Jump to content

Chapter 1


Recommended Posts

Chapter 1

 

1x01.jpg

 

Írta: Darrick Bachman és Bryan Andrews

Rendezte: Genndy Tartakovsky

 

Helyszín: Coruscant, Dac, Dantooine

 

Szereplők:

Palpatine főkancellár - Nick Jameson

Obi-Wan Kenobi - James Arnold Taylor

Yoda - Tom Kane

Anakin Skywalker - Mat Lucas

Padmé Amidala

Saesee Tiin

Luminara Unduli

Mace Windu

Dooku gróf

Kit Fisto

Barriss Offee

Shaak Ti

Tikkes

C-3PO

R2-D2

R4-P22

 

Az epizód

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Micsoda feeling! Árad belőle az EPII -es hangulat. Anno ezért imádtam ezt a sorozatot. Genndy stílusa is remek, én már azelőtt is nagyon csíptem és itt is tetten érhető. :)

 

Három hónappal vagyunk a Geonosisi csata után, így ezek az események a TCW előzménylének is tekinthetők. Legalább is én annak kezelem őket (persze az újranézés még változtathat ezen :D ). Említettem az EPII -es hangulatot. A párbeszéd is totálisan ezt sugározza. Anakint ajnározó Palpatine, Anakint visszafogó Obi-Wan (padawan Anakin :D ). Tétova Yoda mester. A vége is hangulatosra sikeredett az indulással és az Across the Stars -al. Plusz még egy droid poén is belefért. :D

Link to comment
Share on other sites

Ejha, nem gondoltam, hogy végül létrejönnek a klasszikus Clone Wars epizódjai számára a topikok, de ha már megtörtént, akkor gyorsan én is véleményezem az első részt. Én nagyon sokáig nem láttam ezt a sorozatot, csak hírből hallottam, hogy megy a Cartoon Networkön és az akkori osztálytársam mesélt róla. Bár, mint utólag kiderült, eléggé hibásan, mert nem tudom, hogy honnan szívta a fénykardozó Palpatine főkancellárt...

 

Aztán egy nap rászántam magam, hogy megnézem, letöltöttem az első részt és... Odaszegezett a monitorhoz, végignéztem és az volt az első gondolatom, hogy ez k*rva jóóó! Bár van egy poénosabb hangulata, de épp ez az, ami egyedivé teszi. A mai napig megmosolyogtató, amikor Anakin elengedi a köpenyt és telibe kapja vele C-3PO-t. Nagyszerű felvezető volt, tényleg árad belőle az EPII. hangulat, főleg a zene miatt és az egészet áthatja ez a "háborúba megyünk" feeling. Anakin és Padmé csendes búcsúzkodása is nagyon hatásos, bár Anakin vadászgépének, az Azure Angelnek az alja még mindig úgy néz ki, mintha két hatalmas WC-pumpa lenne rajta.

 

Ez a sorozat pedig azért is jó, mert kapunk egyfajta életképet a háborúból és mivel csak néhány, egy időben zajló csatának vagyunk szemtanúi, rengeteg lehetőség van a háború további részének kibontására, amit a TCW és az EU remekül meg is tesz. Ráadásul akármennyire is lenézik sokan ezt a sorozatot, a saga történelme szempontjából sok jelentős dologra itt kerül sor. Megjelenik Asajj Ventress, a Jedik először vesznek tudomást Grievous tábornokról és Anakin Skywalkert is itt ütök lovaggá. (De erről majd később.)

Link to comment
Share on other sites

Asszem írtam, már, de ha most itt a hely, hát örülök neki:

Imádom! Nagy nosztalgiával tekintek rá.

Komolyan aggódtam annak idején, hogy mire elég a 3 perc részenként? Elég. Ügyesen gazdálkodtak vele.

Nagyobb vonalakban megmutatkozó és érdekes módon fura humorral, néhol már-már gagyisággal, de mégis egy jól összerakott sorozatról van szó.

Nagy űrt töltött ki a 2. és a 3. rész között. Éhinséges idők voltak.

