Jump to content

Special Edition-ok


Bomarr

Recommended Posts

A neten találtam egész jó kis összehasonlitó képeket, amikből csináltam is egy kis "összeállitást", amit Ody biztatására itt a fórumon is közzé teszek, hátha mást is érdekel:

 

Star Wars

Original vs. Special Edition vs. 2004 DVD edition

 

Anno egy hires filmes mondta, hogy két-fajta film létezik. Vannak a Star Wars filmek és van a többi. Sok minden igazolja ezt, többek között az is, hogy a Star Wars filmek olybá tünnek mintha sosem akarnának elkészülni. Lucas azt mondta, hogy egy mű addig nem készül el, ameddig az alkotója él. Ezen sokan felháborodnak persze, de -szerencsére- minden joga megvan hozzá, hogy utolag foltozgassa élete művét. Példának Tolkient szokták felhozni, aki miután a Gyűrűk Urát kiadta, számos újabb kiadást adott ki, melyben változtatott ezt-azt. Ő azt mondja az Előszavában, hogy képtelenség egy ilyen monumentális történetet egyből átlátni és az ember kénytelen utolag belenyulni itt-ott.

A régi Star Wars trilógiának jelenleg 3 változata létezik. Van az ugymondott "eredeti" elsők, melyek '77-ben, '80-ban és '83-ban készültek el. Aztán 20 évvel az első Star Wars film elkészülte után született a Special Edition, amelynek aprópóját az évforduló mellett a prequel trilógia eljövetele adta. Lucas -teljesen jogosan- fontosnak tartotta, hogy "felzárkoztassa" és "egységesebbé" tegye a teljes Saga-t. Végül 2004-ben a DVD kiadás idején újabb -ám immáron sokkal kissebb- változásokat is beiktattak. Nézzük hát mikről is van szó:

 

Star Wars ? New Hope

 

"eredeti"

canyon.jpg

 

A kissé nehezen kivehető képen ?hiába, mégiscsak ?77-ben filmezték- azt láthatjuk, amint a kis R2 Tatooine egyik kopár, sziklás vájatában gurul. Sajnos meglehetősen fakó és tompa a kép?

 

"Special Edition"

canyon1.jpg

 

A Special Edition változaton érdekes módon kicsit ?feljebb helyezték a kamerát?, igy nagyobb rálátásunk van az égboltra, mely immár gyönyörű narancs-sárgában uszik.

 

"2004 DVD Edition"

canyon2.jpg

 

Mint a legtöbb esetben, úgy itt is, a DVD kiadásnál ?mindössze? annyi történt, hogy a szakavatott kezek gyönyörüen kitisztitották a képet, hogy ilyen gyönyörű, részletgazdag tájat kapjunk.

 

"eredeti"

desert.jpg

 

A Birodalmiak épp a droidokat keresik. Sajna a rendkivül kis költségvetésnek köszönhetően az ugynevezett dewback-ok, amiken a birodalmiak ?lovagolnak? olyan bénára és statikusra sikerültek, hogy nem merték őket túl közel hozni a kamerához, igy inkább berakták egy messzi dombra? sajnos igy viszont a kereső-osztag meglehetősen egyszerünek tünik, és nem hinném, hogy anno bárki is rájött volna, hogy a háttérben lévő nagy fekete folt egy ?lény? akar lenni.

 

"Special Edition"

desert1.jpg

 

A Special Edition-ben végre megvolt az a technológiai szint, amivel a dewback-okat előrébb lehetett hozni, nomeg persze egy-két plusz rohamosztagos se jött rosszul? igy a kereső-osztag már tényleg komolynak mondható? a háttérben még azt is láthatjuk, ahogy a csapat-szállító űrhajó elrepül.

 

"2004 DVD Edition"

desert2.jpg

 

A 2004-es DVD kiadás megint nem mutat túl sok eltérést a Special Edition-től, hacsak a brutálisan jó képminőséget nem számitjuk be. Annyi azért tetten érhető, hogy a dewback-ok számitógépes effektjén mintha tuningoltak volna ezt-azt? mostmár valamivel élethűbben mozognak a rajtuk lévő rohamosztagossal

 

"eredeti"

crawler.jpg

 

Miután a jawák elkapták 3PO-t és R2-t megindulnak óriási járművűkkel a Tatooine-i sikságban. Óriási járművűkkel? Na igen? az a játék-makett, ami gurul le a domboldalon, a jawák óriási járművét akarná illusztrálni kevés sikerrel. Igy innen nézve mondjuk inkább kenyér-piritónak tünik?

 

"Special Edition"

crawler1.jpg

 

Szerény véleményem szerint a Special Edition egyik legimpozánsabb újitása ez, nomeg egyben a legkevésbé tetten érhető. Szerintem kevesen jöttek rá az SE nézése közben, hogy ez nem igy nézett ki a régi változatban. Én magam is csak azután jöttem rá, miután a sok SE nézés után beraktam nosztalgia gyanánt a régi változatot.

 

"2004 DVD Edition"

crawler2.jpg

 

Hát nem gyönyörű? Ha kimerevitjük a képet, még a rozsda-foltokat is tanulmányozhatjuk az immáron valóban gigantikus járművőn. ?Impressive? most impressive?

 

"eredeti"

sunset.jpg

 

A Star Wars Saga egyik legikonikusabb pillanata. A kettős-naplemente. Ez tényleg gyönyörű és ezuttal nem hinnénk, hogy ez olyasmi amin tuningolni kéne bármit is.

 

"Special Edition"

sunset1.jpg

 

Azon ritka esetek egyike, amikor a Special Edition látványosan gyengébben muzsikál, mint elődje. Talán azért vették sötétebbre a képet, mert a nem sokkal ezután játszodó jelenet már teljes sötétségben játszodik? Talán, hogy jobb legyen az átmenet? akárhogy is csürjük-csavarjuk, ez igy gyengébb.

