Jump to content

EPVI elemzés


Recommended Posts

Return of the Jedi

Chapter 2: Return of the Jedi

Time: 0:00:21-0:01:54

 

Tartalom

 

Réges-régen,

egy messzi-messzi galaxisban....

 

Star Wars

 

VI. rész

 

A Jedi visszatér

 

Luke Skywalker hazatért a Tatooine bolygóra, hogy megkísérelje megmenteni barátját, Han Solot a gonosz gengszter, a hutt Jabba karmaiból.

 

Luke aligha sejti, hogy a GALAKTIKUS BIRODALOM titokban építeni kezdett egy új harci űrállomást: még ütőképesebbet, mint az első, a rettegett Halálcsillag.

 

Ha elkészül ez a csúcstechnológiájú fegyver, végveszélyt jelenthet a lázadók maroknyi csapatára, akik azért küzdenek, hogy ismét szabadság legyen a galaxisban....

 

Fejezet vége

------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Jeles nap a mai, éppen 10 éve fárasztom, nem is kevés számú hozzászólásaimmal a fórum közösségét, ideje, hogy valami hasznosat is tegyek.

És mi lenne ennél megfelelőbb, mint az egyik, ha nem a kedvenc részem, a 6. rész elemzése házigazdájának a feladata. Remélem, velem tartotok ezen az úton, és mire megjelenik a 7. epizód adathordozón, pont kerül az utolsó chapter végére a következő felvonással folytatva immáron 10 éve fennálló hagyományainkat :)

 

A bevezető egyértelművé teszi: nem közvetlenül az 5. rész eseményei után járunk, azóta eltelt valamennyi idő. Hőseink továbbra sem hagyják egymást cserben; mint ahogy az a nyitó szövegből kiderül, az 5. rész vége után Luke is felkerekedett Han megmentésére. Skywalkeréknél ez alap. Vajon milyen érzés lehetett Luke-nak hazatérni a szülőbolygójára? Tegyük hozzá, nem pontosan itt született, de az a néhány nap nem számít abból a szempontból, hogy itt nőtt fel, a Tatooine két napjának forró sugarai alatt.

Mint ahogy sejtettük, Han végül kikötött Jabbánál, aki mostanra visszatérő régi ismerősünk az SW világának számtalan érdekesebbnél érdekesebb mellékszereplője közül.

Megtudjuk azt is, hogy újabb, nagyobb… Halálcsillag épül, ami szerintem első hallásra nem túl fantáziadús megoldás, de várjuk ki a végét.

A Lázadók pedig tovább küzdenek nemes céljaikért…mintha tehetnének mást.

Edited by MissKarrde
Link to comment
Share on other sites

Gratula Karrde a 10 évért! Remek ötlet volt elindítani a topkot. :clap: Ráadásul hamarosan meg is nézzük a művet. ;)

 

Nekem ehhez a részhez fűződik a legkatartikusabb gyermekkori filmélményem mert még a premieren láttam a helyi moziban. Mondanom se kell tátott szájjal néztem végig, jobban lenyűgözött mint az EPIV. Érdekesség, hogy úgy olvastam ezt a nyitószöveget, hogy nem is láttam a Birodalom Visszavágot. :) Nem rémlik, hogy nagyon zavartak volna az új infók. :D

Link to comment
Share on other sites

Köszi :)

Sajnos ezt a részt is csak itthon láttam videóról, és az ep4-5-6 részeket tekintetbe véve számomra ebben az epizódban szerepel a legizgalmasabb jelenet: amikor Luke Vaderre támad, az a mai napig az egyik kedvencem.

Link to comment
Share on other sites

MissKarrde, rám számíthatsz az úton. :)

 

Nálam, Ody-val ellentétben, anno épp ez a rész okozta a legkevésbé áll-leesős moziélményt a régi trilógia filmjei közül, ami semmi mást nem jelent, mint egy sorrendben a harmadik helyet, de ettől persze maga a film nagyon tetszett. :) Igaz, a vége, Luke és Vader párbeszéde, párbaja, majd az apa megtérése számomra is az egyik legemlékezetesebb jelenetsor, de őszintén megmondva azóta lett kedvenc, amióta az előzmények választ adtak a miértre is. Az előzményekkel vált kerekké az EpVI befejezése, és katartikus élményt is azóta jelent számomra.

