Jump to content

1x08 - Gathering Forces


Ody Mandrell

Recommended Posts

8. rész - Gathering Forces / Erőgyűjtés

 

epguider107.jpg

 

Írta: Greg Weisman

Rendezte: Steward Lee

 

Helyszín: Fort Anaxes, Lothal

 

Szereplők:

Kanan Jarrus - Freddie Prinze Jr.

Ezra Bridger - Taylor Gray

Garazeb Orellios - Steve Blum

Hera Syndulla - Vanessa Marshall

Sabine Wren - Tiya Sircar

Inkvizítor - Jason Isaacs

Tseebo - Peter MacNicol

Kassius Konstantine admirális - Dee Bradley Baker

C1-10P

 

Történet

A Ghost legénysége menekülni kénszerül a Lothalról, miközben a helyi birodalmi erők, köztük maga az Inkvizítor próbálja megállítani őket. A lázadóknak minden tudásukra és ravaszságukra szüksége van ahhoz, hogy lerázzák üldözőiket és biztonságba juttassák Tseebot, aki nem csak a Birodalom legféltettebb titkaival van tisztában, de azt is tudja, hogy mi lett a sorsa Ezra szüleinek.

 

Rebels Recon

 

Érdekességek

- Az XX-23 S nyomkövető technikai részletei először a West And Games gondozásában 1991 -ben megjelent, a Rebel Field Guide című szerepjáték könyvben szerepeltek.

- A fantom törzsén látható tarajos Allied Van Lines figura megtalálható az ILM vizuális effektekhez épített Millenium Falcon -jának pilótafülkéjén is. Az 54 -es szám pedig a sorozaton dolgozó művész, Amy Beth Christenson lakhelyének, Kansas -nek a körzetszáma.

- Az epizódban először láthatjuk Ezra kifestett kadét sisakját, mely természetesen Sabine műve.

- A Phantom -nak hiperhajtómű híján extrém veszélyes műveletet jelentett lekapcsolódni az anyahajóról és ezáltal kiesni a hipertérből.

- Kassius Konstatine csillagrombolójának neve: Relentless.

- Először láthatunk Sentinel osztályú siklót a sorozatban, amit eredetileg a Special Edition -hoz terveztek.

- A blokádtörő nem a 1x02 Droids in Distress -ben látott Tantive IV.

- Az Ezra által megidézett hatalmas fyrnock elnevezése egyszerűen csak "Fyrnock Mama".

 

Concept Art galéria

 

1.jpg

Kassius Constatine teljes karakter dizájnja

 

2.jpg

Birodalmi astromech droid illusztráció

 

3.jpg

Rohamosztagos karakter illusztráció

 

4.jpg

A Bridger család portréja

 

5.jpg

Fáklya illusztráció

 

6.jpg

A Ghost Birodalmi nyomkövetővel ellátott hologramja

 

7.jpg

Fort Anaxes külső képe

 

8.jpg

A sérült Fort Anaxes külső képe

 

9.jpg

Fort Anaxes és az ott látható törmelékek részletei

 

10.jpg

A sérült Birodalmi sikló illusztrációja

 

11.jpg

Tantive IV illusztráció

 

12.jpg

Tantive IV leszállótalpak és a hajtóművek

 

13.jpg

A Tantive IV alsó nézetből

 

14.jpg

Tantive IV illusztráció

 

 

Pár kitétel.

 

1. A letöltéssel kapcsolatban itt, a felirattal kapcsolatban pedig itt találsz információt. Ezt a topikot ne ezekre használd.

2. Amennyire az lehetséges próbálj meg az adott rész keretei között maradni.

3. A történet elemeit ne rakd spoiler gomb mögé. Itt az epizód konkrét történéseit tárgyaljuk ki.

4. Csak akkor szólj hozzá a témához, ha már láttad az aktuális részt.

5. Tartsd be a fórumszabályzatban leírtakat.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ha ezt így fokozzák tovább, a Rebels lemossa a filmeket. :)

Nézzük csak, megjelent a Sentinel osztály - a filmben láthattuk két pillanat erejéig -, mellette - ha minden igaz - az ep3-ból a Sundered Heart, mint a Fulcrum hajója. Bár nem olvasgattam a másik topicban a spoileres fejtegetéseket az ismeretlen mgbízó kilétével kapcsolatban, azt hisze elég valószínűsíthető ezután, hogy az illető egy Organa, Bail vagy Leia. Már ha ez tényleg a Sundered Heart, mert a modellje az sajnos egy alap CR90-es korvett, amilyen a Tantive IV, nem egy módosított típus, mint az ep3-ban látott változat. Szóval akár egy másik CR90-es is lehet. De azért a kék festés gyanús, ha az ember korelliai korvetten látja, átalakítani meg nem lehet nehéz. :)

