Jump to content

5x13 - Point of No Return


Recommended Posts

13. rész - Point of No Return / Nincs visszaút

 

epguide513.jpg

 

Írta: Brent Friedman

Rendezte: Bosco Ng

 

Helyszín: Renown csillagromboló, Valor csillagbázis

 

Szereplők:

Meebur Gascon ezredes - Stephen Stanton

WAC-47 - Ben Diskin

BNI-393 - Catherine Taber

M5-BZ

QT-KT

R2-D2

U9-C4

Obi-Wan Kenobi - James Arnold Taylor

Anakin Skywalker - Matt Lanter

Mace Windu - Terence Carson

Wilhuff Tarkin admirális - Stephen Stanton

Cody parancsnok - Dee Bradley Baker

Wolffe parancsnok - Dee Bradley Baker

Neyo - Dee Bradley Baker

Coburn admirális - Dee Bradley Baker

WED-15

Z-9

 

Történet

Hőseink feljutnak az Abafar felett veszteglő Jedi cirkálóra. Úgy tűnik végre sikerül révbe érniük, ám de hamarosan kiderül: a hajót a Szeparatisták vonták hatalmukba, amit bombaként használva nagy csapást készülnek mérni egy köztársasági csillagbázisra. Gascon ezredesnek és a D osztagnak nem marad más választása mint szembeszállni a túlerőben lévő droidokkal, és megakadályozni a terrorakciót.

 

Előzetes

 

Érdekességek

- Gascon változatos mondatokban beszélt pl: "Snogwash" és "Jóságos Kwath".

- A Carida rendszer először az 1994-es Jedi Academy trilógiában tűnt fel.

- A Valor állomást a nemrég felújított Star Tours: The Adventures Continue állomása ihlette.

- A kijelző tábla a stratégiai konferencián nyolcszögletű, melyet az a kör tábla ihletett amely a Lázadók bázisán látható a Yavini csata alatt az Episode IV-ben.

- Tarkin legutóbbi feltűnésekor még kapitány volt a The Citadel szálban, most már admirális.

 

Concept Art galéria

 

conceptart01.jpg

A sérült Jedi cirkáló illusztrációja

 

conceptart02.jpg

A Gonk droid illusztrációja

 

conceptart03.jpg

BNI 393 illusztráció

 

conceptart04.jpg

A biztonsági rohamdroid dizájnja

 

conceptart05.jpg

A köztársasági vontatóhajó illusztrációja

 

conceptart06.jpg

A szeparatista bomba illusztrációja

 

conceptart07.jpg

A Jedi cirkáló tüzérségi fedélzete

 

conceptart08.jpg

A köztársasági csillagbázis konferenciaterme

 

conceptart09.jpg

QT-KT karakter illusztráció

 

conceptart10.jpg

A köztársasági csillagbázis teljes dizájnja

 

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel és a felirattal kapcsolatban itt találsz információt. Ezt a topikot ne erre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Nos, egy kicsit feleslegesnek éreztem ezt a részt, a Missing In Action is tökéletes lett volna finálénak, bár be kell, hogy valljam, a Point Of No Return sem volt rossz. Még akkor is, ha szerintem ez az egész D-Squad Arc feleslegesen túl van húzva. Ez az egész encryption module nem ért meg annyit, amennyit szenvedtek érte ebben a négy epizódban. Érezhetőbben az írók grandiózusabb végkifejletet szántak ennek a szálnak és ez részben működött is, főleg a hangáros jelenetben, amikor kiderült, mennyi bomba van a fedélzeten. Jópofa volt a Treadwell típusú poén küszöbös poénja, BZ önfeláldozása pedig egyenesen meglepett. Ez személyes probléma, de én még mindig nagyon nehezen tudok azonosulni az astromech droidokkal, mint karakterekkel, ez BZ esetén sincs másként. Dicséretes volt, hogy hősiesen, a saját "életét" feláldozva megmentette a D-Osztag többi tagját, de ettől eltekintve különösebben nem hatott meg a "halála." Mert általánosságban elmondható az astromech droidokról, hogy gurulnak és csipognak és... Ennyi. R2-D2 valamilyen szinten kivétel persze, mert ő már elég hosszú ideje a szívünkhöz nőtt, de Meebur Gascon és WAC sokkal lényegesebb szerephez jutott, mint az astromech droidok együttvéve. Apropó, Gascon beszéde nagyon hatásos volt, az epizód egyik fénypontja Tarkin kapitány újbóli, bár inkább csak cameo szintű felbukkanása mellett.

 

Sajnos volt néhány problémám is az epizóddal, bár annyira nem jelentősek. Az első az volt, hogy elvileg a hídon végig ott volt a szuper taktikai droid és egy rakás B-1-es rohamdroid. És tényleg csak azután vették őket észre, amikor odasétáltak melléjük? Egyiküknek sem tűnt fel, hogy Gascon beszél a hologrammal? A másik, bár ez már tényleg nagyon apróság, mikor ott vannak a detonátor mellett és WAC megállapítja, hogy ez nem köztársasági gyártmány. Nem mondoood? (Csak mert mind a négy oldalán ott virított a CIS emblémája, ami kb. akkora volt, mint Gascon, furcsa, hogy nem szúrta ki azt az egy szemét. :D) Meg egy kicsit talán túlzásnak éreztem már R2-D2 akrobatikusságát és mozgékonyságát. Tudom, hogy ez egy animációs sorozat és a prequel trilógia óta R2-D2 sok mindenre képes, de itt kicsit már ő is átment akcióhősbe, ami sosem volt a karakter erőssége. (Bár sejtem, ennek nagy része abból fakad, hogy új felszereléseket kapott Dr. Gubachertől a Secret Weaponsben, de azért mégiscsak egy egyszerű, astromech droid és már a rohamdroidokat megszégyenítő ügyességgel harcol.)

