Ody Mandrell Hozzászólás ideje: Kedd 16:22 Hozzászólás ideje: Kedd 16:22 (szerkesztve) 10. rész - Make It Stop / Állítsd meg Írta: Tom Bissel Rendezte: Alonso Ruizpalacios Helyszín: Coruscant, Naboo Szereplők: Luthen Rael - Stellan Skarsgård Kleya Marki - Elizabeth Dulau (April V Woods) Dedra Meero - Denise Gough Lonni Jung felügyelő - Robert Emms Lio Partagaz őrnagy - Anton Lesser Heert felügyelő - Jacob James Beswick Lagret felügyelő - Michael Jenn Amari tizedes - Bailey Patrick Dr. Braider - Pandora Colin Grenwig - Jem Wall Joydali - Jonathan Oldfield Lepori - Caoilfhionn Dunne Moros közlegény - Jacob Avery Tinch - Juliet Cowan Faiza Történet Érdekességek Pár kitétel. 1. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni. 2. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki. 3. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt. 4. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat. Szerkesztve: 5 órával korábban - Ody Mandrell Válasz
Népszerű hozzászólás Ody Mandrell Hozzászólás ideje: Tegnap 08:05 Szerző Népszerű hozzászólás Hozzászólás ideje: Tegnap 08:05 (szerkesztve) Sajnos ezúttal sem eveztünk vidámabb vizekre. Ez Luthen és Kleya epizódja volt, amiből kiderült minden lényeges infó korábbi életükről. Arról, hogy jutottak oda ahová. Mesterin volt felépítve ez az epizód is, ahogy a flashbackek követék egymást a valós eseményekkel. De nézzük részletesen. Először is Lonni. Kár érte. Kiváló ügynök volt! És ez itt most nem a legendás poén újraélesztése, hanem a véres valóság. Felbecsülhetetlen értékű volt Luthen számára az információival, kitüntetést érdemelt volna, nem szívlövést. Kezdtem örülni, hogy megy a családjával Yavinra, ami életképes ötletnek tűnt, de Luthen másképp gondolta. Először nem értettem miért kellett szegénynek meghalnia, de utána gondolva valószínűleg tudta Luthen, hogy neki legfeljebb órái vannak hátra és nem tud már segíteni Lonnin. Így fájdalmas megoldás, de mégis megoldás a kém halála, hisz ha a Birodalom lekapcsolja akkor nagyobb baj is lehetett volna. Lonni fontosságát csak aláhúzza az utolsó információja, amivel olyan láncolatot indít el ami az egész galaxisra hatással lesz. Lonni Jung a szememben beállt azon névtelen hősök sorába, akikre a diadal óráiban senki nem fog emlékezni. A másik ilyen kulcsszereplő Luthen. Dedra nem tudta elengedni Tengelyt és csak rájött a kilétére (ennek kiderítése külön sorozatot érdemelne). Kettejük párbeszéde az epizód egyik csúcspontja! Luthen amint csengetnek már tudja, hogy itt a vég. Ravaszul veszi magához az ősi tőrt, amivel megszúrja magát, de nem hal meg, még nem. Innentől veszi kezdetét Kleya visszaemlékezése a múltra, hogyan is kerültek ők össze. Kiderül, hogy Luthen csak álnév, az igazi neve Lear hadnagy. Kicsit ködös volt hol is harcolt, de úgy tűnt a klónháborúk után nem sokkal a birodalmi seregben szolgált. A laat/i-k hangja volt a nyom ami alapján erre a következtetésre jutottam, de hátha lesz más ötletetek. Az viszont biztos, hogy mészároltak, amiből láthatóan Lear-nek már nagyon elege volt, szinte elbujdokolt a csapatszállítóban és ivott. Katona mivoltát tekintve érthetőek a módszerei, annak fényében meg pláne, hogy miken ment keresztül. Kleya egy árva, akire azon a bizonyos bevetésen talál rá, amikor az összeomlás szélére kerül. Viszont a gyerek lehetett egy reménysugár, hogy ott hagyhatja az őrületet egy más élet kedvéért. Szépen bemutatták kettejük kezdeti életét, nagyon mélyről kapaszkodtak fel arra a szintre amin megismerhettük őket, de a lázadás gondolata mindvégig ott volt velük. Múltjukat tekintve ezen nem is lehet csodálkozni. A visszaemlékezés talán legjobb pillanata volt, amikor a Naboo-n birodalmi szállítókat robbantottak fel. Talán az EPIII óta (most az EPVI-ot nem számolom) most bukkant fel Naboo élőszereplős formában, aminek természetesen nagyon örültem. Kleya kórházi beszivárgása egy korszak végét jelentette számára, és a coruscanti lázadó sejt számára is. Meg kellett válnia nevelőapjától, ráadásul neki kellett elvennie az életét, de erre az élet Luthen mellett már előre felkészítette. Mindenesetre tragikus volt.....főleg ahogy a kamera a legvégén sokáig időzött az emberen, aki évtizedeken át oly' sok mindenkit manipulált, megölt és mindent túlélt. Legvégül pedig elérte a végzete. Nem akasztották fel, ahogy azt talán várta, és valahol jobb, kegyesebb is ez a halál. Luthen képviselte a Lázadás radikális vonalát, voltak tettei amikor igen csak csikorgattam a fogaim, de összeségében véve kedvelte, ami pár könnycseppet is eredményezett. Nyugodj békében Lear! Ami érdekesség volt itt, az Dedra lefogása. Ezt nagyon nem vágtam, hogy mi ért kellett. Ok, beletúrt Heert ügyébe, de amikor ez szóba került Partagaz nem volt bosszús. Aztán meg a felügyelő azzal állít be, hogy le van tartóztatva Partagaz parancsára? WTF? Mi történt időközben? Maradt tehát Kleya és az információ. Jedha, Kyber, Erso.... Szerkesztve: 21 órával korábban - Ody Mandrell 6 4 Válasz
Népszerű hozzászólás DanCarver Hozzászólás ideje: Tegnap 10:52 Népszerű hozzászólás Hozzászólás ideje: Tegnap 10:52 2 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta: Sajnos ezúttal sem eveztünk vidámabb vizekre. Ez Luthen és Kleya epizódja volt, amiből kiderült minden lényeges infó korábbi életükről. Arról, hogy jutottak oda ahová. Mesterin volt felépítve ez az epizód is, ahogy a flashbackek követék egymást a valós eseményekkel. De nézzük részletesen. Először is Lonni. Kár érte. Kiváló ügynök volt! És ez itt most nem a legendás poén újraélesztése, hanem a véres valóság. Felbecsülhetetlen értékű volt Luthen számára az információival, kitüntetést érdemelt volna, nem szívlövést. Kezdtem örülni, hogy megy a családjával Yavinra, ami életképes ötletnek tűnt, de Luthen másképp gondolta. Először nem értettem miért kellett szegénynek meghalnia, de utána gondolva valószínűleg tudta Luthen, hogy neki legfeljebb órái vannak hátra és nem tud