Jump to content

A film képregényadaptációja


lecsoka

Recommended Posts

A Birodalom visszavág film- és képregényfeldolgozásának sikere után jogosan merült fel a kérdés a hazai közönségben, ez eddig jó volt, de mi lesz az első résszel, azaz a Csillagok háborújával? Az nem fog megjelenni képregényben? Hála istennek a választ már 1982 szeptemberében megkaptuk, hiszen megjelent a Csillagok háborúja képregény 1. része.

 

A szerzők - hasonlóan a Birodalomhoz - Cs. Horváth Tibor (szöveg) és Fazekas Attila volt (rajz).

 

A történtet a szerzők két részben - füzetben - osztották meg a közönséggel, a 2. füzet kiadására novemberben került sor. Itt már könnyebb dolga volt az alkotóknak, hiszen nem szorította őket a szoros bemutatási határidő, ami a Birodalmat jellemezte, több volt a promóciós anyag, addigra már a sztori és a látványvilág is ismertebb volt, Európában is megjelent már a Star Wars képregény változata, illetve ismert volt a regény hazai változata is.

 

Ennek megfelelően a Csillagok háborúja 1-2. a filmhez sokkal közelebb áll, mint a Birodalom visszavág, komótosabb, részletesebb, összesen 56 oldalon, kb. 280 képkockában meséli el a sztorit - szemben a Birodalom 28 oldalával és 168 számozott képkockájával.

 

Cs. Horváth narrációja változatlanul csodás színvonalú, irodalmi, művészi, de itt már jobban jelentkezik az amúgy az íróra jellemző giganto-mánia, azaz néha a szöveg elnyomja a képi világot, ami valljuk be hátrányára vállhat egy képregénynek. Gyakorlatilag ezzel ki is merítettem a képregényszöveg egyetlen hátrányát. Cs. Horváth szövege és narrációja nagyban a CSillagok háborúja regény Gömöri Péter-féle fordítást követi, s így leginkább a film és a regény egyidejű adaptációjaként jellemezhető a mű. Megjegyzem, ez jellemző a Marvel Star Wars képregény változatára is, melynek szövegkönyvét Roy Thomas írta, akik korábban a Conan-sorozattal szerzett méltán hírnevet.

 

A regény-adaptáció legjobban a képregény bevezetőjében látszik. Egy kis ízelítő belőle: "A Galaktikus Köztársaság valaha hatalamasabb volt, mint az idő, mint a tér. A Szenátus bölcs vezetése alatt virágzott és gyarapodott. Történt azonban, hogy egy nagyravágyó szenátor - dicsőségre szomjazó tábornokok, pénzéhes, korrupt hivatalnokok támogatásával - megkaparintotta a hatalmat, elnökké választatta, majd császárrá kiáltatta ki magát." Nagyon szép!

 

Ez a stílus végig is kíséri a művet.

 

Ami Fazekas Attila rajzait illeti, nagyfokú előrelépés mutatkozik a látványvilágban. Ezzel nem a korábbi munkáját kritizálom, csak azt a tényt rögzítem, hogy - éppen a források nagyobb számának köszönhetően - a film látványához jobban közelít, egyre több kép azonosítható be a film jelenteivel, de azért egyedi, szuper beállítások itt is vannak. Fazekas Attila képei lenyűgőzőek, mozgalmasak, a rá oly jellemző fekete-fehér figurákkal, fény-árnyék-kontrasztokkal dolgozik. Az arcok jól kidolgozottak, nagyon hasonlítanak a filmbéli szereplőkre, úgy, ahogyan egy amerikai képregény-adaptáció sem volt képes így ábrázolni hőseinket és gonosztevőinket. A rajzokról csak szuperlatívuszokban tudok beszélni.

 

Mivel a terjedelme dupla annyi volt, mint a Birodalomé, a mű részletesebb, valós kis jellemrajzot is ad a szereplőkről.