 

A Jedi Cirkáló felrobbanása irtó látványos volt és baromira jól nézett ki, kicsit a szeizmikus töltetre emlékeztetett. Először, amikor láttam, hogy R2-D2 ott maradt, gondolkodtam rajta, hogy mégis hogy úszhatta meg? Talán biztos elbújt valamiben, vagy ilyesmi, de nem, semmi ilyesmi nem történt. Ahhoz képest, hogy egy olyan robbanás epicentrumában volt, amely a Carida feletti flotta felét megrongálta, egész könnyedén megúszta.

 

Összességében tetszett a történetszál, ugyanis olyan felejthetetlen epizódokkal gazdagodhattunk, mint A Sunny Day In The Void és a Missing In Action de továbbra is úgy gondolom, ez inkább Gasconról és WAC-ről szólt, mint sem R2-ről, aki miatt kékre színezték a logót. (Az utolsó jelenetektől eltekintve persze.)

Link to comment
Share on other sites

Rövid leszek:

Szép volt jó volt elég volt. Biztos a téli szünet miatt, de kicsit ráuntam a D-osztagra.

A rész jó volt, nincs vele baj. Láthattunk pár érdekességet.

pl.: hiperűrbe kiszippantódás és a TCW eddigi legnagyob robbanása, ha nem tévedek. :clap:

Szerintem 3 rész is elég kellett volna, hogy legyen, de ez nem igazi fanyalgás, hisz jó kis kalandok voltak ezek.

Ha minden évadnak ilyen lett volna a "laza része", hát nem lenne panasz.

Gregor nem tért vissza.. (megvárja Talzin anyát :lol: )

Szóval rész nálam 7/10, a történetszál pedig kb. szintén 7/10.

 

szerk.: megelőztél KisKósa! Azthittem oly hosszú idő után első leszek! :angry:

Edited by csoli1138
Link to comment
Share on other sites

szerk.: megelőztél KisKósa! Azthittem oly hosszú idő után első leszek! :angry:

Elnézést kérek. :D

 

Csak szerintem kellett volna R2-nak atomjaira robbannia?

Nem, szerintem is. Gascon szerint annyi robbanóanyag volt a hajón, ami az egész köztársasági flotta elpusztítására elegendő lenne, egy astromech droid pedig "túlélte." Igaz, meghibásodott, de végül összerakták. Seems legit. :D

Link to comment
Share on other sites

Remek zárás volt a D-osztag sztoriszálának. Végre szerepeltek a kullancsdroidok a TCW-ben. Sok jelenet kifejezetten jól volt meganimálva, például mikor R2 üldözte a kullancsdroidot a folyosókon vagy maga a robbanás az epizód végén. Na, az valóban a legnagyobb robbanás volt eddig a TCW-ben. Jó volt újra látni Tarkint is egy pár perc erejéig. Tömören ennyi.

Link to comment
Share on other sites

Egy izgalmas, mozgalmas, és apró meglepetésekkel teli rész volt, mely nálam beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

 

Amikor bedokkolt a Venatorba a kis csapat, valami elképesztően kísérteties hangulatot árasztott magából az üres hangár, a szürkeség, és a lezárt robbanásajtók. Plusz nem tudom feltűnt e valakinek, de itt nagyon egyedi kis aláfestő zene ment, amikor lejöttek a sikló rámpájáról :) (érdekesen volt kialakítva a pilótafülke elérése, látszott hogy sufni tuning az egész plusz raktér)

A holografikus klónok méginkább meglepők voltak, ha jól láttam Sinrich holografikus álcázó mátrixának effektjét használták a készítők a Crisis on Naboo-ból.

A droidok jelenléte a szuper taktikai droiddal együtt bizarr látvány volt elsőre. A menekülésnél láthattuk milyen gyorsak is tudnak lenni az asztromechek. Egyébként az egész részt áthatották droidjaink olyan kis gesztusai, mint pl ahogy R2 "felkapta" WAC-et. Ezek mindig megmosolyogtatóak voltak, ki is térek majd néhányra közülük.

Droidpoénból a másik oldalon se volt hiány, ahogy a két B1-es bénázik a detonátorral, majd az egyiket kilapítja, vagy legalábbis megrongálja a súlyával, hát azon egy csomót nevettem :D Apropó szerintem ezt a kis "repülésirányító fülkét" most láthattuk először egy Venatorban. Na és a rhydonium.... Ha Gascon helyében lettem volna, talán nekem is úgy kigúvad a szemem, nagyon komoly feelingje volt a jelenetnek ahogy az ajtók kinyílnak, és feltárják a hajó tartalmát. Megjegyzem ez alatt nagyon passzolt az a zene, amit többször is hallhattunk a D-osztag utazása során.