már segíteni Lonnin. Így fájdalmas megoldás, de mégis megoldás a kém halála, hisz ha a Birodalom lekapcsolja akkor nagyobb baj is lehetett volna. Lonni fontosságát csak aláhúzza az utolsó információja, amivel olyan láncolatot indít el ami az egész galaxisra hatással lesz. Lonni Jung a szememben beállt azon a névtelen hősök sorába, akikre a diadal óráiban senki nem fog emlékezni. A másik ilyen kulcsszereplő Luthen. Dedra nem tudta elengedni Tengelyt és csak rájött a kilétére (ennek kiderítése külön sorozatot érdemelne). Kettejük párbeszéde az epizód egyik csúcspontja! Luthen amint csengetnek már tudja, hogy itt a vég. Ravaszul veszi magához az ősi tőrt, amivel megszúrja magát, de nem hal meg, még nem. Innentől veszi kezdetét Kleya visszaemlékezése a múltra, hogyan is kerültek ők össze. Kiderül, hogy Luthen csak álnév, az igazi neve Lear hadnagy. Kicsit ködös volt hol is harcolt, de úgy tűnt a klónháborúk után nem sokkal a birodalmi seregben szolgált. A laat/i-k hangja volt a nyom ami alapján erre a következtetésre jutottam, de hátha lesz más ötletetek. Az viszont biztos, hogy mészároltak, amiből láthatóan Lear-nek már nagyon elege volt, szinte elbujdokolt a csapatszállítóban és ivott. Katona mivoltát tekintve érthetőek a módszerei, annak fényében meg pláne, hogy miken ment keresztül. Kleya egy árva, akire azon a bizonyos bevetésen talál rá, amikor az összeomlás szélére kerül. Viszont a gyerek lehetett egy reménysugár, hogy ott hagyhatja az őrületet egy más élet kedvéért. Szépen bemutatták kettejük kezdeti életét, nagyon mélyről kapaszkodtak fel arra a szintre amin megismerhettük őket, de a lázadás gondolata mindvégig ott volt velük. Múltjukat tekintve ezen nem is lehet csodálkozni. A visszaemlékezés talán legjobb pillanata volt, amikor a Naboo-n birodalmi szállítókat robbantottak fel. Talán az EPIII óta (most az EPVI-ot nem számolom) most bukkant fel Naboo élőszereplős formában, aminek természetesen nagyon örültem. Kleya kórházi beszivárgása egy korszak végét jelentette számára, és a coruscanti lázadó sejt számára is. Meg kellett válnia nevelőapjától, ráadásul neki kellett elvennie az életét, de erre az élet Luthen mellett már előre felkészítette. Mindenesetre tragikus volt.....főleg ahogy a kamera a legvégén sokáig időzött az emberen, aki évtizedeken át oly' sok mindenkit manipulált, megölt és mindent túlélt. Legvégül pedig elérte a végzete. Nem akasztották fel, ahogy azt talán várta, és valahol jobb, kegyesebb is ez a halál. Luthen képviselte a Lázadás radikális vonalát, voltak tettei amikor igen csak csikorgattam a fogaim, de összeségében véve kedvelte, ami pár könnycseppet is eredményezett. Nyugodj békében Lear! Ami érdekesség volt itt, az Dedra lefogása. Ezt nagyon nem vágtam, hogy mi ért kellett. Ok, beletúrt Heert ügyébe, de amikor ez szóba került Partagaz nem volt bosszús. Aztán meg a felügyelő azzal állít be, hogy le van tartóztatva Partagaz parancsára? WTF? Mi történt időközben? Maradt tehát Kleya és az információ. Jedha, Kyber, Erso.... Ez a rész lett szerintem a sorozat csúcsa, minden a helyére került, Luthen és Kleya végig olyan titokzatos figurák voltak, de hogy megtudtuk a korábbi múltjukat nekem teljesen más megvilágításba kerültek. Mesteri volt a beszivárgás, Luthen halála, az egész ahogy fel volt építve. Amúgy igen az amikor Luthen megtalálja a kislány Kleyát az nem sokkal a 66-os után lehet, de még az átmeneti, Bad Batch sorozat időszakban valahol. A Naboo az kellemes meglepetés volt, mondjuk a forgatási infókról tudtuk, hogy visszatértek egy helyre forgatni ahol a Baljós árnyakat is felvették. ÁÁ az egész rész annyira jó volt. Lonni pedig igazi hős, de mint kettős ügynök sajnos várható volt hogy Luthen beáldozza, nem tudott volna már segíteni rajta, ahogy magán sem. 5 5 Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: Tegnap 11:01 Szerző Hozzászólás ideje: Tegnap 11:01 6 perccel korábban, DanCarver írta: Amúgy igen az amikor Luthen megtalálja a kislány Kleyát az nem sokkal a 66-os után lehet, de még az átmeneti, Bad Batch sorozat időszakban valahol. Akkor birodalmi tiszt volt.... Kettejük kapcsolata azért is pikáns, mert ez az egész lázadósdi főleg Kleyától jött. Ez még egy plusz pikantériát kölcsönöz a történetüknek. 5 Válasz
Donát Hozzászólás ideje: Tegnap 15:54 Hozzászólás ideje: Tegnap 15:54 Learként birodalmi tiszt, Raelként (a neve visszafelé) lázadó mesterelme, hogy visszájára fordítsa azt a sok-sok rémtettet, amit a Birodalom elkövetett. Huhh, nagyon letaglózó rész volt. Sajnáltam hogy nem mutatták Lonni halálát. Szegény, erre biztosan nem számított... Pedig mindig hozta hűségesen az információkat Luthennek. A Naboo meglepett! Számtalan ilyen csemege volt a részben pl. a mortisi isteneket ábrázoló WBW fali ikont is idevéve. És láttunk egy coruscanti kórházat is! Wow. Baromi feelinges volt. Luthen lélegeztetéséről egyből Vader jutott eszembe. Valóban érdekes, hogy letartóztatták Dedrát, ezzel az ISB el is intézte, hogy Kleya sikerrel járhasson. Szerintem Dedra nem hagyta volna ezt, a robbanások ellenére. Amúgy érdekes, hogy az előző héten többen is 1 évet írtak Bix nélkül Cassiannak, de 2 év lesz az, hisz most járunk 1 BBY a RO pedig közvetlenül a BY előtt zajlódik. Amikor belépett amúgy Dedra a boltba, azon gondolkodtam hogy miért jött egyedül? Miért nem rohanta le a boltot és állította elő Luthent úgy? Valószínűleg bárhogyan próbálkozik, Luthennek lett volna elég ideje arra, hogy megsebezze magát... De úgy tűnt, Dedra mindenáron ki akarja élvezni a győzelmet, és ez bizony végül Luthennek kedvezett. 4 1 Válasz
Yoda József Hozzászólás ideje: Tegnap 17:04 Hozzászólás ideje: Tegnap 17:04 Hát én itt bőgtem a végén 2 4 Válasz
