Jump to content

1x20 - Innocents of Ryloth


Recommended Posts

20. rész - Innocents of Ryloth / A Ryloth ártatlanjai

 

epguide120.jpg

 

Írta: Randy Stradley, Henry Gilroy

Rendezte: Justin Ridge

 

Helyszín: Ryloth

 

Szereplők:

Obi-Wan Kenobi - James Arnold Taylor

Cody parancsnok - Dee Bradley Baker

Boil közlegény - Dee Bradley Baker

Waxer közlegény - Dee Bradley Baker

Numa - Catherine Taber

Mace Windu - Terrence "TC" Carson

Wat Tambor emír - Matthew Wood

Ponds parancsnok - Dee Bradley Baker

Wooley közlegény - Dee Bradley Baker

TX-20 parancsnok - Corey Burton

Nilim Bril - Corey Burton

 

 

Történet

Míg Anakin a megmaradt csillagrombolójával biztosítja az űrt, addig Obi-Wan Kenobi és klónjai igyekeznek biztonságos leszállóhelyet találni Windu csapatainak. A Jedi mester és csapatai igyekeznek elfoglalni egy protonágyúkkal védett, kihaltnak tűnt falut. A dolgukat nehezíti, hogy az ágyúkat a falu lakosaival védik, így lehetetlen az űrből lebombázni a területet.

 

Érdekességek

- Újra látható a Crumb Bomber nevű LAAT/i csathajó, melyet egyaránt láthattunk a mozifilmben és az 1x03 A Rosszindulat árnyéka (Shadow of Malevolence) című epizódban.

- Miközben a LAAT/i csatahajók landolnak a dzsungelben, látni néhány gutkurr fenevadat, amint éppen egy can-cell-t esznek. Ez utóbbi lény több ízben is feltűnt már a sorozatban, úgymint a mozifilmben, az 1x08 Bombad Jedi-ban, illetve az ep3-ban is.

- A szeparatista parancsnoki központban az egyik monitor emlékeztet a Millennium Falcon célzóképernyőjére.

- Ehhez az epizódhoz készítették el először a taktikai droidot. A készítők eredendően mindig eme droid-típust akarták használni, mint magasabb beosztású vezetőket, de aztán úgy döntöttek, hogy szükség lehet néhány szerves szeparatista parancsnokra is, ezért jött létre Loathsom, Lok Durd és Mar Tuuk is. A droid modulált hangját az eredeti Csillagközi Romboló (Battlestar Galactica) sorozat Lucifer nevű karaktere ihlette.

- Mikor Obi-Wan kiugrik a sziklák közé zárt kutkurrok közül, Cody odaadja neki a fénykardját. Azonban Kenobi azt előtte nem vesztette el. Mikor maga után csalta a fenevadakat, az övére akasztotta a fegyvert, és az még akkor is ott lógott, mikor parancsot adott a klónoknak a híd leomlasztására.

- A szeparatista parancsnoki központban az egyik monitoron a következő felirat olvasható aurebesh-ül: „VIDÁM ENYHÍTÉS” („COMIC RELIEF”).

S01E20.jpg

- Waxer sisakján apró strigulák jelzik, hány droiddal végzett. Boil egy méretes mancsot festett a sisakjára.

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel és a felirattal kapcsolatban itt találsz információt. Ezt a topikot ne erre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Hát még nincs 8 óra de már bőven megnéztem a mai részt is, azért ez jelent valamit.

Nagyon vártam a részt, és nagyon jó is lett.

Teljesen más mint az előző, de én azért valamivel jobban szeretem a földi támadásokat.

 

És bár az akciós része nagyon ott volt, valahogy mégis jobban tetszett a felderítés az elején, és Boilék ismerkedése a kislánnyal. Nagyon jó volt alatta a zene, és teljesen jól átjött, hogy mennyire lecsupaszítják a világokat a szeparatisták.

 

Nagyon bírom, hogy minden parancsnok überokosnak hiszi magát legyen az droid v bármi más, de mint a példa mutatja mindig \nagyon\ jól jön egy Jedi a csapatba. :P Ötletes volt nagyon a bénítógránát írányítása a bunkerbe, és a kiéheztetett szörnyetegek becsalogatása a zsákutcába. :rock:

 

Ami nem tetszett az az volt, amikor csak úgy poénból az ágyúk fölé repültek Winduék. Miért? Nem tudták h pont ott van alattuk?