 

A LEP sorozatú droidokat képviselő BNI-393 megjelenésének örültem, valamint a többi pajtásának (PLNK,WED,MSE) is. Gasconon látszott hogy nem ilyen "személyzetre" gondolt a túlélők alatt :). Ha már Gascon, nem értem miért nem viselte szívén a bombával megpakolt hajó ügyét amíg meg nem tudta, hogy azt kamikaze bombaként akarják használni. Látszott rajta, hogy az előléptetés és a dicsőség megszerzése utáni vágytól egy kicsit "megrészegedett", de azért örültem hogy amikor kiderült a szepik célja, azonnal kötelességének érezte megmenteni az állomást.

A kullancsdroidok megjelenése szintén sokat tett a részhez.(a HMP-kkel együtt mutatják hogy közel vagyunk már az EPIII-hoz). Amikor R2 üldözte a kullancsdroidot a folyosókon, az nagyon jól meg lett csinálva.

És hát elérkeztünk a részben a számomra legnagyobb meglepetéshez. Mégpedig az, hogy már kialakították a Venator oldalán azt a teret, ahova az oldalsortűzhöz felállított nehézágyúk kerülnek. Ez is EPIII tartalom, hisz a Láthatatlan Kéz-zel megütköző Guarlara is rendelkezett ilyen kialakított térrel (szintén RotS előfutár). Amikor a sok kuillancsdroid előmászott a semmiből nekem a Gyűrű Szövetségének az a jelenete ugrott be, amikor a móriai csarnokban mindenhonnan orkok másznak elő hőseink nyakára :D Lehet szándékos a hasonlóság.

Itt jött Gascon felkiáltása amin nagyon elmosolyodtam (most mit mondjunk? Ackbar kopizta az ő szövegét, vagy fordítva? :lol: )

Ahogy felálltak a droidok egy körben minden fegyverzettel együtt a sérült GNK droid körül szintén egy olyan kis apró gesztus volt, ami említést érdemel. Természetesen R2-nál mindig van egy kis tartalék olaj és egy eszköz a begyújtására (félreértés ne essék, nekem ez nagyon tetszett :) )

 

BZ önfeláldozása elkerülhető lett volna ha ő is magnetizálja a talpát, de ez nem von le semmit az érdeméből. Megmentette a társait, igazi katona. Amikor mutatták ahogy száguld el a semmibe, szintén látható volt, hogy a Venator jelentős plusz fegyverzettel van ellátva, konkrétan tele volt aggatva ágyúkkal.

Gascon beszéde, amit a droidok már elvártak tőle, rávilágított, hogy az ezredes úr is csak azért nem bízott elsőre bennük, mert nem látta a droidokban rejlő kötelességtudatot, a katonai ént.

Jött a legizgisebb rész, hiszen a Venator teljes sebességgel száguld az állomás felé, ahol nem kevés fontos személy tartózkodik. Ott volt Windu, Wolffe, Cody és még Neyo parancsnok is. Tarkint is jó volt újra látni, jó hogy a Citadella szálban nem merítették ki teljesen a karaktert.

 

A végjáték is remekre sikeredett, ahogy a kis MSE vitte a tetején a GNK-t hát azon elcsodálkoztam, plusz amikor QT rálövi a vontatókötelet, WAC meg feldobja BNI-t a tetejére és elkezdenek sprintelni --- csak ámultam a kreativitásukon. Ja és WAC ugrálása is bejött, ahogy összecsomagolt állapotból ki be pattog :D Nomeg U9 elterelő hadművelete Gasconnal se volt semmi.

R2-ról már az elején gondoltam, hogy bizony a nagy harcot ő fogja megvívni a szuperrel. Szó szerint fejjel ment neki, és teljesítette amit tennie kellett.

A robbanás... megmondom őszintén, az volt a leggyönyörűbben meganimált jelenség amit valaha a sorozatban láttam, egyszerűen fantasztikus volt a sorozat legnagyobb robbanása a rhydonium zöldes lilás lángjával. Ezt még a szektor túloldalán is láthatták. Erre még rátette a koronát az, ahogy az égő roncsdarabok sorozzák az űrállomást, valami eszméletlen látvány volt. Itt külön megjegyzem, nem tudom ki vette észre, amikor a robbanást, és a becsapódásoktól rázkódó klónokat mutatják (keletkezhetett ott egy pár zúzódás) akkor egy klónkatona saját szemszögéből látjuk egy pár másodpercre a dolgokat :)

Jó nagy pusztítást végzett a roncseső még így is, konkrétan egy Consular cirkáló darabokra szakadt a jelenet során.

És persze Anakin mihelyst tudomást szerez R2 hollétéről, azonnal elrendeli a keresést. Ez az igazi barátság. A roncsszedő hajók között volt egy kalauzhajó a Brain Invaders-ből :)

A zárójelenet Gascon dicséretével elhozta azt amire vártam, az ezredes végre meglátja a droidok hősiességét. Amikor WAC kijelenti hogy egy egységhez sorolták őket, Gascon elkeseredett nevetésével azért még azt sugallta, hogy ugyan jó viszonyra lelt a droidokkal, azért neki egy kicsit sok volt belőlük :D :D

Összességében a rész kiváló finálé lett, hangulattal, zenével, a D-osztag tetteivel. A kör bezárult, és szerintem a készítők az egyik legtanulságosabb történetszálat tették le az asztalra elénk :)

Edited by Merr-Sonn
Link to comment
Share on other sites

Ez a robbanás nem volt semmi. A TCW (de talán az egész Star Wars) leglátványosabb jelenete, és mindenképpen a sorozat legösszetettebb animációja is. A roncsok, a hajók, közben emberek, minden, és még a hang is. Hát párszor visszapörgettem, hogy gyönyörködhessem benne. Ez már házimozi élmény!

