Jump to content

Mike Chen: Brotherhood

Recommended Posts

A könyv 2022. május 10-én fog megjelenni Amerikában. A történet az AOTC és a TCW mozifilm eseményei között foglal majd helyet. :)

star-wars-books-brotherhood.jpg

A Klónok háborúja elkezdődött. Csatavonalak húzódnak szerte a Galaxisban. Minden egyes bolygóval, amely a Szakadárok sorát gyarapítja, a Jedi Rend által őrzött béke lassan kezd kicsúszni a kezük közül.

Miután egy robbanás kárt tesz a Kereskedelmi Szövetség drágakövén, Cato Neimoidián, a Köztársaságot kezdik el vádolni és a bolygó törékeny semlegessége veszélybe kerül. A jedik Obi-wan Kenobit küldik oda, a Rend egyik legtehetségesebb diplomatikus elméjét, hogy kivizsgálja a gazságot és tartsa egyensúlyban a helyzetet amely vészesen kezd megváltozni. Ahogy Obi-wan nyomoz a Neimoidiak hősi őrével, a szakadárok ellen találja magát akik azt szeretnék, ha a bolygót magukhoz csatolhatnák - és megérzi Asajj Ventress ördögi kezét a ködben amely a bolygó körül kering.

A kialakult káosz közepette, Anakin Skywalkerből jedi lovag válik. Annak ellenére, hogy Obi-wan egyedül utazik - és régi mestere figyelmeztetése, hogy most hallgasson rá - Anakin önfejű elhatározása nem akadályozza meg őt abban, hogy elrontsa a bulit és magával vigyen egy ígéretes de gondterhelt ifjoncot.

Anakin, aki egykor Obi-wan padawanja volt, most egyenlő félként találja magát - de legfőképp bizonytalan helyzetben az őt felnevelő férfival szemben. A közöttük lévő súrlódás felerősíti a veszélyt a körülöttük lévők számára. A két jedi lovagnak egy új módszert kell találnia ahhoz, hogy együttműködjenek - és gyorsan kell tanulniuk, hogy megmentsék Cato Neimoidiát és a népét a háború tűzétől. Hogy legyőzzék a rájuk leselkedő veszélyt, tovább kell nőniük a mester-tanítvány kapcsolaton. Testvérekké kell váljanak.

• Like 2
  • Tetszik 1

• Replies 21
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Ez a regény is érdekesnek tűnik. A Cato Neimoidi-i adalékok mellett olyan jelentősebb állomásokat is megismerhetünk, amik a TCW-ből kimaradtak. Pl. Anakin lovaggá válásának körülményeit, vagy Ventress

A könyv 2022. május 10-én fog megjelenni Amerikában. A történet az AOTC és a TCW mozifilm eseményei között foglal majd helyet.       A Klónok háborúja elkezdődött. Csatavonal

Valószínűleg kapunk egy jó adagot a neimoidi kultúrából és magából Cato Neimodiából... ezt a regényt szerintem szeretni fogom.

Ez a regény is érdekesnek tűnik. A Cato Neimoidi-i adalékok mellett olyan jelentősebb állomásokat is megismerhetünk, amik a TCW-ből kimaradtak. Pl. Anakin lovaggá válásának körülményeit, vagy Ventress első találkozását a Jedikkel. Az is lehet, hogy most megismerjük a Kánon magyarázatát Obi-Wan Ep3-as szövegének, amikor azt mondja Anakinnak, hogy "Az a dolog Cato Neimoidián nem számít." :D 

• Like 1
  • Tetszik 3

Kicsit háttérbe szorult a Luke-Lando könyv mögött, de ezt is nagyon várom. Alapból szívesen látok minden TCW-tartalmat, főleg így, hogy végre megkapjuk a kánon verzióját Anakin lovaggá válásának. Mike Chen írta az egyik legjobb történetet a Birodalom Visszavág novelláskötetbe, így az írói kvalitásaival kapcsolatban sincsenek kétségeim.

Mindenképpen várós darab lett. Örülök, hogy végre a kánonban is megismerjük Anakin lovaggá ütését és az első találkozót a két jedi és Ventress között. És Cato is egy érdekes helyszín, pláne, ha esetleg megtudjuk végre, mi történt ott. Az író alapján erre minden esély meglehet - twitteren írta a szerző, hogy nagy PT rajongó.

