Ugrás a kommentre
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Star Wars SAGA Fórum és Hírportál

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.
A fórum támogatása

Ajánlott hozzászólás

Hozzászólás ideje:

Beérett mi? Nálam is. Még kocsiban is szoktam nyomatni.

Mikor a fiam próbálja fütyülni a march of the resistance-t; hát azon besírnátok ti is..

Hozzászólás ideje:

Az utóbbi pár napban nagyon rá vagyok függve a film zenéjére. Torn Apart, Kylo Ren Arrives at the Battle, Rey theme, Attak on the Jakku, Jedi Steps, és a March of the Resistance a kedvencek, folyamatosan ezek mennek a háttérben mikor gépnél vagyok.

Valamint ez az összemixelt Kylo téma:

http://www.youtube.com/watch?v=yObjb4uNXWY

Jujj, nekem a film legemlékezetesebb zenéi (a Jedi Steps mellett) mindazok, amik Kylo Ren jelenetei alatt szóltak! :) Remek kis válogatás. :)

Hozzászólás ideje:

Eme dolog miatt többször is meghallgattam egymás után a két mjúzikot de sehogy se tudtam felismerni hasonló elemeket bennük. Pedig másoktól is olvastam már hogy van közös pontjuk. Az Anakin sötét tetteivel ugyanez a helyzet. Valaki valahol azt állította hogy van a Finnie-s mjúzik és amaz között hasonlóság de nékem az se jön át. Talán valamikor át fognak jönni. Egyedül a The High Council Meeting and Qui Gon's Funeral elejét tudom felismerni az elején. Szerimtem jobb lett volna ha Jani apó Maestro nem emelt volna át korábbi anyagot a vallomásos jelenethez és akkor nem lenne ekkora kavar.

Hozzászólás ideje:

A Finn's Confession szerintetek is hasonlít az Ankain is Free közepére? Akkor amikor Anakin és az anyja beszélget még bent a kunyhóban a kísértetiesen hasonlít rá.

Igen hasonlít. És más esetekben is vannak párhuzamok. Szerintem jók. Főleg mert prequel-esek!

Hozzászólás ideje:

John Williams - Main Title and The Attack on the Jakku Village

http://www.youtube.com/watch?v=FBeYD7yFWxE

Azt gondolom, hogy már rögtön az első track jól mutatja Williams hitvallását az EpVII kapcsán. Számos kapcsolódási pontot lehet találni a prequel zenei világával, még ha ezek nem is olyan szorosak, mint egy átemelt Erő téma vagy Birodalmi téma az OT-ből. Sok tényező játszik közre abban, hogy mitől emlékeztet bennünket egy zenei világ egy másik film zenei világára. Egyfelől nyilvánvalóan a közös dallamok, apró terc, kvint, stb. ugrások egyik hangról a másikra, ami lehet akár 3-4 hangnyi közös pont is, mégis az embernek egyből az tolakodik az agyába (fülébe), hogy ezt már hallotta valahol, valamilyen formában. Másfelől pedig a hangszerelés. Ha a zeneszerző ugyanazokhoz az eszközökhöz hasonló formában, hasonló módon teret adva nyúl, azzal elég erős kapcsolódási pontot teremhet más alkotásokhoz.

Számomra sokszori meghallgatásra mind a becsempészett 2-3-4 dallam részletek mind pedig a hangszerelés a prequelre emlékeztet. Persze ez lehet szimplán amiatt is, mert a prequel OST-ket jóval többször hallgattam meg, mint a régi részekét, ezért elnézést, ha valamit meghallok a prequelből, de nem hallok meg az OT-ből, pedig nyilvánvaló lenne. Hozzáteszem, az OT utalások jóval kézenfekvőbbek, hiszen sokszor konkrét téma került átemelésre (Falcon, Birodalom, Erő-téma, stb.). Az alábbi néhány példán keresztül inkább laza kapcsolódásokat szeretnék bemutatni a prequel zenei világa felé. A beidézett dallamok hangzása vagy üteme gyakran el fog térni a párhuzamba állított másik dallamtól, mégis (számomra) vitathatatlan lesz itt a kapcsolódás a hangszerelés, a zenei stílus vagy a dallam felépítése miatt. Az első trackre 4 konkrét példát hoztam.

1. példa

Track 1) 2:48-tól 2:53-ig (először hallgasd meg!)