Ami a tartalmi részét illeti az epizódnak. A Birodalom e sorozatban még nem volt ilyen fenyegető, sőt, kicsit talán még a filmeket is túlszárnyalták egy-egy momentum erejéig. Például amikor végre rájöttek, hogy egy csillagrombolón nem csak négy TIE vadászgép van, hanem hangyányit több. Ilyet a filmekben is csak az ep6 végén láttunk. Le is amortizálták szegény Choppert, a Ghost is majdnem tényleg szellem lett. Tessék, itt van a "nem könnyen szöktek meg" rész, lehet örülni. És most a rohamoszik sem balfütyiskedtek, bár a szörnyikék azért megritkították soraikat, maradtak talpon elegen és szörnyet is lőttek ki eleget. De az igazi fenyegetés az Inkvizítor volt. Mennyi ideig is bírta ellene Kanan? Vagy harminc másodpercig? Azért ez nagyon durva. Ha ennyit bír Inkvii bá ellen, Vadernek a kardját sem kell elővennie majd, meglegyinti a kezét, és Kanan holtan esik össze.

Ami pedig Ezrát illeti, én kezdek aggódni, hogy ez a fiú a végén kiköt a Sötét Oldalon... Vagy egy hullazsákban. Most látható talán igazán, hogy Kanan nem jó tanárnak. Szerintem a Sötét Oldal témáját eddig totálisan kerülte, és most Ezra nem csak szembekerült vele, hanem használta is. És az Inkvizítor képét elnézve, nem is visszafogottan, hanem keményen belemarkolt. Ha Kanan nem szedi össze magát, mint tanár, akkor cseszhetik a tedd vagy ne tedd dolgot, mindketten buknak. Amúgy szerintem Kanan megijedt Ezrától. Eddig is tartott a mesterkedéstől, de nekem olyan érzésem volt a végén, hogy Kanan most tényleg megijedt a feladattól és a fiútól. Az, ahogy Herát is félrehívta beszélni, nagyon ezt sugallta.

Érdekesnek ígérkezik még Ezra szüleinek sorsa, ez szerintem amúgy a következő részben már terítékre kerül, hiszen Hera már most szólni akart. Persze függhet még a dolog attól, mit mond neki Kanan. Tetszetős Sabine gondoskodása is a fiú szerint, valószínűleg az elvesztett szülők lesznek az a kapcsolódási pont, amin át a két fiatal megérti egymást, közelebb kerülhet egymáshoz.

Az viszont egyre biztosabbnak látszik, hogy az évad vége sötét lesz. Legalábbis a kezdeti kalandot egyre komorabb dolgok váltják fel. A Rise of the Old Masters csak óta durvulnak a dolgok, és ez a folyamat szerintem most már nem fog visszafordulni. Ki tudja, mi derül ki Ezra szüleiről, mit hoz a fiúnak az Erő (Sötét Oldala), mi lesz Kanannal, ha még az Inkvizítorhoz is kevés, aki meg már a mesterét, vagyis Darth Vadert emlegeti.

Link to comment
Share on other sites

Az Inkvizítor fénykard párbaj stílusa egyszerűen fenomenális. Olyan elegáns, olyan arisztokrata, ami halálos és kegyetlen. Nagyon jól ki van találva az egész karakter.

Mindig dob egy epizód hangulatán, ha megjelenik.

Kanan-ak még sok spenótot kell ennie, hogy legyőzze őt.

Eddig én sem panaszkodom, a történet eddig nagyon jó irányban halad.

Link to comment
Share on other sites

Vigyorogva élveztem az epizódot. Nagyon jó kezekben van Rebels.

Egyes megoldásaik költséghatékonynak tűnnek, gondolok itt főleg az ismétlődő helyszínekre és itt is megvádoltam őket ezzel, de nem tartott sokáig, mert zseniálisan használták fel a korábbi helyszínt és lényeket.

Tipikusan olyannak tűntek, hogy egy kalandra jók voltak, de nem. Nagyszerűen és logikusan épültek újra a történetbe. Kézenfekfő csapda potenciál volt, kér lett volna kihagyniuk "Lidércéknek".

Szerintem jó páros lesz Ezra és Kanan, fel fognak nőni egymáshoz, csak nehezek a kezdetek. Ha jól tudom Obi-wan is használta a sötét oldalt Maul ellen Qui-Gon után és őt sem kellett később félteni, szóval ne féltsd ezrát Dzséjt. ;) Egyébként "reális" volt a kardpárbaj, mármint, hogy ki meddig bírja az Inkvizítor ellen.

Nagyon tetszett még a szökés; nem egy szokásos Ventress/Grievous megfutamodás volt. Maga lények használata és a jelenet, mikor Ezra végre kinyult az erőért és ott ültek a "kutyusok", hidegrázós volt.

