Jump to content

3x06 - The Academy


Ody Mandrell

Recommended Posts

6. rész - The Academy / Az Akadémia

 

epguide306.jpg

 

Írta: Cameron Litvack

Rendezte: Giancarlo Volpe

 

Helyszín: Mandalore

 

Szereplők:

Ahsoka Tano - Ashley Eckstein

Satine Kryze - Anna Graves

Korkie kadét - Whit Hertford

Amis kadét - Omid Atbahi

Lagos kadét - Ryan Templeton

Soniee kadét - Ashley Moynihan

Almec miniszterelnök - Julian Holloway

Anakin Skywalker - Matt Lanter

Rex százados - Dee Bradley Baker

Mandalore-i vámügyi tiszt - Gregory Baldwin

 

Történet

Miután Satine hercegnő rádöbbent, hogy birodalmában mélyen gyökerezik a korrupció, úgy dönt, hogy az írmagját is kiirtja. Ezért segítséget kér a Jedi Rendtől, hogy küldjenek valakit, aki megtaníthatja az akadémiára járó ifjaknak, hogyan lehet becsületes életet élni. A Jedi Tanács Ahsoka Tanot küldi el a Mandalore-ra.

 

Érdekességek

- Mikor Anakinék a Mandalore-ra érkeznek, hallani lehet a Kevin Kiner által írt Ahsoka Theme című zenét.

- Almec miniszterelnök megemlíti Obi-Wan korábbi ottjártát, tehát az epizód mindenképpen a 2. évad Mandalore trilógiája után játszódik. Ahsoka pedig már magabiztosabban és pontosabban használja az elmetrükköt, ami arra enged következtetni, hogy az epizód kronológiailag is a 3x04 Sphere of Influence után van.

- A mandalore-i börtönőrök ugyanolyan páncélt viselnek, mint a mandalore-i rendőrök, csak sötétebbet. A jelvényükre a következő van írva: „Mandalore-i Honvédelem” („In Defense of Mandalore”). A jelvényt a Slave I egyik kijelzője ihlette az ep2-ből.

S03E06.jpg

- Almec irodájához újrahasznosították Satine tróntermét, persze némi módosítással. Sötétebbek az üvegek, egyedi bútorokat kapott és a falnál sorakozva látni lehet a korábbi miniszterelnökök üveg-mellszobrát.

- Az akadémiai előadóban Ahsoka háta mögött látható egy grafikon. Alá a következő van írva: „ez a grafikon megmutatja a mandalore-i bűnözés rátáját” („this graph represents corruption-related crimes on Mandalore”).

- Miközben Soniee az ajtóval babrál, aurebesh nyelven a képernyőre kiíródik, hogy „ENTRARE”, ami valójában olaszul van és azt jelenti, „BELÉPÉS”.

- Lagos szájából újra elhangzik a „van valami rossz előérzetem” („I have a bad feeling about this”) kifejezés, de ezúttal csak annyit mond, hogy „rossz előérzetem van” („bad feeling about this”).

- Újra látható a 2x13 The Mandalore Plot című epizódban debütált Béke Park. Itt robbantott a Halálőrség. A parkot ugyan már kitakarították, de még mindig romos.

- Azok, akik nem Jedi lovagok, formálisan a Rend összes tagját Jedi mesternek szólítják, függetlenül attól, hogy az illető milyen rangban van a Renden belül. Ez talán abból alakult ki, hogy nincs különösebb ismertető jegye annak, hogy a lovag milyen rangban van.

 

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel és a felirattal kapcsolatban itt találsz információt. Ezt a topikot ne erre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Köröket ver az előző részre, de még így is nagyon bénácska az egész ügy megvalósítása. A húsz perces szerkezet egyszerűen nem alkalmas ilyen összeesküvéses szálak megvalósítására, csak ebben a nevetségesen naiv formában. Ilyen formán pedig teljesen feleslegesnek érzem, hogy erre pazaroltak két résznyi játékidőt. Főleg, hogy ez évad eddig lement részeit nézve a nagyobb részük nem a háborúról szól. Ha nem húsz percről lenne szó, akkor hamarosan elpakolnám későbbi darálásra.