 

Ugyanakkor itt is van néhány kis eltérés a filmhez képest:

1. rész

- a Tantive-!V-et nyilván kép hiányában nem a filmbeli formában láthatjuk,

- a benne van a jelenet, hogy Luke szemléli az űrcsatát a Tatuin felett,

- majd Luke behajt Anchorheadbe, ahol majdnem elüt egy öregasszonyt,

- Luke és Biggs találkozása (a képregényben, a film eredeti koncepciójával és regényváltozatával ellentétben nem két, hanem egy beszélgetés van, ahol Biggs és Luke találkozik, és Biggs egyből el is mondja, hogy csatlakozik a lázadókhoz)

- Tarkin látható már a Tantive-IV-en

- Artu keresése közben Luke megemlíti, hogy Ben Kenobi is errefelé lakik (ez is benne van a könyvben, le is forgatták)

- van egy jelenet, hogy Kenobi észreveszi a füstöt, ami - mint később kiderül - a jawa homokkúszóból szállt fel, s oda irányítja Luke-ot

- a Millennium Falcon menekülése valóságos űrháború, Solo a tüzérálláson, Tie-figheterek stb.

(Jabba-jelenet nem került bele, az eredeti filmben sem volt benne, bár a regény említi. Howard Chaykin a Marvel-változatban megpróbálta lerajzolni, az akkori koncepciónak megfeleően egy szőrős lényként, de az annyira rossz lett, hogy Fazekas Attiláék azt már nem vették át. Hála az égnek!)

2. rész

- a dianogát eltér a filmbéli változattól,

- Vader és Kenobi párviadala tartalmaz úgy - könyvben szereplő - dialógust: "Te csak annyira érzékeled az Erőt, mint a konyhai lábos a benne fővő étel ízét"

- Leia először Dodonnával elemzi ki a Halálcsillag tervrajzait

- Luke találkozik Biggs-szel a Yavin 4-en

- Luke osztaga a Kék-ek csapata - ez nem hiba, a filmben is eredetileg így volt, a könyv is így jelzi, de a filmben a Blue Screen miatt újra kellett venni a jelenetet

- Wedge arcát Porkinsról (Vörös 6-ról) mintázták

- nem derül ki hogy menekült meg Vader, mert a Luke-ot üldöző valamennyi Tie-Fighter megsemmisül,

- Csubakka is megkapja az érmet.

 

A fenti változtatások szintén előnyére válnak a művek, s teszik egyedivé.

 

Összességében egy kiváló munkával van dolgunk, amit érdemes keresni a bolhapiacon vagy a vaterán. Ugyanis volt belőle rendesen kiadás: 700 ezer példányban kelt (ez nem elírás) a Csillagok háborúja képregény! Ez aztán igazán rekord.

 

A mű füzetenként 8-8 Ft volt.

 

A Csillagok háborúja később a Botondban ismét közlésre került, 4 részletben. A második kiadás felemásra sikeredett. Míg a Boton 4. számában közzétett 1. részlet (1.17 oldal) kb. A/4-es formátumban jelent meg (hihetlenül nagy élmény ezt lapozni), addig a többi jóval kisebb méretben. Így a gyűjtőknek, nem igazán kedvezett ez a változat, bár tény, hogy kisebb számban jelent meg, így ez a változat is ritkaságszámba megy. De mivel nem paszentosak a füzetek egymáshoz, így ajánlom az eredeti kétfüzetes kiadást.

 

A képregény eredeti kiadásától 30 évet kellett várni ahhoz, hogy megjelenjen a várva várt Fazekas-féle Jedi visszatér 1. füzete, bizonyára sokunk örömére. Higgyétek el, nekem, aki már '82-ben ismerte a művet az utóbbi megjelenése igazán sokat jelent nekem - de szerintem nektek is.

Link to comment
Share on other sites

Egy kis kritika 2010-ből

 

NEM FÉNYKARD, LÁNGPALLOS:

 

A Birodalom visszavág-mozifilm idén lett 30 éves, mi pedig a nagy sikerre való tekintettel tovább folytatjuk a múltidézést, és a Birodalom visszavág Fazekas-féle képregényváltozata után bemutatjuk a duplaakkora terjedelmű "folytatást", a Csillagok háborúját is, ami 1982 őszén került az újságárusokhoz, és azóta is rekordnak számító, 700 ezres eladott példányszámot produkált.

