Ugrás a kommentre

Főtábla döntő 12: Count Dooku vs. Captain Rex


Donát

Főtábla döntő 12 - Star Wars Winter Madness  

21 felhasználó szavazott

  1. 1. Ki jusson tovább?


A szavazás lezárult


Ajánlott hozzászólás

Nehéz, mert Dooku a Tales of the Jedi óta felértékelődött bennem, ugyanakkor Rex közelebb áll hozzám. A mini animációs sorozatnak hála a gróf úr is szépen kibontakozott, ugyanakkor ezzel együtt is azt érzem, hogy Rex nagyobb hatással volt a Galaxisra. Igen, Darth Tyranus a Konföderáció vezetőjeként hagyot nyomot a klón háborúk idején, mégis, akárhányszor szóba kerül Dooku, úgy érzem, jelentős történelmi személyiségként a történelem elfelejtette. Jediként nem tett nagy hatást, Sith mivoltát csak nagyon kevesen ismerték, Sidious sosem értékelte többre, mint egy hasznos place holder, és így tovább. Bár páran még azért emlékeznek rá a polgárháború után is (például Helgait), de összességében szerintem mind in-, mind out universe Dooku tényleg csak egy "felejthető alak".

Rex ezzel szemben a klón háborúk egyik kimagasló alakja, aki nem csak meghatározta a Köztársasági Nagy Hadsereg arculatát, de hatása még a birodalmi hadseregen is nyomot hagyott. Példának okáért (ostoba módon) a Birodalom még mindig ugyanazokat a kódokat használja, amiket anno Rex és Cody léptetett érvénybe a KNH-ban. Rex emellett rengeteg emberre gyakorolt hatás. Ahsoka, Anakin, Kanan és Ezra, hogy csak pár nevet mondjak, de befolyással bírt a korai és a kézsőbbi lázadásra is, míg testvéreit a háború alatt, majd az után is támogatta, és segített olyanoknak, mint a Rossz osztag. Szóval Rex.

  • Nagyon tetszik 1
  • Zavaros 1
  • Tetszik 3
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nálam egyértelműen Dooku. Az első főgonosz, akit megismertem, és imádtam mennyire misztikus, rejtélyes és bár gonosz, mégis elegáns és fondorlatos. Christopher Lee fantasztikus színészi munkával hozta az elegáns, arrogáns, kimért ám mégis határozott karaktert, akiről a rész végén kiderül, hogy természetesen sokkal több, mint egy renegát Jedi. :clap:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Dooku misztikuma és Christopher Lee alakítása együtt egy nagyon hatásos összképet ad, amit a Tales of the Jedi csak tovább gazdagított. Én is nagyon kedvelem Dookut.

 

Viszont Rexet annyira lehet szeretni! Makulátlan katona, hűséges bajtárs, felelős parancsnok, és egy olyan barát, akire még a chip befolyása alatt is számíthatott Ahsoka. Filoni elképesztően jó klón katona karaktert alkotott, aki közel olyan ikonikus karakterré vált a TCW által, mint Ahsoka. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2 órával ezelőtt, Bomarr írta:

Na talán most először meglepődtem a szavazás állásán. Ezt nem gondoltam volna.

Egyetértek. Szerintem Rex nagyon túl van értékelve. Főleg amit Dzséjt írt. Mintha felcserélte volna a szerepeket.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

17 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Egyetértek. Szerintem Rex nagyon túl van értékelve. Főleg amit Dzséjt írt. Mintha felcserélte volna a szerepeket.

Abszolút egyetértek. Dooku egy polgárháború vesztes oldalának a marketing arca. Egy olyan polgárháborúé, amiben milliárdok vesztették életüket. Pont úgy lesz ő elfeledve, mint kb Hitler. :lol:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Dooku egy eldobható báb és áldozati bárány volt egy véres bábszínházban. Minden, amit tett, azt azért tette, mert Sidious erre utasította. Nem nagyon tudnék olyasmit mondani a klón háborúk utáni időből, amit tisztán Dooku érdemének lehetne tulajdonítani. Az pedig, hogy Dooku csak egy báb volt, az új Köztársaság idejére már teljesen világossá vált mindenki számára. Bábnak lenni, azt tenni szolgalelkűen, amit más mond, pedig nem nagy érdem. Persze a neve fennmarad a történelemkönyvekben, ezt nem vitatom, de, hogy ezt nem önmagának, hanem Sidiousnak köszönheti, az fix ahogy az is, hogy a történelem nem olyan személyként ismerte el, ami kimagaslik. Pont azért, mert Dookuról sok minden kiderült a polgárháború után, szóval ahhoz képest, hogy mekkora történelmi alak lehetett volna, ha nem báb, nem lett nagy figura. Nem említik egy lapon Palpatine-nal, Tarkinnal vagy éppen Padméval és Obi-Wannal, sőt legtöbbször, amikor előkerül a neve a háború után, kábé úgy beszélnek róla, mintha egy kalapácsról beszélnének.

