Jump to content

3x04 - Sphere of Influence


Recommended Posts

4. rész - Sphere of Influence / A befolyás hatalma

 

epguide304.jpg

 

Írta: Katie Lucas, Steve Melching

Rendezte: Kyle Dunlevy

 

Helyszín: Coruscant, Tatooine, Pantora

 

Szereplők:

Riyo Chuchi szenátor - Jennifer Hale

Ahsoka Tano - Ashley Eckstein

Greedo - Tom Kenny

N. Papanoida miniszterelnök - Corey Burton

Ion Papanoida - Seth Green

Chi Eekway Papanoida - Nika Futterman

Che Amanwe Papanoida - Meredith Salenger

Trella Bare'Ah - Jennifer Hale

Padmé Amidala - Catherine Taber

Lott Dod - Gideon Emery

Anakin Skywalker - Matt Lanter

Gotal fejvadász - Gideon Emery

Sib Canay - Corey Burton

Neimoidiai kapitány - Tom Kenny

Neimoidiai őr - Matt Lanter

Jabba Desilijic Tiure - Kevin M. Richardson

Rotta - David Acord

Rex százados - Dee Bradley Baker

Gregar Typho kapitány - James Mathis III

Brainee - David Acord

Tan Divo hadnagy - Tom Kenny

Dooku gróf (Darth Tyranus) - Corey Burton

TC-70 - Nika Futterman

Sugi - Anna Graves

Embo - Dave Filoni

Onaconda Farr - Dee Bradley Baker

Palpatine kancellár (Darth Sidious) - Ian Abercrombie

Mass Amedda - Stephen Stanton

Orn Free Taa - Phil LaMarr

C-3PO - Anthony Daniels

 

Történet

A Pantora adósságai miatt a Kereskedelmi Szövetség blokád alá helyezi a bolygót. Riyo Chuchi szenátor elkeseredett szócsatát vív a helyzetről a Szenátusban, miközben Dooku gróf igyekszik megnyerni a pantoraiakat a szeparatistáknak. Hogy az eseményeket meggyorsítsa, Nute Gunray elraboltatja Pantora miniszterelnökének, Papanoida bárónak két lányát. A báró és fia, Ion a lányok után indulnak a Tatooine-ra, míg egy másik nyomot Chuchi szenátor és Ahsoka követnek a Pantora körüli blokádig. Hamarosan mindegyikük számára nyilvánvalóvá válik, hogy a blokád nem csak az adósságokról szól.

 

Érdekességek

- Az epizódban a Papanoida családot George Lucas családjáról mintázták. N. Papanoida miniszterelnök maga Lucas, Ion a fia, Jett Lucas, Chi Eekway és Che Amanwe pedig a két lánya, Katie és Amanda.

- A Lucas család több tagja is szerepelt már a Star Wars mozifilmekben. Maga George Lucas az ep3-ban alakította N. Papanoida bárót. Jett Lucas az ep2-ben és az ep3-ban játszotta Zett Jukassa padawant. Katie Lucas azon túl, hogy ennek az epizódnak és az 1x13 Jedi Crash című résznek az írója, az ep1-ben Anakin egyik barátját, Amee-t, az ep2-ben a coruscanti bár egyik twi?lek vendégét, Lunae Minxet, az ep3-ban pedig Chi Eekwayt alakította. Amanda Lucas az ep1-ben Gardulla asszisztensét, Funquita dívát játszotta és ő kölcsönözte a hangját a Kereskedelmi Szövetség Saak'ak nevű zászlóshajó pilótájának, Tey Hownak. Az ep2-ben pedig ő is egy vendégett játszott a coruscanti klubban, méghozzá Adnamát, míg az ep3-ban Terr Taneel szenátort alakította.

- Corey Burton Papanoida hangját Orson Welles egyik szerepéről, Harry Lime-ról mintázta, aki a The Third Man (A harmadik ember) című filmben szerepelt.

- N. Papanoida nevében az N jelentése nem ismert. Egyes feltételezések szerint Notluwiski, mert Lucas a karakternek először a Notluwiski báró nevet adta, de ezt sohasem erősítették meg.

- Papanoida báró faja eredetileg a wrooniai volt, ám ezt az 1x15 Trespass című epizód után pantoraira módosították. Chi Eekway faja is megváltozott a TCW-re, ő ugyanis korábban twi?lekként azonosították. Chi Eekway ráadásul ettől az epizódtól kezdve megkapta a Papanoida nevet is. Ezelőtt nem fűzték rokoni szálak a Papanoida családhoz.

- Bár az epizód folyamán Pantorára nem szálltunk le, a felvezető képek során láthattuk a felszínét is.

S03E04a.jpg

- Lott Dod utal az 1647-es szerződésre, mely biztosítja, hogy a Kereskedelmi Szövetség semleges maradjon a háborúban. Arra azonban nem történik utalás, hogy az 1647 milyen naptári év lehet.

- Onaconda Farr elsétál a háttérben, mikor Amidala kijön a szenátusi arénából. Ez azt jelenti, hogy az epizód még a 2x15 Senate Murders előtt játszódik, amiben megölik a szenátort.

- Sugi és Embo, a 2x17 Bounty Hunters című epizódban feltűnt két fejvadász látható Jabba palotájában.

S03E04b.jpg

- Ion sleemonak nevezi Greedot, míg a fejvadász maga a kockajáték alatt haragosan poodoot kiált. Ez a két sértés többszőr is hallható a Star Wars művekben. Mindkettő hutt nyelven (huttese) van, a sleemo takonylabdát, a poodoo trágyát jelent.

- A twi?lek táncost, akit Papanoida faggat, az epizódban nem nevezik meg, de a scriptben és a stáblistában Trella Bare'Ah a neve.

- A rodiaik vére zöld.