Darth Sky Hozzászólás ideje: Tegnap 17:12 Hozzászólás ideje: Tegnap 17:12 Ismét egy feszült, súlyos atmoszférájú epizódot kaptunk, és az újabb egyéves időugrással hivatalosan is ráfordultunk a célegyenesre. Már csak hónapok (vagy talán még annyi sem) választanak el minket az első Halálcsillag megsemmisítésétől. Ahogy az lenni szokott a végjátékban, a történeti szálak lassan összeérnek vagy lezárulnak. Ezúttal inkább utóbbi dominált: Luthen, Kleya és Lonni kerültek a fókuszba, miközben érdekes módon a címszereplő, Cassian egyáltalán nem tűnt fel. Luthen és Lonni találkozója, és utolsó párbeszéde a coruscanti "parkban" (érdekes kifejezés a betondzsungelben) rendkívül feszült, vészjósoló jelenet volt. Amikor Lonnie felfedte, hogy megtudta a Birodalom legfőbb titkát - és egyben leleplezte birodalmi álcáját - majd szép lassan Luthen nyomására elcsepegtette a Halálcsillagról szóló értesüléseit, már sejtettem, hogy a pragmatikus férfi nem fogja életben hagyni... a Coruscantról való kimenekítése, és Yavin 4-re csempészése több ízben is olyan veszélyt hordozott, amit Luthen nem akart vállalni. Elvégre a gyakorlatias szemüvegen át nézve Lonnie "csak" egy tégla volt, akinek hasznossága megszűnt, és csupán potenciális veszélyforrás maradt. De az is sokat nyomhatott a latba, hogy Luthennek a saját felszívódását is el kellett intéznie, kezdve a nyomai eltűntetésével. Lonni egy plusz teher lett volna mindezek mellé. Bár kémként hűségesen szállította az infókat, számítottam rá, hogy lelepleződése után vagy a Birodalom, vagy Luthen lesz a veszte. Szomorú, de elkerülhetetlen végnek tűnt. Dedra vonalán bizonytalan maradtam. Kíváncsi vagyok, hogy a nő végül hogy rakta össze a pontos képet, és jutott el Luthen régiségkereskedésébe, több évnyi munka után azonosítva Tengelyt. A férfi iránti megszállottsága arra emlékeztetett, ahogy Syril hajszolta sokáig Cassiant. Továbbra is durva, hogy a rendkívüli nyomás ellenére Luthen milyen gyorsan képes álarcot váltani, persze számos év tapasztalata van ebben. A starpath egység stílszerű jelképe volt annak, hogy annak idején ez volt az első komolyabb fizikai nyom, amely mentén Dedra elkezdte felgöngyölíteni a Lázadó hálózat összekötőjét, és végül eljutott Luthenhez - a kör bezárult. A férfi esetében karakterhű volt az öngyilkossági kísérlete: a saját életét sem tartja többre, vagy fontosabbnak a Lázadásért, mint azokat, akikkel ő maga végzett, vagy akik közvetett módon haltak meg miatta. És bár erkölcsileg kétesek a módszerei, az egyértelmű, hogy létezése fő célja a Birodalom megsemmisítése volt. Valahol szomorú, még ha várható is volt (amivel a férfi is tisztában lehetett), hogy ő már sosem fogja látni a Halálcsillagok megsemmisülését, a Lázadók győzelmét és az Új Köztársaság megszületését - majd az Uralkodó és hívei végső bukását, az egységesen összefogó Galaxis mellett. Bár profizmusán foltot ütött az, ahogyan végezni akart magával. Egy szúrás a nyaki ütőérre, vagy egy The Mandalorianben is látott "kivégző kapszula" gyorsabban célt ért volna. Persze úgy nem tudott volna kiteljesedni Kleya karaktere. A Kleya–Luthen visszatekintés az epizód meglepetése volt (akárcsak a Naboo). Megismerkedésük részletei érdekes és egyben fontos kontextust adtak a kapcsolatukhoz. Luthen tehát őrmester volt a Birodalom kezdeti éveiben, Kleya pedig menedék reményében rejtőzött el a hajóján, így sodorta őket egymás mellé az Erő. Luthent viszont már itt gyötörte a borzalmak ördögi köre, amelynek ő is részese volt. Szenvedett, és nem tudott kitörni belőle, így alkohollal tompította az ebből fakadó stresszt. Már ekkor is szembetűnő, hogy milyen gyorsan képes érzelmileg "átkapcsolni" és szerepet váltani az emberei előtt. Minden esetre a találkozása Kleyával, és a Birodalom igazságtalanságából sarjadó közös küldetésük bemutatása tetszett, főleg ezzel a szokatlan apa-lánya kapcsolat kialakulásával. Egy új motivációs rugó került mindkettejük életébe. Már itt látszott, hogy Luthen a túlélés érdekében képes elnyomni valódi érzéseit, és már fiatalon is beleragadt a „küldetésért élni” börtönébe. Szerepet játszott, falakat épített - ezek pedig Kleya „kiképzésének” is alapjai lettek. A kettejük közötti apa-lánya dinamika különösen jól működött, emberibb mélységet adva mindkettőjüknek. Az ellenálló polgárokon végrehajtott birodalmi sortűzzel a Birodalom már ekkor megmutatta a valódi arcát... Dedra letartóztatása bír egyfajta sötét iróniával - miután végre elérte a célját és legfőbb küldetését Tengely leleplezésével, a Birodalom a maga módján "jutalmazta meg" érte. Egy pillanat alatt csereszabatos fogaskerékké vált a rendszerben. Valahol párhuzam vonható közte és Syril között, aki szintén a Birodalom általi téveszméktől vezérelve jutott keserű sorsra. Bár Syrillel ellentétben Dedra már rég átlépte azt a morális határt, ami még bármilyen szemszögből védhető lenne. A tények teljes ismeretében asszisztált egy népirtásban az előléptetés, és a "káoszt szító" Lázadók elpusztítása érdekében, pontosan ismerve a Birodalom elnyomó, tirannikus rendszerét. A sors (vagy ez Erő) fricskája, hogy az a Heert jött a letartóztatására, aki kezdetben hű beosztottként szolgált alatta. Szimbolikus: mintha a rendszer végül önmaga ellen fordulna. Kleya kórházi akciója várható kimenetellel zárult - Luthen történetére itt pontot kellett tenni, plusz az epizód drámája is úgy volt felépítve, hogy bemutassa: Kleya annak ellenére képes megtenni a nagyobb cél érdekében a súlyos dolgot (Luthen megölése = Lázadó titkok védelme), hogy az érzelemmentesség és hideg professzionalizmus álcája ellenére egyértelműen valós kötődést és érzelmeket táplált a mentor és apafigura iránt. Újabb szomorú történet az övék, de valahol bízom benne, hogy legalább Kleya megússza élve a történetet - és teszem azt, a Lázadás egy fontos hírszerzője lesz a Yavin 4-en. A végén, amikor a kamera sokáig elidőzik Luthenen, majd lassan elsötétül a kép egyszerre szolgál búcsúként és szimbólumként: egy ember, aki élete majd' két évtizedét a Lázadás oltárán áldozta fel, végül csendben, minden dicsőség nélkül tűnik el. A világ nem ünnepli meg - de nélküle nem jött volna el a győzelem. 7 1 Válasz