 

A film elejének legszebb mozzanata egyébként, hogy itt most végre megint együtt lesz az összes főhős, akik olyan drámaian szakadtak el egymástól az EpV végén Han elrablásával. Amint kerekké válik a csapat, az embert megszállja a biztonságérzet, hogy immár legyőzhetetlenek együtt. :) De erről bővebben majd, ha odaérünk. :)

Link to comment
Share on other sites

Tök jó ötlet, én is itt vagyok! :yeah: Remélem, közben az EpV is végigér, mire elérünk az új filmhez. :)

 

Na, de visszakanyarodva ehhez, nekem a Jedi visszatér mindig az Endor hangulatával volt egyenlő, valahogy mindig is magába szippantott az erdő zöldes látványvilága, amihez jól passzol Luke kardja is. Na de, konkrétan a nyitójelenethez visszatérve, a HCS II valóban kicsit elcsépelt megoldásnak hathat elsőre, ugyanakkor van benne ráció, hiszen elég sokáig dolgozott rajta Palpatine, és ahhoz képest gyorsan megsemmisült az első, szóval logikus, hogy csak azért is szerette volna újra megépíttetni, hiszen mi más degradálná le a lázadást, ha nem az, hogy amit elértek kínkeserves vérrel és verejtékkel, az semmit sem ért, hiszen épült helyette egy újabb és nagyobb Halálcsillag.

Link to comment
Share on other sites

Máig emlékszem, amikor a videotékából izgatottan vittem haza a kazettát és elindítottam a filmet. :) Az első kettőt már korábban láttam, ezt valamiért csak később, kb. 8 évesen. Amikor Luke levette Vader sisakját, szabályosan felkiáltottam ijedtemben. :D

 

Ma már úgy látom, az eredeti trilógia leggyengébb darabja, ha mindenképp sorrendet kell állítani (sőt azt hiszem, a 6 rész közül is az utolsó nálam, bár ez nálam mindig változó, most éppen így érzek). Nagyon várom az elemzéseket, és remélem, ezzel együtt az EP5 kibeszélője is folytatódik majd.

Link to comment
Share on other sites

No, mielőtt elvonulok szégyelni magam a sarokba, amiért az ep5-tel már megint megrekedtem - nem baj, most Karrde kellő ösztönzéssel szolgál, hogy húzzak bele! -, én is kiveszem a részem. Az ep6-ot, hogy mikor láttam először, azt ugyanúgy nem tudom megmondani, mint azt, mikor láttam először az ep4-5-öt. Egyszer láttam, valamikor az első emlékeim rögzülése közben. Ezt a részt is ismerem, amióta az eszemet tudom. Arra viszont emlékszem, hogy hangalámondásos volt, aztán feliratos, és szerintem már csak sokadikra láttam magyar nyelven. Persze úgy szerettem meg (ami egy kisgyerek esetében azt hiszem, érthető), a mai napig bennem van az eredeti szinkron (és a mai napig nem bocsátom meg, hogy az újabb szinkronból kimaradt a "ne izgulj, már látok foltokat").

Maga a film számomra is az egyik kedvenc, egyrészt mert sokáig ebben volt a legjobb fénykardpárbaj és a legjobb űrcsata, másrészt a végén lévő érzelmi töltés miatt. Ott annyira együtt van minden, hogy még a felesleges dupla noooozással sem tudta elcseszni Lucas. Na de baromira előre szaladtam, kanyarodjunk vissza. Bevezető szöveg. Ennek az epizódnak a legrövidebb a nyitószövege, és ez az egyetlen, aminek a végén nem négy, hanem csak három pont van. Plusz ez az egyetlen, ami nem a Galaxis helyzetére, hanem a szereplőkre van kihegyezve. A II. Halálcsillag meg valóban kicsit snassz ötlet, de számomra sosem volt gond. Olyan kicsi korom óta szeretem ezt a filmet, hogy ugyanolyan természetesnek hatott, hogy ebben a filmben van egy második, nagyobb, űrhajókra is lövöldöző Halálcsillag, és az hű de király, mint az, hogy Vader Luke apja. :)

Link to comment
Share on other sites

Na akkor én is beállok a "mit jelent számomra a film" sorba.

MINDENT.

