Ody Mandrell Hozzászólás ideje: Kedd 17:11 Hozzászólás ideje: Kedd 17:11 (szerkesztve) 8. rész - Who Are You? / Ki vagy te? Írta: Dan Gilroy Rendezte: Janus Metz Helyszín: Ghorman, Coruscant Szereplők: Cassian Andor - Diego Luna Bix Caleen - Adria Arjona Wilmon Paak - Muhannad Bhaier Dedra Meero - Denise Gough Syril Karn - Kyle Soller Eedy Karn - Kathryn Hunter Lio Partagaz őrnagy - Anton Lesser Kaido százados - Jonjo O'Neill Bloy őrmester - Tomi May Carro Rylanz - Richard Sammel Enza Rylanz - Alaïs Lawson Capso - Alex Skarbek Dilan - Théo Costa-Marini Dreena - Ella Pellegrini Leeza - Caroline Vanier Lezine - Thierry Godard Thela - Stefan Crepon Samm - Abraham Wapler Tazi - Ewens Abid Grymish - Kurt Egyiawan K2SO Történet Érdekességek Pár kitétel. 1. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni. 2. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki. 3. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt. 4. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat. Szerkesztve: 8 perccel korábban - Ody Mandrell Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: Szerda 13:11 Szerző Hozzászólás ideje: Szerda 13:11 (szerkesztve) Nehéz írni a részről mert még mindig kavarognak bennem az érzelmek. Volt már megannyi csúcspont az SW-ben, és az amit itt láttunk méltán kerül majd be a Star Wars panteonjába. Talán még soha nem mutatkozott meg egyszerre a Birodalom aljassága, gonoszsága és minden egyéb rossz tulajdonsága annyira nyersen és brutálisan, mint itt. A végletekig feszítették a húrt, de a Ghormaniak még akkor se támadtak rájuk, csak kántáltak, énekeltek ami megindító volt. Az évek óta tartó sanyargatás után elértek arra a pontra, hogy kiálljanak szabadságukért és a bolygójukért. Az öreg Rylanz csak a legvégén ismerte fel, hogy kelepcébe kerültek. Kilátástalanul próbálta a tömeget visszatartani, de az évek alatt felgyülemlett frusztráció már kitört, és nem lehetett visszaterelni a palackba. Erre jött rá a fiatalabbak elszánt harcikedve, köztük a lányáé is, aki nem hallgatott az apjára, amiért az életével fizetett. Wilmon és Cassian eleinte csak sodródtak az eseményekkel, ám később szerves részeivé váltak. Cass végig a küldetését tartja szem előtt, de nem sikerül tiszta célpontként Dedrára lőni. Vagyis egyszer majdnem, de akkor közbelép Syril. Nem gondoltam volna, hogy ezt fogom írni valaha is, de megkedveltem a fickót. Az évek alatt kikupálódott, és igazából itt mutatkozott meg, hogy Syril Karn jó ember. Ahogy fojtogatta Dedrát az nagyon durva volt! Hirtelen kiadott minden magában rejlő frusztrációt, amit a női nem irányába egész életében felhalmozott. Syril Karn végre a sarkára állt. Tulajdonképpen Dedra vallomása után világosodik meg, hogy a Birodalom egy aljas és gonosz hatalom. Ehhez biztos jól jöttek a Ghormanon töltött évei, de akkor is megrázó volt látni, hogy a felismerés szinte összetörte. Miután Dedrától elbúcsúzik, elveszve bolyong a palmoi káoszban, és akkor Ahab kapitány megpillantja a fehér bálnáját. Úgy veti rá magát Andorra, mint egy véreb. Valószínűleg abban a pillanatban a világ összes bajáért őt okolta. Csak akkor világosodik meg, hogy a kicsinyes bosszúja már nem számít, amikor Andor visszakérdez hogy ki is ő valójában? A legnagyobb tragédia, hogy a megvilágosodás pillanatában kap fejlövést, amikor tényleg lehetett volna valaki a saját jogán, és nem csak egy báb a különféle játszmákban. Borzasztóan sajnáltam...magam se hittem mennyire. Férfiasan bevallom megsirattam. Tragikus sors az övé, és szerintem abszolút nem ezt érdemelte. A végén még Eedy-t is megsajnáltam, szegényen látszott, hogy mindjárt összeomlik. Syril mellett Dedra is elindult a lejtőn. A Ghormanon most akkora trauma érte, amiből nem tudom lesz-e visszaút. Gyanítom nem. A Syrillel való konfrontáció majd később a férfi halála olyan érzelmi hullámot indított el benne, ami majdnem ott helyben zúzta össze. Zseniális jelenet amikor próbálja összeszedni magát a jelentése előtt, de csak kínlódik, szinte agonizál. Bizony, valahol már Meerot is sajnálom, nem tehetek róla. De ilyen az, ha valaki a gonosz szolgálatában áll. Előbb-utóbb rámegy lelkileg is, ha nem velejéig rossz ember. A konfliktus kirobbantása maga a Birodalom esszenciája. Saját embereit képesek beáldozni, senki nem számít, csak a cél. Ez eddig nagyjából átvitt értelemben zajlott, legalábbis olyanra nem emlékszem, hogy nyíltan fejbe lövik a sajátjaikat. Ekkora már egy lőporos hordó az egész tér, és robban is annak rendje és módja szerint. Egyre nagyobb volumenű mészárlás veszi kezdetét, ami a végére átterjed az egész városra, és gyanítom a bolygóra is. Ahogy a Ghorok sorolják a halottak számát, és segítségért könyörögnek az szívbe markoló. A birodalmi droidok eszméletlen hatékonyak voltak. Ahogy dobálták az embereket 40-50 méterre, mint valami terminátorok, félelmetes volt. K2 feltűnése nem is lehetett volna ennél szomorúbb. De legalább most már Cassian mellett van. Samm maradt a Ghorman frontban, és valamit törlesztett Cintáért, amikor megmentette Cassian és Wilmon életét azzal, hogy elgázolta K2-t. Wilmon hátramaradt a ghormani lázadókkal, így ő szerintem ezzel kikerült a képből. A rész méltó lezárása volt a birodalmi média elferdített híre, ami a lázadókra keni az egész Ghorman incidenst. Már alig várom a következő részt, hogy egy kis elégtételt kapjak az itt történtek után. Zseniális rész volt, minden pillanata arany. Az összes szó és történés a helyén, pengeéles, tonnás súlyú jelenetek egymás után. Bravo! Szerkesztve: Szerda 18:52 - Ody Mandrell 6 Válasz
Pildi Hozzászólás ideje: Szerda 19:29 Hozzászólás ideje: Szerda 19:29 Nehéz a fentiekhez hozzátenni. Ez az epizód emléket állít minden ártatlan áldozatnak és népnek, akik aljas rágalmazások, propagandák következtében, zsarnoki hatalmak önző érdekei miatt jutottak hasonló sorsra, mint a Ghor lakosok. A Birodalom jobban tette volna, ha arra is figyelmet fordít, hogy senki ne hagyja el a bolygót, mert ennek így híre fog menni, s bizony ez lesz a szikra, ami ténylegesen felszítja a lázadás lángját. Amint szétkapják a bolygót a bányagépek, azon nyomban lehull a lepel a terrorista Ghorokról szóló hazugságról. Ugyan ki hiszi el, aki kicsit is gondolkodik, hogy a helyiek kirpovokálták a Birodalom haragját, amely hősi halottként tisztelt katonákat veszített, s utána véletlenül kiderül, hogy mennyire hasznos számukra a talajban lévő ásvány? Ha már úgyis ott vannak, akkor viszik, amit találnak? Nevetséges. Bár gondolom, ezek után működik majd a hírzárlat, s a szándék az, hogy sose derüljön ki, mi lett a bolygó sorsa a továbbiakban. Arra nem gondol dölyfösségében a Birodalom, hogy maradnak szemtanúk, kikerül a kétségbeesett segítségkérő adás az éterbe, és