 

"2004 DVD Edition"

sunset2.jpg

 

És ugye, hogy milyen óriási szerencse, hogy Lucas nem hagyja abban a felujitást és újra hozzá nyult ehhez a jelenethez? Egyszerüen letaglozóan gyönyörű. Az Special Edition koncepcióját átvéve itt is sötétebb van, viszont sikerült megőrizni a kettős-naplemente varázsát? megkockáztatom, tán még fokozni is sikerült azt a bizonyos hatást.

 

"eredeti"

benshome.jpg

 

Obi-Wan házáról egyetlen rövid snittet láthatunk, mielött átkapcsolnánk a benti eseményekre. Ez a külső snitt viszont meglehetősen puritán, és túlságosan is látszik, hogy ez a ház valszeg nem Obi-Wan háza, hanem valamelyik Tunéziai őslakosé, aki megengedte, hogy lefilmezzék a házát. Még a fa-ajtó keretet is látni lehet, pedig a többi Tatooine-i háznál következetesen fém-ajtók vannak.

 

"Special Edition"

benshouse1.jpg

 

A felújitott változatban immáron egy sokkal impozánsabb külső snittel találkozunk. Obi-Wan háza mostmár sokkal jobban passzol a többi Tatooine-i házhoz, ráadásul még egy vaporatort is kapott a háza mellé (az a hosszú állvány az, amivel a vizet kinyerik a levegőből a Tatooine-on).

 

"2004 DVD Edition"

benshouse2.jpg

 

Mint a legtöbb esetben, ugy most is, csak annyi történt, hogy kitisztitották a képet és a szineket kicsit feltuningolták. Bár mintha most Obi-Wan háza kicsit piszkosabbnak tünne?

 

"eredeti"

overlook.jpg

 

És íme Mos Eisley? hogy hol? Hát ott a háttérben az a nagy sárga folt. Najó öszintén szólva kiskoromban én se tudtam igazán, hogy mit is kell nézni és mit is bámul Obi és Luke olyan megilletődve.

 

"Special Edition"

overlook1.jpg

 

Érdekes, hogy túl nagy változás nem történt a Special Edition-ra sem. Mindössze annyi, hogy kicsit átrajzolták a Mos Eisley-s részt. Mostmár nem egy nagy sárga folt, hanem egy viszonylag jól behatárolható területen van.

 

"2004 DVD Edition"

overlook2.jpg

 

Bár túl nagy generálon a DVD változatra se esett át a jelenet, viszont kétségkivül sokkalta részlet-gazdagabbá és szebbé varázsolták a jelenetet. És igen? végre látni lehet, hogy a távolban tényleg egy város látható, valahol a pusztán elterülve.

 

"eredeti"

speeder.jpg

 

Megérkezés Mos Eisley-be? talán az ep.4 egyik leggányosabb speciális effektje. Ez a jelenet valahogy sehogy se stimmel. Az árnyék, a sikló, 3PO és mi történt szegény R2-val? Ezen az állóképen ugy tünik, mintha egy normál fényképre ráragasztották volna egy kisiskolás photoshop-os munkáját?

 

"Special Edition"

speeder1.jpg

 

Úgy, ahogy van az egész jelenetet újra-csinálták immáron számitógépes grafikával felvértezve. A házak impozánsabbak, néhány aprócska lényt is elhelyeztek? és végre úgy tünik, hogy a sikló tényleg ott siklik Mos Eisley felé? csak a két robot ne nézne ki olyan gügyén? és 3PO miért néz ki úgy, mint egy Oscar szobor? De ami még furcsább: miért van az, hogy az ezt követő jelenetekben gyönyörű kék az ég, itt meg ilyen halovány?

 

"2004 DVD Edition"

speeder2.jpg

 

És igen! Az ILM-es fiúk mégegyszer nekiestek a jelenetnek és újracsinálták az egészet. Immáron 3PO kopottabb, ahogy a többi jelenetben is, az ég gyönyörű kék? és az egész jelenet ugy ahogy van egyszerüen mesés! Végre!

 

"eredeti"

moseisley.jpg

 

S hőseink megérkeznek Mos Eisley-ba az űrkikötőbe? vagy valami olyasmi. Mindenesetre űrkikötőnek elég szegényes, föleg, ha összehasonlitjuk a jelenethez készült látvány-tervekkel, melyeken jól láthatóan egy zsibongó nagy-várost akartak létrehozni. Csak hát ezt se a szükős költségvetés, se az akkori speciális effektek szinvonala nem engedte? és hogy mi az a rózsaszin paca a sikló alatt? Kérem szépen, azzal takarták ki a kerekeket amiken gurult. Egyébként akkoriban úgy hivták, hogy erő-tér, amin a sikló lebeg, bár Lucas is bevallja, hogy ez inkább vicc volt, mint komoly magyarázat.

 

"Special Edition"

moseisley1.jpg

 

Ám végül eljött a Special Edition, amivel párhuzamosan eltünt a sikló alatti erőtér is. S végre Mos Eisley utcái nem olyan unalmasak? itt a bal szélen épp egy óriási ronto ballag ki a képből.

 

"2004 DVD Edition"

moseisley2.jpg

 

Még a Special Edition-ön is bántóan elmosodottak a távoli részletek, ám a DVD kiadásra mindezt szépen korrigálták és, akárcsak a többi jelenetnél, itt is tuningolták a szinek telitettségét.

