Ugrás a kommentre

3x14 - Legacy of Mandalore


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

14. rész - Legacy of Mandalore / Mandalore öröksége

 

epguider314.jpg

 

Írta: Christopher Yost

Rendezte: Mel Zwyer

 

Helyszín: Krownest

 

Szereplők:

Kanan Jarrus - Freddie Prinze Jr.

Ezra Bridger - Taylor Gray

Sabine Wren - Tiya Sircar

Ursa Wren - Sharmila Devar

Tristan Wren - Ritesh Rajan

Gar Saxon - Ray Stevenson

Fenn Rau - Kevin McKidd

C1-10P

 

Történet

Sabine hazatér szülővilágára, a Krownestre, hogy a sötét kard segítségével a lázadás ügye mellé állítsa a Wren klánt. Ehhez viszont az anyját kell meggyőzni, akivel a viszonyuk ez időtájt nem felhőtlen. A küldetésen barátok, szövetségesek, családtagok és ellenségek kerülnek össze, és nem mindenkinél egyértelmű, melyik oldalon áll.

 

Rebels Recon

 

Érdekességek

- A Wren kastély kinézetét erősen befolyásolta Frank Lloyd Wright amerikai építész munkássága, amelyet szerves építészetnek is neveznek. Természetesen az épület mandalore stílusjegyekkel is bőven megáldott. Szembeötlő még a hasonlóság a Skywalker Ranch-en lévő Lucasfilm Animation korábbi központjával is.

- Ursa Wren portréja stílusában hasonlít Gustav Klimt szecessziós festményeihez.

- Az ötlet, hogy Sabine-nak testvére van, végigkísérte a történet kialakulását. A pre-produkciós időszakban még egy ikertestvért képzeltek el mellé, akinek a neve Sacha lett volna. Később lett fiútestvér, aki a Concord Dawn védelmezője volt. Ezt a szerepet később Fenn Rau kapta.

- A sztori kezdeti szakaszában Tristan neve Jona Wren volt.

- Sabine mando nyelvű beszéde a következőt jelenti: ”A Wren Klánt hívom. Sabine Wren közeledik. Kérlek, válaszoljatok.” A válasz a következő: ”Vettük, Sabine Wren. Készenlét.”

 

Concept Art galéria

 

1.jpg

A Wren-rezidencia halljában látható portré

 

2.jpg

A Wren-ház mandalore harcosa. Koncepciórajz

 

3.jpg

Tristan Wren koncepciórajzon

 

4.jpg

Ursa Wren koncepciórajza

 

5.jpg

A Wren-ház rezidenciájának külső környezete. Koncepciórajz

 

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel kapcsolatban itt, a felirattal kapcsolatban pedig itt találsz információt. Ezt a topikot ne ezekre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 1 hónappal később...

Ez előző rész az érzelmi többlete miatt ütősebb volt, de ez sem volt kutya, pláne a vége miatt. Ezek szerint akkor Sabine-t már kevesebbszer fogjuk látni. Kár, pláne, hogy úgy néz ki, ez volt az első rész afelé, hogy a Rebels csapata elkezd eltűnni a porondról. Bár tuti nem most láttuk utoljára (a lázadás "nagy dobása" alkalmával még tuti visszatér - és még van egy jelenet a trailerből, ami nem szerepelt a sorozatban - bár lehet, hogy kivágott jelenet vagy csak én nem emlékszem rá), de ki tudja, mikor tér vissza legközelebb és meddig marad, ha marad. Addig meg (legalábbis, amíg nem kapunk más magyarázatot) itt a válasz arra, hogy ő hol volt az ep4-6-ban: Mandalore szabadságáért küzdött az övéi között.

 

Tetszett, hogy végül Sabiine nem vállalta be a vezetést - bár lehet végül ő lesz majd a vezér, de bírnám, hogy Satine egyik rokona lenne, Bo-Katarn vagy Korkie lenne.