Nem tudom, hogy Grievous feltűnne -e esetleg, de ha nem, akkor már csak ő hiányzik a palettáról. Miképp jelent meg a klónháborúkban? :)

Edited by Bence1997

• 1 month later...
  • 6 months later...

Mike Chen: Brotherhood

A könyv remekül meséli el az átmenetet a Klónok támadása és a Klónok háborúja között. Sőt, talán még egy kezdő TCW történetnek is elmehetne. Nagyon élveztem a könyvet, amely betekintést nyújt a háború elejébe. A történet bemutatja számunkra, hogy mi volt az az átmenet, amely végbement. Miképp lettek a jedik a Köztársaság hadseregének tagjai? Hogyan találkozott elsőként Anakin és Obi-wan Ventress-el? Miért is kapott Anakin padawant? És az egyik legfontosabb kérdés: Tulajdonképpen mi is történt a Cato Neimoidián? És vajon Anakin valóban 10-szer mentette meg Obi-wan életét vagy utóbbinak igaza van és a Caton történtek nem számítanak? Minderre és talán még egy kicsikét többre is gyönyörűen választ ad a Brotherhood c. könyv.

Röviden a történetről: Cato Neimoidia sérülést szenved el, ami miatt valamiért a Köztársaságot kezdik el gyanúsítani. Obi-wan önként vállalkozik a feladatra, hogy kiderítse mi is történt pontosan. Az eközben frissen lovaggá ütött Anakint saját küldetésre küldik. Obi-wan Caton lévő nyomozása csavarokkal és fordulatokkal van megtűzdelve, amelynek következtében bajba kerül, ezért Anakinon a sor, hogy kisegítse mesterét.

A könyv rendesen bemutatja a neimoidiak kultúráját, a POVok között pl. fel is tűnik egy neimoidiai őr, aki szerves részét képezi a történetnek. Illetve a jedik oldaláról van egy másik szereplő, akinek sorsa nagyon izgalmas - nagyon picit hasonlított a története Luke Ep8-as sztorijához, de csak egy nagyon picit - és a végén is érdekes fordulat keletkezett körülötte.

A történet nagyjából a Queen's Hope c. könyvvel fut párhuzamosan, a kettő egy duológiát alkot, de külön-külön is fogyaszthatóak, az író szerint nagyon apró kapcsolatok vannak a két mű között - pl. feltűnik egy karakter, aki elvileg mind a két könyvben szerepel.

Ventress bemutatkozása érdekesen van bemutatva.

Az író rengeteget merített a régebbi művekből. A ROTS regényváltozatából egy konkrét témát át is vett - nem olvastam még a ROTS regényváltozatát - de vannak itt utalások a kánon régebbi műveire - pl. Mester és tanítvány - és az egész szinte szerves részét képezi a TCW kezdetének. Van 1-2 dolog áthozva a régi CW sorozatból megemlítés szintjén.

A könyv egyben folytatása az AOTC-nak, de közvetlen előzményt is ad a TCW-nek. Aki elolvassa a könyvet, érteni fogja.

• 2 weeks later...
  • 5 months later...

Múlt hét csütörtökön érkezett meg a könyv, tegnap estére sikerült is elolvasnom az egészet. Szerintem nagyon jó könyvet kaptunk, az író jól ír, olvastatja magát a regény.

Érdekesnek hatott a mi volt az az esemény, ami nem számított a Cato Neimoidián, de nem gondoltam volna, hogy ennyit kilehet hozni a dologból. Morális kérdések, politika, titkos viszony, testvériség és sok egyéb más témát feszeget az író, Obi-Wan és Anakin még mindig nagyon jó, de a két neimoidi, Ruug és Ketar mint két ellenpólus is érdekesek voltak. A Jedi ifjonc Mill Alibeth szintén jó, Anakinnal való kapcsolata előrevetíti Yoda jövőbeli döntését, miszerint Anakin kapjon egy padavant. Ezeken kívül rengeteg easter egg-et tartalmaz a könyv, a napsárkányos vetülettel szépen megidézi a ROTS regény változatát, megemlíti pl: Mace Windu Dantuini misszióját a CW-ből és hasonlók, de rengeteg kánon műre is van utalás, igazi nagy betűs EU mű ez. Végre megkaptuk Ventreess és a két Jedi első találkozását is. Amit hiányoltam belőle, hogy a lovaggá ütés ceremóniáját szívesen olvastam volna részletesen is, ahogy a CW-be láttuk, és Anakin sebhejének megszerzése adta volna magát szerintem, mikor elsőnek összecsapnak Ventreess-szel, de ami késik, nem múlik :D 