Általános iskolai volt osztálytársammal, akkori legjobb barátnőmmel voltunk napközis jellegű úszótáborban, mesélte hogy megvették a THX-es verziót (jó, hát akkor nem úgy hívták, mindegy) VHS-en (ezt sem úgy hívták akkor, hanem videónak :) ), neki nagyon tetszik. Elmesélte a történetet. Nekem is tetszett. (Plusz a Birodalom ismerős volt, azt láttam már félig, csak addig nem tudtam hogy úgy hívják.) Ők akkor épp családilag nézték előző napokon a 4-et és 5-öt, meghívott, így néztük együtt a 6-ot :)

Hú de sok minden történt azóta.

 

 

Ami a fejezetet illeti: nekem az idő múlása sokkal kevésbé érződik, mint a 4 és 5 között. Han megérkezett Jabbához, Luke-ék meg utána. Mivel fordított sorrendben néztem, igazából föl sem tűnt hogy Lando mennyire csapattag lett az ESB óta :) De igen, jó hogy így a fináléra előkerül az összes fontosabb karakter. Jabba, Yoda, Palpatine, a háttérből még Obi-Wan is.... meg hát a címszereplő Anakin Skywalker, akit történet szempontjából most látunk először a mustafari égés után. Készítési sorrendben meg pláne! Az ESB sisakrátevős fél jelenete szimbolikája miatt fontos, ugye egy pillanatra már ott is felszínre került Anakin valódi természete, de csak ebben a filmben találkozik Anakinnal a néző igazán.

Már megint nem a fejezetről beszélek.

Sárga szöveg, ismerős, tömör, épp a kellő mértékben hozza képbe a nézőt. Az új Halálcsillag nekem akkor egyáltalán nem fantáziátlanságnak tűnt (sőt, a Birodalomból hiányoltam, hogy pont ott nem volt :) ) így érett fejjel is azt mondom: megvoltak a (javított :D ) tervek hozzá, sőt valószínűleg már korábban elkezdték építeni, ha valami bevált, miért csak egy darabot csinálnának belőle. Itt már a nyitószövegnél tudjuk, mekkora a veszély, két filmmel ezelőtt láttuk hogy a prototípus mire volt képes.

Szóval: jöjjön a Halálcsillag! :)

Link to comment
Share on other sites

Return of the Jedi

Chapter 3: Vader’s Unexpected Visit

Time: 0:01:55-0:04:57

 

Tartalom

 

Megjelenik a jól ismert csillagos ég, kamera le, és máris láthatjuk az új, befejezetlen Halálcsillagot, amint az Endor hold felett állomásozik. Beúszó csillagromboló pipa, és valaki érkezik. A legénység hatékonyan és szervezetten kezeli a landolást, a gépezet olajozottan működik, miközben még mindenhol az építkezés nyomait látni. A zene nem sok kétséget hagy afelől, ki érkezik a Lambda-osztályú komppal, amit megerősít egy tiszt bejelentése, miszerint:

- Értesítsék a parancsnokot, hogy Vader nagyúr űrkabinja megérkezett.

Fogadóbizottság várja a nagyúr kiszállását, Jerjerrod moff magabiztosságával jól láthatóan problémák vannak.

És aztán megjelenik Vader maga betöltve a képernyőt, és teljesen magára vonva a figyelmet. Jerjerrod idegessége ellenére udvariasan fordul a nagyúrhoz, szavai szerint megtiszteltetésnek veszi a váratlan látogatást. Na persze Vader nem díjazza a kötelező köröket, azonnal a tárgyra tér, miszerint azért jött, hogy betartassa a határidőt, szavaival még nagyobb idegességet kiváltva a parancsnokból. Jerjerrod biztosítja Vadert arról, hogy a Halálcsillag a tervek szerint működni fog, azonban az Uralkodó aggályainak említésére mégis azt mondja, lehetetlent kíván, és több emberre van szükség.

És aztán robban a bomba: az Uralkodó személyesen látogatja meg az építkezést. Parancsnokunk erre már szinte pánikol, de a félelem is "nagyúr", azonnal érkezik a következő korrekció a munkatempó megkettőzéséről.

- Az Uralkodó idejön?

- Ahogy mondja. És módfelett elégedetlen a késlekedés miatt.

- Megkettőzzük a tempót.

- Remélem is. Az ön érdekében. Az Uralkodó nem oly elnéző, mint én.

A jól elhelyezett fenyegetés után Vader el.