- Orn Free Taa, Palpatine, Mas Amedda és Typho ugyan szerepelnek az epizódban, de nem szólalnak meg.

- Greedo előélete az 1995-ös Mos Eisley mesék (Tales from the Mos Eisley Cantina) című könyvben még teljesen más volt. A történet szerint Greedo a rodiai klánháborúkban elvesztette apját és a klánja jelentős részét. Elmenekült családjával és Tetsu klán megmaradt tagjaival a Rodiáról, majd letelepültek egy dzsungelbolygón. Végül egy rivális klán miatt innen is menekülni kényszerültek, így áttelepültek a Nar Shaddara, ahol két fejvadász megmentésével és egy lázadó szerveződés lelepleződésével Greedo a fejvadászok útjára lépett.

George Lucas viszont új előtörténetet talált ki a rodiai fejvadásznak, így az Anakinnal közel egyidős Greedo bekerült az ep1-be, amint összeverekszik az ifjú Skywalkerrel, miután csalónak nevezte. A két verekedőt Qui-Gon választja szét. Ez a jelenet végül kikerült a végleges filmből, de az univerzumból nem. Az összeférhetetlenség miatt az EU a retconnal élt, és az ep1-ben szereplő Greedot elkeresztelték Greedo a Vezérnek, aki egyben az ep4-ben szereplő Greedo apja volt.

Ám most, eme epizód megjelenésével újra át kellett írni a dolgokat és egy ritka re-retcon következett be: az ep1-ben szereplő Greedo újra ugyanaz lett, akit az ep4-ben lelőnek, míg Greedo a Vezér megkapta azt az előéletet, amit 1995-ben a Mos Eisley mesékben olvashattunk.

- Ebben az epizódban hangzik el először a szeparatista mozgalom valódi neve, vagyis a Független Rendszerek Konföderációja (Confederacy of Independent Systems ? CIS). A név bár az ep2 óta létezik, a mozifilmekben és eddig a sorozatban is csak szeparatistáknak nevezték a Köztársaság ellenségeit.

 

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel és a felirattal kapcsolatban itt találsz információt. Ezt a topikot ne erre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Ismét egy nagyon jó részt láthattunk. Az alaptörténet nem volt túl bonyolult és kicsit emlékeztetett a Baljós Árnyakra, de a lényeg most a körítése volt. Tetszettek az utalások a filmekre(Anakin és Padmé párbeszéde, neimoidi katonák),az előző részekre (Tan Divo Rotta, Embo Sugi és az a nautoli fejvadász szereplése, illetve a klasszikus trilógiára való utalások(Mos Eisley cantina). Ráadásul a bárban 2 újabb klasszikus faj, a gotalok, és a nimbanelek képviselőit láthattuk.

Lott Dod megint jól kimagyarázta magát a szenátusban, érti a dolgát a vén szemétláda :D . Ha egy nap majd lebuki, kiváncsi vagyok, hogy adja majd be megint ezt a "Nute Gunray hatása " szöveget :) . Papanoida igazi jó apa, és jó nyomozó is(bár azt furcsállom, hogy Divo hadnagy nem vette észre a trófeát)

Ahsoka és Chuci párosa aranyos volt, bár arra kiváncsi vagyok, mióta ilyen jó barátnők. Chuchi pedig nagyon szép volt ebben az új öltözetében :D

Link to comment
Share on other sites

Felüdülés volt végre nem egy olyan részt látni ami nem kavarja meg a sorrendet (bár ez még így is a Senate Murders előtt játszódik)

A sztori nem túl erős, és szerintem rossz döntés volt egymás után 2x felhozni ezt a "Trade Federation nem egyenlő CIS" dolgot(azt a Lott Dod-od meg már valaki igazán kipenderíthetné a szenátusból).

Az epizód inkább szereplők terén volt erős hisz volt vagy 9-10 korábbi mellékszereplő, gondolok itt Embora, Sugira, Onacondára stb.

Sajnálom hogy Pantorrából csak egy snittet láthatuunk és Mos Eisley is szürkébb volt a kelleténél.

Ahsoka és Chuchi párosa az elején még furcsa volt de aztán később megszoktam őket(miért van olyan érzésem, hogy még lesz egy rész ahol majd megismerkednek/megbarátkoznak) az epizód poénja is hozzájuk fűződik: amikor Ahsoka használja az elmetrükköt.

 

Lényegében ez a rész sem tudta hozni számomra az évadnyitó szintjét, de a Lucas család bemutatásáért és a sok utalásért kap tőlem 7/10

Link to comment
Share on other sites

Ez is tetszett! Főleg, hogy a komplett Lucas család tiszteletét tette digitális formában :D Egyetlen negatívumnak azt érzem, hogy már megint hiányzik egy rész, méghozzá az, amiben Ahsoka és Chuchi összebarátkoztak. Mivel az elmúlt két évadban ez a két szereplő még csak nem is találkoztak, most meg kebelbarátnők lettek. Apropó, Chuchi, dögös szerkót kapott :) Illetve valahogy Mos Eisley megalkotása sem sikerült túl fényesen. Na meg, Pantorából is jó lett volna többet látni, de ezt nem rovom fel negatívumnak, mert szerintem látni fogjuk még.

Jó volt Greedot is látni, bár kicsit fura, hogy a basic nyelven beszélt, igaz, az EU-ban majdnem mindig így beszélt. Igaz, az ep4-ben is remekül értette, szóval egyértelműen csak Hannal nem akart a közös nyelven dumcsizni (biztos rangon alulinak érezte Hant). Ami nagyon bejött, hogy Jabba palotájában a háttérben ott volt Sugi és Embo, a Szenátusban pedig Onacondát, tehát még a Senate Murders előtt járunk, de már a Tresspas után, hiszen immár Papanoida a miniszterelnök (illetve, úgy érzem, a Bounty Hunterst is ez előtt játszódik, de ez nem bizonyíthatóÖ.

