Jump to content

Évadértékelés


Recommended Posts

Ide írhatjátok átfogó véleményeteket az első évadról. Jó lenne minél több terjedelmes írást látni ezért arra biztatok mindenkit, hogy nyugodtan eressze bő lére mondandóját.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Na hát véget ért az első évad. Meg kell mondjam, amikor először meghallottam, hogy egy újabb The Clone Wars rajzfilm jön, még nem igazán tetszett az ötlet, mert már úgyis volt jó pár Clone Wars-os történet. Aztán mikor megláttam az első képeket és videókat, bizakodni kezdtem. Sőt az előzetes után már biztos voltam, hogy sokkal jobb lesz a Tartakowsky verziónál.

Aztán jött a bevezető epizód. A regényváltozata óriási volt. Aztán elmentem megnézni a mozikban. Hát jó volt, de szerintem lehetett volna jobb is. A sorozatban számos olyan epizód volt, amelyek sokkal jobbak lettek.

A kedvenc epizódjaim: Rising Malevolence, Shadow of Malevolence, Destroy Malevolence, Rookies, Cloak of Darkness, Lair of Grievous, Hidden Enemy, Storm over Ryloth, Innocents of Ryloth, Liberty on Ryloth, Hostage Crisis. Szerintem ezek lettek a legjobbak.

A többi is jó, csak nem annyira, mint ezek a részek.

Anakin és Obi-van mindig is a kedvenceim voltak. Itt ebben a sorozatban is nagyon jók. Ahsoka karakterétől kezdetben még idegenkedtem, de aztán nagyon megszerettem. Rex nagyon jó új szereplő. Jó, volt, hogy Padmé, Jar Jar (másik nagy kedvencem) Thripió és Artu is több epizódban szerepeltek. Dooku ebben az évadban nem nagyon remekelt. Nem igazán tetszett, hogy a fejvadászoknak sikerült elkapniuk őt. Ez óriásai presztizs veszteség. :) Grievous óriási volt. Kár, hogy csak az 1. évad első felében szerepelt. Utána sajnos jól eltűnt. Asajj Ventress. Régebben is kedvenc gonoszom volt, de ebben az évadban oltári. Főleg a Cloak of Darknessben. A többi szeparatista ellenség nem valami nagy szám. Cad Bane karaktere zseniális, remélem a 2. évadban is sokszor fogjuk még őt látni.

 

Összességében véve elégedett vagyok az 1. évaddal, remélem a 2. évadban még több, még keményebb csatákat láthatunk majd. :):):oops:

Link to comment
Share on other sites

Jó kis értékelés Revan. :) Én is próbálok majd összeütni egy hosszabb írást a napokban. A kedvenceket ne írjátok le most még, hanem tartogassátok a díjátadóra. :oops:

Az a gond, hogy az a 11 epizód, amit felsoroltam, valahogy mind nagyon tetszik és nem tudnék kiválasztani közüllük csak 1-et. :)

Link to comment
Share on other sites

1: 7/10 ? Jó kis bevezető volt, egyszerű történettel.

2: 8/10 ? Akciódús rész, némi morállal, bejött.

3: 8/10 ? Jó volt az űrcsata.

4: 9/10 ? Csak.

5: 9/10 ? Klónok egymás közt, áldozat a nagyobb jóért.

6: 5/10 ? Súlytalan rész,egyszerű történet, korai animáció.

7: 7/10 ? Jó kis lezárás, érdekes a két droid párbaja.

8: 6/10 ? Pár idióta poén, de összességében jó. Gunrayt elfogják?

9: 7/10 ? ?aztán megszökik.

10: 9/10 ? Jól mutatták be Grievous búbóhelyét, a droid óriási!

11: 7/10 ? Jó volt a barlangos rész, de a vége kicsit elnyújtott.

12: 7/10 ? Dooku megszökik, jó az összeláncolós rész.

13: 8/10 ? Jó a csata az elején, a bolygó is elég hangulatos.

14: 6/10 ? Rosszul jöttek ki az előző részbeli helyzetből.

15: 9/10 ? Jó ez a havas bolygó, talzok forevör?

16: 9/10 ? Kis betekintés a klónok életébe,valamint Obi-Wan és Ventress ?házaséletébe?.

17: 4/10 ? Tipikus sablonsztori, nem jött be.

18: 6/10 ? Az előző folytatása, az angyalok miatt +2.

19: 8/10 ? Jól kezdődik a bolygó bevétele.

20: 9/10 ? A két klón és a twi?lek kislány, meg Obi?

21: 9/10 ? Mace Windu?

22: 9/10 ? Cad Bane jó volt, a csapatával együtt.

 

Összesítés.

9/10: 4, 5, 10, 15, 16, 20, 21, 22

 

8/10: 2, 3, 13, 19

 

7/10: 1, 7, 9, 11, 12

 

6/10: 8, 14, 18

 

5/10: 6

 

4/10: 17

 

Tehát az első évad: 7,54/10

Link to comment
Share on other sites

Hmm... tárgyilagosan már megkaptuk az értékelést! :) Ahhoz képest, nem rossz átlag. Nemsokára tőlem is kaptok egy hosszabb értékelést (ha nem bánjátok), csak még át kell gondolnom a mondanivalómat, bár, egy valamit így is elmondhatok: jó évad volt, sőt biztató a második évadra nézve.

Edited by barnez
Link to comment
Share on other sites

Holnap (ma), ha kialudtam a borocskákat és jégerecskéket, szösszentek ide valamit :) De előre azért annyit, hogy nem csalódtam a sorozatban, illetve talán mégis: a mozifilmhez képest kellemesen, mivel majdnem minden része jobb volt, mint az, pedig nekem az is tetszett.

