Ugrás a kommentre

2x02 - The Path of Anger


Ajánlott hozzászólás

2. rész - The Path of Anger / A düh útja

 

empire202.jpg

 

Írta: Amanda Rose Muñoz

Rendezte: Steward Lee

 

Helyszín: Corvus

 

Szereplők:

Morgan Elsbeth - Diana Lee Inosanto

Thrawn admirális - Lars Mikkelsen

Wing - Wing Tao Chao

Isdain moff - Tom Konkle

Gilad Pellaeon kapitány - Xander Berkeley

Rukh - Warwick Davis

Nadura - Shelby Young

 

Történet

Morgan próbál üzleti kapcsolatba lépni a Birodalommal, ám ötletei csak egy tiszt érdeklődését keltik fel: Thrawn admirálisét.

 

 

Pár kitétel.

 

1. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

2. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

3. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

4. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat. 

Szerkesztve: - Ody Mandrell
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

  • Ody Mandrell megváltoztatta a címet erre: 2x02 - The Path of Anger

Ez a rész remek kötőelem az érák között. Mind a Rebels mind a Mandalorian kapott egy plusz réteget. Ki gondolta volna, hogy az a TIE prototípus amit Lothalon gyártanak eredetileg Morgan agyában fogant meg? Remek ötlet, mint hogy a Corvus bemutatása. Megtudtuk hogy került hatalomra Elzbeth, mi az előzménye a később látottaknak. Szerintem ez briliánsan lett levezetve! :clap: 

A jó öreg Rukh is tiszteletét tette, még mindig úgy pattog, mint egy nikkelbolha, de Morgan legyőzte. :) 

Thrawn és Elzbeth első találkozása hiánypótló, a beszélgetésük, ahogy az admirális csak a végén néz a nő szemébe nagyon jó lett. Közben végig a klasszikus szállóige járt a fejemben:

:D 

 

Persze ezúttal se maradhatott ki egy birodalmi féreg, aki ezúttal az Isdain mof névre hallgatott. Lazán közli, hogy nehogy már fizessenek az ötletért, inkább leigázzák a bolygót. Elzbeth menjen haza és készüljön az érkezésükre. Ennyire nyíltan talán még sose mondták ki ezeket a dolgokat. mindig ezüst papírba csomagolták a sz*rt, de itt már erről se gondskodtak. :D 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez a rész megint csak remekül sikerült, pláne, hogy milyen dolgokat tudtunk meg ebben a részben. Hát kérem szépen: Morgan Elsbeth a TIE-Defender megalkotója! Micsoda bomba!!! :o

 

Már az elején kiütközik a Birodalom könyörtelensége. Isdain moff a tipikus Birodalmi szerepkört testesítette meg, sőt talán még nyíltabban is válaszolt Morgannak azzal, hogy konkrétan kimondta, amit szeretne a Birodalom: az erőforrásokat, semmi mást. Szerencsére jön Pellaeon és később megérkezett a történetben Rukh és Thrawn is, aki ekkor még admirális rangban tetszeleg, vagyis talán a Rebels kezdetén lehetünk, de lehet előtte.

 

Örültem Corvus megjelenésének és végre láthattuk, hogy Morgan miképp indult el azon az úton, amibe mi belecsöppentünk a The Jedi című epizódban. Wing is szép többletet kapott.

Morgan és Rukh harca baromira tetszett, dinamikus volt végig a harc, remek koreográfiát hoztak össze. Thrawn megjelenése hidegrázós volt, amikor megszólalt, bár hajnali egy volt, amikor néztem a részt, de már akkor kirázott tőle a hideg. Nagyon tetszett a beszélgetésük, ahogy Thrawn kritizálja a Birodalmat és Morgan segítségét kéri, hogy kigyomlálja a gyenge pontokat. Belegondolni is szörnyű, hogy milyen lett volna a Birodalom, ha a Thrawnhoz hasonló figurák lettek volna magasabb pozíciókban. :hmm:

 

Amúgy jól láttam, hogy a rész elején a Birodalmi Csillagromboló mellett feltűntek Venatorok is? Ezek szerint azokat még sok évvel később is alkalmazzák? :hmm:

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Palleont azonnal megismertem, még szinkronban is az volt aki a Mandóban, ami ki kell mondjam, igényességre való törekvésre vall, ami nagyon dícséretes!

Rukh is jó volt, szerintem félemetesebb lett "TCW" dizájnnal mint a Rebels-es volt. Thraw admirális pedig olyan volt amilyen mindig. Egy igazi úr.

Jó volt ezt is látni, a Rebles és főleg az Ahsoka tükrében!

