Jump to content

1x17 - Blue Shadow Virus


Recommended Posts

17. rész - Blue Shadow Virus / Kék árnyék vírus

 

epguide117.jpg

 

Írta: Craig Titley

Rendezte: Giancarlo Volpe

 

Helyszín: Naboo

 

Szereplők:

Anakin Skywalker - Matt Lanter

Obi-Wan Kenobi - James Arnold Taylor

Padmé Amidala - Catherine Taber

C-3PO - Anthony Daniels

Ahsoka Tano - Ashley Eckstein

Jar Jar Binks - BJ Hughes

Dr. Nuvo Vindi - Michael York

Typho kapitány - James Mathis III

Rex százados - Dee Bradley Baker

Peppi Bow - Gwendoline Yeo

Neeyutnee királynő - Jameelah McMillan

Mace Windu - Terrence "TC" Carson

Yoda - Tom Kane

Taktikai droid - Phil LaMarr

R2-D2

 

Történet

Naboo-n harci droidok tűntek fel. Egy újabb megszállástól tartva, Amidala és Jar Jar hazatérnek, hogy kivizsgálják az ügyet. Miközben a végére jár egy elfogott taktikai droid jelentésének, Obi-Wan és Anakin is a bolygóra érkeznek, hogy segítsenek a kutatásban. A szenátort azonban elfogja Dr. Nuvo Vindi, ki a nabooi mocsarak alatt igyekszik feltámasztani a Blue Shadow vírust, mely a Galaxis egyik legveszedelmesebb fertőzése volt anno. Anakin és Obi-Wan merész tervet eszel ki Amidala megmentésére és a doktor tervének keresztülhúzására.

 

Érdekességek

- Mikor Neeyutnee királynő tájékoztatja Amidalát a droidokról, a szenátornő azonnal azt mondja, hogy több bizonyítékra lesz szükségük, mint három droid jelenléte. Ez utalás az ep1-re, ahol pusztán Amidala szava – aki akkor ráadásul még királynő – nem volt elég bizonyíték a Szenátusnak arra, hogy a Naboo megszállás alatt van. Ezért szeretne Amidala ezúttal több bizonyítékot.

- Eredetileg úgy tervezték, hogy a vírus a kommentár alatti bevezető képsorokban kiírt egy teljes gungan falút, ám végül ezt nem tették bele az epizódba. Ám maradtak nyomai az esetnek, pl. az, mikor Amidala megemlíti a gunganokkal való feszült viszonyt.

- A scriptben még nem taktikai, hanem medicai droid szerepel. Ezért mondja az epizódban C-3PO a taktikai droidnak, hogy „Szeretnénk hallani az orvosi hőstetteidről.” („We all want to hear your tale of medical heroics.”)

- A laboratóriumot valószínűleg az első invázió alatt, 10 évvel korábban építette a Kereskedelmi Szövetség.

- A forgatókönyv szerint a következő klón egységeket vetették be a laboratórium ellen: Calm Tree, Snow Wolves és Wildfire.

- Eredetileg a nyúl droid, miután a rész közepén elvitte a bombát, amit Vindi adott oda neki, egyáltalán nem tűnt volna már fel. Amidala az üvegházban véletlenül találta volna meg a bombát. Aztán az epizód készítése alatt rájöttek, hogy a droid újabb szerepeltetése nem csak logikusabbá teszi a történetet, de mókásabbá is.

- A naboo-i őröket csak azután helyezték el az epizódban, miután kiosztották a költségvetést. Így összesen már csak egy őr modelljére maradt idő, ezért mindegyikük ugyanazt az arcot viseli, amit ügyes kamerakezeléssel lepleztek el. Pl.: a rész elején a bevezető képsoroknál a rakétavető takarja az egyik őr arcát.

- Miközben az animátorok újra alkották a theedi hangárat, észrevették, hogy a vadászgépek farka belelóg a falba, ha úgy helyezik el őket, hogy beleférjenek a boxukba. Filoni erről megkérdezte John Knoll-t, aki az első három mozifilm trükkjeiért volt felelős. Knoll elmondta, hogy ők is találkoztak ezzel a problémával, és végül úgy oldották meg, hogy apró lyukakt helyeztek el a díszlet (mind a valós, mint az animált) falain, amikbe beledughatták a vadászgépek farkait.