Ő csak egy ostoba vénember volt, aki nem látott előre semmit, valami lila ködtől vezérelve mindent megtett, amit SIdious mondott neki (akár a saját ambíciói kárára is, lásd: első szóra ki akarta nyírni Asajj-t), és bár 70+ évig volt Jedi lovag, valahogy bevette, hogy a Sith-ek a jófiúk. És ezt már az előtt, hogy ténylegesen átállt volna a Sötét Oldalra. Ennyire ostoba még Anakin sem volt, még ő sem vette be, hogy a Sith-ek a jók, talán az egyetlen eset, amikor nem értett egyet Palpatine-nal, az ez volt, amikor Sidious megpróbálta eladni neki, hogy a két Erőhasználó rend nem különbözik. És Anain akkor csak 13 éve volt Jedi, nem hét évtizede.

Szóval szerintem inkább Dookut értékelitek túl annál, ami valójában volt, egy vén, vak bolond. Őt nem Hitlerhez kell hasonlítani, hanem inkább Putyin valamelyik bábjához. Mondjuk Mihail Misusztyinhez. A legnagyobb érdeme, amit nem vitatok el, az Qui-Gon Jinn kiképzése. De sajnos Qui-Gon is a történelem feledésébe veszett, mire a polgárháború lezárult a jakkui csatával.

Plusz tegyük még hozzá azt is, hogy a történelmet a győztesek írják, a klón háborúk egyetlen győztese pedig egy olyan emberi lénynek nevezett vadállat volt, aki a Jedik emlékét is igyekezett eltörölni. És a Jedik emlékének része Dooku. Sidious parancsára a Birodalom szó szerint elkezdte átírni a történelmet, betiltott mindent, amikhez a Jediknek kicsit is köze volt. A különböző iskolákban tilos volt bármit is tanítani a Jedikről, a Rendet és az Erőt kutató szakok szűntek meg, tanárok és professzorok kerültek az utcára vagy börtönbe. A Jedik egykori templomait, ahogy azt a Rebels-ben és a Rogue One-ban is láttuk, megsemmisítették, a Jedik filozófiáját követő rendeket (a Whillek Őrzői, vagy az Erő Egyháza) törvényen kívülre helyezték és felszámolták. Sőt a yavini csatához közeledve Palpatine még ennél is messzebb kezdett menni, és a Jediket a történelemkönyvek már csak lábjegyzetként említették. Vagyis a Birodalom elkezdte hamisítani a történtelmet és kivonni belőle a Jediket. Szó szerint el akarta törölni az emléküket is, és egy ilyen akcióban Dooku, az egykori Jedi lovag sem maradhat meg.

Rex ezzel szemben Ahsoka mentora volt, ami így az Ahsoka sorozat előtt nem sokkal azért fontos tényező, hiszen az a nő, akinek az életének egy új szakaszába nyerünk betekintést, azért olyan, amilyen, mert Rex is okította. Arról nem is beszélve, hogy Rex nélkül lehet, hogy Ahsoka túl sem élte volna a 66-os parancsot. Emellett hatással volt Ezrára és Sabine-ra is, akik szintén nem elhanyagolható karakterek az említett sorozatban. Arról nem is beszélve, hogy hányszor segítette a formálódó lázadást információkkal, parancsnoki képességeivel és harci tudásával. Csak erre gondoljunk: ha Rex nem képzi ki az onderoniakat, akkor Saw története talán másképp zajlik le, és ha nincs Saw, sok dolog alakul másképpen. Lehet, hogy nem Rex a történelem legfontosabb alakja, de nagyon sok olyan ember köszönheti neki a tudását vagy egyenesen az életét, aki aztán hatalmas befolyással bírt a Galaxisra. Ő nem egy báb, aki azt teszi, amit mások mondanak, ami már csak azért is ironikus, mert őt bábnak teremtették, ellenben Dooku szabad emberként látta meg a napvilágot. Mégis, Dooku volt a vak, kérdéseken nem is agyaló végrehajtó, míg Rex még annak ellenére sem hajtotta végre egyből a parancsot, amikor azt már szó szerint a belé implantált biológiai késztetés követelte meg tőle.

És Rex is a győztesek oldalán volt, és olyan győztesek oldalán, akiknek nem volt célja a történelem átírása.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

6 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Szerintem Rex nagyon túl van értékelve.