A hangszerelési párhuzam (szerintem) egyik klasszikus példája. A dallam nem ugyanaz, de mégis egy apró és annál kedvesebb utalás a prequel hangzásvilágra a hangszeren keresztül.

0:24-0:27 EpIII

http://www.youtube.com/watch?v=pAxKsqkaRqQ

Hozzászólás ideje:

2. példa

Track 1) 3:31-től 3:54 (először hallgasd meg!)

Itt nemcsak egyetlen hangszer hozza a párhuzamot, hanem a felhasznált hangszerek egyvelege. Bár a lentebb beidézett geonosisi csatának az üteme gyorsabb és erőteljesebben is szól, véleményem szerint az EpVII zenéje 3:31 és 3:54 között remekül hozzásimul az EpII-es zene 4:50-5:14 közötti szakaszához (is).

4:50-5:14 EpII

http://www.youtube.com/watch?v=QEaoh_NeZV8

3. példa

Track 1) 4:34-től 4:37 (először hallgasd meg!)

Ez a nyúlfarknyi szösszenet remekül reflektál az EpIII The Immolation Scene dallamának kezdetéhez, persze fentebb transzponálva. Csupán néhány másodperc, mégis, a hasonlóság könnyen tetten érhető.

0:00-0:04

http://www.youtube.com/watch?v=52wByO_SFxA

Hozzászólás ideje:

(szétszedtem, mert egy hsz-be csak két media linket enged) :oops:

John Williams - Main Title and The Attack on the Jakku Village

http://www.youtube.com/watch?v=FBeYD7yFWxE

4. példa

Track 1) 4:40-tól 4:57-g (először hallgasd meg!)

Ennél jóval hosszabb hasonlóság rejlik a fenti 17 másodpercben, aminek a felépítése nagyon hasonló Padmé mustafari megérkezéséhez. Mindkettő lágyabb, lassabb felvezetéssel nyit, majd felpörgetett tempót követően jön egy kitartott hang (EpVII-ben 4:52-4:56, EpIII-ban 2:17-2:20) és a lezárás.

2:06-2:26

http://www.youtube.com/watch?v=1QS9x1HweRQ

Számomra az első trackben ezek hozzák a prequel hangzásvilágát, de nyugodtan vitára bocsájtom a dolgot. :)

• 1 hónappal később...
Hozzászólás ideje:
  • Szerző

Kissé meglepett a BD zenei extráiban Williams. Akik szerint felületesen végezte a dolgát az nézze meg hogy beszél a filmről. A jeleneteket konkrétan, fejből vágja, és azt is milyen elképzeléssel írta hozzá a zenét. Legjobban az fogott meg ahogy a film legvégén látható jelenetet elemezte zeneileg. :clap:

Hozzászólás ideje:

Kissé meglepett a BD zenei extráiban Williams. Akik szerint felületesen végezte a dolgát az nézze meg hogy beszél a filmről. A jeleneteket konkrétan, fejből vágja, és azt is milyen elképzeléssel írta hozzá a zenét. Legjobban az fogott meg ahogy a film legvégén látható jelenetet elemezte zeneileg. :clap:

Most bánom csak igazán, hogy elvesztettem az mp3 lejátszómat így már vagy 1,5 hónapja nem tudtam meghallgatni a futásomhoz a zenéjét. :(

Hozzászólás ideje:

Egészen zseniális, hogy amikor meghallgatom Rey témáját, olyan érzéscunami ránt magával, amit korábban pl. a Love Across the Stars esetében sem (!) éreztem, pedig az is rengeteg emléket, érzést idéz fel bennem. Miközben hallgatom a Rey's Theme dallamát, egyszerre érzem a jakkui perzselő homok forróságát, de az out of universe decemberi hideget is, az új film megismerésének élményét, és a kettő valahogy sajátos egyveleget hoz magával. Egyszerre uralkodik el rajtam egyfajta bájos kedvesség, ami egyértelműen Reyből fakad, és amit ez a zseniális téma tökéletesen megragad és ami elképesztő módon összekapcsolódik az agyamban a Karácsonyt belengő vidám, szeretetteljes légkörrel és persze a film irányába érzett izgatott várakozással. Aztán amikor ritmusváltás történik a zenében (2:15 körül), hirtelen magam előtt látom a céltudatos Reyt is, aki a semmiből jőve elképesztő Erőre tett szert villámgyorsan, és ezt meg is mutatja Kylonak. Látom magam előtt a szemében visszatükröződő fénykard pengéket és "érzem" magam körül az Erőt Maz Kanata tolmácsolásában.

