Ugrás a kommentre
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Star Wars SAGA Fórum és Hírportál

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.
A fórum támogatása

Ajánlott hozzászólás

Hozzászólás ideje:

Present Perfect összevetésben tudtok írni valami frappáns összefoglalót? :) Úgy tudom ezt használják a legtöbbet az angolban.

A leglényegesebb hogy akkor használják legfőképp ha egy cselekvés a múltban kezdődött és a mára hatása van. Persze van még felhasználási területe de ez a legjellemzőbb. A fordítása magyarban múltidőben történik, emiatt nehéz megkülönböztetni a Past Simple-től.

Hozzászólás ideje:

Figyeljetek,ha azt szeretném mondatba írni,hogy "remélem jól érzed magad",akkor azt hogy kellene angolra lefordítani? Így?: "I hope you feel good yourself"

Vagy ez így hülyeség?

Yourself nélkül ok.

Hozzászólás ideje:

A Present Perfect (PP) a jelenből a múltba tekint vissza. Az adott cselekvés, történés a múlt egy meg nem határozott (lényegtelen, mikor) időpontjában történt, viszont az eredménye, illetve az a tény, hogy megtörtént a beszéd pillanatában fontos vagy érzékelhető.

I have met a lot of famous people - Már sok híres emberrel találkoztam.

She has written twenty books (up to now). - Húsz könyvet írt (eddig)

I've lost my wallet. I haven't got it now. - Elvesztettem a péntárcámat. Azóta sincs meg.

Lehet használni élmények elmondására. Ekkor gyakran használjuk a 'never' és 'ever' határozószavakat.

I have travelled a lot in Africa. - Sokat utaztam Afrikában.

Have you ever been in a car crash? - Volt már autóbaleseted?

My mother has never flown in a plane - Anyukám még sosem ült repülőn.

Viszont a múltban kezdődött cselekvés még a jelenben is tarthat.

She has lived here for twenty years. - Húsz éve lakik itt.

Mint láthattad, itt megjelent a for szó, ami valemennyi időre utal, míg a másik ebben az időben gyakran előforduló szó a since, konkrét időpont óta.

She has lived here since 1992. - 1992 óta lakik itt.

Van még 3 ilyen szó ebben az időben, ezek a just (éppen, éppen most), az already (már) és a yet (még, már). A yet jelentése tagadásban még, kérdésben már.

She has just had some good news. - Éppen jó hírt kapott.

I have already had breakfast. - Már reggeliztem.

Has the postman been yet? - Volt már a postás?

It's 11.00 and she hasn't got up yet. - 11 óra van és még nem kelt fel.

Hozzászólás ideje:
  • Szerző

A leglényegesebb hogy akkor használják legfőképp ha egy cselekvés a múltban kezdődött és a mára hatása van. Persze van még felhasználási területe de ez a legjellemzőbb. A fordítása magyarban múltidőben történik, emiatt nehéz megkülönböztetni a Past Simple-től.

Köszi Frenkie!

Az alábbi páldákat jól írom?

I work today. (Dolgozok ma)

I'm working today. (Dolgozok ma/most is éppen azt csinálom)

I was working today. (Dolgoztam ma)

Ennek a mondatnak van PP -s szerkezete? A jelenre nincs hatással, hogy én ma dolgoztam. Gondolom még kellene a mondatba valami, hogy PP legyen.

Szerkesztve: - Ody Mandrell

Hozzászólás ideje:

I) Amikor a múlt egy meg határozott idejében történt valami, akkor past simple.

He died in 1982.

She got married when se was 22.

Amikor a múlt egy meg nem határozott idejében történt valami, akkor present perfect.

She has won awards.

She has written 22 books.

II) A cselekvés befejeződött. PS

I lived in Paris for a year. (I don't live there now.)

A cselekvés a jelenben is folytatódik. PP

She's lived here for twenty years. (and she still lives here)

III) Időhatározók figyelése.

PS: in, last, ago, on, yesterday, when, after

PP: since, never, ever, just, already, yet

Sajnos for-t mindkét esetben használunk, így a mondat szerkezete dönti el, hogy melyik is.

Hozzászólás ideje:

Köszi Frenkie!

Az alábbi páldákat jól írom?

I work today. (Dolgozok ma)

I'm working today. (Dolgozok ma/most is éppen azt csinálom)

I was working today. (Dolgoztam ma)

Ennek a mondatnak van PP -s szerkezete? A jelenre nincs hatással, hogy én ma dolgoztam. Gondolom még kellene a mondatba valami, hogy PP legyen.

Hú, bocsi csak nekiálltam az Underworld 2-3-nak és most jöttem vissza.

Az első általánosságban van, minden nap melózom. Akkor lehet helyes ez a mondat, ha valakivel beszélsz napközben és kérdi tőled hogy ráérsz-e ma, te meg mondod az első mondatot.

A második akkor ha hosszú ideje szabin vagy és egy nap hív a haver, akkor a másodikat mondod, mert mostanság általában nem dolgozol ,hanem otthon vagy.

A harmadikat így nem mondják mivel Past Continous, azaz folyamatos múlt, ezért a today hülyén hangzik. A szituáció az hogy este hív a haver és kérdi hogy mentek-e sörözni te meg mondod hogy egész nap dolgoztam. De ilyen esetben a Present Perfect Continous megfelelőbb. Azaz: I have been working for all day.

Hozzászólás ideje:

Past Continoust akkor szoktunk használni általában, ha a múltban egy folyamatosan zajló cselekvést megszakít egy másik, rövid ideig tartó (vagy pedig két hosszabb ideig tartó dolog a múltban párhuzamosan fut). Pl:

I was working, when he entered the room. (Éppen dolgoztam, mikor belépett a szobába.)

vagy

I was working, while my wife was cooking the dinner. (Én dolgoztam, mialatt a feleségem a vacsorát főzte.)

