Jump to content

3x17 - Ghosts of Mortis


Recommended Posts

17. rész - Ghosts of Mortis / Mortis szellemei

 

epguide317.jpg

 

Írta: Christian Taylor

Rendezte: Steward Lee

 

Helyszín: Mortis

 

Szereplők:

Anakin Skywalker - Matt Lanter

Obi-Wan Kenobi - James Arnold Taylor

Ahsoka Tano - Ashley Eckstein

Atya - Lloyd Sherr

Ifjú - Sam Witwer

Leány - Adrienne Wilkinson

Rex százados - Dee Bradley Baker

Qui-Gon Jinn - Liam Neeson

Padmé Amidala - Catherine Taber

Palpatine kancellár (Darth Sidious) - Ian Abercrombie

 

Történet

A Leány halálával az Atya igyekszik megállítani az Ifjút, mielőtt az elhagyná Mortist. Anakin megpróbál segíteni, de az Ifjú átállítja az Erő Sötét Oldalára. Obi-Wannak és Ahsokának meg kell állítania őt és az Ifjút is.

 

Érdekességek

- Az epizódban eredendően szerepelt volna Darth Bane és Darth Revan, az EU két legközkedveltebb Sith Nagyura. Bane volt az, aki ezer évvel az ep1 előtt elindította a csupán két Sith létezhet törvényt, míg Darth Revan a Knights of the Old Republic című játékban volt a főszereplő, és kis híján elpusztította a Köztársaságot, miután Jedi lovagként a Sötét Oldal felé fordult a Csillagkohó keresése közben. Később - a Jedik közbenjárásával - visszatért a Világos Oldalra, egy teljesen új személyiségként, mert az Erő segítségével törölték a memóriáját. Bár végül nem kerültek bele a történetbe, a modellek elkészültek.

S03E17a.jpg

 

- Az Atya az egyetlen az Erő-forgatók közül, aki halálakor eltűnt, mint Obi-Wan és Yoda.

- Joel Aron - aki az ep3-on is dolgozott - a lávával teli barlangban, azaz a Sötét Oldal Kútjában felhasznált néhány részletet a Mustafar lávás háttérelemei közül.

- A Sötét Oldal Kútját Ralph McQuarrie korai koncepciós rajzai alapján készítették el. McQuarrie az ep6-hoz készítette ezeket a rajzokat, méghozzá a coruscanti császári palota földalatti szintjeihez, ahol Luke szembekerült volna az Uralkodóval.

- A hordozható Jedi ugróvető-robogó az ep6 egyik koncepciós rajzán alapul.

S03E17b.jpg

 

- Ahsoka ugyanolyan szemüveget visel, mint Hondo Ohnaka.

- Az Atya monostorában a csillagképek között egy farkas is felfedezhető.

S03E17c.jpg

 

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel és a felirattal kapcsolatban itt találsz információt. Ezt a topikot ne erre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Nos nem tippeltem olyan rosszul:

-a sötét jövő memóriatörlést kapott és

-nem lett álom az egész,

csak a külsősök számára egy percnek tűnt.

 

Bár még nagyon reggel van, de annyit még leírok, hogy az én elvárásaimnak megfelelt és nagyon jó rész volt.

És a következő is jónak ígérkezik sok eredeti trilógiás nyúlással(tisztelgéssel):

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Jól lerendezték :o

Az elején lévő hajójavításnál Ahsoka abba a szemüvegben nagyon mókásan nézett ki :D Úgy látszik Anakin nem csak a Jediségre, hanem a szerelésre is megtanította már :D

A Lány kriptája nagyon jó volt, méltó helye van. Azután Anakin és a Fiú találkozója :o

Nagyon durva volt, amit mutatott neki a Fiú. A legdurvábbat, Sidioust kihagyták az előzetesből, de jól is tették.

Marha nagy meglepi így nekünk, hogy azt is látta. Valamint, hogy ebből a képből simán kivehető, hogy Palpatine az. Uhhh, mi lett volna, ha nem törli az emlékeit az Atya. Azta nemjóját. Palpatine tervei eléggé dugába döltek volna a Fiú miatt :lol:

 

A sötét oldali Anakin pedig még brutálisabban nézett ki, mint a filmben :o

Az pedig, hogy leléptek volna már, nagy szerencséje volt Obi-Wannak, hogy működött a com-link és Ahsoka kiszedte azt az alkatrészt.

