Jump to content

2022 Legjobbjai - Legjobb idei sorozat


Donát

2022 Legjobbjai - sorozatok  

31 members have voted

 1. 1. Melyik volt a legjobb sorozat 2022-ben?

  • Book of Boba Fett
  • Obi-Wan Kenobi
  • Andor
  • Tales of the Jedi

This poll is closed to new votes

 • Please sign in or register to vote in this poll.
 • Poll closed on 01/08/2023 at 10:59 PM

Recommended Posts

Mivel ebben az évben már jó néhány sorozatot kaptunk a messzi-messzi galaxisról, idén először megrendezzük az Év Legjobbjai szavazásoka. Ebben a topikban a legjobb sorozatról tudtok szavazni.

 

A szavazást Január 8-án zárjuk, addig nyugodtan le lehet adni a voksokat, hogy melyik is volt a tavalyi legjobb alkotás.

Link to comment
Share on other sites

Remélem tetszeni fog nektek ez a kis mini verseny. Itt nekem ez a szavazás nem volt kérdéses, egyértelműen az Andor lett nálam 2022 legjobbja! Ha sorrendet kellene felállítani, ami elég nehéz, akkor azt mondanám, hogy 1. Andor, 2. Obi-Wan Kenobi 3. Tales of the Jedi, 4. Book of Boba Fett, de igazából mindegyik nagyon magas szintet ütött meg, remélem ez 2023-ban is így marad.

 • Like 1
 • Tetszik 1
Link to comment
Share on other sites

Az Andor, szerintem sem kérdés. Nálam eddig ez a tökéletes SW élőszereplős sorozat. A többi is nagyszerű a maga nemében, de ott mindig volt kisebb (-nagyobb) hiányérzetem. 

 

A Tales of the Jedi Dooku-szála egészen fantasztikus volt, instant klasszikus. Ahsoka epizódjai azonban már korántsem ütötték meg ezt a mércét.

 

Az Obi-Wan sorozat egészen szórakoztató volt, a záró rész meg egyenesen fantasztikus (bőven üti a saga-filmek szintjét), de egy-két résznél a rendezés kissé döcögött számomra (főleg a 2-3. rész).

 

A Book of Boba Fett jó volt, de egy-két dolog nem tetszett. Pl. a számomra oda nem illőnek tűnő elemek a Tatooine-on (igen, a motorosbanda pl.), vagy hogy behozták a huttokat hogy aztán gyorsan ki is írják őket, illetve az akciójelenetek rendezése vagy a Mandalorian "spin-off" részek beékelődése.

Link to comment
Share on other sites

Nálam az az egy nem kérdés, hogy a Tales of the Jedi nincs játékban. Remek minisorozat, aminek Dooku-szála hatalmas, összességében mini jellege miatt nekem a szememben még egy TCW, TBD vagy Rebels évadhoz sem feltétlen tudna felnőni.

A másik három sorozat már nehezebb dió. Az Andor vitathatatlanul a legjobban összerakott sorozat, nem csak mint Star Wars, de mint tévéműsor is. Még a leggyengébb része is remek volt, a többi meg fenomenális, és amit fel tudnék róni neki, az is semmiség.

Az Obi-Wan Kenoi és a The Book of Boba Fett nem volt ennyire erős megalkotás terén, ugyanakkor könnyedebb hangvételük, epikusabb látványviláguk és kalandjuk miatt hozzám közelebb állnak. Szívesebben indítok el egy random epizódot ezek közül, mint az Andorból, és valószínűleg ezeket többször is fogom újranézni önállóan, míg az Andorhoz csak akkor nyúlok, ha az élőszereplős matérián akarom kronológiailag átrágni magamat. Na meg persze a második évad előtt. Ismétlem, ez nem azért van így, mert az Andort rosszabbnak tartom a másik kettőnél, csak bizonyos elemei nagyszerűségük ellenére kevésbé állnak közel hozzám.

 

De még erre sem adom le a voksomat, mert itt aztán tényleg érdemes mérlegelni.