 

"eredeti"

wolfman1.jpg

 

A Mos Eisley kantinájában játszodó jelenethez sajna -akárcsak a film többi részéhez- nagyon szűkös keretek álltak rendelkezésre. Ezért hát kénytelenek voltak jelmez-kölcsönzőből jelmezekhez jutni. Igy kerülhetett be egy totálkép az egyik farkasember-jelmezes figuráról, amint müanyag pohárkájából szürcsöli a nedűt.

 

"Special Edition"

wolfman11.jpg

 

A Special Editionban pedig úgy döntöttek, hogy itt az ideje orvosolni a dolgot és lecserélni a farkasembert valamilyen más lényre. Hogy pontosan, hogy is kell nézni ezt az új szerzetet azt nemtom, de kétségkivül kevésbé van ?elcseszett báb-jellege?, mint elődjének

 

"2004 DVD Edition"

wolfman111.jpg

 

A DVD kiadásra természetesen úgyanaz a lény maradt, ám immáron valamivel részlet-gazdagabb az illető és a kissé furcsán mechnaikus szivó-szálját is jobban látni?

 

"eredeti"

wolfman2.jpg

 

Az eredeti változatban farkasemberünknek volt még egy jelenése, amikor is ezzel a fura csáppal dumcsizott. Igy oldalról nézve egyébként már tényleg nem tagadhatja le a vérfarkasi feljebbvalóit

 

"Special Edition"

wolfman21.jpg

 

A Special Edition készitői úgy gondolták, hogy ha már lecserélik Farkas úrat, akkor miért ne használnák ki a lehetőséget, hogy kicsit szorosabbra huzzák a fonalat a prequelek és a régi trilógia közt. Az ormányos lény fajtájából a Baljós Árnyakban láthattunk párat? többek között ilyen lények mennek el Qui-Gon mögött miközben ő Watto boltjába tart.

 

"2004 DVD Edition"

wolfman22.jpg

 

A lény természetesen maradt, viszont a képminőség javult, igy akár az ormányos lény pórusait is szemügyre vehetjük?

 

"eredeti"

greedo.jpg

 

És igen? elérkeztünk a sokak által legproblematikusabbnak tartott változtatásig. Egyik haverom mondta anno, hogy szerinte nem azok a -rossz értelemben vett- Star Wars fanatikusok, akik kedvelik az új részeket, hanem akik olyan hülyeségek miatt rágják a szart, mint hogy ki lőtt előbb: Han vagy Greedo? Egyrészről teljesen egyetértek vele. Másrészről az eredeti változatban Han Solo lő előbb? tegyük hozzá mindezt teszi úgy, hogy az eredeti forgatókönyv teljesen mást mond. Aszerint Greedonak kellett volna előbb lőnie, csak aztán az idő meg a pénz hiány miatt számos jelenet nem lett befejezve, igy például ez sem és elfelejtették berajzolni Greedo lővését? végül igy vonult be sokak tudatába, hogy aztán:

 

"Special Edition"

greedo1.jpg

 

? hogy aztán ezt korrigálják a Special Edition-ra, ahol immáron Greedo lő előbb, ám szerencsére félre és csak aztán lővi le Han. Egyébként ez miért is olyan fontos, hogy sokan, köztük például a nagy SW fan Kevin Smith is kiboruljon miatta? Bevallom nekem gőzöm nincs. Én egyébként az SE kijövetelekor jó poénnak tartottam, igy rendesen le is döbbentem, hogy az SW fanok mit verik a nyálukat rá? és persze eddig mindig nehéz dolgom volt, amikor egy normál filmrajongónak akartam elmagyarázni, hogy a fanok miért is vannak ettől kiakadva? hiába. Nincs rosszabb, mint az igazán elvakult fanok, akiknek a szeme előtt a régi trilógia kőbe vésett tiz parancsolatként lebeg. Lucas viszont végre betudta fejezne ezt a jelenetet?

 

"2004 DVD Edition"

greedo2.jpg

 

Lucas-nak valszeg a töke tele lehetett mit össze nyivákolnak a Vader pólos hülye gyerekek, meg aztán talán rájött, hogy úgy abban a formájában, ahogy a Special Edition-ra felkerült a ?Greedo előbb lő? jelenet egy picit fura, abból a szempontból, hogy Han majdnem egy másodpercet is kivár Greedo lővése után (micsoda tragédia, te szent ég!!!). Az új DVD változatban majdhogynem egyszerre lőnek, mint egy western-párbajban csak Han csípőből is jobban lő, mint Greedo célozva? és hogy nőveljék a jelenet hihetőségét Han egy kicsit arrébb is biccenti a fejét Greedo lővésekor? az én véleményem az, hogy a jelenet eddig is jó volt, de igy mostmár tényleg tökéletes.

 

"eredeti"

takeoff.jpg

 

A rohamosztagosok döbbenten nézik, ahogy egy fényes csik ?vagyis a Millenium Falcon- elhúz a messzeségbe. Igy az állóképen nem is tünik gázosnak a dolog, viszont mozgó-képen annál sutábbnak tünik, ugyanis a Millenium Falcon sajna nagyon gyatrán, egyvonalban emelkedik fel? szinte látni a drótot, amin felhúzzák :))

 

"Special Edition"

takeoff1.jpg

 

A Special Editionban gondosan kitörölték a makett Falcont és a helyére egy számitógépes effektet raktak, ami immáron jóval impozánsabban emelkedik fel a végtelen űrbe.

 

"2004 DVD Edition"

takeoff2.jpg

 

A DVD kiadás ezuttal megint ?csak? a kép tisztitást és a szinek élesitését tudja felmutatni? de milyen sokat is dob rajta ez!!!

 

"eredeti"

alderaan.jpg

 

Íme az Alderaan felrobbanása. Nem sok filmet tudok, ahol egész bolygókat robbantanak fel, de hát az SW-t épp ezért hivják űr-operának. Viszont a dolog monumentalitását a képsorok itt nem igazán tudták átadni. Egy csomó szikrázás meg némi tűz? hát ilyen lenne mikor milliók vesznek oda egyetlen szempillantás alatt?

