Ugrás a kommentre

1x01 - Kassa


Ody Mandrell

Ajánlott hozzászólás

1. rész - Kassa / Kassa

 

andor1.jpg

 

Írta: Tony Gilroy

Rendezte: Toby Haynes

 

Helyszín: Ferrix, Morlana One

 

Szereplők:

Cassian Andor - Diego Luna

Bix Caleen - Adria Arjona

Syril Karn felügyelőhelyettes - Kyle Soller

Hyne főfelügyelő - Rupert Vansittart

Kravas Drezzer - Lee Boardman

Verlo Skiff - Stephen Wight

Gani - Latesha Wilson

Kerri - Belle Swarc

Rashi - Victor Perez

Brasso - Joplin Sibtain

Timm Karlo - James McArdle

Nurchi - Raymond Anum

Vetch - Ian Whyte

Wilmon - Muhannad Bhaier

Salman Paak - Abhin Galeya

Pegla - Kiernan O'Brian

B2EMO - Dave Chapman

 

Történet

Cassian Andor a húga után kutat a Morlana Egyen, ám az események kellemetlen fordulatot vesznek, és kénytelen megszervezni a szökését a Ferrixről, mielőtt a hatóságok a nyomára bukkannak.

 

Érdekességek

- Ez az első alkalom, hogy egy mozgóképes Star Wars projekt használta a "YCSE" ("BBY") kifejezést. Ez eredetileg az 1990-es évekből származik, és a YCSE a "Yavini csata előtt" ("Before Battle Yavin") rövidítése, mely egy időpont meghatározására szolgál a Star Wars: Egy új remény eseményeihez viszonyítva. Más szavakkal, az Andor öt évvel az említett film előtt veszi kezdetét.
- Egy alvó luggaszörny látható a Rix úton, mely mellett B2EMO elgurul kora hajnalban, hogy elkerülje a koréliai kopókat.
- Az aurebesh írás Caleen boltjának elején (ahol Bix Caleen és Timm Karlo dolgoznak) "ion átalakító gócokat és alkatrészek széles választékát" ígéri.
- A Pre-Mor hivatalnok úgy írja le a szenzoron látható egyedi hajót, hogy "valami régi", és feltételezi, hogy talán egy Orlean star cab lehet. Ez a hajó egy szerepjáték ismertetőjében mutatkozott be, az 1993-as Galaxy Guide 8: Scoutsban, mint "a legrégebbi, még szolgálatban lévő hajó."
- A Zorby hajólerakatában látható hajók közt (ahol Pegla járőrözött a kutyáival) megfigyelhető egy klasszikus Y-szárnyú vadászgép, egy Hyrotii D-85 teherhajó, egy WTK-85A csillagközi szállítóhajó, egy Lancer-osztályú elfogóhajó, az ütött-kopott Breon Dayvan, amit Cassian kölcsönvett, egy KGZ-54 csillagdaru, egy VCX-100-as és számos egyéb gép.

 

 

Pár kitétel.

 

1. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

2. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

3. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

4. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat. 

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nos kezdeném a sort. Nem bírtam tovább és megnéztem az első részt már délelőtt. Lehet ma még nem is nézem tovább, inkább újranézem majd ezt a részt.

Az első traileren kívül nem láttam belőle eddig semmit, szóval nekem minden karakter, bolygó stb újdonságként hatott.

Először is le kell szögeznem, hogy végig az járt a fejemben, hogy ez milyen brutál jól van megrendezve minden téren - és mennyivel másabb lett volna egy Kenobi is egy ilyen rendezéssel, Na de mind1, abbahagyom. 

