Jump to content

Számítógépes grafika, modellek, bábok


Recommended Posts

Szinte kimeríthetetlen téma. Mi a véleményetek a különböző eljárással készült karakterekről, űrhajókrók, helyszínekről, jelenetekről? Melyik a jobb megoldás? A hat film majdnem minden látványeleme tartalmaz a címben említett eljárással készített effektet, így lehet példákat hozni bőven.

Link to comment
Share on other sites

Nekem Watto Rulezzz! :wink:

6 éves film(TPM), de mégis olyan szép grafikája van.

 

Vagy ami még nagyon jó, az Yoda a ROTSban.Amikor még nemvolt ROTS, akkor még az AOTCban is tökéletes volt számomra Yoda.De már érezhető a külömbség.

Link to comment
Share on other sites

Nekem Watto Rulezzz! :wink:

 

Nekem is! Az EPI-ben Jar Jar mellett, Watto volt a nagy durranás. Egyszerűen tökéletesen rendben van a megvalósítás, és a karakter jelleme. Nekem jobban bejön mint Jar Jar. Ezért kellett volna az Oscart az ILM-nek adni 1999-ben. Lehet, hogy priest majd megcáfol :)

Link to comment
Share on other sites

Nekem CGI terén a Jar Jar-Watto-Sebulba trio a kedvencem, mindhárom '99-es és ez itt nagy szó kérem szépen. Mai szemmel sem tűnnek élettelennek, ugyan ezzel a technikával tökéletesen beleillenének még az ep3-ba is. Érdekes, hogy az ep2-re Jar Jar szerintem kicsit visszaadott magából, ott művíbbnek tűnik, de Watto ott is nagyon jó maradt. Hasonló minőséget mutatt Dex és Yoda, de pl a geonosisi rovarok már kicsit visszafogottabnak hatnak. A legrosszabb CGI pedig az ep2-ben a Shaak gigabolha, pár napja néztem és valahogy még a mozgásával is gáz van, mintha lebegne a föld felett.

Bábból egyértelműen az ep5-6-os Yoda a favorit, ahhoz semelyik báb sem fogható. Őt szorosan követi Jabba bábja :) A legrosszabbnak viszont a Rancort tartom, alig mozog, csak tátog... de legalább már folyamatosabb a mozgása a DVD óta.

Kosztüm terén meg a favorit Chewbacca. Sokat mondogatták, hogy mennyivel jobb az ep3-as Chewi, hát én nem így látom. Túl kevesett szerepel ahhoz, hogy meg lehessen ítélni.

Makettben a legjobb pedig a Halálcsillag közelik. Ennél részletesebben felépített szerkenytyűt még nem láttam, nagyon szép és hosszadalmas munka lehetett.

Link to comment
Share on other sites

Én még hozzátenném a klónkatonákat is! Majdnemhogy személyes kedvenceim :) Annyira hihetően vannak megcsinálva, hogy az döbbenet. Főleg az EPIII-as szereplésük lenyűgöző. Teljesen belesimulnak a filmbe, és tényleg mintha valódi embrek lennének. Én megértem azt, hogy ha ilyen minőségben is meglehetett csinálni őket, akkor nincs értelme statisztákkal dolgozni.

Link to comment
Share on other sites

Ja.Én csak akkor jöttem rá hogy nem valódi emberek játszák a klónokat, amíg felnem hívták rá az oldalon a figyelmem(kb. 2002-3ban). :)

 

Ez is egy érdekes történet. Amíg senki nem tudta, hogy azok a katonák számítógéppel generáltak, mindenki jól elvolt velük. Miután viszont kiderült, hogy "cgi", páran elkezdték szidni őket, meg Lucas-t meg a jó istent stb :)

Link to comment
Share on other sites

Hát igen, a katonák... hogy is feledkezhettem meg róluk hiszen mesterművek, egytől-egyig. Azt tudtam, hogy CGI, mikor ezernyien vannak egyrakáson. De azt álmomban sem hittem, hogy amikor Windu beszél velük, amikor leszáll a Laat/i és kiugrálnak belőle, vagy mikor csak az az egy darab oderohan Amidalához ezek közül bármelyik is CGI lenne. Fel se merült bennem az ötlet, aztán jöt Tibur, aki felvilágosított, hogy azok mind számítógéppel generáltak. Én meg napokig kerestem az állam. Azóta is csak csodálkozom, hogyan lehet valami ilyen tökéletes. És ez csak javult az ep3-ra.