Az EU-t megint át lehet írni, hisz immár nem csak Papanoida pantoriai (korábbi wroona), hanem Chi Eekway-ből is az lett. Ráadásul immár rokonok :D

Az is remek volt, hogy Papanoida Jabbára hatott azzal, hogy apának nevezte és arról beszélt, mennyire megértheti Jabba az ő helyzetét. Hát igen, Jabba nagyon is érti, hiszen nemrég az ő gyermekét is elrabolták. Rotta meg még mindig olyan cuki :D

És végül, tovább árnyalódott a Kereskedelmi Szövetség és a Szeparatisták helyzete. Ez persze az is jelzi, hogy a történet a Senate Spy-t is megelőzi.

Link to comment
Share on other sites

" Illetve valahogy Mos Eisley megalkotása sem sikerült túl fényesen"

 

Dzséjt, finoman fogalmaztál. Minden a TCWre jellenző precizitás hiányzik belőle. A múltkori részben csodálatosan lemodellezték a Tantive IV-et, erre most kapunk egy teljesen filmidegen Mos Eisley városrészt. Tetszett az epizód, de egyértelmű visszaesést tapasztaltam az animációban.

A látványvilág finoman szólva is visszafogott volt, Greedo szerepeltetése pedig egyenesen felesleges. Talán Jabba palotája ami tetszett, de látványban az sem kínált túl sokat.

 

Ha szabad ennyire nagyképűnek lennem, azt mondanám, egy kicsit alkotói szemmel is nézem a részeket és néha (mint ebben a részben is) az elpuskázott lehetőségek tárházát vélem felfedezni. Vegyük péládul Mos Eisley utcáját. Ha már 30 év után visszatér a kocsma és a város, miért nem filmhűen modellezik le? Miért nincs egy premier plán ismét a kocsma bejáratáról? Miért nem látunk ismerős alakzatokat, mint például a lezuhant űrhajót ami kiáll a földből vagy egy elballagó rontot. Jabba palotájánál a falak egysíkuak, semmi részletgazdag textúra. A filmben sok helyen le van málva a vakolat, ezt miért nem tudták szépen megrajzolni? Hol vannak a Gammoreai őrök (és még sok más) ami adna egy hangulatot az egész trónteremnek. És az a rengeteg apróság, asztalok, párnák szemét (mind kimaradt)....ezek adják Jabba tróntermének az ízét.

 

Félreértés ne essék, tetszik a rész, de animációs szempontból egyértelmű visszaesés. Az elpuskázott lehetőségek tárháza. Ha már egy vizuálisan igen erős résszel indított 3. évad, az ilyenekre fokozottan ügyelni kell ám!

Link to comment
Share on other sites

Viszonylag jó rész volt, de nem a legjobb.

Papanoida báró és családja szimpatikusak voltak. Ahsoka és Chuchi tényleg hamar összebarátkoztak.

Már megint kihegyezték azt a dolgot, hogy a Kereskedelmi Szövetség nem része teljesen a Konföderációnak. Pedig előbb-utóbb a teljes Kereskedelmi Szövetség nyíltan a Konföderáció oldalán fog állni. Nem véletlenül ostromolja meg a Köztársaság a Cato Neimoidiát a háború végén.

Greedo szerepeltetését valahogy én is feleslegednek érzem, egy másik fejvadászt raktam volna be.

Mos Eisley megjelenítése tényleg nem sikerült valami fényesre.

Összességében véve azért szórakoztató volt.

10/7

Link to comment
Share on other sites

Hol vannak a Gammoreai őrök (és még sok más) ami adna egy hangulatot az egész trónteremnek. És az a rengeteg apróság, asztalok, párnák szemét (mind kimaradt)....ezek adják Jabba tróntermének az ízét.
Amire Te vágysz, az majd kb. 25-27 múlva esedékes. :D Szerintem pont az adja egy helynek vagy városnak a lényegét, ha minél sokszínűbb, és nem mindig ugyanazt a kamera beállítást, vagy látványelemet használják fel. Mos Eisley pl. egy új arcát mutatta meg a naplementében, ez szerintem tök jó volt. Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Nem vagyok túlzottan megelégedve ezzel az epizóddal, annak ellenére, hogy nem volt annyira rossz. Talán azért, mert ez a rész sokkal inkább Lucas családjának szólt, mint nekünk.

 

Kezdjük az elején. Jó volt látni a Pantorát, még ha csak néhány képkocka erejéig is a narráció alatt. Azért az már enyhén szólva vicces, hogy a Szenátusban mindenki tudja, hogy a Kereskedelmi Szövetség szeparatista szimpatizáns, mégsem penderítik ki őket a Köztársaságból, mert konkrét bizonyítékaik nincsenek Lott Dod bűnösségét illetően.

 

