Ugrás a kommentre

Értékeld a filmet


Milyen osztályzatot adnál a kilencedik epizódnak?   

68 felhasználó szavazott

  1. 1. Milyen osztályzatot adnál a kilencedik epizódnak?



Ajánlott hozzászólás

2020. 01. 25. - 16:19, Wilde írta:

Január eleje óta folyamatban van egy hosszabb lélegzetű esszé a filmről... anno a szakdolgozatomon nem ültem ennyit, de meg fog születni,

Elkészült már? :P:D 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 2 hónappal később...

Sziasztok!

Most néztük éppen meg a IX. részt újra a feleségemmel. Azért (is) emlékezetes számomra ez a film, mert ez volt (akkor még barátnőmmel) első közös mozi élményünk. Fantasztikus volt újra megnézni. 

Az jutott eszembe Palpatine kapcsán ... pontosabban a 'légből kapott visszaráncigálása' kapcsán... hogy:

 

Ugyebár tagadhatatlan, hogy a Prequel volt igazán Palpatine trilógiája. Ott (a nézőn kívül) senki sem tudta (főleg a Jedik nem), hogy kicsoda is valójában ez a jóságosnak tűnő öregúr. Mindenkit az orránál fogva vezetett. A Prequel egyik nagy zsenialitása az, ahogy bemutatta Palpatine mestertervét. Parádés volt, ahogy háttérben maradt az alteregójának, Darth Sidiousnak hála. (És ugye Sidiousként sem parádézott épp túl sokat). 

 

A Classic trilógia abszolút nem rá fókuszál, bár mikor már "nagyon kellett" azért behozták (VI. rész) igencsak központi és fajsúlyos szereplőnek. A Classic trilógiában is láthatjuk, hogy inkább meglapul az öreg, nem tetszeleg boldog boldogtalannak... ezért is lepődtek meg a tisztek, mikor kiderült, hogy az Uralkodó a II. Halálcsillagra fog érkezni (mert ugye szokatlan volt az Uralkodót magát élőben látni)... ám megtudjuk azt is, hogy egész végig ő mozgatta a szálakat a háttérben, akárcsak a Prequel trilógiában.

 

A Sequelben ez a "látszólagos előrángaás" ezen gondolat mentén szerintem magyarázható. Palpatine nem váltott igazából stratégiát. A háttérben maradt. Meglapult és nem mutatkozott addig, amíg elérkezettnek nem látta az időt arra, hogy felfedje magát. Csak most ezúttal a néző sem tudta, hogy valóban az öreg manipulátor van most is a háttérben és ténylegesen ő mozgatja a szálakat!

Már nem érezem Anakin áldozatának és kiválasztottságának az "elpocsékolását" sem, mivel Anaikin maga döntött arról, mikor átállt a sötét oldalra, hogy nem tölti be a Kiválasztott szerepét. Az Erő mégis megtartotta a kiválasztottságát a családján (a Skywalker) vérvonalon keresztül, majd megtérve újra a jó oldalra, halála előtt mégis (bár csak egy rövid időre) de egyensúlyt teremtett az Erőben és legyőzte a Sith-eket! A végleges győzelmet a Sith-ek felett (és ezzel a zseniális Palpatine felett is) Anakin hagyatéka és családjának NEVE hozta el... ami Palpatine számára a legkomolyabb fricska, hogy saját vérének keze által... aki aztán maga veszi fel a Skywalker nevet és építi újjá a Jedi Rendet.

Ha ez a befejezés nem zseniális, akkor nem tudom mi az!?!

Szóval végérvényesen helyre került nálam minden a IX. részben és a teljes SAGA-ban is!

Fantasztikus!

Szerkesztve: - Darth Riddick
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Én annyit hozzátennék, hogy szerintem Anakin az átállása ellenére megmaradt kiválasztottnak. Sőt talán pont ez az átállás kellett ahhoz, hogy igazán az legyen, mert így a személye mindkét oldalra hatással volt. Palpatine-t ugyan nem sikerült végérvényesen megölnie, de azzal, hogy megölte, elvette tőle azt, amit más nem tudott volna: a halhatatlanságot. Ha akkor Anakin nem hajítja bele az aknába, az Örök Sith időt kaphatott volna arra, hogy tökéletesítse Sidious feltámadásának módszerét, és az öreg nem kényszerül egy haldokló klón testbe. Postafordultával visszatérhetett volna a Birodalom élére, és valószínűleg akárhányszor megtehette volna.