Link to comment
Share on other sites

Ez a rész sokkal jobban tetszett, mint az előző, bár érdekes, hogy Satine ilyen dolgokat akar megvalósítani a kadétok révén, illetve egy fiatal Jedi Padawannal, később pedig mégis úgy tesz, mintha nem is érdekelné, hogy mit találtak.

 

Mindenesetre háttérszálként így a két rész együtt már sokkal jobban tetszett, a korrupció bemutatása pedig valóban kicsiben mindaz, ami a köztársaságot jellemzi.

Link to comment
Share on other sites

A két rész együtt valóban értelmesebb, mint külön-külön nézve, és Lewnek igaza van...a 20 perces bontás kevés egy összetett és bonyolult korrupciós szál kibontására. A történet tényleg túlontúl egyszerűre sikeredett és valóban bénácska. Elfogadom, mert SW, szeretem, mert TCW de eddig ez a történeti szál messze a leggyengébb a 3 évadnyi TCW történésből.

 

Amikor az elején feltűnt REX, akkor 2 hét óta először söpört végig rajtam a TCW életérzés...és ez mindenképpen rossz dolog. Ez a mando szál annyira távol van a TCW-től, hogy azt nehéz leírni. Értem én, hogy miként kapcsolódik a nagy történésekhez, de mégis hiányzik belőle a TCW életérzés.

 

Ami tetszett:

 

- Almec a korábbi Obi-s akcióra hivatkozva veteti el Ashoka fénykardját.

- Ashoka minden gond nélkül odaadná a kardját az ifjoncnak. (látszik, hogy még gyerek, nincs még felelősség érzete)

 

Ami nagyon nem tetszett:

- Az ifjoncok bizonyítékkal mennek Satine hercegnőhöz és az elhajtja őket anélkül, hogy egy pillantást is vetne rá. (??? értelmetlen teljesen)

Edited by Zééé
Link to comment
Share on other sites

Nekem egészen a végső leleplezésig tetszett. :D Ott azonban némiképp megbicsaklott az egész. Elégé hiteltelen volt az összecsapás. A gyerekek pl vállból leterítik a katonákat. Na ne már ! :D

Azonban érdekes volt látni a sulit, meg a börtönt. :P Mindig van valami új, eddig nem látott helyszín amit bemutatnak a sorozatban. :)

Link to comment
Share on other sites

Mérföldkövekkel jobb, mint a Corruption, ez tény. Kár, hogy már az epizód előzetesében elárulták, hogy Almec miniszterelnök áll a dolgok háta mögött.

 

Először is említést teszek a zenéről. Általában az epizód értékelésem végén szoktam kitérni erre, de inkább leírom most, mielőtt elfelejtettem. Annyira nem volt jó, de volt két kiemelkedő pillanata. Az egyik a legelején, amikor Ahsoka témáját hallhattuk a megérkezésekor, és az a szám, ami akkor csendült fel, amikor elmentek a kadétokért a börtönbe. Apropó, börtön... Zseniális húzás, hogy láthattuk egy pillanatra azt a vámtisztet az előző részből. Továbbá a Kenobi mesterre való utalás, és a továbbra is romokban álló főtér is remekül visszautal a korábbi epizódokra.

 

peacepark.png

 

Almec végre lelepleződött. Mindig is tudtuk, hogy rosszban sántikál, végre erre is fény derült. A mandalori börtön is bitang jól nézett ki. A kadétok is szimpatikusak voltak, bár elsőre egy kicsit furán néztek ki. Ahsoka leckéje a korrupcióról pedig tanulságos volt, bár nekünk nem mond vele semmi újat. A helyszínek nyomták rá a bélyegét igazán az epizódra, mert elképesztően jó hangulatot adott ez az éjszakai Mandalore.