Aztán a karakterek... Először is nagyon tetszik, hogy ilyen mértékben felhasználják a korábban feltűnt karaktereket. Az évad eddigi négy részében mindenhol előkerültek már a korábbi évadokban feltűnt mellékszereplők. Esetünkben Tan Divo, aki ezúttal csakugyan olyan hasztalan volt, mint amilyennek Ion beállította. Nem lehet valami jó nyomozó, ha olyan apróságot sem vett észre, amit Papanoida egyből kiszúrt. Papanoida hangja amúgy egy ponton már nagyon hasonlított Cad Bane-re. De nem kell messzire mennünk, Sib Canay hangja is teljesen ugyanolyan volt, ami Corey Burtontől azért egy picit indokolatlan. Tőle többet várnék. Ráadásul ez a két neimoidiai... Túlságosan egyformák, és átlagosak voltak. Az összes neimoidiai háttérszereplő így néz ki, mint ezek ketten. Chuchi új frizurája jópofa, sokkal nőiesebb, és nem olyan kislányos, mint amilyen a Trespassban volt. Alig ismertem meg. Apropó, Chuchi... Az milyen volt már, amikor ő nyugodtan leül az íróasztalánál, miközben Pantora elnöke, Papanoida báró előtte áll, és beszél. Ha a ranglétrát tekintjük, Papanoidának kéne ülnie, és nem Chuchinak. Egyébként Chi Eekway csak engem emlékeztetett Fionára a Shrekből? :D Greedo szerepeltetése meg abszolút felesleges volt. Olvastam a www.starwars.com-on, hogy így most már az EU-s előtörténete is megváltozott, csak tudnám, hogy miért, amikor az itteni feltűnése nem mond ellent semminek. Feltéve ha az idősebbik Greedóról van szó. Akármelyik másik fejvadászt szerepeltethették volna, nem kellett ehhez feltétlenül Greedo. De a hangja végre olyan volt, amilyen egy rodiainak kell, ez nagyon nagy pozitívum a részemről. Én imádom a Tatooine-t, de az, amit itt láttam belőle, nem volt a fogamra való. Jabba palotája még úgy ahogy elment, a mozifilmben se volt sokkal jobb. Egyébként tök jó volt a kis Rotta jelenete. :D És persze tetszett a mozifilmre való utalás is. A kantina pedig... Hát nagyon vártam az EPIV.-es kantina zenét, valahogy kötelezőnek éreztem. Még ha nem is pont azt, de egy másikat. Ehelyett láttam egy teljesen kihalt kantinát, full kidolgozatlanul, egy-két emberkével, és egy "nem tudom milyen fajhoz tartozik" csapossal. Hát... Ez csakugyan visszaesés... Az első évadban is jobban kidolgozták a helyszíneket. A zenék sem mutattak semmi újdonságot, mindegyik a korábbi epizódokból lett belevágva, többnyire a Cat And Mouse-ból, ami sosem volt a legjobb rész zeneileg. Tessék belehúzni! :D

Link to comment
Share on other sites

"Jabba palotája még úgy ahogy elment, a mozifilmben se volt sokkal jobb."

 

Erre mint makettező nem is merek reagálni, mert ez felér egy pofánvágással. :D

Jabba palotája az egyik ha nem a legjobb SW helyszín amit valaha képernyőre álmodtak.

Nézzétek meg a következő linket, hogy egy mezei rajongó milyen precizitással modellezte le ezt a csodálatos helyszínt. A Lucasfilmtől is ezt a színvonalat várom!

 

http://niubniubsuniverse.com/visitorMaking...ieu/Jabba01.asp

 

Ne legyetek restek végig lapozni!!!!!

 

Az epizód jó volt, tetszett, de technikailag visszaesés és ezt nagyon sajnálom, főleg a Klónkadétok után, ami vizuálisan egy szeneslapáttal történő hátba kínálás, egy vizuálorgia.

Link to comment
Share on other sites

Nagyon tetszett ez a rész, talán a legjobban megírt történet, még ha nem is értem ezt a kavarást teljes egészében ami a Ker. Szöv. meg a szakadárok közt folyik. Másrészről azonban visszaolvasva a többiek véleményét, főleg Zééé-ét, és tudva immár azt is, hogy ez a rész is bekavar az időrendbe :D , egyre nyilvánvalóbb, hogy ez az ugrálás az animációs kidolgozottság szívja meg. Hol totál részletességgel fekszenek rá a hátterekre, hol meg ilyen elnagyoltan. Vagyis ugye látszólagosan. No, erről az elképzelésükről ennyit.

 

Nagyon új dolgot nem tudok hozzátenni a többi elhangzott véleményhez, Ahsoka elmetrükkje, Jabba féltő apai ösztöne nekem is tetszett. :D Greedohoz csak annyit, hogy én még szakadozottabbá tettem volna a hangját :D Az, hogy meg most ő a "saját" apja, vagy "saját" fia , hagyom a francba. :D Kb olyan b*romság mint az ugribugri az időben. :D

Link to comment
Share on other sites

"Az, hogy meg most ő a "saját" apja, vagy "saját" fia , hagyom a francba. Kb olyan b*romság mint az ugribugri az időben"

 

Ezzel én is így vagyok! Jó kis epizód, de így az első 3 rész illetve a korábbi évadok tekintetében visszalépés volt, tele olyan történeti kavarással amit még mindig nem értek. Technikailag pedig.... :D

 

A kantinról néhány kiváló referencia anyag...ajánlom az alkotók figyelmébe. :D

 

http://cantinacustoms.tripod.com/id20.htm

Edited by Zééé
Link to comment
Share on other sites

Nagyon tetszett ez a rész, talán a legjobban megírt történet, még ha nem is értem ezt a kavarást teljes egészében ami a Ker. Szöv. meg a szakadárok közt folyik. Másrészről azonban visszaolvasva a többiek véleményét, főleg Zééé-ét, és tudva immár azt is, hogy ez a rész is bekavar az időrendbe :D , egyre nyilvánvalóbb, hogy ez az ugrálás az animációs kidolgozottság szívja meg. Hol totál részletességgel fekszenek rá a hátterekre, hol meg ilyen elnagyoltan. Vagyis ugye látszólagosan. No, erről az elképzelésükről ennyit.