Wilde Hozzászólás ideje: 23 órával korábban Hozzászólás ideje: 23 órával korábban Engem kifejezetten érdekelne, hogy a flashback mikor játszódik azon túl, hogy a 66-os után játszódik. Kleya hány éves lehet? Válasz
Frenkie Hozzászólás ideje: 22 órával korábban Hozzászólás ideje: 22 órával korábban Nem bírtam ki és megnéztem ma az első részt. Beszorítottam. Ez is egy brutálisan kemény rész volt. Az elején kiderül hogy Lonni már lebukott, Illetve hogy már egy éve megvan neki Dedra kódja, csak nem szólt Luthennek róla nehogy feladatot adjon neki emiatt. Persze gyanús nekem azért eza lebukás csak elkapták volna a találkán Luthent. Meg az is érdekes volt hogy mikor Partagaznak jelentették hogy holtan találták a parkban nem említették hogy kém volt és mik a további lépések. Vagy csak Dedránál bukott le és ő mondta neki hogy minél többet szedjen ki Luthenből. Ezt tartom a legvalószinübbnek. Vagy csak azért mondta hogy lebukott hogy menekítsék ki a családjával. A lényeg hogy tejesen pánikba esett mint a Zsivány Egyes elején a nagydarab fickó. Azt már tudtam hogy Luthen meg fogja ölni. Nagyon kérdezgette hova menekíti(ezért gondolom hogy utána Dedrának jelentette volna). Sajnos sok baromságot csinált, de legalább elmondta hogy egy fegyver készül. Luthen-nek egyszerűen nem volt más választása mint lelőni, hisz a pánikba esett ember a legveszélyesebb. Azért sajnáltam Lonnit. Luthennek menekülnie kell hisz ha igaz amit Lonni mondott Dedra a letartóztatására készül. Megy is a boltba megsemmysyteni a bizonyítékokat. Aztán ott van Dedra. Kezében a bizonyíték. Természetesen foglmam sincs ez miért terhelő Luthen-re annyira hogy nem is tagad. Arra emlékszem az első évadból hogy Andornak ezt kellett ellopni(persze ha erre is jól emléklszem), dehogy ez mioért bizonyítja Luthen bünösségét kétséget kizáróan arról fogalmam sincs. Valaki írja meg legyen szíves. Na és aztán ami történ attól a pillantattól nálam maximális tisztelet jár Luthen számára. Eddig is tiszteltem őt, megkérdejelzhető dolgokat tett ugyan, de a célt elérte. Elindult a lázadás. De az hogy a saját életemet feláldozom az ügyért az a legmagasabb szintü áldozat. Emiatt az első évadbeli beszéde plussz töltetet kap hisz már tudjuk hogy mekkora áldozatot fog hozni. A saját életét. Mert embereket küldött a halálba, ártatlanokat is az ügyért ami a lelkét tiporta össze, de az nem az övé volt. Dedráról csak annyit írnék hogy ahogy sejtettem is hogy marad hithű birodalmi. Aki a ghormani mészárlás után marad a Birodalom szolgálatában úgy hogy azt át is élte, az már fanatikusan hisz az eszmében. Nem is vártam mást tőle. Se az első évadban, se az eddigi részekben soha nem láttam rajta hogy megkérdejelzné a Birodalmat. A kórházban is tojt a betegekre, le se tojta ki halhat meg. Igazi féreg. Apropó kórház. Tudomásom szerint sw-ben még nem láttunk polgári kórházat. Zseniális volt. Kb így kell kinéznie egy kórháznak az sw világában. @Dzséjt-hez hasonlóan én is imádom a hétköznapi dolgokat az sw-ben. Luthen kórházba kerül és Kleya megpróbálja kimen..... Na itt dobtam egy hátast. Mintha lórúgás ért volna. Teljesen abban a hitben voltam hogy Keyla kiviszi Luthent. Mikor látom hogy totojázik az ágynál még mondtam is hogy vidd már ki, bármikor visszaérhetnek a rohamosztagosok. Aztán lehúzta azt a gépet és Luthen meghalt. Rendesen megrázott, meg is könnyeztem. Az most nem tiszta hogy Keyla honnan tuda meg hogy Luthent kórházba vitték. Illetve hogy miért nem vitte ki? Igaz Dedrának mondta dokicsaj hogy a szoba tarja csak életben Luthent, de ezt Keyla nem tudhatta. Aztán jobban átgondolva, rájöhetett hogy semmi esélye kivinni Luthen az állig felfegyverzett katonákkal teli kórházból. Sőt az előzmények ismeretében azt sem tartom kizártnak hogy Luthennek ez volt a "parancsa" hogyha a BBI elfogja akkor ölje meg. Még tragikusabbá teszi Luthen ilyetén halálát a múltjuk. Kiderült hogy Luthen más néven birodalmi katona volt és épp egy olyan helyzetben látjuk ahol civileket írtanak. A hangokból ez átjön. Ugyanaz folyik ott is mint a ghorman-en csak kiseb léptékben. Luthen nagyon nem ilyen inkább a hajón van ,de nem akar részt venni az öldöklésben. És akkor észreveszi a kislányt aki a hajóra menekült. Gondolom Keyla családját megölték aznap. Luthennek itt az ugródeszka amin át elhagyhatja a Birodalmat a mészárlásokat és egyfajta bosszút állhat. Nagyon jó hogy mind a férfinak mind a kislánynak ugyanaz a célja. A vuisszavágás és a végső megbuktatás. Az is kiderült miért régiségboltot nyitottak. Az is tetszett hogy Luthen már az elején elmondta hogy nem mindig mond igazat és megmutatta a kislánynak hogyha erre az útra lép akkor mindent meg kell tennie, bármennyire fáj. Ami nagyon tetszett ebben a kapcsolatban hogy nem a szokásos. Ez nem férfi-nő, apa-lánya, nem testvérek nincs köztük rokoni szálak. Mégis egy olyan mély ,a közös cél érdekében létrejött kapcsolat, ami mélyebb is lehet a fenti példáimnál. Pontosan tudták mindketten mi a tét, mit kell tenni, és hogy nem tart örökké. Gilroy zsenialitása hogy ezt a bonyolult kapcsolatot kettejük között tíz percben úgy elmesélte, hogy szerintem mindenki pontosan érti, pontosan átjön mindez. Regényeket lehetne írni róluk. A ghormani mészárlás sokkolt sokáig nem tértem magamhoz, de ez a rész is csak máshogy. Most is folyamatosan az a kép van a fejemben mikor Keyla leveszi a gépet Luthen mellkasáról. Holnap jön a következő. 2 2 Válasz