Szóval már az első jeleneteknél leesett az állam, ahogy végighalad Morlana One bevezető útján, és ahogy bemutatják a városnak egy kis szeletét. A színek, a zene, a hangulat elképesztően ütős volt, nem azt mondom, hogy SW hangulat fogott el teljesen, inkább kicsit olyan Blade Runner feelingem volt, de nagyon adta. Az egésznek volt egy nyomasztó, darkos hangulata, amit ennyire azért nem szokhattunk meg a SWtól, szóval érződik, hogy ez egész más stílus lesz. Komolyabb lesz sokkal. Egy darkos, okos kém thriller jutott róla az eszembe - legalábbis így az első rész alapján - és ismerve a ROt. :D

A Ferrix pedig olyan élő és lélegző helynek csinálták meg, hogy csak lestem. Külön kiemelném a kis droidot ami betért Cass-hez. Nagyon cuki, tök jó designnal. :D (nem tudom volt e már kimondva a neve)

És pont azt kaptam ettől a sorozattól is, hogy részletes betekintést nyújt más más bolygók hétköznapjaiba és látszik hogy próbálnak meg életben maradni, és bár itt még nem annyira volt jelen a birodalom, azért egy két mondatból már érződik, hogy senki nem akar ujjat húzni velük.

Nem azt mondom, hogy lerágtam izgalmamban a körmeim ettől a résztől, de remek felvezetés volt úgy érzem, ami jól bemutatott pár karaktert, helyszínt, és alig várom, hogy újranézzem...és persze folytassam. :)

Pont számot most még nem adnék rá.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Azta, ez ám a kezdés! :o Megkockáztatom, hogy ilyen SW még sose készült (nem túloztak a beharangozók). Cassiant megint elhelyezték a palettán egy kezdő fejlövéssel. Egyébként csak lestem, mert a realisztikusságot lehet emlegetni, de saját szemmel felfedezni...nem semmi! Ezúttal minden SW toposz elmaradt: se epikus főcím, se SW-s záróbetűk, se klasszikus SW zene. 

 

Maga a sztori tényleg csak bemelegítés, kicsit néhol sok is az új infó, de ezen az újra nézések bőven segítenek. A tudálékos biztonsági tiszt máris tenyérbemászó, Brix pedig jól néz ki. :D 

 

5 órával ezelőtt, kudar írta:

És pont azt kaptam ettől a sorozattól is, hogy részletes betekintést nyújt más más bolygók hétköznapjaiba és látszik hogy próbálnak meg életben maradni, és bár itt még nem annyira volt jelen a birodalom, azért egy két mondatból már érződik, hogy senki nem akar ujjat húzni velük.

Nekem is ez tetszett a legjobban, hogy a Birodalmat csak emlegetik, de ezen kívül nem tűnnek fel. Ez elég szokatlan, kicsit "SW idegenné" is teszi a részt. :D 

 

5 órával ezelőtt, kudar írta:

Nem azt mondom, hogy lerágtam izgalmamban a körmeim ettől a résztől, de remek felvezetés volt úgy érzem, ami jól bemutatott pár karaktert, helyszínt,

Pontosan. Ilyen SW kezdést még sose kaptunk. Gyakorlatilag úgy ment le a rész, hogy nem volt benne akció.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Stílusban nagyon elüt az eddigi Star Wars-sorozatoktól, de nekem nagyon bejött. Egészen elképesztő, hogy mennyire pezsgő életteli teli helyet csináltak a Ferrixből. Az utcák tömve voltak és szinte éreztem a kenőolaj és a gépzsír szagát. A Morlana One ezzel szemben kissé a Szárnyas fejvadász ikonikus helyszíneire ütött. Nagyon tetszett, ahogy a Birodalomtól viszonylag távoli hétköznapi élethelyzeteket bemutatják. A regionális birodalmi parancsnokság távol van és a cél, hogy minél érdektelenebbnek és jelentéktelenebbnek kell tűnni. A helyiek fásult munkavégzése is nagyon átjött. 

 

Egészen realisztikus sorozat lesz ez, a műszaki és technikai vonal már most nagyon erősnek tűnik. Lassan építkezünk, de ezt a történetmesélését én mindig is bírtam, miközben egy-két párbeszéddel remekül sikerül felvázolni a fennálló helyzetet. Még nem tiszta, hogy Andor mit és miért csinál, de az ilyen sorozatokat nagyon kedvelem, ahogy árgus szemekkel figyelve kattog az agyam, hogy most épp mit látok. És az a durva, hogy mindeközben egyáltalán nem hiányzott nekem az akció vagy a lendületes pörgő cselekmény.