 

Nagyon új dolgot nem tudok hozzátenni a többi elhangzott véleményhez, Ahsoka elmetrükkje, Jabba féltő apai ösztöne nekem is tetszett. :D Greedohoz csak annyit, hogy én még szakadozottabbá tettem volna a hangját :D Az, hogy meg most ő a "saját" apja, vagy "saját" fia , hagyom a francba. :D Kb olyan b*romság mint az ugribugri az időben. :D

De ezeket a részeket sorban csinálják, nem össze-vissza. :D Egyébként azt se értem minek fontos számodra annyira a sorrend, hisz itt láthatóan nem ez a lényeg. Egy három éves időszakból mesél el történeteket. Ennyi. Szerintem ha ezt elfogadod, akkor mindjárt jobb szájízed lesz. Egyébként ha van egy kis sütnivalód, akkor olyan nagy problémát nem okozhat a részek ilyetén való bemutatása. Csak el kell fogadni. Nagyon érdekes a politikai szál itt, de majd bővebben is kifejtem nemsokára.
Link to comment
Share on other sites

A kantinról néhány kiváló referencia anyag...ajánlom az alkotók figyelmébe. :D
Zééé. Te a szélsőségek embere vagy. :D Amiket ide beszúrtál semmivel se jobbak mint amit ebben a részben láttunk. Azt bezzeg nem vetted észre, hogy Jabba palotájában, meg a Cantinában is milyen remekül megcsinálték a finom port a levegőben, tök jó ahogy csillámlik. Én nem éreztem semmi negatív visszalépést az animáció terén, ezért se értem miét vagy annyira felháborodva. No de majd figyelek erre is ha megint megnézem (de most irány bringázni :D ).
Link to comment
Share on other sites

De ezeket a részeket sorban csinálják, nem össze-vissza. :D Egyébként azt se értem minek fontos számodra annyira a sorrend, hisz itt láthatóan nem ez a lényeg. Egy három éves időszakból mesél el történeteket. Ennyi. Szerintem ha ezt elfogadod, akkor mindjárt jobb szájízed lesz. Egyébként ha van egy kis sütnivalód, akkor olyan nagy problémát nem okozhat a részek ilyetén való bemutatása. Csak el kell fogadni. Nagyon érdekes a politikai szál itt, de majd bővebben is kifejtem nemsokára.
Nem biztos, hogy minden egyes részletet ( karakteranimáció, háttér ésatöbbi) újra kidolgoznak. Berakhatnak folytatásnak egy húsz résszel ezelőtti háttérsablont is ( miközben más területen meg fejlesztik az animációt). Ez a dolog pedig igencsak visszaüt miközben ide-oda ugrálnak az időrendiségben.

Amúgy ez a dolog az idővel, nem elfogadáson múlik, hanem egyszerűen illúzióromboló. Egy Tom és Jerry típusú rajzfilmnél nem okozna gondot, hiszen jóformán ott nincs semmi háttérsztori, csupán minden részben igyekeznek "kinyírni" egymást :D De itt, a TCW rajzfilmben a háború kezdetétől igyekszünk eljutni a végső nagy összecsapásig amit megközelítőleg az EP III dolgozz fel. És így, igazán elvárható lenne, hogy legyen egy íve az egésznek. És nem is lenne baj, ha csupán egy lecsupaszított háborút mesélne el a sorozat, de sajna már ebbe az egészbe bekeverték Ahsokát, mint igen fontos mellékszereplőt, az eddig semleges világokat akik egyik részben szövetségesek, még a másikban csak készülnek a szövetségkötésre.......szóval ez így nálam nem műxik, sorry. :D A nagyfilmeknél se fogadnám el ha az EP V-tel kezdenének, majd ráugornának az EP I-re, hogy aztán az EP IV-el folytassák. :D

Link to comment
Share on other sites

Korábban én is így gondoltam, Oldie, de aztán elgondolkodtam.

 

Hol hirdeti ez a sorozat azt, hogy a háború kezdetétől akar minket elvezetni a háború végéig, a végső nagy összecsapásig? Sehol. :D

Valóban egy fontos ív mentén fut a történet, de ez nem a háború kronológiai íve, hanem az adott évad központi témája. Ha az egyik évadban semleges világok csatlakozását és szenvedését akarja a középpontba helyezni, akkor ebből látunk majd szemelvényeket, úgy, hogy két dolog számít: az adott epizód kerek legyen, és a háttérmotívum ívét kövesse (azaz a semleges világokról szóljon). Ha a következő évadban pedig a fejvadászok lesznek a középpontban, akkor pedig olyan történeteket látunk, amik időrendben bárhol lehetnek, de a központi témájuk ugyanaz: a fejvadászok szerepe a háborúban.

 

Ezek szemelvények egy háborúból, amiket a total-commanderes megjelenítésnél nem dátum, hanem kiterjesztés szerint rendeztek. A mellékszereplők karakterfejlődése valóban kárát láthatja ennek, de én nem lennék meglepve, ha az utolsó évadban Anakin és Ahsoka kapcsolata lenne a téma, és ott valóban időrendben haladnánk - egy-egy nagyobb ugrással.

Link to comment
Share on other sites

No, akkor bővebben. Igazi, nekem való rész volt, mert ismét a politika volt főszerepben. Sejtettem, hogy sokaknak nem fog bejönni, de oldival értek egyet abban, hogy kiválóan megírt rész volt! Talán csak a Duchess of Mandalore ?hoz mérhető.