Link to comment
Share on other sites

Andor! Ha McGregor megkapta a jelölést tőlem, akkor itt most az Andorra kell szavaznom. Az új szín amit behozott az SW-be úgy, hogy igazából a kereteket nem feszítette szét, az szerintem fantasztikus. A 12 rész alatt volt idő mindenre, így a karakterépítés szempontjából is etalonná lépett elő a sorozat.

Obi-Wan és Boba sorozata másért volt jó, ezek a klasszikusabb SW sorozatok amik nagyon is kellenek. Obi-t tenném a második helyre, a Bobát a harmadikra. Bár ahogy visszagondolok az Obira, nyáron hatalmas mozizásokat éltünk át alatta, és az évadzárója egy életre szóló élmény volt. Szóval ez az Andor szavazat még nem kőbe vésett. :) 

Link to comment
Share on other sites

Az eredményt tekintve egyértelmű kisebbségben leszek. Ami nem gond. Szerettem az Andort, ahogy az összes többi sorozatot is. Ám, ha választanom kell, rám az Obi-Wan Kenobi tette a legmélyebb benyomást. Függetlenül az ilyen-olyan rendezői hibáktól, vagy az olyan elemektől, hogy pl. Reva két fénykardszúrást is túlélt minden különösebb magyarázat nélkül, érzelmileg rám mégis ez a sorozat hatott leginkább. Talán ebben az is közrejátszik, hogy a Prequel-éra a gyengém, az Ep1-el szerettem bele az SW-be, az Ep2-3-mon, majd a TCW-n "nevelkedtem", így Obi-Wan és Anakin párosa nagyon közel áll hozzám. Hatalmas érzelembomba volt az újratalálkozásuk, és kapcsolatuk további mélyítése. Az olyan váratlan meglepetésekről, mint a fiatal Leia hercegnő nem is beszélve.  

 • Like 1
 • Tetszik 2
Link to comment
Share on other sites

11 órával ezelőtt, Darth Sky írta:

Hatalmas érzelembomba volt az újratalálkozásuk, és kapcsolatuk további mélyítése.

Nálam hátrányból indult Obi, ezt vártam a legjobban és tetszett is, nagyon jó volt a párost együtt látni újra. Aztán jött az Andor, ami nem is érdekelt annyira, majd igencsak meglepett a hangvételével, a kivitelezésével, komolyságával, így surranó pályán beelőzte. :shocked:

Edited by Szisz
Link to comment
Share on other sites

19 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

 Szóval ez az Andor szavazat még nem kőbe vésett. :) 

Idővel nyilván változhat, érlelődik. A meglepetés ereje most még az Andorral van. Ez az előny amortizálódik. :)

Edited by Szisz
Link to comment
Share on other sites

Ez itt a legnehezebb döntés az eddigi szavazások között. A helyzet az, hogy nálam kis túlzással az összes sorozat egy, vagy közel hasonló szinten van, mert mindegyik másban kiváló.

A BOBF a hangulat és a világépítés, az Obi-Wan Kenobi a nosztalgia- és drámafaktor, az Andorban az egytől-egyig kiváló alakítást nyújtó, nagyszerű színészek, a TOTJ pedig ahogy perspektívába helyezi az ismert történeteket. Az Andor amilyen lassan indult, akkora pozitív csalódást okozott nekem is, és szerdánként szokatlan, sőt szomorú, hogy már nincs (egyelőre). :D Még alszom rá egyet, de valszeg az Obi és az Andor közül kerül ki majd a nyertes. 

 • Like 1
 • Tetszik 4
Link to comment
Share on other sites

2023. 01. 03. - 16:59, Ody Mandrell írta:

Ismerős érzés. :D Nagyon jó az Obi!