Link to comment
Share on other sites

Nem vártam sokat ettől a sorozattól, sőt... Sokkal többet kaptam, mint amennyire számítotam. Először is kaptunk egy zseniális évadnyitó mozifilmet. Eleinte tartottam tőle, mert minden honlapon, ahol írtak róla, ott egy az egyben lehúzták. Ekkor szembesültem vele, hogy az internetes filmkritikusok szavában sosem szabad bízni. Sokakkal ellentétben nekem bejött a mozifilm. Itt leltem rá a kedvenc bolygómra, a Christophsisra. Egyszerűen gyönyörű! Továbbá felfedezésként megismerhettem Ahsokát, aki ugyebár a sorozat egyik legfőbb szereplőjévé nőtte ki magát. Elsőre idegesítőnek találtam a kényszeres becenévosztogatását, de idővel szép lassan a szívemhez nőtt a kis togruta.

 

Majd megérkezett a sorozat is évadnyitó duplaepizóddal.

Az Ambush kimondottan jó epizódnak számított. A droidok poénkodása mélyen a film szintjén aluli volt, és OOM-224 baromkodásai rendszeresen kizökkentettek az epizód cselekményéből, annyira idegesített. De Yoda tanításai a klónok felé kárpótolt mindezért. Jah, és meg kell jegyeznem, hogy Rugosa nagyon gyönyörű lett.

 

Utána pedig jött az évadnyitó duplaepizód második része, a Rising Malevolence. Egy trilógia gyönyörű felvezetéseként szolgált. Számomra egy igazi mérföldkő volt, mert itt komolyabban megismerhettem Plo Koon-t. Itt már tisztázódott számomra, hogy ebben a sorozatban a klónokat nem lelketlen katonákként kezelik. A törmelékmezőben való menekülés pedig az évad legizgalmasabb jelenete.

 

Utána következett a trilógia második darabja, amit egy fokkal gyengébbnek tartottam, mint az előző kettőt. A Kaliida csillagködön való átrepülés ámulatbaejtő, az űrcsata is elég jó volt. Kaptunk továbbá egy kaminoi mellékszereplőt, akit sikerült úgy megalkotni, hogy hű maradjon fajtája jellegzetességeihez.

 

A trilógia záróepizódja akkoriban a kedvenc epizódom volt. A droidpoénok elfogadhatóak voltak, kaptunk egy fél-párbajt Grievous, és Obi-Wan között. Amikor pedig Anakin a Padmé melletti vágányon száguld az pedig az epizód legjobb jelenete. Dooku szerepe pedig részről részre egyre kevesebb volt, olyannyira, hogy a következőben már benne se volt.

 

A Rookies elég nagy kedvenccé vált itt a fórumon, nekem olyan közepes szintű epizódnak számított. Jó ötlet volt egy teljes epizódot csak a klónok köré építeni. Előkerültek a kommandós droidok, amik nagyon ütősnek bizonyultak. Ennél az epizódnál már kezdett zavarni Grievous állandó jelenléte.

 

A Downfall Of A Droid azon kevés epizódok egyike, amelynél a hozzá tartozó webképregény jobban bejött, mint maga az epizód. Az évad leggyengébb része, de mindig kell egy ilyen rész, amely elviszi ezt a címet. Leginkább az animációk alacsony szintje, és az elképesztően kiábrándító zenék voltak azok, amelyek lehúzták. Idővel egyre inkább bejött az epizód, magyarul pedig egész egyszerűen tetszett.

 

A Duel Of The Droids legnagyobb érdeme pedig az, hogy kijavította az előzménye hibáit. Elképesztően izgalmas, és színvonalas epizód. Grievous és Ahsoka párbaja zseniális, R2-D2 és R3-S6 párbaja pedig röhejes, de hangulatos. És természetesen érzékeltette Anakin ragaszkodását droidjához, és Obi-Wan ellenszenvét a droidok iránt.

 

Mikor a Bombad Jedi rövid epizódleírását olvastam, akkor úgy gondoltam, hogy ez az egész csak egy röhejes nagy vicc lesz, és még a készítők se gondolták komolyan. Ellenszenvem ellenére jobb lett a vártnál, Rodia kinézete, és a hozzá tartozó zene zseniális, végre eltűnt Grievous a képből, hogy helyére Nute Gunray kerülhessen. Egyedül a Onaconda Farr rodiátlan hangjára volt panaszom.

 

A Cloak Of Darkness a legütősebb epizódok egyike, többek között, mert Asajj Ventress végre visszatért, és ezúttal nem vallott kudarcot. A párbajok ütősek, és természetesen bejött Argyus kapitány is, aki az évad legidétlenebb frizura címét biztos hogy elnyeri.

 

A Lair Of Grievous számomra egy újabb mérföldkő volt. Megint húztam a szám, hogy megint Grievous. Az évad egyik legjobb epizódját kaptuk meg, sőt, még díjat is nyert. Számomra Grievous karaktere óriásit nőtt. Láthattunk darabkákat a múltjából, hogy hogyan nézett ki, és hogy talán még mindig van benne valami érzelem.

 

A Dooku Captured nem jött be különösebben, zsúfoltnak találtam, és a repülő csészealj gondolata hihetetlenül idegesített. Itt a fórumon nagy felháborodást váltott ki Dooku elfogása, de én abszolút egyetértek Filonival. Sith nagyúr ide vagy oda, ötvenen vették körül, és talán még akkor sem tudta őket legyőzni, ha nála van. Az pedig, hogy ellopták a fénykardját, egyáltalán nem hihetetlen, mert a zsebtolvajok már csak ilyenek. Úgy lopnak el tőlünk dolgokat, hogy még csak észre sem vesszük, és csak órák múlva jövünk rá.

 

A következő rész sem volt olyan jó, Jar Jar új hangja kiábrándító, Kharrus szenátor temetése megható. Többet nem is nagyon kéne hozzáfűznöm ehhez.

 

A Jedi Crash az évad talán legjobb része. Olyan látványos űrcsatát kaptunk, amely akár egy mozifilmben is megállná a helyét. A rész második fele, pedig elgondolkodtató filozófiai témájúvá sikeredett. Maridun zenei témái pedig az évad legjobb zenei aláfestései.