 

Ismét a Kereskedelmi Szövetség ténykedése és helyzete áll a fókuszban, ugyanis azt a pofátlanságot követik el, hogy megint blokád alá vesznek egy bolygót. Ez egyszer már kudarcot vallott a Naboo esetében, ám ők ebből úgy látszik nem tanultak. Nagyon érdekes az első szenátusi felszólalás, mert Chuchi hiába bizonygatja a szövetség szeparatistákhoz közeli viszonyát, a törvények őket védik. Papíron nem tettek semmi rosszat, pedig a Napnál is világosabb, hogy belülről rothasztják a szenátust, és ez az akciójuk is csak a szeparatista bagázs malmára hajtja a vizet. Számomra megdöbbentő, hogy a Naboo-i invázió óta nem szigorítottak a törvényeken, és létezhetnek még kiskapuk. Egyáltalán hogy lehet olyan egyezmény, ami engedélyezi a szakadárokkal való kereskedelmet??? Kíváncsi lennék arra a bizonyos 1647 ?ek egyezményére? De hát mit is várhatnánk attól a kormányzattól amelyet Palpatine vezet? :D Egyszóval most Pantora lett a kiszemelt bolygó, és mindent meg is tesznek érte, hogy kiszakítsák a Köztársaságból. A terv remek, és ha a blokád nem lenne elég, még egy kis emberrablással is növelik a hatást. Papanoida báró remek karakter, igazi tapasztalt vezető. Ha kellett higgadt volt, ha kellett, akkor akciózott. Viszont Jabba ?hoz fűződő barátsága elég meglepő, nem gondoltam volna róla, hogy ilyen alakokkal barátkozik. Furcsálltam is az elején, hogy csak úgy, üdvözlés nélkül bemennek Jabba palotájába, majd elvegyülnek a tömegben. Ion igazi ifjonti hévvel veti bele magát az eseményekbe, kicsit agyatlannak tűnt nekem. Mindig a legkézenfekvőbb megoldást forszírozta, sose nézett a dolgok mögé. Greedo felbukkanása nem zavart, ez is egy kapocs a régi trilógiához. Kicsit megemlékeznék a látványról is, ami ismét megnézve az epizódot tökéletes volt! Nem tudom, lehet, hogy nekem van alacsonyan az igényszintem, de nem vettem észre semmi felületességet. Belesimult a sorozat eddigi minőségébe. Tatooine a naplementében remekül nézett ki, szépen meg volt csinálva a látkép. A Kantina nekem úgy is bejött, hogy egyébként se a kedvenc a helyszínem. Viszont amit már korábban mondtam, azt most is tartom. A csillámló Tatooine por szuperül nézett ki, és mindenhol ott van a levegőben. Ez olyan apróság, ami emelte a feeling faktort.

Ahsoka és Chuchi akciója is élvezhető volt. Chuchi mintha idősebbnek nézne ki, és valahogy magasabb is lett. Ahsoka az elme trükk használatában kezd jártasságot szerezni, de még gyakorolnia kell a dolgot. :D Új elem a szövetségi gárdisták feltűnése, akik elég fenyegetően néznek ki, remélem, sokat látjuk még őket. A legjobb pedig Lott Dod beszéde volt a szenátusban. Imádom ezt a fickót. :D Nagyon jól ki tudja magyarázni magát, igazi politikus fajzat. Persze a történtek után gondolom megint nem kaptak büntetést a Neimodiaiak, így szerintem nem ez volt az utolsó ilyen akciójuk.

 

Pár apróság még. Anakin, Padmé és Ahsoka beszélgetése a platformon széles mosolyt csalt az arcomra. :D Ahsoka már túlontúl elsajátította mestere svindlijeit, de Padme beszólása se volt kutya, hogy még most se érti, hogy engedhettek Anakin mellé egy tanítványt. :D

 

Ja és még valami. Papanoidáék űrhajója csak engem emlékeztetett Padmé Nabooi járművére? :D Biztos egy szériából valók. :D

 

Egy szó, mint száz, jó kis rész volt, még több ilyet. :D

Link to comment
Share on other sites

Mivel az elmúlt két évadban ez a két szereplő még csak nem is találkoztak, most meg kebelbarátnők lettek.
Nem kell mindent megmutatni. :D

 

Jó volt Greedot is látni, bár kicsit fura, hogy a basic nyelven beszélt, igaz, az EU-ban majdnem mindig így beszélt. Igaz, az ep4-ben is remekül értette, szóval egyértelműen csak Hannal nem akart a közös nyelven dumcsizni (biztos rangon alulinak érezte Hant).
A neve Greedo the elder. Szóval szerintem ne vegyél rá mérget, hogy ez a Greedo, az a Greedo. :D

 

Ami nagyon bejött, hogy Jabba palotájában a háttérben ott volt Sugi és Embo, a Szenátusban pedig Onacondát,
Sugit nem is vettem észre, csak utólag, hogy írtátok. :D Ezért jók ezek az apró részletek, mert segítik elhelyezni a sztorit az idővonalon.

 

 

És végül, tovább árnyalódott a Kereskedelmi Szövetség és a Szeparatisták helyzete. Ez persze az is jelzi, hogy a történet a Senate Spy-t is megelőzi.
Az az érzésem, hogy a Senate Spy zárja le a kereskedelmi szövetség és a Köztársaság kapcsolatát.

 

Azért az már enyhén szólva vicces, hogy a Szenátusban mindenki tudja, hogy a Kereskedelmi Szövetség szeparatista szimpatizáns, mégsem penderítik ki őket a Köztársaságból, mert konkrét bizonyítékaik nincsenek Lott Dod bűnösségét illetően.
Épp ezt írtam. Jogállamban ha valamire nincs bizonyítékod, akkor nem tehetsz semmit.

 

Ráadásul ez a két neimoidiai... Túlságosan egyformák, és átlagosak voltak. Az összes neimoidiai háttérszereplő így néz ki, mint ezek ketten.
Ez egy ilyen népség. :D Megszokhattad volna már, hogy a divat nem a neimoidiaiak specialitása. :D

 

A kantina pedig... Hát nagyon vártam az EPIV.-es kantina zenét, valahogy kötelezőnek éreztem. Még ha nem is pont azt, de egy másikat. Ehelyett láttam egy teljesen kihalt kantinát, full kidolgozatlanul, egy-két emberkével, és egy "nem tudom milyen fajhoz tartozik" csapossal. Hát... Ez csakugyan visszaesés...
Vártad. Na ez a baj. :D Ne várd! Az 25 év múlva lesz, ez meg "most" van. Nem voltak annyian? Na és. Már késő este volt.... Főleg, hogy egy túszt tartottak ott fogva, nem lett volna jó, ha nyüzsögnek ott. Ezt a "kantina nem volt kidolgozva" dolgot nem értem. Mi nem volt kidolgozva rajta?