ez elindít egy láncreakciót, aminek a vége a Halálcsillag pusztulása és aztán a Birodalom vége. Jaj, már most alig várom, hogy Krennicet szétlője a Halálcsillag, ami most még megérdemeltebb halál a számára, hisz a Jedha-hoz és az Alderaanhoz csatlakozik immár a Ghorman is, ami még a Halálcsillag megépülése előtt lett áldozata ennek a "dicső" projektnek. Syrilt én is sajnálom. Ilyen helyzetben ismerszik meg, ki az igaz ember a lelke mélyén. Lehet a szabályokhoz ragaszkodni, meg körözött bűnözőket hajkurászni, s közben azzal nyugtatni magát, hogy a törvény az ő oldalán áll. De ártatlan civilekre lőni, akiket kelepcébe csalnak és szabályosan kivégeznek, mert mindössze annyi a bűnük, hogy egy aranyat érő kincs felett élnek, van valamilyük, ami nagyon kell, az egészen más dolog. Syril a biztonságból visszamegy a tömegbe, mintha vezekelni akarna, nem akar a bajból kimaradni, aminek tudatlanul, de része volt. Először arra gopndoltam, hogy azért támadta meg Cassiant, mert látta, hogy valaki épp arrafelé céloz mesterlövész fegyverrel, amerre Dedra van, de aztán most úgy érzem, az sokkal valószínűbb, hogy azért mert ugyan gőze sincs, kit akart lelőni, de felismerte. S valahol az isteni igazságszolgáltatás működött itt, hiszen Dedra így kénytelen tettének a súlyával tovább élni, mind a halott Syrilt, mint a több ezer ártatlan civil halálát tekintve, akiket belehajszoltak ebbe a csapdába. Dedrát nehéz lett volna a sorozat során megkedvelni, hiszen szinte végig hideg technokrata módjára intézkedett, amióta ismerjük, Dr. Gorst tevékenységét is igénybevette, láttuk, de mégis, Syrillel való kapcsolata emberi volt, s most egy olyan ember összeomlását láttuk, aki épp elvesztette a szerettét és talán még lelkiismeretfurdalása is van. Ezzel együtt nincs rajta mit sajnálni, a következményeket viselnie kell, s ezen semmilyen előléptetés nem segít. Nagyon szomorú rész volt ez, a végén a zene egy halotti siratóra emlékeztetett. A Birodalom gonoszságát, az elnyomást már láttuk a Ferrixen is, a Lothalon is, meg még számtalan másik bolygón az elmúlt évek során, de ilyen felkavaró módon bemutatva, mesterien adagolva a feszültséget, még nem. 5 Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: Szerda 19:53 Szerző Hozzászólás ideje: Szerda 19:53 23 perccel korábban, Pildi írta: Ugyan ki hiszi el, aki kicsit is gondolkodik, hogy a helyiek kirpovokálták a Birodalom haragját, amely hősi halottként tisztelt katonákat veszített, s utána véletlenül kiderül, hogy mennyire hasznos számukra a talajban lévő ásvány? Ha már úgyis ott vannak, akkor viszik, amit találnak? Biztosra veheted, hogy erről a bányászatról a külvilág nem fog tudni. A szóbeszéd erős lesz, de az idő telik amíg elterjed. A Ghorok nagy részét internálják, mintha beszélt volna erről Partagaz. Egyébként Gilroy mondta, hogy Lezine a Ghorman himnuszt kezdi énekelni. A Star Wars-ban ez az első alkalom, hogy egy népnek saját himnusza van. 1 1 Válasz
Dzséjt Hozzászólás ideje: Szerda 20:31 Hozzászólás ideje: Szerda 20:31 (szerkesztve) Erről most nem írok. Ez érzelmileg sok szinten nagyon felkavart. Star Wars még sose, és csak nagyon kevés más mű ért el nálam ilyen hatást. Kell egy kis idő, meg azt hiszem, egy pohár bor is, hogy ezt feldolgozzam. Szerkesztve: Szerda 20:32 - Dzséjt 5 Válasz
Dzséjt Hozzászólás ideje: Szerda 21:43 Hozzászólás ideje: Szerda 21:43 (szerkesztve) Na, fél óra fel-alá járkálás a lakásban és egy pohár hároméves Chianti viszonylag lenyugtatott. Még jó, hogy már senki sincs fent, mert furán nézhettem ki, ahogy ide-oda járkálok a szobám és a konyha között egy borospohárral, és közben magamban motyogva össszegeztem, mit is láttam. Továbbra is zaklatott a lelkem. Szerintem a teljes lenyugvásig még kell némi idő, de ezt ki akarom írni magamból, mielőtt belevágok a következő részbe, amit viszont nem akarok holnapra hagyni. Látnom kell, hogy mik lesznek a következmények, hogyan olvas be Mothma a Birodalomnak, az fog itt megnyugvást hozni nekem, a tudat, hogy pofán fogják b*szni ezt a szétrohadt szemétdombot, aminek tetején Palpatine a kakas. Valószínűleg azért is ütött meg nagyon, mert a családom kötődik Mosonmagyaróvárhoz. Egész pontosan alig 15 km-re található apám szülőfaluja, és apai naagyanyám, ahogy a nagybátyám és az unokaöcsém a mai napig ott él - sőt ők ketten pár évvel ezelőtt átköltöztek Óvárra. Aki ismeri a történelmet, az már tudja, hová akarok kilyukadni. 1956. október 26-án az ÁVH határőrlaktanya elé vonuló tüntetőket sortűz és kézigránátok fogadták. Több mint ötven áldozata volt ennek az esetnek. Amit én csak pár évvel ezelőtt tudtam meg a nagymamámtól, hogy az idestova 20 éve halott nagypapám is ott volt a tömegben a nagymamám egyik bátyjával együtt. Utóbbi elmenekült, de a nagypapám ott rekedt, miután a mögötte szaladó ember golyót kapott a hátába és rázhant. Beragadt a holttest alá, ami alól végül egy idegen húzta ki. A nagypapám sosem mesélt róla. Tényleg csak 2-3 éve tudtam meg, talán annyi sem. A mamámmal épp a kormányunk Oroszország felé közeledését vitattuk meg (mi ketten imádunk politizálni a család nagy örömére), és ekkor bújt ki a szög a zsákból. Na, arra akarok kilyukadni, hogy ez megdöbbentett, mert fogalmam sem volt arról, hogy a családomnak volt valaha is köze ilyen véres pillanathoz. És ahogy néztem az itteni képsorokat, azon járt közben az agyam egy része, hogy b*ssza meg, megértem, miért nem beszélt erről a nagypapám soha, pedig ő állandóan mesélt a múltjáról. Egy space fantasy-ba bújtatva is iszonyú volt nézni egy ilyen mészárlást. Tudni sem akarom, milyen lehetett átélni, és megértem, ha valaki önszántából nem akarja felidézni. Mert... Hát azt kell mondjam, ez túlszárnyalta a 66-os parancsot. Ott legalább a Jediknek volt egy leheletnyi sanszuk. Volt fegyverük, velük volt az Erő, néhány meg is úszta ennek hála. Mások, ha meg is haltak, magukkal rántottak néhány klónt. Sok harcban veszett oda. De itt... Itt civileket gyilkoltak halomra, akik legfeljebb a legyekre jelentettek veszélyt, És mindezt egy hideg, precíz terv alapján. Mennyire kell aljasnak lenni azért, hogy a sajátjaid közül szándékosan odaküldj néhány tejfelesszájút, akikről tudod, hogy pánikba fognak esni és parancs nélkül is lehet, tüzet nyitnak. De ha mégsem? Hát te magad lövöd tarkón az egyiket, hogy elszabaduljon a pokol. De már azelőtt, a jelenet, ahogy a ghormaniak mennek a térre, és Cassian szemén át rájövünk, hogy basszus, bárányok vonulnak a vágóhídra. Ennél a térnél jobbat mészárlásra keresve sem lehetett volna találni. Az összes célpont lent volt egy zárt térben, a mészárosok fent a magasban. Taktikai egyszer egy: mindig a magaslat a jobb. Sokszor nevetnek az emberek Obi-Wan high ground megszólalásán, de