 

Fejezet vége

------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Szeretem ezeket a kezdéseket, háttérben a csillagos ég, hogy egy pillanatra se felejtsük el, a csillagok között járunk :)

Ez már nem az űrben lebegő magányos Halálcsillag, a képeket látva már eltűnik az ismétlésérzet. Most láthatunk pár csillagrombolót, a környezetről nem is beszélve. A holdat egy-két pillanatra látva máris egy lélegző, új helyszín izgalmát ígéri. Érezhető, hogy még nem az a pusztító űrállomás parkol az „égen”, amely képes bolygókat egy gombnyomásra enyészetre ítélni, mégis kidolgozottabbnak tűnik, mint elődje.

A kezdő kép minket is tisztességgel átvág, nem csak a Lázadókat, működésre még alkalmatlannak, bár nem védtelennek mutatva a HCS-t.

Kicsit furcsa, hogy a parancsnok hányszor javítja saját magát, ahogy érkeznek a konfliktusforrások Vader felől és rajta keresztül, mintha csak próbálná elejét venni a komolyabb számonkérésnek. Az Uralkodó aggályai pedig nem tűnnek hiábavalónak :hehe:

Számomra mindig humoros volt, hogy Vader egy mondatban szerepelteti saját magát az elnézéssel :D Persze ismerve Palpatine-t, nem is annyira képtelen az állítás :) És ezzel szegény Jerjerrod is tisztában van.

Link to comment
Share on other sites

Messze a legjobb kezdés a Birodalmi érás filmek közül. Remek ahogy Vader megérkezik a félig kész Halálcsillagra. A biztonsági előírásokról mindent elmond, hogy még az ő siklója is csak kóddal léphet be. Persze itt mindjárt meg is kapjuk az infót, hogy egy biztonsági pajzs van az űrállomás körül. Nekem az tetszik Jerjerrod -ban, hogy próbál kicsit vitatkozni Vader -rel, és nem az a bólogató János. Bár amikor az Uralkodó elnevezés elhangzik, akkor azonnal vége lesz ennek a vitatkozó attitűdnek. Tetszik ahogy már itt elkezdik építeni Palpatine imázsát.

Link to comment
Share on other sites

Remek kezdés. Mindig is tetszett, ahogy Jerjerod összecsokizza magát az Uralkodótól. Mindig megfordult a fejemben, hogy ugyan mit hallhatott a Császártól, ha Vaderrel lazán dacol, miközben az Uralkodónak az említésétől is kirázza a hideg. Úgy értem... Vadernél nehezebb félelmetesebb jelenséget elképzelni, aki ráadásul elégedetlenségében nem rest tiszteket ölni, Jerjerod mégis ellentmond neki. Mitől lehet az Uralkodó annyival félelmetesebb, hogy az említésére a tempó megkétszerezését dobja be egyből?

 

Másrészről... ha számba kéne venni a filmeket, Vader egyértelműen a Birodalom...-ban a legvészjóslóbb és legfélelmetesebb. Tudom, hogy a sisakja és a páncélja részről-részre eltér, bár sosem voltam olyan jó megfigyelő, hogy ezt kiszúrjam. Mindenesetre a Jedi első jelenetében is az érződik számomra, hogy Vader kevésbé félelmetes, mint volt, amit alátámaszt a megjelenésén túl a szövege is. Úgy érzem, ezt az epizódot egyértelműen az Uralkodóra akarták kihegyezni, érthető okokból kifolyólag.

Link to comment
Share on other sites

Az eredeti trilógiában az EP4 után ez a legjobb kezdés. Jerjerrod nekem mindig szimpatikus volt, nem tűnik gátlástalannak, mint Piett vagy egy alkalmatlan idiótának, mint Ozzel. Nagyjából Needa kapitányhoz tudnám hasonlítani a személyiségét. Persze az ő keze nagyon meg van kötve és ezt Vader hamar a tudtára adja. Átéreztem a moff félelmét, amikor Vader megemlíti neki a Galaxis urát. A magyar szinkronban vajon miért nem Császárnak fordították sohasem? A választ nem tudom, de nekem az Uralkodó jobban tetszik. Valahogy misztikusabb. Mindent összevetve nagyszerű felvezető ez a jelenet. :)

Link to comment
Share on other sites

Tudom, hogy a sisakja és a páncélja részről-részre eltér, bár sosem voltam olyan jó megfigyelő, hogy ezt kiszúrjam. Mindenesetre a Jedi első jelenetében is az érződik számomra, hogy Vader kevésbé félelmetes, mint volt, amit alátámaszt a megjelenésén túl a szövege is.