 

Az viszont nem tetszett, hogy Satine hercegnő, az, aki az előző részben mindent felforgatott, hogy felderítse a bolygóját fertőző korrupciót, a kadétok híreit egyszerűen figyelembe sem vette, csak elküldte őket vissza tanulni. Az a Satine, aki a Corruptionban egy egész raktárt felgyújtott, az nem lenne ilyen felelőtlen. Megyek, meg is nézem az öt mandalori részt egyben. :D

Edited by KisKósa
Link to comment
Share on other sites

Na, ez sokkal jobb lett, mint az előző.

Tudtam, hogy Almec állt az egész mögött. Szerintem a háttérből a Halálőrség irányította őt is.

Satine viselkedése tényleg fura az előző részéhez képest.

A végén az összecsapás jó lett. Az a sokkolós bizgentyű elég érdekes.

Ahsoka nagyszerűen helyt állt a helyzetben.

Most a zene is magával ragadott kissé.

10/7.

Link to comment
Share on other sites

Én is megtudtam nézni végre. :) Érdekesre sikeredett a folytatás is, Almec bűnössége kicsit meglepő volt, itt számítottam egy csavarra. Nagyon durva volt a fickó, amikor kimutatta a foga fehérjét. Minden további nélkül tömlöcbe vetette a hercegnőt, ami már eleve vakmerőségről tanúskodik. Az epizód végén pedig megmutatta, hogy gonosz is tud lenni. Nekem már Obi látogatása alkalmával is gyanús volt, de akkor még azt hittem, hogy a Death Watch oldalán áll. Most kiderült, hogy a saját pecsenyéjét sütögette. Kicsit szomorú Almec bűnössége, hisz Satine után ő volt a Mandalori kormányzat másik pillére. Erre nyakig sáros a fickó. :) Egyébként az egész történet nagyon jól fel volt építve, a korrupcióról pedig tök jókat mondott Ahsoka. Szerintem az mindenképpen hasznos a mai fiatalságnak, ha ilyenekről hallanak, és nem csak bugyuta dolgokat látnak a TV -ben.

Satine -t még jobban sajnáltam, mint az előző rész alatt, hisz a háború elkerülésének immár hatalmas árai vannak. Ő se gondolta szerintem, hogy a legmagasabb szintekig korrumpálódik a kormányzata. Vajon a népe ezt hogyan reagálja le? Remélem lesz még epizód ami Mandalore -al foglalkozik, mert van még benne potenciál bőven.

 

Meg kell állni Ahsokánál. Már a Sphere of Influence -ben is éreztem, hogy más dimenzióba léptek Anakinnal. Egyedüli megbízatásokat kap a padawan, és Anakin is bízik benne. Láthatóan sokkal érettebb mint korábban. Emlékezzünk csak, amikor a Geonosison Anakin még eligazítást tartani se engedte Ahsokát. Azóta nagyot változott a világ a lánnyal, de biztos a könyvtárban eltöltött idő volt hasznára. :D A karaktere mindenesetre egyenes fejlődést mutat a három évad alatt, ebbe lehet kapaszkodni a fogódzót keresőknek. :)

 

A látvány fantasztikus volt, Mandalore még több helyszínét ismerhettük meg. Most már azt is mondanám, hogy egyike a kedvenc bolygóimnak. A legjobban a börtön és Satine cellája tetszett. Igazán ötletesen csinálták meg.

 

Nem szokványos, a frontvonalaktól távol játszódó történetet láthattunk úgy bemutatva, hogy azért tudjuk, ez mind a háború hozadéka. Én azt mondom kell ilyen is, hisz csak így láthatjuk át teljes egészében a konfliktust.