 

Jó lesz ez.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Megnéztem. Reméltem azért, hogy jó lesz. Reméltem, hogy megragad benne valami. Sajnos nem így történt. Az első rész számomra egy dögunalmas, száraz, lélektelen, érdektelen semmi volt. Az eddigi legrosszabb indítás az összes Star Wars sorozat közül. Éppenhogy elégséges. Biztos szükség lesz erre a lassú építkezésre, csak még nem látható, miért. Azért kíváncsi vagyok mit hoznak ki belőle.

  • Nem értek egyet 4
  • Szomorú 1
  • Vicces 1
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Revan, neked ha nincs benne Jedi meg Erő már semmit nem ér. Ebben nem lesz semmi ilyesmi, szóval talán jobb ha már most elfelejted ezt a sorozatot.

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

De jó volt végre 4K-ban látni, vízjel nélkül. :) Bár az meglepett, hogy a Kenarin játszódó flashback szakaszok nincsenek feliratozva. Azt hittem, ez csak a preview változat sajátossága volt, de akkor ezek szerint alkotói döntés. Viszont most kicsit furcsa először írni az epizódról, miközben most láttam kilencedszerre. De igyekszem visszaemlékezni arra, amit első megtekintéskor éreztem.

 

Szóval, a sorozat engem elég hamar berántott. Már a sztriptízbár/kupi megfogott, ez ugyanis eléggé elüt a megszokott Star Wars környezettől. A szexualitás ugyan nem volt idegen a franchise-tól, sőt, ha visszagondolunk a twi'lek rabszolgákra és meglepően lenge viseletükre (Oola-la :) ), Leia hercegnő méltán híres metálbikinijére, vagy Sebulba twi'lek ikreire, akik a film korhatárbesorolásához képest meglepően áttetszó ruhát viseltek, alatta semmivel, akkor láthatjuk, hogy Lucas hajlamos volt a női nemet nem egyszer szexuális tárgyként ábrázolni. Viszont itt konkrétan prostikkal találkoztunk, és az a holografikus leányzó sem a coruscanti operába öltözött fel.

Aztán jött a két tahó, és a fordulat, amikor azt mondtam, hogy ja, hát ezt a Rogue One készítői csinálták. Ahogy Cassian szó nélkül főbe lövi a fegyvertelen csávót, az egy az egyben megidézi a filmbeli hátbalövését. Kicsit talán amatőrnek tűnhet, hogy ugyanúgy ábrázolták Cassian sötét odlalát, de szerintem inkább ez egy jelzés, hogy már ekkor hajlamos bármit megtenni. Csak míg a Rogue One-ban a cél szentesítette az eszközt számára, itt még színtisztán az önfenntartás. Aztán, a rész folyamán szinte megragadott az, hogy a gyilkosságnak végre van következménye.

A Star Warsban hajlamosak az életet félvállról venni, főleg, ha a jók dolgoznak. Úgy értem, Luke és Leia 19 évesen vagy éppen a 12-14 éves Jedi padawanok mindenféle lelki sérülés nélkül lőnek vagy vágnak le élőlényeket, és nem holmi szörnyeket, hanem gondokodó, értelmes lényeket, a legtöbb esetben embereket. (Anno ez is tetszett a Rogue One-ban, hogy amikor Cassian kivégezte az informátorát, látszik az arcán, hogy ez azért megütötte.) De az öregebbeknél sincs gond. Amikor Ben felszecskázta Ponda Babát és a dokit, legalább jelentette valaki azt a rohamosztagnak, bár érzésem szerint, ott ebben több szerepet játszott a fénykard, mint a balhé. Han meg lelőtte Greedót, és le lett tudva némi apróval, ami szimbólikusan is jelzi, hogy az élet keveset ér errefelé.

Szóval alapvetően nincs foganatja az öldöklésnek, főleg a régebbi filmekben, de az újban sem sok. Bár Rey legalább már megrendült, amikor lelőtte élete első emebrét. De nem is csak a lelki dolgokra gondolok, hanem úgy alapvetően mindenre. Még csak vizsgálat sem indul soha. Itt viszont ez Cassian, és így a sztori mozgatórugója. Hősünk végig azon fáradozik, hogy alibit fabrikáljon magának, amivel talán kitarthat addig, amíg eltűnhet a balfenéken. És ezért már szervezkedik is.