Szerinted túl van értékelve, szerintem meg nem. Hogy kire szavazunk, az teljesen szubjektív, de ez minden fordulóban így van. :P 

Miért ne kedvelhetné a többség jobban Rexet, mint Dookut? Nálam is általában igaz, hogy a hús-vér élő karakterek élveznek elsőbbséget, egyszerűen mert élőbbek tudnak lenni, de van két olyan karakter, aki ebből ki tudtak törni, az egyik Ahsoka, a másik Rex. Ők animáltan is nagyon élőek, világos motivációkkal, erős erkölcsi érzékkel, pláne úgy, hogy Rex egy klón - ha van valami, ami igazán egyedi és érdekes, akkor ez az. 

Szerkesztve: - Pildi
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Dooku már a filmekben, vagy a TCW-ben is érdekes volt (meg egy elég erőteljes váltás Maul után, mint Palpatine tanítványa), de nekem is leginkább a Tales of the Jedi lendített egy nagyot rajta, hogy egy kicsit jobban megismerhessük az embert is, aki a gróf álarca mögött van. Dooku egy tragikus karakter, a helyzete okán benne volt a kudarca, ő csak a ló helyetti ideiglenes szamár volt Sidious számára mielőtt rátehette a kezét Vaderre. Ebben a párosításban ugyanakkor azt érzem, hogy nekem itt az a döntő, hogy Dooku ugyan érdekes figura, de van nála komolyabb Sith (Palpi) és bukott jedinek sem ő a legdrámaibb figura (Anakin), vele szemben viszont Rex amiben jó - mint lojális, hősies, kemény klón katona, akinek helyén van az erkölcsi érzéke is - abban viszont a legjobb. Ha a klónhadsereget kellene egy személyben kifejezni, annak a legjobb aspektusaival, akkor azt mondanám, hogy Rex a Klón - így nagybetűvel, ezért kapja ő a szavazatomat.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Dookut nyomtam, bár kedvelem Rexet. Dooku érdekes karrakter, csekély mozifilmes játékideje ellenére is. A TCW-ban volt foglalkoztatva, de az kissé egydimenziósan kezelte a Grófot. Érdekes, hogy a Tales of the Jedi meg pont nem. Az sokat segített a karakter összetettségének megértésében. Meglepő hogy ilyen könnyen alulmarad. Bár ezen a fórumon Rex és a TCW méltán népszerű. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

3 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Rex ezzel szemben Ahsoka mentora volt,

Ahoska mestere volt, Anakin csak kolonc volt ebben az egészben. :lol: 

 

Rex egy sidekick karakter, kb. olyan szinten van, mint Csuvi. De még ez se biztos. 

  • Nagyon tetszik 1
  • Nem értek egyet 3
  • Vicces 1
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

18 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Dooku csak egy báb volt, az új Köztársaság idejére már teljesen világossá vált mindenki számára.

Ha most 75 év távlatából kiderülne a világ számára, hogy Hitler mögött állt valaki, aki irányította, attól még Hitler megítélése kicsit sem változna az átlagemberben ennyi év távlatából. Már olyan szinten rögzült az emberekben a vélt igazság, hogy ennyi év után már nagyon nehezen tudna csak felülírodni a dolog. Ugyanez van Dookuval is. Talán hozzáteszik az emberek a galaxisban, hogy a "legújabb hírek szerint nem is Dooku állt a dolog mögött, de ki tudja mi az igazság". 

 

A valóságban minden bizonnyal végérvényesen és jóvátehetetlenül rögzült hogy a 3 évig tartó és több milliárd lény életét követelő háborút Dooku gróf az ex Jedi robbantotta ki. Dooku nem lesz elfelejtve. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

22 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Az pedig, hogy Dooku csak egy báb volt, az új Köztársaság idejére már teljesen világossá vált mindenki számára. Bábnak lenni, azt tenni szolgalelkűen, amit más mond, pedig nem nagy érdem. Persze a neve fennmarad a történelemkönyvekben, ezt nem vitatom, de, hogy ezt nem önmagának, hanem Sidiousnak köszönheti, az fix ahogy az is, hogy a történelem nem olyan személyként ismerte el, ami kimagaslik. Pont azért, mert Dookuról sok minden kiderült a polgárháború után, szóval ahhoz képest, hogy mekkora történelmi alak lehetett volna, ha nem báb, nem lett nagy figura. Nem említik egy lapon Palpatine-nal, Tarkinnal vagy éppen Padméval és Obi-Wannal, sőt legtöbbször, amikor előkerül a neve a háború után, kábé úgy beszélnek róla, mintha egy kalapácsról beszélnének.