Mind vitt magával. A Boba Fett nálam a humorban vezet, nagyon szórakoztató. Obi a nosztalgia és az érzelmek mélysége miatt. Az Andorban volt a legtöbb arcom leteszem, igenigenigen és el is sírom magam pillanat. :o:hb::psycho::cry::rock::clap:

 • Like 1
 • Tetszik 2
Link to comment
Share on other sites

Luthennel szemben Obi-Wan Kenobi nem kaphatta meg nálam a szavazatot, de az Obi-Wan Kenobi megkaphatja az Andorral szemben. Ámulok és bámulok azon, ahogy az Andort összehozták. A megvalósítása a történetszövéstől a karakterek kidolgozottságán át a hétköznapibb Galaxis bemutatásáig, minden olyan magas szintet képvisel, amihez kevés mű ér fel, a Star Warson kívül és belül is. Ugyanakkor a Star Wars-t magát még mindig a hősi eposz miatt szeretem. A kalandok, a látványos csaták, a szerethető vagy épp utálható, néha pedig egyszerre utálható és szerethető karakterek, a látványos világok, a változatos Galaxis, és persze a pozitív hangulat, ezek, amik számomra a Star Wars Star Warsszá teszik. Ilyen téren pedig az Obi-Wan Kenobi többet adott nekem, mint az Andor, arról nem is beszélve, hogy remekül összeforrt benne a PT és az OT, élőszereplős produkcióben ennél erőteljesebb összefonódás Lucas két érája között még nem volt.

És akkor még ott van a nosztalgia, a tény, hogy olyan színészek tértek vissza szerepeikbe, mint Hayden Christensen, Ewan McGregor, Ian McDiarmid és Jimmy Smits, de még Antony Daniels és Timuerra Morrison is cameózhatott, és persze R2-D2 sem maradt ki. Közben a sorozat rengeteg pluszt adott rengeteg dologhoz. Számomra Alderaan és az Organa család bemutatása akkora pluszt jelent, mint amennyit az ep3 vagy az RO adott az ep4-hez. De a kis Leia Organa hercegnő megismerése is nagyon erős, vagy ott az a jelenet, amiben Obi-Wan és Anakin gyakorol. Egek, az ep2-ben az első megpillantásuk számomra teljesen megújultan hat, mert úgy képzelem, hogy az edzésről mentek oda Amidalához, és igazából úgy érzem, hogy nem a liftben, hanem a gyakorlópályán láttuk őket először, ami iszonyú jól megalapozza a kapcsolatukat. Az ott elhangzottak tükrében nézni az ep2-ben a párost teljesen más élmény. Vagy vegyük azt, hogy Leia és Ben Kenobi párosa világossá tette számunkra, miért nem kérdez rá Leia Luke-nál arra, hogy ki a pék az a Ben Kenobi, amikor ő Obi-Wan Kenobiért küldetett, vagy éppen miért hívják Han és Leia fiát Bennek.

És akkor még kaptunk olyan remek karaktereket, mint Breah Organa (tudom, hogy ő nem új, de annyira elhanyagolt karakter, hogy akár új is lehetne), az elsőre idegesítő, de aztán nagyon megszerethető Hajah, és a Birodalom szolgálatát maga mögött hagyó Tala. Közben élőszereplős környezetben debütálhatott egy videojátékban megjelent bolygó, jöttek szereplők az animációs sorozatokból, de olyan frankó új bolygót is kaptunk, mint a Daiyu.

Az utolsó epizód meg maga a STAR WARS. Hogy az mihez mit ad, na, arról talán külön esszét lehetne írni.

Egek, sokáig tudnám még sorolni, miért az Obi-Wan Kenobi lett a kedvencem, de inkább abbahagyom. Igen, vannak gyengeségei, itt-ott kilóg a trükkök lólába, egyik-másik akciójelenet nincs túl jól megkoreografálva, de mindezek semmiségek annak fényében, amit ez a sorozat hozzáadott a messzi-messzi Galaxis mítoszához.

 • Like 2
 • Tetszik 3
Link to comment
Share on other sites

20 perccel korábban, Dzséjt írta:

Egek, sokáig tudnám még sorolni, miért az Obi-Wan Kenobi lett a kedvencem, de inkább abbahagyom. Igen, vannak gyengeségei, itt-ott kilóg a trükkök lólába, egyik-másik akciójelenet nincs túl jól megkoreografálva, de mindezek semmiségek annak fényében, amit ez a sorozat hozzáadott a messzi-messzi Galaxis mítoszához.