Az kifejezetten tetszett, hogy nem maga a tényleges robbanás, hanem a "szele" az igazán pusztító. A lökéshullám és az azzal érkező tonnás repeszek. Még így is letarolt jó néhány hajót, amik további sérüléseket okoztak, és valószínűleg azok, amik átvészelték, komoly károkat szenvedtek. Ha ott robban a flotta közepén, kő kövön nem marad.

Az viszont kemény hülyeség volt, hogy ezt R2 így átvészelte. Szilánkokat találhattak volna belőle max. Meg is lepődtem, de nagyon, mondtam magamban: na ebből hogy másztok ki. Erre koppant az állam, nem jó értelemben: R2 bár sérült, nem volt akkor sem sokkal rosszabb állapotban, amikor egy TIE telibe kapta. Öt másodperccel később meg már vígan fütyürészett. Kár volt ez így a végére, nagyon elrontotta az utolsó perceket.

 

Viszont remek volt a kullacsdroid ezred, örülök, hogy ezek is feltűntek. Lassan már semmi sem hiányzik az ep3-ból, még talán néhány felszíni jármű. Meg az Eta-2-esek. BZ önfeláldozása meglepett. Amikor nekiindult, csak annyit mondtam magamban: szegénynek, mennyi mindent kell kibírnia. Fel sem merült már bennem, hogy kinyiffan. Erre sutty, kiszáguldott a hipertérbe (bár ez a tett megkérdőjelezi, hogy miért is nem lehet evakuálni hipersebesség fölött, hiszen lazán lehetett zsilipet nyitni és a droidoknak nem volt különösebb baja).

 

Jó volt Tarkint is látni, szépen araszol felfelé a ranglétrán. Egy-kettőre moff lesz belőle. :D De a háttérben Coburn admirális is ott feszített. Viszont hiába lestem, Yularen admirális sehol sem volt. Ahhoz képest, hogy régen mennyit szerepelt, mára jól eltűnt az öreg. A második évad óta csak cameozni ugrik be évadonként egyszer.

Link to comment
Share on other sites

Coburn admirális is ott feszített.

Ott bizony :D Mondjuk ha már ott volt a Farkasfalka is, igazán betehették volna Plo mestert is, akár háttérbe akár szöveggel.

 

Most nézem, amikor a kullancsdroid kimegy a hídról, ott van Tarkin az asztalnál hologramként :D

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Remek lezárást kaptunk, bár egy konkrét hiányérzetem azért maradt. Friedman említette még az első rész után, hogy megtudjuk mi volt a szeparatisták terve. Nem tudtuk meg... Nagyon vártam, hogy ez kiderüljön, de láthatóan erre nem akartak időt áldozni, mert fontosabbak voltak a karakterek.

Ettől eltekintve igazán tetszett a rész! Az elején megint elkapták a hangulatot a dokkolással, és az Abafar felett tartózkodó Venatorral. A hajó kihaltsága is kellemes hangulatú volt, és emellett furcsa is, hisz még sose láttunk ennyire elhagyatott főhangárt. Mindig volt mozgás ott. Jók voltak a hologram tisztek, és lényegében a droidok terve is ütős volt, ráadásul nem bíztak semmit a véletlenre. Annyi robbanószerrel azért már lehet csinálni tűzijátékot. Arra azért kíváncsi lettem volna, hogy kié lehetett az a hajó, mert a Jedik várták az érkeztét. Ráadásul ha mindenkit megöltek a fedélzeten, akkor az durva mészárlás lehetett. :o Végre igazán összecsiszolódtak Gascon és a droidjai. BZ -t nagyon sajnáltam, igazán a szívemhez nőtt, és erre csak akkor jöttem rá, amikor végleg elveszett. :( A megmaradt Köztársasági droidok aranyosak voltak, főleg a nyuszi elnevezésű (valószínűleg utalás az Alienre). Melyik katona ad ilyen becenevet a droidjának? :D Gascon beszéde igazán szívhez szóló volt, és talán még őt magát is meglepte mennyire megsajnálta BZ -t. Tudat alatt biztos nagyon kedvelte a parancsnoki droidját. :) Ki kell még emelni az akciókat, amik ezúttal is ötletesre sikerültek. A leglátványosabb az volt, amikor R2 kergette azt a kullancs droidot. Apropó kullancsok. Általuk egy újabb kocka került a helyére az EPIII -ig vezető úton. :)

Aztán jött a bázis. Gyönyörűen meg volt csinálva. A belső tere kicsit a Jedi Visszatér -hez hasonlított, ugyanúgy körben voltak az ülések és középen a holokivetítő. A rész csúcspontja mindenképpen a robbanás volt, mert ilyen látványos jelenetet nem hogy a sorozatban, de még a filmekben is alig láttunk. A hajó robbanása keltette lökéshullám, a tisztek és Jedik reakciója az állomáson, majd a többi hajó robbanása, utána pedig a roncsok becsapódása....legalább háromszor néztem vissza ezt a jelenetet. Fenséges volt!