A másik, bár ez egy apróság, amikor a kislányhoz odamentek, és úgy állították be, mintha valami...hmm...majom lenne...harap, aztán kaját adnak neki...lehet ezt csak én éreztem így de akkor is fura volt kicsit.

 

A legjobb mondat az egészben: "I guess we are the best!" :P

És hát még azoknak sem kell említenem, akik nem akarják tudni, hogy mi lesz a köv részben, ...vagyis ki, szóval azt hiszem az egyik legjobban várt rész lesz számomra a következő, és úgy látom megpróbálják ugyanolyan keményre megcsinálni majd mint a Gendys mesében!! :P

 

És már csak 2...

Link to comment
Share on other sites

Megnéztem én is a részt (most nem vártam be a feliratot, mint szoktam :P ).

Az elején és a végén a Venatorokkal való megérkezés szuper volt. Na meg a gránátos résznél jól jött az Erő :rock:

Az is tetszett, hogy megint Cody adja vissza Obi-Wan fénykardját. Meg jót nevettem a takarító droidon :P

 

Nagyon ütős kis rész volt, benne van a Top2-ben :P

Link to comment
Share on other sites

Megnéztem én is a részt (most nem vártam be a feliratot, mint szoktam :) ).

Az elején és a végén a Venatorokkal való megérkezés szuper volt. Na meg a gránátos résznél jól jött az Erő ;)

Az is tetszett, hogy megint Cody adja vissza Obi-Wan fénykardját. Meg jót nevettem a takarító droidon :)

De a takarító droid legalább megúszta.

Link to comment
Share on other sites

Nagyon jó rész volt. Ha az utolsó rész is ilyen erős lesz, akkor ez lesz az évad legjobb történeti szála. Szépen fel lett építve az invázió, ahogy először az űrt foglalják el, majd egy kisvárost, végül irány a többi település (én pont így írtam meg egy Marsi inváziót pár hónapja egy novellámban). Ami a legjobban bejött, az a két klón hihetetlenül emberi ábrázolása. A kislány bemesélésével a készítők nagyszerűen bemutatták, hogy a klónoknak nem csak katonai érzéseik vannak, de egyéb is, vagyis akár családos emberek is lehetnének, ha más feltételek lennének.

Ráadásul apróság, de tetszett, hogy Cody mellett már más klónok is elkezdték a sárga mintás páncélt viselni, ami az első jele annak, hogy közeledünk az ep3 felé. Igaz, még csak kettő, de kezdetnek nem rossz.

Meg aztán, az új protonágyúk megléte vetette fel bennem a lehetőséget, hogy lehet, az ep3-ban már azért Venatorok landoltak a bolygókon Acclamatorok helyett, mert azok ellent tudtak állni ezeknek az új ágyúknak. Ez is egy jó magyarázat lehetne a későbbiekben, hogy Kashyyyknál és Utapaunál miért nem használt Yoda és Obi-Wan Acclamatorokat.

Szintén tetszetős volt, sőt mi több, üde változatosság, hogy Obi-Wan ezúttal nem gyilkolta le az állatokat, hanem inkább bezárta őket. Igaz, hogy hosszú távon, ha nem engedik ki őket, az sem lesz jobb nekik, de most nem játszotta el azt, mint az Aclaynál. Amúgy, barátságos hely lehet ez a Ryloth ilyen lényekkel. Még szegén can-cell-t is megrágták (ami így már a harmadik bolygón bukkant fel) :)

A droid poénok is a helyén voltak, meg az egyéb viccek is (mint mikor Obi-Wan eltakarta a kistwi'lek szemét, erre az a keze alatt kukucskált ki), de emellett sikerült az epizód háborús keménységét megőrizni, főleg, a gutkurrok támadása alatt (durva, mikor négy-öt is nekiesik a földre került klónnak).

Még jó ötlet volt a gránátok használata az Erő rásegítsével, illetve a kutaszdroid járása. Érdekes, hogy így is tudja azokat használni, de logikus, hiszen így senki sem hallja meg a hajtóművének a zaját.

Szóval, ez egy remek rész volt, jöhet a záró etáp.

 

Ami nem tetszett az az volt, amikor csak úgy poénból az ágyúk fölé repültek Winduék. Miért? Nem tudták h pont ott van alattuk?