a tény az tény, nincs olyan fegyvernem, aminél ne kerülne előnybe az, aki magasabban van, mint az ellenfele. A támadók tudatosan kerülik az ilyen felállást, a védők tudatosan építenek erre a felállásra, márnagyon-nagyon régóta. A várak és erődök nem véletlen épültek anno hegyekre vagy magas dombokra. És, ha mészárlást akarsz végrehajtani, akkor is jó, ha a célpontokat magad alatt helyezed el. A térből egy halálvölgyet csináltak. A Birodalom itt egy hidegen kiszámított, precíz népirtást követett el. Egy bolygó felrobbantása sem piskóta, de mégis távoli. Ráadásul megvan egy pillanat alatt. "Milliók kiáltottak fel, aztán néma csönd lett." Nincs szenvedés, és nem látod az áldozatokat. De itt ott voltunk. A halottak, a sebesültek, a harcolók, a sebesülteket menekíteni próbálók között. Láttuk hogyan lőnek mellbe, hátba, fejbe fegyvertelen férfiakat és nőket, válogatás, gondolkodás, szánakozás nélkül. Amikor a rohamosztagosok a lépcsőn állnak, egek, az összes Star Wars műben együttesen nem érezted azt a fenyegetést, amit itt. Így az Andor második évada után már nem biztos, hogy kunkorodni fog a szám, amikor Ben azt mondja Luke-nak, hogy ilyen kiváló lövészei csak a birodalmi rohamosztagnak van. Mert most már az emlékek között ott lesz Brasso és a ghormani mészárlás is. És a TIE vadászokat még be sem vetették. Aztán előjöttek a KX-droidok. Komolyan mondom, James Cameron nem tudta ennyire fenyegetőre megcsinálni a Terminatort, mint ahogy ezek megindultak. Eleve már ott lebegett a szemem előtt a The Book of Boba Fett jelenete, amint a lángoló Mandalore felszínén a holtestek között masíroznak és lövik le a túlélőket. Már az is nagyon terminatoros volt, de itt... Mázli, hogy a Birodalom már nem használ droidsereget. És már sosem fogok tudni szabadulni a gondolattól, hogy talán K-2SO volt az, aki megölte Enzát. És hát igen, egy újabb főbb szereplő került ki a képből. Szegény Syril. Nem volt rossz ember, csak egy ostoba kölyök, aki ki akart törni az anyja elnyomása alól, és emiatt iszonyú bizonyítási vágy tombolt benne. De volt igazszágérzete. Ez már az első részben megmutatkozott, itt meg abban csúcsosodott ki, hogy majdnem megfojtotta Dedrát. Syril legnagyobb hibája, hogy rossz rendszerben hitt. De lehet ezért igazán okolni? A Galaxis nagy része nagyon sokáig hitt a Birodalomban. A lázadás teli van olyanokkal, akik hittek benne egy pontig. Syril számára most jött el a a pont, amikor feladta ezt a hitet. Ha most nem lövik fejbe, szerintem lázadóvá vált volna. Csakhogy sajnos, amíg végigment ezen az úton, elárult embereket, és ennek az a fejlövés volt a következménye. A halála pedig a legszomorúbb. Az ő utóbbi éveit Cassian Andor tölötte ki. Cassian azt sem tudta, ki ő. Szerintem Syril utolsó gondolata az lehetett, hogy ő tényleg az a senki, akinek az anyja mindig is mondta. Semmit sem tudott bizonyítani, ha csak azt nem, hogy mennyire könnyű manipulálni. És az egyetlen, amit fel tud mutatni, az a hozzájárulása egy népirtáshoz. Eedy-t is sajnáltam. Rettenetes ember és még rosszabb anya. Syril miatta lett olyan, amilyen. Miatta lépett arra az útra, ami végül elvezette oda, hogy fejbelőtték. De a maga elb*szott módján szerette a fiát, és az sosem jó, ha egy szülő túléli a gyermekét. Sajnos ez is olyan, amit megéltem. Anyám öccse a nagymamám ölében halt meg. A nagymamám, akinél nem ismertebb lelkileg erősebb embert, beleőrült ebbe. Emiatt is érzem azt, hogy szerintem Eedy ezután már nem sokáig fog élni. Vagy mentálisan vész el, vagy belehal a bánatba. Végól itt van Dedra. Én őt is sajnálom. Szerintem ő sem feltétlen gonosz ember. Csak szintén hisz a rendszerben, ami technikailag felnevelte - tehát nála valószínűleg nem csekély agymosás is játszik. Mégis, itt érezhető, hogy elért egy határt. Szerintem a maga rideg, távolságtartó módján szerette Syrilt. Neki nem adatott meg olyan közösségi lét, mint például Cassianéknak. Ő a Birodalom rideg rendszerében nevelkedett, így csak ily módon tudta megélni az érzéseit, hidegen és távolságtarótan. De szerette azt a hasznos hülyét. Amikor Syril ráébred, hogy kihasználták, Dedra is megsemmisült kicsit. És aztán jött a parancs kiadása. Érdemes összevetni, hogyan ad ki parancsnot tömegmészárlásra Tarkin, Palpatine és Dedra. Utóbbinál egy pillanatra azt hittem, nem fogja kiadni a parancsot, hanem a mészárláson élvezkedő százados fogja megtenni helyette. Persze aztán megtette, győzött a rendszerben való hite és az agymosás. A jó katona követi a parancsot. De a végén vívott csata mutatja, hogy ez lelkileg szétcincálta. Mert csatát vívott önmagával. Egy része próbálta továbbra is kordában tartani az érzéseit, megmaradni rideg, hatékony birodalmi tisztnek. A másik része meg épp összeomlott. Ahogy a ruháját rángatja, az olyan, mintha egyszerre próbálná meg letépni és megigazítani. Az egyszerre fojtogatja és tartja egyben. Ami nem derült ki a részből, hogy melyik énje győzött. Ezen a ponton három dologra számítok,. 1. Öngyilkos lesz. 2. Lázadóvá válik. 3. Megmarad birodalmi tisztnek, csak kiüresedett droiddá válik. Ez amúgy nálam most a valószínűségi sorrend is. Igen, itt és most azt tartom a legvalószínűbbnek, hogy Dedra valahogy kinyírja magát. Talán a mészárlást át tudta volna vészelni Syrillal, de így, hogy őt is elvesztette, az érzelmek olyan hullámával kell megküzdenie, amire a Birodalom rendszerében nevelkedve nem készült fel. Cassianról és Wilről már nem írok, ők ebben a részben inkább csak asszisztáltak, mellékszereplők voltak. Ez Dedra és Syril epizódja volt, meg a ghormaniaké. Az öreg Rayzáé, aki az utolsó pillanatban eszmélt rá, mire megy ki a játék. A fiataloké, akiket elragadott a harci hév. A bolygóé, amit a Birodalom szándékosan áldoz fel azért, hogy végre elkészüljön a fegyver, amivel még több bolygót pusztíthatnak el, még több népet irtahtnak ki. Luthen Real végül megkapta, amit akart. Ghormant tündökölve emésztik el a lángok. Nem kellett ehhez az ő hozzájárulása. Ez így lett eltervezve évekkel ezelőtt. És most, hogy mindezt kiírtam, kicsit sikerült helyrebillennem. De nem hiszem, hogy ezt a részt sűrűn meg fogom nézni. Szerkesztve: 20 órával korábban - Dzséjt 5 Válasz