Számora érdekes módon nem váltotta aprópénzre a sagát, mint most a tcw teszi, gondolom a rövid lére eresztettsége révén.

(Ez nem a tcw leszólása, hisz tudjátok, hogy szeretem!)

Személyes anekdóta következik:

Ej de pörögtem rá. Sorkatona voltam 2003 őszén, mikor a volume 1 első 10 részét kezdte a cn. Péntekenként este.

Vagy hazaértem rá, vagy nem. Tesóm a videót élesítve biztosította nekem a megtekintést.

És most jön a borzalom! :lol:

Én két videóval logómentesre összevágtam, (kazettás, av-kábeles megoldásra kell gondolni! :yeah: )

majd az így elkészült kazit egy akkori "guru" haverom digitalizálta és menüs dvd-t gyártott belőle nekem.

Így volt ez a volume 1 második felével is, (2004 tavasz) és az volume 2-vel is (2005 tavasz-már nagyon közel volt a "Sith-ek" premier)

Megvannak a Vágatlan kazik, vágott kazik és a ratyi-dvd-k is

Azóta persze a letöltött verziók is, de abból a coruscant ostrománál például csúszik a hang az általam ismert összes verzión(szinkron).

Szinkron nélkül eredetiben is megvan, Németországból hozta a tesóm.

Egyébként pont két órát és 7 percet tesz ki a 25 chapter, azért nem jön ki a 2 óra kereken, mert Grievous debütáló részét voltak olyan kedvesek 7 perces lére engedni.

A volume 2 egyébként már filmszerűbb élményt nyújt, azt az órát 5x12 percben mesélték el. De ettől nem biztos, hogy jobb.

További érdekesség, hogy eredeti nyelven -bár a szinkronban is- a Nelvániaiak magyarul beszélnek(na nem 100%-ban, de ki lehet venni), ez Tartakovsky magyar származású feleségének volt köszönhető.

Esetleg még annyi, hogy a Mona calamaris Kit Fisto-s részt a magyar cn nem a 4. résznek adták-ahogy később a hivatalos is megjelent-, hanem 5.-nek. :)

Ha igény van rá, tudok szeknnelni:

Korabeli általam kreált és erdeti dvd borítókat, chapter listákat és a rendelkezésre áll egy újságcikk is 2 oldal, mely egy riport a sorozat remdezőjével.

(népszabadség melléklete, jövő7 c. műsorújság 2005 március 18.)

Link to comment
Share on other sites

Azóta persze a letöltött verziók is, de abból a coruscant ostrománál például csúszik a hang az általam ismert összes verzión(szinkron).

Nekem van egy olyan, amiben nem csúszik, bár annak a képminősége egy árnyalatnyival rosszabb, mint az általad ismert verzióban.

Link to comment
Share on other sites

Emlékszem, ezerrel vártam a premiert a tévé előtt, kezemben a távkapcsoló, hogy egyből vehessem is fel. Lemegy a három perc, vége. Hú... ennyi? De nagyon mondták a következő időpontot még aznap este, oké, megvárjuk, hátha ez csak a bemelegítés :hehe: Furcsa is volt, hogy ilyen rövid, de mondanom sem kell, hamar túltettem magam rajta :) Jó újra megnézni, kellemesen visszatér az az időszak, amikor kb. csak ez volt az egyetlen lehetőség a két rész közötti éhség csillapítására (pl. abban az időben könyvek se jöttek nagyon).

Link to comment
Share on other sites

Látszok hogy ez a Tartakovsky nem egy maximalista ember, főleg amikor a föntről mutatott csatajelenetekben egy "mozgó dobozról" kell elhinnünk hogy az ott egy AT-TE. Itt még annyira nem ütközik szembe hogy nem kaptak RotS-es koncept rajzokat, ahogy az sem hogy a jediket egy kicsit túl erősnek ábrázolták (bár Kenobi és Skywalker LAAT-ből való kiszállásánál azért már itt is rezeg a léc). Palpatine már a háború ilyen korai szakaszában belekontárkodik a jedik ügyeibe és bomlasztja a kapcsolatot a Tanács és Anakin között. Most hirtelenjében ennyi, bár azon is meglepődtem hogy nem egész 4 percről ennyit tudtam írni :)