Tudták, de éppen ez az, hogy új ágyúk voltak (ezt mondta a droid parancsnok). Winduék nem számítottak rá, hogy a hajók pajzsait egyetlen lövéssel áttörik.

 

Az elején és a végén a Venatorokkal való megérkezés szuper volt. Na meg a gránátos résznél jól jött az Erő ;)

Acclamatorok, nem Venatorok :) A Venatorok a nagy csillagrombolók.

Link to comment
Share on other sites

Még jobb lett, mint az előző. Én is szeretem a szárazföldi csatákat és volt belőle jó pár darab. ;)

Az a droidparancsnok nagyon gagyi volt. Miért nem tudnak valami jobb ellenfelet betenni? Ott van még Skorr és Durge is. Meg aztán Grievous is már elég régen volt.

Tetszett a bénítófegyver, amit A gonosz útvesztőjéből emeltek át. Nagyon klassz volt a szörnyekkel való csata is.

Miért pazarolnak a szepik egy harci droidot takarításra? :)

A twi'lek kislány nagyon aranyos volt. :)

És a végső összecsapás is frenetikus volt.

Ez a rész is bekerült a kedvenceim közé. Már várom a befejezést, bár nekem már befejezettnek tűnik a sztori.

Link to comment
Share on other sites

Kábé olyan szintű epizód volt, mint az előző...

Ezúttal nem fogok olyan hosszú értékelést írni. Nos, érdekes húzás az, hogy a főbb szereplők ezúttal csak mellékszereplők voltak Waxer és Boil mellett. Amikor először találkoztak a kis Numával, elég furcsán viselkedtek vele. Ebből is látszik, hogy erre nem voltak igazán felkészülve. Waxer és Boil között érezhető, hogy már nagyon régóta harcolnak együtt.

Az epizód szerintem arra akart rámutatni, hogy a CIS mit művel a békés világokkal, miközben sorra leigázza őket. Pláne ilyen undorító taktikát alkalmaznak, hogy élő pajzsként használják a fogjaikat. Egyébként egy pillanatra azt hittem, hogy szegény Numának tényleg nem maradt senkije. Obi-Wan ismét megcsillogtatta az idegen nyelvtudását, először a Nelvaaniaiak, most meg a Twi'lekek esetében. A takarító droid jópofa poén volt, azok a nagy állatok pedig lényegében egy felnagyított vérengző nunák voltak. ;)

Link to comment
Share on other sites

Azt a mindenit milyen rész volt ez is! Az eddigi talán legjobban összerakott epizód. Rengeteg minden történt de mégsem éreztem úgy, hogy zsúfolt lenne. Minden szálnak megvolt a szerepe és a súlyának megfelelő hossza.

 

Az akciók nagyon rendben voltak megint. Kezdődött a leszállással aminek első snittjében egy pillanatra látjuk az űrcsatát is. Mindjárt egy remek utalás az előző epizódra. Aztán az új ion fegyver is megfelelően működött, ezt a klón csapatszállító találatakor konstatálhattuk (mekkora már ahogy kiszakad a hajtóműve az accelematornak? Te jó ég!) Aztán az előőrsök megrohanása, majd az utcai harcok.....

 

A karakterek. Sikerült úgy elhelyezni a hangsúlyokat, hogy Dühös és Kelés felderítését, majd megismerkedésüket Numával remekül ki lehessen bontani. Ez a szál nagyon érzelmes volt és ezt a legjobb értelemben mondom!! Ilyet még talán nem is láthattunk a sorozatban. Csak lestem....de így most már még nehezebb elképzelni a klónokat mint a 66-os parancs lelketlen végrehajtóit. Lesz hova 'fejlődni' a további két-három évadban. Aztán ott van a droid parancsnok, aki csak egy újabb pléh doboz de mégis talán a legjobb lelketlen karakter. Poénjai és a számításai ütnek, nincs egy unalmas mondata. ;) Ami nagyon tetszett még, az a droidok néhol felfedezhető keménykedése, amikor a bennszülötteket rugdossák és taszigálják.