 

A párbaj Gar Saxonnal ütős volt. Azért ha már két sima mandi ilyenre képes (és hát azért Pre Vizsla is jól nyomta) vajon mire lehetett képes Tarre Vizsla. Egy Mandalore a szokásos eszköztárával és az Erővel felszerelkezve? Hát kevesebb veszélyesebb dolog lehetett azokban az időkben a Galaxisban. :)

 

Kicsit sajnáltam, hogy nem Mandalore-ra tértünk vissza, de valahol érthető, oda azért valószínűleg csak így nem tudna berepülni a Phantom II-vel két Jedi, Sabine és Fenn Rau. Ráadásul Sundari még zárt város is, minimális bejutási lehetőségekkel. Krownest viszont elég jól festett, fákkal, hóval és a Wren család házával. Különösen tetszetős volt, hogy hasonlított a főcsarnok (nappali :) ) Satine tróntermére, csak Ursa képe nem volt olyan absztrakt. Apropó, Sabine anyja érdekes jelenség. Szép, hogy mindent meg akar tenni a családjáért, de azért Saxon értesítése hajmeresztő húzás volt. Viszont Tristan egyelőre nem nagy szám, elég sablonos lett.

 

Amúgy van egy olyan érzésem, hogy a lázadás "nagy dobása" nem fog összejönni. Nagyon úgy tűnik, hogy ez lenne a legnagyobb támadás a Birodalom ellen,, de tudjuk, hogy az első jelentős győzelmet a scarifi csatában aratták. Nekem nagyon az az érzésem, hogy a lázadók nagyon nagy pofont fognak kapni a Birodalomtól Thrawnnak hála. :para:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Amikor azt mondja, hogy "a barátaim a lehetetlent lehetségessé tették". Úgy rémlik, ez a mondat még nem hangzott el egyik részben sem. Nem tartom kizártnak, hogy csak nem emlékszem rá vagy figyelmetlenségemben elsiklottam mellette, de nem rémlik ez a mondat, se a jelenet egésze (mondjuk az semmit sem jelent, mert elég sok szöveg van a trailerekben más jelenetek alá vágva).

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Amúgy egy érdekes apróság: se Kanan, se Ezra nem visel pisztolyt, csak a fénykardjaikat vitték. Talán végleg felvállalják, hogy Jedik, és ezután már nem használnak lőfegyvert? Az ep6-ra Luke is leszokott a pisztolyhordásról.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Midseason-Trailer spoiler

 

Mivel a évad közti előzetesben a nagy rajtaütéskor jelen vannak mandalore-i hajók 2:33-nál, így valószínűleg még viszont látjuk a bagázst ebben az évadban

 

 

 

 

Ezt nem is vettem észre. Akkor a mandaloriak lesznek a nem várt segítség majd a fináléban ami a leírásban volt. A Saw tippem akkor nem fog bejöni.

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Kicsit hosszú volt most a szünet, de ez az epizód teljes mértékben kárpótolt érte. Szerintem nagyon jól sikerült folytatni Sabine és a mandaloriaiak sztoriját. Azok után, hogy az előző rész sokkal inkább karakterközpontú volt és egyértelműen Sabine személyes (elsősorban) belső vívódására volt kihegyezve, most egy kicsit kitágítva a kontextust a családjával folytatott közvetlen interakció került a főszerepbe. Tetszett, ahogy fokozatosan bomlott ki, hogy mik az anyja szándékai, milyen viszontagságokon kellett keresztülmennie a családjának és milyen motivációk mozgatták a Sabine és az anyja közötti kapcsolatot. Ahhoz képest, ahogy a korábbi epizódban referált rá, meg ahogy itt is indult végül szép (néhol kicsit kacskaringós) ívet leírva érkeztünk el oda a rész végére, hogy Sabine otthagyta a Ghost csapatát és a mandalori ügy mellé állt. A fiatalabb szereplők (elsősorban Ezra) szemszögéből egy kicsit coming of age is a sorozat, még, ha Sabinenál nem is egy klasszikus felnövési történetet láthatunk, ő már kész nő az érettség szempontjából, de itt a felelősségvállalásban egy nagyon fontos pontot élt meg és ez az elszakadás (még ha nem teljesen végleges is) a korábbi családjától egy kicsit szimbolikus is volt itt a végén.

