Jump to content

Főtábla döntő 7: Din Djarin vs. Grand Admiral Thrawn


Főtábla döntő 7 - Star Wars Winter Madness  

19 members have voted

 1. 1. Ki jusson tovább?

  • Din Djarin
  • Grand Admiral Thrawn

This poll is closed to new votes

 • Please sign in or register to vote in this poll.
 • Poll closed on 07/15/2023 at 05:59 PM

Recommended Posts

Imádom Din-t, de Thrawn nekem az egyik kedvenc SW karakterem.

Most is épp a Thrawn (2017) könyvet olvasom és zseniálisan jó, bár engem az ilyen baromi intelligens, kimért, hűvös karakterekkel könnyen meg lehet venni.

Ráadásul most jön csak az Ashokába szóval ohh boy, mi lesz itt még. :D

Link to comment
Share on other sites

Thrawn nekem is magasan a kedvenc könyves karakterem, de Din is nagyon belopta magát a szívembe, nálam ő telitalálat, imádom minden jelenetét. De Thrawnéit is. :D

Nem tudom, kire fogok szavazni. :hehe:

Mindkettőnek a döntőben lenne a helye. :)

Link to comment
Share on other sites

51 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Thrawn könyveit nem olvastam, a Rebelsben pedig elég egy dimenziós karakter volt számomra. Din ezzel szemben remek karakterfejlődésen ment át a Mandi három évadja alatt, így nem is lehet kérdéses, hogy rá szavazok.

A szavazás lezárásáig még gyorsan vegyél a kezedbe egy Thrawnos könyvet, hátha megváltozik a véleményed. :D

 

1 órával ezelőtt, Donát írta:

Nálam is Thrawn, de elfogult vagyok. :)

Sose gondoltuk volna. :D Amúgy miért jön be a karakter ennyire?

Link to comment
Share on other sites

Ugyan a kánon Thrawn könyvek közül még csak egyet olvastam (illetve az összes legendabelit), és a Rebels-ben nagyon bírtam a hűvös, logikus, pragmatikus katonát, mégis Dinre szavazok, mert ő áll közelebb hozzám. Nagyon tetszik, milyen szép ívet ír le a karaktere, hogyan válik egy szűkszavú, csak a feladatával foglalkozó, magányos farkasból hű barát, lojális vezető és odaadó apa. Emellett a páncélja nagyon király, remek harcos, és van egyfajta humora is. Bár kicsit konzervatív a vallását tekintve, ezt leszámítva számomra az SW egyik kedvenc karaktere lett, aki még ahhoz is nagyban hozzájárult, hogy Bo-Katan megváltozzon.

 • Like 1
 • Tetszik 1
Link to comment
Share on other sites

4 órával ezelőtt, Pildi írta:

Thrawn nekem is magasan a kedvenc könyves karakterem, de Din is nagyon belopta magát a szívembe, nálam ő telitalálat, imádom minden jelenetét. De Thrawnéit is. :D

Nem tudom, kire fogok szavazni. :hehe:

Mindkettőnek a döntőben lenne a helye. :)

Szerintem neked Din jobban bejön, csak még nem mersz rá voksolni. :D De hátha behúzod. Gondolj csak Grogura, hogy óvja. :P 

Link to comment
Share on other sites

Szeretem Thrawnt, de azért Din nagyon más kategória. Ő tényleg példakép lehet sokak számára. Thrawn meg majd csak most fog igazán nagy karakterré válni. Az ilyen szavazásokon a könyveket valamelyest az agyam hátsó zugába száműzöm. Ha csak a Rebels-t nézzük, az admirális egyelőre kevés mindenki Mandója ellen.

Link to comment
Share on other sites

2 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Szerintem neked Din jobban bejön, csak még nem mersz rá voksolni. :D De hátha behúzod. Gondolj csak Grogura, hogy óvja. :P 

Szerintem kivárom a végét, és ahogy akkor látom az állást, ki fog derülni, kit juttatnék tovább, abból, hogy örülök vagy csalódott vagyok. :D

Link to comment
Share on other sites

5 órával ezelőtt, Nute Gunray írta:

Ha csak a Rebels-t nézzük, az admirális egyelőre kevés mindenki Mandója ellen.