 

A zenék sem mutattak semmi újdonságot, mindegyik a korábbi epizódokból lett belevágva, többnyire a Cat And Mouse-ból, ami sosem volt a legjobb rész zeneileg.
No azért voltak új témák is. Ejnye...nem veszed észre Te nagy szakértő? :P Ámbátor a Cat and Mouse tételei igen feltűnőek voltak.

 

Tessék belehúzni! :D
Megtörtént. :D

 

 

Nagyon tetszett ez a rész, talán a legjobban megírt történet, még ha nem is értem ezt a kavarást teljes egészében ami a Ker. Szöv. meg a szakadárok közt folyik.
Pedig egyszerű. Kettős játékot játszik a szövetség, a főkolompos pedig Dod. Aki tulajdonképpen Dooku bábja, hisz azt csinálja amit mondanak neki. A szenátust a gyenge törvények mögé bújva verik át.

 

Donáttal pedig egyetértek. :D

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Másodszorra már nem olyan vészes az epizód, sőt, kifejezetten tetszik. :D
Én is így vagyok vele. :D Úgy tűnik, az előző három epizód annyira tetszett, hogy ezt elsőre nem tudtam igazán értékelni, úgy éreztem, hogy a részletek terén teljesen jó, azonban az egész mégsem tetszik igazán. Másodszor, felirattal megnézve már jobban átjött az egész hangulata, politikai intrikákkal és a már szokásos háttérnyomozással. :D

 

Hogy a Kereskedelmi Szövetség egy etikátlan és pénzéhes banda, azt eddig is tudtuk, de megint itt volt egy jó példa rá. Gondolom, hasonló módszerekkel jó pár rendszert sikerült ?meggyőzni? a szeparatistákhoz való csatlakozás "előnyeiről". Épp azt csinálták most, amit a Naboo-val is próbáltak: a Szenátus döntésképtelenségét és operatív védelmének hiányát felhasználva aljas módszerekkel kikényszeríteni, amit a saját, ill. közvetve a Sith Lord érdeke kíván. Most, hogy egyre több képviselőjükhöz van szerencsénk, már talán bátran ki lehet jelenteni, hogy az egész Neimoidi nép ellenszenves. Kíváncsi vagyok, vajon lesz-e alkalom megismerni olyan egyedét, amelyik nem ilyen.

 

Ahsoka és Chuchi együtt aranyosak voltak, Ahsoka elmetrükk-próbálkozása is kedves momentum. :D A Lucas család egész karakteresre sikerült, amennyire ismerem őket, jó ötlet volt őket beilleszteni egy epizód erejéig (Chi Eekway tényleg hasonlít kicsit Fionára :D).

Jabba pedig ismét pozitív szerepben tért vissza, aki a betyárbecsület (és a szülői sorsközösség) törvényét képviselve kényszerítette Greedo-t, hogy színt valljon. Nekem Greedo különösebben nem volt kedvencem sosem, de most üdítően hatott ugyanazt a hangot és hangsúlyozást újra hallani, amit anno már hallottunk. :D

 

Érdekes egyébként, hogy míg a klasszikus trilógiában Jabba abszolút ellenség volt, aki nem a jófejségéről volt híres (még akkor is, ha Hannal szembeni bosszúja a saját szemszögéből végül is teljesen érthető), addig a TCW-ben eddig mindig korrektül és a jó oldal érdekében beavatkozva tevékenykedett. Hogy kitaláltak neki egy kicsi huttot, az is ezt erősíti. Rotta amúgy nagyon aranyos volt most is. :D

Link to comment
Share on other sites

Hogy a Kereskedelmi Szövetség egy etikátlan és pénzéhes banda, azt eddig is tudtuk, de megint itt volt egy jó példa rá. Gondolom, hasonló módszerekkel jó pár rendszert sikerült ?meggyőzni? a szeparatistákhoz való csatlakozás "előnyeiről". Épp azt csinálták most, amit a Naboo-val is próbáltak: a Szenátus döntésképtelenségét és operatív védelmének hiányát felhasználva aljas módszerekkel kikényszeríteni, amit a saját, ill. közvetve a Sith Lord érdeke kíván. Most, hogy egyre több képviselőjükhöz van szerencsénk, már talán bátran ki lehet jelenteni, hogy az egész Neimoidi nép ellenszenves.
Érdekes, nekem abszolút nem ellenszenvesek. Kapzsiak, és számítóak is, de valahogy mégis élvezem ha jelen vannak. :D

 

Érdekes egyébként, hogy míg a klasszikus trilógiában Jabba abszolút ellenség volt, aki nem a jófejségéről volt híres (még akkor is, ha Hannal szembeni bosszúja a saját szemszögéből végül is teljesen érthető), addig a TCW-ben eddig mindig korrektül és a jó oldal érdekében beavatkozva tevékenykedett. Hogy kitaláltak neki egy kicsi huttot, az is ezt erősíti. Rotta amúgy nagyon aranyos volt most is. :D
Jabba "jósága" tényleg érdekes, de én azért ezen a vonalon várok változást a későbbiekben. Aranyos jelenet volt, ahogy oda szólt Rottának. Kíváncsi lettem volna mit mondd neki. :D Valami olyasmi lehetett, hogy élve egye meg mert úgy finomabb. :D
Link to comment
Share on other sites