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Thrawn admirális (ezúttal még nem Grand Admiral, "csak" sima admiral) most is brillírozott, bárhol tűnik fel én biztos imádni fogom. Nyilván látott potenciált Elsbeth dizájnjába és jó volt megtudni, hogy innen indult a Tie Defender projekt. Továbbá betekintést kaptunk abba is, hogyan kezdett elmérgesedni a viszony Elsbeth és a Corvus helybéli lakosai között. A lakosok és Morgan közötti törés talán kicsit túlpörgetett volt, de a lényeg átjött: Elsbeth elárulva érezte magát a helybeliek által, míg utóbbiak pedig előítéletesek voltak és csak a lehetőségre vártak hogy Morgan ellen forduljanak.

 

Tetszett Pellaeon és Rukh feltűnése is, illetve hogy Thrawn leteszteltette Morgan harci képességeit. Jól tudjuk, hogy az admirális maga is különös gondot fordított a fizikai edzettségre, és mivel komoly feladatokat tervezett Elsbethre bízni, ezért meg akart győződni róla, hogy jó kezekbe teszi a birodalmi erőforrásokat. Talán egyedül csak a "Long live the Empire" mondat nem tetszett Thrawntól, ő inkább eszközként tekint a Birodalomra semmint valódi hithű birodalmi lenne, de ennyi még belefért.

 

Ja igen, még valami. A rész elején amikor megjelentek a Venatorok és a Csillagromboló, automatikusan elkezdtek szólni a fejemben a dobok. Full EpIII érzés volt, bár nem vagyok benne biztos, hogy a bolygó a Coruscant volt. Elsőre úgy tűnt, de aztán elbizonytalanodtam. Mindenesetre baromi szép volt és nosztalgikus. Tetszetős epizód összességében! :clap:

 

2 órával ezelőtt, csoli1138 írta:

még szinkronban is az volt aki a Mandóban,

Ha már szinkron, remélem Anger Zsolt kapott legalább egy mondatot. Ha már az a cím, ami. :lol: 

  • Nagyon tetszik 2
  • Vicces 1
  • Tetszik 1
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ha valami jó a Tales of... sorozatban, akkor az az, hogy pár percbe sűrítve képes hatalmas lyukakat betömni, és egymástól távol lévő pontokat szépen összekötni. Megalapoz vagy ép elsimítja a göröngyöket. Itt nem egészen negyed órában megismerkedhettünk a TIE Defenderek eredetével, Morgan és Thrawn kapcsolatának kezdetével, Calodan megépítésének okával, és még a Corvus népének elnyomását megelőző eseményekkel is, miközben a Birodalom szűklátókörűségének, kapzsiságának és embertelenségének is újabb példáját láthattuk. Közben pedig olyan prominens személyek tűntek fel, mint Thrawn, Pellaeon kapitány, Rukh és Wing. Ezt pedig még képesek voltak megfejelni egy olyan undorító patkánnyal, mint Isdain moff. Zseniális.

 

Bejöttek az olyan apróságok is, amik vizuálisan kötötték össze az epizódot a The Mandaloriannel és az Ahsokával, gondolok itt Elsbeth beskar piszkavasára, az űrhajójára, de magára Calodan "díszletére" is. Sőt az is tetszett, hogy Corvus itt még egy zöldellő világ, nem olyan apokaliptikus, mint évekkel később.

 

Érdekes fordulat számomra, hogy a corvusiak kicsit negatívabb színben tűntek fel ezzel az instant lázadozással. Úgy tűnik, Morgan tényleg sokat tett értük és az a háttérben álló hatalmas gyár ezt alátámasztani látszik. Arról nem is beszélve, hogy a környékbeli rendszerek uraivá tette őket. Erre azok kábé boszorkányégetésre készültek, mert a Birodalom kib*szott Morganával. Hát így azért annyira nagyon már nem sajnálom őket a The Mandalorianben. Valahogy meg tudom érteni, hogy ezután a nő nem barátozta őket. Pláne, hogy hagyták volna azt is, hogy Rukh kinyírja. Azért is tetszett ez, mert talán ez az első eset, hogy kiderül, a Birodalom áldozatai nem feltétlen mind ma született ártatlan bárányka. Lehet, hogy Corvus sorsa teljesen másképpen alakul, ha itt mondjuk nem esnek neki Morganának és segítenek neki Rukh-kal szemben is. Szánom-bánom, de amikor a végén megjöttek az Imperialok, kicsit elégtételt éreztem.