Közben a másik oldalon, a remekül festő Morlana One-on Syril Karn megkezdi a nyomozását utána. Ez a csávó engem az első perctől irritál. Láthatóan fogalmam sincs semmiről, és csak a papírforma szerint él, de azért játssza a főnököt. Még akkor is, amikor a ranglétra legalján lévő emberkék is jobban tudják, hogy mi hogyan megy. Mégis érdekes a sztorija, mert nem egy szimpla birodalmi. Sőt a szó hagyományos értelmében nem is birodalmi. Nem egy haditengerészeti tiszt vagy rohamosztagos. Ő tulajdonképpen egy felmagasztalt céges biztonsági őr. 

És ez az, ami szintén megfogott az első részben. A Birodalmat még csak emlegetik, de ezen kívül semmi jele. Se a Morlana One-on, se a Ferrixen. Sőt, ha nem mászkálnának ismerős idegenek az utcán és látnék ismerős hajókat a "hajóbérlő kiskereskedésben" (ez is milyen már, konkrétan látunk egy "autószalont" vagy "kocsikölcsönzőt"), akkor azt is meg lehetne kérdőjelezni, hogy ez egy Star Wars alkotás. Persze azért látni ismerős elemeket, a retro konzolok és Ferrix városkája is sugározza, hogy ez azért a Star Wars, de alapvetően markánsan eltér a hangulat mindentől. Talán Jedha City volt hasonló a Rogue One-ban. Az llüktetett így az élettől, volt ennyire változatos a látkép (más városkákat azért nem vennék ide, mert azoknak nagyon más a hangulata - inkább westernes, itt viszont, hát nem is tudom, milyen hangulatot érzek... néhány, '80-as és '90-es évekbeli sci-fihez tudnám hasonlítani, mint a Spacehunter: Adventures in the Forbidden Zone).

Szóval baromira tetszik, hogy a Birodalom itt még távol van. Igazán talán itt értjük meg azt, amit Luke mond az ep4-ben - amit ott azért nem élhettünk át, mert mire ezt Luke kijelentette, már túl voltunk egy űrcsatán és a homokozó rohamosztagosokon is, szóval kicsit nehéz volt elhinni, hogy a Birodalom távol lenne. A küszöbön kotlottak már. És tényleg, ez az alulról építkezés belengi a szériát. Csak gondoljunk bele, sehol sem láttunk még birodalmit, Mon Mothma sem tűnt fel, pedig főszereplő, Coruscantot nem is emlegették, a lázadásra is csak utalnak. Itt még csak "seholsincs" bolygók és "nevenincs" emberek vannak, szürke kis egerek, akik más SW művekben statiszták lennének.

És ez persze magával vonzotta a hétköznapiasságot, amit én nagyon-nagyon szeretek a Star Warsban. A mindennapi élet bemutatását, ami részben nagyban hozzájárult, hogy az ep8-ig az ep2 volt a kedvencem, és az ep8 is részben ezért tudta átvenni a stafétabotot. Kisebb-nagyobb módon, de minden filmben és sorozatban jelen van, de itt most, az Andor első része esetében éreztem ugyanazt, amit az ep2-nél, amikor Obi-Wan meglátogat egy utcai büfést, vagy az ep8-ban Luke megfejeli a sziklatehetenet. Hogy két űrcsata és fénykardpárbaj között a szereplők ténylegesen élnek is, az életük nem minden pontját határozza meg a következő tűzharc.

És, ha már szóba kerültek a szereplők, nos ebből az első rész még nem sokat mutatott. Cassiannak már nem kell bevágódnia nálam, mert a Rogue One-ban is ő volt a kedvencem. Mivel a sorsát ismerjük, akárcsak a PT esetében, itt is a karakter útja lesz érdekes. Főleg a gyerekkora, már csak azért is, mert a Kenari alapból egynagy kérdőjel. Miért vannak csak gyerekek itt, és miért élnek ilyen törzsi módon? Miközben a ruházatuk egyértelműen modernkori, tehát nem az ewokok szintjén van a világ. Viszont láthatóan egyikük sem beszéli a galaktikus közöst, ami szintén fura. Emellett az is tetszik, hogy ez a Cassian azért már nagyban hasonlít az RO-s énjére, ami nem csoda, csak öt év van vissza odáig. Mégis, azért még nem telejsen az, hiszen, ahogy fentebb jeleztem, itt még az önfenntartás, saját önző érdekei vezérlik. Hazudik, csal, átveri az emebreket és hát na, gyilkol.