 

"Special Edition"

alderaan1.jpg

 

A helyzet sokat javult a Special Edition-ra. Az Alderaan felrobbanása immáron valóban gigantikus és letaglozó. Ez a prequelek óta ráadásul sokkalta fontosabb lett, hisz azóta láttuk az ep.3 végén magát a felszinét is, ismerjük Bail Organát, aki ebbe a robbanásba hal bele? mostmár mindannyian ?méltó? halált kaptak.

 

"2004 DVD Edition"

alderaan2.jpg

 

Hogy a jelenetben lévő pusztitás erejét még jobban érzékeltessék egy kis szin-korrekción is átesett, mire a DVD-re került. Igazi űroperás momentum!

 

"eredeti"

censored1.jpg

 

Az egyik legzavarosabb változtatáshoz értünk, ahol az ok-okozati összefüggésekkel magam se vagyok tisztában. Elöszőr is mint láthatjuk, az eredeti változatban miután oldalba lővik az egyik birodalmi tisztet, vörös fény dereng fel a lővés becsapodásánál. Nézzük mi változott a Special Edition-ra:

 

"Special Edition"

censored11.jpg

 

Egyszerüen eltünt a becsapodást jelző vörös fény és simán egy kis füst-gomolyag jelzi a tiszt számára nem éppen örvendetes tényt, miszerint lelőtték. Lehetséges lenne, hogy azért montirozták ki, mert bénán nézett ki a vörös fény? vagy ami rosszabbul hangzik: cenzurázás ténye forog fent, és lebutitották, nehogy túl durvának tünjön??? Mint az várható a 2004-es DVD változat nagyjából egyezik az SE-vel:

 

"2004 DVD Edition"

censored111.jpg

 

Tehát továbbra is fent áll a kérdés: mi történt? Lucas ellenlábasai természetesen biztos a ?butitás? vagy a ?gyerek-barát SW? cimszavakat skándálják, de ha ez igy van, akkor vajon miért hagyták meg ezt a bizonyos vörös fényt egy másik jelenetnél:

 

"eredeti"

notcensored1.jpg

 

"Special Edition"

notcensored11.jpg

 

"2004 DVD Edition"

notcensored111.jpg

 

Nos ez asszem örök relytéj marad. Menjünk is tovább:

 

"eredeti"

cellblock.jpg

 

Íme a börtön-blokk, és annak végtelenbe nyuló folyosója. Természetesen nem sok mindenre volt akkoriban pénz? végtelenbe nyuló folyosóra meg aztán végképp nem. Épp ezért egy karton lapot raktak a folyosó végére, ami a folyosó további részét mutatja. Sajnos a valóság és a karton-lap találkozását nem nagyon tudták elrelyteni. A padló szép vörös szinű, ám a kartonlapnál hirtelen kivilágosodik.

 

"Special Edition"

cellblock1.jpg

 

Érdekes módon az SE elkészültekor ezt a hibát nem találták fontosnak korrigálni? milyen jó, hogy van nekünk egy DVD kiadásunk:

 

"2004 DVD Edition"

cellblock2.jpg

 

És igen! Végre tökéletesre sikerült. Eszünkbe se jutna megkérdőjelezni a börtön-blokk folyosójának realisztikusságát. A kép pedig végre tűéles és egyszerüen gyönyörű.

 

"eredeti"

dianogah.jpg

 

Hőseink épp kezdenének fellélegezni, hogy elmenekültek a rohamosztagosok gyűrűjéből, amikor is rákell döbbeniük, hogy 1: tök büdős van, igy nem éppen alkalmatos az idő a nagy fellélegzésekre 2: egy egyszemű izé ?alias dianoga- akarja megenni őket. A lény meg is mutatja az egyik szemét a kedves nézőknek, bár a találkozás nem éppen katartikus, mivel inkább egy bot végére kiszurt golyóbisnak tünik? mondjuk ennek ellenére kiskoromban rendesen féltem tőle

 

"Special Edition"

dianogah1.jpg

 

A Special Edition-ra kicsit kitisztult a kép, ám maga a Dianoga szeme semmit se változott. Na majd a DVD kiadás:

 

"2004 DVD Edition"

dianogah2.jpg

 

Sajnos a screen-shot elég sötét, igy most nem sokat látni belőle? de higgyék el nekem: ott a dianoga, méghozzá immáron CGI szemmel. A mozgása kicsit élethűbb és immáron pislogni is tud. Hogy mennyire lehet ezzel egy kis-gyereket megijeszteni azt mindenki teszteltje le otthon a család csöpnyi tagjain.

 

"eredeti"

tractor.jpg

 

Kérem szépen: ime az egyik leghangulatrombolóbb jelenet az ep.4-ben. Az egész filmben nagyon ügyesen törekednek rá, hogy elhitessék velünk: egy messzi-messzi galaxisban járunk? ám egyszercsak puritán angolsággal kiirják, hogy POWER. Ejnye? szerencsére a többi SW részben rendkivül következetesen figyeltek rá, hogy ilyen többet elő ne forduljon és mindent ugynevezett ?SW betűkkel? irtak ki.

 

"Special Edition"

tractor1.jpg

 

Óriási relytéj, hogyha a többi részben és természetesen a prequel részekben is oly kínósan ügyeltek rá, hogy sehol se lássunk a mi világunkban ismert betűket, akkor miért hagyták ezt benne az SE-ben?

 

"2004 DVD Edition"

tractor2.jpg

 

No végre? a DVD kiadás talán egyik legjobb javitása. Engem eddig nagyon kitudott billenteni a hangulatból a nagy POWER kiirás, de szerencsére mostmár emiatt nem kell fájjon a fejünk.