 

Viszont jó lenne, ha kicsit segítenének abban, hogy mikor is játszódik ez az egész esemény. Vannak még Venatorok, ugyanakkor Pellaeon kábé ugyanolyan öregnek tűnt, mint a The Mandalorianben. Tudjuk, hogy Thrawn nem sokkal a Rebels második évada előtt lett főadmirális. Szóval elvileg járhatunk akár a sorozat első szezonjának idején is. Bár Pellaeon még úgyis túl öregnek tűnik, a Venatorok jelenléte, pláne Coruscant mellett egy Imperial társaságában viszont baromi bizarr lenne. Tudjuk, hogy pár évvel a klón háborúk után még kis számban használták őket (Tarkin című könyv), de a Rebels idejére már nemigen voltak szolgálatban, pláne nem ilyen státuszban. És főleg az, hogy alig pár napja a TBB-ben ugyanilyen formációban láttuk őket, mintha csak azt sugallná, hogy nem sokkal vagyunk ama széria zárása után. Bár persze ez lehet téves képtársítás, de akkor is, a Venatorokat szerintem nem kellett volna beletenni, és Pellaeon is lehetett volna látványosabban fiatalabb.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

4 évvel a yavini csata előtt

- Thrawn megkapja a főadmirálisi rangot Palpatine-tól. A chiss rájön a Halálcsillag létezésére.

 

6 évvel a yavini csata előtt

- Thrawnt vezérőrnaggyá léptetik elő, majd a Chimaera parancsnoka lesz.

 

Ez szerintem eléggé behatárolja (forrás: Sky idővonal topikja). 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Én is kábé erre az időintervallumra gondoltam. De ebben a Venatorok ilyen nagy számban kurtán-furcsán férnek bele, Palleaon meg túl öreg hozzá. Persze nem lehetetlen, Venatorok voltak 2 évvel a yavini csata előtt is még szolgálatban, és Pellaeon meg szedheti ugyanazt a szert, amit Mothma is, ezért nem öregszik, de akkor is, kicsit fura ez így.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

13 órával ezelőtt, Donát írta:

Elsbeth elárulva érezte magát a helybeliek által, míg utóbbiak pedig előítéletesek voltak és csak a lehetőségre vártak hogy Morgan ellen forduljanak.

Nekem az volt a meglepő itt, hogy a falusiak kérték fel Morgant, hogy segítsen nekik. Tehát eleinte szó se volt elnyomásról.

 

13 órával ezelőtt, Donát írta:

Talán egyedül csak a "Long live the Empire" mondat nem tetszett Thrawntól, ő inkább eszközként tekint a Birodalomra semmint valódi hithű birodalmi lenne, de ennyi még belefért.

Azt mondja itt, hogy a Birodalom egy lenyűgöző államforma. Szóval jogos a Long live the Empire, persze lehetőleg az a Birodalom amit ő álmodott. :D 

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Thrawn szerintem olyan lehet, mint évtizedekkel később Ransolm Casterfo. Tetszik neki a Birodalom mint elképzelés és államforma, csak mindezt úgy szeretnék látni, hogy Palpatine és a vele járó negatívumok ne legyenek benne. Annyi a különbség, hogy Thrawn ezeket a negatívumokat gyengeségnek látja, Casterfo pedig gonoszságnak, de lényegében mindkettő ugyanazt szűntetné meg, ha módjában állna megreformálni vagy újraalkotni a Birodalmat.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Attól, hogy tűz és víz (mondjuk szerintem baromira nem azok), még lehetnek néhány dologban hasonló véleményen, lehetnek egyező nézeteik bizonyos kérdésekben egy adott ponton.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Attól függ, hogyan értékeli. Mert végső soron az elvtársai pont azt szolgálták és a Birodalom ama oldalát képviselték, ami ellen ő maga mindig is tiltakozott: Palpatine-t. Sindian árulása lényegében megerősítette, amit Casterfo korábban is állított, hogy a Birodalom Palpatine miatt volt rohadt. Szóval lehet, hogy a Birodalom alapvetéseit még mindig magáénak hiszi, csak ezután jobban megnézi azokat, akik hasonló nézeteket vallanak. Kideríti, hogy a hozzá hasonlóak a Birodalomban vagy magában Palpatine-ban hittek/hisznek.

Thrawn szerintem éppen ezért lett volna remek partnere Casterfónak, mert Thrawn a Birodalomban hitt, nem az Uralkodóban. De valószínűleg ugyanez lett volna Sloane admirálissal is. Csak hát ugye igazából nem ők álltak az Első Rend mögött, hanem minden baj forrása, Palpatine. Thrawn még úgy-ahogy megúszta azzal, hogy Ezra kivonta a forgalomból, de még ki tudja, hogy mi lesz a chiss-szel, ha visszatér. A tíz éves hiátus miatt már biztosra vehetjük, hogy ő nem része Palpatine vésztervének, és egyebek mellett ez a rész is rávilágított arra, hogy Thrawn nem feltétlen lelkes Palpatine vezetésével kapcsolatban. Együtt dolgozik vele a saját tervei miatt, de nem hódolt be neki.