A végénél levő öngyilkosságon és a Fiú meggyilkolásán kiakadtam. Valami nívósabb befejezést vártam volna. Viszont az, hogy a Fiú Anakin kezétől halt meg, ezzel is előrevetítve, hogy a Sith-ek végső pusztulását is ő hozza el. Nagyon jó :clap:

 

Összeségében egy kicsit csalódtam a részben, valahogy jobbat vártam, de lehet, hogy túl magasra tettem a lécet és azt vártam, hogy kataklizma lesz.

Link to comment
Share on other sites

Sajnos sokkal langyibb lett ez a rész mint vártam, és most koránt sem arra gondolok, hogy végig harcolták volna, de az előzetes alapján, kicsit másra számítottam. Monumentálisabbra, főleg két résznyi ilyen felvezetés után.

 

Az elején mikor Anakin elment az Apához, komolyan azt hittem már mindenkire, hogy a fiú az. Hogy felvette az alakokat és mindenkit megpróbál kicsit átvágni, de nem így lett és simán Anakinra várt...

 

A sötét oldal kútja egy érdekes hely volt, megpróbálták Mustafart létrehozni, és azt a hangulatot, de a szövegek, sem az események nem voltak ütősek. Anakin olyan gyorsan állt át a sötét oldalra, hogy csak néztem. Viszont a látomás nem volt rossz.

 

Az emlékezettörlés kézenfekvő volt, különben elég érdekes lett volna a továbbiakban a folytatás, de hát ez is egy elég egyszerű megoldás volt.

És hát a vége...jajjj. Ha csak egy pernyi akció lett volna már örültem volna, hogy legalább a végére felülemelkedik a hangulat, de nem. Apa öngyilkos, fiú mégis lányszívű, pedig ő konkrétan a sötét oldalt testesíti meg, és akkor Anakin hátulról leszúrja...nem éppen ilyen végkifejletre számítottam.

 

És persze a végén még elhintenek egy lehetőséget, hogy az egész csak egy álom volt. Érdekes.

(külön vicc volt számomra, vagyis valahogy nem illett a komor hangulathoz, az a kis kemping sikló amivel közlekedtek)

MÉg most nemsokára megnézem még1x, de most előre 6,5/10.

Link to comment
Share on other sites

Számomra úgy jött le, hogy az álom lehetősége nem maradt a pakliban.

Ez inkább olyan Narniás.

Belépünk egy másik világba, és mikor kilépünk akkor ott kint nem telt el az idő.

 

Számomra megnyugtató lett ez a rész, mert már 2 hete azon aggódtam, hogy valami

megmagyarázhatatlan összefüggéstelenség vagy ellentmondás lesz a 6 filmmel.

És rezgett is a léc, de úgy alakították a story-t, hogy beleférjen és én nagyjából

erre is számítottam ami történt.

Nekem JÓ volt! :)

Link to comment
Share on other sites

Hááát... mit is mondjak? Elég langyos befejezése lett a trilógiának, sokkal többet ki lehetett volna hozni, de inkább az elején kezdem.

Elsőre furcsálltam miért Ahsoka szereli a gépet miközben Anakin messze az egyik legjobb e téren. Utána Qui-gon újbóli megjelenésén lepődtem meg, bár mostmár 75% hogy a Fiú vette fel az alakját hogy magához csalja. A látomás nagyon jó volt de a memóriatörléstől olyan "nagy hű-hó semmiért" érzést váltott ki belőlem. És a végén lehetett volna valami epikus csata nem csak ilyen öngyilkosos-elárulós valami... egyébként észrevettétek hogy Anakin mennyivel gyengébb lett az első részhez képest- akkor mér a két gyereket is térdre tudta kényszeríteni most meg még a fiúval sem bírt el. Szóval én valami olyasmire számítottam hogy a Fiú megöli az Apát és Anakinnak kell vele párbajoznia mint ahogy Fiú és a Lány. És ez az álmos dolog is bűzlik egy kicsit, túl kiszámítható volt és szerintem nem is volt olyan jó megoldás.