Ezeket te honnan veszed? A Birodalom emlékezetpolitikájáról alig tudunk valamit, az Új Köztársaságéról meg még annyit sem. Ha csak a szikár tényeket vesszük, Dooku a galaktikusi nagypolitika jelentős és megkerülhetetlen figurája volt a Régi Köztársaság utolsó éveiben.

Szerkesztve: - Nute Gunray
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

4 órával ezelőtt, Donát írta:

Ha most 75 év távlatából kiderülne a világ számára, hogy Hitler mögött állt valaki, aki irányította, attól még Hitler megítélése kicsit sem változna az átlagemberben ennyi év távlatából. Már olyan szinten rögzült az emberekben a vélt igazság, hogy ennyi év után már nagyon nehezen tudna csak felülírodni a dolog. Ugyanez van Dookuval is. Talán hozzáteszik az emberek a galaxisban, hogy a "legújabb hírek szerint nem is Dooku állt a dolog mögött, de ki tudja mi az igazság". 

 

A valóságban minden bizonnyal végérvényesen és jóvátehetetlenül rögzült hogy a 3 évig tartó és több milliárd lény életét követelő háborút Dooku gróf az ex Jedi robbantotta ki. Dooku nem lesz elfelejtve. 

Ez igaz, de Dookuról nem 75, hanem csak 15+ évvel derült ki az igazság, plusz, lehet, hogy mélyen rögzült, de ha az igazság fényében átírják a történelemkönyveket, inkább előbb mint utóbb kikopik az a generáció, ami Dookut még az egész klón kalamajka mögött álló fenegyereknek tartotta, és felnő az a generáció, ami már az igazságot ismeri. Márpedig a PT idejére az a generáció, amelyik még a hazugságokat tudta Dookuról, erősen megkopott. A klón háborúk generációja jószerivel kihalt, de már az utána lévő generáció is kihalófélben volt. Az olyan emberek, mint Poe, meg már az igazságot tanulhatták meg, mert abban azért remélem kiegyezhetünk, hogy az új Köztársaság nem tartotta meg a Birodalom propaganda történelem könyveit és kutatásait.

Ugyanígy történne Hitlerrel is. Ha csak nem ragaszkodik az igazság kiderülése után is egy komplett generáció a hazugsághoz, akkor Hitlerről is megváltoznának az ismeretek. Persze az tény, hogy az emberek elég lassan fogdaják el a mindent megváltoztató elképzeléseket, még ha igazak is (Galileo tudna erről mesélni), de előbb-utóbb elfogadják, főleg, ha a tévhitben élő generáció kikopik.

 

1 órával ezelőtt, Nute Gunray írta:

Ezeket te honnan veszed?

Star Wars: The Secrets of the JediStar Wars Propaganda: A History of Persuasive Art in the GalaxyThe Star Wars Book, stb., plusz regényekben és képregényekben olvasott utalások, visszaemlékezések. Talán ez a legrelevánsabb (Crimson Reign 3):

ucwqwk9d5bn81.jpg

kyr6sj9d5bn81.jpg?width=1080&crop=smart&

 

 

19 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Ahoska mestere volt, Anakin csak kolonc volt ebben az egészben. :lol: 

Vicces vagy, de ha kiröhögted magad olyasmin, amit senki sem mondott, azután azért sasold meg a TCW mozifilmet, amiben bizony Ahsoka már azelőtt tanul valami egész életre szóló dolgot Rextől, hogy Anakin egyáltalán fontolóra vette, hogy tanítani kezdi. ;) És ez csak a TCW mozifilm, utána alaposan érdemes áttanulmányozni a sorozatot is, amiben Rex nem egyszer ad át olyan élettapasztalatot, ami segíti Ahsokát. Szóval hiába röhögsz, mint a fakutya, Rex akkor is mentorálta Ahsokát. Azt meg józan paraszti ésszel is be lehet látni, hogy egy embernek egynél több mentora is lehet, főleg, ha Ahsokához hasonlóan nyitottan áll a dolgokhoz, és mástól is elfogad okító szavakat. Ugye az iskolák is így működnek, de a Jedi Rend is, hiszen több Jedi mester is tanít egy tanítványt az élete folyamán. Vagy tán Ahsoka semmit sem tanult Obi-Wan Kenobitól? Yoda tanai egyik fülén be, a másikon ki? Anakin volt a mestere, de nem ő volt az egyetlen mentora.

Szerkesztve: - Dzséjt
  • Nagyon tetszik 1
  • Vicces 1
  • Tetszik 1
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • Donát megszűntette a topik kiemelését

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.