Ilyen mentalitással viszont nem biztos, hogy lesz helye az Első Rendben, sőt Sidioust ismerve, az ilyen alakokkal hamar elbánik. Kirakati bajkeverőnek, figyelemelterelésnek jó lehet, de ha Thrawn túlságosan megerősödik, lehet Palpatine fogja úgy keverni a kártyát, hogy végül Thrawn elbukjon.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez jobban tetszett mint az első. Nagyon jó hogy kiderült honnan az ismeretség és miért segít Thrawnak az Ashokában Morgan. A Birodalomról mindig azt hiszem hogy leértünk már az aljára meg már minden aljasságuk kiderült már, de mindig van újabb. Morgan kifejleszti a Tie Defendert ,erre nyiltan megmondják neki hogy letojják, csak az erőforrás kell nekik.

A falu lakói engem is idegesítettek. Arról nem Elsbeth tehet hogy nem kapta meg a munkát. Erre egyből fel akarták lógatni, képletesen. Meg hát kiemelte őket a nyomorból.

Rukh félelmetesen jó harcos, örülök hogy megjelent.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nagyon jó kis rész volt, imádom, amikor beleszagolhatunk egy-egy jelenet erejéig a birodalmi politika és bürokrácia útvesztőibe. Zseniális, ahogy Thrawn tűpontosan megjósolja, miért fog előbb-utóbb elbukni a Birodalom. Az emberi tényező, az emberi gyarlóság és hiányosságok miatt. És ez ellen még a mindenható Palpatine sem tud tenni, aki maga sincs híján ezeknek a gyengeségeknek. 

 

Rendkívül örültem Pellaeon felbukkanásának (amikor még hátulról mutatták, azt hittem, Yularen lesz ő). Az ő negligálása korábban komoly hiba volt, bár azért ezen a Rebels legutolsó része, és főleg a Mandalorian azóta javított. Ugyanígy jó volt viszont látni Rukh-ot. Komoly és látványos összecsapást láthattunk a noghri és Morgan között. Thrawn persze most is vitte a prímet. A TIE Defender-projektben tehát releváns rész jutott Elsbeth számára, sőt igazából ő volt a tervező, az ötletgazda. Thrawn valódi mecénásként funkcionál itt, aki felkarolja azokat a birodalmi elnyomott tehetségeket, akik a szűklátókörű és karrierista bürokraták miatt (mint amilyen Isdain moff) nem tudnak érvényesülni.

 

Némileg beleláthatunk a Corvus életébe is. Az Elsbeth és a lakosok közötti viszonyrendszer tehát gyümölcsöző, mindkét fél számára hasznos kapcsolatnak indult. A corvusiak kezdetben nagyon is profitáltak a birodalmi magisztrátus jelenlétéből. Aztán ez, pont Thrawn érkezése miatt, átfordul és megkezdődik a brutális elnyomó diktatúra, amelyet még a Birodalom bukása sem fog megérinteni. Jó volt látni egy olyan mellékszereplő visszatérését is, mint Wing.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Hát ha talán hosszabb lett volna a rész, és tényleg látjuk mennyit dolgozott a Corvusért Morgan, akkor ez jobban átjönne. Igazából csak annyit tudunk meg, amit ő elmond, ami nem más, mint az ő szubjektív nézőpontja.

 

Abban semmi kivetnivalót nem látok, hogy a corvusiak új vezetőt szeretnének, mert, még ha jól is mentek egyszer, már nem mennek olyan jól a dolgok. Nem önző, és hálátlan dolog megkérdőjelezni egy vezető alkalmasságát.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Az viszont igen, hogy a Witch (boszorka) kifejezést egyértelműen negatív megkülönböztetésként, pejoratív értelemben használják. A falusiak is bőven ludasak a kialakult helyzetben, de arányaiban Elsbeth azért sokkal inkább hibáztatható a szituért, és ahogy haladunk előre, a bűnei egyre súlyosabbak lesznek idővel.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

4 órával ezelőtt, Yoda József írta:

Igazából csak annyit tudunk meg, amit ő elmond, ami nem más, mint az ő szubjektív nézőpontja.

Viszont ezt a szubjektív nézőpontot egyik falusi sem cáfolta meg azon nyomban, sőt később se. Nem vágják rá, hogy ők nem voltak sorvadozó falu, nem tagadják, hogy Elsbeth erődöket épített nekik és, hogy neki köszönhetően képesek a környező rendszereket uralni. Az egyetlen, ami miatt hőzöngenek, hogy Elsbeth jólétet ígért nekik, ami most épp nem teljesült (bár elnézve a részt, nem élnek sz*rul, szóvall a jelenelgi jólétükhöz képest akarnak még gazdagabbak lenni).