 

A zavar az Erőben, vagyis az időrendiségben nem véletlen. A MOKÉP propagandaosztálya elégedetlen volt a Star Wars 1979-es nézőszámával, hiszen a külföldi sajtóvisszhangot bújva sokkal nagyobb jegyeladásokra számítottak (az 5,4 milliós nézőszám úgy jött ki, hogy a mozik kettébontva, dupla helyárat elkérve vetítették '79-től). A Birodalom visszavág '82. január 28.-i premierjére ezért már a nyugati filmforgalmazó cégek profizmusával készült a MOKÉP: nemcsak berendelték a Füles főszerkesztőjén keresztül a Fazekas Attila-féle képregényváltozatot, de a ma már féltve őrzött ereklyének számító Luke Skywalker-képeslappal vagy a Birodalom visszavág promóképei közé kevert Üzenet az űrből-fotókkal ők is csukafejest ugrottak a hazai Star Wars-gagyiiparba. A Csillagok háborúja-őrület egész évben kitartott: a GMK-s dolgozók fröccsöntött "Jedi-bábuinál" csak külföldi magazinokból fotózott trafikos kártyák voltak népszerűbbek, az ún. "utánjátszó mozik" pedig a várva várt, ezúttal már szinkronos második rész mellé újra levetítették a feliratos Csillagok háborúját, mivel a MOKÉP öt évre kapta meg a forgalmazási jogokat.

 

Fazekas Attila és Cs. Horváth Tibor az első (igen tudjuk, valójában negyedik) rész adaptációjával sokkal könnyebben boldogultak, mint a forgatókönyv alapján, jóval a premier előtt elkezdett Birodalommal. A mester a starwars.hunak adott interjújában lebbentette fel a fátylat akkori munkamódszeréről: A csillagok háborúja már sokkal könnyebb volt, hiszen a filmet már előbb vetítették a mozik, és én is rájöttem arra, hogy a filmet nézőtérről is lehet fotózni. Így azután a Tibor fiával beültünk egy mozielőadásra és miközben pergett a film, intettem Péternek, hogy most!, és ő kattintott. Persze, el lehet képzelni, milyen minőségű képek készültek a homályban, de munkaanyagnak megfelelt.

 

A nézőtérről fotózós módszer persze nem volt tökéletes, így a Birodalom visszavághoz hasonlóan a Csillagok háborúja képregényváltozatában is felbukannak olyan űrhajók és lények, amelyekkel a rajongók sehol máshol nem találkozhatnak. Rögtön az első oldalnál látszik, hogy Fazekas mester ugyan tökéletesen elkapta a zseniális nyitójelenet "fölöttünk dübörög el Vader csillagrombolója"-beállítását:

 

Leia hercegnő diplomáciai hajójáról, a Tantive IV-ről viszont már úgy tűnik, nem kapott megfelelő képet Cs. Horváth fiától, így keveredett a képregénybe az azóta kultikussá vált, "elöl Mikrobi, hátul építőkocka"-formájú koréliai korvett:

 

Mivel Fazekas és Cs. Horváth a Birodalom visszavághoz hasonlóan most is az eredeti forgatókönyv alapján dolgoztak, a Csillagok háborúja-képregény olvasói már itt láthatták azt a mozifilmből kivágott jelenetet, amikor Luke régi barátjával, a Tatuinra visszatérő Biggs Darklighterrel beszélget:

 

Annál a jelenetnél, amikor Owen bácsi és Luke a jawák használt ócskavasait nézegetik, Fazekasnak csak Artu és a lapos fejű R5-D4 fotója volt meg a filmből, ezért a kép szélén szomorkodó harmadik robotot fejből rajzolta - alighanem az első keze ügyébe kerülő, tekerős diavetítőről mintázva.