 

A Twi Lek -ek nem kapnak nagy szerepet, de a droid főnök meglincselése mindenképpen szót érdemel. Amikor kitépik a fejét az megható pillanat. :) Remek poén ahogy Obi eltakarja Numa szemét, hogy ne lássa az őrjöngést, de a kislány elveszi a szeme elől a Jedi kezét. :)

 

Hirtelen ennyit tudok leírni fejből, de biztos eszembe fog jutni még pár érdekesség.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Azta, ezt a részt nagyon eltalálták, nézni tudtam volna még órákig! Az epizód elején egy igazi háborúnak lehettünk a tanúi. A történet többi részében továbbra is maradtak csaták. A fenevadak amikor rárontottak a klónokra, az kemény rész volt. Azt hiszem akcióban olyan 9/10 volt nálam. Érzelmek. Igen, ebben az epizódban a sok csata mellé még ez is volt bőven. Ahogy az éhező, elkeseredett kislányra rámutatnak, ahogy a háború borzalmai megjelennek! Pontosan így tudok elképzelni egy megszállást. Amikor megláttam a dühös twilekeket, a felszabadulás csodás pillanatát, bevallom őszintén, libabőrös lettem. Volt 1-2 droidos poén is, de nem zavart, sőt, megmosolyogtatott. Nálam ez az epizód 10/9-et nyújtott.

Nagyon kíváncsian várom a következő részt, több okból is! Első, Mace Windu, ide nem kell több magyarázat... ;) Második: vajon überelni tudja-e a trilógia befejező epizódja ezt?

Edited by barnez
Link to comment
Share on other sites

Nagyon kíváncsian várom a következő részt, több okból is! Első, Mace Windu, ide nem kell több magyarázat... ;)

Így van! Windu a legvégén akciózik először. Szinte hihetetlen! Gondolom a második évadban már nem csak tétlen szereplő lesz.

Link to comment
Share on other sites

A másik, bár ez egy apróság, amikor a kislányhoz odamentek, és úgy állították be, mintha valami...hmm...majom lenne...harap, aztán kaját adnak neki...lehet ezt csak én éreztem így de akkor is fura volt kicsit.

Pedig ki lett hangsúlyozva, hogy éhezik a bolygó népe. Szerintem ez egyáltalán nem volt lekicsinylő momentum. ;)

Link to comment
Share on other sites

Nekem a két klón és a kis-twi'leklány találkozása az Alienst jutatta eszembe, szerintem némiképp direkt is volt az utalás. Ugye az Aliensben Nyuszi Hickset harapta meg, mikor próbálta elkapni, majd Ripley kakaóval kínálta, és Nyuszi kezdetben elég csendes volt. Itt meg Boilt harapta meg Numa, mikor a klón közeledett hozzá, ráadásul a kislány elég csendes is volt. És Waxer étellel kínálta, hasonlóan próbálva elnyerni a kislány bizalmát, mint Ripley. Sőt, később, mikor a Gutkurrok beszorították őket a szűk házba, Numa mutatott nekik egy rejtett, szűk menekülési útvonalat, míg az Aliensben, mikor a dögök beszorították Ripley-éket a vezérlő és a gyengélkedő közé, Nyuszi mutatott nekik egy rejtett, szűk menekülési útvonalat.

Link to comment
Share on other sites

Nekem a két klón és a kis-twi'leklány találkozása az Alienst jutatta eszembe, szerintem némiképp direkt is volt az utalás. Ugye az Aliensben Nyuszi Hickset harapta meg, mikor próbálta elkapni, majd Ripley kakaóval kínálta, és Nyuszi kezdetben elég csendes volt. Itt meg Boilt harapta meg Numa, mikor a klón közeledett hozzá, ráadásul a kislány elég csendes is volt. És Waxer étellel kínálta, hasonlóan próbálva elnyerni a kislány bizalmát, mint Ripley. Sőt, később, mikor a Gutkurrok beszorították őket a szűk házba, Numa mutatott nekik egy rejtett, szűk menekülési útvonalat, míg az Aliensben, mikor a dögök beszorították Ripley-éket a vezérlő és a gyengélkedő közé, Nyuszi mutatott nekik egy rejtett, szűk menekülési útvonalat.

Sőt, van még egy hasonlóság Nyuszi és Numa között: mindkettejüknek van egy babája. Igaz, Newt-é csak egy fej ;)

Link to comment
Share on other sites

Remek rész volt ;)

Nekem a két klón-kislány felállásról Qui-Gon-Obi- Jar-Jar hármas jutott eszembe, ahol az egyik Jedi nem hagyta magára a látszólag jelentéktelen helyi lakost, aki végül segített nekik, míg a másik ment volna tovább, hogy folytassák a küldetést :)

Link to comment
Share on other sites

Ráadásul apróság, de tetszett, hogy Cody mellett már más klónok is elkezdték a sárga mintás páncélt viselni, ami az első jele annak, hogy közeledünk az ep3 felé. Igaz, még csak kettő, de kezdetnek nem rossz.