Link to comment
Share on other sites

Köröket ver az előző részre, de még így is nagyon bénácska az egész ügy megvalósítása. A húsz perces szerkezet egyszerűen nem alkalmas ilyen összeesküvéses szálak megvalósítására, csak ebben a nevetségesen naiv formában. Ilyen formán pedig teljesen feleslegesnek érzem, hogy erre pazaroltak két résznyi játékidőt. Főleg, hogy ez évad eddig lement részeit nézve a nagyobb részük nem a háborúról szól. Ha nem húsz percről lenne szó, akkor hamarosan elpakolnám későbbi darálásra.
Ez a háború másik szegmense. Gondolom azért lett bemutatva, hogy tudjuk milyen is lehet az élet ebben a helyzetben a semleges, vagy éppen a "békés" világokon. A sorozat jellegéhez mérten pedig megmutatta mindazt amit meg kellett. Pont elég volt így láttatni a dolgot, szerintem mindenki láthatta mi is zajlik a rendszerekben.

 

Ez a rész sokkal jobban tetszett, mint az előző, bár érdekes, hogy Satine ilyen dolgokat akar megvalósítani a kadétok révén, illetve egy fiatal Jedi Padawannal, később pedig mégis úgy tesz, mintha nem is érdekelné, hogy mit találtak.
Szerintem nem akarta bajba sodorni a kadétokat. Bár sejthette, hogy nem fogják annyiban hagyni. Annyi haszna feltétlen volt az akciónak, hogy láthatták milyen romlott is tud lenni egy kormányzat. Pl. Korkie -t simán eltudnám képzelni a Mandalorei nép következő nagy vezéreként.

 

Az viszont nem tetszett, hogy Satine hercegnő, az, aki az előző részben mindent felforgatott, hogy felderítse a bolygóját fertőző korrupciót, a kadétok híreit egyszerűen figyelembe sem vette, csak elküldte őket vissza tanulni. Az a Satine, aki a Corruptionban egy egész raktárt felgyújtott, az nem lenne ilyen felelőtlen. Megyek, meg is nézem az öt mandalori részt egyben. :)
Ne feledd, hogy azt mondta Satine, hogy majd ő utána jár a dolgoknak. Egyébként az a bizonyíték akkor csak annyi volt, hogy egy köpenyes alakot korrupción értek az egyik dokkban. Azzal sokra nem ment volna. Az a teres-robbantásos észrevételed nagyon jó! :) :) Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Most így jobban belegondolva, Satine-t három bizalmasa is elárulta: Vizsla, Merrik és most Almec. :)

Ráadásul szerintem Almectől sem áll messze a Death Watch. Dooku gróf említette Vizslának, hogy egyéb módja is van a hatalomátvételnek. Talán éppen ez az. A korrupció fegyverével óhajtották meggyengíteni Mandalore kormányát.

Link to comment
Share on other sites

Ráadásul szerintem Almectől sem áll messze a Death Watch. Dooku gróf említette Vizslának, hogy egyéb módja is van a hatalomátvételnek. Talán éppen ez az. A korrupció fegyverével óhajtották meggyengíteni Mandalore kormányát.
Bingo! És ha Almec kerül hatalomra akkor vígan lepaktál a Death Watch- al! Erre nem is gondoltam, pedig nyilvánvaló. :)
Link to comment
Share on other sites

Talán a régi hagyományokra való tekintettel titulálta árulónak Satine-t.
Kíváncsi lettem volna a beszédére. Bár már nagy vonalakban megemlítette mivel akarja etetni a népet. Ez a vonal egyébként azért is érdekes, mert abszolút nem tettek említést róla. Csak a szakadár szervezetekről lehet következtetni erre a teóriára. Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Szerintem nincs köze a Death Watchoz. Akkor már a második évad mandaloros szálában ki lehetett volna ezt használni amikor pont Palpiék meghamisították a hologramüzenetet. Szerintem saját szakállára dolgozott. A saját hatalmi érdekei domináltak, nem pedig a szakadárokhoz való szövetség.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem nincs köze a Death Watchoz. Akkor már a második évad mandaloros szálában ki lehetett volna ezt használni amikor pont Palpiék meghamisították a hologramüzenetet. Szerintem saját szakállára dolgozott. A saját hatalmi érdekei domináltak, nem pedig a szakadárokhoz való szövetség.
Igen, ez is lehet, hogy Almec nem akarja magát alávetni másnak. Ezért szép ez így, mert tényleg csak találgatni lehet. :)
Link to comment
Share on other sites