Ha csak a Rebels nézzük, akkor nem is kérdés, hogy mindenki Mandója a nyerő. :)

 

Amúgy lehet, hogy nem kell megvárnom a végét, mert most hogy Din vezet (igaz, csak két szavazattal), egyértelműen örülök neki. :) 

 

5 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Gondolj csak Grogura, hogy óvja. :P 

Egyébként igen, a menő szófukar stílusa mellett ez az, ami a legjobban Din Djarin mellett szól: hogy képes volt felhagyni az egész korábbi életével, mindent kockára tett, és megszegte a számára is nagyon fontos szabályokat, csak hogy megmentsen egy apró (látszólag) védtelen lényt. Ha azt nézem, honnan indult és hová jutott a végén (nélküle a nagy mandalori egyesülés sem jött volna létre), akkor ő az egyik legjelentősebb karakterfejlődési utat bejárt SW karakter. Nem véletlenül olyan népszerű ő is és a Mandalorian sorozat is. :) 

 

I have spoken!

Link to comment
Share on other sites

Mindkét karakter remek, más-más aspektusból, ezért is nehéz a döntés.

 

Thrawnt én eredetileg a ma már Legendák-beli A Birodalom örökösei c. regényből ismerem, és már ott kimondottan erős karakter összképét festette. Egy taktikai lángelme, aki precízen, nyugodt magabiztossággal vezényli haderejét. A korábbi, filmekben látott birodalmiakhoz képest kimagaslóan okos és előrelátó volt, ami üde színfoltként, és egyúttal izgalmas fenyegetésként hatott hőseink ellen. Megértem, miért vált SW-ikonná, még ha csak irodalmi szinten is. Azóta kaptunk egy Rebelst, és személy szerint valamennyi hozzá köthető Kánon regénnyel végeztem - ezek pedig nem csak aláhúzták a Legendákban megismert személyisége fontosabb jegyeit, de sokkal emberibbé, megérthetőbbé és szerethetőbbé tették a chisst számomra. Egy olyan személy, aki a saját népe érdekeit és biztonságát tekinti a legfontosabbnak, és mindent megtesz e cél érdekében.

 

Vele szemben van egy Din Djarinunk, aki számos ponton szöges ellentéte a főadmirálisnak, ám hasonló módon mindent megtenne annak érdekében, hogy a számára fontos személyt/személyeket/népcsoportot védelmezze. Grogu mellett a mandalori nép jelenti neki a fő mozgatórugót a tettei során. Nem egy elvtelen fejvadász, akit csak a kreditek motiválnak, hanem egy morális kódex szerint cselekvő egyén, akiben a szakmájához mérten talán túlzottan is jelen van az empátia. Mindig is díjaztam az erkölcsös, protektáló és hűséges személyiségjegyeket, amiknek Din mind birtokában van. Összességében nálam a Groguval való megkapó kapcsolata lendítette át azt a bizonyos mérleget Din felé Thrawnnal szemben.      

Link to comment
Share on other sites

Két nagyon különböző karakterről van szó, de az ilyenek szoktak igazán jó párharcok lenni, ahol mindenkinek más és más értékei tudnak kidomborodni. Nekem alapvetően mindketten szimpatikusak, de azért nehéz összehasonlítani számomra a kettőt, mert az egyikük egy főszereplő, aki nagyobb teret is kap a kibontakozásra a saját sorozatában, a másikuk pedig egy mellék karakter, aki csak most lép át az animációs világból az élőszereplősbe, ahol talán jobban megmutathatja magát. Ettől még nem tudok elvonatkoztatnia könyvektől, ezáltal volt szerencsém Thrawnt jobbban megismerni, ahol ő igenis főszereplő és még a hős típustól sem áll annyira távol, mint elsőre gondolni lehetne...

 

Din Djarin egy nagyon jó figura, egyszerre ötvözi magában a westernhőst és az apaszerpbe beletanuló magányos farkast, aki nagyon sokat fejlődik a sorozat során. Nem túl bonyolult karakter, de amiben jó, a klasszikusan hősies erények megjelenítése mellett, hogy azért van egy ilyen markánsan "fejvadászos" arcéle, tehát nem egy fehér lovag, aki adott esetben megijedne az erőszaktól. Ami még tetszik benne, hogy nem túlságosan előtérbe helyezve, de ott van benne egy vezető személyiség képe is, ahogy képes hatni a körülötte lévőkre, ahogy az élére tud állni ügyeknek, úgy, hogy közben a morális iránytűje is egyensúlyban marad az egy olyan ember képét festi fel elénk, akit igazán követni lehet. Mégis Din azért megmarad úgymond "kisembernek", nem lesz belőle a következő Mandalore, vagy egy bolgyó kormányzója, hanem éli a kis életét Groguval, ami egy nagyszerű életkép volt a 3. évad fináléjában. 

