Ugrás a kommentre

1x05 - Night


Ajánlott hozzászólás

9 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Szerintem Mae azóta sodródik az eseményekkel, hogy felmondott Qimirnél. Itt is csak el akar kerülni a bolygóról szerintem, aztán vagy kinyírja Solt vagy megpattan az első állomáson. Legalábbis ez a terv.

 

Ez a Ren dolog új, bennem fel se merült volna a rész nézése közben. Bár a zene tényleg árulkodó.

Második nézésre feltűnt, hogy nem is egysuer próbálja megölni Mae-t a sith. Egyszer Jeckie menti meg. De az a sotós döfködés..basszus sokkoló volt újra. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Háromszor szúrja le szerencsétlent. :( 

 

Az események tükrében nagyon meglepett, hogy Sol nem fejezte le Qimirt. Obi és kettévágta Mault dühében. De itt Sol úgy viselkedik, mint egy Jedi. Szépséghiba, hogy ezt pont egy Sith esetében teszi.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Mi van, ha a Kylo Ren téma nem a Ren Lovagok Mesterére utal, hanem az Erődiád egyik felére? Mae-ho és Verosha kapcsán a diád ott van a levegőben, és tudjuk, hogy a Sith egyik hatalomszerzési célja az, hogy a mester és a tanítvány diádot alkosson, ami olyan erős, mint az élet. Ez a vágy régebbre visszavezethető, mint Darth Bane születése, mi több, Bane a kettő szabályát egy ősi Sith tanra, a diád doktrinájára alapozta.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Nekem ez a rész tetszett eddig a legjobban. Kis túlzással annyi jelentős dolog történt ebben az epizódban, mint az előző négyben összesen. Elnézve az epizódok hosszát, ez simán lehetett volna egy rész a múlt hetivel és akkor nem lett volna olyan idétlenül elvágva pont az összecsapás előtt, ráadásul így az a bogaras közjáték is értelmet nyert, mert szerepe volt a bogaraknak, a Qimir elleni ütközetben. 

 

A legjobban az tetszett az egészben, hogy ennyire bevállalósak voltak az alkotók és a fontosabb szereplők közül is kiírtak kettőt. Mondjuk, ha tényleg csak egy évad lesz, akkor nincs nagyon hova húzni halasztani a dolgokat, de valahogy arra számítottam, hogy csak a töltelék karakterek, az a sok noname jedi lesz feláldozva... ezzel szemben meghalt Yord és Jecki is. Főleg az utóbbi volt, akiről azt feltétleztem, hogy komolyabb szerepe is lehet, ő olyan naívan testesítette meg a jedikbe vetett eszményeket, meg elég fiatal is volt, de mégis meghalt. Viszont azt nagyon díjazom, hogy ilyen bátran mertek belenyúlni ezekbe a halálokba és így Qimir is nagyobb súlyt kapott, hogy olyanokat is megölt, akikhez érzelmileg már kötődhettünk, nem csak az ilyen nevenincs biodíszlet jediket, akik csak azért voltak ott, hogy legyen kiket feláldozni. Esetleg akkor lehettek volna még kegyetlenebbek, ha a kis Bazilt is egyszer csak átszúrja Qimir, de az már talán sok lett volna.

 

Azt amúgy nem tudom, hogy erre a csontkovácsolós megoldásra gondolt e Qimir, amikor ezt a fegyver nélkül való jedi ölést forszírozta, de nekem a méreggel történő akció sokkal inkább testesítette meg azt az elvet, hogy a jediknek a saját gyengeségét kell ellenük fordítani. Ott Mae direkt Torbin bűntudatára játszott rá és igazából nem is ő adta be neki a mérget, míg itt annyit láttunk, hogy puszta kézzel, de mégis harc közben ölt meg Qimir egy jedit, ami nem érződik számomra olyan különlegesnek ahhoz mérten, hogy mégis egy az egybe harcolni kellett vele. 

 

Sol esetében is felmerült bennem egy ponton (mikor nagyon hullottak a jedik), hogy akár ő is meghalhat még ebben a részben, azért mégis ő a vezetője ennek a kis csoportnak, nélküle más irányba mehett volna el Mae/Osha is, de tetszik ez a fordulat, hogy Mae beáll Osha helyére és így annak a megkülönböztető jelnek is szerepe lehet a homlokán. Ezt a hajvágást mondjuk technikailag nem értettem, jól nézett ki így ez a shot, de a tarkóján is kellett volna még maradni lelógó hajfürtöknek, amit csak úgy tudott volna egy mozdulattal levágni, ha közben levágja a saját fejét is. :D
Szerintem az lesz Mae terve, hogy megöli Solt is, úgy hogy beszivárog Osha képében. Volt egy pont, amikor valószínűsíthetően félelemből, de megpróbált visszadörgölőzni Qimirhez és, ha meg tudná ölni Solt, akkor lehetne számára visszaút, mert így bizonyítaná, hogy a megingása a múlté. Ettől még valószínűbb, hogy pusztán csak maga akarja hidegre tenni, azok után, hogy neheztel a jedikre a Brendok miatt, de elképzelhetőnek tartom, hogy a Sollal való kapcsolat közben megváltozik a véleménye és nem akarja majd megölni Solt.

 

Ez pont a fordítottja lehetne annak, hogy közben Osha meg Qimir kezére kerül, aki manipulálhatja benne a kételyeket, félelmeket, esetleg felfedve Sol és a jedik sötét múltját. Most Osha is érzelmileg egy nagyon nehéz helyzetben van, a találkozás Mae-vel, a sok jedi, aki meghalt és még ha kiderülne, hogy Solék hazudtak neki... nem lenne nehéz átcsábítani, főleg, hogy Qimir nagy manipulátornak tűnik. Amúgy mikor Sol úgy beszélt Qimirről, hogy ismerősnek tűnik én először arra gondoltam, hogy arra gondolhatott, hogy az Olegán találkoztak abban a boltban, ahol szemtől szemben is álltak egymással, ez így utólag nagyon tetszik, hogy Qimir így felfedte magát, mutatva a magabiztosságát, egyben felmérve közelről az ellenfeleit is. Mondjuk az nem tetszett annyira, hogy így egyenesen bemondja nekik, hogy sith vagyok és most meg kell, hogy öljelek benneteket. A régi James Bond filmekbe volt, hogy a főgonosz mindig elmondta előre a tervét Bondnak, hogy úgysem győzik le, aztán a végén mindig az ellenkezője történt. Itt tudjuk, hogy elvileg a jedik száz év múlva is abban a hitben vannak, hogy a sithek ezer éve kihaltak, de itt jobban tetszett volna, ha Qimir rejtélyesebben fogalmaz. Az mondjuk tetszene, amit Bomarrék vetettek fel, hogy ő egy Ren lenne. Ettől még lehet, hogy amúgy Sol tényleg arra gondolt, hogy már a Brendokon is ott volt Qimir (a színész valós életkorából kijönne, hogy kb. 20 év körül lehetett Qimir, amikor a boszorkányok elleni események zajlottak) és emiatt érezte ismerősnek, csak akkor felmerül bennem, hogy a boltban nem érezte a jelenlétét, vagy ezt így el tudja rejteni?