 

A Defenders Of Peace kétféle lehetett volna. Vagy lesz olyan jó, mint az előző, vagy rosszabb. Az utóbbi érvényesült. A fórumozókkal ellentétben én teljes megértettem Tee Watt Kaa nézeteit, és karaktere semmit sem csökkent az előző rész óta. A rész végén dúló csata is nagyon jó lett, akárcsak Lok Durd, és a defoliátor.

 

A Trespass esetében örültem, hogy kapunk végre egy jó kis stand alone epizódot. A zene itt megütötte a Jedi Crash szintjét. Az eleinte általam fantáziátlannak tartott pantoranok pedig érdekesebbek lettek, mint vártam. A zárójelenet, a tárgyalás pedig az egyik kedvenc jelenetem.

 

Sok panasz érkezett azzal kapcsolatban, hogy a The Hidden Enemy a film előzményeit mutatja be. A második évadban több ehhez hasonló időben ugrás várható. Én nem panaszkodtam különösebben, Christophsis a kedvenc bolygóm, és a filmben debütált "Battle Of Christophsis" című szám itt is felcsendült. Az epizód elején lévő összefoglalóban pedig végre láthattam Christophsis népét. Azt hittem valami új fajta lények, arra végképp nem számítottam, hogy a christophsisiak egyszerű négerek. A klón árulása pedig egészen érthető, legalábbis én megértettem a nézeteit.

 

A következő két rész közepes szintűre sikerült. Csak úgy dézsából ömlött az EPI. hangulat, amely természetesen pozitívumok közé tartozik. Dr. Nuvo Vindi karakteréhez hasonlót eddig még nem láttam Star Warsban. Peppi Bow pedig egy kellemes színfolt volt. Amolyan "Mi lenne ha Jar Jar nő lenne?" A Iego újabb EPI.-es utalás. A zenei témája rejtélyessé tette. Jaybo Hood szembesítette Anakint egykori önmagával, az összefirkált droidok pedig az évad legjobb droidpoénjai. Az óriás húsevőnövény maga a megtestesült fantáziátlanság, ráadásul még a hangja is eredetileg a Gundarké volt.

 

Utána következett a várva várt Ryloth trilógia. George Krstic végre összeszedte magát, és összeraktott egy jó epizódot. Ahsoka, és Mar Tuuk részéről is jó, de számomra leginkbáb Yularen admirális miatt tetszett az epizód. Az Innocents Of Ryloth a trilógia legjobb epizódja. Kevés ilyen szívhez szóló rész volt az évadban. Numa nagyon aranyos lett. A trilógia harmadik darabjában pedig végre kaptunk egy kis Mace Windu akciót. Wat Tambor kapzsibb lett, mint amilyennek vártam, de leginkább Cham Syndulla részéről volt jó az epizód.

 

És évadzáróként megkaptam a kedvenc részem, a Hostage Crisist. Egy új főgonosz, amely az évad legütősebb karaktere, és talán a következőé is. Egész egyszerűen minden rendben volt ebben a részben, és Ziro is újra feltűnhetett. Jah, és Robonino iszonyat nagy!

 

Az évad élvezeti értéke a Cloak Of Darknesstől kezdve egészen az egekig nőtt. Remélem elkészül mind a 100 rész a terv szerint. Én még nagyon sokáig szeretném nézni ezt a sorozatot. Egy szó mint száz, ismét nagyot alkottak. Csak így tovább!

Link to comment
Share on other sites

Összesítés.

9/10: 4, 5, 10, 15, 16, 20, 21, 22

 

8/10: 2, 3, 13, 19

 

7/10: 1, 7, 9, 11, 12

 

6/10: 8, 14, 18

 

5/10: 6

 

4/10: 17

 

Tehát az első évad: 7,54/10

Váó! Micsoda matematikai összegzése a sorozatnak. :lol:

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Nekem ezzel a jelöltállítással az a nagy gondom, hogy jelenleg a legtöbb kategóriába csak egy nevet tudok összekaparni, szóval rá kéne szánni az időt, és újra végignézni a sorozatot, de erre legfeljebb csak a hétvégén lesz módom, addig nem nagyon tudok előrehaladni...

Link to comment
Share on other sites

Szerintem az első öt epizód jól sikerült(Ambush Malevolance-ok és Rookies) aztán egy kis mélypont(Downfall of a Droid, Duel of Droids, Bombad Jedi) a Cloak of Darkness -ig ami egy nagyon jól sikerült epizód úgy mint az utána lévő(Lair of General Grievous) de aztán megint egy két epizódon keresztül húzódó válság a Dooku Captured és a Gungen General személyében. Aztán zsinórban 4 nagyszerű epizód(Jedi Crash ;Defenders of Peace; Trespass; Hidden Enemy) (a Defenders of Peace-t azért vettem be a jók közé mert ez az egyetlen amelyikben tucatjával vágják a droidokat) s aztán az évad szerintem két leggyengébb része

(azthiszem nem kell mondani melyik kettő) és utána az öt csillagos befejezés a Ryloth trilógia és Cad Bane

Link to comment
Share on other sites

Na, én is belefogok az első évad véleményezésébe, és, hogy Ody kívánságát teljesítsem, nem fogom vissza magam (amúgy se tenném :D ). Csak győzzétek elolvasni.

Nekem nagyon megtetszett a The Clone Wars sorozat, még ha nem is voltam mindennel oly elégedett, mint mondjuk a mozifilmek esetében, ahol az ellenérzéseim csak minimálisak. Persze, mindkét alkotást a maga szintjén kezeltem, így pl. egyáltalán nem vártam el a TCW-től olyan magas szintet, mint a mozifilmektől. Végül is a sorozatnak (ahogy a bevezető filmnek is, amit én 1x00-nak tartok, nem önálló mozifilmnek) csak ezeknek kellett megfelelnie:

- Kontinuitás a hat filmmel, tehát a Jedik ne legyenek mindenhatóak, a karakterek legyenek hűek magukhoz, és ne rugaszkodjanak el az eszközökbe/fajokban sem az SW valóságától. Szóval nem akartam flottányi Invisible Handot, száznyi geonosisi vadászt, és pláne Durgékat látni.