És azzal, hogy Anakinból Darth Vader lett, talán az egyetlen olyan emberré vált, aki olyan helyzetben lehet, hogy tényleg megölhesse Sidioust időben. Ahogy Riddick is írta, császárrá koronázása után nagyon ritkán lehetett élőben látni. Olyan ritkán, hogy ahogy azt a Rebels-ben láttuk, a propaganda simán eladhatta, hogy az arca rendbejött, felgyógyult a kétszínű Jedik aljas merénylete okozta sérülésekből. Kevés ember előtt mutatkozott, és még kevesebbszer hagyta el a Császári Palotát. Több mint valószínű, hogy azért, mert féltette a gyúksz*ros életét. Akikkel találkozott, azok meg nem voltak éppen ellenfelei, kivétel Vader. Amúgy érdekes, hogy még Vaderrel sem találkozott a szükségesnél többet, sőt a tanítványát elsúvasztotta a Mustafarra, szóval látható, hogy még tőle is eléggé tartott. Mégis, ő volt az egyetlen olyan személy, aki nem csak képes volt megölni Palpatine-t akkor, de esélye is volt erre, mert mindenki másnál sűrűbben találkozhatott vele.

Szóval Anakin tette és szerepe egyáltalán nem veszett kárba azza, hogy Sidious feltámadt, ugyanis ő volt az ep4-6-ban az egyetlen személy, akinek módja és lehetősége volt megölni, még azelőtt, hogy Sidious csatlósai tökéletesíthették volna a feltámadás módszerét. És ezzel bizony az elkerülhetetlen kipusztulás irányába taszította a Sith-et, lényegében beütötte az utolsó szöget a koporsóba, Rey meg ráhányta a földet. :) 

És az egyensúlyt is ő állította be azzal, hogy Palpatine-t ledobta. Az egész Sagát nézve szerintem az Erő Egyensúlya természeténél fogva hullámzik, hogy Lucas vízfelszínes példájánál maradjak. Mindig voltak és lesznek benne hullámok, sosem teljesen tükörsima a felszín. Az ep1-6-ban az volt a baj, hogy épületmagas cunamik követték már egymást. Eme pusztító hullámok ellen kellett falat emelni a Kiválasztott képében. És ezen hullámok azért jöttek létre, mert a Jedik szépen-lassan letértek az útról, a béke őrzéséről, politikai bábokká váltak, már csak a Köztársaság érdekeivel foglalkoztak, közben pedig a háttérben a Sith megerősödött, aknamunkával romlást hozott a Galaxisba. Ezek okozták a cunamikat. Anakin viszont megállította, és az ep6 után újra viszonylag nyugott állapotba került az Erő.

De, sosem teljesen tükörsima, mindig vannak benne hullámok, kisebbek-nagyobbak. A Jedik feladata, hogy arra vigyázzanak, hogy ezek a hullámok ne alakuljanak újra cunamivá. Szóval, véleményem szerint az ep7-9-ben már azt láttuk, amit az ep1-3-ban a Jedik részéről még nem láttuk: őrizték az egyensúlyt. Vagyis hát, ebben az esetben Rey vigyázott az egyensúlyra. A hullámok kezdtek erősödni, sűrűsödni, és a Jedi közbelépett. Nem lettek újabb cunamik, gyorsan visszaállt abba a viszonylag nyugott állapotba, amit Anakin elért.

Tehát, az ep1-3-ban azt láttuk, hogy mivé fajul az, ha a Jedik nem őrzik a békét, ezáltal az Erő Egyensúlyát. Az ep4-6-ban annak lehetünk tanúi, hogy a Kiválasztott falként megállítja a cunamikat, ezzel beállítja a nyugalmi állapotot, azaz az Erő Egyensúlyt. Az ep7-9-ben meg azt látjuk, hogy a Jedik visszatérnek a béke, ezáltal az egyensúly őrzésének útjára. Így az ep1-től az ep9-ig a Jediknek is van egy szép íve: a békét már nem őrző lovagoktól eljutunk a békét újra örző lovagig. És Rey ezen eszmék alapján már kiépíthet egy új Jedi Rendet, ami ezer éven át őrizheti azt a bizonyos békét, harmóniát, azaz az Erő Egyensúlyát, vigyázva, hogy több cunami ne legyen.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Anakin lényegében megtörte Sidioust azzal, hogy "megölte". Mint láthattuk, utána már csak vegetált az öreg és az aknamunkával létrehozott ER és VR a felbukkanásától számítva alig élt meg egy évet.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