Dzséjt Hozzászólás ideje: 22 órával korábban Hozzászólás ideje: 22 órával korábban Ez egy szomorú, de informatív rész volt. Luthen és Kleya voltak az Andor történetében a háttérben álló mesterelmék, a baljós árnyak, a Birodalmat fenyegető fantomok, a mester (az elme) és a tanítvány (a végrehajtó). Jó volt végre látni, kik is voltak ők valójában. Egy árva, menekült lány és egy birodalmi szárazföldi őrmester. Bizonyos szinten átlagemberek, kiemelkedő intelligenciával és elszántsággal. A Naboo-tól lehidaltam. Régóta reméltem, hogy egyszer visszatérünk még ide, de álmomban sem jutott volna eszembe, hogy az Andorban. Először nem is akartam elhinni, hogy ez tényleg a Naboo, bár minden jel erre utalt. De még akkor is kétségek gyötörtek, amikor leültem ide, szóval beütöttem a Chrome keresőjébe, és látom, hogy több hozzászólásban is szerepel. Szóval akkot ez tényleg a Naboo volt. Ez viszont akkor telibe a közepébe. Luthen és Darth számára pontosan ugyanazon a bolygón lendültek mozgásba a Galaxis felszabadítására irányuló hosszútávú tervek, ahol anno Darth Sidious és Darth Maul mozgásba lendítette a Galaxis elnyomására irányúló hosszútávú terveket. Ezután már csak az fejelené meg ezt az egészet, ha kiderülne, Luthen is naboo-i. Mondjuk nyilván nem véletlen választották Palpatine császár szülővilágát. Luthen és Dedra beszélgetése ütős volt. Lerí, hogy mindketten tudják, ki a másik. Azt is, hogy Dedra miért jött, és Luthen már azt is tudja, hogy ő élve nem fog távozni. A beszélgetésük ennek tükrében is zajlott. Egy kicsit játszadoztak egymással, de gyorssan túlléptek ezen. Mondjuk örültem volna, ha jobban megmutatják, hogyan is leplezte le Dedra Tengelyt, de valószínűleg ez Lonni melléfogásának volt köszönhető. Tippre vagy követték, annak ellenére, hogy ő azt hitte, nem, vagy miután kiderült, hogy Lonni áruló, gyorsan utána néztek, és rájöttek, hogy neki és az áruló Mon Mothmának van két közös ismerőse Luthen Real és Kleya képében. Lonnit amúgy sajnáltam. Erőteljesen gyanítottam, hogy nem éri meg a sorozat végét, de arra nem számítottam, hogy Luthen öli meg. Bár a tett érthető, sajnos ezzel Luthen talán egy órát sem nyert magának. A kórház jól sikerült, tetszettek az itteni jelenetek. Dedrában a Ghorman után úgy tűnik, a kevés emberség is kihalt. Ahogy az ápolónővel viselkedik, az már tisztán gestapós attitűd. Simán kinéztem volna belőle, hogy lelöveti az összes beteget. Ugyanakkor jól elcseszte. Mert na, ha rajtaütött volna Luthenen, nem megy be hozzá jopofizni, valószínűleg jobb eredménnyel zárult volna számára az akció - már csak azért is, mert a BBI-be Kleya valószínűleg nem jutott volna be ilyen egyszerűen. És még egy másik ponton is pofára esett: túl messzire ment a mások tyúkszemére lépésekkel. Most már Partagazz is megelégelte. Ez még érthető is, ha valamilyen módon felelős Lonni haláláért vagy esetleg tudta, hogy a fickó kém, csak visszatartotta az infót, hogy elfoghassák Tengelyt. Dedra fölött tehát elkezdtek összecsapni a hullámok, talán egyetlen mentőöve Krennic. 4 órával ezelőtt, Donát írta: Amúgy érdekes, hogy az előző héten többen is 1 évet írtak Bix nélkül Cassiannak, de 2 év lesz az, hisz most járunk 1 BBY a RO pedig közvetlenül a BY előtt zajlódik. Kevesebb, mint másfél, vagy kicsivel több, mint egy év a pontosabb. A Y.e. 2 vagy Y.e. 1 időmeghatározás sajnos elég tág meghatározás, hiszen 12 hónapot fed le. Y.e. 2-ben van az is, hogy 24 hónapra vagyunk a yavini csatától, és az is, ha csak egy nappal léptük túl a 12 hónapot. Viszont a Rebels remek támpontot ad. A 3. évad kábé egy évet ölel föl, és a Secret Cargo a végén van, az meg ugye közvetlen a múltheti sztoriblokk uátn játszódik. A Secret Cargót pedig már csak négy rész követte, a Twin Suns, a Double Agent Droid és a Zero Hour I-II. A negyedik évadot nyitó Heroes of Mandalore pedig már Y.e. 1-ben játszódik, és az ottani események nem sokkal követik a Zero Hour Part II-t. Szóval Bix kábé a Secret Cargo eseményeivel egyazon időben távozhatott, az év legvége felé, hiszen a Szövetség megalakulása után nem sokkal jött az atolloni csata (még Y.e. 2-ben), amit már Y.e. 1-ben követett a mandalore-i klánok egyesítése Bo-Katan zászlaja alatt. Szóval valószínűleg Bix távozása és a mostani események között még másfél év sincs. Most pedig újra év végén járunk, hiszen a Rogue One pár nappal azelőtt indul, hogy a naptár Y.cs. 0-ra fordulna (a Y.e. 0 csupán annyit ölel fel, amennyi idő eltellik a Tantive IV Tatooine fölötti elfogásától a yavini csatáig). És szerintem már nincsen messze az RO nyitánya. 1 5 Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 22 órával korábban Szerző Hozzászólás ideje: 22 órával korábban 4 órával ezelőtt, Donát írta: Learként birodalmi tiszt, Raelként (a neve visszafelé) lázadó mesterelme, hogy visszájára fordítsa azt a sok-sok rémtettet, amit a Birodalom elkövetett. Basszus ez mekkora már! Szép találat Donát! 4 órával ezelőtt, Donát írta: Sajnáltam hogy nem mutatták Lonni halálát. Amikor visszavágott rá a kamera és csak úgy megdőlve ült már tudtam, hogy halott. 4 órával ezelőtt, Donát írta: A Naboo meglepett! Számtalan ilyen csemege volt a részben pl. a mortisi isteneket ábrázoló WBW fali ikont is idevéve. És láttunk egy coruscanti kórházat is! Wow. Baromi feelinges volt. Luthen lélegeztetéséről egyből Vader jutott eszembe. A WBW jelei szinte egy másik univerzumot kötnek be ebbe, Luthen halála pedig Vader légzése, viszont Padmé környezete. Mintha a kettőt ötvözték volna. Illik a karakter kettősségéhez. 1 1 Válasz
Odumin Hozzászólás ideje: 19 órával korábban Hozzászólás ideje: 19 órával korábban Érdekes. Ahogy az első évadban, úgy a másodikban is a 10. rész lett a top nálam. 1 Válasz