Dzséjt Hozzászólás ideje: Tegnap 02:46 Hozzászólás ideje: Tegnap 02:46 (szerkesztve) 13 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta: Ez eddig nagyjából átvitt értelemben zajlott, legalábbis olyanra nem emlékszem, hogy nyíltan fejbe lövik a sajátjaikat. Orn Free Taa szenátor. Rampart admirális parancsára Crosshair őt fejbe lőtte másfél évtizeddel ezelőtt, hogy aztán ráfoghassák Cham Sydullára és emberire a merényletet. 6 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta: Biztosra veheted, hogy erről a bányászatról a külvilág nem fog tudni. A szóbeszéd erős lesz, de az idő telik amíg elterjed. Más körülmények között ez így lenne, de itt már kvázi létezik a Lázadók Szövetsége. Jó, hivatalosan még nem, de a Yavin IV-en már épül a főparancsnokság, és ennek része nem csak a Birodalom támadása, meg hírszerzés, hanem bizony ellenpropaganda is. Így a Birodalom már nem fogja tudni olyan könnyen elsusmosolni azt, amit nem akar világgá kürtölni. És ez a rendszer már létezik, hiszen Draven említette, és a Secret Cargo című Rebels részben működés közben láttuk. Ezzel tolták szét a Galaxisban Mothma beszédét a Dantooine fölött. Ez gyönyörű: Szerkesztve: Tegnap 02:53 - Dzséjt 4 Válasz
Pildi Hozzászólás ideje: Tegnap 06:28 Hozzászólás ideje: Tegnap 06:28 3 órával ezelőtt, Dzséjt írta: Ez gyönyörű: Engem is nagyon megérintett, amikor egy igazi kisember, átlagpolgár, hotel recepciós szájából hallottam ezt. Ha valami, hát ez győzheti meg végleg Cassiant, hogy érdemes folytatni, minden sz*rság, belső ellentétek, Luthen nem tetsző módszerei stb. ellenére, hogy ha már egy olyan ember is bízik a győzelemben, akinek egyáltalán nincs rálátása a valódi esélyekre, semmit sem tud a háttérben folyó szervezkedés erejéről, nagyságáról, mégis bízik, mégis reménykedik. Ő pont olyan, mint a "csak emberek" a TROS végén, akik megjelennek tízezrével az Exegolon, hogy segítsenek, pedig nem látják az esélyeket. És ahogy Palmo-ban van egy recepciós, aki hisz abban, hogy a Birodalomnak buknia kell, úgy mindenhol vannak mások, sokan, akik ugyanígy éreznek, és a maguk lehetőségeihez mérten támogatják a felkelést. Vagyis Cassian-ék nincsenek egyedül, nem mozognak légüres térben - szemben a Birodalommal, ami olyan, mint egy hatalmas daganat az emberi szervezetben, elszívja az életet, de mivel ellenség, nem oda való, ezért ki lehet vágni, le lehet győzni, el lehet tüntetni, meg lehet belőle gyógyulni, mégha a gyógyulás esélyei eleinte nem is nagyok. No és micsoda szép láncolata ez ennek a gyönyörű mondatnak! 3 Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: Tegnap 07:01 Szerző Hozzászólás ideje: Tegnap 07:01 (szerkesztve) 4 órával ezelőtt, Dzséjt írta: Orn Free Taa szenátor. Rampart admirális parancsára Crosshair őt fejbe lőtte másfél évtizeddel ezelőtt, hogy aztán ráfoghassák Cham Sydullára és emberire a merényletet. Valóban. Meg is halt (mintha túlélte volna)? Hiába, a bevált módszer mindig a legjobb. Egyébként az itt látott mészárlás után eszembe jutottak azok a vélemények, melyek szerint az Új Köztársaság nem jobb a Birodalomnál.... Szerkesztve: Tegnap 07:03 - Ody Mandrell Válasz
Dzséjt Hozzászólás ideje: 23 órával korábban Hozzászólás ideje: 23 órával korábban (szerkesztve) 4 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta: Meg is halt (mintha túlélte volna)? Nem, túlélte, de ez csak a szerencsén múlott. Szerkesztve: 23 órával korábban - Dzséjt Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 15 órával korábban Szerző Hozzászólás ideje: 15 órával korábban Megvolt a második megtekintés....ami ha lehet, még brutálisabban hatott. Lelkileg teljesen kiüresít az a fajta mészárlás ami itt zajlik. Ami zseniális, hogy az erre rakódott emberi tragédiák még a nagyon kemény képsorokra is baromi nagy súlyokat pakolnak. Syrilből első osztályú lázadó vált volna. Biztos vagyok benne, hogy megkapta volna azt az elismerést amire egész életében vágyott. Válasz
Wilde Hozzászólás ideje: 15 órával korábban Hozzászólás ideje: 15 órával korábban Most láttam az epizódot... erre még aludni kell egyet. Nehéz szavakba önteni a látottakat. 1 Válasz
Nute Gunray Hozzászólás ideje: 14 órával korábban Hozzászólás ideje: 14 órával korábban Jóságos ég. A gyomrom végig liftezett az egész rész alatt. Az utolsó perceket végig sírtam. Sok minden eszembe jutott, akár a történelemből, akár a mindennapi valóságunkból. A vérzivataros századok. A megannyi szenvedés. Az emberi gyarlóság. Hogy ez nekünk most csak egy sorozat, de számos embertársunknak ez ma is a hétköznapi valóság. Vajon ilyen lehetett belülről megélni 1956-ban a parlamenti sortüzet? Mészárlást ennyire élethűen, lecsupaszított kegyetlenségében és rideg valóságában nem hiszem, hogy még láttam mozgóképen. Kavarognak a gondolatok, csak képek vannak előttem. Hogy Carro Rylanz itt már megérti, mire is megy ki az egész. De a sodrást már nem akadályozhatja meg. Ahogy a lánya meghal. Hát ennél valóságosabb mi lehetne? Ha ekkora sebességgel becsapódsz a betonba, ott bizony nem pattansz fel. Az egyszerű londiner, aki néhány méterre hal meg attól a helytől, ahol édesapja szintén a Birodalom áldozata lett, és ahol tulajdonképpen eldőlt a sorsa, amelynek kötelékéből soha nem tudott szabadulni. És mégis ő az, aki kimondja: a felkelést a remény élteti. Aztán ott van Syril. A végső összeomlás. Amelyet aztán megkoronáz számára, hogy rögeszméjének tárgya, Cassian azt sem tudja, ki ő. Ott Syril elengedte. Utolsó mozzanatai egy kudarcos és szánni való élet betetőzése. És még így is erkölcsileg Dedra fölé emelkedik. Mert persze most már ő is az összeomlás határán van. De nincs mellébeszélés: kiadta a parancsot, a nevét adta ehhez a borzalomhoz. Aztán ott vannak a vágóhídra küldendő zöldfülű újoncok. Már az előző rész nézése során is sejtettem, hogy ez lesz a szerepük. A vérengzés kiprovokálása. A Birodalom nem tisztel semmit és senkit, még saját katonáit sem. A legiszonytatóbb erkölcsi fertő ez. A KX-droidok rettenetesek. Gyanítom, aki túlélte ezt a mészárlást, aztán sem felejti el. Ha a Birodalom ezekből sokkal de sokkal többet legyártott volna, gyanítom, az ellenállás hamar kifúlt volna. És közben a gusztustalan propaganda már az eseményekkel párhuzamosan építi a narratívát. Eedy hasonlatos lesz azokhoz az orosz édesanyákhoz, akik könnyezve de büszkán veszik át értelmetlenül meghalt fiaik holttestét, mondván, életét adták a Hazáért. Syril holtában hoz majd neki büszkeséget. És ezt a ghormani iszonyatot látva, ha Luthen ezek után azt fogja hangoztatni, hogy ennél jobb nem is jöhetett volna az ügyüknek... Van amikor a hideg racionalizmusnak nincs helye. Nem is tudom, hogy valaha felkavart ennyire egy mozgóképes alkotás? Biztosan. Mindezzel együtt is, azt hiszem, ez a rész nyugodtan válhatna tananyaggá. Hogy mi az amit el kell kerülnünk, mi az, aminek soha de soha nem szabadna megtörténnie. Nem gondoltam volna, hogy Palpatine tud még mélyebbre süllyedni a szememben. Tudott. 2 1 Válasz