3 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

szerintem Anakin az átállása ellenére megmaradt kiválasztottnak. Sőt talán pont ez az átállás kellett ahhoz, hogy igazán az legyen, mert így a személye mindkét oldalra hatással volt. Palpatine-t ugyan nem sikerült végérvényesen megölnie, de azzal, hogy megölte, elvette tőle azt, amit más nem tudott volna: a halhatatlanságot. Ha akkor Anakin nem hajítja bele az aknába, az Örök Sith időt kaphatott volna arra, hogy tökéletesítse Sidious feltámadásának módszerét, és az öreg nem kényszerül egy haldokló klón testbe. Postafordultával visszatérhetett volna a Birodalom élére, és valószínűleg akárhányszor megtehette volna.

És azzal, hogy Anakinból Darth Vader lett, talán az egyetlen olyan emberré vált, aki olyan helyzetben lehet, hogy tényleg megölhesse Sidioust időben.

Nekem is ez a véleményem. Anakin kiválasztotti szerepe és tetteinek eredménye ugyan árnyalódott az ep9 hatására, de alapvetően továbbra is érvényes.

Ráadásul az utódjának, Ben Solonak kiemelt szerepe lett Sidious végleges megsemmisítésében is, amelyhez hasonló nagy kitérő társult, mint a nagyapja esetében, de végül csak megtette. Így lett igaz a gondolat: "I will finish what you've started." Igaz, amikor ezt Kylo Ren kimondja. még máshogy gondolja, de az Erő csak elrendezte ezt a dolgot. :) Ez egyértelműen Anakin hagyatéka is.

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 1 hónappal később...

Hosszú idő után újranéztem a filmet. Ezúttal angolul, és felirattal. Nagyon nagy élmény volt újra látni, és átélni azt amit a premieren mevtapasztaltam. Annyi különbséggel hogy most nem késtünk 5 percet a vetítésről.:D Az egyik kedvenc részem a SAGA-ban, és a folytatás trilógiában is. Majdnem olyan jó mint az ep8, de az már végérvényesen a kedvencem lesz ebből a trilógiából. Csodás véget kapott a SAGA története.:yeah:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2021. 03. 07. - 17:13, Pildi írta:

Ráadásul az utódjának, Ben Solonak kiemelt szerepe lett Sidious végleges megsemmisítésében is,

Jobban belegondolva semmilyen szerepe nem volt Sidious elpusztításában. :) 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

3 minutes ago, Ody Mandrell said:

Jobban belegondolva semmilyen szerepe nem volt Sidious elpusztításában. :) 

Ha nem jelenik meg Ben az Exegolon akkor Rey megölte volna Palpatine-t aki így egy ép és erős testhez jutott volna. De Ben visszatartotta Rey-t ettől, aki így a világos oldalon maradt. Szóval igenis volt szerepe, még ha magában a cselekvésben része nem is volt ténylegesen.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

4 perccel korábban, Iqvi írta:

Ha nem jelenik meg Ben az Exegolon akkor Rey megölte volna Palpatine-t aki így egy ép és erős testhez jutott volna. De Ben visszatartotta Rey-t ettől, aki így a világos oldalon maradt. Szóval igenis volt szerepe, még ha magában a cselekvésben része nem is volt ténylegesen.

Nem vagyok benne biztos, hogy Rey megölte volna Palpatine-t. Amikor beleegyezett az is csak azért volt, hogy időt nyerjen Bennek az odaérkezésre, mert érezte a jelenlétét. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

25 minutes ago, Ody Mandrell said:

Nem vagyok benne biztos, hogy Rey megölte volna Palpatine-t. Amikor beleegyezett az is csak azért volt, hogy időt nyerjen Bennek az odaérkezésre, mert érezte a jelenlétét. 

Én másképp látom, Rey kész volt lesújtani Palpatine-ra, hogy megmentse a barátait. Ebbe kavart bele pozitívan Ben érkezése.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, Ody Mandrell írta:

Nem vagyok benne biztos, hogy Rey megölte volna Palpatine-t. Amikor beleegyezett az is csak azért volt, hogy időt nyerjen Bennek az odaérkezésre, mert érezte a jelenlétét. 