Az ilyen apróságokat én sem szúrtam ki soha. Nekem sem tűnik Vader annyira félelmetesnek, mint korábban, és úgy gondolom, hogy ezt Luke-nak "köszönheti". Általa sebezhetőbb lett, és talán ezt érezhetjük rajta.

Link to comment
Share on other sites

Másrészről... ha számba kéne venni a filmeket, Vader egyértelműen a Birodalom...-ban a legvészjóslóbb és legfélelmetesebb. Tudom, hogy a sisakja és a páncélja részről-részre eltér, bár sosem voltam olyan jó megfigyelő, hogy ezt kiszúrjam. Mindenesetre a Jedi első jelenetében is az érződik számomra, hogy Vader kevésbé félelmetes, mint volt, amit alátámaszt a megjelenésén túl a szövege is. Úgy érzem, ezt az epizódot egyértelműen az Uralkodóra akarták kihegyezni, érthető okokból kifolyólag.

Onnantól kezdve, hogy találkozott Luke -al, Vader már kifelé halad a sötét oldalból.

Link to comment
Share on other sites

Lehet, hogy neki is az és talán azért mert úgy beszélni Vader -rel ahogy.

De hát hogy lehetne az? Hallott egy-két pletykát, hogy mostanában Vader nem öli meg a tiszteket? Az EpIV-ben sem láttunk őt Birodalmit ölni, az EpV-ben ez mégsem akadályozta meg abban, hogy jó néhányat hidegre tegyen. Nekem inkább kicsit az jön le ebből, hogy Jerjerod közvetlenül az Uralkodónak felel, és tudja, hogyha Vader megölné őt, akkor a kiesése miatt pláne nem teljesülhetne az Uralkodó által várt ütemterv. Ezért olyan laza, mikor Vaderrel beszél, és ezért csokizik be, mikor szóba kerül a Császár látogatása.

Link to comment
Share on other sites

Remek kezdés, bár nem mondanám, hogy a legjobb, inkább csak más. Az ep4 lendületes, az ep5 kimért, ez pedig látványosan demonstrálja, hogy még mindig a Birodalom a kakas a szemétdombon. Jerjerrod moff bennem nem tett nagy benyomást, a magabiztos kiskatonából átment nyafogó kölyökbe, aztán meg magát összecsokizó ölebbe. Ég és föld közte és Tarkin között a különbség, pedig szerint Jerjerrod éppen azért olyan magabiztos visszabeszélő, mert azt hiszi, a posztja most legalábbis akkora hatalmat és tekintélyt ad neki, mint anno Tarkinnak. Hát mégis ő az új, nagyobb, erősebb és jobb Halálcsillag parancsnoka - bár szerintem, ha elkészült volna, leváltják.

Vader meg szerintem itt ereszti el a Star Wars legjobb poénját: "az Uralkodó nem oly elnéző, mint én." :lol:

 

De hát hogy lehetne az? Hallott egy-két pletykát, hogy mostanában Vader nem öli meg a tiszteket? Az EpIV-ben sem láttunk őt Birodalmit ölni...

De láttuk, amint kis híján megöl egy vezérkari tisztet és még csak meg sem dorgálták ezért. ;)

Link to comment
Share on other sites

Amúgy már itt fellelhető az a hiba, ami sajnos az egész filmen végigvonul. Jerjerrodnak parancsnoki rangjelzései vannak. Sajnos minden tiszt csak a három piros, három kék négyzetet kapta meg, a kódhengereket pedig random számban dobták fel az egyenruhákra, így később Piett is csak kapitányi rendfokozatban tündököl, holott admirális. Nem tudom, hogy az ep4-ben és ep5-ben (és az ilyen részletekre az egész Star Warsban figyeltek) oly gondosan használt jelzéseket hogy lehetett így elcseszni az ep6-ban. :roll:

Link to comment
Share on other sites

Másrészről... ha számba kéne venni a filmeket, Vader egyértelműen a Birodalom...-ban a legvészjóslóbb és legfélelmetesebb. Tudom, hogy a sisakja és a páncélja részről-részre eltér, bár sosem voltam olyan jó megfigyelő, hogy ezt kiszúrjam. Mindenesetre a Jedi első jelenetében is az érződik számomra, hogy Vader kevésbé félelmetes, mint volt, amit alátámaszt a megjelenésén túl a szövege is. Úgy érzem, ezt az epizódot egyértelműen az Uralkodóra akarták kihegyezni, érthető okokból kifolyólag.