Link to comment
Share on other sites

Igaz 6 éves óvodás koromban láttam a premiert de nagyon is emlékszem arra napra. Mivel gyorsan vége lett ezért nagyon vártam a következő részeket és hát a várakozásom kifizetődött. Ez az első rész felvezetőként nagyon bejött mert jól be volt mutatva hogy hogyan is indul a Klónok Háborúja. Az EPII után ugye fogalmunk se volt hogy hogy megy a háború de rá egy évvel már nézhettük is. Ami ebben a részben különösen bejött kisgyerekként az az óriási számbeli túlzásnak is vehető áradat ami az űrhajókat és a katonákat illeti. Akkora hentelés ugyebár nincs a TCW-ben ezért is különbözik annyira.Plusz nagyon tetszett az Azure Angel amiről egyből láttam hogy Anakin fogatjáról mintázták :)

Link to comment
Share on other sites

Nagyszerű felvezető volt, tényleg árad belőle az EPII. hangulat, főleg a zene miatt és az egészet áthatja ez a "háborúba megyünk" feeling. Anakin és Padmé csendes búcsúzkodása is nagyon hatásos, bár Anakin vadászgépének, az Azure Angelnek az alja még mindig úgy néz ki, mintha két hatalmas WC-pumpa lenne rajta.

 

Kicsit hajaz ez végszó az EPII végére, ahol szintén csatába indultak, csak akkor még a Jedik nem. Most ez is megtörténik. Anakin gépéről nekem mindig a pod -ja jut eszembe. A festése legalább is olyan. :)

 

Palpatine már a háború ilyen korai szakaszában belekontárkodik a jedik ügyeibe és bomlasztja a kapcsolatot a Tanács és Anakin között.

Az is jó, ahogy Obi és Yoda egymásra néznek a végén. :D Az nagyon Gendy-s momentum.

Link to comment
Share on other sites

Kicsit hajaz ez végszó az EPII végére, ahol szintén csatába indultak, csak akkor még a Jedik nem. Most ez is megtörténik. Anakin gépéről nekem mindig a pod -ja jut eszembe. A festése legalább is olyan. :)

Most, hogy mondod, tényleg. :)

Link to comment
Share on other sites

Én a Cartoon Networkon nőttem fel, szóval a hangulata azonnal megfogott, mikor először láttam. A rövidsége volt az egyetlen negatívum talán. Emlékszem egyszer tovább tartott a nagy wc, így lemaradtam a 2. részről :D A TCW kicsit elhomályosította ezt a sorozatot, de az ábrázolását személy szerint néha közelebb érzem magamhoz, mint a TCW esetében.

Link to comment
Share on other sites

Én elég későn értesültem erről a sorozatról, így amikor adta a tv, már két nagy részletben ment le az egész. Így láttam, így is van meg. Pár perces részletekre lebontva meg sem tudnám mondani melyik fejezethez melyik jelenet tartozik.

 

A hangulata egyedi, szépen ábrázolja a háború életképeit, a minimális időt remekül kihasználva. Ami még pozitívum, hogy nem akarja magát túl komolyan venni a sorozat, ugyanakkor nem is bagatelizál el semmit. A szuperhősöket megszégyenítő Windu, aki puszta kézzel amortizál le egy droidsereget, illetve kilométereket ugrik, része ennek a stílusnak. A mai napig szívesen veszem elő nosztalgiázni, bár meglehetősen rég láttam már.