 

Thrawn nekem kezdetben nem volt annyira magától értetődően szimpatikus szereplő, mint Din. Még középiskolás koromban olvastam a régi Thrawn trilógiát, ami anno tetszett, de néhol túltoltnak éreztem ezt az überlogikus karaktert (meg emlékeim szerint voltak más túlzások is azokban a könyvekben). Amikor megjelent a Rebelsben nagyon izgatott voltam miatta és abszolút üde szinfoltja volt a sorozatnak, jót tett a Birodalmi oldalnak a megjelenése, ezáltal felvonultatva egy olyan negatív szereplőt, aki abszolút méltó ellenfele hőseinknek, de mégsem egy Vader, vagy egy Tarkin, akikkel tudjuk mi lesz a későbbiekben. Ettől még ezzel a szereplésével engem nem teljesen nyűgözött le. Most, hogy elolvastam a Thrawn könyveket viszont változott róla a véleményem és ugyan ez a szavazás a mozgóképes részére koncentrál a karaktereknek, ez is a kánon része és a friss élmény miatt nem is áll szándékomban elvonatkoztatni tőle.

 

Egy olyan karaktert alkotott - most már részben újra - Zahn, aki számomra kiemelkedik a többi általam ismert könyves figura közül. Van stílusa, egy olyan intellektusa, amire mindig oda kell figyelni és egy igazán maradandó jelenség Thrawn bárhol kapjon is szerepet. Persze van néhány túlzó elem is benne, a dedukciós képességét néha túlzásba viszik, amikor műalkotásokból, igazán apró részletekből olyan messzemenő következtetéseket tud levonni és egyes egyedül meglátni, amit senki más. Kicsit olyan érzésem van, mint amikor a Sherlock Holmes-os sorozatokban kis túlzással valakinek a szájszagából megállapítja, hogy ki volt a gyilkos és mi az indíték. Valamint Thrawn esetében a totális politikai analfabetizmus is egy olyan elem, ami szerintem nehezen egyeztethető össze ezzel a kiemelkedő intellektussal. Azt értem, hogy Zahn ezzel azt szerette volna érzékeltetni, hogy Thrawn sem tökéletes, neki is van gyenge pontja, de sokszor a legalapvetőbb politikai összefüggéseket sem képes meglátni, ami egy olyan a politikiával szervesen átszőtt társadalomban, mint a Chiss Birodalom, eléggé érdekes.

 

Din Djarin az a karakter, aki egy nagyon jó hőstípus és kedvelhetőségben kevesen veszik fel vele a versenyt, de Thrawn egy olyan figura, hogy ha egy valakivel lehetne találkoznom a Star Wars világából, akkor az vagy ő lenne, vagy Yoda... na jó esetleg még Qui-Gon. Úgyhogy a Thrawn könyvből idézve a "szemgyulladásos pantorai" kapja a szavazatomat.

 • Like 1
 • Tetszik 1
Link to comment
Share on other sites

7 perccel korábban, Donát írta:

Ha @Pildi Thrawnra szavazna most tök szoros lenne. 

Átgondoltam ezt még egyszer, de Din Djarin közelebb áll a szívemhez egy hajszállal.

 

Mondhatnám, hogy majd az Ahsoka sorozat után még inkább felmegy Thrawn ázsiója, de szerintem ez azért nem lesz így, legalábbis nálam nem, mert a Rebelshez hasonlóan abban ő lesz a fő ellenség, s én pont azokat a megnyilvánulásait szeretem igazán, ami csak a két utóbbi könyvtrilógiából ismert, amikor vele vagyunk, mi olvasók, s nem ellene.

Link to comment
Share on other sites

1 órával korábban, Pildi írta:

Ha átszavazok Thrawnra, akkor is Din nyert volna.:)

Abszolút megérdemelt Din győzelme, előzetesen is őt vártam esélyesnek. De azért sajnálom Thrawnt. :( 

 

2023. 07. 14. - 10:18, kudar írta:

Sose gondoltuk volna. :D Amúgy miért jön be a karakter ennyire?

Bocsi, kissé elsiklottam a kérdésed felett. Azt szeretem Thrawnban, hogy nagyon penge, de nem dörgöli ezt mások orra alá, épp ellenkezőleg: próbálja tanítani a körülötte állókat és segíteni nekik bontogatni a szárnyaikat. Szeretem, hogy vannak vakfoltjai és a diplomáciai képességei az enyémmel egyenlők. :D 

Link to comment
Share on other sites

 • Donát unpinned this topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information