Egye fene pontozok is: 10/10 :D

 

Ja és Riddick nem tudom lesz-e szünet, kár lenne, asszem egyelőre csak mi gondoljuk. Sehol egy Insider?

Link to comment
Share on other sites

Ha jól tudom Obi-wan is használta a sötét oldalt Maul ellen Qui-Gon után

Obi-Wan zaklatott volt és valóban úgy támadott Darth Maulra, ahogy nem szabadna Jedinek, de azért van egy icipici különbség Obi-Wan és Ezra között: Kenobi egy gyerekkorától fogva Jedinek nevelt, a lovaggá ütés kapujában álló férfi volt, amikor egy pillanatra eluralkodott rajta a düh, és ezt tudta kezelni. Ezra egy 15 éves gyerek, akit csak pár hónapja tanítanak Jedinek és nagy valószínűséggel még azt sem igazán tudja, mi az a Sötét Oldal. És emiatt is itt nagyon keményen gyűlölettel és félelemmel nyúlt olyan Erőkhöz, amit már fizikálisan sem tudott elviselni. Kanan nem véletlen kiált rá, hogy ne csinálja. Igenis félteni kell, mert Ezra most használt olyan képességeket, amiket Anakin Darth Vaderé válásának kapujában csinált. Kanan pedig láthatóan semmit sem tud ezzel kezdeni, sőt, szerintem megijedt Ezrától.

Link to comment
Share on other sites

Most megnéztem még egyszer az epizódot, immár HD minőségben, és azt kell mondjam, hogy minden spórolás, ami eddig volt a Rebelsben, valószínűleg erre a részre volt fenntartva. Mert most viszont minden eddig megtakarított centet beleinvesztáltak az epizódba. A látvány valami hihetetlenül pazar, és nem csak úgy magukban. A fénysebességre ugrás úgy, hogy a csillagok mellett még két csillagromboló is látszik, új színt vitt ebbe az "unalomig" ismert effektbe, amit rögvest tetéztek azzal, hogy a Phantom kiesik (kiesik? kivágódik!) a hipertérből.

De a legjobb mégsem ez, hanem az utolsó összecsapás. Az valami hihetetlenül frankón megrendezett jelenetsor. Kezdődik azzal, ahogy a Sentinel leszáll, felsorakoznak a rohamosztagosok, méltóságteljesen lesétál a rámpán az Inkvizítor (ilyen hanyag eleganciája még Dookunak sem volt). Az egész jelenet önmagában fenyegető. Aztán jön a kutatás és a kopp. A két Jedi csak térdel, csendben, nyugiban, mellettük meg a kis házi kedvencek. De a dolog nem vált át hirtelen hősiességbe, épp ellenkezőleg, ugyan a fyrnockok lefoglalják a rohamosztagosokat, az Inkvizítort inkább csak mulattatja a két Jedi próbálkozása. Aztán jön a párbaj Kanan és az Inkvizítor között, amely megint gyorsan véget ér, Kanan kiütésével. Ezra megy segíteni mesterének, kézbe veszi annak kardját, de ahelyett, hogy láthatnánk egy újabb párbajt, az Inkvizítor csak kikapja a kölyök kezéből a fegyvert. Ez a jelenet nagyon mellbevágó azután, hogy például Ahsoka játszi könnyedséggel vette fel a kesztyűt Asajj-jal szemben, pedig ahogy láthattuk, a csaj sem volt piskóta az Erőben. Utána meg simán félrelöki Ezrát, sőt, majdnem a mélybe taszítja.

Egyszerűen Ezra olyan gyorsan fejlődik, hogy ezzel Kanan nem tud lépést tartani, és olyan veszélyekbe keverik bele a fiút, amikre Kanan még csak meg sem kísérelte felkészíteni. Se fénykardja, se képessége arra, hogy kivédjen egyszerű Erőtámadásokat. Hány Jedit vagy padawant láttunk eddig, akik kezéből csak úgy kikapták egy párbaj előtt a kardot? Eleve,, mi az, hogy Ezrának még nincs saját kardja? Lehet, hogy Kanan a tradicionális utat akarja követni - ami röhej -, de azért na, miután a Stygeonon összefutottak az Inkvizítorral, egy fénykardot forgató, Sötét Oldalt használó, kifejezetten rájuk vadászó alakkal, nem ártott volna erre felkészíteni. És mije van Ezrának? Egy fénycsúzlija, amivel még egy rohamosztagosban sem tud kárt tenni.