Rajta kívül így az első részben még Syril fogott meg, bár mint írtam, inkább azért, mert piszok gyorsan megutáltam. Ez persze nem baj, a jól megírt karaktereknek nem csak szeretet szabad kiváltania, az is ugyanolyan jó, ha utálja őket az ember. Péládul imádtam Riff Tamsont vagy Pong Krell-t utálni. A többiek, nos, egy részük még fel sem tűnt, csak Bix, aki egyelőre még nem tett mély benyomást rám, ha csak nem...

the mask GIF

Szép nő, na, de azért szép, szerelő és harcos attitűddel ellátott, lázadozó nőkből akad pár a Star Warsban. Most így kapásból valami császári kisunoka ugrik be.

episode 7 rey GIF by Star Wars

 

De ez még nem Bix ellen szól, hiszen ez még az első rész, amiben nagy szerepet még nem kapott. A többiek meg, hát ők még váratnak magukra, köztük az én kis kedvencem. De az első rész nálam elérte a célját így is, berántott és gyorsan megszeretette velem a szériát, ami ha így halad, annak ellenére lehet a kedvencem, hogy én a Star Wars vidámabb oldalát jobban csípem.

 

1 órával ezelőtt, NorbiLordi írta:

Típusra stimmel. Időrendben a legkorábbi feltűnése a Bestoon Legacy-nak a Crimson Reign képregényekben van ami már Yavin után játszódik, úgyhogy simán lehet, hogy ez lesz később Ochié. 

Szerintem az nem a Bestoon Legacy, csak egy ugyanolyan típusú hajó. A Star Warsban szerencsére még a nevesített hajók sem egyediek. Van ott Y-szárnyú is, de tuti nem az Arany Egyes. Ahogy látni a háttérben egy Lancert is, ami nem a Shadow Caster, és egy VCX-100-as is kiszúrható, ami tótzicher, hogy nem a Ghost.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

12 perccel korábban, Dzséjt írta:

Kenari alapból egynagy kérdőjel. Miért vannak csak gyerekek itt, és miért élnek ilyen törzsi módon? Miközben a ruházatuk egyértelműen modernkori, tehát nem az ewokok szintjén van a világ. Viszont láthatóan egyikük sem beszéli a galaktikus közöst, ami szintén fura.

A Birodalmi archívumban bányaszerencsétlenségről írnak. Ilyet már hallottunk Jedha esetében is....

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

25 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

A Birodalmi archívumban bányaszerencsétlenségről írnak. Ilyet már hallottunk Jedha esetében is....

Igen, kezd az az érzésem, hogy a Birodalomban sok bolygót ért ilyen "bányászszerencsétlenség". 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Még újra kell néznem a részt, hogy érdemben tudjak róla nyilatkozni, de nagyon tetszett a látvány, a zene, a rendezés. Tényleg csak a hangulatát és a lassúságát kell szokni, de ezek sem negatívumok, csupán eltérnek az eddig megszokottól. Nagyon bejön. :love:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

14 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Revan, neked ha nincs benne Jedi meg Erő már semmit nem ér. Ebben nem lesz semmi ilyesmi, szóval talán jobb ha már most elfelejted ezt a sorozatot.

Ez így nem igaz. Attól, hogy az Erőhasználók a kedvenceim, az nem jelenti azt, hogy nem nézek szívesen nem Erőhasználókat fókuszba állító témákat, vagy szereplőket. Pl. ott van Din Djarin, vagy Boba Fett. De kiemelhetném Mon Mothmát. Csak és kizárólag miatta nézem ezt a sorozatot. Andor a Zsivány Egyesben finoman szólva se volt a kedvencem. Sőt, őt utáltam a legjobban. Ha a sorozat Mon Mothmáról, vagy egyéb, birodalmi szenátusi politikusokról szólna, akkor odalennék érte.