Amit meg ezután művelnek, az nem a vezető megkérdőjelezése, hanem szimpla lincselésre készülés. Az utcán hőzöngenek, azt kiabálják neki, hogy boszorkány (kábé középkori hangulat, és amúgy értelmi szint), és, amikor látják, hogy Rukh meg akarja ölni, Wing szimplán utasítást ad arra, hogy ne hívják az őröket. Vagyis csak azért, mert Elsbeth nem hozta el nekik az ígért gazdagságot most (annak esélyét is elvetve, hogy holnap egy másik szervezettel üljenek le tárgyalni), engedi, hogy megöljék Elsbeth-et. Akárhonnan nézem, ez a falu nem tisztességes, Wing pedig itt kifejezetten nagy sz*rházi.

Elsbeth elbukott egy üzletet, ám erről nem ő tehet. Erre Wing és csatlósai egyből lincselni akartak, ahelyett, hogy feltettek volna néhány egyszerű, de konstruktív kérdést: akkor hogyan tovább? Mik a lehetőségeink? Vannak-e egyéb lehetőségeink? Azért a Galaxisban nem a Birodalom volt az egyetlen szervezet, ami jólétet biztosított volna nekik. Ott az éledező lázadás, sőt, ha már csak két évvel járunk a yavini csata előtt, akkor maga a Lázadók Szövetsége, vagy a Bányász Céh, aminek saját TIE vadászai vannak (TIE/mg), és valószínűleg sok más privát vagy alvilági szervezet is vevő lenne egy, a hagyományosabb TIE-vadászoknál sokkal fejlettebb TIE-típusra. De nem, ahelyett, hogy Wing leülne átbeszélni a dolgot Elsbeth-tel, azonnal vádaskodni kezd, számon kéri az ígéreteket, felbőszíti a tömeget és hagyná, hogy egy orgyilkos megölje Elsbeth-et. Ja, valóban, ez a helyes útja annak, hogy megkérdőjelezd a vezetődet az első, nem is rajta múló kudarc után.

Nyilván, amit ezután Elsbeth tett, az túlkapás a részéről, de azért én valahol megértem. A a corvusiakat a semmiből rendszereket uraló néppé emelte fel, akkor bizony nem kevés időt, energiát és pénzt áldozhatott fel. Azt nem tudni, hogy a corvusiak mit értenek azon, hogy "áldozatokat hoztak érte". De mivel látványos a különbség az itt látható, prosperáló Calodan és a The Mandalorianben látható nyomorba döntött Calodan között, plusz már éppen elégszer láttunk, milyenek a világvégi, sorvadozó települések (Nevarro, mielőtt Karga felemelte volna, vagy a TotJ Justice című epizódjában látott falu), azért na, nem úgy tűnik, hogy a corvusiak áldozata hiábavaló lett volna, vagy, hogy fájdalmas lett volna az az áldozat. Nincsenek rabigába döntve, nem éheznek, a környezet virágzik, nincsenek lépten-nyomon fegyveresek, nincsenek olyan, az elnyomást egyértelművé tevő tilalmak, mint a gyülekezés tiltása vagy éjjeli kijárási tilalom. Szóval akármilyen áldozatot is hoztak egy fényesebb jövő kedvéért a corvusiak, az egyrészt, nem lehetett szörnyű, másrészt, egyértelműen nem voltak hiábavalóak. Hovatovább, mindez azt jelzi, hogy a Birodalom megrendelése nélkül képesek voltak a semmiből rendszereket uraló néppé válni.

Szóval de, ebben a formában k*rvára önző és hálátlan dolog volt Wingtől és a corvusiaktól azt művelni, amit tettek. Meg sem próbáltak megbeszélni, átgondolni a lehetőségeket, és a megértés halvány jelét sem mutatták (nyilvánvalóan Elsbeth-nek sem esik jól, hogy az ötletét és a világot, amiért gürizett, a Birodalom egyik dagadt disznója vihogva elveszi tőle). Helyette azonnal vádaskodtak, számon kérték az ígéreteket, lincselésre készültek és szemrebbenés nélkül végignézték volna Elsbeth meggyilkolását. Mert nem kapták meg a gazdagságot. Vagyis lényegében nekik ez az egy dolog fájt: nem kapták meg a pénzüket.