De vissza az epizódra, az valami fenomenális képi kompozíció, ahogy az Inkvizítor darálja a szövegét Ezrának, az arcán pedig a vörös és a kék fénykard pengéje tükröződik. Mintha csak Ezra vívódása a Világos és a Sötét Oldal között manifesztálódna ezzel a fénnyel, miközben szó szerint a szakadék fölött egyensúlyoz. Ez egy olyan szimbolikus kép így együtt, amilyenekkel az ep1-2-3 előszeretettel operált. És aztán az Erő elszabadul. Ezt korábban nem vettem észre a rossz minőség miatt, de iszonyú hangulatos, ahogy pár pillanattal Ezra kitörése előtt elkezdenek felemelkedni a kisebb kavicsok a földről, és nem csak a közelében, tőle távol ugyanúgy. Aztán a kitörés pillanata, ahogy Ezra felpillant, hát komolyan azt hittem, hogy a szeme besárgul. Nem csoda, hogy az Inkvizítor is megtorpant - pedig ő maga biztatta arra, amit Ezra elért.

És ezúttal is megmutatkozott, hogy Ezra micsoda Erők birtokában van. Kíváncsi vagyok, hogy mi lehet ennek az oka. Pár hónapos képzés után - de már a képzése megkezdése előtt is - olyan Erőket tud elszabadítani, amiket Anakin csak már képzett Jediként/Sith-ként tudott, Luke-ot meg sosem láttunk. Szerintem nem túlzás azt állítani, hogy Ezra legalább olyan Erős lesz, ha rendesen kiképzik Jedinek, mint Yoda vagy Sidious.

Link to comment
Share on other sites

Én is lenyomtam másodszor is. Nagyon nagy rész. Két apróságot említenék meg;

Ezra úgytűnik rávette Sabine-t hogy fessen ki neki egy sisakot. Elsőre nem tulajdonítottam neki jelentőséget..

A másik, hogy az oké, hogy nem nagyon tetszik a kezdeti bevillanó Logó és a csinnadratta.

Mást mondok; A végén még rosszabb...Olyan hangulatosan és hangulatos zenével ér véget az epizód!

Semmi keresnivalója a harsonaszónak és a bevillanó logónak ott..

Már nem először jut eszembe az Üvegtigris egy jelenete, mikor a büfékocsiba szorulnak meztelenül..

Cingár kérdezi, afféle mentőötletként, hogy fújjon-e egy erőset(-merthogy szaxofonos)?

Válasz: "NEM!" :D

Kiner-nek is ezt javasolnám. Ne fújjon erőset, ha nem illik oda. Számomra zavaró..

Link to comment
Share on other sites

Kinernek ahhoz vajmi kevés köze van, hogyan vágják össze az epizódokat. Ő megcsinálta a fanfárt úgy, ahogy tőle kérték. Az, hogy ezt hogyan használják fel az epizódokban (rosszul), az már nem rajta múlik.

Ebben lehet valami. Akkor a készítőknek szól a dorgálás, mert amúgy Kiner zenéjével nagyon elégedett vagyok. Maga a rész zenéje is zseniális, de a logo és a kísérője a: "TÁÁÁ-TÁ-DÁRÁRÁTTAAAA" bután hat mindig így használva egy ilyen jól befejezett rész végén.

Edited by csoli1138
Link to comment
Share on other sites

Ez a rész magasan Ezra epizódja volt. Az jutott eszembe, hogy ez a fiú túl erős ahhoz, hogy a filmekben ne szerepeljen(már pedig nem szerepel és valszeg nem is fog). Egyszerűen nem találok szavakat arra, hogy mennyire képes meglepni minden résszel, hogy újabb szinten mutatkozik meg az erőre való fogékonysága. Le kell szögeznem nekem ez bejön, és bár mindig eszembe jut, hogy Luke mennyivel lassabban tanult meg élni az erejével, holott a kiválasztott fia, ez a dolog abszolút nem zavaró. Úgy gondolom sokat számít ki milyen életet élt amíg nem találkozott az erővel. Luke-nak Yoda ki is emeli, hogy el kell felejtenie amit eddig hitt, ezzel szemben Ezra már az elejétől fogva hisz abban, hogy lehetséges mindez talán csak apróbb kétségei vannak. És ugye ő egyedül élt mindig magára hagyatkozva, több mindent megtapasztalt az igazi kihívásokból, olyan életet élt ahol mindig szükséges, hogy valami nagyot alkosson különben nem marad életben, egy derék zsivány volt, és az ilyenekben ha megvan a hit az erő iránt könnyebben képesek alkalmazni, na meg persze a potenciál sem elhanyagolható. Luke ezzel szemben egy olyan életet élt ahol tiltva volt minden "világmegváltó őrültségtől" ő kénytelen volt szürkeségben élni, talán még a jedikről sem hallott korábban, ha már abban a hitben élt, hogy az apja egy navigátor volt. És persze az is jó, hogy láthatjuk nem csak a kiválasztott vérvonalába lehet valaki kiemelkedő tehetség. Na de kissé elkalandoztam elnézést.