- Legyen szórakoztató, szóval parázs csaták, látvány, poénok, jó karakterek, természetesen mindez egyensúlyba. Tehát ne vigyék túlzásba a poénokat (ez nem mindig jött össze), egyik karakter se kerüljön a másik fölé, és ne legyen az egész széria egy akcióorgia, történetet is óhajtok a csaták és párbajok mögé.

- Legyen pofás.

Nos, három egyszerű feltétel, aminek hellyel-közzel, de sikerült megfelelnie az első évadnak, így már nincs különösebb okom attól tartani, hogy a további évadok nem fognak. De kezdjük először a negatívumokkal, nehogy a végén lelombozódjunk.

Szóval, nálam az évadnak három mélypontja is akadt. Az első technológiai volt, azaz a 1x07 Downfall of a Droid. A történettel és a szereplőkkel nem volt különösebb bajom, főleg, mert a folytatás az egyik kedvencem lett, de a megvalósítás? pfff? látszik, hogy ez volt a második, amit elkészítettek, csak míg az első, ami beépült a mozifilmbe, valahogy nem lógott ki a sorból (pedig aztán az szorosabban fűződött össze a többivel, mint a sorozat részei :) ), addig ez nagyon. Ronda karakteranimációk, csúnya vágások, kurtán-furcsán mozgó űrhajók, idióta megmozdulások (a két összeütköző hajóra, meg az egy helyben álló vadászt lelőni képtelen keselyűkre gondolok), és a Star Wrashoz abszolút nem illő zene (amik egy részét ráadásul más filmből emelték ki). Szóval a megvalósítás tönkrevágott egy alapvetően jó kis részt. A következő mélypont az 1x11 Dooku Captured és 1x12 The Gungan General páros volt. Ez sem volt olyan rossz, csak na? a jó alapokkal rendelkező, és amúgy jól elmesélt sztorit mindkét esetben elszúrta egy meggondolatlan, vagy inkább átgondolatlan tett, ami nem oly mellékes esemény volt, mint az 1x22 Hostage Crisis-ban Anakin verekedése az IG-86-ossal, hanem mindkét eset a történet egyik fő mozgatórugójának számított. Az elsőben Dooku övéről úgy emelnek le mindjárt két fénykardot, hogy az fel sem tűnik neki. A második epizód pedig úgy kezdődik, hogy hőseink már foglyok, ezzel egy huszárvágással értelmetlenné tették az előző rész végi pohárcsere jelenetet, és a rész különösebben nem is magyarázza meg azt, hogy ők miért is ájultak el. Az előbbi esetet nem tudom elképzelni egy Erőhasználóról (ne legyenek mindenhatóak, de ilyen bénák se), az utóbbi meg számomra felért egy orrbavágással, hiszen az előző rész ábszolúte abban a hittben hagyott ott, hogy hőseink okos csellel megmenekültek. Ezt az okos cselt aztán ostobán lenullázták, mintha a két epizód készítői nem egyeztettek volna.

Negatívumnak még felrónám a néha túlzásba vitt droidpoénkodást a B1-esekkel. Nekem fekszik ez a fajta humor, és sok bejött, ami másoknak nem. Ám mikor egy droid korallfaltörő kosnak akart használni egy tankot, vagy a tűzoltó droid nem tudta használni a fecskendőt? nos, ezek nem voltak jók. Viszont, ezek szép lassan kikoptak az évadból, ahogy haladtunk előre, és nem is tudnék olyan poént mondani körülbelül a közepétől, amire már rossz szájízzel gondolnék.

Illetve van még néhány jelentéktelen apróság, ami bár nem ront az összképen, azért zavar, mivel nekem mániám a részletek. Olyan dolgok ezek, mint, hogy a B2-es szuper harci droidoknak a filmekben nincs mindkét kezén lézerágyú; a LAAT/i csatahajók oldaláról hiányzik a gömbágyú (nyilván azért, mert kaptak egy extra ajtót, ami előre nyílik, csak hát na? az ep2-3-ban ilyen nem volt); a Jedik nem hordanak hagyományos köpenyt (a páncél nem zavar, csak viselhetnék a hagyományos hacukájukat is néha); illetve a Delta-7B-k jelenléte is érdekes, bár ez is logikus, csak az ep3-ban Plo Koon nem azt használt, hanem sima Delta-7-est (na meg kicsit zavar, hogy kék lézerrel lőttek a Ryloth trilógiában). Meg ilyen kis apróságok, van pár, de ezek tényleg nem vonnak le a sorozat értékéből, csak nekem szálkák a szememben, mivel kis odafigyeléssel ki lehetett volna küszöbölni őket.

S van még egy apróság, a hiányzók ügye. Később kitérek rá, hogy a sorozat egyik erényének a mellékszereplők központi figyelembe hozását tartom. Viszont, ennek van egy ellentétes pólusa is, vagyis néhányan, akiknek szintén jelen kéne lenniük, hiányoznak. Ki-Adi-Mundi, akinek hiányát már a TCW mozifilmben megéreztem, majd ez az 1x02 Rising Malevolence-től csak fokozódott, végül kiteljesedett az 1x10 Lair of Groevous végével, ahol feltűnt a Jedi Tanács, de Mundi sehol. Holott ? legalábbis számomra ? Yoda és Windu mellett ő a Jedi Rend harmadik feje, és így alkotnak afféle triumvirátust. A sorozatban viszont eddig nem, hogy nem volt olyan jelentős szerepe, mint a mozifilmekben, fel sem bukkant! Pedig szerintem legalább egy részt megérdemelt volna, ha már egyszer Onaconda Farr, akinek az ep1 idején még neve sem volt, egy komplett epizódot kapott, de egy másikban is volt szövege (és felbukkant a TCW moziban is). Aztán, Ki-Adihoz hasonlóan, bár nem olyan jelentőséggel, de hiányoltam Palpatine irodájának állandó bútorait, a vörös őröket, vagy néhány hagyományos kék őrt a Szenátusban (ezt főleg az utolsó részben tudtam volna elviselni).