 

Abba gondoltam még bele, hogy Mae mikor kerülhetett össze Qimirrel? Egyrészt Qimirrel, másrészt a sith Qimirrel, mint tanítóval. Nekem úgy tűnik, hogy Qimirrel nem olyan régi az ismerettség, az előző részben úgy kérdez rá, hogy ő miért is van sith szolgálatában, mintha ezt annyira nem tudná, pedig arra gondolnék, hogyha tizenéve ismernék egymást, akkor ez egy nyilvánvaló dolog lenne kettejük között. Ez csak azért merült fel bennem, hogy mi történhetett Mae-vel azok után ami a Brendokon történt, hiszen akkor még gyerek volt valahol, valakivel, valahogy túl kellett élnie és mikor csatlakozott ezután a sith-hez...? 

 

A harcok is tetszettek, bár azért a duel of the fateshez nem ért fel ez a csihi-puhi, de Qimir jól nyomta és leginkább az tetszett, hogy szedett áldozatokat is, mert a TCW-ben is voltak látványos párbalyok, de a vége legtöbbször az lett ezeknek, hogy valami patthelyzet után mindannyian elkullogtak, na itt nem ez volt, itt írtás volt ezerrel. Először nem értettem, hogy tudja úgy semlegesíteni a fénykardokat a sith, de aztán olvastam Dzséjt hozzászólását és tetszik ez a megoldás, ötletes is volt, hogy ilyen a felszerelése és tényleg a jedik elleni harcban is bír funkcióval, nem csak az arcát takarja és badassen néz ki.
Sol szerintem felmérte, hogy nem tudná legyőzni Qimirt és eleve sokkos állapotban van a sok haláltól, ezért is akarhat erősítést hívni. Vernestra majd idejön, de nem szól Ki-Adi-Mundinak, meg a Tanácsnak sem, "nehogy a politikai ellenfeleink felhasználják ellenünk" és aztán őket is hidegre teszi a sith, így a végén nem derül ki a kiléte. Azért nagy sokkhatás lehet ez a jediknek, akik nem találkoztak már sithel évszázadok óta és most nem nagyon tudják mihez kezdjenek. 

 

Várom a jövő hetet, de méginkább a hetedik részt, mert már nagyon kíváncsi vagyok rá mi is történt pontosan a Brendokon és mi köze lehetett hozzá akár Qimirnek!

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

18 perccel korábban, Wilde írta:

csak akkor felmerül bennem, hogy a boltban nem érezte a jelenlétét, vagy ezt így el tudja rejteni?

Palpatine-ról se érezték meg, hogy sith pedig ott élt a jedik közvetlen közelében, nap mint nap találkoztak. :) Egy sith jól el tud rejtőzni ha nem használja az Erőt és megjátssza magát.

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

2 órával ezelőtt, Wilde írta:

Azt amúgy nem tudom, hogy erre a csontkovácsolós megoldásra gondolt e Qimir, amikor ezt a fegyver nélkül való jedi ölést forszírozta

Pedig részint igen. Qimir a Jedik nimbuszát akarja elpuszíttani, azt a folyamatot elkezdeni, amit Palpatine a klón háborúk során tökélyre visz. Ezért állt le az utasítására Mae úgy Indarával és Torbinnal szemben is, hogy (látszólag) fegyvertelenül akart harcot kezdeményezni. "Támadj, Jedi!" Mert a Jedikről itt még élesen él a kép, hogy a béke őrei, nem támadnak rá fegyvertelenekre (ezért mondja Qimir, hogy az acél és a lézer nem fenyegetés erre a nimbuszra). Ha Indara az emberek szeme láttára csak úgy nekilendült volna Mae-nek, a nimbusz elkezdett volna megdőlni. Ezért volt kudarc Indara megölése, mert végül a Jedi képnek megfelelő halált halt. Csak akkor kezdett harcolni, amikor Mae a civileket veszélyeztette, csak akkor rántott kardot, amikor Mae is fegyvert rántott, és végül azért halt meg, hogy megvédje egy ártatlan életét. Torbin esetében meg kolosszális lett a kudarc, hiszen a mester tanúk nélkül lett öngyilkos egy Jedi templom belsejében, szóval a halála körülményei sosem fog a közvélemény tudtára kerülni.

Itt Qimir annyit bizonyított, hogy tényleg lehetséges fegyver nélkül megölni egy Jedit, és ez szerintem főleg Mae-nek szólt. Hiszen a lány az előző részben Qimirnek fejtette ki, hogy ez lehetetlen képletesen, mert egy Jedi nem támad fegyvertelenre, és szó szerint is, hiszen puszta kézzel nehéz lehet kivégezni egy Erőhasználó fénykardforgató egyént. Az egyetlen, ami itt hibádzott, hogy egyrészt, amikor Yord támadt, Qimir nem volt fegyvertelen, másrészt nincs érdemi tanú. Minden, ami itt történik, azért történik, hogy ne derüljön ki semmi, ami itt történt.

A fegyvertelenek megtámadásának vagy épp megölésének tilalma pedig nem újkeletű dolog, hiszen az ep3-ban Anakin is azt fejtegette, hogy Dooku fegyvertelen volt, nem szabadott volna végezni vele. Sőt ugyanezzel érvelt akkor is, amikor Sidious látszólag fegyvertelenül hevert Windu lábánál. Persze, hogy mennyire számít fegyvertelennek valaki, arról lehetne vitázni, de itt nyilván az eszközökre értik, nem a képességekre és készségekre. Elvégre puszta kézzel bárki képes ölni, szóval ha ennyire szigorúan vesszük, soha senki sem fegyvertelen. Az Erőhasználók meg pláne, hiszen még egy Jedi is úgy a falhoz kenhet valakit, hogy az meghal, vagy, ahogy láttuk is, simán alkalmazhatnak Erőfojtást, ami úgyszintén lehet halálos. Szóval a Jedik nyilvánvalóan a fénykardra, esetleg késekre és lőfegyverekre gondolnak, amikor valakit felfegyverzetnek titulálnak.

És ezért nem ölte meg Sol Qimirt, amikor már nem volt nála a fénykard és bucira pofozta, hogy már felálni is alig bírt. Ezért, meg mert indulatból cselekedett. Igazából, ha Osha nem szól rá, Sol megteszi azt, amit Qimir el akart érni a sorozat elindulása óta. Egy Jedi úgy tesz, ahogy a Rendről kialakult kép szerint nem szabadna. Persze Qimir valószínűleg nem úgy képzelte, hogy rajta példázzák a dolgot. :D

 

2 órával ezelőtt, Wilde írta:

Ezt a hajvágást mondjuk technikailag nem értettem, jól nézett ki így ez a shot, de a tarkóján is kellett volna még maradni lelógó hajfürtöknek, amit csak úgy tudott volna egy mozdulattal levágni, ha közben levágja a saját fejét is. :D

A raszta hajnál pont nem marad semmi a tarkón, mert azok is be vannak sodorva a fonatokba. És látható, hogy mielőtt a fénykardot magához vette, az összes hajfonatát előre hozza (nem mutatják, de látható a különbség a fénykard vonzás előtti és utáni jelenetben). Inkább az a furcsa, hogy ilyen random módon sikerült hajszálpontosan olyan frizurát gyártania magának, mint amilyent Osha visel.