De szívesen néznék sorozatot Lando-ról, Thrawn-ról, Doktor Aphráról, vagy Magna Tolvanról, Kallusról is. Vagy akár droidokat középpontba állító komoly hangvételű szériának is örülnék. Egyikük sem Erőhasználó.

Szóval, amit állítasz, az úgy ahogy van nem igaz. Amikor mondtam, hogy az Erőhasználók a kedvenceim, te levontad azt a téves, hibás következtetést, hogy csak és kizárólag a fénykardokat forgatókat nézem szívesen. Fentebb ezt cáfoltam.

Bár hozzászokhattam volna, hogy te mindig fel vagy háborodva azon, ha valakinek az új, aktuális mozgóképes SW nem tetszik és ennek hangot ad.

Szerkesztve: - Darth Revan9
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

11 perccel korábban, Darth Revan9 írta:

Bár hozzászokhattam volna, hogy te mindig fel vagy háborodva azon, ha valakinek az új, aktuális mozgóképes SW nem tetszik és ennek hangot ad.

Azon nem vagyok felháborodva, csak ha mindig ugyanazért nem tetszik. :) Most itt leírtad, hogy Andort utálod, már bocsánat, de akkor minek nézel róla szóló sorozatot? Csak ez ütött szöget a fejembe, és nem az, hogy neked semmi nem tetszik ami új SW. 

 

Egyébként Te vagy úgy a véleményeddel általában, hogy le se csokizod másét, csak az a szent amit gondolsz és azt meg ne merje ám senki kérdőjelezni. Rengeteg ilyen volt.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

6 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Azon nem vagyok felháborodva, csak ha mindig ugyanazért nem tetszik. :) Most itt leírtad, hogy Andort utálod, már bocsánat, de akkor minek nézel róla szóló sorozatot? Csak ez ütött szöget a fejembe, és nem az, hogy neked semmi nem tetszik ami új SW. 

 

Egyébként Te vagy úgy a véleményeddel általában, hogy le se csokizod másét, csak az a szent amit gondolsz és azt meg ne merje ám senki kérdőjelezni. Rengeteg ilyen volt.

Nem olvastad fentebb? Beidézem újra. "De kiemelhetném Mon Mothmát. Csak és kizárólag miatta nézem ezt a sorozatot."

 

Ez se igaz, amit állítasz. Ha másnak, más a véleménye, akkor legyen úgy, Ha tetszik neki valami, ami nekem nem, hát akkor szeresse, nem érdekel. Fordítva ugyanígy. Nem igaz, hogy csak az a szent, amit én állítok. Nem érdekel, ha megkérdőjelezik. Csak hát ha valaki támadóan, hepciáskodva próbálja meg erőteljesebben rám erőszakolni a véleményét, nézőpontját és ízlését, azt azért nem tűröm el. Ha kedvesen fejti ki, azzal nincs semmi baj. Akkor én is normálisan reagálok. De ha más "stílusban" teszi, akkor én is erőteljesebben reagálok. Ez mindig is így volt, és így is lesz.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nekem az első gondolatom a résszel és a sorozattal kapcsolatban az volt, hogy ez mennyire nem érződik az általam megszokott Star Warsnak. Tegnapelőtt újranéztem a Rogue Onet az Andor előtt és ugyan ott is megvan ez a motívum, hogy hétköznapi embereket látunk, nem pedig felkent hősöket, ez itt még erőteljesebben jelen van. Ha egy a franchiset csak felületesen ismerő embert leültetnénk ez elé, aki mondjuk csak a számozott epizódokat látta annak lehet elsőre le se esik, hogy ez egy Star Wars alkotás... ezt pedig pozitívumként mondom! Nem mintha a kommerszebb sorozatok, ahol már ismert, bejáratott szereplőket vonultatnak fel ne lehetnének szórakoztatóak, de ez a merészség, bevállalósság, hogy valami nagyon újat és eddig nem látottat kapjunk, ez nekem kicsit hiányzott a Star Warsból. 