 

Mandalore szempontjából is érdekes volt, hogy milyen lesz majd a rész utóélete. (Egyébként az tetszett, hogy egy kicsit a realitások talaján maradva a még igencsak fiatal Sabineból nem próbáltak meg rögtön egy nemzetvezetőt csinálni, hanem ő is valaki tapasztaltabbnak szánja a darksabert... itt tetszene Dzséjt elképzelése, hogyha behoznák Bo-Katant a képbe.) Ugye Fenn Rau káoszról beszélt és reconban is volt szó róla, hogy Mandalore újabb polgárháború elé nézhet, ha odáig eszkalálódik a konfliktus, a Saxon halálát követő hatalmi vákum eredményeként. Egyébként kitérve még egy kicsit a reconra, nagyon érdekes volt a Wren család háttértönténetébe nyújtott betekintés. Kíváncsi leszek, hogy ők miként tudnak majd érvényesülni az új helyzet teremtette lehetősége között... mi lesz Sabine apjával stb. Mindenesetre egy kemény mandalori konfliktust, ahol a korábban említett szereplők mind feltűnnek, a Ghost legénységével, esetleg egy-két birodalmi nagykutyával (mondjuk Tarkin) nagyon megnéznék egy több részes story-arc keretében a következő szezonban.

 

A látványt tekintve is remek volt az epizód, a mandaloriaiak még mindig baromi jól néznek ki. Ezek a páncélok számomra megunhatatlanok, bár a Saxon féle szuperkommandós páncélokkal azért még fokozni tudták az esztétikumot. A helyszín is jól nézett, kicsit, hideg, monokróm, pragmatikus, de valószínüleg ilyen a mandalori kultúra is. A végső párbajban annyit változtattam volna, hogy ott látszik mikor Sabine és Saxon összecsap, hogy berepedizik a jég alattuk - ez ugye korrelál a havas tájjal járó hideg időjárással is. Itt tetszett volna, ha a harc közben alulmaradó Saxon alatt beszakad a jég és Sabine mégis megmenti az életét... aztán ugye ennek ellénére Saxon az életére tör... és ekkor öli még végül az anyja.

Egyébként az anyja egész komplex volt, bár ez a kifejezetten hajlékony gerinc számomra nem tette túl szimpatikussá még, ha nehéz időkben nehéz döntéseket is kell meghozni és a szándékai tisztának voltak mondhatóak. Tristan komplexitásáról sokat nem tudnék írni, az ő nagy pillanata annyiban merült ki, hogy benyomta azt a sablonos jelenetet, hogy úgy csinál mintha nem, aztán mégis a családját választja. Nem nagyon volt fókuszban, de ha folytatnák a Wrenek történetét, talán ő is inkább képbe kerülhetne. Talán, ha a végén ő ölte volna meg Saxont, mint korábbi beosztottja abban láttam volna fantáziát, de az anyjuk szempontjából azért mégis jobb volt ez így, ahogy volt, mert Sabine és az anyja kapcsolata nagyobb súlyal bírt.

Összességében én abszolút elégedett voltam a résszel, érzelmi szempontból annyira nem érintett meg, mint az előző epizód, de egy remekül sikerült folytatást kaptunk és egy rengeteg potenciállal bíró szálként marad még bent a kalapban.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez egy nagyon erős epizód volt!

 

Bepillantást kaphattunk Mandalore jelenlegi helyzetébe, ami nagyon tetszett. Nem gondoltam volna, hogy Sabine már most otthon marad, bár biztos voltam benne, hogy egyszer megtörténik majd. Ez azt is jelenti, hogy elkezdett erodálódni a Ghost csapata. Vajon ki lesz a következő?

 

Remek volt a Krownest, bár kicsit a Carlacra hasonlított de annyi baj legyen. :) A Wren család birtoka is tiszteletet parancsoló volt, az épület belső terei hozták a már korábban megismert Mandalore-i építészeti jegyeket. Itt teljesedett ki a Wren klán története. Teljesen érthetőek voltak a viszonyok, ki, mit, miért tesz vagy tett a múltban. Sabine anyja is az a fajta igaz Mandalore-i aki végletekig tiszteli a hagyományokat de van egy pont amin nem tud és nem is akar átlépni. Főleg ha a családja kiirtásáról van szó. Gar Saxon egy igazi birodalminak való sunyi alak, már az első feltűnésekor se tetszett a pofája és ez itt se változott, sőt. Jó volt a csatajelenet a fogadóteremben, majd az epizód csúcspontja, Sabine és Saxon párbaja. Nagyon drukkoltam, hogy öljék meg Saxont! Már kezdtem húzni a számat amikor a lány kihagyta a ziccert (bár jobban belegondolva nem illet volna hozzá egy hidegvérű gyilkosság), de a grófnő megtette amit meg kellett tenni. Saxontól a jövőben semmi jóra nem számíthattak volna, jobb volt őt kiiktatni.

