Jump to content

Yoda


Lenci

Recommended Posts

Mivel Sidious-nak van, ezért a legbadisabb jedinek is kijár egy külön topik. Szóval ki hányadán áll Yodával?

Amikor még csak a klasszikusokban ismerte, mondhatni közömbös volt számomra, az ep1-ben kifejezett ellenszenvvel viseltettem iránta. Az ep2-ben kezdtem megkedvelni, majd a spolierek és az ep3 a dobogó tetejére repítették.

Nagyon eltalált karakter, Obi mondásának ("ne bízz a szemedben, az megcsalhat") a manifesztuma, hát igen Yoda nem az aminek első ránézésre látszik, főleg az ep5-ben nem az előszörre....

 

Szóval nálam ő a tökéletes nyerő. Mások milyennek látják?

Link to comment
Share on other sites

A kisöreg nekem mindig szimpatikus volt, a klasszikus báb egyszerűen zseniális! Kevés bábbal tud ennyi érzelmet kifelyezni.

Arra mindig kíváncsi voltam, Yoda mit kezdene, ha harcolnia kell, az Ep2 óta ez se titok.

Amúgy Yoda számomra a megtestesült bölcsesség szimbóluma.

Link to comment
Share on other sites

számomra régen Yoda annyira közömbös volt, hogy nem is nagyon gondolkodtam azon, milyen lehet, ha harcolnia kell, pedig én rengeteget agyaltam az előzményeken, én akkoriban azt hittem, hogy az öreg manó már régóta a Dagobah-on él, és néha felkeresik a jedi jelöltnek. Aztán a prequel felülírt mindent. Erőhasználatot már láttunk tőle (Luke-féle x-szárnyú kiemelése), de akciót nem. Ha az ep2-es ill. ep3-as vívásait össze kell hasonlítanom, akkor evidens. hogy az utóbbi mellett teszem le a garast, nagyon gyönyörűen vívnak Palpival.

Link to comment
Share on other sites

én akkoriban azt hittem, hogy az öreg manó már régóta a Dagobah-on él, és néha felkeresik a jedi jelöltnek.

 

bennem régen olyan elképzelés alakult ki, hogy Yoda és a többi Jedi utazgató életmódott folytatott, járták a Galaxist állandó otthon nélkül, és védelmezték a külömböző világok lakosait, közeben ki-ki tanítottak új lovagokat. A Dagobah nekem mindig rejtekhelynek tűnt a Birodalom elől.

Link to comment
Share on other sites

Yoda.Az ep5-ben sokan sőt nagyon sokan utálták.Kb.ez olyan volt mint az ep1-nél Jar-Jar.Szégyellem,de Én is közéjük tartoztam.Az ep6-ban már megkönnyeztem amikor elment a bölcs tanító.Majd jött az ep1.Hááát nagyot csalódtam a bábuban.Szerintem ezzel mindenki egyetért jobb lesz amikor lecserélik.Az ep 2-ben annak ellenére,hogy a könyvet hamarabb olvastam mint ahogy a mozit láttam volna,nem egészen hittem el,hogy Yoda harcolni fog.Aztán mikor elővette(bocs,lazán kihúzta az erővel) a kardját majd leestem a székből.Arra lettem figyelmes,hogy aki mellettem ült hangosan rámszólt,hogy most már haggyam abba a hangos hülledezést meg az igeeeen-elést :) Szóval ez nagy mércét állított fel az ep3-nak,de szerencsére űberelni tudta.Sőt.Ez lett a három rész közül a leg CGI-bb CGI. :D

Link to comment
Share on other sites

Yoda a legnagyobb Jedi, aki valaha élt. Persze ez merész kijelentés, de meglett kora miatt szerintem bizton állítható.

 

Én is nagyon szeretem a karaktert, és ez főleg az új filmeknek köszönhető. A régi trilógia idején elég semleges voltam irányába. A Luke-Yoda jeleneteket nagyon untam. Főleg az EPV-ben. Nem nagyon tudtam miről hadovál Yoda, mert nem volt súlya. Aztán az I-II-III -al olyan mélységet adtak a karakternek, amilyet mindig is megérdemelt. :41:

 

GO YODA! :57:

Link to comment
Share on other sites

Yoda.Az ep5-ben sokan sőt nagyon sokan utálták.Kb.ez olyan volt mint az ep1-nél Jar-Jar.Szégyellem,de Én is közéjük tartoztam.

 

 

Ez valós jelenség, sokan voltak így vele, bár ha belegondolunk Yoda semmi rosszat sem tesz a filmben, de a jelenetei egyszer kétszer valóban uncsinak tünhettek, a prequelek fényében viszont már a legjobb jelenetek közé sorolom a Dagobah-os részeket...