Amúgy nagyon remélem, hogy Mae gyorsan lebukik, mert még Pip és Bazil nélkül is fájdalmasan sok dolog mutatja azt, hogy az nem Osha. Mae máshogy jár, máshogy beszél, a hajfonatai vége megégett, és még a homlokán a jel is elég jól látható. Egyelőre betudom annak, hogy Sol az események hatása alatt áll, amik nem voltak kis súlyúak. Meghalt hét Jedi, köztük a padawanja és a barátja, előkerült a Jedik legősibb ellensége, egyre jobban nyomja a lelkét a brendoki incidens súlya és Osha belé vetett bizalma is kezd megrendülni. Mindezeken túl túlvan egy elég intenzív fénykardpárbajon, ami nyilván szintén sokat kivett belőle, és a kábítólövésnek is lehetnek utóhatásai.

 

2 órával ezelőtt, Wilde írta:

 egyenesen bemondja nekik, hogy sith vagyok [...] itt jobban tetszett volna, ha Qimir rejtélyesebben fogalmaz

Egyáltalán nem közölte egyenesen, hogy "én Sith vagyok". Annyit mondott, "ti Sith-nek neveznétek". És a fenti fejtegetésekből azt hiszem szépen kiviláglik, hogy ez megfelelően rejtélyes megfogalmazás volt, hiszen néhányan már azt találgatják, hogy valójában nem Sith, csak Ren lovag. Ha a valóságban ilyen megtévesztő ez a megfogalmazás, akkor az SW világában is az.

 

És érdekes is. Tényleg, miért fogalmazhatott így? Szerintem több lehetséges válasz is van:

1) Talán igaz az a teóriánk, hogy a Sith valamikor valóban kihalt Darth Bane és tanítványa, Darth Zannah után. Qimir háttérsztorija(?) az, hogy egykor csempész volt, aki végül egyedi tárgyakat kínáló kereskedővé vált. Ez lehet akár igaz is. Lehet, hogy anno rátalált talán maga Darth Bane holokronjára, és mivel képes használni az Erőt, kinyitotta, aztán Sith-é képezte magát. Így lényegében újjászületett a Sith Rend Qimir által, aki most tanítványt keres magának, hogy beteljesítse Bane a kettő szabályát. Meglegyen a teljesség: egy, aki birtokolja a hatalmat és egy, aki vágyik a hatalomra. Ez azért is lenne klasz magyarázat, mert megmagyarázná, mit csináltak a Sith-ek ezer évig, sőt talán Sidious nimbuszát is növelné, hogy nem egy ezeréves, többek által hozzáadott tervet vitt véghez, hanem többé-kevésbé a sajátját.

2) Qimir helyzete olyan, mint Maulé a naboo-i incidens után. Valamiért méltatlan lett a mestere kegyeire, és az kipöccintette a Sith-ek közül. Ám, akárcsak Maul, Qimir is saját útra lépett, keresi a tanítványt, hogy aztán rivális Sith rendet teremtsen és nyilván, a megfelelő időben megölje a mesterét (és annak esetleges új tanítványát). Maul először Opress-ben látta meg a lehetőséget, akkor még a Darth névhez is ragaszkodott és továbbra is Sith-nek vallotta magát. Aztán idővel elhagyta a Darth nevet és már nem tartotta magát Sith-nek, de a céljait nem dobta el. Továbbra is tanítványt keresett magának és meg akarta ölni Sidioust és Vadert. És kétségem sincs afelől, hogy ha sikerült volna a malachori fegyvert használnia Coruscanton, ezzel megölve egykori mesterét, valamint képes maga mellé állítani Ezrát, akkor újra Sith Nagyúrként ténykedett volna.

3) A Sith módszere a hazugság, a megtévesztés, a zavarkeltés. Qimir végül mindent elért, amit el akart kerülni. Mae-ho árulása miatt rákényszerült arra, hogy közbelépjen, de a Jedik beelőzték, így azokkal is harcba kellett szállnia. Ugyanakkor érdekes, hogy amíg a sisakját nem hagyta el, addig azért nem volt annyira véreskezű. Solt és Jeckit is otthagyta egy-egy vert helyzetben, pedig, amikor Kelnacca kardját ketté vágta, Jecki annyire belefeledkezett a döbbenetbe, hogy simán felszecskázhatta volna. De Qimir inkább otthagyta. Ugyanígy hagyta elmenni Yordot Oshával, akit ráadásul Osha üldözése miatt már korábban is megkímélt. Szóval alapvetően nem volt célja az összes Jedi megölése, amíg el nem vesztette a sisakját. Az identitátást védte a legjobban, hiszen, amíg nem tudják, ki ő, addig nehezen körözik. Egy maszkos alak az az SW univerzumában semmit sem jelent, száz számra nyüzsögnek az ilyenek. A fénykard meg az Erőhasználat pedig nem látványos dolog, amíg nem használják. De Jeckinek hála az identitása lelepleződött, és nyilván a Jedik már maguktól is kitalálhatják, mi ő valójában. Ráadásul Sol esetében már rá kellett jönnie, hogy a többi Jedivel ellentétben őt nem biztos, hogy képes lesz legyőzni. A többiek többedmagukkal sem voltak ellenfelek számára, Sol egy-egy küzdelemben is állta a sarat, sőt a padawanja is képes volt egy-egyben talpon maradni jó sokáig. Vagyis Sol nyilván erősebb Jedi, és jobb párbajozó, mint a többi. Szóval, mivel ennyi minden félresikerült, be kell védenie magát legalább valami minimálissal (pláne, ha van egy mestere is még). Úgyhogy jön a zavarkeltés, a kétkedés magjának elültetése. Úgy tesz, mintha nem tartaná magát Sith-nek, csak a Jedik bélyegeznék meg ezzel, mert ők ilyenek. Ez nyilván nem fogja levenni a célkeresztet róla és a Jedik mindegyikét sem győzheti meg, de elég táptalaj lehet olyanok számára, mint Ki-Adi-Mundi. A kétkedés magja a Jedik már most jelenlévő, bár még nem annyira erős önhittségével kombinálva elég lehet ahhoz, hogy száz év múlva Ki-Adi-Mundi azt mondja, a Jedik ezer éve kihaltak. Hisz mit gondlhat Qimirről: csak egy fickó, aki játszotta a Sith-et, de még ő sem tartotta magát annak. Persze ehhez az kell, hogy Sol megússza, de éppen ezért ez afféle vészterv. Qimir számol azzal, hogy Sol képes lesz gyáva módon elmenülni előle és elviszi a hírt a Jedi Templomba. Ha mégsem, úgy is jó, akkor nem marad tanú.

 

Én amúgy erre a 3-asra tippelek, már csak azért is, mert egyrészt, a Sith-ekre nagyon jellemzőek az ilyen apró megnyilvánulások, amivel aztán jól összezavarják mások gondolatait. Másrészt, mert meg akarta ölni Mae-t, hogy az nehogy elárulja őt. Ez nekem azt sugallja, hogy Mae-hónak azt mondta, hogy ő Sith, nem azt, hogy "a Jedik Sith-nek neveznének". Sőt ha igazából nem tartaná magát Sith-nek, akkor miért dolgozna a Jedik nimbuszának lerombolásán? Ez a Sith-eknek fontos, akik el akarják őket pusztítani.

 

2 órával ezelőtt, Wilde írta:

akkor felmerül bennem, hogy a boltban nem érezte a jelenlétét, vagy ezt így el tudja rejteni?