 

Mivel ez egy droid centrikus szál volt, természetesen itt is nagy hangsúly helyeződött rájuk. Eltekintve a B1 -esek hülyéskedéseitől, még mindig megható az, mennyire emberiek is ezek a gépek. A Star Wars univerzumában amúgy is jellemző, hogy a droidok olyanok mintha érzelmeik is lennének, de ebben a szálban már némelyikük tényleg emberibb az embernél. Ezt korábban csak WAC -nál éreztem, de a végére mindegyik gépezet a maga módján elérte nálam ezt a hatást. Sokaknak biztos unalmas ez, viszont ők is ugyanúgy az SW részei mint Maul, vagy Anakin. Miért ne lehetnének főszereplők egy történetben? Ezáltal is bővül az univerzum ami egyáltalán nem baj. Persze a gépek mellett meg kell emlékeznem Gascon -ról is, aki igazán szerethető karakterré nőtte ki magát. Jellemfejlődésen ő is átment, a végére már teljesen egységes csapatot alkotott a droidokkal. Meglepő volt az őszintesége akkor, amikor a beszédében kijelentette, hogy az elején maga sem hitt a küldetés sikerében. Maga se gondolta volna, milyen sokat lesz együtt WAC -ékkal. :D Az a jelenet ütős volt, méltó lezárása ennek a különleges szálnak.

Link to comment
Share on other sites

Méltó lezárása volt a szálnak, bár a négy közül talán ez volt a leggyengébb. Mindenesetre a végére már kicsit sok volt nekem a D-osztagból, így nem bánkódok, ha most kicsit parkolópályára teszik őket.

 

Volt egy pár dolog, ami miatt húztam a szálat. A vezérlőteremben Gascon fennhangon beszél, a szeparatista droidok még sem reagáltak a megjelenésükre, csak akkor, amikor a mélyített állásokban meglátták őket. Mivel a hajón egyetlen húsvér élőlény sem akadt, így kiváncsi vagyok, hogy a droidok hány köztársaságit öltek meg. A Venator személyzeti létszáma azért elég nagy. BZ elvesztése engem is szíven ütött, szegény, talán ő szívott a legtöbbet a csapatból az egész küldetés során. A kullancsdroidok felbukkanásának örültem. A B1-esek már megint reménytelenül bénáztak, némelyik jelenet már fárasztó is volt emiatt. R2 hogyan élhette túl azt a robbanást? Rejtély :)

 

A konferencián mindenki ott volt, aki számított, Tarkin egyre magasabban a ranglétrán. :) A háttérben Neyo, Cody és az örökké savanyúképű Coburn admirális is feltűnt. :) Viszont nagyon hiányoltam Yularent, most igazán előhozhatták volna egy cameo erejéig. Nem is tudom, mikor szerepelt utoljára.

 

Szóval a szál jó volt, elég volt, örülök, hogy a következő epizód már másról fog szólni, persze az is lehet, hogy a szünet miatt tűnt ilyen hosszúnak ez a történet. :D7/10

Link to comment
Share on other sites

Nos, egy kicsit feleslegesnek éreztem ezt a részt, a Missing In Action is tökéletes lett volna finálénak, bár be kell, hogy valljam, a Point Of No Return sem volt rossz.

Jó, hogy nem az lett a finálé ugyanis rengeteg kérdést nyitva hagyott volna. :)

 

Még akkor is, ha szerintem ez az egész D-Squad Arc feleslegesen túl van húzva. Ez az egész encryption module nem ért meg annyit, amennyit szenvedtek érte ebben a négy epizódban.

Épp ez a baj, hogy nem tudtuk meg, mennyire is értékes és fontos ez a modul. Nekem ez volt az egyetlen bajom. Persze a vége alapján már világos volt, hogy a karakterek voltak itt a fontosak inkább... Egyszerűen annyit emlegették ezt a dekódolót, hogy azt hittem lesz vele valami. :(

 

Ez személyes probléma, de én még mindig nagyon nehezen tudok azonosulni az astromech droidokkal, mint karakterekkel, ez BZ esetén sincs másként. Dicséretes volt, hogy hősiesen, a saját "életét" feláldozva megmentette a D-Osztag többi tagját, de ettől eltekintve különösebben nem hatott meg a "halála." Mert általánosságban elmondható az astromech droidokról, hogy gurulnak és csipognak és... Ennyi.

Valóban, BZ és R2 voltak a legjobb mechek, a többiek igen csak eltűntek a háttérben. Főleg C4....

 

Az első az volt, hogy elvileg a hídon végig ott volt a szuper taktikai droid és egy rakás B-1-es rohamdroid. És tényleg csak azután vették őket észre, amikor odasétáltak melléjük? Egyiküknek sem tűnt fel, hogy Gascon beszél a hologrammal?