 

Azért megkapja a 7est a 10ből bár hiányzott belőle az az epikusság ami az előző kettőben benne volt

Edited by Nabopolasszar
Link to comment
Share on other sites

Hát gratulálok, már az előző részeket is erősen kilógónak éreztem az egész SW világból, de azért jók voltak. Viszont ezzel a befejezéssel gyakorlatilag maguk az írók tették értelmetlenné és feleslegessé az egész történetszálat. Igazából semmivel nem vagyunk előrébb, mint mielőtt elkezdődött. Anakin eddig is tudta, hogy a Prófécia szerint Ő a Kiválasztott és milyen feladatot jósolnak neki. Az emléktörlés (rettenetesen sablon megoldás) miatt nem lett könnyebb dolga, és a Család halálával ott tart a helyzet, mint amíg nem is tudtak/tunk róluk. Sőt a befejezéssel az sem egyértelmű, hogy nem-e "csupán" magának az Erőnek egy közös látomását élte át a trió, és nincs semmi titokzatos bolygó, meg nagy hatalmú Erőhasználók. Felesleges felkavarása volt csupán a nagyon jól letisztázott helyzetnek.

Az, hogy Anakin valóban nem menekülhet a feladata elől és a döntésnek nagy súlya van, akár egy Yodával folytatott beszélgetésen keresztül is bemutathatták volna. Persze azzal nem lehet kitölteni három részt, de a másik kettő meg mehetett volna valami klónokkal foglalkozó akcióra, ha már ez az ő évaduk elvileg.

Link to comment
Share on other sites

Barmit is mondatok szerintem ez a resz melto befelyezese a triologianak,es szerintem a legdramaibb befejezes volt a TCW-ben, nem arra ertem hogy teljesen kitoroltek a memorialyukat hanem a fiu es az apa halalara es hogy a Mortis eltunt.En orultem hogy a Fiu szerette a testverjet es hogy elment a sirjahoz,szerintem ez nem lanyszivuseg.

Bar azt nem ertettem hogy az elozo reszben meg akarja olni az apjat most meg azt mondja hogy ne haljon meg.

Szerintem9/10.

Link to comment
Share on other sites

Barmit is mondatok szerintem ez a resz melto befelyezese a triologianak,es szerintem a legdramaibb befejezes volt a TCW-ben, nem arra ertem hogy teljesen kitoroltek a memorialyukat hanem a fiu es az apa halalara es hogy a Mortis eltunt.En orultem hogy a Fiu szerette a testverjet es hogy elment a sirjahoz,szerintem ez nem lanyszivuseg.

Bar azt nem ertettem hogy az elozo reszben meg akarja olni az apjat most meg azt mondja hogy ne haljon meg.

Szerintem9/10.

Pont az benne a hülyeség, hogy lehet sem a család, sem Mortis nem is létezett, csak egy látomás volt az egész. És kb. nem sokkal volt több értelme, mintha egy coruscanti klubban közösen betéptek volna. A Fiú pedig nem bűnbánatból vagy hasonló okból ment el a húga sírjához, hanem mert kellett neki a kard.

Link to comment
Share on other sites

Egyetlen dolog van amit nem igazán értettem, hogy a Fiú annyira összetört, mikor a Fater öngyilkos lett.Előző részben ő akarta megölni.

Angolt nem értem jól, lehet én nem figyeltem valamire, de ez nagyon zavaros.

Nekem ez a trilógia messze a leggyengébb a TCW-ben.

Edited by Embo
Link to comment
Share on other sites

És aztán mire kellett volna neki? Az apját nem akarta megölni, hisz meglepődött, hogy meg fog halni.

Amúgy is mi értelme a kardnak? Most láthattuk, hogy fénykarddal is meg lehet ölni őket.

Hát a múltkor a megbolondított Ashoka sem hiszem, hogy csak azért szerezte volna meg neki, mert jól néz ki, és most is határozottan azért ment a sírhoz. Az, hogy mi volt vele a célja azt csak az írók tudják. Ez a mit akart az apjával kérdés elég zavaros.

Link to comment
Share on other sites

A Fiú a testvére félresikerült megölése után, kicsit átértékelhette, hogy jó-e az, ha hullanak "széleskörű" családtagjai.

Ezért nem tetszhetett neki az Apa halála.

Az meg hogy kézenfekvőnek tartják egyesek a memóriatörlést; hát egyrészt igaz,

másrészt,ha nem lett volna, akkor hogy csináltátok volna meg, hogy ne legyen egy ordító ellentmondás

a mozifilmek szempontjából.

És mégegyszer hangsúlyozom, hogy nem álom vagy vízió volt a 3 rész, csak az események

Rex-ék számára 1 percnek tűntek.

Link to comment
Share on other sites

Ha ez így is van, hogy kicsit megrendült a testvére halála miatt, és nem akarta megölni az apját, akkor alapban miért ment el a pengéért? Mert szüksége akkor nem volt rá. És alapban azért hozták be a képbe a tőrt, hogy azzal lehet a fiút megölni. Szóval nem akarta használni, de elvitte, hogy ha más nem is, azzal meg tudják ölni. Bár mint kiderült a fénykard is elég halálos volt rá. :D Tehát az hogy az írók tudják miért hozták be, egy h-lység, mert szimplán értelmetlen.

A memóriatörlésre meg szükség volt nyílván, de ha nem tették volna bele a jövőbelátást, akkor nem is lett volna rá szükség. :)

Link to comment
Share on other sites

Lehet,hogy én nem értettem valamit,de akkor ez most valóság volt,vagy álom/látomás?Amúgy én sem ilyen befejezésre számítottam,de ez van,ezt kell szeretni :D Szerintem azért Ahsoka javította a hajót,mert az biztos igaz,hogy Anakin erre is kitanította,meg azért is,mert lehet,hogy Anakin túlságosan elmerült ebben az egész Chosen One-os ügyben :D Ha majd lesz felirat,akkor ennél szerintem egy kicsivel többet fogok írni :D

Link to comment
Share on other sites

Lehet,hogy én nem értettem valamit,de akkor ez most valóság volt,vagy álom/látomás?

Na ez az, ami sosem fog kiderülni.

 

Teóriákat meg fel lehet állítani ennél a résznél sok mindenre, de ha már ennyire belemagyarázósak, akkor az gáz. :D

Link to comment
Share on other sites

Sok belemagyarázás kénytelen volt megszületni már a Star Wars történelmében...

(Kezdve azzal, hogy a Star Wars című film mikor lett Episode IV és miért.)

 

Amúgy nem tudom miért nem lehet dobni ezt az "álom volt-e" dolgot?

Számomra egyértelmű. Vagy csak nem látok túl a nézőpontomon?

Annyi igaz, hogy az alkotók is azt írták, hogy ki-ki dönse el a látottakat a maga értelmezése szerint.

Link to comment
Share on other sites

Annyi igaz, hogy az alkotók is azt írták, hogy ki-ki dönse el a látottakat a maga értelmezése szerint.

 

 

Hát, akkor ez így most marha jó dolog,köszönjük nekik.....Akkor most döntsük el,hogy most valóság vagy álom,látomás?..... :roll: Remélem majd adnak egyszer erre magyarázatot....

Link to comment
Share on other sites

Tisztára Inception érzés.

Közös álmodás, ami az álomban napokig, a valóságban pedig csak pár percig tart :D

 

 

Viszont ha nem álom volt, akkor meg csak tér-idő ugrással lehetett volna ezt megoldani. Ez a megoldás pedog nem Star Wars idegen, a Crosscurrent c. regényben az Ősi Sith-Jedi Háborúba induló Sithek átugrottak 4000 évet és a Jedi Visszatér utáni időkbe érkeztek.

 

Mindenesetre mindkét tézis nagyon érdekes :hmm:

Link to comment
Share on other sites

Hát, akkor ez így most marha jó dolog,köszönjük nekik.....Akkor most döntsük el,hogy most valóság vagy álom,látomás?..... :roll: Remélem majd adnak egyszer erre magyarázatot....

 

Mit szólsz akkor az én verziómhoz?

 

Nem álom vagy vízió volt a 3 rész, csak az események

Rex-ék számára 1 percnek tűntek. (tisztára, mint Narnia)

A fehér fény és az ájulásból ébredés csak a Mortisra való be- és kilépés velejárója.

Mikor Rex magyarázatot kér, az egymásranézés után Anakin közli, hogy úgysem hinné el, és ez is arra utal hogy mind tudnak róla, tehát Anakin álma nem lehet.

(bár ettől hármuk közös víziója még lehetne)

Az Atya eltűnve meghalása nagyon fontos Erő-tulajdonság, amit durva lenne, ha Anakin megálmodna, mert ilyen Obi-wan-ig nem lesz,

és ekkora egybeesés ne legyen már egy korai álom és a későbbi valóság között.

De filmdramaturgiai szempontból is:

ilyen erős egyedi karaktereket álombeli semmis szereplőknek készíteni a mi paliravevésünkre?! necces..nem hiszem,

hogy három részt álomnak szántak aminek nincs jelentősége.

Persze a nagyívű mozifilm story-ra nincs hatással, de amúgy igen is Fontos új mélységeket kapott az Erő fogalma és ez nem lehet álom vagy vizió.

De fentebb ész érvek is vannak, szerintem a részből is lejön ez, én onnan szedtem a gondolataim.. ;)

Link to comment
Share on other sites

Az egész sorozat legmélyebb, és legzseniálisabb trilógiája! Sokaknak látom meghaladta az ingerküszöbét, de sebaj. Kicsit szomorú is vagyok egyszerre, mert ide bizony az alapos SW ismeret mellett fantázia is kell, hogy az ember össze tudja rakni ezt az egészet. Persze az akarat se árt. Ez nem egy b*szós-vérömlős sorozat, hála istennek.

 

Hatalmas rész volt! Tudom, nem lesz több ilyen szál, amit nagyon sajnálok hisz imádom az olyan mitológiai történet mesélést, aminek több rétege is van. Bővebb véleményt majd később, most csak pár reakció.

 

Anakin eddig is tudta, hogy a Prófécia szerint Ő a Kiválasztott és milyen feladatot jósolnak neki. Az emléktörlés (rettenetesen sablon megoldás) miatt nem lett könnyebb dolga, és a Család halálával ott tart a helyzet, mint amíg nem is tudtak/tunk róluk. Sőt a befejezéssel az sem egyértelmű, hogy nem-e "csupán" magának az Erőnek egy közös látomását élte át a trió, és nincs semmi titokzatos bolygó, meg nagy hatalmú Erőhasználók. Felesleges felkavarása volt csupán a nagyon jól letisztázott helyzetnek.

Anakin nem hitt a Kiválasztottságában, szerinte az csak egy mítosz. Épp ez volt a lényeg (valahol lemaradtál róla)! Az atya azért vitte őt oda, hogy meggyőzze erről hisz csak így tudja beteljesíteni a sorsát. Így szerintem mindjárt van értelme az egésznek.

 

Egyetlen dolog van amit nem igazán értettem, hogy a Fiú annyira összetört, mikor a Fater öngyilkos lett.Előző részben ő akarta megölni.

Angolt nem értem jól, lehet én nem figyeltem valamire, de ez nagyon zavaros.

Láthatólag a Fiú nem volt képben a legfőbb dolgokat illetően. Az egész család ereje az Atyán keresztül áramlott, és ezért is siránkozott a fél-holt apja felett, mert már érezte, hogy belőle is száll ki az élet. Anakin ezért tudta leszúrni mert gyenge volt már. Ki tudja? Ha a második részben a Fiú leszúrja az Apját, talán ő is meghal vele együtt.

 

És aztán mire kellett volna neki? Az apját nem akarta megölni, hisz meglepődött, hogy meg fog halni.

Amúgy is mi értelme a kardnak? Most láthattuk, hogy fénykarddal is meg lehet ölni őket.

Lásd fentebb. Alap esetben nem lehet fénykarddal megölni. Szerintem ehhez nem kell nagy logika. :)

 

Hát a múltkor a megbolondított Ashoka sem hiszem, hogy csak azért szerezte volna meg neki, mert jól néz ki, és most is határozottan azért ment a sírhoz. Az, hogy mi volt vele a célja azt csak az írók tudják. Ez a mit akart az apjával kérdés elég zavaros.

Szerinted mi volt a célja egy olyan karddal, amivel meg lehet őt ölni? Az volt az egyetlen eszköz erre, így gondolhatta jobb ha nála van, mert a végén még valaki lenyúlja és az életére tör. De nem értem ezen mit olyan nehéz megérteni?

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Nem tudom Ody, a nagy többséget nézve, azt hiszem erős túlzás azt állítani, hogy a mi agyi kapacitásunk az alacsony.

Most nem fogom leírni, még egyszer mi a véleményem a részről, és azt sem akarom megkérdőjelezni, amit te gondolsz, csak ezt erősnek éreztem.

Link to comment
Share on other sites

Nem tudom Ody, a nagy többséget nézve, azt hiszem erős túlzás azt állítani, hogy a mi agyi kapacitásunk az alacsony.

Most nem fogom leírni, még egyszer mi a véleményem a részről, és azt sem akarom megkérdőjelezni, amit te gondolsz, csak ezt erősnek éreztem.

Akinek nem inge nem veszi magára. Bár az eléggé vicces, hogy alapvető összefüggéseken rugóztok, mint hogy minek a Fiúnak akard. Ne már.... Egyébként a részről még nem is írtam semmit, ugyanis ezen az epizódon (és közvetve mind a háromról) iszonyú sokat lehet polemizálni.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information