A sors iróniája, hogy fél nappal később Elsbeth megkötötte a megígért, jólétet hozó üzletet a Birodalommal. És van egy olyan sanda gyanúm, hogy ha Wingék nem úgy viselkednek, ahogy, hanem korrektül állnak Elsbeth-hez, akkor nem fajulnak oda a dolgok, amiket később láttunk. Ami egyértelműen bűntett volt Elsbeth részéről, ugyanakkor a corvusiak bőven tehetnek arról, hogy oda fajultak a dolgok, ahová. Ebben a sztoriban ezek az áldozatok nem ártatlan báránykák, hanem egy olyan nép, ami kivételesen valóban prosperálhatott volna a Birodalomból, csak saját önző érdekeikből elcseszték a lehetőséget. Ja, hogy ezután Elsbeth már nem volt jó hozzájuk? Hát a kutya tudja, én sem lennék hálás olyasvalakinek, aki tétlenül végignézte volna a meggyilkolásomat.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Jó hogy már nem rehabilitálod Morgant. Láttad, hogy néz ki az a bolygó a Mandalorian idejére? Meg a rettegő, éhező helyieket? Körülbelül a Szovjetunió az 1930-as években. Akármilyen sérelem érte a nőt, ilyen totalitárius elnyomó diktatúrát semmi sem igazol. Na meg a kollektív bűnösség elve finoman szólva se a kenyerem. Mert lehet @Dzséjt, te "corvusiakról" beszélsz, én azonban csak egy viszonylag nagy csőcseléket láttam Wing mögött. Nem hiszem, hogy ők a bolygó teljes lakosságát lefedték volna. Morgan egy nyomorult zsarnok, aki évtizedekig generációknak okozott szenvedést és elnyomatást. Pont.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2 órával ezelőtt, Nute Gunray írta:

Jó hogy már nem rehabilitálod Morgant. Láttad, hogy néz ki az a bolygó a Mandalorian idejére? Meg a rettegő, éhező helyieket? Körülbelül a Szovjetunió az 1930-as években. Akármilyen sérelem érte a nőt, ilyen totalitárius elnyomó diktatúrát semmi sem igazol. Na meg a kollektív bűnösség elve finoman szólva se a kenyerem. Mert lehet @Dzséjt, te "corvusiakról" beszélsz, én azonban csak egy viszonylag nagy csőcseléket láttam Wing mögött. Nem hiszem, hogy ők a bolygó teljes lakosságát lefedték volna. Morgan egy nyomorult zsarnok, aki évtizedekig generációknak okozott szenvedést és elnyomatást. Pont.

 

A Mandalorian idejére. Pont. Most meg most van. Akkora már nyilván igaz amit mondassz hogy egy nyomorult diktátor. Viszont ebben a topikban a mostani eseményt elemzzük, amitől a Mando még nagyon messze van. @Dzséjt is a mostani helyzetet elemezte. Ebben a helyzetben viszont a falusiak igenis hálátlan dögök. Ha láttad a részt(már pedig láttad) akkor teljesen világossá keljen váljon az a tény hogy Morgan NEM TEHET arról hogy nem jött össze az üzlet. Tetű a Birodalom ,ennyi. Mikor hazatért nem kérdezték meg a falusiak miért hiúsult meg az üzlet, hanem egyből vádaskodtak és követelőztek. Csak úgy kiváncsiságból érdeklődnék köztük hogy vajon hány egyed tett valamit a saját sorsának a jobbára fordításáért, hány ment el tárgyalni cégekkel, hogy vigyék oda a gyártást? Ja hogy egy sem? Merthogy Morgan azt mondta hogy gazdagságot hoz és akkor nekem csak a sült galambot kell várnom. Ha nem jön akkor meg lehet lincselni menni? 

Ráadássul a proletár ostobaséga köszön itt vissza. Mert ha Rukh megöli Morgant egyik életképtwelen figura sem fogja átvenni a helyét, tényleg a totális nyomorba süllyednek.

Amúgy gondolkodom hogyha a cégnél ahol dolgozom, nem nyerünk el egy munkát akkor bérgyilkost fogadok és kinyiratom az igazgatót. Persze nem ők fogadták fel  Rukh-ot, de simán végignézték volna a halálát.

Na ezért néz ki a Mando idejére a bolygó úgy ahogy. Mert ha nem ilyen gerinctelenek a falusiak, hanem korrektek Morgan-nel akkor más látvány tárul elénk a késöbbiek folyamán. @Dzséjt jól írja.

Ha engem is meg akarnának öletni azt adnám nekik mint Morgan. A Mando idején csúnyán kinéző bolgyót maguknak köszönhetik. Pont.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

A teljes bolygó vagy akár az itt látható város bűntetése se később se most nem igazolható. Ha probléma, hogy valakik nem siettek a segítségére és törvénybe ütközőt követtek el a mulasztásukkal akkor őket személy szerint büntessék meg. Kész röhej hogy azért mert van mondjuk 10 ember aki fel mert szólalni ellene, meg mert egy tucatnyian nem tettek semmit amikor karaktézott a falon azért mindenki az egész városban meg bolygón meg van büntetve. A bolygó azért néz ki úgy ahogy a Mandora mert Morgan egy utolsó féreg.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

@Frenkie, érdekes, ilyenkor megbicsaklik az igazságérzeted. Az az Észak-Korea-szintű rezsim, amit Morgan bevezet, szerinted hol arányos és egyenértékű fellépés? Az, aki már ebbe születik bele, mit tehet arról, hogy anno Wing kapzsi volt? Nem kell mindig @Dzséjtnek bólogatni, néha ő is ír baromságokat, mint pl. most.