Nem tűnt fel. :) Biztos el voltak foglalva ott az "árokban", ráadásul a gépeknek is van zaja. Bár persze ettől még észrevehették volna őket, de ki tudja? Lehet, hogy az a B-1 -es azért nézett ki mert hangokat hallott. :D

 

Meg egy kicsit talán túlzásnak éreztem már R2-D2 akrobatikusságát és mozgékonyságát. Tudom, hogy ez egy animációs sorozat és a prequel trilógia óta R2-D2 sok mindenre képes, de itt kicsit már ő is átment akcióhősbe, ami sosem volt a karakter erőssége.

R2 mindig is jól harcolt. :) Emlékezzünk csak a Death Trap -re ahol megmutatta mit tud. Itt is kb. annyira volt ügyes. :)

 

A Jedi Cirkáló felrobbanása irtó látványos volt és baromira jól nézett ki, kicsit a szeizmikus töltetre emlékeztetett. Először, amikor láttam, hogy R2-D2 ott maradt, gondolkodtam rajta, hogy mégis hogy úszhatta meg? Talán biztos elbújt valamiben, vagy ilyesmi, de nem, semmi ilyesmi nem történt. Ahhoz képest, hogy egy olyan robbanás epicentrumában volt, amely a Carida feletti flotta felét megrongálta, egész könnyedén megúszta.

 

Hát azért elég rendesen leamortizálódott. :) Szerintem biztos nem volt már a hajón a teljes robbanáskor. Amúgy meg egy droidról beszélünk, aki ki tudja milyen anyagból van? :)

 

A holografikus klónok méginkább meglepők voltak, ha jól láttam Sinrich holografikus álcázó mátrixának effektjét használták a készítők a Crisis on Naboo-ból.

A szepiknek már megvan ez a technológia, miért ne használnák? :)

 

Gasconon látszott hogy nem ilyen "személyzetre" gondolt a túlélők alatt :). Ha már Gascon, nem értem miért nem viselte szívén a bombával megpakolt hajó ügyét amíg meg nem tudta, hogy azt kamikaze bombaként akarják használni. Látszott rajta, hogy az előléptetés és a dicsőség megszerzése utáni vágytól egy kicsit "megrészegedett", de azért örültem hogy amikor kiderült a szepik célja, azonnal kötelességének érezte megmenteni az állomást.

Ezt én se értettem, hisz ahogy WAC is mondta, alapból egy veszélyes fegyverrel volt dolguk. Ő meg menekülne? :hmm: Aztán visszatért a jó ösvényre. :)

 

A kullancsdroidok megjelenése szintén sokat tett a részhez.(a HMP-kkel együtt mutatják hogy közel vagyunk már az EPIII-hoz). Amikor R2 üldözte a kullancsdroidot a folyosókon, az nagyon jól meg lett csinálva.

És hát elérkeztünk a részben a számomra legnagyobb meglepetéshez. Mégpedig az, hogy már kialakították a Venator oldalán azt a teret, ahova az oldalsortűzhöz felállított nehézágyúk kerülnek.

Szerintem azok mindig is ott voltak, emlékezz csak a Cargo of Doom -ra, már ott is láthattuk a Venatornak ezt a részét.

 

Gascon beszéde, amit a droidok már elvártak tőle, rávilágított, hogy az ezredes úr is csak azért nem bízott elsőre bennük, mert nem látta a droidokban rejlő kötelességtudatot, a katonai ént.

Gépekként tekintett rájuk. :) Nem lehet érte megvetni... A végére azonban megváltozott a hozzáállása.

 

Amikor WAC kijelenti hogy egy egységhez sorolták őket, Gascon elkeseredett nevetésével azért még azt sugallta, hogy ugyan jó viszonyra lelt a droidokkal, azért neki egy kicsit sok volt belőlük :D :D

Szegénynél az már majdnem sírás volt. :D

 

BZ önfeláldozása meglepett. Amikor nekiindult, csak annyit mondtam magamban: szegénynek, mennyi mindent kell kibírnia. Fel sem merült már bennem, hogy kinyiffan. Erre sutty, kiszáguldott a hipertérbe (bár ez a tett megkérdőjelezi, hogy miért is nem lehet evakuálni hipersebesség fölött, hiszen lazán lehetett zsilipet nyitni és a droidoknak nem volt különösebb baja).

Nem láttuk mi történt aztán. :) Valószínűleg rövid úton kiestek a térből, hisz a sebességet vesztettek. A menekülés éppen ezért is veszélyes lett volna, hisz a jármű amivel utaznak, nem halad a kellő sebességgel így ha kiesnek ők is a térből, ki tudja hol köthettek volna ki. :)

Link to comment
Share on other sites

Nem láttuk mi történt aztán. :) Valószínűleg rövid úton kiestek a térből, hisz a sebességet vesztettek. A menekülés éppen ezért is veszélyes lett volna, hisz a jármű amivel utaznak, nem halad a kellő sebességgel így ha kiesnek ők is a térből, ki tudja hol köthettek volna ki. :)

Ezért találták fel a navi komputert. Vagy csak szimplán fel kellett volna venni a romboló sebességét, esetleg le is előzhették volna. Kétlem, hogy egy romboló gyorsabb egy siklónál. :)

Link to comment
Share on other sites

A megmaradt Köztársasági droidok aranyosak voltak, főleg a nyuszi elnevezésű (valószínűleg utalás az Alienre). Melyik katona ad ilyen becenevet a droidjának? :D

 

Ezt hogy érted? Hisz ott a túlélő kislányt Newt-nak hívták, nem Bunny-nak.