Vadernek még járása is döcögősebb, az egész ember valahogy megtörnek tűnik. Engem nem is lepett meg, hogy egészen elnéző a késedelem miatt. Dramaturgiailag ezzel érzékeltették velünk, nézőkkel, hogy változóban a személyisége, Luke-kal való találkozásának tartós hatása lett rá nézve.

Egyértelmű ezzel, hogy a film igazi gonosza az Uralkodó lesz, akinek ezzel kezdődik a "marketing kampánya". Eddig csak holokép formájában láthattuk, és ugyan fenyegető volt még úgy is a jelenléte, de sejthető volt, hogy igazi gonosz mivoltában még csak most fogunk találkozni vele. Nekem emiatt tetszett ez a jelenet. :)

 

Vader meg szerintem itt ereszti el a Star Wars legjobb poénját: "az Uralkodó nem oly elnéző, mint én." :lol:

:lol:

Komolyra fordítva, azért a fentebb leírtak után ez már nem is annyira poén. :) Vader szerintem komolyan gondolta, amit mondott. Nem kívánt saját maga példát statuálni, pedig attól függetlenül, hogy jött az Uralkodó, megtehette volna. Egy epizóddal korábban szerintem meg is tette volna.

Link to comment
Share on other sites

Komolyra fordítva, azért a fentebb leírtak után ez már nem is annyira poén. :) Vader szerintem komolyan gondolta, amit mondott. Nem kívánt saját maga példát statuálni, pedig attól függetlenül, hogy jött az Uralkodó, megtehette volna. Egy epizóddal korábban szerintem meg is tette volna.

Én is így látom. Az EPVI -os Vader már jóval "szelídebb". Az EPVI -ban nem öl meg senkit, csak az Uralkodót. :D

Link to comment
Share on other sites

A BD -re nem javították ezt ki? Bár én sose néztem ezeket.

Sajnos nem.

 

Egyértelmű ezzel, hogy a film igazi gonosza az Uralkodó lesz, akinek ezzel kezdődik a "marketing kampánya". Eddig csak holokép formájában láthattuk, és ugyan fenyegető volt még úgy is a jelenléte, de sejthető volt, hogy igazi gonosz mivoltában még csak most fogunk találkozni vele. Nekem emiatt tetszett ez a jelenet. :)

Viszont ez a jelenet még úgy is működik, ha sorban láttuk először a filmeket. Palpatine azért elég sok mocsokságot csinált az első három részben, hogy tudjuk, Vader valóban "elnézőbb". Elvégre, az öreg kitört egy egész galaktikus háborút, gyerekeket raboltatott el saját kísérleteire, megölette a saját tanítványát a céljai miatt, stb.

Link to comment
Share on other sites

Mit ködösítsek, imádom a jelenetet. Engem Jerjerrod mondjuk idegesít, de szíve joga :) Az egyértelmű, hogy nem az a határozott és karakán tiszt mint Tarkin volt, mondjuk ezt mindig betudtam annak, hogy nyilván hallott az elődje végzetéről. (És a történet végén ugye ő is menekül a Halálcsillagról, lám mennyivel bölcsebb Tarkinnál és tanult a más kárán :D ) Egyébként ez az egész "tanult a más kárán" vonás szépen kirajzolódik és tetszik benne, még ha kissé össze is tojja magát.

 

A Halálcsillag nekem sokkal jobban tetszik mint az elődje, talán csak mert ezt láttam először, de valószínű hogy a kidolgozottabbsága miatt is. Azt ugye nem tudjuk hogy mekkora az átmérője az előzőhöz képest (a filmekből legalábbis nem, hiszen az űrben nincs mihez viszonyítani) de úgy tűnik, hasznos anyag kb ugyanannyi van ebben a formátlan szerkezetben mint abban a majdnem szabályos gömbben volt.

(És hát működőképes lett a film végére, úgyhogy Jerjerrodék mégiscsak jó munkát végeztek. Kínos lett volna, ha Palpi szervezése folytán megérkezik a lázadó flotta, HCs meg még sehol :D )

 

Az Uralkodó imázsának előkészítése nagyon a helyén van, itt még nem is látjuk, de már érződik, hogy több lesz mint amire számítunk :) Vader tiszteli őt, ez egyértelmű, mégpedig a háta mögött is és nem csak amikor be van kapcsolva a holo-Skype. Jerjerrod meg.... leírtátok már s egyetértek.