 

Morgan számára egyetlen adekvát válaszadás lehetett volna a történésekre. Ha lelép Corvusról, viszi a tudását és az infrastruktúráját, hadd boldoguljanak egyedül. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

7 órával ezelőtt, Bomarr írta:

A teljes bolygó vagy akár az itt látható város bűntetése se később se most nem igazolható. Ha probléma, hogy valakik nem siettek a segítségére és törvénybe ütközőt követtek el a mulasztásukkal akkor őket személy szerint büntessék meg. Kész röhej hogy azért mert van mondjuk 10 ember aki fel mert szólalni ellene, meg mert egy tucatnyian nem tettek semmit amikor karaktézott a falon azért mindenki az egész városban meg bolygón meg van büntetve. A bolygó azért néz ki úgy ahogy a Mandora mert Morgan egy utolsó féreg.

 

6 órával ezelőtt, Nute Gunray írta:

@Frenkie, érdekes, ilyenkor megbicsaklik az igazságérzeted. Az az Észak-Korea-szintű rezsim, amit Morgan bevezet, szerinted hol arányos és egyenértékű fellépés? Az, aki már ebbe születik bele, mit tehet arról, hogy anno Wing kapzsi volt? Nem kell mindig @Dzséjtnek bólogatni, néha ő is ír baromságokat, mint pl. most.

 

Morgan számára egyetlen adekvát válaszadás lehetett volna a történésekre. Ha lelép Corvusról, viszi a tudását és az infrastruktúráját, hadd boldoguljanak egyedül. 

 

Ahogy írtam is a késöbbi Morgant elitélem én is.  Most viszont nem kéne meglincselni mert nem hozott munkát. @Dzséjt-el azért elég sok vitám van, de ha egyetértek vele akkor azt le fogom írni.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

17 órával ezelőtt, Nute Gunray írta:

Jó hogy már nem rehabilitálod Morgant.

Azért úgy örülök, hogy olvassátok is, amit írok, nem csak látjátok... :roll: 

 

23 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Nyilván, amit ezután Elsbeth tett, az túlkapás a részéről,

23 órával ezelőtt, Dzséjt írta:

Ami egyértelműen bűntett volt Elsbeth részéről

Ja, tényleg rehabilitálni akarom... :facepalm: Tudod van úgy, hogy egy bűntetben egyik fél sem teljesen ártatlan és attól, hogy ezt felismered és elítéled a szenvedő felet is kisebb-nagyobb mértékben, még nem rehabilitálod a másik bűnöst, de még azt sem jelenti, hogy jobb embernek hiszed a másik felet. Nem olyan fekete-fehér még a Star Wars világa sem, hogy ha az egyik fél bűnös, akkor az velejéig gonosz, és a másik fél meg biztos ártatlan és szent. ;) 

Elsbeth egy mocskos g*ci állat, akinek sokkal többet kellett volna szenvednie azért, amit tett, mint ahogy végezte. Semmi sem igazolja azt, amit a Corvusszal tett, DE, a corvusiak is megérik a pénzüket, Wig döntéseinek következményét szívta meg az egész nép (ebbe benne van az is, amikor hatalomra segítette Elsbeth-et, és az is, amikor morcos lett, mert nem kapta meg a harminc ezüstpénzét). Igen, egy faluról van szó, de egyrészt, semmi sem bizonyítja, hogy van több település is a Corvuson, és a Star Wars-ban nagyon is reális és esélyes, hogy ennnek az egy településnek a lakói jelentik Corvus egész népét. Másrészt, ha van is más falu, akkor is ez a "főváros", ez képviseli a népet, az itt élők döntése az egész bolygót érinti. Hiába vagyok veszprémi, a Budapesten meghozott döntések engem is érintenek. Ahogy Amidala Theedben meghozott döntése a tőlük független gungan népet is érintette. Ahogy Boba Fett Mos Espában meghozott döntései kihatottak Mos Eisley-re és Freetownra is. Sőt ennél extrémebb hatások is vannak, hiszen Talzin anya Sidious és Dooku elleni, abszolút személyes bosszúhadjárata miatt szenvedtek később a corvusiak.

A kollektív bűntetésnek én sem vagyok híve, már csak azért sem, mert a saját bőrömön tapasztaltam meg, milyen az. Néhány osztálytársam orbitális baromságot követett el, de az egész osztályt megbűntették amiatt. Azokat is, akik a tett környékén sem voltak. De abba az osztályba jártunk, szóval mi is bűnhődtünk. Igazságtalan, de az élet sajnos nem igazságos, és minden tettnek van következménye. Talán Wignek nem ártott volna belegondolnia, mi történhet az egész bolygójával, ha egy zsarnokkal kekeckedik. Bár már az is elég lett volna, ha belegondol, mi történhet a falujával.