Engem kicsit zavar, hogy Ahsokat "master Jedi" -zik végig a részben, pedig csak padawan...

 

Ez engem is zavart. De betudom annak, hogy a civilek minden Jedit mesternek szólítanak(Anakint is a Naboon).

 

Különben nagyon tetszett a rész, sejthető volt hogy Almec van a csuklya alatt. Elég aljas ember simán megkínozta volna a gyereket. Ashoka mint Bruce Lee hatalmas volt. :) .

Edited by Frenkie
Link to comment
Share on other sites

Lehet ezt már rangként és/vagy tudásként is értelmezni.
Ez engem is zavart. De betudom annak, hogy a civilek minden Jedit mesternek szólítanak(Anakint is a Naboon).
Valószínűleg erről lehet szó. Az egyszerű embereknek nincs különbség. Bár Almec a cellában már youngling -nek hívja. :)

 

 

Ahsoka pedig nagyon élvezi. :)
Eszébe se jutna ellentmondani. :)
Link to comment
Share on other sites

Engem kicsit zavar, hogy Ahsokat "master Jedi" -zik végig a részben, pedig csak padawan...

Ez az epguide-ban meg van magyarázva, de nem akarom Dzséjt bát megfosztani a tisztségétől, majd ő leírja :)

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Ody: Oké, de Almec tudja, hogy Ashoka padawan, hiszen ott volt, amikor Anakin kikísérte a platformra. A gyerekek számára minden Jedi "mester". Emellett szerintem a tanáraikat is mesternek nevezik.
A "közönséges halandók" szemében nincs különbség Jedi és padawan között. Számukra csak Jedik léteznek. Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Kiderült tehát, hogy jól sejtettük mi, akiknek gyanús volt Almec, hogy nem egyszerűen tehetetlenségből nem sietett tenni semmit az iskolai mérgezés ellen. Nekem eddig sem volt szimpatikus ember, és nem csodálom, hogy Satine nem bízott meg benne. Hiába mondta Almec, hogy a hercegnő naiv, mert egyáltalán nem az. Az epizód végére ki is derült, hogy a Jedik segítségét sem véletlenül kérte, direkt ki akarta ugratni a nyulat a bokorból.

 

Ahsokát eleve az Akadémiára küldte, hogy ott oktassa a kadétokat ? mintha várta volna, hogy unokaöccse és barátai nyitott szemmel járjanak, mert sejtette, ha Korkie talál valamit, úgyis hozzá fordul. És így is lett. Satine nem vette félvállról egyáltalán a kadétok bejelentését, sőt; de ahogy mondta is, nem akarta veszélybe sodorni őket, neki az is elég volt, hogy szóljanak.

Almectől meg micsoda pofátlanság volt olyasmit mondani, hogy a nép érdekében seftel? Remélem, példásan megbüntetik.