Frenkie Hozzászólás ideje: 14 órával korábban Hozzászólás ideje: 14 órával korábban Általában mindig így járok. Fel van vezetve valami borzalom, én azt elképzelem mégpedig mivel ismerem az illetőt aki ajánlja hát a legrosszabbat képzelem el. De soha nem ez jön be. Hanem a legelképzelhetetlenebb borzalom. Nagyon profinak érzem magam, hisz én láttam már mindent, sok művet. Engem nem tudnak meglepni. Dehogynem. Ennek az epizódnak minen másodperce iszonyat, borzalom. Talán a pokol lehet ilyen. "Békét és biztonságot hozok az új Birodalmamba"- félig Anakin Skywalker, félig Darth Vader. Hát azt hoztál fiam. Ez a mészárlás valami borzalom volt, de főleg az aljas cinikussága okán. Azért meglep mindig hogy még tudnak mutatni a Birodalom aljasságából még újjabakat. Mileny gusztustalan már az hogy újoncokat vezényelnek ki tömeget oszlatni, akik nyilván alkalmatlanok erre és a tetőröl egy mesterlövész meg elindítja az egészet. Gondolkodtam hogyan is lehetne megfogni ezt az egsézet mert akkora a káosz. Hát a karakterek szempontjából. Onnan kiviráglik az egész borzalom. Nézzük pl Deedrát. Mekkora lórúgást kapott már azzal hogy őneki kellett kiadni a parancsot a mészárlás kezdetére? Egész odaáig ok volt neki az egész míg csak tervezgette, tanácsokat adott. Azért arra ő sem gondolt hogy neki kell kiadnia majd a parancsot. A végén látszott is rajta hogy azért más kitervelni egy ilyet, és más kiadni rá a parancsot, sőt végig is nézni. Sajnálni nem tudom. Ha a diktatúrához csatlakozol lesüllyedhetsz nagyon mélyre. Ő szépen elvolt a coruscanti békés életben, és most szembesült azzal mit művel valójában a Birodalom. Pedig nemrég még Karn-nak mondta hogy parancsot teljesítenek itt. Csak azt nem gondolta hogy neki kell kiadni. Apropó Karn. Nála nem tudni mi a helyzet. Ami itt meglepő volt számomra hogy ő volt a domináns. Rendesen fojtogatta Deedrát akin látszott hogy megrémült. Nem hívta az őröket, nem próbálta leszerelni. Lehet valójában a kapcsolatban valójában Karn férfi volt és csak a látszatt mutatta hogy Deedra volt a domináns? Ráadásul ami meglepett elmondta Karn-nak az igazi tervet. Ami államtikok, vagy hadititok. Szerintem Deedra úgy tervezte hogy megvan a mészárlás(aminek a kezdőparancsát nem ő adja ki) , majd lelépnek Syril-le valahova akár a Birodalmat is otthagyják. Szerintem Syril azér lett dühös mert Deedra nem mondta el neki az igazat és évekig hűlyítette, nem azért mert felháborította hogy ki akarják írtani a ghormaniakat. Tojt ő rájuk. Ha érdekelte volna a sorsuk akkor a mészárlás alatt segített volna lőni a birodalmiakat. De csak császkált. Mikor meg meglátta Andort hogy Deedrára akar lőni, csak megbocsájtott a nőnek és rátámadt Andorra. A harmadik ok hogy tojt ő a ghormaniakra. Apropó Andor. Hát ő egész véletlenül keveredett bele az egészbe, de nagyon profi volt. Egyből rájött hogy le kell lépni amig lehet mert a Birodalom pár óra múlva légtérzárat rendelhet el és hajók se be se ki. Pont annyit lőt amennyit az önvédelmére kellett. Aztán jött persze Karn és a verekedés. Így belegondolva a sors iróniája hogy karn azzal verekedett akit évek óta köröznek. H tudta volna hogy Andor az. Viszont az meglepett hogy a védtelen Andort már nem lőtte le. Sőt leengedte a fegyvert. Szerintem azért mert ő világéletében egy aktakukac volt, aki sosem ölt, sosem volt harctéren és azért egy védtelen embert agyonlőni már neki is sok volt. Kár hogy fejbelőtte az öreg(a neve most nem jut eszembe), kiváncsi lettem volna az utána lévő beszélgetésre. Mi van még? Ja igen az elégtétel. Azt azért nem bírom ki hogy beírjam hogy örülök hogy nekem volt igazam Samm-el kapcsolatban. Pont erre gondoltam hogy ne irjunk le valakit örökké egy hiba miatt(bár szörnyü az igaz). Vel-el azért elbeszélgetnék azzal kapcsolatban hogy vajon ezután a mészárlás után is elmondaná-e azt a szöveget a gyereknek mint akkor? Mert ha agyonlövik akkor Samm-et ahogy itt páran óhajtották, akkor Andor bácsi halott. Ha Andor bácsi halott, akkor a Halálcsillag tervei sosem jutnak a Lázadókhoz és egy bizonyos Luke Skywalker nem talál bele a közepébe. Ráadásul Samm-nek köszönhetően lesz jópajtása Andornak K2SO. De legyünk igazságosak. Ez is szerintem egy rossz irói húzás hogy a földbe döngölt gyereket egy hőstettel mentsük fel. Na jöjjön a harmadik rész. Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 14 órával korábban Szerző Hozzászólás ideje: 14 órával korábban 7 perccel korábban, Nute Gunray írta: Nem is tudom, hogy valaha felkavart ennyire egy mozgóképes alkotás? Nálam a Schindler listája és a Ryan közlegény mellett van annyi különbséggel, hogy azokat a filmeket soha többet az életemben nem fogom megnézni. Ezt viszont sokszor, mert a nagy egészben kulcsszerepet játszik. A feloldozás érzése a Ghorman után, amikor Luke szétlövi a Halálcsillagot milliószor hatalmasabb lesz. Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 14 órával korábban Szerző Hozzászólás ideje: 14 órával korábban 15 perccel korábban, Frenkie írta: Nézzük pl Deedrát. Mekkora lórúgást kapott már azzal hogy őneki kellett kiadni a parancsot a mészárlás kezdetére? Egész odaáig ok volt neki az egész míg csak tervezgette, tanácsokat adott. Azért arra ő sem gondolt hogy neki kell kiadnia majd a parancsot. A végén látszott is rajta hogy azért más kitervelni egy ilyet, és más kiadni rá a parancsot, sőt végig is nézni. Valami hasonló miatt nem akarta ezt az egészet vállalni. Partagaz beszélte rá, mert micsoda karrier lehetőség ez. Igen. láttuk.... Elvesztette az egyetlen embert aki valaha szerette, ráadásul felelős egy egész nép kiirtásáért. Szép álmokat kívánok! Ja igen, azt se felejtsük el, hogy bármikor elővehető ezért a dologért, ha a Birodalomnak úgy tartja kedve. Rampart tudna mesélni. 20 perccel korábban, Frenkie írta: Szerintem Syril azér lett dühös mert Deedra nem mondta el neki az igazat és évekig hűlyítette, nem azért mert felháborította hogy ki akarják írtani a ghormaniakat. Tojt ő rájuk. Ha érdekelte volna a sorsuk akkor a mészárlás alatt segített volna lőni a birodalmiakat. De csak császkált. Ennél azért bonyolultabb a szituáció. Syril nem tojt a Ghormanra, Dedrát épp azért kapta el amit tett velük. Persze benne volt az is, hogy átverte, de nem ez mozgatta. Teljes sokkban ment ki a térre, nem azért, hogy irtani kezdjen. A pusztítást látva az arcára volt írva, hogy ezt mind magára vette, és kész volt a halálra. Nem volt már itt semmilyen magasztos célja. Kicsit hasonló a helyzet a Ferrix-hez, amikor a végén hasonlóan lefagy, de Mosk visszarángatja a valóságba. Itt ezt Andor látványa teszi meg. 25 perccel korábban, Frenkie írta: Mikor meg meglátta Andort hogy Deedrára akar lőni, csak megbocsájtott a nőnek és rátámadt Andorra. A harmadik ok hogy tojt ő a ghormaniakra. Szerintem nem azért támadt rá, hogy Dedrát mentse hanem mert Andor volt a nemezise. Az, hogy ezzel sikerült a nőt is megmenteni, véletlen nyereség. 27 perccel korábban, Frenkie írta: Pont annyit lőt amennyit az önvédelmére kellett. Aztán jött persze Karn és a verekedés. Így belegondolva a sors iróniája hogy karn azzal verekedett akit évek óta köröznek. H tudta volna hogy Andor az. Hogyne tudta volna, egyből felismerte. Ezért támadt rá! Válasz