 

Ugyanezen az oldalon egyébként Leia hercegnő hologramja Obi-Wan helyett Ovi-Vantól vár segítséget. Később persze már helyesen szerepel az öreg Jedi mester neve, bár Luke következetesen Ben apónak hívja a felkelés ügye mellé álló öreget, valószínűleg azért, hogy a képregényt olvasó gyerekek a másik jóságos, fehér szakállú szabadságharcosról, Bem apóról se feledkezzenek el. A film tatuini jelenetei amúgy összességében nagyon jól lettek képregényre adaptálva az első füzetben. Igaz, a Birodalom visszavágban felbukkanó lángpallos szó helyett még mindig nem fénykard, hanem sugárpallos szerepel:

 

És az is örök rejtély marad számomra, hogy Fazekas mesternél a buckalakók idomított hátasai, a banthák miért kaptak plüssmackókat idéző, extra gomborrot:

 

A Star Wars-szörnyekkel egyébként rendszeresen bakizik Fazekas (lásd még a Birodalom visszavág dinoszaurusz-mynockjait és az űrcsiga-Godzillát). A második füzetben például a Halálcsillag szemétlapítójának polipszörnyét, a dianogát helyettesítette jobb híján egy vigyorgó űrkígyóval. A mester mentségére legyen mondva, hogy a Luke-ra támadó szörny valódi testfelépítését - egy guvvadt szem a víz fölött, csáptenger és mohó száj a víz alatt - a hardcore Csillagok háborúja-rajongók is csak a később kiadott forráskönyvekből ismerhették meg.

 

Scifi-rajongó édesapám rengetegszer látta már a Csillagok háborúját. Emlékszem, egyszer közösen néztük, és megemítette a legvégén, hogy "az űrlényügyi hivatal és a kisebbségi jogok galaktikus ombudsmannja elé kellene vinni Csubakka ügyét", mivel ő nem kapott kitüntetést a Felkelők Szövetségétől. Innen üzenem apunak: megnyugodhat, Fazekas a képregényváltozatban abszolút polkorrekt módon járt el, hiszen a vigyorgó, fehér főhősöknek nem, csak a vuki másodpilótának rajzolt a nyakába emlékérmet.

 

Az elképesztő, 700 ezres példányszámon felbuzdulva Fazekas a 83-as Jedi visszatérhez is megrajzolt pár képkockát (a hazai premier 1984. szeptember 13-án volt), de ebből a jogtulajdonosok aggályai miatt már nem lett semmi. Fazekas a starwars.hunak adott interjújában így mesélt arról, hogyan reagált a 80-as években készült Csillagok háborúja-képregények hivatalos kiadója, a Marvel a magyarországi füzetekre:

 

"Cs. Horváth Tibor, aki a hazai képregények exportjával foglalkozott, levitte Újvidékre, az akkori Jugoszláviába az anyagot, és mit tesz a balszerencse, összefutott a Marvel cég képviselőjével. Kitört a botrány, mert semmilyen engedélye nem volt az Ifjúsági Lapkiadónak a film képregény-változatának megrajzolásához. Hozzáteszem, hogy nálunk a szerzői jog akkor ezt nem tiltotta. A nyugat viszont mehetett a sóhivatalba. Ezt ők is tudták, így azután hosszas tárgyalások után elfogadták az egyszeri megjelenést, cserébe annyit kértek, hogy egy csomó más képregény-anyagukat hozza le az Ifjúsági Kiadó, amit azok viszont szép csendben elfelejtettek megjelentetni."

 

Az mindenesetre tény, hogy 1982-ben A Birodalom visszavágra 2 996 471-en ültek be, azaz ha megfelezzük a Csillagok háborúja duplajegyáras, 5,4 milliós nézőszámát, az őstrilógia második darabját többen látták itthon, mint az elsőt (a Jedire egyébként '84 után 2,5 millió jegy kelt el). Reméljük, a ritka kelet-európai ereklyének számító Fazekas-képregények tényleg több százezer új embert nyertek meg a Star Wars-filmeknek és nem utolsó sorban a képregénynek, mint műfajnak.