 

Számomra a kedvenc jelenet talán az volt, amit Dzséjt is említett, hogy itt már rögtön érezni lehetett, hogy ez egy másfajta Star Wars, amikor Cassian megöli azt a két céges alkalmazottat. Már a helyzetnek a dinamikája is olyan szokatlan volt, amikor leállnak vele kekeckedni, szerintem 10-ből 8 ember azt várta volna, hogy ott megfordul és badass módon inasba rakja azt a két csávót... ezzel szemben itt az látjuk, hogy a hős akartalanul is, de véletlenül megöli az egyiküket, majd miután más opicója nem nagyon volt (legalábbis nem akart börtönbe kerülni) némi vívódás után hidegvérrel lelövi a másikukat. Nekem az nagyon tetszett, hogy a főszereplő itt nem egy klasszikus értelmben vett jó ember, ahogy a Rogue One-ban sem volt az, mégis működött, lehetett érte szorítani, izgulni érte és nem volt ellenszenves. Az is remek karakterpillanat volt még ebben a korábban említett jelenetben, ahogy reagált az első halottra Cassian. Hitetlenkedett, hogy ennek nem így kellett volna történnie, most milyen bajt hoz magára, de utána azért nem csinált komolyabb erkölcsi kérdést a másik halálából.

 

Az szintén nagyon jó volt, ahogy belepillanthattunk a galaxis lakóinak mindennapjaiba. A biztonsági tiszt, aki nem akar több papírmunkát, statisztika romboló gyilkossági ügyeket inkább elmismásolná az egészet, csak ne kellejen vele csinálni semmit. Vele kontrasztban pedig pedáns mégis kissé bizonytalan beosztottja, aki még őrzi a lelkesedés lángját, hogy mindennek az idealizált mederben kell folynia ez egy remek hátteret képezett ennek az egész ügynek, meg magának a korszaknak is. Ez az éra a Birodalom korszakának a delelőjén helyezkedik el, amikor már egy ideje kiépült ez a rendszer amiben léteznek. Vannak akik még hiszenek a hangzatos elvekben és meg akarnak felelni az elvárásoknak, mások viszont már csak alkalmazkodnak a keretekhez, hozzuk a számokat, de azért nem kell összetörni magunkat alapon. A setting is érdekes volt ezzel a viszonylagos autonómiával, amit ezek területek élveznek. A konglomerátum, uralma alatt vannak, de mégis érződik, hogy a háttérben a Birodalomnak kell megfelelniük, ettől függetlenül tetszett ez a megoldás, hogy ilyen megacégek is részét képezik a birodalmi gépezetnek. 

 

A karakterekről, meg úgy általánosságban a történetről még sok dolgot nem tudnék kiemeleni, nagyon felvezetőnek éreztem ezt az epizódot, ami kifejezetten lassan építkezik és itt még inkább egy hátteret rajzoltak meg. Az mindenesetre eddig elég szembetűnő, hogy Cassian Andort egy elég magánakvaló, zűrös alaknak festteték le. Mindenkinek tartozik, potenciálisan bajba sodorja a kapcsolatait és valami eddig ismeretlen motiváció viszi előre. Ezzel kapcsolatban kifejezetten jók voltak a flashbackek a gyerekkoráról, bár azt fájlaltam, hogy nem feliratozták a kenarik beszédét. Mondjuk ettől függetlenül követni lehetett a történéseket, a beszédük megnemértésében pedig ennek a törzsi kultúrának az izoláltságát, felfedezetlenségét látom, hogy ezzel akarták érzékeltetni, hogy ezek a kenarik, ilyen kifejezetten ismeretlen, titokzatos népek.

 

Tényleg elég lassú az építkezés, de végülis három részt adtak ki egyből (még ha én nem is láttam mindet) úgyhogy ezt nem érzem problémásnak, amit kaptunk azzal kapcsolatban pedig nagyon izgatott vagyok, hogy milyen újszerű kaland vár ránk ebben a sorozatban. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

15 perccel korábban, Wilde írta:

A biztonsági tiszt, aki nem akar több papírmunkát, statisztika romboló gyilkossági ügyeket inkább elmismásolná az egészet, csak ne kellejen vele csinálni semmit.