 

A kadétok olyanok voltak, mint amilyennek az ifjúságnak lennie kell: tiszta lelkűek, kalandvágyóak, bátrak. :) Ahsoka jól tanította őket, hogy tiszteljék a vezetést, de maradjon meg bennük az egészséges kételkedés, hogy a gondokat, az áruló jeleket, így a korrupciót is észrevehessék. És olyan jó látni a lelkesedésüket. :D

Ahsoka tökéletes választás volt a katalizátor szerepére: maga is lelkes fiatal, és a sűrű történések nem kerülik el. Anakin büszkén is nézett rá már akkor, amikor még csak odautazóban voltak, mintha tudta volna előre, hogy rutin feladatról, amelyhez találékony padawanja túlképzett lenne, szó sem lesz itt. :D

Link to comment
Share on other sites

Kiderült tehát, hogy jól sejtettük mi, akiknek gyanús volt Almec, hogy nem egyszerűen tehetetlenségből nem sietett tenni semmit az iskolai mérgezés ellen. Nekem eddig sem volt szimpatikus ember, és nem csodálom, hogy Satine nem bízott meg benne. Hiába mondta Almec, hogy a hercegnő naiv, mert egyáltalán nem az. Az epizód végére ki is derült, hogy a Jedik segítségét sem véletlenül kérte, direkt ki akarta ugratni a nyulat a bokorból. Ahsokát eleve az Akadémiára küldte, hogy ott oktassa a kadétokat ? mintha várta volna, hogy unokaöccse és barátai nyitott szemmel járjanak, mert sejtette, ha Korkie talál valamit, úgyis hozzá fordul. És így is lett. Satine nem vette félvállról egyáltalán a kadétok bejelentését, sőt; de ahogy mondta is, nem akarta veszélybe sodorni őket, neki az is elég volt, hogy szóljanak.
Ez érdekes meglátás, erre szinte senki nem gondolt, pedig volt egy ilyen sugallata a jelenetnek. Nekem tetszik, és valószínűleg így is volt. Egyébként remek jelenet, mikor megtalálják a halott királyi testőröket.

 

Almectől meg micsoda pofátlanság volt olyasmit mondani, hogy a nép érdekében seftel? Remélem, példásan megbüntetik.
Almec csak rizsázott, azzal akarta etetni a népet. Saját zsebre dolgozott, de most az üvegkalitkában elgondolkodhat erről. :)

 

A kadétok olyanok voltak, mint amilyennek az ifjúságnak lennie kell: tiszta lelkűek, kalandvágyóak, bátrak. :D Ahsoka jól tanította őket, hogy tiszteljék a vezetést, de maradjon meg bennük az egészséges kételkedés, hogy a gondokat, az áruló jeleket, így a korrupciót is észrevehessék. És olyan jó látni a lelkesedésüket. :D

Ahsoka tökéletes választás volt a katalizátor szerepére: maga is lelkes fiatal, és a sűrű történések nem kerülik el. Anakin büszkén is nézett rá már akkor, amikor még csak odautazóban voltak, mintha tudta volna előre, hogy rutin feladatról, amelyhez találékony padawanja túlképzett lenne, szó sem lesz itt. :D

Filoni mondta az kommentárban, hogy kissé HP feelingje volt ennek a nyomozósdinak. :D
Link to comment
Share on other sites

Ez érdekes meglátás, erre szinte senki nem gondolt, pedig volt egy ilyen sugallata a jelenetnek. Nekem tetszik, és valószínűleg így is volt. Egyébként remek jelenet, mikor megtalálják a halott királyi testőröket.
Arra szerintem Satine nem gondolt, hogy akkor még arctalan ellenfele ilyen messzire merészkedik, és emberéletek árán őt is elfogatja. Vajon sejtette, hogy Almec is benne van?

 

Filoni mondta az kommentárban, hogy kissé HP feelingje volt ennek a nyomozósdinak. :)
Jaj, nagyon, most hogy mondod. :D Edited by Pildi
Link to comment
Share on other sites

Arra szerintem Satine nem gondolt, hogy akkor még arctalan ellenfele ilyen messzire merészkedik, és emberéletek árán őt is elfogatja. Vajon sejtette, hogy Almec is benne van?
Fene tudja. Szerintem nem gondolta, mert az előző részben is hajtogatta, hogy helyén van Almec szíve... Így már azt is értem, miért mertek a hercegnőre támadni az előző részben az őrök. Almec emberei voltak.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information