 

FORRÁS: http://konyves.blog.hu/2010/10/08/ben_apo_es_a_sugarpallos

bantha360.jpg

biggsluke360.jpg

csubikamu360.jpg

droidok360.jpg

garbagemonster360.jpg

sugárpallos360.jpg

tantive_fazekas.jpg

tantive_fazekas2.jpg

Link to comment
Share on other sites

Fazekas ismereteim szerint a következő filmképregényeket csinálta:

- Star Wars

- A Birodalom visszavág

- A Jedi visszatér

- A Beverly Hillsi zsaru

- Veszélyes őrjárat

- Kobra

- Terminátor

- A bolygó neve halál

- Robin Hood

- Evita (nem igazi fimadaptáció, inkább csak a film ihlette képregény)

 

Irodalmi filmadaptációk képregényfeldolgozása:

- Salamon király kincse

- A hét tenger ördöge

- Vasálarcos

- Kereszteslovagok

- Kőszívű ember fiai

- Ben Hur

- Malom a pokolban

- Túsztörténet

- Három testőr (csak a figurák)

- Rákóczi hadnagya

- Egy magyar nábob

- Kárpáthy Zoltán

- Szegény gazdagok

- Nemo kapitány (csak a figurák)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Egy régi összeállítás a Star Wars Marvel-es képregény történetéből, amit Boomar írt, és a kepregeny.net-en meg is jelent.

Én darabokra szedem ezt az összeállítást a Marvel-korszakból.

Az itteni rész a Star Wars-tól a Birodalomig tartalmazza Boomar összeállítását:

 

"Star Wars (Marvel)

 

Ha vissza akarunk ásni a Star Wars képregények gyökeréig, akkor bizony vissza kell mennünk egészen az első Star Wars film forgatásáig. Ekkor még senki se tudta, mi lesz a film bemutatója után. Óriási siker? Vagy inkább óriási bukás? Esetleg pár hónap és a kutya se fog emlékezni az egészre? Miközben a Fox fejesei ilyen és ehhez hasonlókon törhették a fejüket, Lucas már azon agyalt, hogy miképpen ültethetné át más formátumokra is a történetét. Még javában tartott a film forgatása, amikor Charles Lippincott (az SW korai marketingfelelőse) felkereste a Marvelt, hogy készítsék el az SW képregényadaptációját. Szegény Roy Thomasnak nem volt könnyű dolga. Mindössze egy nyers vágást láthatott a filmből, amely híján volt mindenféle speciális effektnek; így a különféle járművek kinézetét csak a látványterveken csodálhatta meg.

 

Viszont a korai kezdésnek köszönhetően időre kész lettek, és mire a film a mozikba került, már a képregények is ott virítottak az újságos-standokon. A végeredményen persze erősen érződnek a nem mindennapi körülmények. A jelenetek a legtöbb helyen inkább csak érintőlegesen hasonlítanak a filmben látható eseményekre. S mivel Roy-ék még egy korai vágást láttak, így a később kivágott jelenetek is feltűnnek a képregényben: benne van az összes Biggses jelenet; sőt még Jabba párbeszéde is Hannal.

kepr1.jpg

Igen, az a sárga, rozmárfejű alak ott Jabba :) (egyébként az ’Empire of Dreams’ című doksiban látható is ez a maszk). A kiadás hemzseg az ilyen és ehhez hasonló „érdekességektől”. Ettől függetlenül persze vitték, mint a cukrot és a pozitív visszajelzések sem maradtak el; s csupán néhány olvasói levélben kérik számon a képregények ’elrugaszkodottságát’ (az egyik olvasó még fel is háborodott, hogy milyen bénán egészítették ki a történetet, nem tudván, hogy a bonusz jelenetek is a film részét képezték nem sokkal a bemutató előtt). Íme az első képregény borítója:

kepr2.jpg

Összesen 6 db 18 oldalas képregényfüzetben sikerült elmesélni az űropera első fejezetét. Az igazán nagy kihívás persze csak ezután következett, hiszen folytatni kellett a sztorit. Ráadásul úgy, hogy azért ne történjenek túlzottan nagy változások, hisz akkor azzal csak ellentmondanának a következő filmnek. A folytatásokat, az eredeti adaptációt is magára vállaló Roy Thomas vette kézbe. Az biztos, hogy lelkesedésnek nem volt éppen híján. Bejegyzéseiben nem bír eleget áradozni arról, hogy a Star Wars a korábbi munkáihoz képest (főleg Tarzan és Conan, a barbár képregényeken ügyködött előtte) mennyivel mélyebb és összetettebb. Még alig jöttek ki pár folytatással és ő már olyan dolgokról vizionált, minthogy a Star Warsból lesz a világ legjobb képregény-sorozata. Ám sajnos az óriási lelkesedése mellé nem adatott neki túlzottan erős mesélői véna. Elég csak beleszagolni a folytatások történetébe.