 

Maga az epizód megint emelte a sorozat színvonalát amin már meg sem lepődöm. Amikor a csillagrombolók a Ghost-al szembe repülnek, megint egy ep4 képi utalás volt, amikor a Falcon elhagyja a Tatooine-t, ugyanez a képi beállítás van, szeretem az ilyen apróságokat. Ezra állapota már a menekülés közben átmegy abba az állapotba ami az egész részt meghatározza és ami a végén bontakozik ki igazán. Tseebo-t hibáztatja amiért a szüleit elhurcolta a birodalom és számon kéri rajta, hogy nem mentette meg őket. Sosem láttuk még ennyire dühösneka fiút, itt emlékeztetett Anakinra amikor Obi-want okolja az anyja haláláért dühében. Közben felfedezik a nyomkövetőt a hajón, így Kanan és Ezra leválnak a Phantommal fénysebesség közben, hogy eltereljék a figyelmet a Ghost-ról és így Tseebo-t eljuttathatják Fulcrumhoz, akinek a kilétére ugyan nem derült fény, de nagyon valószínűnek tűnik, hogy Organa lehet az.

 

A hely ahol Kanan és Ezra kikötnek hihetetlenül hangulatos. Itt folytatódik, jobban mondva kitejesedik az előző rész eleji tanítás. Itt szerintem Kanan jól megfogta a lényeget. Ezra nem a lényektől félt akik megakarták támadni, egy mélyebb aggodalom volt benne Tseebo miatt. EZ a jelenet filmbe illő volt, ahogy a fiú felismerte ezt és kimondta, hogy megbocsájt a rodiainak, ezután pedig láttuk ahogy Tseebo magához tér, annyira erős volt Ezra kitörése, hogy még ő is megérezte. A szülők sorsa úgy érzem innentől majdnem minden részben visszatérő elem lesz míg meg nem tudjuk mi is történt valójában.

 

És akkor megérkezett a birodalmi rohamosztag az Inkvizítor vezetésével. A szörnyeket Kananék még rájuk tudták úszítani, de az Inkvizítort ez nem tarthatta vissza. Tetszik a karakter nyugodt arroganciája, nem kérked úgy az erejével mint Grievous(aki erre rendszeresen rá is fázott), de tisztában van azzal mennyivel felette áll a két ellenfelének. Kanant ismét könnyedén legyőzte, a jedi már a sugárvetős trükköt is megpróbálta bevetni, nem túl elegáns módon, de mint egy gyenge kezdőt úgy fegyverezte le őt ellenfele. Kíváncsi leszek mikor hoznak be egy erősebb jedit a történetbe akivel nem bír az Inkvizítor, mert az nem tenne jót a karakternek, ha a nála sokkal rosszabbul vívó Kanant képtelen lenne megölni. Én mondjuk Quinlan Vost eltudnám képzelni erre a szerepre erős jedi mester aki a sorozatba is illene. Ahsoka szerintem semmivel sem lenne nagyobb kihívója az Inkvizítornak mint Kanan, persze az ő behozatala nem emiatt lenne jó, habár ketten együtt felvehetnék vele a harcot.

 

És akkor elérkeztünk az epizód csúcspontjához. Ezra vs Inkvizítor. Várható még is meglepő volt ahogy Ezra felkapja mestere fénykardját és szembefordul az Inkvizítorral, mire utóbbi nem izzasztotta magát, hanem az erővel magához ragadta a fegyvert majd kis híján a szakadékba taszította Ezrát. Nagyon hatásos jelenet sorok következtek ezután mikor ahogy az Inkvizítor a sötét oldalról beszél és arról miképp végzik majd a barátai, igazi lelki terrort gyakorol a fiúra, aki dühében összeszedi magát és már a sötét oldalt használva teljesen önkívületi állapotban egy óriás szörnyet hív elő és küldi az Inkvizítorra. Még a kövek is beleremegnek Ezra kitörő dühébe, amely olyan nagy, hogy a fiú végül el is ájul. Ezen esményeknek köszönhetően viszont Kanannak sikerül megmentenie magát és tanítványát is. Ezen jelenetsoroknál nyilvánult meg, hogy Kanan bizony nagyot hibázott amiért soha nem beszélt a fiúnak a sötét oldalról és annak veszélyeiről. Talán ő maga sincs tisztában azzal, mennyire veszélyes is ez.

 

Az Inkvizítor vívó stílusára is kitérnék egy kicsit. Ötvözi Maul látványos és erős stílusát Dooku eleganciájával, noha nincs olyan szinten mint a két sith. Nagyon kíváncsi vagyok mit kezd majd egy erősebb ellenféllel. Az utolsó mondatában a mesterét említette. Ez azt sugallja, hamarosan Vader is felbukkan, talán nem véletlenül időzítették ekkorra a szünetet, hogy a visszatéréskor egy Vaderrel megerősödött résszel csapjanak oda. Bár az érdekes lesz, hogy miként boldogulnak majd vele hőseink.