Én is úgy gondoltam eddig, hogy Rey kész volt lesulytani Palpatine-ra, és csak azután érezte meg Ben jelenlétét. De elnézve a jelenetet, az sem kizárható, amit Ody írt, sőt a jelenetek felépítése inkább azt támasztja alá. Rey éppen felnéz, aztán jönnek a pusztuló ellenállás képei. Újabb snitt Rey kétségbeesett arcáról, majd jön a jelenet, amint Ben megjelenik az X-szárnyú előtt. Az ezt követő jelenetben Rey lassan, elgondolkodó arccal maga elé néz. Már nem kétségbeesés van az arcára írva, hanem inkább ráébredés. Ráébredt arra, hogy megérkezett Ben Solo, jött segíteni neki. És ezután, még mindig töprengő arccal fordul Palpatine felé.

 

1 órával korábban, Ody Mandrell írta:

Jobban belegondolva semmilyen szerepe nem volt Sidious elpusztításában. :) 

Bár szerintem Ben fő szerepe a végén az volt, hogy Rey feltámasztásával megmentse a Jedi Rendet a végpusztulástól. Ugyanakkor a jelenléte így is segítség volt a Sidious elleni harcban, mert elvonta a Ren Lovagokat, így Rey-nek csak a Sovereign Protectorokkal kellett foglalkozni, akik mivel csak szimpla lőfegyveres katonák, nem jelentettek nagy kihívást neki. Viszont ha a Protectorok mellett az Erőhasználó Renek is ott vannak, az már lehet sok lett volna neki.

Plusz Ben jelenléte reményt is adhatott neki. Egész odáig egyedül állt Sidiousszal szemben, Ben megérkezése viszont azt jelentette, hogy már nincs egyedül ebben a harcban.

És az sem utolsó szempont, hogy azzal, hogy Ben "megölte" Kylo Rent, Sidious potenciális tanítványával is végzett, így nem maradt senki, aki a Sith hagyományokat, tudást és tanokat továbbvihetné.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 órával korábban, Ody Mandrell írta:

Jobban belegondolva semmilyen szerepe nem volt Sidious elpusztításában. :) 

 

Olyan értelemben valóban érdekes a kérdés, hogy Ben nélkül nincs diád életerő, amit Palpatine elszívhatott, és nem kelt volna életre. De gondoljuk végig, milyen kimenetelek lehettek volna, ha nem jön meg Ben:

- Rey lesújt, és ezzel Sith-é válik, Palpatine szelleme meg átkerül belé, így a Sith fennmarad;

- Rey nem sújt le, mert nem akar Sith uralkodónő lenni, de akkor meg Palpatine nem pusztul el, plusz amit Dzséjt írt, hogy odajöhettek volna a Ren lovagok, akik ellen Rey-nek nem lett volna esélye. Persze lehet, hogy Palpi így is elpusztult volna, mert nem kapja meg az áhított testet, de az nem akkor történt volna meg.

 

Nem is nagyon látom, ebben a helyzetben Reynek milyen lehetőségei lehettek volna Ben támogatása nélkül. Ha azt dönti, hogy nem öli meg Palpatine-t, akkor mit csinált volna? KIsétál, beszáll a gépébe és csatlakozik az ellenálló flottához?

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

14 perccel korábban, Pildi írta:

KIsétál, beszáll a gépébe és csatlakozik az ellenálló flottához?

Szerintem Palpatine elpusztítására törekedett volna. A kérdés, hogy milyen módon tehette ezt meg úgy, hogy az öreg sz*rzsák lelke ne kerüljön bele.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

8 perccel korábban, Pildi írta:

Ha azt dönti, hogy nem öli meg Palpatine-t, akkor mit csinált volna? KIsétál, beszáll a gépébe és csatlakozik az ellenálló flottához?

Szerintem, ha elutasítja Palpatine ajánlatát, szimplán megölik. Vagy a Protektorok, vagy a Renek vagy maga Palpadious. Szerintem Rey inkább azzal a céllal ment oda, hogy odavezeti az Ellenállást, és kis szerencsével ők végezni tudnak majd az ottani sereggel. Bízott a barátaiban. De ő maga szerintem úgy ment oda, hogy onnan élve nem valószínű, hogy elsétál. Vagy legalábbis úgy, hogy nem volt semmilyen konkrét terve azon kívül, hogy odavezeti a barátait.