- A forgatókönyvben az üvegházban talált növények még egyszerű tealevelek voltak. Dave Filoni és Giancarlo Volpi később döntöttek úgy, hogy a növényeknek legyen valami köze a Blue Shadow vírushoz, ezért lettek végül kékek.

- A stáb a földalatti laboratóriumot disco-folyosónak becézték. Ezek a folyosók amúgy a Bespini bányarészleg folyosói alapján készültek el.

S01E17.jpg

- A királynőt az epizódban senki sem nevezi Neeyutnee-nak, így akár Apailana vagy Jamillia is lehetne. Azonban az online képregény már megnevezte. Jelenlétével ráadásul némiképpen meghatározható, hogy mikor is játszódik a sorozat, ugyanis Neeyutnee az ep4 előtt 22 évvel lett megválasztva (azaz az ep2 idejében), és 20 évvel a yavini csata előtt váltották le (azaz kb. 1 évvel az ep3 előtt). Szóval a sorozat a klónok háborúja eleje-közepe felé játszódhat, de semmiképpen sem járhatunk még a harmadik évben, mivel akkor már Apailana uralkodott.

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel és a felirattal kapcsolatban itt találsz információt. Ezt a topikot ne erre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Hát megnéztem, most már másodjára, és nem vagyok annyira lenyűgözve.

Szinte biztos vagyok, hogy csak nekem nem jött be annyira, de megvannak rá az okaim.

Sokan tudják, hogy nem vagyok JJ párti, de ebben teljesen okés volt. Ebben is, ahogy az előzőben is.

 

Viszont az eleje, ez a Padme szál, írtó gyenge volt.

És most nem egyben nézem a 2 részt, mivel ennek a résznek magában is meg kéne állnia a helyét.

Van szép lezárása, minden. Ha még egyben nézném, okés volna, mert tudom, hogy ezután beindulnak majd a dolgok.

Szóval kb 15 percig csak az van, hogy Padme és JJ elfogatja magát.

 

Az őrült tudós számomra kész vicc volt. Az az akcentus kivitt a világból.

És ezzel valahogy, talán a vírussal is, teljesen más hangulata lett, az egésznek. VAlahogy nem éreztem SWosnak.

 

AZtán persze jött az utolsó 5-6 perc, amiben megjelentek a hősök és végre elkezdődött az akció.

Amiben azért szintén találtam kivetnivalót, de ezek nagyon apróságok.

 

Félreértés ne essék, ezek most csak a negatívumok.

Volt benne egy rakás, jó és szép dolog is, de valahogy a negatívum most többségben volt nálam.

 

Számomra ez most egy teljesen átlagos rész volt. Se mondanivaló, se "Hűűű" pillanat.

Edited by kudar
Link to comment
Share on other sites

Remek rész volt! És hogy miért? Ennek több oka is van. Először is imádom Naboot. Jó volt végre visszatérni a bolygóra, még ha egy epizód erejéig is (vagy talán két epizód? :) ). Aztán kicsit féltem Jar Jar újbóli feltűnésétől, de hihetetlen mennyire jó lett! Nincs túlzásba víve, és mellette a gunga csajszi feltűnése is üde színfolt. Ez hatványozottan igaz Dr. Vindire! Az egyik legjobb karakter az egész TCW -ben! Ennyire eszelős palit.....és a hangja! Besz*rás! Nagyon bejött a karakter, igazi vérgenya. Az külön tetszett, hogy a vírust az egész galaxisban el akarta terjeszteni, tehát a szeparatistákat is jól átverte. :) A párbeszédek és az akciók is mind nagyon rendben voltak. Ami talán a legnagyobb pozitívum, hogy megint egy olyan színt vittek bele a sorozatba ami még nem volt. Szerintem ebben vannak a legnagyobb lehetőségek a jövőre nézve. Nagyon várom a következő részt!

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Ez hatványozottan igaz Dr. Vindire! Az egyik legjobb karakter az egész TCW -ben! Ennyire eszelős palit.....és a hangja! Besz*rás! Nagyon bejött a karakter, igazi vérgenya.
Én azt a buzgó igenlését bírtam a legjobban annak a fazonnak. Igazi megszállott figura. Michael York jól nyomta hozzá a sódert. :) Edited by Rog
Link to comment
Share on other sites

Viszont az eleje, ez a Padme szál, írtó gyenge volt.