Az egész Jedi Tanács ott ült az ep2-ben Palpatine-tól karnyújtásnyira, és semmit sem éreztek. Akkor miért furcsa, hogy Qimirt sem érezték meg ebből a távból? Az Erő még mindig nem egy non-stop mindentudóvá tévő jelzőeszköz, ami mindig mindent elárul és mindig mindenre figyelmeztet. Ha a Bendokon ott voltak a Sith-ek, akkor nyilván kevésbé rejtőzködtek, mint Qimir a boltban, ami pár utcára állt egy Jedi templomtól.

  

4 órával ezelőtt, Iqvi írta:

Renek már jóval ezelőtt léteztek. El kell olvasni a Crimson Reign képregényt. 

Ez így ebben a formában nem teljesen állja meg a helyét. Valóban létezett egy Ren Lovagjai nevű fosztogató csoport több száz évvel az ST előtti időkben, de az a csoport és az ST-ben, illetve a Crimson Reign-ben szereplő csapat nem ugyanaz. Ez a The Secrets of the Sith című könyvből derült ki, Sidious maga állapította meg, hogy ezek csak maguknak követelik a régi Renek nimbuszát. Tekinthetőek afféle jogutódnak, vagy új, modern Ren Lovagoknak. Hogy az új csoport mikor állt össze, azt nem tudni. A Wookieepedia a Crimson Reign-re datálja, de emlékeim szerint a képregényben semmi sincs, ami azt állítaná, hogy akkor alakultak, egyszerűen csak akkor léptek a nyilvánosság elé, addig az Ismeretlen Régiókban, titokban működtek, a Renek legendájára támaszkodva. Szóval az ST Renjeinek csoportját akár Qimir is megalapíthatja. Szóval semmi akadálya annak, hogy megtörténhessen az, amit @Bomarr írt, hogy Qimir lehetne az új Ren Lovagok első mestere, ahogy Rey is az új Jedi Rend első mestere. A lore bőségesen elég teret enged ennek. Ugyan én egy másodpercig sem hiszek ebben, mert abszolút kizártnak és a dráma módszeres kinyírásának tartom, hogy egy ep1 előzménysorozatban, aminek a célja az ott látottak megalapozása, ne egy Sith szerepeljen, hanem egy sokadhegedűs Ren.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Qimir (vagy inkább Stranger/Idegen) egy Sith nagyúr. EW interjú részlet:

 

But there is another element to the Stranger beyond mere force… and Force. "We wanted a character that was not just oppressive and powerful, but when you see him, you feel disturbed by him," says Jacinto. "We wanted a character that isn't just a Darth Vader type of guy who overpowers the screen. It's the concept of the uncanny. It can be a stumble in a person's walk or a twitch in somebody's eye. It's very subtle, and it's just like this uncomfortableness that people experience — and that's what we wanted to hone in on for this Sith Lord."

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Akkor nyert a hármas számú lehetőség. :)

Én nem is kicsit csalódtam volna, ha csak egy Ren lett volna. Nekem simán tönkretette volna az egész sorozatot. Gyenge, csalódástkeltő, ostoba húzás lett volna, ami még fan service-nek is harmatgyenge lett volna, mert a Renek ennyire nem népszerűek.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

23 perccel korábban, Dzséjt írta:

Amúgy nagyon remélem, hogy Mae gyorsan lebukik, mert még Pip és Bazil nélkül is fájdalmasan sok dolog mutatja azt, hogy az nem Osha. Mae máshogy jár, máshogy beszél, a hajfonatai vége megégett, és még a homlokán a jel is elég jól látható. Egyelőre betudom annak, hogy Sol az események hatása alatt áll, amik nem voltak kis súlyúak. Meghalt hét Jedi, köztük a padawanja és a barátja, előkerült a Jedik legősibb ellensége, egyre jobban nyomja a lelkét a brendoki incidens súlya és Osha belé vetett bizalma is kezd megrendülni. Mindezeken túl túlvan egy elég intenzív fénykardpárbajon, ami nyilván szintén sokat kivett belőle, és a kábítólövésnek is lehetnek utóhatásai.

Vagy eleve tudja, sejti, hogy az nem Osha. :) Feltűnően nem szól hozzá egy szót se. Persze lehet a sokk is az oka.

 

25 perccel korábban, Dzséjt írta:

Egyáltalán nem közölte egyenesen, hogy "én Sith vagyok". Annyit mondott, "ti Sith-nek neveznétek". És a fenti fejtegetésekből azt hiszem szépen kiviláglik, hogy ez megfelelően rejtélyes megfogalmazás volt, hiszen néhányan már azt találgatják, hogy valójában nem Sith, csak Ren lovag. Ha a valóságban ilyen megtévesztő ez a megfogalmazás, akkor az SW világában is az.

De egy Ren lovagnak miért kell akolitus? Az egy sith-nek kell, nem? :hmm:

 

34 perccel korábban, Dzséjt írta:

1) Talán igaz az a teóriánk, hogy a Sith valamikor valóban kihalt Darth Bane és tanítványa, Darth Zannah után. Qimir háttérsztorija(?) az, hogy egykor csempész volt, aki végül egyedi tárgyakat kínáló kereskedővé vált. Ez lehet akár igaz is. Lehet, hogy anno rátalált talán maga Darth Bane holokronjára, és mivel képes használni az Erőt, kinyitotta, aztán Sith-é képezte magát. Így lényegében újjászületett a Sith Rend Qimir által, aki most tanítványt keres magának, hogy beteljesítse Bane a kettő szabályát. Meglegyen a teljesség: egy, aki birtokolja a hatalmat és egy, aki vágyik a hatalomra. Ez azért is lenne klasz magyarázat, mert megmagyarázná, mit csináltak a Sith-ek ezer évig, sőt talán Sidious nimbuszát is növelné, hogy nem egy ezeréves, többek által hozzáadott tervet vitt véghez, hanem többé-kevésbé a sajátját.

Nekem ez a szimpatikus azzal a változtatással, hogy nem Qimir a mester. De amit itt bemutatott akár az is lehet most már. Fénykardokat fejelt le, Jediket irtott ki. Erre még Maul se volt képes. Ő az első bevetésén kettévágva végezte.

 

15 perccel korábban, Dzséjt írta:

Akkor nyert a hármas számú lehetőség. :)

Én nem is kicsit csalódtam volna, ha csak egy Ren lett volna. Nekem simán tönkretette volna az egész sorozatot. Gyenge, csalódástkeltő, ostoba húzás lett volna, ami még fan service-nek is harmatgyenge lett volna, mert a Renek ennyire nem népszerűek.

És nem is erősek. Azok csak fosztogatók.

 

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

31 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Vagy eleve tudja, sejti, hogy az nem Osha. :) Feltűnően nem szól hozzá egy szót se. Persze lehet a sokk is az oka.

Nekem személy szerint ez tetszene a legjobban. Talán igaz is. Solon látszik, hogy nem igazán tudja hová tenni azt, amikor Mae visszakérdez, hogy milyen nő lett hová. Mintha olyan sok releváns lányról kérdezhetné Sol Oshát. Igazából nem is értem, Mae itt miért kérdezett vissza. Szerintem az a csaj nem teljesen százas fejben.

 

31 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

De egy Ren lovagnak miért kell akolitus? Az egy sith-nek kell, nem? :hmm:

Igen, ez a kérdés is jó ellenérv ez ellen a irreális teória ellen. De szerencsére már tisztázták, hogy egy fél Ren, annyi nincs ebben a szériában. Felejtsük is el szépen ezt az ökörséget.