 

"eredeti"

troopers.jpg

 

Han Solo lelkesen üldőz 4 rohamosztagost, egészen addig, amig egy zsákutcába nem érnek (wow? egy folyosó ami nem vezet sehová? micsoda briliáns mérnőki munka). A sarokba szoritott rohamosztagosok rájönnek, hogy ?de hát mi vagyunk többen? és gyorsan szembefordulnak Hannal és elkezdik lőni. A maga suta módján aranyos egy jelenet, amit kicsit átalakitottak aztán:

 

"Special Edition"

troopers1.jpg

 

A rohamosztagosok immáron nem zsákutcába rohannak és ezután Hannak tényleg megvan minden oka, hogy visszavonulót fújjon. Elég impozáns a rengeteg rohamosztagos és a háttérben lévő Tie fighter és valamivel kevésbé suta a helyzet igy. Nekem bejön ez a változtatás.

 

"2004 DVD Edition"

troopers2.jpg

 

Ahogy az a legtöbb SE változatnál itt is ?csak? kitisztitották a képet, igy a jelenet még impresszivebb lett. Wow? egyszerüen lenyügöző ez a sok rohamosztagos egy helyen.

 

"eredeti"

sabers1.jpg

 

Végre? annyi év után a kőr bezárul. Sok idő eltelt már azóta, hogy mester és tanitványa megvivtak a Mustafar hömpölygő láva-folyói mellett? de apropó. Mi történt a fénykardjukkal? Úgy tünik szegény Obi-Wannak nemcsak a szakálla, haja és a vivó-tudása, de még a fénykardjának a szine is kikopott a hosszúra nyuló remeteség alatt.

 

"Special Edition"

sabers12.jpg

 

A Special Edition-re nemsok minden változott. Hacsak nem fehéritették ki még az eddigieknél is jobban szegény Vader fénykardját.

 

"2004 DVD Edition"

sabers13.jpg

 

És ime? végre megkapták az áhitott fénykard update-et. Ügyesen vissza vettek kicsit Obi-Wan fénykardjának vastagságából, igy mostmár teljes az összehang a többi résszel. Az ep.4 fénykardjai végre tényleg baromi jól néznek ki!

 

"eredeti"

yavin1.jpg

 

A Millenium Falcon megérkezik a Yavin IV-re, ám előtte látványosan elhuz a rikitóan vörös és mellesleg erősen két dimenziósnak tűnő Yavin bolygó mellett.

 

"Special Edition"

yavin12.jpg

 

Az egész jelenetet újracsinálták, teszem hozzá: mindezt értő gonddal. A Yavin végre tényleg egy óriási gáz-bolygó hatását kelti és valahogy még a Yavin IV is sokkal hivogatóbbnak tünik a távolban?

 

"2004 DVD Edition"

yavin13.jpg

 

A DVD kiadás megint nem uszta meg egy kis szinkorrekció nélkül. A Yavin még inkább átváltott sötét-vörösre, a negyedik holdja viszont kékebb mint valaha?

 

"eredeti"

yavin2.jpg

 

A Yavin IV-en már várják hőseinket. Itt éppen az egyik Lázadó őrszem követi a Millenium Falcon leszállását? hát mindenesetre jó szeme van, vagy ügyes kütyüje lehet, mert akárhogy próbál sasolni az ember: sok mindent lát csak éppen leszálló Millenium Falcont nem. Mindenesetre ha nagyon sokáig nézünk a távolba, akkor a sas-szemüek láthatnak a távolban egy fénylő pontot. Hát az lenne az. Esetleg szem-vizsgálatkor kilehetne adni ezt a képet is: ?találd meg rajta a Millenium Falcont? cimmel.

 

"Special Edition"

yavin22.jpg

 

Immáron egy csöpnyit könyebb dolgunk van, ha tetten akarjuk érni Hanékat leszállás közben. Igen? a szürke folt a fellegekben?

 

"2004 DVD Edition"

yavin23.jpg

 

Nem lehet eléggé hangsúlyozni mennyivel jobb a DVD kiadás képminősége? de asszem ez a föntebbi kép mindent elárul. Nemcsak a távoli Millenium Falcont, de a fákon a levelek számát is összeszámolhatjuk? gyönyörű.

 

"eredeti"

launch.jpg

 

Nem lenne egy rossz kép, ha azt akarná ábrázolni, hogy az egyik Lázadó passzióból felment a helyi kilátóra, hogy meglesse, milyen marha vörös is ez a közeli Yavin bolygó? csakhogy ez a jelenet épp a Lázadó vadászgépek felszállását hivatott bemutatni. Sas-szemüek megint előnyben. A háttérben kis világitó pontokat lehet látni, és azok lennének a felszálló űrhajók. Szegény pasi, akit kiraktak ide, pedig biztos azon filozik, hogy miért rakták őt ilyen messze a bázistól és a felszálló-pályáktól.

De van még valami nagyon furcsa a képen? bár az ég rendkivül felhős, a Yavin mégis kristálytisztán látszik, mintha belógna a Yavin IV légkörébe vagy valami hasonló?

 

"Special Edition"

launch1.jpg

 

Hősünk immár örülhet. A hajók közvetlenül mellette szállnak fel, és végre a Yavin bolygót is eltakarják a fellegek. Az X-wingek pedig mint mindig, rendkivül impresszivek.

 

"2004 DVD Edition"

launch2.jpg

 

Az én nagy örömömre kicsit jobban bevörösitették a Yavin bolygót. Az SE-ben sajna átestek a ló túlsó oldalára és addig-addig halványitották, hogy végül már alig látszott. Az erdős táj, pedig végre tényleg kivehető, az X-wingekről nem is beszélve.