Persze, ismétlem, Elsbeth tette nem menthető, nem igazolható és mindenképpen túlkapás és bűntett. Ahogy azt korábban is írtam. De annyit azért simán megérdemelt volna ez a falu, vagy nép, akármelyik is az igaz, hogy Elsbeth összecsomagol mindent, ami az övé, aztán átteszi a székhelyét egy teljesen más rendszerbe. Én így tettem volna. Ha nem kellek, akkor megyek, de viszek magammal mindent, amit hoztam, ők meg boldoguljanak aztán, ahogy tudnak.

Ez egy vízválasztó Morgan életében. A Tales of...-sorozat egy-egy karakter életének sorsfordító döntéseit mutatja be. Amikor lehetett volna teljesen másképpen is, mert a lehetőség ott volt. Morgan rosszúl döntött az őt ért hatások miatt. Mint mondtam, megértem a haragját, a csalódottságát, hogy úgy érezte, elárulták. Ám ez nem jelenti azt, hogy az ezt követő tetteivel is egyetértek. A megértés és az egyetértés nem ugyanaz. ;) Elítélem a későbbi tetteiért, elítélem azt is, hogy a Dathomiron nem maradt veszteg, ezzel két ember halálát okozta - ahogy elítélem a vele tartó három kölyköt is, mert ostobák voltak. Szintén egy olyan helyzet, amikor egyik fél sem ártatlan, de Elsbeth követte el a súlyosabb dolgot.

És elítélem a falusiakat is, amiért nem gondolkodtak, nem akartak más megoldásokat keresni, amiért egyből hőzöngeni kezdtek. Nem ők az egész nép? Hát akkor miért nem gondolt Wig az egész népre, mielőtt belekötött valakibe, aki láthatóan elég hatalommal bír ahhoz, hogy az egész népet elnyomja? Miért nem adott egy kis időt Elsbeth-nek, hogy találjon más megoldást? Aztán, ha kiderül, hogy Elsbeth-nek ez volt az egyetlen terve és eszébe sincs mást keresni, akkor lehet hőzöngeni.

 

15 órával ezelőtt, Frenkie írta:

Mert ha Rukh megöli Morgant egyik életképtwelen figura sem fogja átvenni a helyét, tényleg a totális nyomorba süllyednek.

Ha Rukh megöli Elsbeth-et, valószínűleg majdnem pontosan ugyanúgy járnak. A Birodalom már úton volt, a bolygót mindenképpen kifosztják, a népét elnyomják. Csak nem Elsbeth, hanem talán Isdain moff vagy valamelyik másik birodalmi patkány vezette volna a cirkuszt. Lehet, hogy még rosszabb is lett volna, mint Elsbeth, de jobb szerintem semmiképpen sem. Ebből szerintem csak akkor jöhettek volna ki jobban, ha nem rúgták volna össze a port Elsbeth-tel. A nőnek itt még nem volt szándéka elnyomni őket, csak egy "családot" szeretett volna magának. Amikor rádöbbent, hogy tőlük akár fel is forudlhat, akkor fordult ellenük.

 

6 órával ezelőtt, Nute Gunray írta:

Nem kell mindig @Dzséjtnek bólogatni

Ha mindenki annyiszor bólogatna nekem, mint @Frenkie, non-stop vitáznék. :lol:

 

8 órával ezelőtt, Bomarr írta:

Ha probléma, hogy valakik nem siettek a segítségére és törvénybe ütközőt követtek el

HA probléma és törvénybe ütközőt követtek el? :o Szerintem egy normális társadalomban alap, hogy probléma és törvénybe ütköző az, ha valakik tétlenül végignéznek egy gyilkossági kísértletet. Sőt Wig bűnrészes, hiszen utasítást adott arra, hogy ne hívják az őrséget. Szerintem ez minden normális társadalom, mi több, minden normális ember esetében elítélendő. Wigéket még az sem menti fel, hogy mivé vált Morgan az elkövetkezendő évek alatt, mert ezt ők nem tudták. Azt sem tudták, hogy tíz perc múlva csillagrombolók fognak a fejük fölött lebegni.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

17 perccel korábban, Dzséjt írta:

HA probléma és törvénybe ütközőt követtek el? :o Szerintem egy normális társadalomban alap, hogy probléma és törvénybe ütköző az, ha valakik tétlenül végignéznek egy gyilkossági kísértletet.

Te megvédenéd a fiktív országod miniszterelnökét, aki korrupt diktátorként viselkedik, miközben az ország egyre jobban szakad lefele, ha éppen azt látnád, hogy valaki az életére tör?

 

A példában felmerülő párhuzamok a valósággal pusztán a véletlen szüleménye természetesen :D

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.