Dzséjt Hozzászólás ideje: 15 órával korábban Hozzászólás ideje: 15 órával korábban (szerkesztve) 16 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta: Akkor birodalmi tiszt volt.... 11 órával ezelőtt, Donát írta: Learként birodalmi tiszt A pontosság kedvéért, Lear a Birodalmi Szárazföldi Erő (Imperial Army) altisztje volt, hiszen csak őrmesteri rendfokozottal bírt. Az BSzE-t a Solóhoz találták ki (a Mimbanon ők harcoltak, Han is BSzE katona volt), de itt, az Andorban láttuk őket a legtöbbször és legakítvabban. Lényegében ők voltak az Aldhanin, a Narkina 5-ön, a Ghormanen, a Ferrixen (utóbbi kettő esetében leszámítva a rohamosztagosokat, ők a Birodalmi Haditengerészet alá tartoznak). A Solón és az Andoron kívül más mozgóképes alkotásban nem is jelentek meg, de írott műben sem sokszor. Amúgy jópofa, hogy bár a Solo papíron megbukott, az Andor rengeteg dolgot emelt át onnan (a BSzE, a Cantwell osztályú cirkáló, a corelliai kutya, a range trooper stb). 7 órával ezelőtt, Frenkie írta: Természetesen foglmam sincs ez miért terhelő Luthen-re annyira hogy nem is tagad. Arra emlékszem az első évadból hogy Andornak ezt kellett ellopni(persze ha erre is jól emléklszem), dehogy ez mioért bizonyítja Luthen bünösségét kétséget kizáróan arról fogalmam sincs. Valaki írja meg legyen szíves. Jól emlékszel, ez az a Starpath Unit, amit Cassian akart elpasszolni Luthennek még a sorozat elején. Viszont szerintem Dedra nem bizonyítéknak szánta, hanem inkább az orra alá dörgölésnek. Ez volt az első hiba, amit Luthen vétett, Dedra emiatt figyelte fel rád, és most, öt évvel később végre megvan Tengely, ezt akarta üzenni azzal, hogy letett azt a Ferrixen felejtett Starpaht Unitot. 7 órával ezelőtt, Frenkie írta: Az most nem tiszta hogy Keyla honnan tuda meg hogy Luthent kórházba vitték. Látta, hogy mentővel vitték el. 7 órával ezelőtt, Frenkie írta: Sőt az előzmények ismeretében azt sem tartom kizártnak hogy Luthennek ez volt a "parancsa" hogyha a BBI elfogja akkor ölje meg. Szerintem ez áll a háttérben. Legalábbis így, hogy Luthen kómában volt és mozgásképtelen. Lényegében azzá vált, mint Tivik az RO elején vagy most Lonni. Tehertétel, akit megmenteni már nem lehet, de túl sokat tud ahhoz, hogy a BBI kezére kerüljön. 9 órával ezelőtt, Darth Sky írta: Bár profizmusán foltot ütött az, ahogyan végezni akart magával. Egy szúrás a nyaki ütőérre, vagy egy The Mandalorianben is látott "kivégző kapszula" gyorsabban célt ért volna. Nem biztos, hogy azokkal a módszerekkel többet ért volna el, mint azzal, hogy szíven szúrta magát. Ami normális körülmények között legalább olyan halálos, mint a nyaki ütőér elvágása. Mert ez a Star Wars, ahol egy felrobbant ember életét is meg lehet menteni isten háta mögötti világokon (Echo, Grievous), Luthen pedig a Coruscanton szúrta szíven magát, ahol valószínűleg a legkorszerűbb orvosi felszerelések vannak már a mentőkben is, amikkel akkor is meg lehetett volna menteni, ha kiskanállal kellett volna levakarni a plafonról a cafatjait. Szerkesztve: 15 órával korábban - Dzséjt 1 1 Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 11 órával korábban Szerző Hozzászólás ideje: 11 órával korábban 13 órával ezelőtt, Darth Sky írta: Amikor Lonnie felfedte, hogy megtudta a Birodalom legfőbb titkát - és egyben leleplezte birodalmi álcáját - majd szép lassan Luthen nyomására elcsepegtette a Halálcsillagról szóló értesüléseit, már sejtettem, hogy a pragmatikus férfi nem fogja életben hagyni... a Coruscantról való kimenekítése, és Yavin 4-re csempészése több ízben is olyan veszélyt hordozott, amit Luthen nem akart vállalni. Elvégre a gyakorlatias szemüvegen át nézve Lonnie "csak" egy tégla volt, akinek hasznossága megszűnt, és csupán potenciális veszélyforrás maradt. De az is sokat nyomhatott a latba, hogy Luthennek a saját felszívódását is el kellett intéznie, kezdve a nyomai eltűntetésével. Lonni egy plusz teher lett volna mindezek mellé. Bár kémként hűségesen szállította az infókat, számítottam rá, hogy lelepleződése után vagy a Birodalom, vagy Luthen lesz a veszte. Szomorú, de elkerülhetetlen végnek tűnt. Szomorú belegondolni, hogy eleve elrendeltetett volt a sorsa. Végig Luthen hálójában vergődött, amiből csak halál árán lehetett szabadulni. Luthen első évados nagy monológjának mondandója valahol Lonnira is igaz. Mindent feláldozott ő is. 13 órával ezelőtt, Darth Sky írta: Dedra vonalán bizonytalan maradtam. Kíváncsi vagyok, hogy a nő végül hogy rakta össze a pontos képet, és jutott el Luthen régiségkereskedésébe, több évnyi munka után azonosítva Tengelyt. A férfi iránti megszállottsága arra emlékeztetett, ahogy Syril hajszolta sokáig Cassiant. Továbbra is durva, hogy a rendkívüli nyomás ellenére Luthen milyen gyorsan képes álarcot váltani, persze számos év tapasztalata van ebben. A starpath egység stílszerű jelképe volt annak, hogy annak idején ez volt az első komolyabb fizikai nyom, amely mentén Dedra elkezdte felgöngyölíteni a Lázadó hálózat összekötőjét, és végül eljutott Luthenhez - a kör bezárult Szerintem Luthen még bízott benne, hogy le tud lépni, de sajnos Dedra és a kommandója hamarabb érkezett. Ha Heertre várnak, szinte biztosra veszem, hogy Rael el tud menekülni. 13 órával ezelőtt, Darth Sky írta: Egy új motivációs rugó került mindkettejük életébe. Már itt látszott, hogy Luthen a túlélés érdekében képes elnyomni valódi érzéseit, és már fiatalon is beleragadt a „küldetésért élni” börtönébe. Szerepet játszott, falakat épített - ezek pedig Kleya „kiképzésének” is alapjai lettek. A kettejük közötti apa-lánya dinamika különösen jól működött, emberibb mélységet adva mindkettőjüknek. Az ellenálló polgárokon végrehajtott birodalmi sortűzzel a Birodalom már ekkor megmutatta a valódi arcát... Az még a Naboo-n volt igaz? Oda is keményen betette a lábát a diktatúra. Vajon akkor már Panaka volt ott a vezető? 10 órával ezelőtt, Dzséjt írta: Luthen és Dedra beszélgetése ütős volt. Lerí, hogy mindketten tudják, ki a másik. Azt is, hogy Dedra miért jött, és Luthen már azt is tudja, hogy ő élve nem fog távozni. A beszélgetésük ennek tükrében is zajlott. Egy kicsit játszadoztak egymással, Itt álljunk meg egy pillanatra! Azért ez a nő nem semmi! Ő papol Lutnen-nek birodalmi békéről és csendről és a galaxis tönkretételéről! Még van bőr a pofáján ilyeneket mondani azok után, hogy a Ghormanon levezényelt egy népirtást! Semmit nem tanult az ott átéltekből? Hogy lehet valaki ennyire elvakult? Egyébként pont azokat a toposzokat vágja Luthen fejéhez, amiket majd az ÚK-ra is mondanak a megmaradt birodalmiak(Hess, Hux): a Köztársaság a káosz és ők a gyógyszer. 11 órával ezelőtt, Dzséjt írta: A kórház jól sikerült, A neve pedig Lina Soh kórház. Amennyiben ismerős a név, az nem a véletlen műve. Bizony, a PT, ST, OT, TCW mellett a Köztársaság Fénykorát is sikerült ezzel megidézni. Fantasztikus! 2 3 Válasz