Ezenkívül van más használata is, de ez a legáltalánosabb. :)

• 2 héttel később...
Hozzászólás ideje:

Az always időhatározó nem csak a folyamatos jelen segédszava hanem az egyszerű jelené is?

Igen. Pl. “I always have a shower after training.”

Hozzászólás ideje:
  • Szerző

Viszont a múltban kezdődött cselekvés még a jelenben is tarthat.

She has lived here for twenty years. - Húsz éve lakik itt.

Mint láthattad, itt megjelent a for szó, ami valemennyi időre utal, míg a másik ebben az időben gyakran előforduló szó a since, konkrét időpont óta.

She has lived here since 1992. - 1992 óta lakik itt.

Ezekből nem hiányzik egy "been" szócska? Mert ezek folyamatos PP -k, ha jól értelmezem.

Köszi Milán. :)

Hozzászólás ideje:

Ezekből nem hiányzik egy "been" szócska? Mert ezek folyamatos PP -k, ha jól értelmezem.

Nem, nem folyamatosak. A Present Perfect Continuous: “She has been living here for twenty years.” kihangsúlyozza, hogy a jövőben is itt szándékozik élni, a sima Present Prefect pedig nem.

Szerkesztve: - kolmilan

Hozzászólás ideje:
  • Szerző

Nem, nem folyamatosak. A folyamatos jelen: “She has been living here for twenty years.” kihangsúlyozza, hogy a jövőben is itt szándékozik élni, a sima Present Prefect pedig nem.

A Present Perfect continous szerkezetre gondoltam. Amúgy a folyamatos jelenben ha jól tudom nincs is pl. "she has been" szerkezet.

Hozzászólás ideje:

A Present Perfect continous szerkezetre gondoltam. Amúgy a folyamatos jelenben ha jól tudom nincs is pl. "she has been" szerkezet.

Ja, bocs, én alapnak vettem, hogy a Perfectről beszélünk, és csak azt írtam oda, hogy folyamatos. Mindjárt átszerkesztem.

• 3 héttel később...
Hozzászólás ideje:

Egy valamit megtanultam a héten angolból: soha nem szabad felelni szövegfelmondásból elsőnek,mert elrontod! Sohasohasohasohasoha......nemnemnemnem..... Ezt is megszívtam.... A fenébe :angry:

Hozzászólás ideje:

Egy valamit megtanultam a héten angolból: soha nem szabad felelni szövegfelmondásból elsőnek,mert elrontod! Sohasohasohasohasoha......nemnemnemnem..... Ezt is megszívtam.... A fenébe :angry:

Valahogy én is így vagyok vele. Már szinte imádkozom, hogy a tanár jó kedvében legyen, és olyan valakit szólítson aki tudja miből kell felelni, utána jönni már gyerekjáték. Viszont ha felhúzott aggyal kezdi el a feleltetést, tuti én vagyok az első mert tudja hogy soha sem tanulok. :hehe:

Hozzászólás ideje:

Valahogy én is így vagyok vele. Már szinte imádkozom, hogy a tanár jó kedvében legyen, és olyan valakit szólítson aki tudja miből kell felelni, utána jönni már gyerekjáték. Viszont ha felhúzott aggyal kezdi el a feleltetést, tuti én vagyok az első mert tudja hogy soha sem tanulok. :hehe:

Velem az a baj,hogy én jelentkeztem elsőnek és otthon pedig fújtam,mint a kisangyal,erre feleléskor mindent elfelejtettem.... Megsem tudtam szólalni. :|

Hozzászólás ideje:

Kis naiv :)

Majd kitapasztalod hogy ez a diákok legnagyobb hibái közé tartozik. :peace:

Jól van akkor :) De eddig semmi másból nem volt így....Így most a hat 5-ös mellet ott vigyorog az a fránya 4-es :lol:

Hozzászólás ideje:

Nem tudom, hogy fejleszti a nyelvtudást, ha az emberrel szövegeket magoltatnak…

Osztálytársam is most megy a 3. nyelvvizsgájára. Egyszerűen nem tudja felfogni, hogy a biztosok nem azt nézik, hogy mennyire tudja felmondani a (rosszul) betanult szöveget, hanem azt hogy mennyire tud beszélni egy bizonyos témáról. Egy füzetet teleírt a betanult szövegeivel, és állandóan b*szogat hogy soha nem tanulok semmit, mégis jobbak a jegyein.

Hozzászólás ideje:

Nem tudom, hogy fejleszti a nyelvtudást, ha az emberrel szövegeket magoltatnak…

Azért ez nem teljesen hülyeség, ha jó a szöveg, akkor a tanulásával a szófordulatokat bizonyos szituációban könnyebb rögzíteni. De ez csak ugróeszka, utána alkalmazni is tudni kell, és ahhoz viszont kell a gyakorlat.
Hozzászólás ideje:

Azért ez nem teljesen hülyeség, ha jó a szöveg, akkor a tanulásával a szófordulatokat bizonyos szituációban könnyebb rögzíteni. De ez csak ugróeszka, utána alkalmazni is tudni kell, és ahhoz viszont kell a gyakorlat.

Pont ezt szerettem volna én is írni :) Megvan a maga értelme, persze ha megfelelően használják.

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Írj hozzászólást most, és regisztrálj később. Amennyiben már regisztráltál, lépj be a fórumra és szólj hozzá a témához.

Vendég
Új hozzászólás

Jelenlévő felhasználók 0

• Egy regisztrált felhasználó sincs ebben a topikban.

Fontos információ
A webhely használatával elfogadod és egyetértesz a fórumszabályzattal.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.