És való igaz, az a dolog a Cato Neimoidián nem számít, Obi megmentette volna saját magát ott abban a helyzetben, de azért nem bánta hogy Anakin megjelent a bolygón végtére is :D 

Mike Chen-től szívesen olvasnék még SW könyvet! Ezzel végre beértem a magyar megjelenéseket (elmúlt hónapokban daráltam a könyveket) így az összes magyarul megjelent Star Wars könyvet sikerült eddig elolvasnom, most jön egy kis pihi, várjuk a Shadow of the Sith-et :) 

• Meglepő 1
  • Tetszik 1

• 4 weeks later...

Nekem ez a könyv csalódás volt, nagy sajnálatomra. Azt vártam, hogy végre megismerhetjük részleteiben is a Kereskedelmi Szövetséget, Cato Neimoidiát vagy éppen a neimoidi fajt, kultúrát. Ehhez képest a könyv szinte bárhol játszódhatott volna. A TCW-ben megismert viszonyokhoz nem sokat tesz hozzá ez a regény, nevezetesen hogy Gunray, amikor csatlakozott a szakadárokhoz, nem képviselte az egész KSZ-t és frakciója szélsőségesnek minősül (persze, mi tudjuk azóta, hogy Lott Dod kétkulacsos politikát folytatott és nagyon is szeparatista volt). A nyomozati szál is elég kurta-furcsa volt, nem igazán derült ki, hogy akkor most ki is robbantott Cato Neimoidián. Az tetszett, hogy a könyv próbált leszámolni azzal a képpel, hogy minden egyes neimoidi gyáva és kapzsi kereskedő lenne.

Az igaz, hogy Obi-Wan és Anakin kapcsolata szépen be lett mutatva, talán ezekben a hónapokban voltak ők ketten a legharmonikusabb viszonyban. Ez a vonal nagyon rendben volt, de összességében kevés ahhoz, hogy jó szívvel gondoljak vissza erre a regényre.

• Meglepő 1
  • Tetszik 1

19 órával ezelőtt, Nute Gunray írta:

Nekem ez a könyv csalódás volt, nagy sajnálatomra. Azt vártam, hogy végre megismerhetjük részleteiben is a Kereskedelmi Szövetséget, Cato Neimoidiát vagy éppen a neimoidi fajt, kultúrát. Ehhez képest a könyv szinte bárhol játszódhatott volna. A TCW-ben megismert viszonyokhoz nem sokat tesz hozzá ez a regény, nevezetesen hogy Gunray, amikor csatlakozott a szakadárokhoz, nem képviselte az egész KSZ-t és frakciója szélsőségesnek minősül (persze, mi tudjuk azóta, hogy Lott Dod kétkulacsos politikát folytatott és nagyon is szeparatista volt). A nyomozati szál is elég kurta-furcsa volt, nem igazán derült ki, hogy akkor most ki is robbantott Cato Neimoidián. Az tetszett, hogy a könyv próbált leszámolni azzal a képpel, hogy minden egyes neimoidi gyáva és kapzsi kereskedő lenne.

Az igaz, hogy Obi-Wan és Anakin kapcsolata szépen be lett mutatva, talán ezekben a hónapokban voltak ők ketten a legharmonikusabb viszonyban. Ez a vonal nagyon rendben volt, de összességében kevés ahhoz, hogy jó szívvel gondoljak vissza erre a regényre.

Ez azt a kalandot meséli el, amit Kenobi említett Skywalkernek az EP3 elején mikor elváltak a busznál?

• 1 month later...
  • 3 months later...