Nos, ezzel aztán ki is fújt a negatívumok sora. Pozitívumból pedig akadt éppen elég. Először is, ahogy mélypontot, csúcspontot is többször elért a sorozat. Az egyik igazán nagy élményem a sorozattal kapcsolatban az 1x08 Duel of the Droids-ban volt, méghozzá a legvégén. Zuhan a gömberőd, megy a nagy tűzharc, befut Ahsoka, Anakin és Rex megoldja a problémát, R2 lenyomja Aranyoskát, végül Anakin megmenti R2-t. Ez minden téren 100%-osan rendben volt számomra, hogy úgy mondjam, hozta a feelinget. Hasonlóan éreztem az 1x03 Shadow of Malevolence-ben, mikor felszálltak az Y-Szárnyúak és sorban bejelentkeztek a pilóták. Történet tekintetében az évad nálam a Ryloth trilógiával érte el a csúcsot, mikor szerintem ? a sorozat szintjéhez képest ? hitelesen előadták, milyen is egy bolygó elfoglalása az űrből. Sőt, ahhoz képest, hogy egy húsz perces epizódokból álló gyerekeknek szánt animációs sorozatról van szó, nagyon is komolyra sikerült a Köztársaság inváziója a twi?lekek ellen. Logikus, jól felépített és levezetett történet volt ez. Illetve volt még egy csúcspont, rajongói szempontból, méghozzá az 1x13 Jedi Crash-1x14 Defenders of Peace duó, mely egy olyan kettőst alkotott, amelyen jól el lehetett csámcsogni, és el is csámcsogtunk rajta. Elég csak megnézni, milyen vita alakult ki a körül, hogy a Jediknek, vagy az öregnek volt-e igaza a háborút illetően.

Szereplők terén nagyon jó a helyzet. A régi ismerősök szerintem hozzák az ep2-höz közeli formájukat, de már meg-megcsillan az ep3-as mivoltuk. Obi-Wan egyre bölcsebb, Anakin néha ingerlékeny, Grievous meg csak addig mer támadni, míg az övé az irányítás. Palpatine továbbra is a háttérben marad, Dooku pedig továbbra is aljas. Amidala pedig, nos, ő kapott egy kis Lara Croft vénát, mert bár eddig sem rettent el a harctól, most már falra ugrik, rejtőzik, igazi kis Tomb Rider lett belőle? vagy inkább Star Rider. :D De van itt néhány új szereplő is. Kiemelt helyet kap Ahsoka Tano, akit az elejétől fogva csípek, és szerintem az egyik legjobban eltalált karakter a sorozatban. Rex százados szintén az egyik best klón lett, aki azon túl, hogy vérprofi baka, remek támogatója Ahsokának és Anakinnak. Yularen admirális annyira nem új, hiszen az ep4-ben benne van (bár nem tudom, hogy csak a TCW hatására lett az a fickó Yularen, vagy már az előtt is az volt-e). Ő is remek kis karakter, bár szerepe eddig nem volt túl jelentős. Igazság szerint, az első kiemelkedő pillanata a 1x19 Storm over Ryloth-ban volt. Mellettük van még nekünk egy Asajj Ventressünk, akit speciel már jól ismerhetünk a Clone Warsból és az EU egyéb műveiből, és eddig itt sem tudtuk meg róla többet.

A régi és új hősök, valamint a régi mellékesek mellé szerencsére néhány új mellékszereplőt is kaptunk, akik legalább olyan ütős karakterek lettek, mint a nagyok. Ők főleg a gonoszok oldalán brillíroztak, hiszen elég csak Cad Bane-re, vagy Mar Tuuk-ra gondolni, de Dr. Vindi sem kutya, ám azért megjelentek a jók oldalán is olyan szereplők, mint a bölcs, bár kissé begyepesedett Tee Watt Kaa, Riyo Chuchi szenátor, vagy Jaybo Hood.

A Star Wars filmekben mindig is nagyon tetszett az aprólékosság. Míg a legtöbb filmben a háttérben zajló események (ha zajlanak) teljesen érdektelenek, addig az SW epizódjaiban sokszor legalább olyan érdekességekre lelhetünk a háttérben, mint ami közvetlen előttünk zajlik. Ezáltal válik a Galaxis élővé. Reméltem, hogy ezt sikerül a sorozatba is átemelni. Nos, nemhogy sikerült, még meg is fejelték. Egyrészt, a mozifilmek élete tökéletes táptalajt nyújtott olyan karakterek bemesélésére, amik ott csak háttérelemek voltak. Itt életre kelt Plo Koon, Kit Fisto, Aayla Secura (még-még-még!!!), Luminara Unduli, stb. Olyan szereplők kaptak központi szerepet, akik a filmekben jó ha tíz percet szerepeltek. És a pláne az egészben, hogy animációs sorozat létére továbbra is él a háttér. Rengeteg apró részlet lapul meg a háttérben (poszterek a falakon, katona karon lövése, majomgyík játéka a pilótadroid arcával, nevető talz), amik ugyanúgy élővé? és számomra ezzel részévé ? teszik a Galaxist.

Aztán, még egy hatalmas pozitívum a klónok. Régóta foglalkoztatott a téma, hogy mennyire számítanak individuumnak. Eddig csak a saját fantáziámra hagyatkozhattam, és szerintem nagyon is önállóak, jóformán egyedi karakterek mindegyikük. Szerencsémre, a TCW alkotói is ugyanezen a véleményen voltak, aminek nagyon örülök, mert szerintem ez így sokkal izgalmasabb, és a lelketlen, ?arctalan? klón katonákból/rohamosztagosokból szeretni való embereket csináltak, akik bár közös arcon osztoznak, de akárcsak az ikrek, attól még külön jellemek, érzésekkel, vágyakkal, mindennel, ami kell.

Részletekben tehát nincs hiány, de itt még nem áll meg a vonat. Míg vannak olyanok, akik a filmekhez képest hiányoznak, a sorozat bedobott néhány olyan elemet, amiket anno az ep3-ból például hiányoltam. Mondanom sem kell, ezeknek nagyon örültem. Ilyen az Acclamator csapatszállítók, amik az ep2 után hírüket sem adták az ep3-ban, a köztársasági fregatt, ami az ep1-ből érkezett, igaz, ezúttal már állig fegyverben. De ugyanez igaz azokra az eszközökre, amiket éppen csak láttuk az ep2-3 alatt, mint az AT-TE, az AT-RT, vagy éppen a neimoidiai komp. Ráadásul néhány hajó kiegészült hangárakkal, híddal, folyosókkal, gyengélkedőkkel. Stb? a végtelenségig lehetne sorolni, mennyire kitágította a TCW a filmek univerzumát, anélkül, hogy áttervezett, átformált volna valamit is.

Végül még szólnék a megvalósításról, mely képileg kezdetben erős ellenérzéseket váltott ki belőlem, de mára teljes mértékben megszoktam, sőt, megszerettem. Már nem zavar, hogy a karakterek baltával faragottak, sőt, különösen tetszik, hogy úgy festenek, mintha ecsettel festették volna a textúrákat. A járművek, eszközök és bolygók részletessége pedig nyugodtan odaállhatna a mozifilmek mellé. Ami pedig kifejezetten első osztályú, az a szinkronok. Obi-Wan, azaz James Arnold Taylor hangja megszólalásig ( :D ) hasonlít Ewan McGregoréra, Corey Burton (Dooku) is tiszta Christoher Lee, és a többiekről is csak nehezen mondanám meg, hogy nem az eredeti színészek játsszák. Egyedül talán Jar Jar Binks hangja lóg ki, mert BJ Hughes képtelen úgy visítani, mint Achmed Best, érezni a két hangszín közötti különbséget. Persze, azért Hughes is remekül nyomja, de elég extrém karakter hangját kell utánoznia. Főleg azért is döbbenetes a munkájuk, mivel sokuk több szerepet is kap, és példának okáért soha nem jönne rá az ember, hogy Dookut ugyanaz szinkronizálja, mint Cad Bane-t és Zirot. Ugyanez igaz az új karakterek hangjára is, főleg, mikor olyanok állnak a mikrofon mögé, mint George Takei (Lok Durd), vagy Ron Pearlman (Gha Nachkt). És persze, ott van Anthony Daniels (C-3PO), Matthew Wood (Grievous és a harci droidok), és Achmed Best, akik hozták a már megszokott formájukat, igaz, Best csak egy epizód erejéig ugrott be. De mindenki közül én leginkább Ashley Eckstein emelném ki, aki hihetetlenül jól hozza Ahsoka karakterét.

Végezetül, ott van a zene, ami nagyszerű, kivéve azt a kis affért a Downfall of a Droid-nál. Rengeteg nagyszerű mjúzik van az évadban, és nagyon remélem, hogy kiadják őket egy szép albumba csomagolva. Kevin Kiner nagyszerű munkát végzett, szerintem remek választás volt (bár én erről már a mozifilm alatt meggyőződtem).

No, most már ráverek a kezemre, nagyon megszaladt. Összességében a The Clone Wars jött, látott és megvett kilóra. Mint gyerekeknek készült animációs sorozat szerintem tökéletesen megállja a helyét, sőt, némiképpen túl is teljesített rajta, és ezerszer inkább ezt nézzék a mai gyerkőcök, mint a nikkelodeonos baromságokat.

Link to comment
Share on other sites

Dzséjt, ez nagyon jó összefoglaló lett! :)

Először gondolkoztam rajta, hogy el olvassam-e most, mert felmerült bennem, hogy esetleg befolyásolhatja a saját véleményemet, de aztán úgy döntöttem, hogy vállalom a kockázatot. :D Remélem, hamarosan én is meg tudom írni az évadértékelést, de előbb a jelölésre szeretném összegyűjteni a hat-hat kedvenc versenyzőt. :D

Link to comment
Share on other sites

Direkt nem írtad a negatívumok közá a Blue Shadow Virus-t és a Mystery of Thosand Monns-t, mert szerintem a sok jó rész közül amik körül veszik mélyen "kidomborodik" (vagy inkább süllyed).

Mivel nekem személy szerint tetszett az a két rész, ezért nem írtam. Én nem a többi epizódhoz viszonyítok, hanem a saját ízlésvilágomhoz, abba pedig belefért a "jó" rész kategóriába, és nagyon messze esett a "nem igazán tetszett" kategóriától :(

Link to comment
Share on other sites

Az újabb fórumozók kedvéért évadértékelőmet azzal a vallomással kezdem, hogy a mozifilm megnézése után a sorozat elé nulla várakozással ültem le. Ehhez képest igen kellemesen csalódtam, így aztán viszonylag hamar körvonalazódott, mit várok el az epizódoktól:

1. Adják vissza több ponton a mozifilmek hangulatát, ugyanakkor

2. merjenek is eltérni tőle, némiképp moziidegen (de nem SW-től idegen) elemek alkalmazásával, hogy a sorozat egyéni ízt kapjon.

Ezeket többé-kevésbé meg is kaptam. Gyereksorozatról lévén szó, olyan komplexitású történetet, mondanivalót nem vártam az epizódoktól, amilyenekkel aztán mégis szembesültem néhol ? nagy örömömre. Ennek ellenére az az igazság, hogy a CW sorozat nem érdekel annyira, hogy Aranyfénykard-listát állítsak össze belőle, ezért az epizódok értékeléseit Ody kérése ellenére osztályzatokkal láttam el. (Az utolsó részről kicsit többet írok, mint a többiről, egyrészt, mert az epizód topikjában nem értékeltem, másrészt jó példát ad bizonyos általános észrevételekhez.)

 

1x01 ? Ambush 4

Kellemes felvezetés, Yodát meglepően jól kezeli. Eredetileg simán ötös volt, de akkor még a droidpoénokat szükséges rossznak tartottam. Mivel azóta már mutattak remek droidvicceket, ez most, visszatekintve egyértelműen hibának minősül.

 

1x02 - Rising Malevolence 5*

Ennél az epizódnál változott meg a sorozathoz való hozzáállásom. Erről már sokat írtam, ezért most nem részletezném: csak annyit, hogy ez az ős-sci-fi hangulat pont olyasmi, amiben többet, illetve mást ad a sorozat, mint a mozifilm.

