Ugrás a kommentre
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Star Wars SAGA Fórum és Hírportál

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.
A fórum támogatása

Ajánlott hozzászólás

• 2 héttel később...
Hozzászólás ideje:

Ma van az év legszomorúbb napja. 

Boldog legszomorúbb napot!;)

Jót derültem, miután az örökbecsű Metró újságot ma hosszú szünet után újra kezemben tarthattam, s értesültem róla, hogy egy Brit tudós :D már jó, kiszámolta :lol: hogy január harmadik hétfője a legszomorúbb nap az évben, ami történetesen ma van. :sor::hb:

It's made my day. :angel:

Megvan a képlet, juhuuuu. 

https://qubit.hu/2023/01/16/allitolag-ma-van-az-ev-legszomorubb-napja-de-a-blue-monday-nem-tudomany-csak-uzlet

Szerkesztve: - Szisz

• 2 héttel később...
Hozzászólás ideje:
6 órával ezelőtt, Donát írta:

Valakit esetleg érdekel egy matekpélda? Ma találtam ki, a való élet ihlette, kell hozzá minimális fizika, valség számítás és függvények (+ kicsi geometria).

Én láttam a facebook-on és fel is dobtam a nálam jobb matekos családtagoknak. Elgondolkoztak rajta, de csak odáig jutottunk közösen, hogy

Spoiler

mindenképpen jobban jársz, ha megelőzöd a 80 km/h-val haladó másik autóst, mert biztosan 1 perccel hamarabb érsz a lámpához, s annak függvényében, hogy épp zöld-sárga (25% esély) vagy piros (75% esély) a lámpa, lesz az előnyöd valamekkora. De hogy ezt tovább finomítsuk, ahhoz a valószínűségszámítás kifogott rajtunk. :D 

Hozzászólás ideje:
11 perccel korábban, Pildi írta:

Én láttam a facebook-on és fel is dobtam a nálam jobb matekos családtagoknak. Elgondolkoztak rajta, de csak odáig jutottunk közösen, hogy

Spoileres tartalom megtekintése

Várj, berakom ide is, hogy meglegyen az előzménye. :) 

Idézet

Ha valaki esetleg unatkozna, íme egy összetett matek feladat a való életből. Kell hozzá egy kicsi fizika, egy kicsi valószínűség számítás és egy kicsi geometria is.

Autóval épp kijössz a városból, mikor előtted egy autó 80 km/h sebességgel tötyög. Ha megelőzöd, a következő 5 km-es szakaszt 100 km/h átlagsebességgel teszed meg, ha nem előzöd meg, akkor 80 km/h-s átlagsebességgel.

Igen ám, de az 5 km-es szakasz után jön egy lámpás kereszteződés, ahol a lámpa 15 másodpercig zöldet (vagy sárgát, amin még átmész) mutat, 45 másodpercig pirosat.

Kérdés: mennyi lesz a várható idő előnyöd a leelőzött autóhoz képest a kereszteződés elhagyása után?

@Pildi van bekészítve három segítségem, mondom az elsőt.

Spoiler

ahhoz, hogy közelebb jussatok a megoldáshoz, érdemes felírni, hogy attól függően, hogy a zöld 1., 2.,15 vagy a piros 6., 7., ... 60. másodpercében értek oda a lámpához, hogyan alakul az úton megszerzett előny. Ja és a feladatból egy picit talán hiányzik az, hogy az általatok leelőzött autó a továbbiakban is 80-nal halad amíg el nem éri a lámpát. :) 

Hozzászólás ideje:
1 órával ezelőtt, Donát írta:

Várj, berakom ide is, hogy meglegyen az előzménye. :) 

@Pildi van bekészítve három segítségem, mondom az elsőt.

Spoileres tartalom megtekintése

Átgondoljuk újra. :) 

• 1 hónappal később...
  • 2 héttel később...
  • 3 héttel később...
  • 1 hónappal később...
  • 3 héttel később...
  • 3 héttel később...

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

Jelenlévő felhasználók 0

• Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.