Link to comment
Share on other sites

Yoda semmi rosszat sem tesz a filmben, de a jelenetei egyszer kétszer valóban uncsinak tünhettek

 

Nem is azzal volt a gond,hogy unalmasak a jelenetei,hanem az első megjelenése.

....-"most ennünk kell,hehe,jó étel..."

....-"hehe leves,Én főztem...."

Szóval a legnagyobb Jedi egy nagy harcos ahogy Luke mondta egy vihogó idétlen kis zöld manó volt.Érdekes,hogy a Jediben már alig vártam,hogy láthassam,és mint írtam megkönnyeztem mikor "elment". :roll:

Link to comment
Share on other sites

egy vihogó idétlen kis zöld manó

 

Talán igen. Ellenben az egészet nézve, mégjobban átjön, hogy csak Luke türelmét tette próbára. Mondja is később: "türelmetlen...akár az apja". Egyik pillanatról a másikra nagyon komoly lesz. Az előzmények ismeretében a Dagobah-os Yoda-Luke jelenetek, nagyon felértékelődtek. Pl. amikor mondja Luke, hogy Ő igenis lehet Jedi, Yodával együtt mosolyodunk el. :roll: Mit tudhat még erről az ifjonc Skywalker? A kedvencem pedig:

 

Luke: Nem félek semmitől!

Yoda: óóóóó majd fogsz....igen, majd fogsz!

 

Luke ledöbbent arca külön tanulmány. Ezeket a töbleteket mind az új filmek vitték a jelenetekbe, mégpedig Yoda által. :41:

Link to comment
Share on other sites

Luke ledöbbent arca külön tanulmány. Ezeket a töbleteket mind az új filmek vitték a jelenetekbe, mégpedig Yoda által.

 

Egyetértek.Ezek a jelenetek,mondatok,gesztusok a prequellel értéklődtek fel.De akkor még csak azt láttuk,hogy egy állítólagos nagy harcos vihog a mocsárban.Ez volt elősször.Majd hála a Bécsből hozott narrátoros szallagoknak,mikor már többször láttam,kezdtem megszeretni,majd ahogy írtam a Jediben alig vártam,hogy láthassam.Ha most nézem meg a Jedit a prequel ismeretében Yoda halála előtti beszélgetés és maga a halála nagyon felkavaró.Legalábbis a számomra. :roll:

Link to comment
Share on other sites

Akkor ezek szerint nagyon egyedül vagyok azzal a véleményemmel, hogy Yoda simán szenzációs volt a régi trilógiában is. És igen, a beveztője külön unikum :57:

 

Én anno minden egyes mondatát faltam, és tényleg úgy éreztem, hogy most nagy titkok tudója lettem, ahogy őt hallgattam ... "Tedd, vagy ne tedd, de sohase próbáld". Klasszikusabbnál klasszikusabb mondatok, melyek igazi szállóigévé váltak az évek során.

Az új trilógia persze nagyon sokat hozzátett a karakteréhez... amikor elöszőr megtudtam, hogy vivni fog, nem tudtam mit gondoljak róla. Féltem, hogy túl vicces lesz. Mégis remekül sikerült, és az se véletlen, hogy sokan mosolyognak annál a jelenetnél. Yoda karakterében mindig is az volt a furcsa, hogy egyszerre volt benne humor és rendkivüli komolyság. Lásd az ep.5-ös belépőjét, ami nagyon is Yodás :roll:

Link to comment
Share on other sites

Klasszikusabbnál klasszikusabb mondatok, melyek igazi szállóigévé váltak az évek során.

 

Valóban szállóigék ma már, de igazi, tonnás súlyuk csak most, az előzmény filmek után vannak számomra. Eddig úgy voltam vele, hogy szép, meg jó, meg bölcs, de miről is van szó tkp? :roll:

Link to comment
Share on other sites

Egyébként érdekes, hogy tulajdonképpen Yoda szájából tudjuk meg ténylegesen, hogy mi is az az Erő illetve, hogy mi a Sötét oldal lényege. Obi-Wan ep.4-es definiciója elég slampos, bár az alapján, amilyen fejet Luke ezután vág, még ez is sok volt neki :)

Link to comment
Share on other sites

Egyébként érdekes, hogy tulajdonképpen Yoda szájából tudjuk meg ténylegesen, hogy mi is az az Erő illetve, hogy mi a Sötét oldal lényege.

 

Ez valóban így van, kár is lenne elvitatni. :) Ma már én is nagyon élvezem ezeket a részeket.