 

1x03 - Shadow of Malevolence 5

Ez is szép epizód lett, számos szívmelengető jelenettel, mint amilyen a vadászgépek EP4-re hajazó felszállása, vagy az utazás a ködön át. Kár, hogy a végére gyakorlatilag használhatatlanná válik a Malevolence, és kár az utolsó lövés hatásvadász elnyújtásáért is, de ezekkel együtt is remek darab.

 

1x04 - Destroy Malevolence 4

Ez enyhe csalódást okozott az előzőek után. Itt ?csak? a filmbéli szereplők habkönnyű jutalomjátékát kaptam, minden feszültség nélkül, az első jó droidpoénokkal. Nem rossz, de valahogy súlytalan. A csókért pedig kár, lett volna rá idejük?

 

1x05 ? Rookies 5

Először négyest adtam rá, de nem tudtam megmagyarázni, miért. Aztán újranéztem az RTL-en, és rájöttem, hogy semmi ok lepontozni: ez egy teljesen jó rész. Amit vállalt, azt hibátlanul teljesítette. Mellesleg ez az epizód döbbentett rá arra, hogy tévében milyen jól mutat a sorozat. Hiába van levágva a kép egy része, az, hogy tévében megy, óriási hangulatot ad neki. Megértem, ha lelkesednek érte a gyerekek.

 

1x06 - Downfall of a Series 0

Katasztrófa. Az egyetlen pozitívuma Gha Nackt karaktere, a belépője ellenére. De ez kevés, mert minden más (zene, animáció, sztori) az epizód ellen szól. A legcsodálatosabb mélység Ashoka monológja arany vezérről és a többi aranyos dologról, szerintem ez a szezon legfájdalmasabb jelenete címet is megérdemli.

 

1x07 - Duel of the Droids 3

Sokkal jobb, mint az előző. Az animáció üdítően szép, és a helyszín, a záró akció is jól eltalált.

 

1x08 - Bombad Jedi 3

Nem egy izmos epizód, de nem tartom nagyon rossznak sem. A poénkodást Jar Jartól nem bánom, és a hajó megsemmisítése tényleg jó lett.

 

1x09 - Cloak of Darkness 5*

Hibátlan. Pontos feszültségadagolás, jól kiszámított sztori, kellemes beszólások. És végre a gonosz viszi az epizódot.

 

1x10 - Lair of Grievous 4

Erről nagyon sokat írtam, mi nem tetszik benne. Ezeket továbbra is fenntartom, ezért jóindulattal négyes.

 

1x11 - Dooku Captured 1

Mellette szól, hogy a piros bujaféreg nagyon jó lett, és a kalózok is. Ellene szól mindenekelőtt Dooku döbbenetesen primitív elfogása, ami elfogadhatatlanná teszi az egész epizódot.

 

1x12 - The Gungan General 2

Jar Jar poénkodásával ugyan nem szokott bajom lenni, de azt se kell túlzásba vinni, pláne, hogy nemrég láttuk. Az epizódot Dooku zárójelenete menti, az egyetlen tőle, ami nem karakteridegen. Nézés közben többször is olyan érzésem volt, mintha az epizód önmaga, illetve a Star Wars paródiája lenne.

 

1x13 - Jedi Crash 5*

Csodálatosan hibátlanra sikerült epizód, mely a filmekhez képest is újszerű gondolatokat vet fel. Első osztályú történet, Lucas lánya kitett magáért, 22 percben bravúrosan kérdőjelezte meg a Jedi-rend legkomolyabb dogmáit. A helyszín hangulatos, az animálás szép, a bolygó él.

 

1x14 - Defenders of Peace 2

Amit az előző gyönyörűen kezdett, ez tökéletesen elrontotta. Mentségére szóljon a robbanás pajzsra csapódásának látványa, mely mozifilmhez méltó.

 

1x15 ? Trespass 5*

Megint egy óriási rész, komoly mondanivalóval és lenyűgöző atmoszférával. Ha szőrszálhasogató akarnék lenni, annyit megjegyeznék, hogy Artu felesleges, az elnök karaktere pedig túlzottan is kiszámítható. A végkifejletet azonban nem sejtettem (legalábbis a pontos menetét), ezeknek az apróságoknak pedig nincs nagy jelentőségük, és különben is: ha csak ennyi baja van egy sztorinak, az még bőven belefér. Soha rosszabbat.

 

1x16 - Hidden Enemy 4

Sajnos túlzottan is emlékeztetett a mozifilmre, így nehéz objektíven ítélnem. Emiatt elsőre hármast adtam neki. Kissé zavart, hogy a droidok hirtelen milyen halálosak lettek, érzésem szerint főleg azért, mert most épp így kellett mutatni őket. Az árulással nincs bajom, az szerintem belefér. Ventress és Obi-Wan sokat sejtető diskurzusai pedig megadják az epizód bukéját.

 

1x17 - Blue Shadow Virus 3

Jellegtelen epizód, túlzásba vitt főgonosszal.

 

1x18 - Mystery of a Thousand Moons 3

Erről is sokat értekeztem. Elrontott lehetőség, kapkodás, egy felesleges szál erőltetése miatt. Jóindulattal hármas.

 

1x19 - Storm Over Ryloth 5*

Így kell egy történetet megcsinálni. Tanítani kéne. Minden pillanata, de tényleg minden pillanata hibátlan. Ennyire tökéletesen talán egyik epizód sincs összerakva.

 

1x20 - Innocents of Ryloth 5

Meglepően érzelmes jelenetek, egy árnyalatnyit gyengébb történettel, mint az előző. A droidlincselés és egyebek olyan mögöttes tartalmat hordoznak, mely távol áll a mozifilmektől: ez, pláne egy gyereksorozattól, igen merész, és nagyon tetszik. A szezon droidpoénja is itt van.