 

"eredeti"

fighters.jpg

 

Tartozom egy vallomással: kiskoromban odáig voltam az SW filmekért, és számtalanszor megnéztem az ep.4-et is, de csak a fénykard-csatáig. Akkor még nem tudtam magamnak megfogalmazni miért, de az űrcsata sosem kötött le igazán. Nagyon ritkán fordult elő, hogy azt is megnéztem és ez valoszinüleg annak is betudható, hogy az ep.4-es ütközet elég puritán? és akkor még finom voltam és nőies. Az itt látható képet, mozgásban érdemes megsasolni: borzasztó lassan, egy sikban mennek előre a gépek? szinte látni a drótokat, amin bevannak lógatva. Egyesek szerint ezek klasszikus képsorok, amikhez szentségtőrés volt hozányulni? én csak egy nagy fellélegzéssel veszem tudomásul: végre hozzányultak?

 

"Special Edition"

fighters1.jpg

 

Talán igy kimerevitett képen nem is oly szembeötlő a különbség, de mozgó-képen iszonyat hangulatos, ahogy a kamera előtt elhuznak az immáron tényleg foto-realisztikus X-wingek. Óriási!

 

"2004 DVD Edition"

fighters2.jpg

 

A DVD kiadásra kicsit szürkitették az X-wingeket, hogy jobban passzoljanak a későbbi részek X-wingjeihez. A Yavin megint sötét-vörösebb? és persze az egész gyönyörüen részlet-gazdag. Az űrcsatában egyébként számtalan átvariált rész van, igy nem is küszködnék azzal, hogy minden egyes feltunungolt űrcsata részletet megmutogassak. Inkább csak még egy példát vennék elő:

 

"eredeti"

urcsata1.jpg

 

"Special Edition"

urcsata2.jpg

 

"2004 DVD Edition"

urcsata3.jpg

 

Asszem a képek magukért beszélnek?

 

"eredeti"

deathstar.jpg

 

Anno sokat nyaggattam szüleimet azzal a kérdéssel, hogy, amikor a Halálcsillag felrobban, akkor miért csak sok rozsaszin gömböcskét látunk? talán nem árulok el nagy titkot, azzal, hogy nem tudták a választ.

 

"Special Edition"

deathstar1.jpg

 

A rozsaszin gömböcskékből, kék gömböcskék lettek és az egész kapott egy remek robbanás effektet. Ez igy már sokkal jobban illik Halálcsillag elpusztitásához?

 

"2004 DVD Edition"

deathstar2.jpg

 

Furcsa módon ?ahogy az itt látható kép is tanusitja- kicsit visszavettek a robbanás fényerősségéből? kiváncsi lennék a miértekre?

 

Új jelenetek: Persze az SE és a DVD kiadás többek között arról is hires, hogy nemcsak bizonyos jelenetek lettek átvariálva, de újak is bekerültek. Lucas elmondása szerint ?97-ben az egész átalakitosdi onnan indult ki, hogy megnézte újra az ep.4-et és rádöbbent, hogy Mos Eisley mennyire inger-szegény és hogy ahhoz képest hogy űrváros kéne legyen, mennyire egy elcseszett porfészeknek tünik. Igy tehát adta magát, hogy több nagytotált mutassanak Mos Eisley-ról és persze itt volt a remek (?) lehetőség, hogy a Lucas által olyannyira kedvelt burleszk humor itt is képviselje magát. Néhány kép a kibővitett Mos Eisley-ról:

 

mosexpanded2.jpg

 

mosexpanded3.jpg

 

mosexpanded4.jpg

 

Jabba a hutt az ep.4-ben: Anno leforgattak egy jelenetet, amint Han Solo összetalálkozik volt megbizójával a 94-es dokkban, ám ez nem került bele a végleges változatba, mivel a Jabbát alakitó szinész helyére bekellett volna tenni egy stop-motion effektes lényt. Erre végül se idő se pénz nem volt. Az SE eljöttekor itt volt a remek lehetőség, hogy visszarakják. Sajna azonban Jabbán nem az ILM, hanem külsősök dolgoztak, akik nem végeztek éppen magas-szinvonalú munkát. A DVD kiadásra kicsit felturbozták, de valahogy még mindig nem az igazi. Egy-két ?Special Edition ? DVD?-s összehasonlitás a Jabba jelenetekről:

 

"Special Edition"

jabba1.jpg

 

"2004 DVD Edition"

jabba12.jpg

 

"Special Edition"

jabba22.jpg

 

"2004 DVD Edition"

jabba23.jpg

 

A Falcon felszáll: Az egyik legjobb új jelenet. Az eredeti verzióban mindössze annyit látunk, hogy egyik pillanatban még lővik a lent lévő Millenium Falcon a másik pillanatban pedig már a rohamosztagosok bámulják, ahogy elrepül. Az SE-be belekerült egy remek jelenet, ahogy a Falcon felszáll a dokkoló pályáról:

falcontakeoff2.jpg

 

Biggs a hangárban: Szegény Biggs Darklighter-t játszó szinész alaposan meglepődhetett, amikor beült az ep.4 mozi-bemutatójára. Gyakorlatilag majdnem az összes jelenetét kivágták. Eredetileg ő volt Luke legjobb barátja a Tatooine-on. Ő beszélt neki elöszőr a Lázadásról és végül összetalálkoztak a Halálcsillag támadása előtt a hangárban. Ám ezek mind ki lettek vágva és végül annyit láthatunk szegény Biggs-ből, hogy az űrcsata alatt vált egy-két bizalmas szót Luke-al, majd Vader kilővi a gépét. Lucas végül úgy gondolta az SE készitésekor, hogy itt az idő, hogy vissza csempésszenek legalább egy jelenetet Biggs-ről. Arról van szó, amikor Luke-al összetalálkoznak. Remek kis jelenet és ezután sokkal drámaibb, amikor Vader megöli az ütközet során.

biggs.jpg

 

Audio-változtatások: Nemcsak a kép, hanem a hang-anyagba is belenyultak itt-ott. Ezt már tényleg csak felsorolás-szerüen:

 

-Amikor R2 és 3PO megérkeznek a jawákkal a Larrs farmra az eredetiben, annyit mond 3PO, hogy "Wake up! Wake up!", vagyis szól R2-nak, hogy kelljen fel; az SE-ben előtte 3PO megállapitja, hogy megálltak: "We're stoped!" és csak utána keltegeti R2-t.