 

Han Solo elindul, hogy kifizesse Jabbát, ám egykori bajtársa, Kalóz Jack az útját állja és kifosztja. Hant azonban nem törik le az események és tovább áll. Összeverbuvál egy kisebb csapatot, hogy a segítségükkel minél több pénzt akaszthasson le. A csapatot olyan alakok színesítik, mint a tüskéivel dobálózó óriás-sün; egy hibbant öreg, aki jedi lovagnak képzeli magát (és hagyományos középkori lovagi vértben jár… nem vicc!), egy Starkiller nevű kölyök és Jaxxon, az ember méretű nyúl (de a barátainak csak Jax)!!!

kepr3.jpg

 

Hát nem egy A Birodalom visszavág szintű folytatás, nemde? Ráadásul Roy többször is bevallotta, hogy az egész történetből a zöld nyúl a kedvence… A havonta megjelenő füzetecskékből még csak a 10-ik jött ki, amikor a készítők sorában máris jelentős változás állt be. A végtelenül lelkes Roy Thomas váratlanul átadta a stafétát személyes okokra hivatkozva. Elmondása szerint úgy érezte, hogy nála sokkal nagyobb tehetségek is vannak, és azzal, hogy nem engedi őket érvényesülni, csak az SW sikerességét fogja vissza. A helyére jövő Archie Goodwin mindenesetre nem sokat totojázott, és már a következő számban megszabadult a kissé banálisra sikeredett mellékszereplőktől. A történet szerint Solo gyorsan lelécel újdonsült barátaitól, miközben Luke új búvóhely után kutat… aztán csodák csodájára végül összetalálkoznak.

 

Goodwin persze nem hagyhatta teljesen figyelmen kívül Roy munkáját sem, ezért hát újra visszahozta Kalóz Jack-et. De csak azért, hogy aztán 2-3 képregényfüzettel később ki is nyírja.

Azonban Archie bármilyen jó munkát is végzett, az az igazság, hogy ezek a képregények mai szemmel már inkább megmosolyogtatók, semmint izgalmasak. Persze erről nem ő tehet. Az SW világa ekkor még gyerekcipőben járt, s mindössze egyetlen film és a benne látottak voltak azok, amikre támaszkodhattak. Épp ezért talán nem véletlen, hogy a legnagyobb sikereket a 17-ik számmal érték el, melyben végre nem dobták a hősöket különféle elbaltázott új bolygók és lények közé, de még csak túldimenionált űrkalózok se álltak útjukba. Egyszerűen elmesélték Luke régi életét. Azokról az időkről regéltek, mielőtt Luke elindult volna kimenteni Leia hercegnőt. A képregény olvasói láthatták, hogyan álmodozott a Tatooine-on, hogyan versenyzett a barátaival a Beggar Kanyonban és hogy keveredett bajba a buckalakókkal. A 17-ik szám óriási sikert ért el és zsákszámra jöttek az olvasói levelek, melyekben a lelkes rajongók újabb visszatekintéseket követeltek. Kíváncsiak voltak a Ep.IV-ben említett Klón-háborúra; arra, hogy Vader hogyan ölte meg Luke apját, és, hogy tulajdonképpen ki a fene is ez az Obi-Wan Kenobi… Az egyik levélíró odáig ment, hogy azt javasolta: indítsanak egy teljesen új képregény-sorozatot BEFORE STAR WARS címmel, amely másról sem szólna, csak az előzményekről. Ám mivel a Lucasfilm nem engedélyezte, hogy a képregények ilyen irányba menjenek el, így a Marvel kénytelen volt lecsillapítani a kedélyeket. A nagy nyomásnak persze nem lehetett teljesen ellenállni, ezért a 24-ik számban egy újabb előzményről rántották le a leplet. A történet egészen a Köztársaság korába nyúlik vissza, ahol Obi-Wan, mint fénykorában tevékenykedő jedi lovag jelenik meg! Erről egy kép:

kepr4.jpg

 