Csak az első szinkronban -melyben Ripley Farkas Zsuzsa volt Menszátor Magdolna helyett (és én jobban is kedvelem ez a verziót) - volt Nyuszi-nak fordítva a Newt.

Edited by csoli1138
Link to comment
Share on other sites

Szerintem azok mindig is ott voltak, emlékezz csak a Cargo of Doom -ra, már ott is láthattuk a Venatornak ezt a részét.

Te a szepi cirkáló belsejére gondolhatsz, ott tényleg voltak már felsorakoztatott ágyúk, de Venatoron még szerintem nem láttunk ilyet ( vagy csak nem ugrik be hogy játszódott jelenet ilyen helyen, nade mindegy, most már biztosan van :) )

Link to comment
Share on other sites

Valóban, BZ és R2 voltak a legjobb mechek, a többiek igen csak eltűntek a háttérben. Főleg C4....

Ő volt a sárga, ugye? Na ő tényleg csak dísznek volt, jóformán. Qutee-nak legalább még voltak megnyilvánulásai. >.<

 

R2 mindig is jól harcolt. :) Emlékezzünk csak a Death Trap -re ahol megmutatta mit tud. Itt is kb. annyira volt ügyes. :)

Tényleg, de rég láttam már. :)

 

És most jut eszembe, hogy BZ Tera Sinube droidja volt. Vajon mit szólhatott a történekhez? Tudom, a Jedik legtöbbje nem törődik annyira a droidjával, mint Anakin, de azért kíváncsi lettem volna a reakciójára. :)

Edited by KisKósa
Link to comment
Share on other sites

Te a szepi cirkáló belsejére gondolhatsz, ott tényleg voltak már felsorakoztatott ágyúk,

Hát most lehet, hogy összekevertem a kettőt. :)

 

És most jut eszembe, hogy BZ Tera Sinube droidja volt. Vajon mit szólhatott a történekhez? Tudom, a Jedik legtöbbje nem törődik annyira a droidjával, mint Anakin, de azért kíváncsi lettem volna a reakciójára. :)

Szerintem a Jedik könnyen "túllépnek" a droidjaikon. Emlékezzünk amikor Obi azt mondja Anakinnak R2 -ra, hogy az csak egy droid... :) Főleg ha az osztag további küldetéseket kap és együtt maradnak az azt is jelenti, hogy elkerülnek a Jedijük mellől.

 

Egyébként a rész megtekintése közben jutott eszembe, hogy erről az akcióról lehetett szó abban a kódolt üzenetben amit a Köztársaságiak elfogtak! Ebben az esetben nagy mákjuk volt. :)

Link to comment
Share on other sites

Egész jó kis rész volt. Csak nekem ugrottak be az SG-s replikátorok ennyi kullancsdroid láttán? :D

 

Két dolog viszont nem annyira tetszett:

 

- a "Titanic" szó az SW világában

- R2D2 túlélése

 

Szóval szép volt, jó volt, de a droidokból ennyi rész bőven elég volt...

Link to comment
Share on other sites

Nem volt rossz rész, eget rengető problémám nincs vele, noha nem lesz kedvenc sztoriszálam a droid-arc. Érzésem szerint, egy trilógiában is bőven elfértek volna a D-osztag megpróbáltatásai, nem sokat kellett volna átszabni a történeten. WAC és Gascon nem volt fárasztó számomra egyik részben sem, sőt, kimondottan bírtam az ezredest a nyilvánvaló jellemhibái ellenére, de az ifjoncok csapata például jobban a szívemhez tudott nőni...

 

A 11. és 12. résszel ellentétben, a karakterek helyett inkább az akció és látvány felé vitték a sztorit (amivel épp úgy semmi problémám, mint a filozofálgatós részekkel), így a 10. részbeli metódust idézték fel. Gascon a BZ áldozata utáni apró kis megemlékezésében szépen összegezte a szál lényegét: a kitartást, elszántságot, reménytelenség leküzdését, csapatmunka fontosságát, valamint újfent rávilágított, mennyire vékony tud lenni a határvonal élőlény / droid között, ami a TCW egyik visszatérő témája a klónkérdéssel párhuzamosan. De ez mindenképp pozitívum, hiszen a TCW úgy érvényesül igazán, hogy profi módon egészíti ki, tágítja a filmekben megismert univerzumot és olyan kérdésekkel foglalkozik, amikre ott minimális játékidő állt rendelkezésre. Ilyen a tudat és személyiség meghatározásának dolga is. Valószínűleg programozás kérdése az egész (bár a klónok részéről ez erősen cáfolandó, többek közt az Umbarán történtek fényében), mégis sokszor tud meglepővé válni, mennyire emberi tulajdonsággal is bír egy-egy "konzerv". A BZ önfeláldozását követő megemlékezés ötlete ezek közé tartozott. Ezek után nem meglepő, ha élőlény és droid között valós érzelmi kötelék képes kialakulni. Elég, ha Anakinra gondolunk, aki egy élőlény elvesztéséhez hasonló kétségbeeséssel kerestette R2-t, bár tőle ez nem szokatlan. De említhetném Gascont is, aki korábbi önmagával ellentmondásba kerülve "nem hagy hátra senkit". Korábban szenvtelenül képes lett volna pusztulásra ítélni társait, de az együtt átéltek hatására egyértelműen közelebb került hozzá valamennyi droid, főként R2. Ami érdekes ívet mutat, ha összehasonlítjuk a sztori nyitórészével.