És most nem egyben nézem a 2 részt, mivel ennek a résznek magában is meg kéne állnia a helyét.

Van szép lezárása, minden. Ha még egyben nézném, okés volna, mert tudom, hogy ezután beindulnak majd a dolgok.

Szóval kb 15 percig csak az van, hogy Padme és JJ elfogatja magát.

Miért? Szerintem jól fel volt vezetve a dolog és ez a lényeg. Nem kell egyfolytában akciózni. :)

Link to comment
Share on other sites

Egy kicsit nálam elmaradt a megelőző néhány résztől, de azért tetszett. :) Jó volt Theed szép látképét animálva is viszontlátni, ahogy Anit és Padmét is megint együtt lenni. Obi-wan és Anakin beszólásai továbbra is jók, no és Ahsoka sem marad Anakin adósa szokás szerint. :P A csapat baráti viszonya töretlen, és ezt jó érzés látni minden epizódban.

Én nem bánom, hogy ez a rész megint nem a háborúról, klónokról és droidokról szólt, hanem új színt kapott ismét egy lehetséges biológiai fegyver lehetőségének felmerülésével és annak őrült kitalálójával. A tudós érdekes mellékfigura, jó tudni, hogy Michael York volt a hangja. :)

Link to comment
Share on other sites

Egyértelmű, hogy nem kerül a személyes toplistámba, de hogy kellemes epizód volt, annyi szent.

A legelején bennem is felmerült a kérdés, hogy miért egy teljesen új királynőt szerepeltettek Jamillia, és Apailana helyett. Félreértés ne essék, nem arról van szó, hogy Neeyutnee királynő rossz szereplő lenne, sőt, egészen egyedi a Naboo-i királynők sorában.

Dave Filoni azt mondta az epizódkommentárban, hogy eredetileg Panaka kapitányt akarták szerepeltetni a sorozatban, ráadásul a Malevolence trilógia végén, de mivel nem éltek ezzel a lehetőséggel, inkább Typho kapitányt használták fel, ami egyértelműen pozitívuma az epizódnak. Sokkal jobban ábrázolták jellemileg, mint a régi Clone Warsban.

Ahhoz képest, hogy mennyire idegenkedtem a taktikai droidoktól a Jedi Crash sugározása idején, mostanában egyre jobban megtetszenek. Személy szerint kicsit idétlennek tartottam a droid "kihallgatását", de Jar Jar hülyesége valahogy kárpótolt ezért. Úgy örültem, hogy az egész részből csak úgy sugárzik az Episode I. hangulat: A Naboo, a Theed, a háttérben sorakozó N-1es királyi vadászgépek, Jar Jar ökörködése a lepkével, ami valahogy a Qui-Gon Jinnes jelenetet jutatta eszembe amikor Anakinéknál vacsoráznak.

Peppi Blow láttán az a gondolat támadt fel bennem, hogy a készítők biztos értelmet akartak adni az egyik poénjuknak, hogy "Hééé, Filoni! Mit szólnál, ha megcsinálnánk Jar Jar női megfelelőjét?". Amúgy itt felmerült bennem egy kérdés: Minden gungan ilyen ügyetlen? Mindenesetre kellemes színfoltja volt az epizódnak, én úgy gondolom.

Nah, és most érkeztünk a lényeghez, Dr. Nuvo Vindi... Hát, ez a karakter odab*sz, már bocsánat a kifejezésért. Az a megszállotság, csak úgy sugárzik belőle. Ugyan az a rengeteg igenezése idegesített kissé, mintha megakadt volna a lemeze. Ahogyan a vírusról beszél, ahogyan átalakítja légneművé, amikor Typho kapitány mesél róla, hogy már tíz éve eltűnt... Iszonyat nagy! A szökését is nagyon jól elrendezte, de aztán Peppi megadta neki a magáét. Nem láttam még egy ilyen ütős főgonoszt már a jó öreg Buja Féreg óta... :) Képes lett volna csak azért elpusztítani az egész Naboo-t, csak hogy ő mentse az irháját. De egyébként érdekes dolog, hogy a CIS valamiért egy ellenállhatatlan kényszert érez, hogy az ilyen biológiai szuperfegyvereiket a Naboo-n próbálják ki. Példának okáért ugyebár a korábban emlegetett Ohma-D'uni eset, aztán meg a mostani kék árnyvírusos akció, továbbá a háború végén szintén a Naboora akarták ledobni a Trihexalpoine 1138 nevű lombirtót. (Az meg már egy megint másik dolog, hogy nem a Naboo-n, hanem a Honoghron csapódott be, így az egész Noghri világ elsivatagosodott.)