Ma már furcsának tűnhet ez a szerelés, hisz látszólag oly magától értetődő, hogy minden jedi csuklyás köpenyben rója a galaxist. Pedig a Baljós Árnyak készítésénél még Lucas is gondolkozott valami komolyabb egyenruhán és sokáig úgy volt, hogy a jedik fekete vértet fognak viselni.

Az előzmények mellett azonban volt valami más is, ami állandóan a kívánságlisták élén szerepelt: Darth Vader. Vader elhelyezése a képregényekben azonban majdnem olyan problémás volt, mint az előzmények bemutatása. Archie Goodwin főleg attól félt, hogy ha Vadert túl sűrűn hozzák elő, akkor elkoptatott főgonosszá válik. Szerette volna, ha a sötét lovag minden megjelenése kellően erőteljesre sikeredne. De volt valami más is, ami Vader túlzott szerepeltetése ellen szólt: félő volt, hogy ellent mondanak vele a készülő új SW filmnek. Ezért hát csak egy mellékszál erejéig merték szerepeltetni, melyben egy fejvadász után kutat, aki tudja, hogy hol vannak a Halálcsillagot felrobbantó lázadók (a fejvadászt persze aztán Vader jól ki is nyírja).

 

S miközben Goodwin a képregény-füzetek hegesztésével foglalatoskodott, arra is volt ideje, hogy különféle újságoknak rövid, két-három kockás fekete-fehér SW szösszeneteket gyártson. Ezek az úgynevezett folytatásos stripek, amik tulajdonképpen feldarabolt nagyképregények voltak, melyek később összefűzött változatban is megjelentettek."

kepr5.jpg

 

Boomar összeállításának közlését a Birodalomtól a Jedi-ig a Birodalom visszavág adaptációjánál folytatom.

Link to comment
Share on other sites

Wow, most nézem, hogy egy régi irásom van ide bevágva (én lennék az idézett Boomar itt alant). Pedig már azt hittem, hogy a DVDextra törlése után (oda került fel eredetileg) ez az összeállitásom teljesen elveszett :) Ehhez tartozott anno egyébként egy csomó kivágott képkocka is amivel illusztrálva voltak a leirtak.

Link to comment
Share on other sites

Én nem hittem, hogy Te vagy, mert az írásmód nem stimmelt. :D Bár azért megfordult a fejemben.

Ez még egy nagyon korai irásom. Tippre azt mondanám, hogy még egyetemista voltam és még épp hogy elkezdtem barátkozni a nagyobb lélegzetvételű összefoglalók kanyarintásával. Ráadásul ezt igazából csak magamnak irtam, majd azon az alapon küldtem el zalusnak (azóta aeonflux) hogy véleményezze már, mire ő megirta hogy kitenné a DVDextrára. Pedig nem is lett igazán úgy megirva hogy nagyközönség elé kerüljön, de persze örültem neki mint a majom a micsodájának :) Mondjuk a szöveg sokszor a beszúrt képekre reflektál amik nélkül különösen furcsa olvasni :)

Link to comment
Share on other sites

Szia Bomarr!

 

A cikkek a lenti linkeken még elérhetőek, de sajna a képanyag már nincs meg. A képregényadaptációkkal egyébként az egyik célom az ide vágó cikkek egybegyűjtése. Régen én is olvastam a cikkedet és odáig voltam érte, így úgy gondoltam, ami megvan belőle és a filmekhez közvetlenül kapcsolódik, megosztom. Klasszikusokat csak szó szerint. Egyébként bocs, hogy rosszul írtam a nevedet.