Nekem is tetszett a regény, szerintem mindenképp a jobbak közül való. Eleve nagyon kedvelem a PT, azon belül is a TCW korszakát, Anakin és Obi-Wan párosából pedig sosem lehet elég. :) 

Mike Chen jól ír, a regény olvasatja magát. Noha a Cato Neimoidiai robbanás rejtélye a regény gerince, a történet sok esetben mégis inkább csak hátteret szolgáltat a karakterek és kapcsolataik ábrázolásához. Nagy hangsúlyt kap Anakin és Obi-Wan megváltozott viszonyrendszere, hiszen hetekkel járunk a geonosisi csata után: a mester/tanítvány felállás után, a frissen lovaggá ütött Anakin egyenrangú félként - barátként, testvérként - áll Obi-Wan oldalán, ami mindkettejük számára új helyzetet teremt. Tetszett az Ep3 regényváltozatából átemelt "napsárkány" motívuma, ugyanakkor szomorú volt olvasni Anakin már itt meglévő, azon gondolkodásmenetét, amely előrevetítette keserű sorsát. A Jedi-kötelezettségek és a Padmé iránti szerelme közti kényes mezsgyén akar lavírozni, a választást elkerülendő. Obi-Wan gyanakvása már itt testet ölt egykori tanítványa és a szenátornő románcát illetően.

Mill Alibeth volt még érdekes szereplő, aki bár zsenge kora ellenére tehetséges Erő-használó, mégsem érzi úgy, hogy a Jedi Rendben van a helye - a sérültek megsegítése előbbrevaló számára, mint az akció, a frontvonalon zajló harcok, vagy a fénykardkristályának beszerzése az Illumon. Ez pedig a Köztársaság Fénykora Jedijeinek szellemiségét idézi. Másfelől, Ahsokára való előreutalásokat, és párhuzamokat is tartalmaz a karaktere. A tehetséges növendék, aki Skywalker szárnyai alá kerül. Anakin többször hangot adott neki, mennyire nem akar padawant (ez szépen összepasszol a TCW mozifilmmel), ennek ellenére a viszonya Millel sokkal gördülékenyebbnek tűnt, mint Ahsokával a kezdetekkor. Számos alkalommal felmerült bennem, hogy akár Mill is lehetett volna Anakin padawanja, ha másként alakulnak a dolgok.

Ha már párhuzamok: Ruug és Ketar kapcsolata meglehetősen egybevágott Obi-Wan és Anakin viszonyával. Az idősebb, nyugodtabb, tapasztaltabb és megfontoltabb személy igyekezett kiegyensúlyozni a forrófejű, érzelmei által vezérelt, fiatalabb illetőt, ugyanakkor kiegészítették egymást. Ketar sorsa kapcsán is hasonló gondolataim voltak: a "sötét oldalra" állt fickó elkerülhetetlenül konfrontálódik tanítójával, aki a logika ellenére képtelen végezni vele. 

Tetszett, hogy a regény igyekezett megtörni azt a neimoidikhoz tartozó sztereotípiát, ami eddig igen erősen jelen volt a Star Warsban, miszerint: gyáva, kapzsi népség, akiket szinte mindenki azonnal a Kereskedelmi Szövetséggel hoz összefüggésbe. A neimoidik közt ugyanúgy vannak pl. művészek, akik a Galaxis tőlük megkövetelt szerepköre miatt (kereskedelem) nem tudnak érvényesülni. Ide fut ki az egyik neimoidi - Ketar drámája, és válnak érthetőbbé a motivációi. Azt sajnáltam, hogy a kiindulópont, a robbantás kapcsán nem derült ki teljes egészében, ki is a felelős érte. Gyaníthatóan Palpatine, akinek nem volt érdeke, hogy a Kereskedelmi Szövetség a Köztársaság pártjára álljon, inkább semleges félként támogassa a háború mindkét partnerét.

Ventressel itt találkoztak először a Jedik: nekem a régi, klasszik CW-beli megismerkedésük jobban tetszett (a jó öreg dzsungelbeli harc a Yavin 4-en), de ez se volt rossz. A nő karaktere itt még éles kontrasztban áll későbbi énjével. Ebből is látszik, hogy milyen szép ívet futott be a karaktere.

Az az apróság külön tetszett, hogy az író foglalkozott a Jedik TCW-ben látott páncél-elemeinek eredetével. Palpatine itt jelentette be hivatalosan is, hogy a Jedik a Köztársasági Hadsereg részei - tábornokokká és parancsnokokká válva, erre reflektálva került elő a páncél is. De Obi-Wan új hajstílusa is itt forrta ki magát. :D 

Egy szó, mint száz: nekem tetszett a kötet, jó volt kicsit kiszakadni a THR korszakból. A következő olvasmányom A Sith-ek árnyéka lesz, amiről rossz véleményt még nem olvastam. :cool: