Ugrás a kommentre
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Star Wars SAGA Fórum és Hírportál

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.
A fórum támogatása

Melyik a kedvenc űrcsatád? 44 felhasználó szavazott

1. 1. Melyik a kedvenc űrcsatád?

• Naboo-i csata
      0
    • Coruscanti csata
      1
    • Yavini csata
      4
    • Endori csata
      2
    • Scarifi csata
      14
    • D'qari csata
      0

Kérlek lépj be vagy regisztrálj a szavazáshoz.

Ajánlott hozzászólás

Hozzászólás ideje:
  • Szerző
12 perccel korábban, Dei írta:

Ten Numb lemaradt a listáról, ő volt Kék 5 az Endornál, ahol B-szárnyúval repült. 

Köszi, beírtam. A listán, amiről összeállítottam, nem szerepelt, nekem meg eszembe sem jutott.

Hozzászólás ideje:

Szerintem mikor az ember az űrcsatákat rangsorolja, nem szégyen in és out universe szempontokat is mérlegelni. Hiszen a legjobb csata mindkét szempontból a legjobb (vagy legalábbis számomra egyértelműen az)

In-universe szempontból, az első részben a droidvezérlő elleni csatának nem sok értelme van.
Out-universe a yavini csata kicsit vérszegény a technikai korlátok miatt, több űrhajóval jobban működne. Ez nem jelenti azt hogy rossz lenne.

Viszont annak örülök hogy az RO képes volt olyan csatákat produkálni amik majd méltó kihívói lehetnek a klasszikusoknak az aranyfénykard III díjátadón. Anno valaki tartott tőle hogy a sztori filmek nem fogják tudni felvenni a versenyt a számozottakkal. Szerintem most már nem kell emiatt aggódni.

Hozzászólás ideje:
2 perccel korábban, Jar-Jar Binks írta:

In-universe szempontból, az első részben a droidvezérlő elleni csatának nem sok értelme van.

Fentebb leírtam miért van értelme. Fontos szál az még akkor is, ha a felszínen zajló események talán nagyobb horderejűek. De az a része is kellett a győzelemhez.

Hozzászólás ideje:
3 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Vader a birodalmi parancsnoki láncon kívül áll, egyetlen ember parancsával kell csak foglalkoznia: az Uralkodóéval. Viszont az ő parancsát a Birodalom bármelyik katonája zokszó nélkül köteles végrehajtani.

Ezt egyébként én is megjegyeztem, úgy látszik el siklottak felette...

5 órával ezelőtt, Darth Cupsy írta:

Vader szerintem mindenki felett áll a parancsnoki láncban, más részt a tiszt helyében el kezdtél volna neki akadékoskodni? Valószínűleg az utolsó húzása lett volna. 

2 órával ezelőtt, Merr-Sonn írta:

Csak ott az a bökkenő, hogy ugyan miért indítanának egy ilyen támadást, ha nem lenne jó okuk, avagy egy tervük, ami beválhat, nevezetesen a kivezetőnyílás.

1. Tarkin feltételezheti, hogy a Lázadók nem tudhatják egyértelműen, hogy a HCS le akarja puffantani őket, akár csapásmérő és/vagy leszálló egységeket is küldhetett volna, hogy elkapják a vezetőket és aztán később példát statuáljanak velük vagy kiderítsék a többi Lázadó szimpatizáns kilétét. Ezen feltételezett egységek feltartóztatására, amíg a kiürítés folyik, a vadászok felküldése a legjobb módszer.

2. Ha a Lázadók nem is találtak volna semmit a tervrajzon, ott van felettük a HCS vagy felmennek, harcolnak és meghalnak vagy szépen szabakkoznak odalent amíg kirobbantják alóluk a bolygót. Valószínű, hogy sokan az előbbit választanák vagyis Tarkin simán hihette azt is, hogy ez egy utolsó végső elkeseredett döntés.