És milyen jól kikövetkeztette mi is történt a két balhés csávóval? A helyettesnek hagynia kellett volna az egészet a fenébe.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ami még nagyon tetszik, hogy ez az autonóm konglomerátum ötlet is remekül harmonizál egy már korábban megismert, hasonló elemmel. A Battlefront 2 című videojátékban a Jinata-rendszerben működő Jinata Security egy hasonló cég volt, mint az itt megismert Preox-Morlana. A Jinata ugyanúgy autonómiát élvezett, mint a Preox-Morlana, és volt egy kisebb magánhadserege is (egész pontosan maga a J-sec volt egy kisebb magánhadsereg), de a Birodalom felügyelete alatt álltak. Annyi a különbség, hogy a Jinata székhelye, a Vardos a Magvilágokban volt, ennek köszönhetően a bolygón rendkívül nagy volt a birodalmi jelenlét.

(Kis színes: a Jinata Security részt vett az Első Rend Feltámadás Projektjében, aminek keretében gyerekeket raboltak el a Galaxis számtalan pontján, hogy azokat az Első Rend rohamosztagosaivá képezzék, illetve eme projekt keretében vették célba az egykori lázadó vezetők gyermekeit, köztük Lando lányával, Kadara Calrissiannal.)

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

6 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

És milyen jól kikövetkeztette mi is történt a két balhés csávóval? A helyettesnek hagynia kellett volna az egészet a fenébe.

 

A helyettesében a kötelességtudat és a becsvágy egy veszélyes elegye munkál. Ahogy kezelik az elhunyt munkatársaik ügyét, még azt is mondanám, hogy némi szimpátiát ébreszt bennem ez a hozzáállás. A főnök azt mondja, hogy hát úgyis balhés csávók voltak, nem kár annyira értük, nem kell utánamenni az ügynek. Azért az összetartást, egymásért kiállást fel lehetne vetni itt. Miközben láttuk mielőtt Cassian lelőtte a másodikat, hogy a pasas ott könyörgött kvázi az életéért, még ha előtte egy kötekedő alak is volt. Így azért sokkal nagyobb drámája volt annak az egy jelenetnek is, valahogy azt tudnám mondani az Andorról, hogy nagyon életszagúnak érződik eddig az egész, ez nem mese, mítosz, űropera, hanem egy kemény sci-fi dráma!

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Én még csak két részt láttam, úgyhogy rövid leszek. Bár nem amiatt, mert két részt láttam. Időt kell adnom neki érzem. Nagyon jól felépített világot/világokat kapunk ezt vártam is, be is jött. A sorozat elképesztően elmerült a részletekben. Olyan kidolgozottak a panelektől, az alkazrészeken át, a jelmezekig, a hátterekig minden. A történet pedig 12 részre van félépítve. És rohadtul nincs meg benne a Mando vagy a Boba epozodikussága. Fájna értékelnem most konkrétan az első részt. És lehet, hogy ez lesz később is. Persze nyilván lesznek konkrétumok, amikor muszáj lesz belemenni az egyes részek topicjaiba, de nagyon összefüggő. Örülök, hogy van, részletes újszerű élmény. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

11 perccel korábban, csoli1138 írta:

Én még csak két részt láttam, úgyhogy rövid leszek. Bár nem amiatt, mert két részt láttam. Időt kell adnom neki érzem. Nagyon jól felépített világot/világokat kapunk ezt vártam is, be is jött. A sorozat elképesztően elmerült a részletekben. Olyan kidolgozottak a panelektől, az alkazrészeken át, a jelmezekig, a hátterekig minden. A történet pedig 12 részre van félépítve. És rohadtul nincs meg benne a Mando vagy a Boba epozodikussága. Fájna értékelnem most konkrétan az első részt. És lehet, hogy ez lesz később is. Persze nyilván lesznek konkrétumok, amikor muszáj lesz belemenni az egyes részek topicjaiba, de nagyon összefüggő. Örülök, hogy van, részletes újszerű élmény. 

Ilyen nagy katyvaszt se olvastam még a fórumon. :lol:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.