Donát Hozzászólás ideje: 9 órával korábban Hozzászólás ideje: 9 órával korábban 1 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta: Itt álljunk meg egy pillanatra! Azért ez a nő nem semmi! Ő papol Lutnen-nek birodalmi békéről és csendről és a galaxis tönkretételéről! Még van bőr a pofáján ilyeneket mondani azok után, hogy a Ghormanon levezényelt egy népirtást! Semmit nem tanult az ott átéltekből? Hogy lehet valaki ennyire elvakult? Egyébként pont azokat a toposzokat vágja Luthen fejéhez, amiket majd az ÚK-ra is mondanak a megmaradt birodalmiak(Hess, Hux): a Köztársaság a káosz és ők a gyógyszer. De jó, hogy ezt felhoztad! Akartam erről írni. Nekem ez egy pazar Anakin párhuzamnak tűnik, amikor Obi-val párbajoznak: Igen, Dedra a Ghormanon végleg elveszett. Amikor kiadta a parancsot és hozzájárult a bolygó kizsákmányolásához. Láttuk, hogy élte meg Dedra, és ilyenkor az emberben - ahogy az történt Anakin esetében is - kialakul egy kognitív disszonancia. Tudja, hogy helytelenül cselekedett, tehát kell valamilyen magyarázat, valamilyen racionalizáció önmaga számára. Anakinnek ez lett az új személyisége, a Jedik mocskolása: a Jedik gonoszak voltak, ezért öltem meg őket, még a gyerekeket is. A gonosz ellen bármi megengedett. Anakin Skywalker gyenge volt, hogy lássa, hogy a Jedik milyen gonoszak, ezért elpusztítottam. Én most már Darth Vader vagyok, nem pedig Anakin. Vader erős, és kiírtja azokat, akiket ki kell. Palpatine bölcs, jót akar, erős birodalmat hoz létre, ahol rend és fegyelem van. Aki ez ellen tör, azt kész vagyok megsemmisíteni. (Igen, Vader egy ponton már magát az Uralkodót is kinyírná, de aztán a mustafari események ezt mélyre temetik mert nem marad számára senki - legalábbis tudomása szerint - csak Palpatine, és így már sokkal kevésbé csábító ellene fordulni, a géptestről nem is beszélve, ami limitálja). Most nézzük meg Dedrát: a Ghormanon kiadja a parancsot, ami tudja, hogy helytelen, amit úgy old fel magában, hogy a galaxisban rendet és fegyelmet kell tartani, akik ez ellen hatnak, akik káoszt akarnak, azok szükségszerűen gonoszok, ezért ellenük bármi megengedett. Ezért adtam ki a parancsot Ghormanon, hiszen, nekem a rendet kell szolgálnom. Amikor később rájön Dedra a Halálcsillagra, nyilván így szövi tovább a gondolatmenetet: a lázadók el akarják pusztítani a Birodalmat, tehát meg kell magunkat védeni. A Halálcsillaggal megsemmisítjük a lázadást és végre rend lesz a galaxisban egyszer és mindenkorra. Azért veszélyesek ezek az emberek, mert onnantól, hogy végleg elköteleződnek a gonosz mellett - Anakin a Jedi templomban illetve Mustafaron, Dedra a Ghormanon - átszakad egy gát, és többé már minden megengedett az ellenséggel szemben. Ez szükségszerű az ő nézőpontjukból, hiszen ha egy következő megkérdőjelezhető cselekedetet nem hajtanának végre a moralizálás miatt, akkor muszáj lenne felülvizsgálniuk a korábbi tetteiket is, ami lelki kínnal jár együtt (hiszen legbelül tudják, hogy rosszul cselekedtek, csak elnyomják magukban). Ilyenkor totális gátlástalanság és kifordult moralizálás jellemzi őket, ezt láttuk Dedránál Luthen boltjában illetve a nővérrel szemben a kórházban, és ezt látjuk Anakin esetében is valahányszor Obi-wannal beszél az átállást követően. 6 Válasz
csoli1138 Hozzászólás ideje: 8 órával korábban Hozzászólás ideje: 8 órával korábban Hát ilyen epizódra nem számítottam, de azok közé tartozik a sorozatban amik eddig a legjobban tetszettek! Megkapták a háttértörténetüket Luthen és Kleya zseniális flashbackekben, így meglett a dráma alapja az epizód végén! Kvázi apa-lánya kapcsolat volt köztük, hát akkor ezért mert Kleya olyan hangot megütni néha vele amilyet más nem. Tökéletes volt Skarsgard kb 20 évvel való visszafiatalítása is! Úgy látszik nem láttam elég kém-thrillert, de csak az utolsó pillanatban esett le, hogy ez nem mentőakció, illetve nem klasszikus értelemben az. Hú de kemény volt. Nem hittem volna hogy a zárórészekben Kleya kap egy egész epizódot, de hát el kellet búcsúztatni a lázadás Darth Sidious-át! Kézenfekvő, hogy a "tanítványa" meg teszi amit kell, mégis szomorú volt. Lonni sorsa is tragikus az epizód elején, őt is sajnáltam. Remek rész, nem fog a sorozat gatyázni senki sorsával, minimalistán, de mesterien van kiírva, akinek mennie kell! 2 Válasz
Darth Sky Hozzászólás ideje: 8 órával korábban Hozzászólás ideje: 8 órával korábban 14 órával ezelőtt, Wilde írta: Engem kifejezetten érdekelne, hogy a flashback mikor játszódik azon túl, hogy a 66-os után játszódik. Kleya hány éves lehet? A Wookieepedia szerint Luthen YE 18-ban dezertált a seregből, szóval nem sokáig bírta elviselni a Birodalmat. Elizabeth Dualu koráról nem találtam infót, de én olyan 27-30 évesnek saccolom, így Kleya karakterét is ebbe a sávba lőném be. Gyerekként kb. 9-12 lehet. A lényeg, hogy igen fiatalon kezdte a Birodalom-ellenes pályafutását. Már ekkor szembesült azzal, mire képes az új rezsim, és akit ez a találkozás nemcsak fizikailag mentett meg, hanem sorsszerűen el is indított azon az úton, amely végül a Lázadás egyik legkeményebb és legelkötelezettebb alakjává formált. Hangsúlyos, hogy Kleya nem politikai vonalon, vagy felszólításra lett Lázadó. Gyerekként élt át valami olyan mélységű traumát (a megszálló razzia, a gépiesen kivégzett civilek látványa, talán a saját szülei halála), ami nemcsak elvette tőle a gyerekkort, de egy életre szövetségessé tette Luthennel az elnyomás elleni harcban. Nem csak a katonák vívják a Lázadást, hanem azok is, akik már túl korán lettek felnőttek. Kleya pontosan ilyen. 