Szerkesztve: - Darth Cupsy

Hozzászólás ideje:

Egyébként most olvasom a Battlefront II: Inferno osztagot, és abban is megemlítik, hogy Vaderen kívül egy maréknyi TIE is túlélte a yavini csatát, amit a filmben nemigen látunk. Ott a "nagy támadásnál" kijön 5 vadász, majd később 2, ami Vadert kíséri, de ezek java oda is vész. Szóval biztos, hogy a Halálcsillag másik részén is zajlott az ütközet, nem csak ott, ahol Luke-ék repkedtek.

Hozzászólás ideje:
9 órával ezelőtt, Darth Cupsy írta:

Ezt egyébként én is megjegyeztem, úgy látszik el siklottak felette...

1. Tarkin feltételezheti, hogy a Lázadók nem tudhatják egyértelműen, hogy a HCS le akarja puffantani őket, akár csapásmérő és/vagy leszálló egységeket is küldhetett volna, hogy elkapják a vezetőket és aztán később példát statuáljanak velük vagy kiderítsék a többi Lázadó szimpatizáns kilétét. Ezen feltételezett egységek feltartóztatására, amíg a kiürítés folyik, a vadászok felküldése a legjobb módszer.

2. Ha a Lázadók nem is találtak volna semmit a tervrajzon, ott van felettük a HCS vagy felmennek, harcolnak és meghalnak vagy szépen szabakkoznak odalent amíg kirobbantják alóluk a bolygót. Valószínű, hogy sokan az előbbit választanák vagyis Tarkin simán hihette azt is, hogy ez egy utolsó végső elkeseredett döntés.

Inkább a 2-es. Az 1-essel nem tudnak időt nyerni a kiürítéshez. Attól még egy párhuzamos osztag leszállhatna a holdra, hogy néhány birodalmi osztag a 30 vadászgéppel fent hadakozik.

Hozzászólás ideje:
2 órával ezelőtt, Donát írta:

Inkább a 2-es. Az 1-essel nem tudnak időt nyerni a kiürítéshez. Attól még egy párhuzamos osztag leszállhatna a holdra, hogy néhány birodalmi osztag a 30 vadászgéppel fent hadakozik.

Nem a hatékonyság, hanem a szándék a fontos. Ugyanaz a gondolkodás mód, mint a 2-esnél, inkább nem küldenek fel egy vadászt se, mert úgysem vehetik fel az összessel a harcot vagy pedig felküldik amennyit tudnak, hátha azzal is nyernek valami kis időt.

A Hothon is kiküldték a siklókat.

Szerkesztve: - Darth Cupsy

Hozzászólás ideje:
16 órával ezelőtt, Jar-Jar Binks írta:

Ezt mondjuk nem értem, miért gondolják többen is így. A naboo-i űrcsatának olyannyira volt értelme, hogy Gunray elfogása mellett ezen állt vagy bukott az egész Naboo sorsa. A megszállást két esetben lehetett megszüntetni. Az egyik, hogy elfogják Gunray-t, a CIS pedig emiatt becsokizik és visszavonulót fúj, kivonja a csapatait stb.. A másik, hogy kilövik a droidvezérlő hajót, így a sereg megbénul és a hazaiak simán befejezik a csatát és győznek.

Ezek közül is sokkal fontosabb volt az utóbbi, ugyanis az egyértelműen maga után vonja az elsőt. Ha nincs droidsereg, akkor könnyűszerrel elfogják a helytartót és 100% a siker. Jó, max. Maul tudott volna még kellemetlenkedni, ha leveri mindkét jedit. Ellenben ha csak Gunray kerül kutyaszorítóba, az még necces lehet. Arról nem is beszélve, hogy mire ez megtörténik, a droidsereg pedig visszavonul, addig még jó sok gungan lelhette volna halálát a csatamezőn.