Link to comment
Share on other sites

Látom, nem csak én érzem úgy, hogy Kanan elbatyta Ezra nevelését. :D Nagyon össze kell kapnia magát ezután, ha nem akarja, hogy Ezra a Sötét Oldalon vagy a sírban végezze.

Az, ahogy a szörnykirály előmászik a sötét, forrongó mélységből, szintén egy gyönyörű metafora az Ezrából előtörő sötét szörnyetegre.

Link to comment
Share on other sites

Látom, nem csak én érzem úgy, hogy Kanan elbatyta Ezra nevelését. :D

Van egy olyan érzésem, hogy ezt a részt látva az egyetértők tábora eléggé fel fog duzzadni.

Egyébként kíváncsi vagyok megtudjuk-e hogy Kanan mit akart beszélni Herával a film végén. Tényleg nagyon úgy tűnik, hogy Kanan is megijedt attól, amit "teremtett".

Link to comment
Share on other sites

A Rebels ezzel az epizóddal végképp átvitte nálam a lécet. Eddig is rendben lévőnek tartottam, általában az okés - tök jó tengelyen mozgott. Ez a rész viszont döbbenetesen jó volt: a látvány, a forgatókönyv, a vágás, a zene (!) - és valóban, mintha már a pénzzel sem spóroltak volna. Csak így tovább!

Link to comment
Share on other sites

A Rebels ezzel az epizóddal végképp átvitte nálam a lécet. Eddig is rendben lévőnek tartottam, általában az okés - tök jó tengelyen mozgott. Ez a rész viszont döbbenetesen jó volt: a látvány, a forgatókönyv, a vágás, a zene (!) - és valóban, mintha már a pénzzel sem spóroltak volna. Csak így tovább!

 

Esetleg nem ihletett meg egy jóféle háttérképre, mint anno a tcw? Naaa! csak egyeeeet..lééégyszíííí.. ;)

Link to comment
Share on other sites

Ez a rész valami olyan szinten zseniális, hogy nehéz szavakat találni rá. A legkomolyabb epizód, ami elég sötét dolgokat vetít előre. Kanan -t továbbra se írnám le, de azért itt most árnyalódott a kép. Nem is kicsit. Bővebben majd holnap.

Közben beárnyékolta a Rebelst a trailer? :D

Link to comment
Share on other sites

Nem tudtam mit várjak az epizódtól főleg annak fényében, ami az előző részben történt. Sok ajtó maradt nyitva és nem tudtam melyiken lépünk be. Annyi szent, hogy nem kellett csalódnom. Talán csak kicsit a saját teóriámban, amit most már nem védenék olyan hevesen. Nem állom meg, hogy ne említsem meg azt a tényt, hogy vitázni a Kanan – Ezra kapcsolatról elég nehéz olyasvalakivel, aki még nem látta ezt a részt. Itt persze az előző rész topikjára célzok, ahol egyértelműen belejátszottak az itt látott dolgok, pl. Dzséjt –nél. Átérzem a helyzetét. :D Nem tudom elhinni, hogy ezeket az eseményeket figyelmen kívül hagyta. Így viszont mindenkinek igaza volt a saját nézőpontjából nézve…

 

Anno azt mondtam, hogy Kanan igenis megtesz minden tőle telhetőt, és hogy a sötét oldallal nem igazán kell foglalkoznia. Tévedtem! Maga Kanan mondja ki az epizód végén, hogy nem megfelelően készítette fel Ezrát erre az erőpróbára. Itt megbizonyosodtunk róla, hogy bizony nagyon fontos lett volna pár ilyen óra is. Kiderült mennyire veszélyes ez az egész tanoda, egyszerűen azért mert Ezra nagyon erős. Gondoljunk csak bele. Pár résszel korábban még egy csészét se tudott felemelni, most meg a fyrnock mamát küldi harcba a sötét oldal által! Micsoda fejlődés ez pár hét, hónap alatt? Valami van ebben a fiúban. És a baj az, hogy erre az Inkvizítor is felfigyelt. Ráadásul már ő maga mondja, hogy erős benne a sötét oldal. Ami még nagyon tetszik, az az érzelmi töltet. Nem tudom miért, de szegény Tseebo –t annyira sajnáltam megint, hogy még magam is meglepődtem. Az Ezra -val való beszélgetése szívszorító. Itt szó szerint éreztem a drámát. Aztán amikor Ezra végre leveti magáról a belső pajzsait és az Erőn keresztül bocsát meg régi barátjának, az valami olyan unikális dolog, ami nem hogy egy animációs sorozatban, de egy mozifilmben is simán megállná a helyét! A lényeg, hogy együtt tudok érezni a szereplőkkel: ha kell sajnálom őket, ha kell izgulok értük. Abszolút nem hagynak hidegen, pedig csak hét(nyolc) részen vagyunk túl. Férfiasan bevallom ezt a szintet a TCW csak évadokkal később tudta elérni nálam. Itt már eleve úgy indulunk, hogy mindenki „veszélyben” van. Senkinek sincs kőbe vésett sorsa, bárki meghallhat. Ennek fényében aggódtam is szegény Tseebo miatt, de hála égnek jól végződött a kalandja. :)

