Jump to content

Whill Krónikák


lokatelli

Recommended Posts

J. W. Rinzler The Making of Star Wars Revenge of the Sith című könyvében találunk néhány idevágó mondatot a rendezőtől, melyeket a film forgatásának első napján jegyzett le a szerző. R2-D2 első jelenetének forgatására készülve George Lucas Rob Coleman animációs rendezőnek mesél arról, miért szemtanúja Artu a történet szinte minden fontos eseményének. R2-D2 az ? mondja Lucas ?, aki A Jedi visszatér eseményei után száz évvel elmeséli a Skywalkerek történetét a Whill Krónikák lejegyzőjének (Keeper of the Whills).

 

Ez a rövid részlet késztetett arra, hogy megkérdezzem: Kik azok a whillek? Hogy jönnek ők képbe? Van valós ihletőjük a való világból?

 

Ez a Lucastól származó információ a legtöbb amit én tudok róluk. Az ep4 regényváltozatának előszván kívül és a forgatókönyv változatokon kívüli emlegetésüket leszámítva semmit nem hallottam róla.

Esetleg tud valaki valami pletykát, vagy konkrét sztorit, hogy kik ezek, és miért az ő krónikájuk írja meg az SW sztoriját.

Link to comment
Share on other sites

Ez legalább olyan misztikus terület mint a Plaguies-Palpatine-Anakin vonal.

 

Lucas már az EPIV korai forgatókönyveiben is szerepeltette őket, a végére csupán egy bevezető fejezet jutott nekik a regény változat elején. A ROTS regényben asszem sámánként említik őket, de eredetük ismeretlen. Az egyik verzió szerint egy magasabb rendű faj, akik talán másik galaktikából érkeztek. Ők egyfajta krónikások, a galaxist kutatják. Néhányan közülök szert tettek a halál utáni élet titkára, gyakorlatilag megfejtették Qui-Gon és a későbbi Jedik titkát. Aztán van olyan képlet is, hogy talán Yoda faját hívhatták Whilleknek, de ez szerintem elég elrugaszkodott.

 

Gyakorlatilag az egész SW, egy R2 által elmesélt, és egy Whill által leírt visszaemlékezés. Így még nem is gondoltam rá, de nagyon érdekes. Bár a film elején a réges-régen felirat egyértelműen erre utal, mégse gondoltam bele ebbe. :)

Link to comment
Share on other sites

De ha R2 mesélte el, akkor hogy tudott elmondani olyan dolgokat, aminek nem is volt a részese? (EpI - Kereskedelmi Szövetség hajóján a kalandok - Qui-Gonn, Obi-wan... pl.)

 

 

Donát

Nyílván a Jedik beszámoltak a királynőnek a történtekről, ahol ott volt ő is.

Link to comment
Share on other sites

Az EpI-ben R2-val először a Nubienen találkozunk, nem? A Jedik pedig a holonet adáskor számoltak be Amidalának a fejleményekről (nem volt tárgyalás, stb)

 

De fölösleges leragadni ezen, a példával azt szerettem volna érzékeltetni, hogy R2 nem volt ott mindenhol, így kicsit sántít ez a "mindent ő mesélt el" dolog. Felhővárosban sem volt ott, és akárki mesélte is el neki, olyan részletességgel aligha tért ki rá a dologra, hogy C-3PO fejével dobálóztak a "koboldok" a szeméttelepen. :) Szal nekem ez sántít.

 

 

Donát

Link to comment
Share on other sites

R2 elmondta amit tudott, de a film nem az ő leírása alapján készült.

Lehet úgy is nézni hogy a Whillek R2 történetei alapján kutakodtak tovább, hogy kibogózzák a történetben a hibákat, a foltokat.

Szerintem is így lehetett.

 

Donát. Senki nem mondta, hogy R2 elcsipogta, hogy Anakin melyik ujjával kapcsolta be a fénykardot... A leglényegesebb történéseknél ott volt valamelyik robot. Mert itt lényegében C3PO-ról is szó van.

Link to comment
Share on other sites

A filmekben a whillekből csak a kék felirat maradt.

Deleted Magic arról árulkodik, hogy tervbe volt véve, hogy a jól ismert szöveg helyett egy idézettel indít a film a Whill krónikából. Nem tudom mennyire hiteles forrás, mégis csak egy rajongó rakta össze, de mégis érdekes.

 

Nyilván, ha R2 mesélte el a whilleknek, akkor csak nagy vonalakban mondta el, nem forgatókönyvet diktált a krónikásnak.

Lucas meg olvasta a krónikát, és ő írt forg. könyvet. :)

Ezzel a kis szösszenettel valóban nagy pluszt kap a kék felirat, még akkoris, ha eddigis különlegesnek érezte az ember. Még én sem éltem magam bele, hogy az egész R2 által mesélt visszaemlékezés.

 

Mindenesetre uncsi lehetett R2 Jedi utáni száz éve, ha még akkor is a Skywalker sztorit meséli. :peace:

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...
  • 5 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information