-Az egyik legjobb audio-változtatás: Obi-Wan elkergeti a taszkeneket: eredetileg inkább amolyan elefánt-bőgésszerű hangot hallatott, ám a 2004-es DVD kiadásban már pontosan olyan hanggal ilyeszti el a buckalakókat, amilyen hangot az ep.3-ban az Utapaui lény adott, amit akkor meglovagolt (valami gyik vagy mi)

-Az eredeti változatban miután a rohamosztagosok átnézték a Millenium Falcon belsejét szó nélkül lemennek; az új változatban az egyikük odamondja a másiknak, hogy "There is no one here"; vagyis "Nincs itt senki"

-Amikor az egyik rohamosztagos beüti a fejét az ajtóba annak a hangját felerősitették a DVD kiadásban

-Miután Luke és Leia elszeparálodnak és Leia lővi a rohamosztagosokat, más a lézerek hangja, mint az eredetiben

-Megváltoztatták a "visszhang" effektet, amikor Luke és Leia a kis rámpán vannak

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Ez nagyonjó összeállítás!Mindjárt megnézem DVDn!

 

Egyik haverom mondta anno, hogy szerinte nem azok a Star Wars fanatikusok, akik kedvelik az új részeket, hanem akik olyan hülyeségek miatt rágják a szart, mint hogy ki lőtt előbb: Han vagy Greedo? Egyrészről teljesen egyetértek vele.

 

Ezt a nagy baromságot!

Link to comment
Share on other sites

Ez nagyonjó összeállítás!Mindjárt megnézem DVDn!

 

Egyik haverom mondta anno, hogy szerinte nem azok a Star Wars fanatikusok, akik kedvelik az új részeket, hanem akik olyan hülyeségek miatt rágják a szart, mint hogy ki lőtt előbb: Han vagy Greedo? Egyrészről teljesen egyetértek vele.

 

Ezt a nagy baromságot!

 

Szerintem félreértettél... a fanatikust itt rossz értelemben értem. Azokra a fanokra gondolok, akik ki nem állhatják az új részeket és képesek olyan apróságokon felhuzni magukat, mint hogy ki lőtt előbb (Greedo vagy Han) és máris kiadni Lucas útját. Szerintem ezek a rossz értelemben vett fanatikusok... nos, szerinted nem?

Link to comment
Share on other sites

Hát Bomarr fantasztikus amit alkottál.

Hiába imádom amikor a nagy lélegzetű írásaidat kell olvasnom.

 

Néhány színkorrekcióval nem értek egyet, pl a kettős naplementés, lilásan sokkal jobban tetszett, mint narancsosan.

Van olyan ezek közült amikről nem is tudtam, pedig mikor kijött az SE leültem kigyűjteni két video párhuzamosan játszotta, és csak figyelni kellett.

 

Engem soha nem zökkentett ki a Power felirat, azért mert mikor elöször láttam, még olvasni sem tudtam, ezért akármi volt odaírva nekem kriksz kraksz volt. Amikor már tudtam olvasni akkor meg nem értettem és ezért nem tűnt fel, mikor kezdtem ismerkedni az angol nyelvvel, akkor meg nem is gondoltam miért ne lehetne oda angolul írva, ha már magyarul beszélnek.(Illetve mind tisztában voltam vele, hoyg ez egy amerikai film...)

 

Azért attól még nem leszek rosszabb rajongó, hogy én utálom, hogy Greedo lő először. (Nekem Han fej elbiccentése olyan mű, itt nekem, mint amikor rálép Jabba farkára.)

Link to comment
Share on other sites

Azért attól még nem leszek rosszabb rajongó, hogy én utálom, hogy Greedo lő először. (Nekem Han fel elbiccentése olyan mű, itt nekem, mint amikor rálép Jabba farkára.)

 

Persze, hogy nem. Nem is azért irtam amit, mert úgy gondolom, hogy a változtatásokat SZERETNI kell. A Jabba farkára lépés nekem se jön be. Nekem azzal van a bajom mikor ilyen "apróság" miatt valaki az egész SE-t utálja vagy egyenesen Lucast. Sajnos a "Greedo lő előbb" kapcsán egész rakásnyi ilyen hozzászolást találni a neten, illetve úgy vettem észre, hogy ez Jar Jar mellett a másik remek ok, aminek okán belerughatnak az emberek Lucasba... nekem csak ez nem tetszik.

 

A dicséretet pedig köszönöm :(

Link to comment
Share on other sites

Értem akkor OK.

Persze én imádom az SE-ket, ha ez nincs nem láttam volna a filmeket moziban.

 

Jabba farkára lépés csak azért nem szeretem mert bénán néz ki. Ha nondjuk, tényleg egy sámlira lépett volna fel Ford, akkor jól nézne ki és olyan Solo-s lenne. De hát akkor még nem tudták, hogy Jabba olyan lesz, mint amilyen és lesz farka amire majd rá kell lépni, ha már olyan felvétel van hogy megkerüli ezt kellett csinálni.