Nute Gunray Hozzászólás ideje: 14 órával korábban Hozzászólás ideje: 14 órával korábban Én most azt érzem, ezt a részt sokáig nem tudom újra megnézni. Rendesen felkavart. Ahogy a rész vége felé Rylanz ül életének romjain, amit 19 generáció épített fel kőkemény munkával. Odaveszett életek, odaveszett egzisztenciák, mindezt a Birodalom kapzsiságának és terrorjának oltárán. 1 Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 14 órával korábban Szerző Hozzászólás ideje: 14 órával korábban (szerkesztve) Ráadásul a lánya is meghalt. Volt már a Star Wars-ban népirtás, de ennyire megrázóan bemutatva még soha. Szerkesztve: 14 órával korábban - Ody Mandrell Válasz
Yoda József Hozzászólás ideje: 14 órával korábban Hozzászólás ideje: 14 órával korábban 48 perccel korábban, Frenkie írta: Azt azért nem bírom ki hogy beírjam hogy örülök hogy nekem volt igazam Samm-el kapcsolatban. Pont erre gondoltam hogy ne irjunk le valakit örökké egy hiba miatt(bár szörnyü az igaz). Vel-el azért elbeszélgetnék azzal kapcsolatban hogy vajon ezután a mészárlás után is elmondaná-e azt a szöveget a gyereknek mint akkor? Mert ha agyonlövik akkor Samm-et ahogy itt páran óhajtották, akkor Andor bácsi halott. Ha Andor bácsi halott, akkor a Halálcsillag tervei sosem jutnak a Lázadókhoz és egy bizonyos Luke Skywalker nem talál bele a közepébe. Ráadásul Samm-nek köszönhetően lesz jópajtása Andornak K2SO. Senki nem "óhajtotta", hogy lőjék agyon, csak megjegyeztük, hogy örüljön, hogy Vel nem lőtte agyon helyben, hisz az is egy teljesen érthető reakció lett volna a részéről. Egyébként meg lehet, hogy pont Vel szavai voltak azok, amelyek hatására elkezdett a gyerek férfivá formálódni. 1 1 Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 14 órával korábban Szerző Hozzászólás ideje: 14 órával korábban Biztos, hogy Vel szavai nagy hatással voltak rá. Egy évvel később a Ghorman ellenállás oszlopos tagja, a fegyverrel is tud bánni és embereket ment. Mi ez ha nem egyértelmű nyereség? 1 Válasz
Dzséjt Hozzászólás ideje: 13 órával korábban Hozzászólás ideje: 13 órával korábban (szerkesztve) 1 órával korábban, Frenkie írta: Szerintem Syril azér lett dühös mert Deedra nem mondta el neki az igazat és évekig hűlyítette, nem azért mert felháborította hogy ki akarják írtani a ghormaniakat. Tojt ő rájuk. Ha érdekelte volna a sorsuk akkor a mészárlás alatt segített volna lőni a birodalmiakat. De csak császkált. Ha nem érdekelte volna a sorsuk, nem próbálta volna őket figyelmeztetni önszántából az előző részben. És csak azért császkált, mert sokkot kapott. Épp tömegmészárlás folyt körülötte, ami részben neki köszönhető. Ez komoly trauma. Nem mindenki olyan tökös és érzelmileg felvértezett, hogy egy ilyet vállrándítással rázzon le, aztán harcba vesse magát, mint rendíthetetlen oroszlán. Ahogy te is írtad - és ezzel ellentmondasz magadnak: Syrilnak nincs tapasztalata harcokkal kapcsolatban. Egyben vett részt, a Ferrixen még az első évadban, annak nagy részét megkötözve töltötte. Volt ott olyan fegyveres lázadó is, aki bőgve kuporgott az emlékmű tövében, majd felpattant és menekülni akart, mire hátba lőtték. Semmiben sem különbözött Karntól abban a tekintetben, hogy sokkot kapott a harctól. Syrilre erre még rájött a felismerés, hogy a csaja elárulta és ennek hála az ő keze ugyanolyan véres. 1 órával korábban, Frenkie írta: H tudta volna hogy Andor az. Tudta, hogy Cassian Andor az. Azért támadta meg, nem azért, mert Cassian Dedrát vette célba. Azt nem is láthatta. Cassian távcsővel is alig látta a nőt, hogy láthatta volna Karn szabad szemmel? Nem felejted el annak az embernek az arcát, aki életedben először pisztolyt szegezett a fejednek, elvette a fegyveredet, megkötözött és aztán életed legnagyobb megaláztatását köszönheted neki. Utána pedig lefekvés előtt a hologramját nézegeted. Karn Cassiannal feküdt és kelt, álmaiban ő kísértette. Azonnal felismerte. A végén meg pont azért nem ölte meg Andort, mert rá kellett döbbennie, hogy míg neki ez a férfi a nemezist jelentette, sorsának rosszra fordulását, minden baj okozóját, addig Cass azt sem tudta, hogy létezik. Hősünk igazolta Karnnak azt, amit az anyja mindig is mondott: egy senki. 1 órával korábban, Frenkie írta: Azt azért nem bírom ki hogy beírjam hogy örülök hogy nekem volt igazam Samm-el kapcsolatban. Pont erre gondoltam hogy ne irjunk le valakit örökké egy hiba miatt(bár szörnyü az igaz). Vel-el azért elbeszélgetnék azzal kapcsolatban hogy vajon ezután a mészárlás után is elmondaná-e azt a szöveget a gyereknek mint akkor? Mert ha agyonlövik akkor Samm-et ahogy itt páran óhajtották, akkor Andor bácsi halott. Ha Andor bácsi halott, akkor a Halálcsillag tervei sosem jutnak a Lázadókhoz és egy bizonyos Luke Skywalker nem talál bele a közepébe. Ráadásul Samm-nek köszönhetően lesz jópajtása Andornak K2SO. De legyünk igazságosak. Ez is szerintem egy rossz irói húzás hogy a földbe döngölt gyereket egy hőstettel mentsük fel. Na, ez viszont jó, hogy előjött, mert írni akartam róla, csak az érzelmi sokk miatt kimaradt. Egyrészt, szerintem Samm semmi alól nincs felmentve amiatt, mert elgázolta K-2SO-t. Ettől miért is lett felmentve az alól, hogy hülye volt és emiatt kioltott egy életet? Cinta feltámadt? Nem, továbbra is halott. A szerettei továbbra sem lehetnek vele. Ő sem élheti az életét. Samm nincs felmentve. Sőt engem kissé felbosszantott, hogy láthatóan nem lett megbűntetve. Értem ez alatt, hogy még mindig a lázadás tagja, pedig ki kellett volna vágni, mint macskát sz*rni. Az enyhítette bosszúságom, hogy mostanra megtanulta, hol a helye és mélyen kussol, amikor senki sem kérdezi. Az, hogy nélküle meghalt volna-e itt Cassian, hát egy durván "mi lett volna, ha..." kérdés. Lehet igen, lehet nem. K-2 még nem volt kartávolságban, amikor elgázolták, így Cassian akár el is futhatott volna, vagy sikerül szerencsésen eltalálni. Elég jól tudjuk, hogy K-2 nem teljesen plazmaálló. Amit viszont Samm javára írok, hogy láthatóan megtanult fegyverrel bánni és megőrizni a hidegvérét, ami hidd el, részben Vel beszédének köszönhető. Mert az ilyen beszéd a lelkedbe mar, és vagy felemészt, vagy kitör belőled a bizonyítási vágy. Ez irányulhat Vel felé, hogy megcáfold a szavait, vagy magad felé: bizonyítani akarod, hogy jobb vagy te annál az osotba fajankónál, aki saját baromsága miatt oltott ki egy értékes életet. Én Sammet az utóbbi kategóriába sorolom, mert az arrogáns attitűdje elveszett, így szerintem önmagának igyekszik bizonyítani. Egy életen át akar vezekelni Cinta megöléséért, ahogy Vel mondta. De attól, hogy K-2SO-t elgázolta, ennek a vezeklésnek még távolról sincs vége. Még csak épp, hogy elkezdődött. A szomorú az, hogy ennél többre talán nincs is esélye. Velnek igaza lehet abban, hogy sosem lesz olyan, mint Cinta, bár nem azért, amiért ő gondolta akkor. Hanem azért, mert Samm nagy valószínűséggel sosem jutott ki élve a Ghormanről. 1 órával korábban, Nute Gunray írta: A KX-droidok rettenetesek. Gyanítom, aki túlélte ezt a mészárlást, aztán sem felejti el. Ha a Birodalom ezekből sokkal de sokkal többet legyártott volna, gyanítom, az ellenállás hamar kifúlt volna. A KX-ekben a legundorítóbb, hogy ezek a droidok nem is létezhetnének a Birodalom törvényei szerint. Mert azok tiltják harci droidok építését. De ugye ezek "security" droidok, és "nincsenek felfegyverzve", mint a harci droidok. Szerkesztve: 13 órával korábban - Dzséjt Válasz