Link to comment
Share on other sites

Hát ez remek volt! Rövid, de tömény SW. :) Nem ismertem a sorozatot, első találkozásom még anno Coce új stílusú kvízének kapcsán esett meg, ahol arra kellett rájönnünk, hogy magyarul mit mondanak az egyik epizódban :D (ha emlékeztek rá). Most viszont az gondoltam, hogy 3 percet simán rá tudok szánni, és nagyon nem bántam meg. :)

 

Ody lenti soraival pedig maximálisan egyetértek, nem is tudok mit hozzátenni. :)

 

Micsoda feeling! Árad belőle az EPII -es hangulat. Anno ezért imádtam ezt a sorozatot. Genndy stílusa is remek, én már azelőtt is nagyon csíptem és itt is tetten érhető. :)

 

Három hónappal vagyunk a Geonosisi csata után, így ezek az események a TCW előzménylének is tekinthetők. Legalább is én annak kezelem őket (persze az újranézés még változtathat ezen :D ). Említettem az EPII -es hangulatot. A párbeszéd is totálisan ezt sugározza. Anakint ajnározó Palpatine, Anakint visszafogó Obi-Wan (padawan Anakin :D ). Tétova Yoda mester. A vége is hangulatosra sikeredett az indulással és az Across the Stars -al. Plusz még egy droid poén is belefért. :D

Link to comment
Share on other sites

Hát, a rajzok sose tetszettek ebben a sorozatban. Tartakowsky nem az én stílusom.

 

Meg lehetett szokni.

Néha úgy van, hogy inkább valami csak sematikusan passzoljon, mert ha csak egy hajszál választja el a "valóságtól" az még zavaróbb tud lenni.

Erre való ez a "baltával faragott arc" stílus, melyet tulajdonképp a TCW is követett.

Link to comment
Share on other sites

Meg lehetett szokni.

Néha úgy van, hogy inkább valami csak sematikusan passzoljon, mert ha csak egy hajszál választja el a "valóságtól" az még zavaróbb tud lenni.

Erre való ez a "baltával faragott arc" stílus, melyet tulajdonképp a TCW is követett.

Megdöbbentő, hogy ennek ellenére mégis képesek visszaadni a karakterek legfőbb vonásait, szóval ha ránézek, egyértelműen be tudom azonosítani, hogy ki az. Ezért mindig is nagyra tartottam Tartakowsky-t, csak ránéz valakire és rajzol róla egy ilyen rajzfilmfigurát, ami tök ugyanolyan, mint ő. :)

Link to comment
Share on other sites

Skacok! Ha általánosságban akartok beszélni a sorozatról, arra ott a CW topik (csoli mellesleg írtam oda neked tegnap, de gondolom észre se vetted). Ez az első chapter kibeszélő helye, és még ha olyan rövid is, legyetek szívesek arra koncentrálni. A továbbiakban minden más kikerül innen.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Annak idején nagyon megkönnyitette az ep.3-ra való várakozást. Nosztalgikus volt most visszanézni ezt az egy részt. Padmé egyébként hogy néz már ki a végén :D Én azt birom Tartakowsky-ban hogy egyszerre tud vicces és komoly lenni.

Link to comment
Share on other sites

Köszi a darabolást és feltöltést. Részletekben még nem láttam, így igyekszem pótolni a hiányosságot, amúgy is rég láttam...

 

A hangulat rendben van, főleg a háború csatáiba való néhány másodperces bepillantás érdekes, illetve az Ep3-ra való halvány utalások, a Jedikkel fölényeskedő és Skywalkert "fényező" Palpatine formájában.

A rajzfilm megjelenést nem nehéz megszokni, bár személyfüggő, kinek mennyire jönnek be az efféle rajzok. Ettől függetlenül, nekem már annak idején világos volt, hogy ebben a sorozatban nem a látványon lesz a hangsúly, sokkal inkább a hangulaton, karaktereken és a két epizód összecsiszolásán, ami többé kevésbé sikerült is.

A magam részéről szívesen veszem elő nosztalgiázni, a helyén kezelve pedig kellőképp érdekes és szórakoztató rajzfilmet kapok.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

A sorozat nyitóepizódjaként szerintem ez nagyon is megfelel. Engem nem zavar, hogy eleinte csak 3-3,5 percesek az epizódok, így legalább nem tudtak nagyon elnyújtani egyes történetszálakat. És szerintem majdnem minden belefért ezekbe a 3 perces részekbe, nem lettek összecsapva.

A kedvenc jelenetem ebből a részből, amikor Obi-wan azt mondja magában Anakinnak: "Erre még Qui-gonn mester sem készítette volna fel."

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information