Azért sárgák mert Cody csapatába tartoznak? Vagy ez ekkor még valami kiváltság? Az elején nem volt rajtuk a sisak. Akkor még nem értettem miért. ;)

Link to comment
Share on other sites

Azért sárgák mert Cody csapatába tartoznak? Vagy ez ekkor még valami kiváltság? Az elején nem volt rajtuk a sisak. Akkor még nem értettem miért. ;)

Az ep3-ban ez a szín ezzel a mintázattal Cody légiójához tartozott. Hogy most mit jelöl, kiváltság-e, vagy sem, vagy csak a parancsnokuk tiszteletére festették ők is ilyenre a páncéljukat, azt (még) nem tudni.

Viszont így legalább tudjuk, ki kicsoda :)

Link to comment
Share on other sites

Remek rész volt ;)

Nekem a két klón-kislány felállásról Qui-Gon-Obi- Jar-Jar hármas jutott eszembe, ahol az egyik Jedi nem hagyta magára a látszólag jelentéktelen helyi lakost, aki végül segített nekik, míg a másik ment volna tovább, hogy folytassák a küldetést :)

Ez nekem is eszembe jutott. :)

A kislány aranyos volt. Igaz, nem tipikus SW momentum gyerekeket szerepeltetni, de itt is inkább mint gyenge és védelemre szoruló lény jelent meg, és erre viszont volt már példa Jar-Jar-on kívül pl. az ewokok személyében is. Bár aztán mindkét népről kiderült, hogy a maguk módján képesek ők is harcolni, és hasznos szövetségesek. Épp, ahogy a kislány is. :D

 

Nagyon jó epizód volt!

Link to comment
Share on other sites

Azért egy elég nagy hiba becsúszott: Cody visszaadja Obi-Wannak a kardját, csakhogy az még akkor is az övén figyeg, mikor behátrált a vadakkal a szurdokba. Vagyis sosem vesztette el.

Amikor ugrik a leomlasztás után, a fénykard pengéje egy pillanatra látható is. :)

Link to comment
Share on other sites

Nagyon tetszett ez a rész is, de kevésbé tartom jónak, mint az előzőt. A szárazföldi csata remek, az ionágyúzás is, különösen a már említett hajtómű-kiszakadással. A taktikai droiddal semmi bajom, bár első feltűnésekor még szokatlannak találtam, mostanra teljesen kibékültem a fajtájával. :) A takarítós beszólás pedig esélyes "a szezon legjobb droidpoénja" címre. Tetszettek az olyan apróságok is, mint például a strigulák a klónok sisakján.

A két klón és Numa szála megkapó lett; ilyesmire eddig nem volt példa a sorozatban. Le voltam nyűgözve. Ami még megdöbbentett, és a sorozathoz képest nagyon "életszerűnek" tűnt, az a droidlincselés volt a végén. Ugyan csak animált figurák szednek szét egy robotot, de valahogy szokatlanul kifejezőnek találtam a dolgot. Nem tudok rá jobb szót, majd gondolkodom rajta - bajom nincs vele, sőt, csak elgondolkodtató.

Ami nem tetszett annyira, az az epizód üteme, és az illeszkedése a trilógiába. A bevett szokás ugyebár az, hogy a trilógiák első részei szoktak leginkább megállni a saját lábukon, mert lezárnak pár szálat. A második részek a maradékot fejtik tovább, meg esetleg azokat a szálakat, melyek a két rész között szétbomlottak. Ezeknek a középső epizódoknak nem szokott "vége" lenni, mert komoly feszültséget hagynak a nézőben - amit aztán a záró epizód dolga felengedni. Ezzel szemben most kicsit olyan érzésem volt, mintha egy számítógépes játékot látnék, ahol epizódonként lezárul egy küldetés, aztán jön a nehezebb pálya. :) Persze nem akarok örök elégedetlennek tűnni... ha az előző epizód csillagos ötöst kap, akkor ez a mostani ötös.

 

A kardos baki nekem is feltűnt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information