Frenkie Hozzászólás ideje: 13 órával korábban Hozzászólás ideje: 13 órával korábban 1 órával korábban, Ody Mandrell írta: Hogyne tudta volna, egyből felismerte. Ezért támadt rá! Karn és Andor ismerte egymást korábbról?? Honnan? Ez marhára nem rémlik. 41 perccel korábban, Yoda József írta: Senki nem "óhajtotta", hogy lőjék agyon, csak megjegyeztük, hogy örüljön, hogy Vel nem lőtte agyon helyben, hisz az is egy teljesen érthető reakció lett volna a részéről. Egyébként meg lehet, hogy pont Vel szavai voltak azok, amelyek hatására elkezdett a gyerek férfivá formálódni. Dehogynem. @Darth Cupsy beírta hogyha az ő szerelmét lőtte volna agyon a srác agyonlőtte volna. Erre @Dzséjt nagyon tetszik-et nyomott. Ebből következik hogy ő is agyonlőtte volna a gyereket. Az igaz hogy te ilyet nem írtál. 37 perccel korábban, Dzséjt írta: Az, hogy nélküle meghalt volna-e itt Cassian, hát egy durván "mi lett volna, ha..." kérdés. Lehet igen, lehet nem. K-2 még nem volt kartávolságban, amikor elgázolták, így Cassian akár el is futhatott volna, vagy sikerül szerencsésen eltalálni. Elég jól tudjuk, hogy K-2 nem teljesen plazmaálló. Bocs, de ez már a rossz vicc kategória. Andor fegyver nélkül nélkül(milyen plazma?) fekszik az úton. Jön a droid, amelyekről előtte vagy 20 percig mutatták hogy felkapnak egy embert és meg is ölik. Falhoz vágják, kitörik a nyakát. Szerintem nyilvánvaló hogy ilyen jelenetek után azt akarták bemutatni hogy Andor elesve fegyver nélkül biztos halott ha egy ilyen droid a keze közé kerül. A jelenet azt sugallta, több ilyen jelenet után( nagyon sok film , videójáték hasonló jelenet utánI) hogy itt nincs menekvés. Persze logikusan felállhatott volna és elmenekül, de számtalan ilyen jelenet után millió műben, a rendező itt azt jelzi hogyha nem jön valaki vagy valami akkor Andornak annyi. Azaz ez alapján ha nem jön Samm akkor biztos a halál. Nehogy véletlenül elismerd hogy tévedtél. Hogy nem volt igazad. Magyarázd addig amig neked lesz igazad. Hát hiába te vagy a tévedhetela felsőbbrendü logika maga. Te soha nem tévedtél, mindent tökéletesen csináltál. Leborulok előtted. De tudjátok mit? Löjjetek agyon mindenkit. Hátha meglesz a lelki békétek. Én egy jódarabig befejeztem a fórumozást. 2 Válasz
Dzséjt Hozzászólás ideje: 12 órával korábban Hozzászólás ideje: 12 órával korábban (szerkesztve) 1 órával korábban, Frenkie írta: Ebből következik hogy ő is agyonlőtte volna a gyereket. Nem is cáfolom, amennyire ismerem magamat, helyben agyonlövöm. Rosszúl reagálok arra, ha bántják a szeretteimet. Tudatosan nem tenném meg, de tapasztalatból tudom, hogy ilyen helyzetben úgy elönti a düh sötét köde a tudatomat, hogy elvesztem az eszem. 1 órával korábban, Frenkie írta: Karn és Andor ismerte egymást korábbról?? Honnan? Ez marhára nem rémlik. Volt egy nagyon kellemetlen találkozásuk. Mármint Karn számára kellemetlen. Sőt, Syril már e találkozás előtt is ismerte Cassian arcát, mert sikerült kinyomoznia a személyazonosságát és látott róla holoképet: Amit aztán odahaza, a Coruscanton is nézegetett a szobája magányában: Ez utóbbi mutatja, hogy teljesen a férfi megszállottjává vált. Ezek után nehéz elképzelni azt, hogy nem ismerte fel. Cassian viszont csak az első képen szereplő jelenet során látta először, és számára nem jelentett ez a találkozás semmit, így nem csoda, hogy ennyi év után ő azt sem tudta, kicsoda Karn. 1 órával korábban, Frenkie írta: Szerintem nyilvánvaló hogy ilyen jelenetek után azt akarták bemutatni hogy Andor elesve fegyver nélkül biztos halott ha egy ilyen droid a keze közé kerül. Egyetértek, egy ilyen helyzetben én sem kételkednék abban, hogy meghalna, csakhogy itt nem ez a helyzet. Cassian állt, hátrált és folyamatosan tüzelt K-2-ra, sőt még Wil is ott állt pár lépésre mögötte, és szintén tűz alatt tartotta a droidot. Ezt a képet pontosan 2 másodperccel K-2 elgázolása előtt lőttem: Érdemes a jelenet megtekintése közben azt is megfigyelni, hogy K-2 olyan messze van még Andortól, hogy a droidot elkaszáló széles csapatszállító is több lépésre tőle húz el. Nem mondom, hogy sok esélye van, bőven benne van a pakliban, hogy a droid kartávolságba ér és ketté töri Cassiant mint egy ropit, ha Samm nem jelenik meg. De a távolság és a fegyver ad neki esélyt arra, hogy túlélhesse. Szóval nem lehet biztosan azt mondani, hogy Cassian ebből a helyzetből nem jöhet ki élve. Persze az ellenkezőjét sem jelenthetjük ki magabiztosan. A rész alapján vitathatatlan tények csupán ezek: - Cassian fegyverrel tűz alatt tartotta a droidot, amiről tudjuk, hogy nem a végtelenségig plazmaálló - A két lábán állt és hátrált, bár nem túl gyorsan - A távolság miatt pedig esélye volt még a menekülésre is (egészen addig, amíg K-2 nem ér kartávolságba) - Samm kiiktatta a droidot, mielőtt bármi más történhetett volna, és ez az ő érdeme Minden más "mi lett volna, ha...", amit eldönthetünk habitustól függően. Én mondjuk 75 százalékot adok arra, hogy Cassiant beleépítette volna a betonba K-2, ha Samm nem érkezik meg, 25 százalékot arra, hogy még időben megperdül és inaszakadtából rohan, és talán le tudja rázni K-2-t. Egyrészt láttuk, hogy azért le lehet őket futni, másrészt jól látható, hogy a KX-ek elég könnyen célpontot váltanak és inkább a lassabb, hozzájuk közelebb lévő áldozatokra összpontosítanak. Például a földön kúszó és védtelen Enzát vette célba az egyik, nem a közelben lévő fegyvereseket. És Cassiant is már csak akkor szemelte ki K-2, amikor az megállt segíteni egy öregnek, és emiatt lemaradt a tömegtől. De még ezután is megölt egy embert (pedig Cassian már tűz alá vette), aki kartávolságba került. Inkább a pusztítás, semmint a vadászat a céljuk. És hát mivel csak az erejüket tudják használni, így logikus is, hogy elsősorban azokat támadják, akik közelebb vannak hozzájuk. Az viszont tény, hogy Cassian megállt és araszolva kezdett hátrálni, miközben