Objektíven nézve az Andor sokkal magasabb szintet hoz, mint az Obi. De szerencsére ez egy szubjektív szavazás. :) 

Link to comment
Share on other sites

Érzelmileg az Obi-Wan-t meg se közelíti, ezt jól írja Dzséjt, és bennem is most realizálódott, hogy küzdök ez ellen, mert "objektíven nézve az Andor sokkal magasabb szintet hoz". Az Obi olyan érzelmi hullámvasútra ültetett tavaly, amit megközelíteni is nehéz lehetett volna. Az évadzáró rész közös mozizása ugrik be ilyenkor mindig, annál nagyobb mozis élményem csak a tényleg mozifilmeknél volt. 

Link to comment
Share on other sites

2 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Érzelmileg az Obi-Wan-t meg se közelíti, ezt jól írja Dzséjt, és bennem is most realizálódott, hogy küzdök ez ellen, mert "objektíven nézve az Andor sokkal magasabb szintet hoz". Az Obi olyan érzelmi hullámvasútra ültetett tavaly, amit megközelíteni is nehéz lehetett volna. Az évadzáró rész közös mozizása ugrik be ilyenkor mindig, annál nagyobb mozis élményem csak a tényleg mozifilmeknél volt. 

Igen, a vége katarktikusan jó lett, de az Andorban is volt jó néhány nagyon erős pillanat, ami mellé még klasszis írás és rendezés is párosult az egész sorozat alatt. Az Obi sajnos ezt nem mondhatja el magáról.    

Link to comment
Share on other sites

35 perccel korábban, Donát írta:

Objektíven nézve az Andor sokkal magasabb szintet hoz, mint az Obi. De szerencsére ez egy szubjektív szavazás. :) 

Ahogy írtad, ez egy szubjektív szavazás, szóval az objektivitás le van sz*rva. :P 

Link to comment
Share on other sites

Egyértelmű most már, hogy totál hangulat kérdése, no meg hogy mit láttatok utoljára, hogy melyiket érzitek jobb sorozatnak, az Andort vagy az Obi-Want. Mindkettő nagyon jó, csak másképpen és ezért más miatt is tetszik. :)

Szóval akármelyik is szerepel a szavazók listáján első helyen, az mindenképp szubjektív szavazat. ;)

Link to comment
Share on other sites

10 perccel korábban, Pildi írta:

no meg hogy mit láttatok utoljára

Mondjuk ez nálam nagyon nem számít, mivel utoljára a The Bad Batch-et, azt megelőzően pedig az Andort és a The Book of Boba Fettet láttam, az Obi-Wan Kenobit pedig csak ezek előtt néztem meg legutóbb.

Link to comment
Share on other sites

A szavazás tegnap éjjel lezárult! A hivatalos végeredmény alapján a 2022-es év legjobb sorozat dobogója:

 

I. Andor  (20/31 - 65%)

II. Obi-Wan Kenobi (9/31 - 29%)

III. Book of Boba Fett (1/31 - 3%)

III. Tales of the Jedi (1/31 - 3%)

 

Az Andor 2/3-dal vitte a prímet. Itt sem volt kérdés, nem is lehetett.

 

Rogue One Disney GIF by Star Wars

 • Like 1
 • Tetszik 1
Link to comment
Share on other sites

2022 nagyon erős volt, az vitathatatlan. Talán a Star Wars hosszú történelme során a legerősebb, hiszen gigantikus mennyiségű mozgóképes, azon belül is élőszereplős matériát kaptunk. És hát na, az Andor ezek között minőségileg és különlegessége okán is magasan kiemelkedő. Így első helye maximálisan megérdemelt, annak ellenére, hogy én az Obi-Wan Kenobira szavaztam. Megkockáztatom, hogy ilyen minőségre azért nem lesz mindig példa, egyelőre úgy érzem, akárcsak megközelíteni is csupán a második évad lesz képes - bár annak arra is van esélye, hogy túlszárnyalja, de azért na, annak már hatalmas elvárásokkal kell szembenéznie, mert az első szezon valahová a sztratoszférába helyezte azt a bizonyos lécet.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information