 

Vader nekem itt nem tűnik "lágyabbnak" mint korábban, bár a 4-5-6 -os öltözékeit én sem tudom gyakran megkülönböztetni egymástól. Hogy megtörtebb? Aligha. Inkább öregebb kissé, fura viszont hogy utalás sincs arra a vállsebre amit Luke-tól kapott a Bespinen. Persze az első concept-ekhez képest formásabb a sisak, de az összbenyomás inkább egy érettebb, árnyaltabb karakteré. Meg ugye Dave Prowse sem lett sokkal fiatalabb.

Link to comment
Share on other sites

Árnyaltabb, és ez veszi el tőle az ultimate gonosz szerepét, amitől valamivel kevésbé hat félelmetesen. Az "ultimate" gonosz címe Palpié, tudjuk, de ha most néznénk először az ep6-ot, de az ep1-3 ismeretében, vajon biztosak lennénk abban, hogy jelen állás szerint Palpi olyan erős minden tekintetben, mint volt, és nem csak a híre félelmetes? Túl sokat nem láttuk ténykedni. Annak ellenére, hogy Palpi a mester, meg is gyengülhetett mostanra, és Vaderé lehetne a cím, persze elnézve az ep5-öt.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem az ep3 és a TCW elég jól megalapozta, hogy Palpatine továbbra is az ultimate gonosz legyen. Ráadásul az ep5-ös cameója is elég erős hangulattal bír ahhoz, hogy kétségünk se legyen, még mindig ő az ultimate evil.

Link to comment
Share on other sites

Én is így látom. Az EPVI -os Vader már jóval "szelídebb". Az EPVI -ban nem öl meg senkit, csak az Uralkodót. :D

De azt milyen jól tette. :D

 

 

Viszont ez a jelenet még úgy is működik, ha sorban láttuk először a filmeket. Palpatine azért elég sok mocsokságot csinált az első három részben, hogy tudjuk, Vader valóban "elnézőbb". Elvégre, az öreg kitört egy egész galaktikus háborút, gyerekeket raboltatott el saját kísérleteire, megölette a saját tanítványát a céljai miatt, stb.

Sorban is működik, csak akkor már tények alapján tudjuk ezt, és nem csak megérzés. :)

 

 

Árnyaltabb, és ez veszi el tőle az ultimate gonosz szerepét, amitől valamivel kevésbé hat félelmetesen. Az "ultimate" gonosz címe Palpié, tudjuk, de ha most néznénk először az ep6-ot, de az ep1-3 ismeretében, vajon biztosak lennénk abban, hogy jelen állás szerint Palpi olyan erős minden tekintetben, mint volt, és nem csak a híre félelmetes? Túl sokat nem láttuk ténykedni. Annak ellenére, hogy Palpi a mester, meg is gyengülhetett mostanra, és Vaderé lehetne a cím, persze elnézve az ep5-öt.

Palpi meggyengülhetett volna, valóban, de az ultimate gonosz címét nem veszíthette volna el, hiszen ő mindig is gonosz volt, amióta csak ismerjük. Vaderről viszont tudjuk, hogy valaha jó ember volt, mégha rossz útra is tért, sőt, azt is sejtjük, hogy van még benne jó (erre utal az Ep5 vége). Mégse így néz ki egy ultimate gonosz, mégha keménykedik, akkor sem. :)
Link to comment
Share on other sites

Nekem az "ultimate" gonosz mindig is az Uralkodó volt, mióta láttam az 5. részt, ahol úgy jelenik meg, mint az a személy, akitől Vader is tart (addig ő volt az). Ebben a filmben már látszik Vaderen, hogy "lágyabb", de ezt részben az Uralkodónak tudnám be, mert ő eluralja a sötétség szerepét és hozzá képest Vader gonoszsága már inflálódik. Kevésbé tűnik fenyegetőnek, mikor van mellette egy még nagyobb, még hatalmasabb, még sötétebb alak is. Másrészt, ami miatt Vader is megváltozhatott az Luke-al való találkozása, ami az egész Saga egyik legnagyobb érzelmi katarzisát adta.

Ebben a nyitójelenetben nekem az tetszett még, ahogy mindenki fél az Uralkodótól, itt öltött formát, itt realizálódott az a korábban csak sejtésként - az 5. rész óta a levegőben lévő érzés, hogy van egy Vadernél nagyobb figura is... és itt látjuk is megtestesülni.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text .   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored .   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information