 

31 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Nekem ez a szimpatikus azzal a változtatással, hogy nem Qimir a mester. De amit itt bemutatott akár az is lehet most már. Fénykardokat fejelt le, Jediket irtott ki. Erre még Maul se volt képes. Ő az első bevetésén kettévágva végezte.

Amit itt leművel, arra eddig konkrétan csak Darth Sidious volt képes, senki más. Egymaga szállt szembe több Jedivel egyszerre, úgy hajigálta őket az Erővel, ahogy neki tetszett. Szerintem simán lehet mester. Ráadásul a színlelés, valódi kilétének elrejtése is olyasmi, ami a korábbiak (későbbiek) alapján inkább a mester sajátja.

 

31 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

És nem is erősek. Azok csak fosztogatók.

A Ren Lovagok mestere azért nem olyan gyenge, főleg, ha Kylo Renből indulunk ki. De akkor is, egy ep1 előzménysorozatban valami olyat betenni fő ellenfélnek, aminek tagjai az egyetlen tényleges filmbeli megjelenésük, azaz az ep9 során is csak bokszzsákok, hát elég meh lett volna. Mintha az ep4 előzménytrilógiájában a Royal Guardok lettek volna a főellenfelek. :lol:

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

9 perccel korábban, Dzséjt írta:

Nekem személy szerint ez tetszene a legjobban. Talán igaz is. Solon látszik, hogy nem igazán tudja hová tenni azt, amikor Mae visszakérdez, hogy milyen nő lett hová. Mintha olyan sok releváns lányról kérdezhetné Sol Oshát. Igazából nem is értem, Mae itt miért kérdezett vissza. Szerintem az a csaj nem teljesen százas fejben.

Már ott lebukott szvsz. :) 

 

10 perccel korábban, Dzséjt írta:

Amit itt leművel, arra eddig konkrétan csak Darth Sidious volt képes, senki más. Egymaga szállt szembe több Jedivel egyszerre, úgy hajigálta őket az Erővel, ahogy neki tetszett. Szerintem simán lehet mester. Ráadészk a színlelés, valódi kilétének elrejtése is olyasmi, ami a korábbiak (későbbiek) alapján inkább a mester sajátja.

Ezzel kapcsolatban mondott valami érdekeset Yord. Miszerint a sith beférkőzött a fejükbe. Talán ez lehet magyarázat arra is, miért bénultak le Fistoék Sidious irodájában. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Na ez már fogatverseny fénykardpárbaj! Végre valami, ami felért PT párbajaihoz. Maul most elég erőteljes riválist kapott badass-ség tekintetében. Cortosis (?!) sisak és karperec, ketté választható fénykard 2 pengével, amit mellesleg nem is kell használnia még a többszörös (nem "csak" 2 Jedi) túlerővel szemben sem, állatkirályság, mellesleg jól ki van tesizve újdonsült Sith Nagyurunk. Tetszett, hogy nem sz*roztak, a fontosabb mellékszereplők kiírásával. Most így látva őket akcióban is rang ide vagy oda, nem csoda, hogy maga Yord (R.I.P) (a fanklub fog virrasztást tartani a számára? :D ) is beletörődött Jecki ellenjavaslataiba, hisz klasszisokkal tehetségesebb volt nála.

 

És lám lám:

 

  

2024. 06. 07. - 12:51, Darth Cupsy írta:

Csak nehogy a végén, még hely csere vagy legalább hely átvétel legyen :D

 

Amikor Osha megtudja mi is történt anno valójában, akkor át is fog állni a Sötét oldalra ebben már egyre biztosabb vagyok.

 

Amúgy érdekes, hogy Qimir még maszkban azt válaszolja Solnak, mikor az megkérdezi ki vagy, hogy hát nem ismersz meg? Vajon ezzel arra gondol mikor nemrég találkoztak, vagy van közös múltjuk, csak Sol nem ismerte fel? :hmm:

 

Összegezve: Nem raktam magam mellé zsepit mielőtt nekiálltam nézni... de kellett volna :D

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

24 perccel korábban, Darth Cupsy írta:

Na ez már fogatverseny fénykardpárbaj! Végre valami, ami felért PT párbajaihoz. Maul most elég erőteljes riválist kapott badass-ség tekintetében. Cortosis (?!) sisak és karperec, ketté választható fénykard 2 pengével, amit mellesleg nem is kell használnia még a többszörös (nem "csak" 2 Jedi) túlerővel szemben sem, állatkirályság, mellesleg jól ki van tesizve újdonsült Sith Nagyurunk. Tetszett, hogy nem sz*roztak, a fontosabb mellékszereplők kiírásával. Most így látva őket akcióban is rang ide vagy oda, nem csoda, hogy maga Yord (R.I.P) (a fanklub fog virrasztást tartani a számára? :D ) is beletörődött Jecki ellenjavaslataiba, hisz klasszisokkal tehetségesebb volt nála.

 

És lám lám:

 

  

 

Amikor Osha megtudja mi is történt anno valójában, akkor át is fog állni a Sötét oldalra ebben már egyre biztosabb vagyok.

 

Amúgy érdekes, hogy Qimir még maszkban azt válaszolja Solnak, mikor az megkérdezi ki vagy, hogy hát nem ismersz meg? Vajon ezzel arra gondol mikor nemrég találkoztak, vagy van közös múltjuk, csak Sol nem ismerte fel? :hmm:

 

Összegezve: Nem raktam magam mellé zsepit mielőtt nekiálltam nézni... de kellett volna :D

Valószínűleg a két csukjas akik ott voltak a szertartás alatt a boszorkányok rituálenál.

 

De ki vagy kik másztak fel a falon ott a Brendokon? Ő vagy ők? Vagy a Jedik?

 

A Sötétség leple ráborul már itt a Jedikre....el kényelmesedtek...meg könyveket se olvashatnak úgy meglepte őket ez mint egy atom bomba...és Yoda merre lehet? Hír Mondo nem marad a Jedikböl...de Yoda valahogy tudni fogja majd erre lehet a második évadban kerül majd sor.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

5 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Háromszor szúrja le szerencsétlent. :( 

 

És milyen szép háromszög jön így létre

 

reptilian dollar bill GIF by G1ft3d

:lol:

 

2 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta:

Ő az első bevetésén kettévágva végezte.

 

Az első nyilvános bevetésén. :)

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

23 perccel korábban, RoCSeV írta:

De ki vagy kik másztak fel a falon ott a Brendokon? Ő vagy ők? Vagy a Jedik?

És tényleg! Eddig azt hittem az a Khofaron volt, de nem!

 

54 perccel korábban, Darth Cupsy írta:

Amikor Osha megtudja mi is történt anno valójában, akkor át is fog állni a Sötét oldalra ebben már egyre biztosabb vagyok.

Ha a sith-től tudja meg az nem biztos hogy az igazság lesz.

 

54 perccel korábban, Darth Cupsy írta:

Amúgy érdekes, hogy Qimir még maszkban azt válaszolja Solnak, mikor az megkérdezi ki vagy, hogy hát nem ismersz meg? Vajon ezzel arra gondol mikor nemrég találkoztak, vagy van közös múltjuk, csak Sol nem ismerte fel? :hmm:

Remélem az utóbbi. Az izgalmasabb lenne. :)

 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Az epizód nagy erőssége, hogy nem csak akcióban nagy hanem a szövegekre is érdemes figyelni. Főleg amit Qimir mond.

