Szerintem azok a kommandós cuccok a legdrágábbak. Sajnos a végcélt tekintve azoknak sincs sok hasznuk.
Link to comment
Share on other sites

A Magna Guardok tudtommal csak Grievous személyes testőreinek számítanak, nem kerültek sorozat gyártásra.
Szerintem 1-2 sorozatot legyártottak belőlük is, lévén ők is hullanak és Grivi bá' mellett is mindig (relatíve) újak vannak (a nem javítás miatt)
Link to comment
Share on other sites

Á! Hol van ilyenkor Dzséjt? :)

Ő úgy tudom már megjárta a Szeparatista könyvelést, biztos tud 1-2 dolgot erről mondani :)

Hát kérem szépen, az Intergalaktikus Bankár Klán szerint egy sima B1 szériás harci droid ára 10 000 credit/konzervkopf. Egy ideig ugyan volt vita a Kereskedelmi Szövetség és a Baktoid Combat Automata között, mert az BCA többért számolta fel a különböző droid típusokat (mint OOM, pilóta, testőr és roham), de aztán a KSz rájött, hogy csak színekben különböznek, amúgy mind egyformán hülyék. Így egyedül a pilóta droid kerül többe, mert az kék mintát kapott, és a kék, mint tudjuk, minden világban drágább.

A B2 szériás szuper harci droidok furfangosabbak, mert azokból ugye van sima, hátirakétás, aknavetőkezű, ezek 20 és 50 000 credit között kóstálnak. Ezek közül a legdrágább az aknavetős altípus (B2 Commander), mert az a leginkább ön- és közveszélyes, így külön felelősségbiztosítást is kell rájuk kötni. Aztán a hátirakétás (B2-RP), azt azért szeretik, mert ha elszáll, legalább már nem árt senkinek. Végül jönnek a lézerstukkeresek, bár az utóbbi időben azok is drágultak, mikor egy - előre nem látható mód - lebegő altípus szitává lőtte a társait a Rogusa holdon.

Eztán következnek a kommandós droidok, melyek kemény 60 000-be fájnak, ebből már ugye hat hajó is kitelik. Kezdetben 80 000 volt egy darab, de aztán kiderült, hogy hajlamosak klón századosokká alakulni (bár ezért a gyártó nem vállalt felelősséget, mivel ilyen széria elem nincs bennük).

A sort végül a droidekák zárják, rájuk nagy általánosságban nincs panasz, kerülnek is 100 000 creditbe. Viszont kicsit az ő árukbóül is le kellett faragni, amikor egy megvadult Jedi lovag, név szerint Obi-Wan Kenobi kuglizni kezdett néhánnyal (a droidekák voltak a golyók, a B1-esek a bábuk). Mivel eme esetnek egy szeparatista tábornok is szemtanúja volt, a colicoidok kénytelenek voltak visszavenni az árukból.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Eszembe jutott egy kérdés.Miért gyártják a "Roger, roger" droidokat?Teljesen feleslegesek, tulajdonképpen lézerfogók.A Jedik simán lekaszabolják őket, és a klónoknak sem ellenfelek.Harci értékük a nullával egyenlő.Helyettük gyárthatnának inkább több super battle droidot.

Link to comment
Share on other sites

Eszembe jutott egy kérdés.Miért gyártják a "Roger, roger" droidokat?Teljesen feleslegesek, tulajdonképpen lézerfogók.A Jedik simán lekaszabolják őket, és a klónoknak sem ellenfelek.Harci értékük a nullával egyenlő.Helyettük gyárthatnának inkább több super battle droidot.
Hát azért nagy számban a klónok ellen is hatékonyak. Láttunk már rá példát pl. a Hidden Enemy epizódban. A hajókat is ők vezetik, szóval hasznos kis gépek ezek. A jedik ellen meg talán csak a kommandós droidok tartanak ki pár percig. :cool:
Link to comment
Share on other sites

Eszembe jutott egy kérdés.Miért gyártják a "Roger, roger" droidokat?Teljesen feleslegesek, tulajdonképpen lézerfogók.A Jedik simán lekaszabolják őket, és a klónoknak sem ellenfelek.Harci értékük a nullával egyenlő.Helyettük gyárthatnának inkább több super battle droidot.
Ők a közkatonák. Igaz, különleges feladatokra nem képesek, de azért sok mindent rájuk lehet bízni, ahol nem kell nagyon villogni sem intelligenciában, sem erőben. A csatában pedig általában sok lúd disznót győz, ahogy Karrde is írta. :cool: Edited by Pildi
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information