 

Ezra és Kanan utazása is megér egy misét. Eleve az, hogy Kanan bevitte a fiút egy olyan ellenséges helyre, mint a fyrnock fészek elég meglepő. De ha ez nem lett volna elég, még azt is elvárta tőle, hogy „megszelídítse” a bestiákat. Ez végül is sikerült neki, így az előző részben látott tanítás lényegében sikerrel járt. Az nagy jelenet volt, amikor a két Jedivel szemben, mint megszelídített kiscicák, úgy ültek a szörnyek. És ahogy pislogtak. :D Oltári volt! Eddig a pontig lényegében nem is volt semmi baj. A baj az Inkvizítor feltűnésével kezdődött. Már eleve a belépője is akkora feeling volt, hogy kiakasztotta a barométert. Az egész birodalmi fellépés tiszteletet parancsoló. Már eddig is észrevettem, hogy amikor az Inkvizítor megjelenik, akkor ott bizony megemelkedik a hatékonyság. Nincs bénázás, mintha mindenki plusz erőt kapna tőle. Ez nagyon tetszik. Gyönyörűen fel van építve a karakter. Fájó látni, hogy harctudásban annyira felette áll Kanan –nak, hogy ihaj. Mindig egy kézzel küzd ellene, ezzel is lenézve a Jedit. De még így is simán lenyomja. Ráadásul a szövege, amit mellé nyom. Besz*rás. Mind szava betalál, de keményen. Egyértelműen az volt a rész csúcspontja, amikor Ezra használta a sötét oldalt. Az, ahogy előhívta a fyrnock mamát, még az Inkvizítort is hátrálásra kényszerítette néhány másodpercig. Itt megint ki kell emelni, mennyire remekül sikerült ábrázolni a sötét oldal hatását Ezra -ra. Elájul a hatalmas Erőhasználattól, később nem is emlékszik rá! De a sokk hatás kitart az epizód végéig, hiszen onnantól kezdve Ezra csak szédeleg. Iszonyat nagy hatást gyakorolt rá ez a kontrolálatlan dühkitörés. Lényegében itt látszott meg az, mennyire veszélyes játékot űz Kanan a gyerekkel. Nagy hiba volt nem beavatni őt a sötét oldal veszélyeibe. Persze utólag könnyen okoskodik az ember. Eddig én is azon az állásponton voltam, hogy ráérnek még erre. De nem! Nem érnek rá. Ezra miatt. Túl erős a fiú, nincs idő totojázni. És amit elkezdtek azt most már nem lehet félbehagyni, mert ki tudja, mi lenne egy elkallódott tehetségből?

 

A rész többi szelete is tele volt érdekességgel. Nagyon ügyesen fűzték tovább a szálakat. Hera immár tudja mi lett Ezra szüleivel, és számomra az a tény, hogy egyből közölni akarja a fiúval a dolgokat, előrevetíti azt a tényt, hogy életben vannak. A másik pedig Fulcrum feltűnése, aki meglepő módon egy Koréliai korvettel érkezik. Véleményem szerint ettől még simán lehet Ahsoka az illető, sőt nagyon valószínű. A hang eltorzítása biztosan egy nőt takar. Felmerült Leia neve, de az ő esetében ott hibádzik a dolog, hogy miért akciózna egyedül egy 15 éves kislány? Ráadásul álnéven? :) Arra ott a faterja.

 

Az epizód vége egy kicsit enyhíti a felépített feszültséget, de csak egy kicsit. Ezra –ban ott a vágyakozás, és ha véletlen kiderülne, hogy a szülei élnek, nincs az az Isten és ember, aki vissza tudná tartani őt attól, hogy a kiszabadításukra induljon. Éppen ezért is lennék kíváncsi Kanan és Hera beszélgetésére. Új helyzet van, mint két oldalról.

Link to comment
Share on other sites

Gondoltam rá, hogy Ezra fogékonysága a Sötét Oldalhoz előbb-utóbb markánsan megjelenik majd, hiszen az eddigi Erővel kapcsolatos megnyilvánulásai belső feszültségeket mutattak, türelmetlenséggel, bizalmatlansággal, amely az életét tekintve teljesen érthető is, és amelyet az esetek többségében jól palástolt a lazaságával. De itt most kiderült, hogy a srác fél saját magától, az érzéseitől, a dühétől, mintha ösztönösen érezte volna mindig is, hogy nem engedheti szabadjára, ami benne van. Egészen mostanáig nagyjából uralkodott is magán, de ez a próba mindent kihozott belőle.