Érdekes, nekem abszolút nem ellenszenvesek. Kapzsiak, és számítóak is, de valahogy mégis élvezem ha jelen vannak. :D
Te kívülről, nézőként mondod ezt, én viszont belülről nézve gondoltam. :D Kavarós karaktereknek nagyon jók, és külön öröm, amikor túljárnak az eszükön, ahogy pl. az előző rész végén is. :D Viszont kérdezd meg Padmét vagy Chuchit, hogy ellenszenvesnek találják-e őket, vagy hogy szívesen kötnének-e velük üzletet. :D

 

Aranyos jelenet volt, ahogy oda szólt Rottának. Kíváncsi lettem volna mit mondd neki. :D Valami olyasmi lehetett, hogy élve egye meg mert úgy finomabb. :D
Ez lehetséges. :D De vajon hol van a kis édes anyukája? :D Erről lehet tudni valami háttérinformációt?
Link to comment
Share on other sites

Nem volt rossz rész ez sem. Jó ötlet, hogy a hátteret is bemutatják nem csak a csatákat. Lucasnak 2 lánya és egy fia van? Na de hol az asszony? :D A Kereskedelmi Szövetségen nem lepődtem meg, a Baljós árnyak óta egy aljas társaság. Chuchi tök ari csaj, Ashokával jó párost alkotnak. A leszállónál való beszélgetésből sok minden kiderült ám. Pl hogy Anakin tojik a Tanácsra, önállóan végzi a dolgokat és utólag kimagyarázza. Nagyon tetszet, hogy Ashokát is errefelé viszi a tanításban. Tulajdonképpen Qui-Gon módszerét alkalmazzák.

A Tatooine-nal semmi gond nincs, Odyval egyetértek, hogy nem kellenek oda régi trilógiás dolgok. Eröltetett lenne. Nehogymár 25 évvel Luke-ék elött ugyanaz a zenekar lépjen fel, vagy ugyanazok az arcok üljenek a krimóban.

Link to comment
Share on other sites

Te kívülről, nézőként mondod ezt, én viszont belülről nézve gondoltam. :D Kavarós karaktereknek nagyon jók, és külön öröm, amikor túljárnak az eszükön, ahogy pl. az előző rész végén is. :D Viszont kérdezd meg Padmét vagy Chuchit, hogy ellenszenvesnek találják-e őket, vagy hogy szívesen kötnének-e velük üzletet. :D
Persze ha én is az SW univerzumban élnék, akkor nyilván utálnám őket. :D Padmé azonban kereskedik velük, mint ahogy azt említette a Senate Spy -ban. :D

 

 

A Tatooine-nal semmi gond nincs, Odyval egyetértek, hogy nem kellenek oda régi trilógiás dolgok. Eröltetett lenne. Nehogymár 25 évvel Luke-ék elött ugyanaz a zenekar lépjen fel, vagy ugyanazok az arcok üljenek a krimóban.
Végre valaki aki egyetért velem. :D Lucasnak nincs felesége, csak örökbefogadott gyerekei vannak. Asszem nem lehet neki gyereke.
Link to comment
Share on other sites

Ez lehetséges. :D De vajon hol van a kis édes anyukája? :D Erről lehet tudni valami háttérinformációt?

Lok Durd nem téved... Jabba egyben a fiú anyukája is. :D

 

Lucasnak nincs felesége, csak örökbefogadott gyerekei vannak. Asszem nem lehet neki gyereke.

Pedig azt hiszem van neki, Mellody Hobsonnak hívják. 2007 óta vannak együtt.

 

Aranyos jelenet volt, ahogy oda szólt Rottának. Kíváncsi lettem volna mit mondd neki. :D Valami olyasmi lehetett, hogy élve egye meg mert úgy finomabb. :D

Vagy talán azt, hogy ne játsszon az étellel. :D

Edited by KisKósa
Link to comment
Share on other sites

Nem kell mindent megmutatni. :D

Hát persze, hogy nem, ha a dolog a történet szempontjából lényegtelen. Viszont az egyik főszereplő kapcsolatainak alakulása egyáltalán nem az, pláne, ha ez egy rész mozgatórugója. Ettől lesz a karakterfejlődés karakterfejlődés, ez viszont egyelőre csak egy levegőben lógó ötlet. Ezt meg kell mutatni. És szerintem meg is fogják mutatni később. A hiány pláne fájdalmas, mivel mint írtam, ezek nem is találkoztak, így ez teljes mértékben hiteltelen. Az első gondolatom ez volt: baz' meg, már megint kihagytak egy részt. Ez pedig semmiképpen sem fogom a "nem kell mindent megmutatni" dolog számlájára írni. Ha valamire epizódot építenek, annak szeretném látni az alapjait is. Ennek látni is fogom, az fix, mivel pl. Obi-Wan és Satine vagy Amidala és Ohnaka kapcsolatának alapjait elmondták, Ahsoka és Barriss kapcsolatának kezdetét pedig megmutatták. itt meg még elbeszélés sem volt, nyilvánvaló, hogy meg akarják majd mutatni.

 

A neve Greedo the elder. Szóval szerintem ne vegyél rá mérget, hogy ez a Greedo, az a Greedo. :D

Honnan tudod, hogy ez Greedo the Elder és nem Greedo? Mert az előbbi szerepelt (volna) az ep1-ben, és az speciel az ep4-es Greedo apukája. Viszont ezt a TCW-s figurát mindenhol a sima Greedonak jelölik. Filoni is úgy utal rá, mint az ep4-es Greedora. Amúgy, akinek üresnek tűnik a Cantina, az hallgassa meg a kommentet, ott Filoni írta, hogy direkt nem volt benn hagyományos vendég (nem csoda, egy túszt tartottak ott fogva, én sem fogadnék vendégeket :D).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information