 

1x21 - Liberty on Ryloth 5

Történetileg a trilógia leggyengébb tagja, de még így is remek. A hidas jelenet lélegzetelállító, alighanem a szezon legjobb akciójelenete.

 

1x22 - Hostage Crisis 3

Mellette szól Cad Bane karaktere, és a behatolók profizmusa: az első percek lenyűgözőek. Ellene Anakin teljesen karakteridegen vezetése (fegyver nélkül mintha az Erő is elhagyta volna, meg a józan ész is: miután elmetrükközi az egyik fejvadászt, nem azt szereli le, hanem a robotnak megy neki). A fénykard Padménál maradása is erősen bicsaklik: utoljára ment ki a teremből, simán otthagyhatta volna a kardot. Ziro felbukkanása inkább zavaró volt, mint kellemes, de ezt nem vettem bele az értékelésbe, mert még nem tudni, mi lesz belőle. Cliffhangernek mindenesetre nem túl izmos, viszont az első szezon végére nem is vártam erősebbet.

Az itt kiemelt bakik tipikusak a szezon több epizódjában: bizonyos esetekben az írók erőszakot tesznek egy karakter jellemén, azért, mert ragaszkodnak egy történeti szálhoz, amit talán kevésbé kéne erőltetni. Ami engem megdöbbent, az az, hogy gyakran nem egyszerűen egy apró logikai bakit tesznek a történetbe, hanem addig csavarják, míg ordítóan nagy baklövéssé nem válik. Például, ha már mindenképpen Padménál kellett volna maradnia a kardnak, megoldhatták volna úgy, hogy Bail előreengedi őt távozáskor. A nő megy ki először, így elfogadható lenne, hogy nincs esélye feltűnésmentesen visszaadni Anakinnek. Ezzel a mostani verzióval az a gond, hogy simán otthagyhatta volna, vagy engedhette volna, hogy Anakin az Erővel kivegye a kezéből.

 

Összességében ezen időnként előforduló out-of-character stílusú, ezért súlyos hibák és a logikai bakik ellenére elégedett vagyok a szezonnal. Emlékszem, fontos kérdés volt számomra még a sorozat kezdése előtt, hogy vajon nem járnánk-e jobban, ha egyáltalán nem is lenne ez a sorozat. A TCW mozifilm kapcsán az a véleményem, hogy jobb lett volna, ha nincs, de a sorozatnak örülök. Bízom benne, hogy a folytatás csak erősebb lesz, mert néhány epizód (2,9,13,15,19) lenyűgözően magas szintet ért el, ami messze meghaladta az előzetes elvárásaimat.

Az ívet illetően a legtöbb, amit elmondhatok, hogy a sorozat nyomokban ívet tartalmaz. Ahhoz, hogy ezt az ívet lássam, ki kell dobnom pár részt (6,11,12,17), és becsuknom a fél szememet. Így szemlélve a droidpoénokban valóban van egy igen kellemes tendencia (egyre jobbak és egyre ritkábbak), de ami még fontosabb: a történet egyre drámaibbá válik, egyre több a megrázó jelenet. Ezzel a sorozat gyakran a mozifilmek átlagos ?durvasága? fölé megy, és gyereksorozathoz képest kimondottan felnőtt tartalmat mutat be. (Gondoljunk csak Ryloth bombázására, ami dramaturgiailag remekül volt megoldva, és a látvány is igazán súlyosra sikeredett.) Nagyon örültem a visszatérő kommandós droidoknak, mert ez is egy félelmem volt: a szeparatisták kifejlesztenek egy csomó fegyvert, amiket aztán talán soha nem látunk viszont ? szerencsére ez részben igaztalannak bizonyult. Ellenben Grievous háromszor is kinyomja Dookut mindenféle megtorlás, reakció nélkül stb.

A legjobb többrészes történetnek a Ryloth-trilógiát tartom, mert nagyon egységesre sikeredett, a feszültséget megfelelően (ha nem is a megszokott módon) vezeti majdnem végig, és ez az, ami a legtipikusabb klónháborús eseményt mutatja be. Ez maga a klónháború, ahogy Dzséjt is írta.

Amire szerintem több figyelmet kéne szentelni:

0. Jó lenne, ha a későbbiekben nem vezetnék a szereplőket karakteridegen módon a sztori gyengeségeinek elleplezése érdekében.

1. Több olyan epizód kéne, mely a mozifilmek egy-egy jelenetéhez ad plusz mélységet. Nem számítom ide, hogy a sorozat egésze befolyásolja a 66-os parancs nézése közbeni gondolatokat, vagy a klónos jeleneteket, elvégre ez elvárható, ha a klónok háborújáról szóló sorozatot nézi az ember. Yularen jelenete szintén nem számít, mert a karakter elmélyítését ebben az esetben is több epizód végzi. De még sose láttunk olyat, hogy kimondottan egy jelenet mélyült volna el, vagy bármilyen mozis jelenetet más szemszögből világított volna meg valamelyik epizód. Ilyen lehetett volna az Iego-szál, ha olyanná alakították volna, amilyennek elképzeltem.

2. Jobban kéne íveltetni az epizódokat, több reakcióval a részek között. Szerintem ne legyenek sűrű ugrálások az időben, mert ez érzésem szerint a sorozat ívének kényszere alóli kibújást jelenti.

3. Ha egy sztori többrészes, jó lenne, ha egy ember kezében maradna mindegyiknek az írása, illetve rendezése. Ezzel elkerülhetőek lennének a 13-14 típusú hibák, és különben is, így logikus.

4. Ashoka karaktere. Néha mintha nem tudnának mit kezdeni vele, ezért kiírják a részből, vagy csak Jolly Jokerként tartják, hogy a végén elvarrja az utolsó szálat, és megmentse hőseinket.

5. Anakin arca igencsak nehezen animálható, jó lenne valamit alakítani rajta. Talán a 19-es volt az egyetlen rész, ahol kifejezett arcmimikát látunk tőle. Palpatine pedig szörnyű, Sidiousként sem néz ki ennyire brutálisan. A többiek kinézetével elégedett vagyok (mondjuk még Dooku sikerült kissé szerencsétlenre).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information