 

- Az még most sem tiszta, hogy Qimir miért pont ezeket a jediket szemelte ki? Lehetséges, hogy Mae múltja miatt? Érzelmileg ez szolgálta a kiképzését?

- Qimir azt mondja Osha előtt, hogy bízik Solban azok ellenére amit vele tett? Erre Sol elszólja magát, hogy az elméjét megfertőzte a sötétség. Ez azt bizonyíthatja, hogy Sol tényleg manipulálta Osha tudatát, amiből már az is következhet, hogy a lány tényleg benne volt a pusztításban. Csak azt nem tudni hogyan, hisz láttuk egész végig és nem csinált semmi rosszat. 

- A rész végén szintén bedob egy érdekes mondatot Osha elájult teste felett: "Milyen különleges lények vagyunk!...." Ez talán arra lehet utalás, hogy Qimirt is teremtették? Talán a boszorkák, és ő is ott élt a Brendokon titokban. Talán az egész tűzvészért és halálért ő a felelős.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Vagy csak elhiteti Osha-val, hogy rosszat tett. Láthattuk, hogy Qimirnek nem nagy kunszt bárki fejébe beférkőzni, azon kívül még ki tudja, hogy milyen képességei vannak ezen a téren. Meg Sith-hez méltóan a szavakkal való manipuláláshoz is elég jól konyít

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

30 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

- Az még most sem tiszta, hogy Qimir miért pont ezeket a jediket szemelte ki? Lehetséges, hogy Mae múltja miatt? Érzelmileg ez szolgálta a kiképzését?

Lehet azért, mert ezek a Jedik már valóban rátámadtak fegyvertelenekre és meg is ölték őket? Csak az nem derült ki, mert eltusolták. De így elviekben ők könnyebben rávehetőek lennének, hogy újra így tegyenek? Lényegében megpróbálnak felbújtani egy halom "bűnözőt", hogy újra kövessék el azt a bűnt, amit már egyszer megúsztak. Egy olyan Jedit nehezebb lehet rávenni arra, hogy a Jedi kódex ellen vétkezzen, mint egy olyat, aki egyszer már megtette.

 

30 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Erre Sol elszólja magát, hogy az elméjét megfertőzte a sötétség.

Ezt Qimirre érti, nem Oshára:

"His mind is twisted by darkness."

Gondolom próbálja védeni még magát, illetve a tetteit, hazugságnak vagy téveszmének beállítani Qimir szavait.

 

30 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

- A rész végén szintén bedob egy érdekes mondatot Osha elájult teste felett: "Milyen különleges lények vagyunk!...." Ez talán arra lehet utalás, hogy Qimirt is teremtették? Talán a boszorkák, és ő is ott élt a Brendokon titokban. Talán az egész tűzvészért és halálért ő a felelős.

Szerintem csak egy szimpla megállapítás az emberi természettel kapcsolatban, hasonló, amit Yoda mond az ep5-ben:

"Luminous beings are we..." - by Yoda

"What extraordinary being we are..." - by Qimir

Túl sok lenne a jóból, ha Qimir is teremtett lélek lenne. Az már tényleg Anakin létének fontosságát csorbítaná, ha előtte boldog boldogtalan gyárthatott az Erővel akármit. Plusz így is elég rejtély van a Brendokon, egy huszonéves pasi, aki még az ikreknél is titkosabb, megint csak egy kérdés agyonbonyolítása lenne. Szerintem ez sokkal egyszerűbb: Qimir ismeri a lányok születésének körülményeit és azt, ami a Brendokon történt, és ezt jó Sith-hez méltón kihasználja. Hogy azért tudja, mert Mae-ho elmesélte neki vagy azért, mert jelen volt, az még kérdéses, de szerintem itt is a kézenfekvőbb válasz adja magát: Mae elmesélte neki.

Qimir nem egy csodalény, csak egy Sith Nagyúr, és mint ilyen, mesteri manipulátor, aki jól bánik a szavakkal és képes kiahsználni mások gyengeségeit és erősségeit.

 

A mondatok közül, ami engem meglepett, az az, hogy Qimir először azzal indokolta azt, hogy nem veszi le a sisakot, hogy akkor Sol olvashat az elméjében. A cortosis csak a fénykardra hat, az Erőt nem blokkolja, és eddig sosem volt annak jele, hogy bármilyen tárgy képes lenne meggátolni a Jediket az elmeolvasásban. Arra inkább maga az elme képes. Bár lehet ez is csak szimpla manipuláció, misztifikálja magát, hogy összezavarja Solt.

Szerkesztve: - Dzséjt
A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

23 perccel korábban, Dzséjt írta:

Lehet azért, mert ezek a Jedik már valóban rátámadtak fegyvertelenekre és meg is ölték őket? Csak az nem derült ki, mert eltusolták. De így elviekben ők könnyebben rávehetőek lennének, hogy újra így tegyenek? Lényegében megpróbálnak felbújtani egy halom "bűnözőt", hogy újra kövessék el azt a bűnt, amit már egyszer megúsztak. Egy olyan Jedit nehezebb lehet rávenni arra, hogy a Jedi kódex ellen vétkezzen, mint egy olyat, aki egyszer már megtette.

Ok de ezt hogy kell elképzelni? A Jedik nyíltan nem fognak gyilkolászni (meg ehhez illene tudni, hogy valóban ez történt-e). Hogy veszi rá őket? Qimir természetesen nem akarta most felfedni magát, ez egy sajnálatos véletlen volt. Az előző részben Qimir okkal sietett Kelnaccához, le akarta gyorsan rendezni a próbát és eltűnni onnan, még a Jedik előtt. Ebbe kavart be Mae váratlan lépése. Ezzel kapcsolatban érdekesség, hogy Jecki pont úgy töri szét Qimir sisakját mint Obi-Wan Vader maszkját. :clap:ű

 

23 perccel korábban, Dzséjt írta:

Túl sok lenne a jóból, ha Qimir is teremtett lélek lenne. Az már tényleg Anakin létének fontosságát csorbítaná, ha előtte boldog boldogtalan gyárthatott az Erővel akármit. Plusz így is elég rejtély van a Brendokon, egy huszonéves pasi, aki még az ikreknél is titkosabb, megint csak egy kérdés agyonbonyolítása lenne. Szerintem ez sokkal egyszerűbb: Qimir ismeri a lányok születésének körülményeit és azt, ami a Brendokon történt, és ezt jó Sith-hez méltón kihasználja.

Igen, ez valóban egyszerűbb és logikusabb. De itt annyi rejtély van már, hogy minden sarokban azt látok. :D 

 

 

2 órával ezelőtt, Darth Cupsy írta:

a fanklub fog virrasztást tartani a számára?

A hétvégén illőn meggyászolom. :D :P 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

18 perccel korábban, Ody Mandrell írta:

Ok de ezt hogy kell elképzelni? A Jedik nyíltan nem fognak gyilkolászni (meg ehhez illene tudni, hogy valóban ez történt-e). Hogy veszi rá őket?

Ez lenne a teszt része, amit Mae-hónak teljesítenie kellett volna. Amúgy, ilyen szemszögből ez a próbatétel egész érdekes, hiszen Qimir nem csak Mae harci, de a manipulációs készségeit is tesztelheti. Képes-e úgy befolyásolni egy Jedit, hogy az vétsen a kódex ellen, majd van-e annyira jó harcos, hogy fegyver nélkül is legyőzzön egy Jedi lovagot.