 

Mint említettem már fentebb, meglepett, hogy Sabine otthon maradt, de jobban belegondolva logikus a döntése. A történtek után megnyílt az út, hogy Mandalore ismét a maga ura legyen és ebben a megtért Sabine nagy szerepet játszhat. Jól sejtettem, hogy felmerül a vezetői szerepe, de ezt okosan és szerényen máris visszautasította. Persze ez nem jelenti azt, hogy egyszer majd ő legyen a vezető. Érdekes lenne látni mi fog történni Sundarin: ki lesz az új vezető, megtalálják-e Sabine apját és egyáltalán segítenek-e majd a lázadásnak. A későbbi történéseket figyelembe véve erre kevés esélyt látok.

 

Viszont ami még megütötte a fülemet az a támadás, amiről Sabine beszélt. Abban a formában ahogy előadta biztos nem fog megvalósulni. Nagyon rosszat sejtek. :para: De ez már nem ennek a topiknak a témája. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ugye Fenn Rau káoszról beszélt és reconban is volt szó róla, hogy Mandalore újabb polgárháború elé nézhet, ha odáig eszkalálódik a konfliktus, a Saxon halálát követő hatalmi vákum eredményeként.

Ehhez viszont lesz egy-két szava a Birodalomnak is, hiszen a saját emberüket ölték meg. Esetleg aki Saxon utódja kíván lenni az kérheti Palpatine segítségét a hatalom megszerzéséhez.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Emlékszem az első évadban mennyire hiányoltuk Sabine hátterét, mennyire örültünk, mikor egy cseppnyit bepillanthattunk dolgaiba, először az Out of darkness c. részben.

Hova is jutottunk el most?

Micsoda karakter vált belőle?!

Remek rész! Vagány párbaj! Pazar látvány egy iszonyatosan hangulatos helyszínen!

 

Más: Kanan kapjon már kyber-szemeket, indítsunk petíciót. -tudjátok miért mondom.. :)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Kissé lemaradva, de ezt a részt is pótoltam. Sabine távozása szerintem csak átmeneti, ennek ellenére sajnálom, hogy jó ideig nem látjuk viszont. De Filoni halvány utalása arra, hogy talán nem most szerepelt utoljára, a következő részek leírása és címe alapján arra enged következtetni, hogy idén már nem tér vissza. Azaz biztosra veszem a 4. évadot. Jó volt további plusz infókat kapni Sabine-ről (így a végére kezdtem jobban csípni, mint a sokáig favorit Herát), a korábbi évadokhoz képest szépen kibontották a karaktert. Szintén pozitívum, hogy valamelyest megismerhettük a Mandalore TCW utáni sorsát. A jövőre nézve Bo-Katan felé hajlok, mint a nép ideális vezetője (kellően harcias, ugyanakkor nem vérszomjas). Sabine-t még nem érzem elég kiforrottnak a poszthoz, bár jó úton halad.

Kíváncsi vagyok, hogy a "Császár Keze" csak egy szófordulat-e (bár mintha valahol azt olvastam volna, hogy igen), vagy utalás Palpatine Legendákból ismert ügynökeire, pl: Mara Jade-re. :hmm:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Az idei évad eddigi legjobb része nálam. Minden stimmelt, a hangulat (amikor sétálnak a csendben a hóban, milyen durva már), az akciók, a karakterek - Sabine anyja kimondottan jól sikerült! A végén egy pillanatra ledöbbentem, azt hittem Sabine kapja a lövést, az durva lett volna, de sikerült elvarrni Saxon szálát is hála égnek. Nagyon egyben volt, és ráadásul Sabine is feloldozást kapott végre! Bravó! :clap:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csak nekem volt kicsit zavaros a történet? Ursa azt mondja, hogy a klánok megharagudtak a Wrenekre Sabine miatt. Furcsa, hogy ezek után úgy akarják visszaszerezni a respektjüket, hogy a Birodalom által hatalomra juttatott kormányzatot támogatják. Ezzel a tettükkel még inkább ki kellene vívniuk a klánok haragját.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.