2 órával ezelőtt, Ody Mandrell írta: Az még a Naboo-n volt igaz? Oda is keményen betette a lábát a diktatúra. Az jó kérdés, hogy Luthen és Kleya első találkozása is a Naboo-n volt-e. Nekem nem egyértelmű, hogy így lenne. Mert a csapatszállító belterén kívül sok mást nem látni, így a bolygót se. A következő flashbackben viszont már érezhetően eltelt némi idő - Luthen már dezertált, Kleya is összeszedettebb és úgy viselkedik, mint aki egy ideje már ismeri a férfit. Viszont az tényleg kemény kontraszt, ahogy az egykor idilli demokrácia világára könyörtelenül betör a gátlástalan elnyomás: a birodalmiak gépies mechanizmussal agyonlövik az engedetlen civileket, köztük egy viszonylag fiatal srácot is. Ha Amidala látná, mi történik a szülővilágán... 2 Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 7 órával korábban Szerző Hozzászólás ideje: 7 órával korábban 1 órával ezelőtt, Donát írta: Ez szükségszerű az ő nézőpontjukból, hiszen ha egy következő megkérdőjelezhető cselekedetet nem hajtanának végre a moralizálás miatt, akkor muszáj lenne felülvizsgálniuk a korábbi tetteiket is, ami lelki kínnal jár együtt (hiszen legbelül tudják, hogy rosszul cselekedtek, csak elnyomják magukban) Láttuk Dedrát majdnem összeomlani a Ghormanon. Azt csak úgy tudta átvészelni, ha masszív tagadásba kezd, és a végletekig idealizálja azt a rendszert amit szolgál. Jól kifejtetetted a részleteket. Pszichés eset. 1 órával korábban, csoli1138 írta: a lázadás Darth Sidious-át! Kézenfekvő, hogy a "tanítványa" meg teszi amit kell, mégis szomorú volt. A sith-eknél is így megy, a tanítvány megöli a mestert, csak kicsit más a tónus. 1 órával korábban, Darth Sky írta: Az jó kérdés, hogy Luthen és Kleya első találkozása is a Naboo-n volt-e. Nekem nem egyértelmű, hogy így lenne. Mert a csapatszállító belterén kívül sok mást nem látni, így a bolygót se. A következő flashbackben viszont már érezhetően eltelt némi idő - Luthen már dezertált, Kleya is összeszedettebb és úgy viselkedik, mint aki egy ideje már ismeri a férfit. Nem az első jelenetre gondolok, az szinte biztos nem a Naboo-n volt, hanem arra amikor civileket végeznek ki. 2 Válasz
Nute Gunray Hozzászólás ideje: 1 órával korábban Hozzászólás ideje: 1 órával korábban (szerkesztve) Igazi érzelmi hullámvasút volt ez a rész. A kirakós kezd összeállni, most már nyílegyenes az út a Rogue One elejéig. Jungot sajnáltam, mert végső soron ő volt a Lázadás legértékesebb belső ügynöke, ezt most már bizton állíthatjuk. Megtudta a Halálcsillag-projekt létezését, és ezzel legurította a hegyről azt a hógörgeteget, amely végül elvezet a Yavinhoz. De teljesen érthető Luthen döntése, hogy nem hagyhatta életben a férfit, aki most már végképp elveszítette a türelmét, és a félelem a lebukástól legyűrte. Amikor Luthen kimondta a Yavin nevét, sejthető volt, Jung innen nem távozik élve. Talán annyi a pozitívum, hogy Jung biztonságban tudhatta családját élete végén. És ezután minden összeér, minden értelmet nyer. A Ghorman, a Jedha, a Scarif. A ghormani mészárlás végképp érzéketlen birodalmivá faragta Dedrát. Már nyoma sincs a személyiségében semmilyen rokonszenvnek vagy akár tisztességnek. Egyetlen dolog hajtja: a Tengely elkapása, aki legalább annyira lett az ő rögeszméje, mint anno Syril-nek Cassian. Dedra ezen a módon emésztette meg Syril tragédiáját. A maradék érzéseit is mélyen eltemette magában. Arész csúcsjelenete számomra Dedra és Luthen találkozása volt. Abban benne volt minden visszafojtott érzelem, és amikor Dedra kiteríti a lapokat a Path egységgel, mindkettőjükről lehull az álarc. Luthen szinte megkönnyebbül, hogy nem kell többé színlelnie. És Dedra számára kizökkentően hat a viselkedése. Nem retten meg, nem fél a következményektől. A nő sokszor álmodott erről a találkozásról, de biztos vagyok benne, hogy nem ilyen formában. És mennyire jelképes, hogy Luthen, a régiségkereskedő álcájában, egy 6,000 éves nautoli késsel döfi le magát. Mindenképp stílszerű távozás ez. Ahogy Kleya összerakja magát a trauma után, az csodálatos. Azonnal tudja, mi a kötelessége. És mindeközben megismerhetjük kettejük közös múltját is. Hogy milyen háború is volt, ahol ők ketten találkoztak, kérdéses. Lehet, rögtön a Birodalom kikiáltása után vagyunk, amikor még minden zavaros? Akárhogy is, jó látni, hogy Luthen és Kleya egymás közti dinamikája hogyan változik a rész során. Fú, mennyire tetszett az a bolygó, ahol az a várrom volt. Aztán egy régi ismerős helyszín is felbukkan, a Naboo, ahol gyakorlatilag megalakul a kettejük közös lázadása. A Lina Soh (!) kórház nagyon szépen meg volt csinálva. Kleya beszivárgása mesteri volt. Ha nincs Dedra letartóztatása, szerintem nem lett volna ilyen sima ügye, de persze Heert emberei lazán őrizetlenül hagyják az értékes beteget. És persze ez nem az a sorozat, ahol giccsesen elhúznák az időt. Kleya nem sokat habozik és lekapcsolja Luthent a gépről, egy gyors puszival, könnyek közt, búcsút vesz. És mintha Luthen egy utolsó sóhajjal megnyugodna, talán még halvány félmosoly is felsejlik, hogy vége az ő küldetésének, ő beteljesítette a saját magára osztott szerepet. Soha nem fogja meglátni a napkeltét, soha nem lesz ismert a neve, ahogy maga is megjósolta, de annak tudatában távozik, hogy a Remény elindul a maga után hogy aztán egy tatooine-i parasztfiú képében ott, akkor beteljesedhessen. Szerkesztve: 1 órával korábban - Nute Gunray 2 1 1 Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 1 órával korábban Szerző Hozzászólás ideje: 1 órával korábban 12 perccel korábban, Nute Gunray írta: Fú, mennyire tetszett az a bolygó, ahol az a várrom volt Szerintem az is a Naboo-n volt. Válasz
Nute Gunray Hozzászólás ideje: 1 órával korábban Hozzászólás ideje: 1 órával korábban Azt hittem, csak az utolsó fb-jelenet játszódik a Naboo-n. Válasz
Ody Mandrell Hozzászólás ideje: 32 perccel korábban Szerző Hozzászólás ideje: 32 perccel korábban (szerkesztve) Gyanítom még a sortűz is ott volt. Pár gungan segített volna. Szerkesztve: 31 perccel korábban - Ody Mandrell Válasz
Ajánlott hozzászólás
Csatlakozz a beszélgetéshez!
Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.