Egyébként meg nem értem, hogy kudar miért mondja azt, hogy ez a rész nem elég Star Warsos. Miért, talán abban a galaxisban nincsenek járványok, vagy mi? Nekem kimondottan bejött ez a katasztrófafilmes feeling. De akkor valószínűleg neked a közeljövőben megjelenő "Deathtroopers" című regény se fog bejönni, ami elvégre az első Star Wars témájú horror. :)

Nah, ennyi lenne mára, a következő részt pedig majd csak holnap reggel tudom megnézni, de sebaj. :P

Link to comment
Share on other sites

Ez olyan átlagos epizód volt. Nem volt túl kiemelkedő, de nem is mondanám rossznak sem. Képviselje ez a rész a közepes szintet és ennél csak jobb jöhet! :)

 

A gun gan hölgy szimpatikus volt, de minek pásztorkodna a felszínen egy ilyen életforma? Ez teljesen logikátlan.

 

A betegségnél is elmondják, hogy nincs ismert ellenszere, aztán később mégis találnak... Ezt nem így kellett volna felvezetni. :)

 

Jar Jar és a lepke esete viszont megint nagyon vicces volt. Én imádom ezt a lökött figurát. :P

Link to comment
Share on other sites

Gondolom azért a gungák is esznek olyan nabooi tehenet, így kell melléjük pásztor is. :)

Én arra értettem, hogy arról volt szó, hogy rejtőzködve élnek. Vagy az Ep. I. eseményei óta megint a felszínen is mászkálnak és nem csak a tavak mélyén rejtőző városaikban éldegélnek?

Link to comment
Share on other sites

Én arra értettem, hogy arról volt szó, hogy rejtőzködve élnek. Vagy az Ep. I. eseményei óta megint a felszínen is mászkálnak és nem csak a tavak mélyén rejtőző városaikban éldegélnek?

Elvileg az EPI végén nagy békekötés volt, így már bátrabban élnek a felszínen is egyes egyedek. Bár azt nme igazán értettem, hogy mire utal Typho azzal, hogy feszültség van az emberek és a gungák között. :hmm:

Link to comment
Share on other sites

Elvileg az EPI végén nagy békekötés volt, így már bátrabban élnek a felszínen is egyes egyedek. Bár azt nme igazán értettem, hogy mire utal Typho azzal, hogy feszültség van az emberek és a gungák között. :hmm:

 

Arra értette, hogy Obi-Wanékat küldjék, mert ők jó barátai a gunganeknek.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem csak hazugság volt, hogy baj lenne a 2 nép között, hisz ott volt JJ is, ő jobban el tudta volna intézni ezt. Amúgy meg nem Typho, hanem Padmé mondja, hogy feszültség van, ő meg látni akarja a férjét.

Edited by Darth_Phobos
Link to comment
Share on other sites

Közepes rész volt szerintem. Az senkinek nem tűnt fel a Naboo-n (amit jó volt látni egyébiránt), hogy egy b**i nagy akármit építettek ott? Vagy egy ilyen föld alatti építkezést így el lehet titkolni? A királynő dologra nem is gondoltam, de így, hogy említitek, logikus, hogy marhaság volt másikat szerepeltetni az ep2-3 között.

Igazság szerint nekem is idegen picit ez a vírusosdi a SW-től, de hát végül is ebben a világban is megtörténhet, még akkor is, ha eddig nem volt szó róla, kivéve a lenti képregényt. Mondjuk az már fura, hogy minden életformára egyformán hat, pedig különbözőek ;)

Jah, és persze Anakin hozta magát, elborult, mint mindig, amikor Padméról van szó :hmm:

Edited by MissKarrde
Link to comment
Share on other sites

Az senkinek nem tűnt fel a Naboo-n (amit jó volt látni egyébiránt), hogy egy b**i nagy akármit építettek ott? Vagy egy ilyen föld alatti építkezést így el lehet titkolni?

Szerintem az a mocsaras vidék elég lakatlan ahhoz, hogy ne tűnjön fel senkinek egy ilyen építkezés.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information