 

Obi-Wan ep.4-es definiciója elég slampos, bár az alapján, amilyen fejet Luke ezután vág, még ez is sok volt neki  :)

 

:):)

Link to comment
Share on other sites

Yodát mindig is nagy tanítónak és bölcsnek gondoltam, de soha nem volt a kedvencem.

Furcsának fog hangzani, de egyik kedvenc szövegem tőle, amikor az epII-ben tanítja a padawanokat, bejön Obi-Wan, és a jelenet során elhangzik tőle, hogy Obi-Wan mester elveszített egy bolygót, roppant kínos (azt hiszem, nem vagyok pontos, elnézést, de tudjátok miről van szó). Nagyon szeretem ezt a jelenetet. Humoros, és teljesen más oldalát mutatja meg, amilyet sehol máshol nem láthatunk.

Másik kedvencem az epV-ből, amikor Luke-nak magyaráz az Erőről, mielőtt kiemelné a hajót.

Az eszméletlen jó Yoda-Sidious párbajt nem nagyon kommentálnám. Félelmetes volt látni Yodát így harcolni látni.

Link to comment
Share on other sites

Mit is mondhatnék:

Egyik kedvecem!

A kedvenceim kedvence!

 

Yodát, mind a OT, ban mind a prequelben szerettem..Persze, jobban az 1,2,3 részekben!

 

Legerősebb jedi mester, erősségét nem a sok tudás, hanem a sok bölcsesség adja, természetesen tudás is...

 

Majd írok róla egy szép vázlatot.

Link to comment
Share on other sites

Yoda. "Csak tudnám mi a yodát esztek rajta." Vélekedett egyszer egy SW nemkedvelő osztálytársam a kis zöld manó láttán.

Szó mi szó, nem egy jelentős karakter. Kicsi is, zöld is, kopasz is, randa is, öreg is, bottal jár és még beszélni sem tud rendesen. Emberi közegben rányomhatnánk a bélyeget: súlyosan hátrányos helyzetű.

És mégis, ez a kis kertitörpe, avagy inkább Gizmo utánzat nagy nagy kedvenc. Nekem egyenesen a legfőbb kedvencem.

Az ep5-6 ideje alatt én is mérhetetlenül közömbös voltam iránta, de még az ep1-ben is. Ráadásul a báb nem jött be, nem passzolt a többihez. Viszont, mikor először megnéztem az ep5-öt, és rádöbbentem, hogy Yoda Jedi mester felmerült bennem egy gondolat: Hol a fénykardja? Ezt követte a következő: Van neki egyáltalán? Aztán a haramdik: Hogy a nyavajába vív egy ekkora lény Darth Vaderrel? (Akkor valahogy még nem tudtam elképzelni más Sithet - nem is tudtam, hogy Vader vagy netán Palpatine Sith).

Ettől a pillanattól kezdve Yoda kapcsán mindig az jutott eszembe, hogyan vív Yoda. Hogy harcol? Millióegyszer elképzeltem, amint Vader teljesen lehajolva csapkod Yoda felé, de fel se merült bennem, hogy urgálna. Ezt valahogy az ep5-6 ismeretében nehezen tudtam volna elképzelni. Még az ep1 után is, sőt, még az ep2 könyv olvasása után sem ment: "Yoda lába mintha sohasem érte volna a talajt."

Aztán eljött a pillanat, a moziban a hátam mögött életem addigi egyik legjobb filmjének nagy részével a kis öreg becsoszogott a hangárba, Erőben lenyomta Dookut, majd kardot ránt. Már az első hangtól belém szorult a szufla, és a daru földre zuttyanásáig ki sem engedtem. Életem legnagyobb filmes élménye volt és attól a perctől kezdve Yoda a kedvenc karakterem. A szavait iszom, a cselekedeteit csontra elemzem. És persze nem tűrök meg olyan kijelentéseket, hogy a Yoda vs Sidious harcban Sidious a jobb :) :59:

Link to comment
Share on other sites

Az epIII forgatókönyv végén van Yoda mesternek egy számomra érdekes mondata, amit emlékezetem szerint ebben a formában sehol máshol nem olvastam : "Hatalmas az Erő a Skywalker vérvonalban. Reménykedjünk benne, hogy ezúttal képesek leszünk .... helyesen bánni vele."

Nem bántam volna, ha bekerül a filmbe. A régi trilógia kapcsán mindig furcsálltam, hogy Yoda vajon az apai előzmények után miért tanítja ki Luke-ot? De ez a mondat ezt helyre teszi. És itt is elismeri, hogy igenis elszúrták Anakin képzését.