Nembaj, majd a következő verzióban teljesen kijavítják, Full CG Soloval b iztos jól fog kinézni.

 

Ugye csinálsz ilyen összeállítást a többi részhez is. Nagyon jó, egyből el is mentettem.

Mégegyszer Gratula. :41:

Link to comment
Share on other sites

Ez ok, de nincs leírva. Amit meg írottan látunk, az nem angol, kivéve a "vonónyalábot". Engem ezért zavart a felirat.

 

Igy van... ha minden angolul lenne kiirva akkor oké. De nem. A hat részből ötben, minden direkte "idegen" nyelven van kiirva. Szerintem itt volt az ideje, hogy a maradék egyben korrigáljanak... (bár ha már ezt felvállalták igazán kiirthatták volna az ep.4 arab számait is... na majd legközelebb :) )

Link to comment
Share on other sites

Bomarr, zseniális vagy. NAgyon jó ez az összeállítás, mentem is azonnal. Olyan dolgokat is mutattál, amikre már nem is emlékeztem, vagy soha az életbe fel sem tűnt.

 

Pl, a Falconból kilépő rohamosztagosok szövegére a DVD-n (vagy SE-n, nekem a DVD-n volt új, mert csak azt látom angolul) én azt hittem, hogy csak a szinkronba nem került bele valamiért.

 

A "Greedo lő először" kérdés nekem csak egyetlen ok miatt szúrta a szemem. Iszonyatosan nagy balfék lett Greedo, hogy 30 cm-ről mellé lő, pedig bazi nagy szemei vannak. Ráadásul Han még időt is ad neki egy második lövésre. Viszont a DVD-re nagyon jól helyrepofozták, végre majdnem teljesen egyszerre lőnek és Han mozdulata is sokat dob rajta (legalább emberi jelét adja, hogy rá lőttek, és csak egy hajszálon függöt az élete). Szóval a DVD-re teljesen elégedett lettem, Greedo meg balfék.

 

A Jabbás jelenettel nekem már csak egy bajom van. Jabba kicsit sötét, világosabb barnának kellenne lennie, meg talán kevesebbett mimikázhatna. De amúgy nagyon jó, és milliószor jobb a Jabba v1.0-nál :evil:

 

A Power felirat viszont engem is zavart, ha kizökkenteni nem is zökkentett ki. Nem értettem, oda minek angol szöveg. Hála isten, kijavították, most már csak az arab számokat tűntethetnék el.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Az ep4 könyvben az elején szerepel Luke Biggs nevű haverja, aki akkor végzett az akadémián, és mesél neki a Császárság gonoszságáról.

Luke nem nagyon hisz neki, de Biggs elmondja, hogy kevés információ jut el hozzájuk a birodalom valós helyzetéről, és ha leverik a lázadást, szankciókat vezetnek be a Tatuinon is.

Elmondja azt is, hogy mihelyt alkalma lesz, beáll a lázadók közé, és harcolni fog.

Ez a filmből teljesen kimaradt, ami azért érdekes, mert a Halálcsillag elleni támadás előtt a hangárban Luke összefut Biggs-el, és akkor mondja neki, hogy megmondta, hogy ő is eljut majd ide.

Valószínűleg le kellett, hogy forgassák ezt a film eleji részt is, kérdés, hogy miért nem került bele az SE-be, mert így az a rész teljesen értelmetlen.

Link to comment
Share on other sites

A filmbe miért nem került bele?

 

Mert dramaturgiailag nem illett bele az elejébe. Te eltudsz képzelni ott egy ilyen ebszélgetést? Akkor bele kellett volna tenni azt az egész szálat. Luke elmegy a haverjaihoz, stb... borzalmasan unalmas és hosszú részek.

 

Inkább az a kérdés, hogy miért kellett Biggs-t belerakni? Bár erre is van magyarázat...így akarták tragikusabbá tenni a halálát, és különben is úgy tűnt, hogy ismerik egymást Luke és ő.

Link to comment
Share on other sites

Bár nem láttam ezt a bizonyos felvett részt, de én el tudom képzelni a film elején, úgy, ahogy a könyvben van, röviden érzékeltetve a birodalom belső feszültségét.

Vagy, ahogy mondtad, kihagytam volna az egészet.

Link to comment
Share on other sites

Én nem tudom elképzelni ezt a Luke-Biggs beszélgetést a film elején. Egyszercsak megjelenne Luke és Biggs ahogy beszélgetnek? Ennek így semmi értelme nem lenne. Be kellene vezetni a találkozásukat, ami nagyon elvinné a filmet.

 

Extra lemezen viszont szívesen megnézném a jelenetet.

Link to comment
Share on other sites

Be kellene vezetni a találkozásukat, ami nagyon elvinné a filmet.

 

Igen egy könyvben egész másképp veszi ki magát, hogy a mellékszálak erősek, mint egy cselekményorientált filmben, mert más ütemben dolgozzuk fel a tartalmat. A filmnél nem illik túl sokat időzni háttértörténéseken, ami nem ad pluszt se a karakterhez se a fő szálakhoz, talán csak hangulati elem. Az SW 4. része példaértékű dinamika szempontjából, eleinte sokszor azt mondják "túl gyorsra van vágva", aztán meg szétesne a struktúra. Őszintén engem ez lehengerel, s most a 3. rész viszi a pálmát ebben. Tömörségben. Minden bele van "zippelve", csak ki kell bontani. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Nem szép dolog egy kihalóban lévő topicot felrázni, persze vannak kivételek, és ez most az. Bommar: gratulálok az írásodhoz, nagyon jó. Egy kérdés: elfelejtetted Bogát, vagy miért írtad körül, hogy ilyen gyík izé, vagy mi?Vagy csak nem akartad a nevét írni a fajnév helyett? :D

 

Donát.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information