 

 

 

http://www.kepregeny.net/sajtoarchivum/muvek-sorozatok/kulfoldi-kiadvanyok-sorozatok/dark-horse/a-star-wars-kepregenyek-tortenete-1-resz/

http://www.kepregeny.net/sajtoarchivum/muvek-sorozatok/kulfoldi-kiadvanyok-sorozatok/dark-horse/a-star-wars-kepregenyek-tortenete-2-resz/

Link to comment
Share on other sites

A lehető legöszintébben mondom, hogy ez tök megtisztelő és nagyon örülök neki, hogy van aki egy hét évvel ezelőtti irásommal foglalkozik. Közben kiderült, hogy a gépem rejtekén nekem ez az összefoglaló még megvolt képekkel együtt. Úgyhogy módositottam a hozzászolásod és beleraktam a vonatkozó képeket plusz azt a pár mondatot, amit azért vágtak ki teljesen érthetően mert képek nélkül semmi értelmük nem volt.

Han Solo egykori barátja, Jaxx a nyúl mondjuk sajnos kicsik kilóg nálam a képernyőről (edit: de ez gyorsan meg is oldodott).

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

A Fazekas-féle feldolgozás mellett érdemes foglalkozni a Marvel Star Wars-adaptációjával is részletesebben. Bomar régebbi SW-comics összefoglalója említi, a Howard Chaykin rajzaival elkészült művet, de most egy kicsit behatóbban foglalkoznék vele.

A Star Wars a Marvel-nél induló képregényfolyam 1-6. füzetében, több, mint 100 oldalon jelent meg. A szövegkönyvet Roy Thoma írta, aki egyébként remek képregényíró, szerintem legnagyobbat a Conan-sorozattal dobott. A képregény szövegkönyve nagyon pontosan követi a George Lucas nevével fémjelzett, de állítólag Alan Dean Foster által írt, s 1976-ban megjelent regényt. Thomas narrációja igen jó, modhatnám Cs. Horváth Tiboros :-), a képregény szövegkönyve több, a filmben nem látható jelentet is feldolgoz. Eddig nincs is hiba a képregénnyel.

Ami viszont a képi világot illeti............. Hát igen, Howard Chaykin ez elbaltázta. A szereplőket legfeljebb ruházatuk alapján lehet beazonosítani, de összességében nem hasonlítanak a filmben látható színészekre (Fazekas Attila csak egy van!!!!), a csillagrombolóról meg nem mondanám, hogy az stb.

A képregénynek összességében 2 erénye van:

1. megjelent,

2 tartalamaz deleted scenes-t.

Ez utóbbiak közül kiemelném:

- Luke megfigyeli az űrcsatát a Tatuin fölött,

- Luke és Biggs első találkozása

- Luke és Biggs beszélgetése a felkelésről

- Jabba - Solo jelenet, bár igen nagy szépséghiba, hogy itt Jabba valami rozmárfejű kétlábon járó lény (akkor még nem tudták milyen legyen Jabba, a filmből az élőszereplővel felvett jelenetet is kivágták, csak az SE-ben rakták vissza, jelentősen átalakítva a digitális Jabbával)

- Vadernek jelentést tesznek a Tatuini droidkeresésről

- Alderaan megsemmisítését belső képként láthatjuk a Halálcsillagból (állítólag így is tervezték a filmben is)

- Vörös Vezér beszélget Luke-kal (SE-ben látható, de rövid verzióban, itt kiderül, hogy Vörös Vezér ismerte Luke apját)

- Luke és Biggs találkozása a Yavin-4-en (SE-be beillesztve láthattuk)

- Luke-k siklóval mennek a Yavini bázisra.

 

A képi világ említett hiányosságai részben azzal magyarázható, hogy nem állt rendelkezésre a kész film, de ennek ellenére egyes produkciós fotókból jobb eredményt el lehetett volna érni. Erre példa a Fazekas-féle Birodalom visszavág.

 

A mű összességében csúnya, de ennek ellenére sikeres volt, több kiadást is megélt. Az utolsó talán 1995-ben volt, amikoris a THX verziót kiadták, majd az SE kiadásakor a Dark Horse egy újabb változtatot készített a New Hope-ból.

De ez már egy másik történet....

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
  • 2 weeks later...
  • 4 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information