 

11 perccel korábban, Pildi írta:

Persze lehet, hogy Palpi így is elpusztult volna, mert nem kapja meg az áhított testet

Érdekes kérdés, hogy tényleg meghalt volna-e? Igazából még simán átugorhatott volna egy klón testbe, és folytathatta volna ezt a fél-életet, kivárva, hogy "elkészüljön egy Rey v2.0". Sőt talán egyéb lehetőségek is megnyíltak volna számára így, hogy felfedte magát és kész volt lerohanni a Galaxist. Ha már nem kell az árnyékban bújkálnia, a lehetőségei megsokszorozódhattak volna. Persze ez csak teorizálás, mert semmi sem utalt még arra, hogy létezett az Exegolon egy másik Palpatine klón is, plusz ki tudja, mennyire akart volna Palpatine egy újabb rohadó testet magának - bár lehet, hogy egy pusztuló test és a pusztulás között inkább az előbbit választja.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

1 perccel korábban, Dzséjt írta:

Persze ez csak teorizálás, mert semmi sem utalt még arra, hogy létezett az Exegolon egy másik Palpatine klón

Amennyiben létezett akkor az itteni halála után abba simán átugorhatott. :P Egyébként nekem nagyon az volt az érzésem, hogy a készítők ezt itt most végérvényesen lezárták. Persze in-universe lehetnek teóriák, de valószínűleg az SW többet nem veszi elő ennyire konkrétan ezt a konfliktust.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

3 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

A kérdés, hogy milyen módon tehette ezt meg úgy, hogy az öreg sz*rzsák lelke ne kerüljön bele.

 Nekem úgy jött le a filmből, hogy amennyiben Rey nem kötelezi el magát a Sith mellett, átállva ezzel a Sötét Oldalra, az öreg sz*rzsák nem költözhetett volna belé. Szerintem nem itt az igazi probléma, hanem az, hogy Palpatine még egy szétrohadt klón testben is egy intéssel lerendezte Rey-t és Bent együtt. Még ha se a Protektorok, se a Renek nem lettek volna ott, Rey-nek akkor sem lett volna esélye Sidiousba mélyeszteni a kardját, ha azt az öreg nem akarja.

 

2 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Amennyiben létezett akkor az itteni halála után abba simán átugorhatott. :P

Át, de mivel az exegoli citadella belét le-, a kezelőszemélyzetet meg szétzúzták, így az a klóntest nem sokáig maradt volna életben. Ez az a "biztonsági protokoll", ami számomra tetszetőssé tette a klónozós feltámadást, szemben a Dark Empire-rel. Palpatine nem tud megmaradni egy klón testben gépek és segítők nélkül, mert a testet a saját lelke cincálja szét, ráadásul nagyon hamar. Szóval, még ha sikerült is volna egy új testbe költözni nagy hirtelen, a robbanása okozta pusztítás esélytelenné tette, hogy tartósan életben maradjon.

Ráadásul, most az sem biztos, hogy erre volt esélye. A Halálcsillag II a halála előtt csak zuhant, más ártalom nem érte a becsapódásig, de addigra a lelke már elhagyta a testét. Itt viszont a visszaküldött Erővillámok épp cafatokra tépték a testét. Ilyen irgalmatlan fájdalom mellett nem hiszem, hogy a lelke transzportálására tudott koncentrálni, ami a könyvben leírtak szerint nem egy egyszerűen kivitelezhető mutatvány.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Annyira imádom az összes Exegolos jelenetet, főleg a Sith rituálét, és Palpatine erővillám támadását. Hihetetlen jó a képi világ és a jelenetek megkomponálása, a Sith kultisták kántálásával a háttérben. Ezt a világot Abrams nagyon eltalálta.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

3 minutes ago, Ody Mandrell said:

Mennyivel jobb, mint a Coruscant lett volna....

Sokkal, ott csak a Jedi Templomban lehetett volna egy ilyen összecsapást lerendezni, de ez sokkal jobb, mert az Exegol kötődik a Sihtekhez, végre egy olyan világ ami hozzájuk kapcsolódik. A Coruscant inkább a jedikhez kapcsolódó. Azzal, hogy itt zajlott le az összecsapás a Sith és a Jedi Rend képviselői között, és elpusztította a Sith Templomot véglegesen pontot tettek a Sith Rend történelmére.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Főleg azzal a párhuzammal amit Dzséjt is írt: az előző részben láttuk a Jedik ősi világát, most meg a Sithekét. A pikantériája a dolognak, hogy mind a kettőn a rendjük utolsó élő tagja székelt. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • 4 hónappal később...
  • 1 hónappal később...

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.