lövöldözött K-2-ra, akit ez egyelőre nem hatott meg (erre írtam, hogy bejöhetett volna egy szerencsés lövés, de hát a Star Wars-ban láttunk már irdatlan nagy szerencséket), emiatt adnék 75 százalékot arra, hogy Andort a saját hülyesége miatt nyírná ki a droid. De akárhogy csűröd te vagy csavarom én, ez akkor is "mi lett volna ha..." marad. Abban a helyzetben, amiben Cassian és K-2 volt, egyikünk sem állíthatja teljes bizonyossággal, hogy mi történt volna. És én nem is tettem. Feltételes módban írtam és még azt is elismertem, hogy a "mi lett volna, ha...?" kérdésre talán igen a válasz. Szerkesztve: 11 órával korábban - Dzséjt 1 Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 4 órával korábban Szerző Hozzászólás ideje: 4 órával korábban 8 órával ezelőtt, Frenkie írta: Dehogynem. @Darth Cupsy beírta hogyha az ő szerelmét lőtte volna agyon a srác agyonlőtte volna. Erre @Dzséjt nagyon tetszik-et nyomott. Ebből következik hogy ő is agyonlőtte volna a gyereket. Az igaz hogy te ilyet nem írtál. Így van, sokaknál nem érte volna meg a holnapot. Viszont a Ghorman front másként gondolkozott, és ennek később Cassian és Wilmon látta hasznát. 8 órával ezelőtt, Frenkie írta: Bocs, de ez már a rossz vicc kategória. Andor fegyver nélkül nélkül(milyen plazma?) fekszik az úton. Jön a droid, amelyekről előtte vagy 20 percig mutatták hogy felkapnak egy embert és meg is ölik. Falhoz vágják, kitörik a nyakát. Szerintem nyilvánvaló hogy ilyen jelenetek után azt akarták bemutatni hogy Andor elesve fegyver nélkül biztos halott ha egy ilyen droid a keze közé kerül. A jelenet azt sugallta, több ilyen jelenet után( nagyon sok film , videójáték hasonló jelenet utánI) hogy itt nincs menekvés. Persze logikusan felállhatott volna és elmenekül, de számtalan ilyen jelenet után millió műben, a rendező itt azt jelzi hogyha nem jön valaki vagy valami akkor Andornak annyi. Azaz ez alapján ha nem jön Samm akkor biztos a halál. Ezt én is így gondolom. Addig csak azt láttuk, hogy hiába lőnek az KX-ekre, azoknak meg se kottyan. Pedig beszedtek jó pár találatot. Ott ha nem jön Samm akkor szinte biztos, hogy nekik reszeltek. Lehet esélyeket latolgatni, meg százalékot számolni ez ügyben, de a végeredmény nálam ugyanaz. Cassian meg is köszönte Sammnek ami tett. 8 órával ezelőtt, Frenkie írta: Én egy jódarabig befejeztem a fórumozást. Ne tedd. Én ha minden alkalommal befejezném a fórumozást amikor Dzséjttel vitám van, sose írnék. Úgyhogy írjál csak serényen, mert jól jönnek a meglátásaid a vitás helyzetekről. 7 órával ezelőtt, Dzséjt írta: Nem is cáfolom, amennyire ismerem magamat, helyben agyonlövöm. Rosszúl reagálok arra, ha bántják a szeretteimet. Tudatosan nem tenném meg, de tapasztalatból tudom, hogy ilyen helyzetben úgy elönti a düh sötét köde a tudatomat, hogy elvesztem az eszem. Ami azért elég gáz. Jó eséllyel egy életre lecsuknak így aztán a család nem csak az áldozatot veszti el, hanem téged is, aki esetleg támasza lenne a nehéz időkben. De ez már nem SW téma. Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 3 órával korábban Szerző Hozzászólás ideje: 3 órával korábban 10 órával ezelőtt, Nute Gunray írta: És ezt a ghormani iszonyatot látva, ha Luthen ezek után azt fogja hangoztatni, hogy ennél jobb nem is jöhetett volna az ügyüknek... Van amikor a hideg racionalizmusnak nincs helye. Luthenben az a baj, hogy nem nagyon van terepen. Ok, Ferrixen ott volt, de az is eléggé megviselte, pedig az a ghormani mészárláshoz képest babazsúr volt. Talán átértékelt volna egy-két dolgot ha személyesen vesz részt ebben az incidensben. Válasz
csoli1138 Hozzászólás ideje: 1 órával korábban Hozzászólás ideje: 1 órával korábban Nehéz bármit is írni erről a részről. Ilyen fokozódó feszültséget nem tudom mikor éreztettek velem mozgóképen. A sima skandálás sem volt semmi, de a himnusz ütött igazán. Syrill epizódja amúgy. Dedrával a jelenete sokkoló volt. Remélem nem veszít vele sokat a sorozat, mert nagyon jól felépített karakter volt. A naív hívő jóhiszemű törtető volt ő. Későn értette meg, hogy melyik oldalon is áll. Dedrát is van miért sajnálni, hihetetlen! Basszus a Birodalom elkövette az egyik legnagyobb történelmi szemétségét és két kvázi negatív karaktert kell/lehet itt sajnálni. Nagyon tud ez a sorozat. De a ghormaniek sorsa mellett sem mehetünk el. Valahol egyszer azt hallottam, hogy nagyon óvatosan kell bánni a filmekben a férfi könnyekkel, mert vékony a jég, hogy ne legyen nevetséges. Hát itt voltak. Mind ütött. A fő-franciáé, az emberé aki a dalt kezdte, és Cassiané is a végén. Én is lenyeltem párat. Félelmetes volt a 6 birodalmi droid, és amiket műveltek. Ahogy átrugta a barikádot, mikor színrelépett az sokkoló volt. Terminátori magasságokban volt a para-faktor! A Cassian vs. Syrill valami hihetetlen intenzív adok kapok volt. Syrill édesanyját is van miért sajnálnj, nagyon kemény, letaglózó epizód volt. Sokba kerül ez a Halálcsillag, az elkészítése és a tesztelelése is kultúrák elpusztításába kerül, és a célja is az. Palpatine Te rohadt szemétláda! 2 1 Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 41 perccel korábban Szerző Hozzászólás ideje: 41 perccel korábban 56 perccel korábban, csoli1138 írta: Sokba kerül ez a Halálcsillag, az elkészítése és a tesztelelése is kultúrák elpusztításába kerül, és a célja is az. Belegondoltál márt milyen lesz megnézni az EPIV-et az Andor után. Akkora lényegi hangsúlyokat kapott az a film, hogy szinte el se lehet hinni így lassan 50 év után. 1 Válasz
DanCarver Hozzászólás ideje: 31 perccel korábban Hozzászólás ideje: 31 perccel korábban Gilroy szavai és saját véleményem alapján kicsit megint körbejártam az SW horror témát 😃 https://rebo.hu/2025/05/09/velemeny-tenyleg-szukseg-van-horrorra-az-andorban-es-ugy-altalaban-a-star-warsban/ Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 25 perccel korábban Szerző Hozzászólás ideje: 25 perccel korábban 5 perccel korábban, DanCarver írta: Gilroy szavai és saját véleményem alapján kicsit megint körbejártam az SW horror témát 😃 https://rebo.hu/2025/05/09/velemeny-tenyleg-szukseg-van-horrorra-az-andorban-es-ugy-altalaban-a-star-warsban/ K2 belépője így is elég horrorisztikus és súlyos volt. Gondolom ez a hajós sztori is ütött volna, de amit kaptunk az is teljesen jó. Válasz
DanCarver Hozzászólás ideje: 23 perccel korábban Hozzászólás ideje: 23 perccel korábban 1 perccel korábban, Ody Mandrell írta: K2 belépője így is elég horrorisztikus és súlyos volt. Gondolom ez a hajós sztori is ütött volna, de amit kaptunk az is teljesen jó. Persze nekem amúgy nem volt hiányérzetem, jó lett ahogy sikerült. 1 Válasz
Ajánlott hozzászólás
Csatlakozz a beszélgetéshez!
Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.