Link to comment
Share on other sites

Egy kis érdekesség, bár nem tudom, mennyi benne a belemagyarázás.

Az epI elején megérkeznek Obi-Wanék a neimoidik hajójára. Ott ez a párbeszéd hangzik el:

-Nem ez a küldetés aggaszt. A baj nem itt van. Nem most.

-Ne a félelmeiddel törődj, Obi-Wan. Figyelmedet a jelen kösse le, arra összpontosíts.

-Yoda mester arra tanított, hogy ügyeljek a jövőre.

-De azt ne a jelen rovására tedd. Az élő Erőre figyelj, ifjú padawan.

 

Majd epV Yoda mester Luke-nak:

Mindig elkalandozott a tekintete. Soha nem azt nézte, ami előtte állt.

 

Ez vajon Qui-Gon tanításának a hatása Yoda mesterre? Ne a jövőt fürkésszük, hanem a jelenre koncentráljunk.

Nem tudom, hogy van-e egyáltalán értelme egymás mellé tenni a két tanítást, de én érdekesnek találom Yoda mester szempontjából.

Link to comment
Share on other sites

Ez tényleg érdekes, hiszen Yoda tanítása ezek szerint hatalmasat fordult. Míg az ep1-2-3 idején a jövőt tartotta szem előtt, az ep4-5-6-ban már a jelenre koncentrált. Ami mondjuk nem is egy hatalmas baj, révén olyan dolgot fürkészni, ami folyamatosan változik, kicsit értelmetlen. És ennek meg is itták a levét, amikor hiába tekintettek a jövőbe, semmit sem láttak.

És Qui-Gon tanítása majdnem az egyetlen, aminek köszönhetően felfedezték a Sithet (no meg Darth Maul megjelenése). Winduék nem hitték el Qui-Gon szavait, és Anakinban sem bíztak.

Viszont ez a pálfordulás furcsa is, hiszen a filmben nincs benne, hogy Yoda Qui-Gon tanítványa lett... ergo, rakják bele azt a jelenetet :63:

Link to comment
Share on other sites

Azt a jelenetet én is kérem a filmbe, légyszi, légyszi :D

Azért is, mert Qui-Gon kedvenc karakterem.

Igazad van, tényleg nem sok értelme egy állandóan mozgásban lévő jövőt figyelgetni. Yoda mester meg is jegyzi, hogy a jövő mindig mozgásban van, és még a legközelebbi jövő eseményeiről sem tudja megmondani, hogy bekövetkezik-e. Mert ezt soha nem tudhatja. Elég egy apró esemény, és már nem úgy történik minden. Egyébként az epV nézése közben mindig olyan érzésem volt, hogy leírta Hanékat, kész, meghalnak, és ez a végén mégsem következik be. Amikor először néztem a filmet, szomorú is voltam, hogy meg fognak halni Hanék, utána meg örülhettem annak, hogy mégsem :D

Link to comment
Share on other sites

Egyébként az epV nézése közben mindig olyan érzésem volt, hogy leírta Hanékat, kész, meghalnak, és ez a végén mégsem következik be.

Nem írta le őket! Arra próbálta Luke-t rávezetni, hogy nem tehet helyettük és értük semmit, az ő dolga most más. És nem elég bölcs még, gondolta ő hogy ellen álljon a sötét oldal csábításának.

Persze azt még Yoda sem tudhatta, hogy Vaderben mi van. Vader nem akarta elpusztítani Luke-t. Megtehette volna. Nagyon óvatosan öntudatlanul a saját visszatérését készítette elő Luke támogatásával. Luke volt neki az eszköz az uralkodó elpusztításához.

Yoda inkább Anakint írta le magában (és a jóslatot?), nem Hanékat. Anakin sorsa úgy hiszem példátlan a galaxis történetében, Yoda bármily régóta van a bizniszben, nem tudhatta mit kavarnak majd össze a fiával.

 

Az EP3-as mondata: "Sokan csalódtak már az erő sötét oldalában."

vajon kikre céloz?

Egy poénos haverom szerint…khm...merengésre késztet Yoda múltjával kapcsolatban :D

Link to comment
Share on other sites

Az EP3-as mondata: "Sokan csalódtak már az erő sötét oldalában."

vajon kikre céloz?

 

Itt jön ki a szinkron pontatlansága, az, hogy (általában érthető okokból) nem szó szerint adja vissza az angol szöveget. Az eredetiben Yoda azt mondja: "Your faith in the dark side misplaced might be... as your faith in your new apprentice."

Szöveghűbben: "A sötét oldalba vetett hited elhibázott lehet... akárcsak a tanítványodba vetett hited." Tehát nem céloz senkire.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information