Félretéve minden történetvezetési, bolygókat és faj változatosságot illető kritikát, a legeslegnagyobb előnye ennek a filmnek, hogy hihetetlen módon szerethető, és minden, amit ezzel kapcsolatban érzek, ott bujkál ezen dallamokban elrejtve, varázslatosan beleszőve a hangjegyek közé. Az egész zene olyan elemi módon összekapcsolódik Rey karakterének lényével, mint borsó meg a héja. Bár tudom, hogy sokan kritizálták Williamst a 7. rész filmzenéje miatt, de számomra ez az egy téma önmagában annyira zseniális, hogy ha a film alatt egyetlen más dallam sem csendülne fel, kis túlzással akkor is odáig lennék meg vissza. Bízom benne, hogy hasonló módon meg fogja majd tudni ragadni a mester a VIII. rész kvintesszenciáját is, és akárcsak a Rey téma esetében, partitúrára is tudja majd vetni. Ez már csak azért is fontos lenne, mert nálam a film hangulata és az a tény, hogy újra és újra meg akarom nézni, nagy mértékben fakad Williams zenéjéből és ebből a témából.

Aki mostanában nem hallgatta meg a Rey témát, és így kellő távolságra került a zenétől az elmúlt időben, annak mindenképpen javaslom, hogy tegye be egyszer, csukja be a szemét, és hagyja, hogy a zene érzéseket váltson ki belőle. Meg lennék lepődve, ha én lennék az egyedüli, akiben ilyen kedves érzéseket kavar fel a dallam, mert az EpVII-ben pont az a zseniális, hogy emberek millióit hozta közös nyelvre és tudta elvarázsolni... amiben, még ha sokaknál tudat alatt is, de hatalmas szerepe volt ezeknek a taktusoknak.

http://www.youtube.com/watch?v=65As1V0vQDM

Hozzászólás ideje:

Nekem is az éjféli premier ugrik be a Rey témájáról és a Jedi steps-ről is.

És furcsa módon nem a filmet juttatják eszembe, hanem az akkori hangulatomat.

Megint ottvagyok tőle a moziban, vagy a kocsiban hazafelé vezetve.-mert biz a soundtrack-et hallgattuk.

Én a kezdetektől dícsérem már a "7. szimfóniát", de mára már abszolút vitathatatlannak tartom, hogy egyérteműen felér a korábbi 6 Williams-műhöz!

Hozzászólás ideje:

Én összességében csalódtam az Ep.7-ben zenei téren, de Rey témája kapcsán csak egyetérteni tudok Donáttal, én is abszolút le vagyok nyűgözve tőle. Önmagában a zene is zseniális, de ami még jobb, hogy a filmben remekül alkalmazták többször is. Nagyon jól passzolt Rey-hez, a nyugisabb, merengősebb részekhez ugyanúgy, mint a katartikus csúcspontoknál. Többször is felcsendülnek belőle dallamok, pl. a film végén is fantasztikusan ül. Ugyan csak ezt az egy tételt, de ezt már az első perctől kezdve a legnagyobb SW zenékkel kezeltem egy lapon, és vélhetően be is fogja járni azt az utat, amit mondjuk a Duel of the Fates, az Across the Stars, a Binary Sunset vagy éépen az Imperial March.

Hozzászólás ideje:

Imádom a Rey's Themet, tényleg hihetetlen, hogy rengeteg érzelmet vált ki az emberből, bár számomra még nagy kedvenc a March of the Resistance és a Scherzo for X-Wings is :)

Szerintem abszolút jól sikerült a soundtrack, és egyediséget is kölcsönöz az új trilógiának.

Kíváncsi leszek majd, mennyiben lesz az Episode 8 zenéje hasonló, mert hiába voltak PT-s és OT-s témák is, de mégis a két, már teljes trilógián belül is minden filmnek megvan a sajátos hangulata, zenei értelemben is.

Szerkesztve: - Shettard Hart

• 1 hónappal később...

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

Jelenlévő felhasználók 0

• Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.