Link to comment
Share on other sites

Hát nekem a klónkatonák viszont érzékeny pontjaim. Többek között ők a felelősek azért, amiért az első ep.2 nézésről vegyes érzésekkel jöttem ki. A közeli képeken szerintem túlságosan is látszik, hogy CGI-k. Persze azóta eltelt már év és megbarátkoztam velük, de sajnálom, hogy nem volt netem, amikor John Knoll-al lehetett dumcsizni az sw.hu-n, mert szivesen megkérdeztem volna, hogy miért kellett CGI-vel csinálni.

 

Az, hogy mestermunkák az tény. Az arénában egyáltalán nem látszik rajtuk; szerintem ott válik furcsává, amikor a csatában látunk róluk közeliket... Csak azt nem értem, hogy miért nem igaziakat használtak és például Temuera Morrisonra miért cgi egyenruhát raktak az ep.3-ban, amikor a feje látszik, és miért nem igazit? Szerintem olcsóbb is lett volna

 

De ezt leszámitva a prequelek tele vannak gyönyörű trükk technikával... elég csak Mustafarra, Utapaura, Kaminora vagy éppen az ep.3 nyitó-csatájára gondolni... :)

Link to comment
Share on other sites

amikor John Knoll-al lehetett dumcsizni az sw.hu-n, mert szivesen megkérdeztem volna, hogy miért kellett CGI-vel csinálni.

 

Erről volt szó pedig.

Kérdés valami olyasmi volt, hogy mit nem kellett volna feltétlenül CG-vel csinálni?

válasz: Pl a klónkatonákat, azok nyugodtan lehettek volna igaziak. De George CG-t akart, mi elkészítettük neki.

Link to comment
Share on other sites

Tudom, azt olvastam, de én konkrétan azt kérdeztem volna meg, hogy szerinte George miért akart CGI klónokat. Milyen koncepció alapján vagy mi volt az indoka...

 

Szerintem ilyen kérdésre kitérő választ kaptunk volna. Mert a rendező ezt akarta és kész...

 

Nem indokolt.

Mint volt a tengeralattjárós kérdés, két film is említve volt. Miért teljesen másak volt a kérdés. A válasz Mert a rendező ilyen képi világot akar. Erre nem lehet mást válaszolni.

Link to comment
Share on other sites

És sem vettem észre rajtuk, hogy nem igaziak. Ennyire nem szoktam a látványt kivesézni, és különben sincs szívem hozzá :lol:

De azért ahogy az epII elején Palpi irodájában "fodrozódik" Yoda szája, az zavar.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

"De azért ahogy az epII elején Palpi irodájában "fodrozódik" Yoda szája, az zavar."

 

Fodrozódik? Ez az egyik kedvenc jelenetem az EpII-ből, vagy tucatszor láttam, de a párbeszéd annyira leköt, hogy eddig észre sem vettem ilyesmit... :39:

 

Donát.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Hát ez nagyon jó, köszi! :lol: A feltűnő fiatalok és a hangulat is kiváló. :D

Az első percek zenéjét furcsán ismerősnek találtam, olyan pre-Williams/SW hangulatúnak... Aztán látom, hogy Rózsa Miklós írta, és az EP4 ideiglenes zenesávjának használták. (Williams szerintem stílusban elég sokat merített Rózsától, bizonyos szempontból kiteljesítette az ő stílusát.)

Link to comment
Share on other sites

Nagyon jó kis film volt! :lol: A résztvevők akkor még nem is sejtették, hogy ez az egész hamarosan egy aranyszobrot fog érni, és bevonul a filmtörténelembe. :D

Rózsa Miklós zenéje nem volt rossz, de összehasonlítva Williams-ével, pláne így egymás után hallva... Hát csak annyit mondok, hogy az előbbivel nem lett volna akkora a siker, ez biztos. Williams zenéjében sokkal több az energia, az érzelem, és sokkal formabontóbb a ritmus is, ami nagyon sokat tesz hozzá a filmhez.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information