Hozzászólás ideje:

A gunganek megadták már addigra magukat és mivel nem azonnali kivégzést hajtottak végre rajtuk a droidok, Gunray elfogásával pedig a droidsereget nyilván így is úgy is leszerelték volna, sokat nem nyomott a latba az események filmben látott lefolyása mellett. A tervnek természetesen volt értelme, ezt én biztosan nem vitatom, de out of universe annál kevésbé kapott súlyt a történetben.

Hozzászólás ideje:
  • Szerző

Amidala maga mondja ki a filmben: Gunray elfogásán múlik minden. A droidvezérlő elleni támadás benne sem volt Amidala tervében, ha Qui-Gon nem említi meg, hogy az elterelés sok gungan életébe kerül, talán egy pilótát sem küldenek fel. És Qui-Gon azt is megemlíti, hogy van esély arra, hogy a vadászok fegyverei nem hatolnak át a pajzson, ezzel Padmé is egyetértett (és igaznak is bizonyult). Az egész űrcsata része nagyjából annyira volt átgondolva, mint a Csillagpusztító elleni támadás. És nagyjából ugyanakkora mázlival sikerült győzelemre vinni. Egy esély ezen a fronton is, de egyáltalán nem számoltak azzal, hogy azon a fronton sikerrel járnak.

Ahogy Amidala mondta: azon múlt minden, hogy Gunray-t elfogják. Persze Maullal nem számoltak, ő még csúnya dolgokat tudott volna csinálni, és akkor az sem számít, ha nincs droidvezérlő.

Hozzászólás ideje:

Azt még a csata előtt és közben nem lehetett tudni, hogy a gunganek pont megadják magukat, mire felrobban a hajó. Szóval ez nem indokolja, hogy ne vegyük komolyan az űrcsatát.

Nem is mondtam, hogy átgondolt lett volna az űrcsatára vonatkozó terv, vagy hogy nagy esély lett volna a sikerre. Hogy is mondhattam volna, amikor annyi volt az egész, hogy "küldük fel az összes hajót, aztán hátha sikerül valami". Csupán azt, hogy ez kecsegtetett a legnagyobb lehetőséggel.

Maul így is, úgy is ott volt, ill. a jedikre maradt, ilyen szinten ki is húzhatjuk a képletből. Rajta kívül, ha a droidsereg leáll, akkor semmilyen ellenséges fegyveres erő nem marad a Naboo-n. Ez lényegesen nagyobb és biztosabb siker, mint önmagában Gunray elfogása. Főleg úgy, hogy mint ahogy azt korábban is írtam, előbbiből szinte bizonyosan következik utóbbi.

Egyébként a Gunray elfogására vonatkozó terv ugyan sokkal kidolgozottabb volt, viszont az se volt épp valószínű a sikeresség terén. Csak ehhez nem szerencse (az Erő) kellett főképp, hanem egy tök idióta ellenfél, amely képes volt a gungan sereg ellen a haderejének nagy részét kitolni a fővárosból. Így aztán az iszonyatos túlerejükből nem sok maradt a palotára, a droidok meg nem voltak épp csúcskategóriás katonák.

Egyébként halkan jegyzem meg, hogy ha Gunray elég tökös (mondjuk nem épp arról volt híres :D), akkor hiába fogják el, simán hagyhatta volna tovább folyni a harcokat. Egyértelmű volt, hogy nem fogják bántani, hiszen élve akarják felelősségre vonni, a háborús bűnlajstroma pedig már így is jelentős volt. Ha nem lövik ki a droidvezérlőt, még meglett volna az esély a harcokra. Persze ez nem valószínű forgatókönyv, ezért nem is tulajdonítok neki akkora jelentőséget, de talán egy említést megér.

Hozzászólás ideje:

Ezt most nálam Coruscant kapja. A legelején a dobos - szívritmusos nyitány nagyon megvett; és az egésznek végig van egy olyan ritmusa aminek a többi (szerintem!) közelébe sem nagyon ér.

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

Jelenlévő felhasználók 0

• Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.