Amúgy pont Sol kapcsán látható, hogy még egy Jedinél is meg lehet pendíteni olyan húrokat, amik kiválthatnak ilyen dolgokat. Sol esetében ez Jecki és Yord halála volt, ezután Sol majdnem megölte a fegyvertelen és megvert Qimirt. Szerintem az lenne az elvárás, hogy Mae ugyanezt elérje akár szavakkal, akár valami mással. Csak közönség előtt, hogy a Jedik nimbusza sérüljön.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Ez a rész büntetett rendesen, minden téren. :shocked: Nálam egyértelműen a sorozat eddigi legjobb darabja. Amilyen rövid, olyan tömény az epizód a maga fél órájával. Mert itt aztán kíméletlenül zajlottak az események...

 

Számítottam rá, hogy a Sith-tel találkozó Jedik előbb-utóbb elhullanak majd, mintegy a sírba víve az ellenlábas Erő-használók visszatérésének tényét, de ez a kaliberű intenzív mészárlás így is meglepően sok(k) volt. Tetszik az az elmélet, hogy a Sith képes beférkőzni a Jedik elméjébe, összezavarva és mentálisan is meggyengítve vagy uralva őket, amitől könnyebb prédát jelentenek az amúgy is brutális harcra edzett Sith-nek. Ezzel mellesleg Palpatine irodai vérengzése is új dimenziót kapna az Ep3-ban, ahol ugye elég könnyedén hidegre tett kapásból három Jedi-mestert. Itt is hasonlót láthatunk Qimirtól, aki magabiztosan tombol a láthatóan nem képzetlen, de meglepett és összezavart Jedik között. Az a 2 Jedi 1 fénykardon kivégzés nagyon kegyetlenre, ugyanakkor (vagy éppen ezért) emlékeztesre sikerült. A párbajok koreográfiáját is dicséret illeti, hiszen tökéletesen megidézte a PT gyorsabb, vadabb, látványosabb összecsapásait. Az erdőre telepedő sötétség remekül szimbolizálta a Jedikre telepedő Sith árnyát, ami ellen bár fel-felvillantak a világosságot jelentő fénykardok, elűzni nem tudták. Osha eszmélése amúgy baromi hangulatos nyitány lett a holtan talált Jedivel, majd a távolból hallatszó fénykardok csattogásának baljós zajával. Qimir Erő-lökése kellően brutálisra sikerült, hiszen a Jedi-csoport egyes tagjai és Osha meglepően távolra repültek egymástól.

 

Sol képzettsége ismét megmutatkozott, amikor egy az egy ellen is felvette a harcot Qimir ellen, aki korábban egyszerre maradt talpon 3-4 Jedi ellen, majd gyűrte le őket. Kíváncsi vagyok, mi is Sol bűne/sötétsége, amire Qimir is utalt. Mert láthatóan gyötri valami, akárcsak Torbint, de állítása szerint "már megbékélt vele". Azt tudom elképzelni, hogy anno a Brendokon nem pont úgy történtek a dolgok, ahogy annak szemtanúi lehettünk a 3. részben - így az az elméletem is egyre kevésbé áll szilárd lábakon, hogy nem húznának fel egy egész epizódot egy kamu vagy féligaz flashbackre. Lehet, hogy Sol és Jedi-társai megérezték a két gyermekben rejlő hatalmas Erő-potenciált/veszélyt, ezért mindenképpen tanítani akarták őket, hogy a "saját képükre" formálják őket, ami a Jedi-tanok követésében nyilvánul meg. Így minimalizálhatták az általuk képviselt fenyegetést. De a boszik nem akartak megválni  a két kislánytól, akik fogantatásuk révén is különlegesek, valószínűleg egy élő Erő-diádot alkotva. Ezért kerültek a Jedik halálos összetűzésbe a szektásokkal (és erre utalhatott Mae is Indarának, amikor azt cáfolta, hogy a Jedik nem támadnak fegyvertelenekre), aminek vége a 3. részben látott tetemtenger lett. Az eseményeket eltusolandó pedig a Jedik - talán éppen maga Sol kezdeményezésével - az Erővel módosították a kis Osha tudatát és emlékeit, hogy úgy emlékezzen a történtekre, hogy az ne okozzon neki traumát, és később gond nélkül Jedivé válhasson. Ám mivel Mae-t halottnak hitték, ezért az ő emlékei sértetlenek maradtak - és valójában ezért gyűlöli a Jediket: mert szétzilálták a családját, elválasztották Oshától, és még manipulálták is a testvérét, hazudva neki a történtektől. Ezért utalhatott rá Qimir, hogy hozzá hasonlóan Sol is elrejti az igazi arcát a tanítványa előtt. És honnan tudhatott minderről Qimir? Szinte biztos, hogy ő is ott volt annak idején a Brendokon, hogy a Sith célok miatt a boszorkány szektát monitorozza. Ezzel azt feltételezem, hogy a boszik összejátszottak a Sith-tel, vagy utóbbi legalábbis kihasználta őket. Qimir pedig megtalálta a lezuhant Mae-t, és érezve a benne rejlő lehetőségeket, maga mellé vette, mint akolitus, majd tanítani kezdte. Ez ráadásul Mae 1. részben megkezdett bosszúját is nagyban indokolná. Nálam legalábbis így áll össze jelenleg a sztori. Aztán lehet, hogy a következő részben máris rám cáfolnak. :D 

 

Qimir, mint Sith gondolata tőlem eleinte távol állt (csak egy oppurtunistának gondoltam, aki saját kedve szerint lavíroz a Galaxisban), de aztán a jelek egyre egyértelműbben mutattak felé, mint a megtévesztés fegyverével tökéletesen operáló Sith, akik akár négy Jedi szemébe is képes hitelesen azt hazudni, hogy ő csak egy szerencsétlen, szánalmas senki. Arról nem is beszélve, hogy a jelenlétét is lazán leplezte egy Jedi-templom szomszédságában. Viszont továbbra sem vagyok biztos benne, hogy Qimir pontosan ki is, és mik a céljai. Mint az előzményfilmeket felvezető sorozat, azt várnám, hogy Qimir valamilyen formában a Plagueis-Palpatine páros egyfajta őse. Egy a Sith-ek ügye (a Nagy Terv) iránt elkötelezett személy, akinek volt/van egy Sith-mestere, és egy akolitus képében keres magának új tanítványt, hogy folytatódjon a Sith-ek "vérvonala", amely egyre több tudást halmoz fel az idő előrehaladtával. Ez a vérvonal egy generációs láncolat, ami Darth Bane - a Kettő Szabályának atyjától egészen Palpatine-ig tart. Legalábbis elméletben, mert a Kánonban ez még egyáltalán nem tuti. És ez utóbbi lehetőség az, ami aggaszt engem, illetve egyáltalán nem tetszene: ha kiderülne, hogy Qimir csak egy hataloméhes Erő-érzékeny, aki megtanulta használni az Erőt a Galaxis egy távoli szegletében (lásd: 1. rész nyitószöveg), kivéreztetett egy fénykardot, és az ilyen-olyan tanokat magáévá téve (pl. holokronokból), önkényesen Sith-nek kiáltotta ki magát. Akkor a Maul/Savage pároshoz hasonlóan, ő is egy a Kettőn kívüli Sith lenne. Vagy Bane Sith-vonala egyszer már kihalt, Qimir pedig az, aki feltámasztja a rendjüket? Ez azért nem tetszene, mert súlyát vesztené az Ep9-ben bevégzett Sith Rend katarzisa... hiszen, utána kis túlzással minden jöttment (persze kellően alkalmas Erő-használó) feltámaszthatná a Sith Rendet, a maga szabályai/tanai szerint. A Qimir-Sol párbeszédből nekem azt jött le, hogy a fickó nem egy hithű Sith, sokkal inkább egy olyan illető, aki a maga vadállat módján, szabadon akarja használni az Erőt (a Sötét Oldalt), ám mivel tudja, hogy a szabálykövető Jedik ezt nem néznék jó szemmel, ki kell vonnia őket a forgalomból, hogy kedve szerint terrorizálhassa a Galaxist. 