 

A korábbi részekkel ellentétben itt már egyértelműen R2 az, aki kitűnik droidtársai közül. Nyilván az ő újbóli hőssé válása volt a rész célja, máskülönben mellőzték volna a rész végi abszurdumot: egy kilométerekre lévő, nem éppen parányi űrállomás beleremeg a hatalmas lökéshullámba, illetve a az aprónak szintén nem mondható repeszek találataiba, de egy robbanás közvetlen közelében lévő kis droid, fő egységeit tekintve épségben átvészeli a csapást. Ha egy TIE sugárnyaláb károkat okozott a kupolájában, egy ilyen erejű robbanásnak kis túlzással atomjaira kellett volna tépnie. Ilyenkor kezdem azt hinni, hogy olykor R2 is az Erőt használja, de az sem kizárt, hogy az ő szótárában nem csak a "szerencse", de a "gigantikus mázli" című szó is megtalálható. :P Ha már rám nem jellemző módon belekezdtem a szőrszálak hasogatásába: lassan vicc kategóriába megy át a B1-esek degradálása. Nyilván nem mesterlövészek, de 12 harcidroid találjon már el egy pár méterre haladó, nem éppen apró lőfelületet képező csapatot.

 

A robbanás nem mellesleg baromi látványos volt, de a hanghatás sem utolsó. :clap: A Carida-rendszer behozatala újabb remek EU-s tisztelgés (vagy nyúlás, kinek hogy szebb), öröm volt mozgóképen látni a majdani birodalmi kiképzőközpontnak otthont adó csillagrendszert. De a köztársasági állomás is remek látványt nyújtott. A kullancsdroidok behozatala jó ötlet volt, öröm látni, ahogy lépésről lépésre közeledünk az Ep3-hoz. Kár, hogy R2 itt még nem volt tisztában vele, hogy a "szemükre" kell célozni, szerencsére odafigyeltek erre az apróságra a készítők. Ugyanakkor nagyon frappánsan oldotta meg a kullancs-problémát a kis mech. Gascon "ez csapda" utalása is jó volt, nem semmi, ahogy be tud pánikolni a fickó, majd pár pillanat múlva hideg fejjel hozza a döntéseket. Tarkin rövid feltűnése is üde színfolt volt (gyorsan emelkedik a ranglétrán), ugyanakkor Yularen mellőzése érthetetlen. Eleve rég szerepelt, kiváló alkalom lett volna bemutatni, hogy még mindig a Köztársasági Flotta jelentős személyisége. Kenobitól megszoktam a frappáns beszólásokat, de ez a mostani váratlanul ért... :D A múltrészbeli aggályomra is választ kaptam, miszerint immár birodalmi kézen volt a Venator. Azt meg kell hagyni, nem gyenge mutatvány lett volna a szakadárok részéről a terv kivitelezése, komoly érvágást okoztak volna vele a Köztársaságnak.

 

Lényeg a lényeg: egyáltalán nem volt rossz sztoriszál, akadtak különösen jó pillanatai, de az ifjoncok történetét nem veri nálam. Mindezzel együtt nincs oka szégyenkezésre egyik szálnak sem, hiszen nem nyerheti el minden egyes epizód maradéktalanul a tetszésem. Kíváncsian tekintek a jövőre... egy méltán sejthető szál várakozásának izgalma gyakorlatilag elnyomja a következő történetét. Pedig aki olvasta mi lesz (mint én :angry: ), az tudja, hogy finoman szólva is lehengerlő és nagyszabású történet elé nézünk.

Link to comment
Share on other sites

...A 11. és 12. résszel ellentétben, a karakterek helyett inkább az akció és látvány felé vitték a sztorit (amivel épp úgy semmi problémám, mint a filozofálgatós részekkel), így a 10. részbeli metódust idézték fel. Gascon a BZ áldozata utáni apró kis megemlékezésében szépen összegezte a szál lényegét: a kitartást, elszántságot, reménytelenség leküzdését, csapatmunka fontosságát, valamint újfent rávilágított, mennyire vékony tud lenni a határvonal élőlény / droid között, ami a TCW egyik visszatérő témája a klónkérdéssel párhuzamosan. De ez mindenképp pozitívum, hiszen a TCW úgy érvényesül igazán, hogy profi módon egészíti ki, tágítja a filmekben megismert univerzumot és olyan kérdésekkel foglalkozik, amikre ott minimális játékidő állt rendelkezésre. Ilyen a tudat és személyiség meghatározásának dolga is....

Nagyszerű írás Sky! Azért is szeretem olvasni őket mert remekül látod az összefüggéseket (mint ahogy fentebb ki is emeltem a kedvencemet), és pontosan tudod miről akar szólni a sorozat. A szellemiségéről nem is beszélve. Bravo! :clap:

 

Ody: 6:20-nál volt, de végülis a méretre érti és nem hiszem, hogy magára a hajóra utalt, még ha a kettő eléggé össze is forrt a köztudatban. :)

És tényleg. :) Szerintem bagatell. Ráadásul a kifejezés már jóval a hajó előtt létezett. :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information