 

Kanan amennyire jót akart azzal, hogy önmaga megnyitására biztatta, akkora veszélynek tette ki mindkettőjüket. Kétlem, hogy tudta volna, mit jelent majd harcolni az Inkvizítorral, aki Ezra Sötét Oldala nélkül mindkettőjüket megette volna reggelire minden különösebb erőfeszítés nélkül. Felelőtlen volt, alábecsülte az Inkvizítor erejét, csakúgy, mint Ezráét is, a sajátját pedig vélhetően túlbecsülte. Én is amellett foglaltam állást korábban, hogy kár őt szidni amiatt, hogy nem harcolni tanítja Ezrát, hanem épp ellenkezőleg, a békés együttélés titkaira, hogy hogyan tudja a körülötte lévő világ teremtményeit magával közös hullámhosszra állítani, mert ez az első lépés egy ifjú padawan-nak, de most kiderült, hogy ez hiba volt. Megjegyzem, hogy másrészről viszont hál' Istennek, hogy most már kiderült, mert innentől kezdve már nincs idő és hely tétovázásra, meg kell tanítani neki (amennyire egy ilyen botcsinálta mestertől telik, mert jobb nincs), hogy uralkodjon magán.

 

Az egész epizód csodásan ábrázolta ezt a próbatételt. Kiemelkedően jó volt a zene, az Inkvizítorról üvöltött, hogy milyen veszélyes, és döbbenet, de Ezráról is üvöltött ugyanez. Aki 15 évesen képes erre, az nagyon Erős - bár ezt talán sejthettük volna, tekintve, hogy 8 éve egydól gondoskodik magáról minden probléma nélkül. Csak Kanan-nal kapcsolatban sajnálom kicsit, hogy kiderült, ő viszont nem olyan nagy szám, ha komoly ellenféllel kerül szembe. :( Kallus ügynök az ő szintje egyelőre. Nehéz elképzelni, hogy mit fog kezdeni Ezrával ezek után.

 

Nagyon kíváncsi vagyok, mi derült ki Ezra szüleiről, és hogyan befolyásolja majd ez az információ az események alakulását. Sajnos én nem számítok arra, hogy élnek, és ez semmi jót nem jelent majd a továbbiakra nézve. :(

Link to comment
Share on other sites

Jó gondlatok Pildi. Talán az én korábbi Kanan "felmentésem" abból fakadt, hogy jónak akartam látni. Hisz mégis csak ő a főszereplő, így nem lehet rossz vagy kevésbé jó. :) De itt most végképp láthattuk, hogy Kanan bizony nem egy nagy szám. :( Egyébként nagyon jól van megírva a karakter abból a szempontból is, hogy nem kreáltak egy über-táp harcost aki mindekit lenyom. ehelyett kaptunk egy nagyra nőtt padawant, teli hiányos ismeretekkel. Ettől lesz olyan érdekes.

Edited by Ody Mandrell
Link to comment
Share on other sites

Jó gondlatok Pildi. Talán az én korábbi Kanan "felmentésem" abból fakadt, hogy jónak akartam látni. Hisz mégis csak őa főszereplő, így nem lehet rossz vagy kevésbé jó. :) De itt most végképp láthattuk, hogy Kanan bizony nem egy nagy szám. :( Egyébként nagyon jól van megírva a karakter abból a szempontból is, hogy nem kreáltak egy über-táp harcost aki mindeki lenyom. ehelyett kaptunk egy nagyra nőtt padawant, teli hiányos ismeretekkel. Ettől lesz olyan érdekes.

Az biztos. :) A történet szempontjából én sem bánom, csak nálam is úgy van, hogy nagyon kedvelem a karaktert, és azért ilyenkor nem jó szembesülni a korlátaival. :)
Link to comment
Share on other sites

Fájó látni, hogy harctudásban annyira felette áll Kanan –nak, hogy ihaj. Mindig egy kézzel küzd ellene, ezzel is lenézve a Jedit. De még így is simán lenyomja. Ráadásul a szövege, amit mellé nyom. Besz*rás. Mind szava betalál, de keményen.

Abszolút egyetértek. Az ember azt hitte volna előzetesen, hogy ha behoznak egy új gonosz arcot (Ink.) és egy új Jedit (Kanan), akkor ők nagyjából pariban lesznek egymással. Ehhez képest eddig Kanan nem sokat tud az Inkvizítor ellen felmutatni. Amiből én arra következtetek, hogy Ezrával együtt lesznek képesek erre hamarosan. Ezra gyorsan fejlődik, amiből jöhet az, hogy labilitása miatt átáll és veszélyezteti a csapatot, vagy az, hogy ketten együtt képesek lesznek az Inkvizítorral felvenni a harcot.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information