 

Amit nem tudok hova tenni a Jedik viselkedése kapcsán, hogy egyikükben sem merült fel az, hogy a Maszkos egy Sith lenne. Sol még akkor sem utal erre, amikor a vörös fénykardos, sötét oldali, képzett Erő-használó minden erőfeszítés nélkül elseper több, mint féltucat Jedit. Sőt, még rá is kérdez, hogy "mi vagy te?". Már-már Qui-Gon Jinn ellenpólusa, aki ennyi alapján egyből rávágta Maulra, hogy "nem lehetett más, csak egy Sith". Persze lehet, hogy a Jedi-tanok annyira súlykolják a növendékekbe a Sith Rend kihalását, hogy az újabb Jedik-generációk egyre elképzelhetetlenebbek tartják a visszatérésüket (lásd: Ki-Adi Mundi vagy Mace Windu), kivéve az elszánt Prófácia-hívőket, mint Qui-Gon. Bár azt még így is kérdőjel, hogy Yoda honnan veszi majd azt, hogy a Sith-ek csak ketten lehetnek: egy mester és egy tanítvány. 

 

Osha és Mae helycseréje érdekes fejlemény... Mae célja mi lehet a hajószerzésen kívül? Qimir egyértelműen végezni akar vele, most már főleg, hogy ismeri az identitását. A Jedik sem hiszem, hogy visszafogadnák a bűnei tükrében. Ha Sol megölésével remél megváltást a Sith-nél, arra már lett volna alkalma. Sol kapcsán: nem tudom, mennyire gyorsan fog leesni a Jedinek, hogy Mae nem Osha (Bazilt valószínűleg nem véletlen mutatják, aki szag alapján fogja tudni megkülönböztetni Mae-t Oshától). Mert Qimir a kisboltban elég gyorsan levágta Osháról, hogy nem a tanítványa. Bár Sol nyilván brutális érzelmi hatásoknak volt kitéve egyetlen éjszaka alatt, amik még a legprofibb Jediket (mint amilyen ő) is megedzik... meghalt a tanítványa, a barátja, fél tucat Jedi-társa, kis híján ő és a védence/ex-padawanja Osha is, és a Jedi Rendnek fogalma sincs a fenyegetés léptékéről. Plusz a brendoki múlt szellemei sem hagyhatják nyugton. Azt már 100%-os bizonyossággal ki merem jelenteni, hogy Sol is el fog halálozni a sorozatban, de sajnos, a Kánont nézve ennek "így kell lennie". Nem maradhat hírmondója a Sith-ek létezésének... Kicsit sajnálom, hogy a Jedik sorsát sokszor a saját szabályaik pecsételik meg, amire (sajnos jogosan) Qimir is utalt... hiszen, bár Solt egyértelműen elragadták a negatív érzelmei, de egy közveszélyes, brutális, terroristától szabadította volna meg a Galaxist, aki amúgy nem volt fegyvertelen. Ahogy Palpatine sem az Ep6-ban. A fénykard hiánya nem jelent fegyvertelenséget, hiszen ott az Erő. Ám, mivel Sol életben hagyta Qimirt (aki nem volt fegyvertelen, mert ugye Yord nyakát is puszta kézzel törte ki - és ki tudja, milyen kapcsolatot ápol az Erő-villámok megidézésével), valószínűleg a saját sorsát, a Galaxis számos lakójának sorsát, és a Jedi Rend sorsát is megpecsételte, amennyiben Qimir valóban egyenes ágon elvezet minket Palpatine-ig.  

 

A halálesetek kapcsán ki kell emelnem Jeckit, aki engem (kövezzetek meg), sokkal jobban megrendített, mint Yord. Szinte biztos voltam benne, hogy legalább az utolsó részig életben marad. Bár Yorddal sem volt problémám, néha szükségtelenül makacs és akadékoskodó volt, bevallom, én nem hype-olódtam úgy rá, mint Ti. Jecki viszont a Jedi-tanokba vetett hit, a mestere iránti hűség, és az ártatlan naivitás és tisztaság szimbóluma volt, aki kiváltképp nem érdemelte volna meg ezt a sorsot (nyilván a többi Jedi sem). Dühítő volt látni, ahogy lelkességét három szúrás formájában törte le Qimir... Ékes példája annak, hogy emészti el a Sith-ek árnya a Jedik fényét. A két-fénykardos akciója pedig szívderítő utalás volt Ahsokára. :) Sajnálom, hogy Solnak hátra kellett hagynia a holttesteket, így egy Jedi sem részesülhetett tisztességes szertartásban. 

 

Elnézést, ha csapongó és sokat rizsázó voltam, bár aki végigolvassa, az valószínűleg már úgyis megszokta. :D Pedig mindig úgy ülök le, hogy írok egy-két tömörebb mondatot, de még kavarognak a gondolataim, és a magam számára is összegezni próbáltam őket.  :) Természetesen várós a folytatás, mind a végkifejlet, mind a brendoki események pontos összképe miatt. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

18 perccel korábban, Darth Sky írta:

Qimir pedig megtalálta a lezuhant Mae-t, és érezve a benne rejlő lehetőségeket, maga mellé vette, mint akolitus, majd tanítani kezdte.

De miért használna egy Sith tanítvány 16 éven át egy akolitust? Ez túl sok idő tesztelésre, meg arra is, hogy csak úgy legyen egy ilyenje is a polcon.

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Lehet, hogy Koril-anya lesz a sith-mester. Qimir 10+ évvel idősebb ugyan az ikreknél, de nem hiszem, hogy Brendoki események mögött csak Ő állt. Ebben a részben is utalnak arra, hogy a boszorkák mire képesek párhuzamot vonva a sith módszerekkel. Ha Qimirnek van mestere az jobb, ha ismerős, vagy a sorozatból, vagy a rajongók által ismert művekből. Sanszos, hogy az előbbit választanák az írók, mert az egyetlen kánon név, Plagueis valószínüleg a jelenlegi duó utódja lesz csak. Ez megmagyarázná a jelenleg regnáló sith(ek) ragaszkodását az ikrekhez is. 

A hozzászólás linkje
Oszd meg ezeken az oldalakon:

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

×   Beillesztett szöveg.   Illessze be egyszerű szövegként

  Only 75 emoji are allowed.

×   A linked automatikusan beágyazódott.   Linkként jelenjen meg

×   Az előző tartalom visszaállítása.   Korábbi szöveg törlése

×   Nem illeszthetsz be képet közvetlenül. Töltsd fel vagy illeszd be URL-ből.

  • Jelenlévő felhasználók:   0 felhasználó

    • Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.
×
×
  • Új tartalom hozzáadása az alábbi témákban...

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.